Dodaj do ulubionych

złamany ogon u psa

09.02.05, 10:09
Pomocy! Czy ktoś miał taki problem. U doga zauważyłam na końcówce ogona
opuchliznę i podejrzewam że moze być złamany. Niestety wczoraj nie miałam
możliwości pojechać do weterynarza.Pojedziemy dopiero dziś wieczorem, ogon
usztywniliśmy. Chciałam wiedzieć jak wygląda to u Was czy to straszna tragedia
i czy zdażają sie takie przypadki.
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: złamany ogon u psa 09.02.05, 13:31
      Jak najbardziej takie przypadki zdażają się bardzo często zwłaszcza w przypadku
      psów długo ogoniastych, które często wyrażaja swoje szczęście wymachujac nimi
      podcinając okolicznych ludzi :))). Ale opuchlizna nie musi oznaczać od razu
      złamania być może poprostu w coś mocniej walnoł, może ktoś nadepnął mu na ogon
      lub przytrzasął mu je drzwiami??? Czy bardzo go boli, czy rusza ogonem jak
      wcześniej. Czy przy dotyku wykazuje jakieś oznaki bólu, nie pozwala sie do
      niego dotknąc. Ostateczną diagnozę postawi jednak tylko rtg ale na ogół nie
      wykonuje się ich ze wzgędu na to, że w przypadku złamań ogona postępowaniem
      jest na ogół nieoperacyjne lub w cięzszych przypadkach wykonywana jest
      amputacja części ogona - powyżej złamania. Ważne jest jednak uszkodzenie nerwu
      ogonowego, czy pies normalnie wypróżnia się, czy ma czucie skóry w okolicach
      odbytu???? dotknij tam, możesz uszczypnąć jeśli zobaczysz reakcję wsztsko jest
      w porządku ale nie powinnaś się tym martwić jeśli "złamanie" jest na końcu
      ogona.
      Na Twoim miejscu nie denerwowałabym się tylko poczekała, aż opuchlizna zejdzie.
      Kość nawet jeżeli jest złamana nie powinna dawać intensywnego bólu i na ogół
      zrasta się sama. Poprostu pies zostaje potem z lekko zakrzywionym ogonem lub
      nawet nie bądź ewentualnym zgrubieniem. U większości psów takie złamania nie są
      nawet zauważane przez włascicieli.
      Ale może to poprostu stłuczenie i tego Wam życzę - ava
    • joaskako Re: złamany ogon u psa 09.02.05, 14:04
      Serdecznie dziękuje za odpowieć! Już czuje się o wiele lepiej. Jeżeli chodzi o
      psiaka to macha ogonem jak do tej pory i nic sobie z tego nie robi. Może to
      naprawde stłuczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka