bum-plum 24.01.09, 10:01 Nie wiem co robic ! Dzis rano na suficie zauwazylam spora plame zacieku.Wlasciciel mieszkania wynajmuje go, a lokator zamieszkujacy w mieszkaniu stwierdzil ze u niego jest sucho i nic sie nie dzieje Co robic ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
manifa Re: Help ! Zaciek na suficie! 24.01.09, 10:09 Może tam fajna impreza była? ;) Proponuję 1. Uwierzyć lokatorowi na słowo :P lub 2. Skontaktować się z właścicielem - umówić się na sprawdzenie przyczyny (najlepiej w obecności zarządu) i ze swoim ubezpieczycielem Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: Help ! Zaciek na suficie! 24.01.09, 10:17 bum-plum napisała: > Dzis rano na suficie zauwazylam spora plame zacieku. > lokator (...) stwierdzil ze u niego jest sucho > i nic sie nie dzieje Co robic ??? Ups, wygląda na grubszą sprawę. Skoro Ty masz zaciek, a on nie ma wycieku, to znaczy, że albo pękło, albo się zozszczelniło na połączeniu podejście odpływowe z jakiegoś przyboru sanitarnego (na przykład wanna, umywalka, zlewozmywak), które jest prowadzone w wylewce, a więc pod posadzką, względnie również pękł, albo się rozszczelnił na złączce przewód wodociągowy wody zimnej, ciepłej, albo cyrkulacji, o ile jest prowadzony w wylewce. Jeszcze jest możliwe, że pękł, albo się rozszczelnił na połączeniu przewód instalacji c.o., o ile jest prowadzony w wylewce. W przypadku instalacji c.o. łatwiej się o tym przekonać, zwłaszcza gdy jest to instalacja indywidualna. W obiegu zamkniętym bez problemu da się zarejestrować ubytek wody z instalacji. Z instalacją wodociągową, a zwłaszcza kanalizacyjną, będzie gorzej. Nawet jeżeli masz pomiar za pomocą wodomierza, to w przypadku niewielkiego wycieku wodomierz prawdopodobnie go nie będzie rejestrował. Wygląda na to, że w każdej z wymienionych powyżej sytuacji nie obejdzie się bez odkucia przewodów u Twojego sąsiada z góry, w okolicy wystąpienia zacieku. Przykro mi. Mam nadzieję, że się mylę i że to coś bardziej banalnego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Help ! Zaciek na suficie! 24.01.09, 11:47 bum-plum napisała: > Dzis rano na suficie zauwazylam spora plame zacieku. Jaki system ogrzewania jest u was/ podłogowe czy pionowe-poziome/? Gdzie powstał zaciek dokładniej / pokój, łazienka , kuchnia/? ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
bum-plum Re: Help ! Zaciek na suficie! 24.01.09, 12:26 Mieszkam w starym budownictwie i nie sa to zadne grzewcze instalacje bo takich nie ma. Pewnie saczy sie jakaś rura z wodą od przyłaczy w lazience bo zaciek wlasnie jest w pionach lazienkowych ;((( Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Help ! Zaciek na suficie! 24.01.09, 16:34 bum-plum napisała: > Mieszkam w starym budownictwie i nie sa to zadne grzewcze > instalacje bo takich nie ma. > Pewnie saczy sie jakaś rura z wodą od przyłaczy w lazience bo > zaciek wlasnie jest w pionach lazienkowych ;((( A u sąsiada z góry nie ma czasem kabiny prysznicowej....zazwyczaj one są przyczyną zacieków.... albo pozostaje ci opinia czajnika5 ...kucie szachtu.... ---------------------------------------------------------------- Zarządzanie - to sztuka bądź praktyka, rozumnego stosowania środków dla osiągnięcia wyznaczonych celów -(Henri Fayol). www.sn.pl/orzecznictwo/index.html wyroki sądowe - www.ebos.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: Help ! Zaciek na suficie! 25.01.09, 18:59 Kto mieszka nad tymi ktorzy niby Cie zalali? Pytam bo mialam taka sytuacja ze przybiegla sąsiadka z dolu ze ją zalalam. Ona ma pol kuchni z plamą a ja mam sucho. Okazało sie że zalał sąsiad mieszkający nade mną. Moje mieszkanie było po remoncie i miałam kafelki i płyty i woda nie wydostała sie na moja kuchnię a ona miała zwyczajnie pomalowane i u niej wyszło od razu. Najważniejsze jest ubezpieczenie - zgłos to i dostaniesz odszkodowanie. Nie wnikasz kto zalał. Ubezpieczyciel sam znajdzie winowajce tzn zgłosi się do Administracji/Wspólnoty a oni juz dojdą :-) Odpowiedz Link Zgłoś
alabedz Re: Help ! Zaciek na suficie! 05.02.09, 23:11 Nie byłabym tego taka pewna. Nasze zalanie zgłosilismy i administratorowi i sąsiadowi (budynek piętrowy). I tak sąsiad nie poczuwa się do winy, bo u niego nie ciekanie. Nie będzie też z tego powodu robił sobie kosztów i skuwał kafelek. Administrator wyslał do nich hydraulika, który stwierdził, że sąsiad zasilikonował swoją łazienkę (widoczne świeże ślady), dzięki czemu nam już nie cieknie. A raczej nie ciekło od wrzesnia '08, teraz sytuacja powtórzyla się na nowo. Zglosilismy to ubezpieczycielowi i mamy nadzieje, ze pojdzie to z ubezpieczenia sąsiada. Bo niby czemu z mego i czemu to mnie mają podnosic z tego tytułu składki. Odpowiedz Link Zgłoś