waura 24.01.08, 22:17 Witam, Czy możecie przybliżyć tematykę naliczania i pobierania odsetek od nie terminowych wpłat na koszty zarządu nieruchomością. Jakie przepisy to regulują?...Czy konieczna jest uchwała?...Jaka stopa odsetek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: Odsetki 25.01.08, 06:56 Oczywiście uchwała właścicieli lokali. Możecie się wzorować na przepisach ogólnych dotyczacych naliczania odsetek. Poniżej masz linki może coś wybierzesz www.bankier.pl/firma/narzedzia/akty-prawne/dziennik-ustaw-2005/pozycja-1373.html > www.bankier.pl/wiadomosc/Kiedy-rozpoczyna-sie-termin-naliczania-odsetek-od-zaliczek-na-podatek-dochodowy-1354315.html Odpowiedz Link Zgłoś
owner_wm Re: Odsetki 25.01.08, 10:18 xxxll napisał: > Oczywiście uchwała właścicieli lokali. Nie. Do naliczania odsetek ustawowych nie jest potrzebna żadna uchwała. Art. 359 kodeksu cywilnego, § 2: "Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe." (obecnie: 11,5% w stosunku rocznym, patrz Rozp. Rady Ministrów z dnia 13 października 2005 r., Dz.U. z 2005 r. nr 201, poz. 1662). Jeżeli chesz naliczać odsetki wyższe, niż ustawowe, musisz mieć uchwałę właścicieli w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Odsetki 25.01.08, 19:12 waura napisał: >> Czy konieczna jest uchwała?...Jaka stopa odsetek? owner_wm napisał: > Nie. > Jeżeli chesz naliczać odsetki wyższe, niż ustawowe, musisz mieć > uchwałę właścicieli w tej sprawie To znaczy tak czy nie. Dobre sobie ... "swora" z konkurencji w akcji? Odpowiedz Link Zgłoś
xxvll xxxll-ek bzdury pisze 25.01.08, 12:49 xxxll napisał: > Oczywiście uchwała właścicieli lokali. xxxll-ek znów bzdury pisze. Odsetki ustawowe od przeterminowanych należności można zastosować bez żadnej uchwały. xxxll-ek swoją licencję zarządcy nieruchomości chyba kupił na bazarze. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: xxvll-ek bzdury pisze 25.01.08, 19:07 xxvll napisał: > xxxll-ek znów bzdury pisze. Odsetki ustawowe od przeterminowanych > należności można zastosować bez żadnej uchwały. xxxll-ek swoją > licencję zarządcy nieruchomości chyba kupił na bazarze. A czy ja beniaminku-xxvll-ku pisze o ustawowych odsetkach, że tak kasasz aż ci piana z pyska kapie? Odpowiedz Link Zgłoś
waura Re: Odsetki 25.01.08, 17:13 Dzięki za odpowiedzi... Mam jeszcze jedną wątpliwość związaną z odsetkami...może będziecie mogli mi pomóć... Czy jest możliwość naliczania odsetek tylko faktycznym dłużnikom, czyli osobom, które notorycznie nie opłacają należności, a odstąpienia od nich w przypadku osób, które należności regulują jedynie z drobnym opóźnieniem ? Odpowiedz Link Zgłoś
horacy100 Re: Odsetki 26.01.08, 15:48 w naszej wspólnocie czekamy do końca miesiąca na dokonanie wpłaty zaliczki na nw, a dopiero po minionym miesiącu naliczamy odsetki, wszyscy to przyjęli ze zrozumieniem Odpowiedz Link Zgłoś
waura Re: Odsetki 27.01.08, 10:57 rozumiem, że uregulowaliście to uchwałą?... zastanawiam się też czy jest możliwe pobieranie odsetek dopiero w momencie skierowania sprawy do sądu? Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Odsetki 27.01.08, 14:37 waura napisał: > zastanawiam się też czy jest możliwe pobieranie odsetek dopiero w > momencie skierowania sprawy do sądu? Większość wspólnot nie pobiera na bieżąco odsetek od nieterminowych wpłat zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością, jest uzasdnione ich sytuacją materialną, ale gdy... ... sprawa trafia do sądu to idzie "pełny wypas". Takie są humory właścicieli lokali. Odpowiedz Link Zgłoś
waura Re: Odsetki 27.01.08, 15:35 Właśnie podobną sytuację miałem na myśli... W naszej wspólnocie do chwili obecnej odsetki nie są pobierane ale teraz dojdzie prawdopodobnie do skierowania sprawy do sądu przeciwko 2-óm unikajacym od dość dawna zapłaty członkom i stąd moje pytania odnośnie tego zagadnienia... Jednocześnie o ile to możliwe chcielibyśmy uniknąć naliczania odsetek od każdego spóźnienia bo jest to dość uciążliwe i mało wymierne przy opłatach na koszty zarządu w wysokości 40-50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
leondilla Re: Odsetki 29.01.08, 17:53 Mam pytanie troche z innej strony. Zaplacilam odsetki (no coz mialam problemy, ale nie o tym sprawa). Mam dowod zaplaty i tu wszystko gra. Moje pytanie- gdzie te pieniadze ida? Tzn. nie sa ani na koncie wspolnoty ani na koncie na fundusz remontowy. Na jakie konto to poszlo??? Wiem ze to moze glupie pytanie, ale sie czuje oszukana. Odpiszcie, blagam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakz a kto z nas tu może wiedzieć?! 29.01.08, 20:11 kto może wiedzieć, gdzie wpłacałaś odsetki i zaliczki, na czyj rachunek bankowy !? sprawdź Odpowiedz Link Zgłoś
leondilla Re: a kto z nas tu może wiedzieć?! 31.01.08, 19:04 chyba niedokladnie napisalam :-)) Sorry, postaram sie : Chodzi mi o to, ze zalegla zaliczka byla wplacona na konto(i tu OK) a odsetki na inne tzn. na rachunku jest moje nazwisko i nasz numer bloku i jako motyw jest wpisane "odsetki". Moim, moze i dla innych glupim pytaniem, jest to ze nie wiadomo na co poszly te pieniadze. Na zaliczke nie sa policzone, to czyli na co??? Wiem, ze przez internet nikt z was nie bedzie wiedzial :-))) Pytalam sie juz w Admin. i "czeski film" nikt nic nie wie .... Kurcze, chyba cos nie gra Odpowiedz Link Zgłoś
annexja Re: a kto z nas tu może wiedzieć?! 31.01.08, 19:43 Być może się mylę ale wyaje mi się, że wspólnoty na ogół prowadzą księgowość, jeżeli tak to istnieje w rachunku zysków i strat takie pojęcie odsetki od nieterminowych wpłat, które powinno być zaliczone do przychodów finansowych wspólnotych czyli takich jak np. odsetki uzyskane z lokat i rachunku bankowego. Filozofia jest tak, że skoro kredytujesz się na koszt wspólnoty musisz za to zapłacić. Mam nadzieję, że nie wprowadziłam w błąd i nikt mnie tu nie "zje" Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakz Re: a kto z nas tu może wiedzieć?! 31.01.08, 20:09 Proszę sprawdź: - nr rachunku ( 26 cyfr ) na który wpłacasz zaliczki eksploatacyjne kto jest właścicielem tego rachunku - nr rachunku ( 26 cyfr ) funduszu remontowego kto jest właścicielem tego rachunku - nr rachunku ( 26 cyfr ), na który wpłacasz odsetki od zaległych należności, bez względu co napiszesz jako "motyw"(!) ( tytuł wpłaty ) kto jest właścicielem tego rachunku Kto administruje nieruchomością : spółka prawa handlowego, prywatny zarządca, deweloper, gminna administracja ? Sprawdź nr rachunku administratora ( choćby wg przelewu wynagrodzenia ) Porównaj wszystkie nr rachunków. Może to pozwoli na pozyskanie informacji "na co poszły pieniądze". Odpowiedz Link Zgłoś
owner_wm Re: Odsetki 30.01.08, 08:43 waura napisał: > rozumiem, że uregulowaliście to uchwałą?... > zastanawiam się też czy jest możliwe pobieranie odsetek dopiero w > momencie skierowania sprawy do sądu? Najlepiej nie odstępować od ustawowego terminu wpłaty zaliczek. Szczegółów postępowania windykacyjnego nie musi regulować uchwała, bo to nie są sprawy przekraczające zarząd zwykły. Egzekucja odsetek jest uruchamiana wtedy, gdy tak zdecyduje wierzyciel (wspólnota). Nie musi on przepraszać ani ostrzegać, że zaczyna korzystać z przysługujących mu praw. Takim "ostrzeżeniem" jest wezwanie do zapłaty, w którym jest pouczenie, że w przypadku niewpłacenia długu w wyznaczonym terminie, drugie wezwanie będzie już z naliczonymi odsetkami (ustawowymi lub umownymi, przyjętymi w uchwale wspólnoty). Odpowiedz Link Zgłoś