Dodaj do ulubionych

Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan.

04.12.07, 12:37
Jeśli poszukujecie Państwo firmy, która profesjonalnie zaopiekuje się
Państwa nieruchomością, serdecznie zapraszam do zgłoszenia chęci zapoznania
się z naszą ofertą pod adresem e-mailowym dagiero@o2.pl. Wszystkim
zainteresowanym wyślemy wyczerpującą ofertę współpracy, jak również
zaproponujemy spotkanie z naszym przedstawicielem w dogodnym dla Państwa
terminie i miejscu.
Serdecznie pozdrawiam,
Darek (dagiero@o2.pl)
Obserwuj wątek
    • cento11 Re: Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan 04.12.07, 15:45
      Zarządzacie a to ciekawe ale reklama to w innym miejscu...
    • yappaa Re: Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan 04.12.07, 18:21
      Jeżeli wasza praca w zarządzaniu wygląda jak wpis reklamowy to ja
      rezygnuję. Dlaczego(!) a to pomyśl
    • grandy Ostrzeżenie 04.12.07, 22:41
      dagier napisał(a):
      > Jeśli poszukujecie Państwo firmy, która profesjonalnie
      > zaopiekuje się Państwa nieruchomością,

... to proszę nie szukać profesjonalnego zarządcy na tym forum.

Chyba wszyscy, którzy tutaj reklamowali swoje "profesjonalne"
      usługi - po zadaniu kilku, wcale niepodchwytliwych pytań -
      okazywali się fachowcami marnej jakości.

Dagier ma doskonałą okazję udowodnić swój profesjonalizm
      udzielając porad pytającym na tym forum. Różnych zawiłych
      problemów tu nie brakuje, jest wiele okazji błysnąć wiedzą.
      Zanim to nastąpi "profesjonalizm" trzeba wziąć w cudzysłów.

• maslonia Re: Ostrzeżenie 23.08.16, 13:15
        Narzekamy na zarządców, bo mało kto umie ocenić ich prace. często nawet nikt nie ocenia, bo nikt się nie interesuje. Za to narzekają wszyscy. Myślę, że powinniśmy się nieco dokształcić w tym jak powinno się zarządzać wspólnotami, żeby móc zainteresować się tym, co robi zarządca. Ja czytam sobie takie strony jak www.houseplus.pl
        • highrise Re: Ostrzeżenie 29.08.16, 21:58
          Ta tej stronie internetowej napisano trochę od środka o adaptacji stychu na lokale mieszkalne .

Pierwszym i najważniejszym dokumentem dla wspólnoty mieszkaniowej przy adaptacji strychu na lokale mieszkalne jest decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu. Bez tej decyzji nie należy podejmować innych czynności. W końcu mogę się mylić, bo nie jestem prawnikiem. :)
        • haneczka_wm Narzekanie, a powinność dokształcania 30.08.16, 22:58
          maslonia napisał(a):
          > Narzekamy na zarządców, bo mało kto umie ocenić ich prace. często nawet nikt nie ocenia, bo
          > nikt się nie interesuje. Za to narzekają wszyscy.

No, ale... jeśli narzekają to już w jakiś sposób oceniają.
          Narzekanie jest przeciwieństwem do chwalenia, a więc jest to jednak element/forma oceny.

maslonia napisał(a):
          > Myślę, że powinniśmy się nieco dokształcić w tym jak powinno się zarządzać wspólnotami,
          > żeby móc zainteresować się tym, co robi zarządca.

A nie wystarczy, według Ciebie, że zarządca jest/powinien być dokształcony w temacie, by nie było narzekania?
          Czegoś tu nie rozumiem... :/
          Twierdzisz, że właściciele lokali powinni się edukować w samoobronie, by czujnym okiem przyglądać się zarządcy? To jakiś obłęd. Po co nam tacy profesjonaliści, których trzeba pilnować? To jest chore, chorsze i najchorsze! To właśnie dlatego jest taki burdel w wielu wspólnotach i żerowanie na cudzej niewiedzy.
      • highrise Re: Ostrzeżenie 28.08.16, 21:31
        Zgadzam się, że ta reklama nie przedstawia dobrze tej firmy.

Profesjonalizm w zarządzaniu nieruchomościami nie jest dobrze oceniany, przynajmniej na tym forum. A na tym forum nie są zadawane trudne pytania, bo większość pytających widocznie nie zna
        niektórych skomplikowanych spraw dotyczących wspólnot mieszkaniowych.
        Przykładem może być temat poruszany przez mnie na tym forum adaptacji strychu na lokale mieszkalne przez wspólnoty mieszkaniowe. Nie pociągnąłem tego tematu, a chciałem, bo jeden mądry uczestnik stwierdził, że to co napisałem to jest wszystkim znane.
        To forum już dawno straciło swoją podstawową funkcję dyskutowania o rozwiązywaniu problemów wspólnot mieszkaniowych. Od czasu do czasu zaglądam tutaj sądząc, że pojawi się jakiś ciekawy wątek.

A na koniec zadam pytanie.

Ilu z trzech współwłaścicieli lokali, posiadających po 1/3 udziału w nieruchomości lokalowej, powinno oddać głos, aby uznać ich głos/głosy za ważny/ważne pod uchwałami wspólnoty mieszkaniowej w sprawie o udzielenie absolutorum zarządowi wspólnoty mieszkaniowej na dwóch zebraniach wspólnot, które odbyły się 1 marca 2015r. oraz 1 marca 2016r.?

Pozdrawiam SJ
        • haneczka_wm Profesjonalizm w zarządzniu 30.08.16, 23:24
          highrise napisał:
          > Profesjonalizm w zarządzaniu nieruchomościami nie jest dobrze oceniany, przynajmniej
          > na tym forum.

Wielce Szanowny Panie SJ
          Proszę odpowiedzieć, w miarę precyzyjnie, jak można na tym forum ocenić profesjonalizm?
          Na jakiej podstawie można wnioskować, że mamy tu do czynienia z profesjonalizmem?
          Jakie jest kryterium dla takiego wniosku, w temacie oceny? No i... kto tę ocenę wystawia, jako osoba do tego uprawniona?

A tak na marginesie wspomnę, że dobro jest ciche i nie potrzebuje rozgłosu.
          Dobro samo w sobie zawiera profesjonalizm, ale przez skromność się z tym nie afiszuje.
          • highrise Re: Profesjonalizm w zarządzniu 31.08.16, 20:56
            Mogę wymienić kilka osób, które wypowiadały się na tym forum moim zdaniem w sposób profesjonalny, np. zarządca z Łodzi ( nicka nie pamiętam), Czajnik 5. Pani Koziorozka ( duża wiedza i dobra praktyka), ABCD ( dawne czasy) i jeszcze kilka osób, ale nie więcej niż 5 osób. Oceniam, że ta wąska grupa osób posiada wiedzę i spore doświadczenie w obszarze zarządzania nieruchomościami i dlatego z mojego punktu widzenia można zaliczyć te osoby do grona profesjonalistów.

Niech Pani już nie przesadza z tym wielce szanownym... Pozdrawiam SJ
        • highrise Re: Ostrzeżenie 04.09.16, 20:38
          Wynika z tego, że żaden profesjonalista nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie nawet bez uzasadnienia.
          • wp44 Re: Ostrzeżenie 06.09.16, 08:49
            Panie Stanisławie, zaznaczę, że nie jestem profesjonalistą, lecz amatorem, więc jako amator odpowiem tak: każdy głos oddany pod uchwałą w prawidłowy sposób będzie ważny, niezależnie od tego, czy będzie jeden, dwa czy trzy podpisy.

Natomiast uchwała zostanie zatwierdzona wtedy, kiedy ważne głosy na "tak" oddadzą wszyscy trzej właściciele, czyli 100 %.

Jeśli się wygłupiłem, to przepraszam. Na szczęście, jako amator, mogę sobie na to pozwolić, bez obawy, że moja reputacja dozna uszczerbku. : )
            • highrise Re: Ostrzeżenie 06.09.16, 22:06
              Pytanie dotyczy trzech współwłaścicieli jednego lokalu. Jeszcze raz zadam pytanie, bo w pierwszym zdaniu wkradła się literówka, za co przepraszam.

Ilu z trzech współwłaścicieli lokalu, posiadających po 1/3 udziału w nieruchomości lokalowej, powinno oddać głos, aby uznać ich głos/głosy za ważny/ważne pod uchwałami wspólnoty mieszkaniowej w sprawie o udzielenie absolutorium zarządowi wspólnoty mieszkaniowej na dwóch zebraniach wspólnot, które odbyły się 1 marca 2015r. oraz 1 marca 2016r.?
              • wp44 Re: Ostrzeżenie 07.09.16, 02:54
                To znowu ja (skoro nie chcą się wypowiadać zawodowcy) - wp-czterdzieści-i-cztery-całujcie-mnie-w-4-litery.

Otóż, z tego co mi wiadomo, istnieją dwie szkoły i każda ma jakieś tam swoje uzasadnienie. Wg pierwszej szkoły, każdy ze współwłaścicieli tego lokalu może zagłosować odrębnie, a siła jego głosu stanowi iloczyn jego udziału w lokalu oraz udziału lokalu w nieruchomości wspólnej. Czyli dla przykładu, jeśli udział danego lokalu w nw wynosi 0,1, to dla każdego współwłaściciela przypadnie 0,1 * 0,33 = 0,033.

Wg drugiej szkoły (stanowisko poparte uchwałą SN, III CZP 82/12), "Prawo głosu wynikające z udziału w nieruchomości wspólnej związanego z odrębną własnością lokalu przysługuje niepodzielnie współwłaścicielom tego lokalu", co oznacza, że współwłaściciele muszą uzgodnić wewnętrznie, pomiędzy sobą, jednolite stanowisko i oddać jeden głos.

Ja to rozumiem tak, że podpisuje się jeden, a pozostali udzielają mu pełnomocnictwa, no bo jak inaczej? Skoro ma być jeden głos, to jeden podpis, a nie trzy.

Pozdrawiam.
    • highrise Re: Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan 07.09.16, 05:22
      Moim zdaniem nie w każdej sytuacji czynność przekraczająca zwykły zarząd we wspólnocie mieszkaniowej jest czynnością przekraczającą zwykły zarząd dla współwłaścicieli lokalu.

W związku z tym głos oddany nad uchwałą w roku 2015 należy uznać za ważny, jeżeli zagłosowało przynajmniej dwóch współwłaścicieli lokalu, a w 2016r. - każdy głos współwłaściciela lokalu jest ważny.

Pozdrawiam SJ

• wp44 Re: Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan 07.09.16, 07:24
        highrise napisał:

> głos oddany nad uchwałą w roku 2015 należy uznać za ważny, jeże
        > li zagłosowało przynajmniej dwóch współwłaścicieli lokalu, a w 2016r. - każdy
        > głos współwłaściciela lokalu jest ważny.
        >
        > Pozdrawiam SJ

TUTAJ:
        www.administrator24.info/artykul/id5272,wspolwlasnosc-lokalu-a-prawo-glosu
        jest trochę o problemie, który Pan porusza.

Również pozdrawiam.
    • wp44 Re: Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan 06.10.16, 20:53
      Ja nie korzystam z usług firmy Progresline i również jestem bardzo zadowolony.

My, wszyscy zadowoleni, musimy się trzymać razem, co nie?
    • viane1 Re: Zarządzamy nieruchomościami wspólnot mieszkan 01.03.17, 11:21
      Witam, a jakie koszty są za:
      - ubezpieczenie budynku
      - energia elektryczna
      - utrzymanie czystości
      - prowizje/opłaty bankowe
      - konserwacja, awarie
      - konserwacja zieleni (i czy jest w tym podlewanie? )
      - usługi kominiarskie
      - przeglądy techniczne
      - woda części wspólnej+ścieki
      - zarządzanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka