lablafox 15.03.05, 20:34 serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2596681.html?as=1&ias=3 Komentarz? Chyba nie jest potrzebny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carduelis Re: Mordownia 15.03.05, 20:50 Lablafox, taki wątek już był forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12827&w=21642863 Starajmy się nie zaśmiecać forum tematami, które były już poruszane (w dodatku dzień wcześniej) Pozdrowienia Odpowiedz Link
lablafox Re: Mordownia 16.03.05, 18:14 Przepraszam , ale nie zauważyłam . Bardzo proszę o wykasowanie całości. Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Mordownia 16.03.05, 06:51 Ten gość który napisał artykuł działa sam czy w imieniu jakiejś organizacji ochrony przyrody? Może można im jakoś pomuc? Np.zasypać mailami niewiem...ministerstwo...? Tomek Odpowiedz Link
carduelis Re: Mordownia 16.03.05, 10:05 blotniak32 napisał: > Ten gość który napisał artykuł działa sam czy w imieniu jakiejś organizacji > ochrony przyrody? Może można im jakoś pomuc? Np.zasypać mailami > niewiem...ministerstwo...? > Tomek Można zasypać meilami: ministerstwo - Minister@mos.gov.pl Glowny Konserwator - Glowny.Konserwator.Przyrody@mos.gov.pl Dyrektor Parku - konradw@pnujsciewarty.gov.pl Pozdrawiam cardu Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Mordownia 16.03.05, 13:57 Napisałem grzeczny,ale dość oschły list do ministra w tej sprawie.Mam nadzieję, że "służby specjalne" nie odstrzelą mi głowy... Wam proponuje,żebyście zrobili to samo. Im więcej listów z wyrazami protestu tym lepiej Tomek Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Mordownia 16.03.05, 19:36 Teraz napisałem też do Głównego Konserwatora Przyrody i Dyrektora Parku. Czy ktoś z Was napisał? Jeżeli jesteście miłośnikami ptaków i ogólnie przyrody - Piszcie... To ważne.Władze ulegają tylko silnemu naciskowi opinii publicznej. Tomek Odpowiedz Link
melissa_9 Re: Mordownia 16.03.05, 20:01 A ja sądzę, że dobrze byłoby zainteresować telewizję tą sprawą. Przecież to ewidentne łamanie prawa ! Powinni na początek nakręcić choćby jakiś krótki reportaż o tym do programów informacyjnych, przecież to ważna sprawa (jak dla kogo oczywiście, ale jednak). Tylko,że nie wiadomo jak się za to zabrać. Odpowiedz Link
melissa_9 Re: Mordownia 16.03.05, 20:22 Dużo się dzieje tam pod tym artykułem, może internauci coś razem zdziałają. Bo to nie może tak dalej być. Odpowiedz Link
melissa_9 Re: Mordownia 17.03.05, 18:12 blotniak32 napisał: > Ten gość który napisał artykuł działa sam czy w imieniu jakiejś organizacji > ochrony przyrody? Pod tym artykułem w Dużym Formacie, ale w Gazecie kupionej w sklepie, jest na dole napisane tak o autorze: "Jacek Karczewski z zawodu jest trenerem i konsultantem w dziedzinie zarządzania zasobami ludzkimi. Jego pasją są ptaki. Członek "ptasich" organizacji pozarządowych związany z Pracownią Architektury Żywej" Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Mordownia 17.03.05, 14:41 Cześć! Niechce Wam się pisać co....? W mordee....wszystko muszę robić sam... A Minister jeszcze mi nie odpisał do tego... Tomek Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Mordownia 17.03.05, 14:59 Ogólnie też zauważyłam, że coś ornitolodzy przycichli .A może tak ich wiosenne słońce przypiekło,że wyfrunęli w plener robić nowe zdjęca... Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Mordownia 17.03.05, 18:58 Cześć! Miałem na myśli to,że nikt nie napisał do Ministra ,Konserwatora Przyrody i dyrektora Parku Narodowego Ujście Warty maili ,na adresy ,które wcześniej podała Carduelis. Tomek Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Mordownia 18.03.05, 21:05 Cześć! Dziś napisałem dość obelrzywy list do Polskiego Związku Łowieckiego.Ciekawe czy odpiszą. Piszcie i Wy...im więcej tym lepiej.Trzeba coś robić.Na razie odpisali tylko z dyrekcji Parku Narodowego Ujście Warty. Oto co napisali: Szanowni Państwo, Przede wszystkim bardzo dziękujemy za tak energiczną reakcję po ukazaniu się artykułu w Gazecie Wyborczej. Myślimy, że jest to doskonały moment, żeby rzeczywiście mogli Państwo wyrazić swoje zdanie i mamy nadzieję, że ktoś wreszcie weźmie je pod uwagę. Nie czujemy się w pełni adresatami pojawiających się zarzutów. Terenem, na którym odbywają się polowania jest Obwód nr 105 zarządzany przez Zarząd Główny Polskiego Związku Łowieckiego w Warszawie i to członkowie tej organizacji nie biorą pod uwagę sąsiedztwa Parku Narodowego. Jako pracownicy Parku doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, co się dzieje wzdłuż jego granic i bardzo zależy nam na tym, aby ostoja ptaków o międzynarodowym znaczeniu rzeczywiście nią była. Rzeczywistość jest taka, że cały kraj podzielony jest na obwody łowieckie, a władza Dyrekcji Parku ograniczona jest do terytorium Parku. Polowania na terenie Parku nie odbywają się - przypadki zastrzelenia ptaków na terenie Parku jeżeli się zdarzają, to jest to nielegalne i takie obserwacje zgłaszać trzeba do Straży Parku lub na Policję. Wszystkie nasze (pracowników) obserwacje naruszeń prawa na terenie Parku kończą się interwencją. W związku z tym informujemy, że dnia 13.12.2004 r. Dyrektor Parku Narodowego "Ujście Warty" złożył do Departamentu Ochrony Przyrody w Ministerstwie Środowiska wniosek o utworzenie strefy ochrony gatunków zwierząt łownych w otulinie Parku Narodowego. W strefie obowiązywałby zakaz polowania na ptaki, a terytorialnie obejmowałaby ona obszar obecnego Obwodu nr 105. Do projektu rozporządzenia wysłanego do MŚ dołączone zostało obszerne uzasadnienie oraz notatka służbowa pracowników Parku, w której przedstawiono przypadki naruszeń prawa przez myśliwych na terenie Obwodu nr 105. Po złożeniu projektu rozporządzenia w Ministerstwie dokument trafia do konsultacji wewnętrznych - poszczególnych departamentów MŚ. Na tym etapie właśnie znajduje się nasz projekt. Następnie powinien trafić do konsultacji społecznych - czyli np. będzie można go przeczytać na stronie internetowej Ministerstwa www.mos.gov.pl i wyrazić swoją opinię. Mamy nadzieję, że proces konsultacji wewnętrznych zmierza do końca i wkrótce trafi do konsultacji społecznych. Mimo, że oficjalnie nie mają jeszcze Państwo możliwości ujrzenia i zaopiniowania projektu rozporządzenia to bardzo prosimy o głosy poparcia. Prosimy Państwa o kierowanie swoich opinii i poparcia do Departamentu Ochrony Przyrody oraz Departamentu Leśnictwa w Ministerstwie Środowiska. To właśnie Minister podejmuje ostateczną decyzję i mam nadzieję, że w momencie, gdy stanie się jasne, że kwestia polowań wokół Parku budzi bardzo wiele kontrowersji, to będziemy mogli rzeczywiście utworzenie strefy doprowadzić do końca - i następnego sezonu polowań już nie będzie (a przypominam, że zaczyna się już 15 sierpnia i wg nowego rozporządzenia trwa w woj. lubuskim aż do 31 stycznia). Myślę, że koniecznie trzeba zwracać się w tej sprawie także do Zarządu Głównego PZŁ w Warszawie, Nowy Świat 35, Warszawa. Będziemy się również zwracać bezpośrednio do organizacji pozarządowych i innych osób mogących pomóc z prośbą o kierowanie oficjalnej korespondencji w tej sprawie do Ministerstwa. Z naszej strony kroki do powstrzymania intensywnych polowań wokół Parku zostały podjęte. Mimo Państwa niekiedy niepochlebnych opinii na temat funkcjonowania Parku teraz mamy nadzieję, że dzięki Państwa pomocy doprowadzimy tę sprawę do końca. Z pozdrowieniami Konrad Wypychowski Dyrektor Parku Narodowego "Ujście Warty" Dr inż. Magdalena Bartoszewicz Kierownik Zespołu ds. Ochrony Przyrody i Monitoringu Odpowiedz Link
naxalite echch... biurokracja 20.03.05, 20:19 W kazdym razie coś sie dzieje... to juz plus. Mam nadzieje, ze choc kilka gęsi dotrwa żywych do konca tych procedur Odpowiedz Link
blotniak32 Re: echch... biurokracja 20.03.05, 20:44 A czy "PAN" jako instytucja nie mogła by wysłać jakiejś noty w tej sprawie w kilka miejsc.To by dużo pomogło? Pozdrawiam. Tomek Odpowiedz Link
micamic Re: echch... biurokracja 21.03.05, 18:08 Taki list otrzymali ci którzy wyrażali swój protest wysyłając maile do Zarządu Głównego Polskiego Związku Łowieckiego: From: PZL ZG [pzlow@pzlow.pl] Sent: 21 marca 2005 12:46 To: ornitol@vp.pl Subject: Re: Ujscie Warty Szanowny Panie uprzejmie informuję, że ZG PZŁ na swym posiedzeniu w dniu 8 marca br. podjął decyzję o likwidacji OHZ Słońsk leżącego w otulinie Parku. Szkoda tylko, że "Gazeta Wyborcza" nie spytala nas o stanowisko w tej sprawie przed publikacją Odpowiedz Link
blotniak32 Re: echch... biurokracja 21.03.05, 20:54 A mi nie odpisali.Szkoda... Pozdrawiam. Tomek Odpowiedz Link