Dodaj do ulubionych

pazurki u psa

10.02.06, 00:58
Mam doroslego stafforda i wydaje mi sie, ze ma troche z dlugie pazury.Nie
przeszkadzaja mu w chodzeniu, ale przez zime malo biega i nie maja mozliwosci
sie zetrzec. I tutaj moje pytanie: Czy moge samodzielnie mu je podciac
cazkami? Chodzi mi konkretnie o to, czy podcinajac moge mu cos uszkodzic? Czy
wewnatrz pazura jest jakas unerwiona tkanka? Wydaje mi sie, ze lekkie
"uskubanie" pazura nie powinno go bolec.Jednak prosze o rade.
Obserwuj wątek
    • beali Re: pazurki u psa 10.02.06, 02:25
      Oczywiście,że możesz mu zrobić krzywdę.Tylko niewielka część pazura jest 'gołym'pazurem,dalej jest ciemnoróżowy rdzeń,który jest mocno ukrwiony i unerwiony.Nie widać tego przy ciemnych,czarnych pazurach.Nie podejmuj się tego sama,jeśli nigdy tego nie robiłaś,ewentualnie idź z psem do weta,który prawidłowo to zrobi i pokaże Ci,abyś umiała na przyszłość.Najlepiej jednak pospacerować z psem po czymś twardym/asfalt,alejki w parku,chodnik/,w mig je przytrze.
    • gagik.geworgian Re: pazurki u psa 10.02.06, 18:10
      Witam.
      Przede wszystkim , żeby przycinać pazury trzeba mieć pewność, że są zbyt długie.
      Myslę, że jeśli nie masz wprawy w przycinaniu pazurów , to trzeba się wybrać do
      lekarza lub poprosić kogoś , kto samodzielnie z dobrym skutkiem przycina pazury
      swemu psu.
      Jeśli się nie ma wprawy , to można pazury przyciąc zbyt krótko, a wtedy można
      uszkodzić wiązkę naczyniowo-nerwową w pazurze, więc paur zacznie krwaić, a psa
      będzie to bardzo boleć , co może zapamietac sobie już na zawsze i z wielkim
      strachem patrzeć na zamiary obcięcia pazurów w przyszłości.
      Jeśli mógłbym coś wytłumaczyć przez internet, to tyle, że prawidłowa długość
      pazurów to taka, gdy pazur kończy się na poziomie opuszki palcowej, jeśli zaś
      wystaje dużo poza nią , to wymaga to juz korekcji Tak więc skaracając pazury
      trzeba właśnie skracać je na taką długość , a jeśli się boimy , by psa nie
      skaleczyć , bo np bardzo się wierci, to lepiej zostawić pazurki ciut dłuższe,
      niz boleśnie go skaleczyć.
      Warto też chodzić z psem na spacery w miejsca, gdzie może ścierać pazurki, o
      ile to możliwe.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka