20.01.17, 16:18
Witajcie, mam problem z moim kocurem (6 msc). Wczoraj 3 razy mial biegunke, dostal rano i po poludniu swiezego ugotowanego kurczaka, wiec myslalam ze problem przejdzie. Jednak nie.. dzisiaj zalatwil sie prawie normalnie ale pod koniec zrobil bardzo rzadka kupke. Nie wiem co mam zrobic, poniewaz moj weterynarz przyjmuje dopiero od poniedzialku a nie chce zeby maly sie przez weekend meczyl. Jedyna opcja to sklep zoologiczny. Dodam ze mieszkam w Niemczech wiec pewnie duzo polskich dobrych rzeczy tutaj niestety nie bede mogla zakupic crying
jezeli ktos wie co moze pomoc prosze o szybka odpowiedz
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 20.01.17, 20:03
      poszukaj floryboost:

www.newbornanimalcare.com/media/florypet_eng_web__023004700_1500_21092015.jpg
      dziala bardzo dobrze przy biegunkach, ale jak kazdy taki specyfik do uzycia tylko na krotko, bo biegunka jest wylacznie objawem a leczyc trzeba chorobe

albo diarsanyl
      www.ceva.pl/Produkty/Lista-produktow/Diarsanyl-plus-pasta
      lub enetrex

www.santiagopetstore.cl/tienda/image/cache/data/ENTEREX-250x250.jpg
      to sa preparaty miedzynarodowe (pfizer, hills), wiec i u Ciebie powinny byc

popytaj tez w sklepie zoo, na pewno cos beda miec

ma tylko biegunke? bez wymiotow? co jadl?

koci zoladek najlepiej koi surowa wolowina
    • magda20556 Re: BIEGUNKA 20.01.17, 21:58
      Super, wielkie dzieki! Wiesz moze czy te leki sa na recepte? Ogolnie to tak, wiem ze moj Vincent u swojej pierwszej wlascicielki jadl Whiskas (wzielam go jak mial ok.4-6 tygodni) u mnie zaczal jesc lepsza karme, poniewaz wiem co w Whiskas sie znajduje. I w sumie to byl poczatek, bo on raz na jakis czas dziwnie sie zalatwial, ale to na pewno nie byla biegunka.
      Caly czas podaje mu to samo: 3 - 4 razy dziennie dostaje mokra karme, ma dostep 24/7 do suchej (oczywiscie wszystko dla juniorow) + swieza przegotowana woda. Raz w tygodniu dostaje watrobke i raz albo dwa gotowanego kurczaka. Wczoraj dwa razy dostal kurczaka z ryzem i marchewka dzisiaj tylko raz. Wydaje mi sie ze jak dostanie troche mniej to moze na brzuszek mu to pomoze. Nie wiem czy to moze byc z tym zwiazane, ale od paru dni bardzo dziwnie miauczy, tak jakby przeciaga.. Mam wolne od szkoly narazie wiec moge go poobserwowac i sa trzy opcje albo boli go ten brzuch albo za malo mu zabawy albo juz jestem przewrazliwiona ;d
      • magda20556 Re: BIEGUNKA 20.01.17, 22:11
        W końcu znalazłam, nie potrzebuje recepty także jutro lecę do apteki po leki wink
        • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 20.01.17, 22:19
          Ale wet i tak Cie nie minie, bo jesli cos sie dzieje glebiej to bedzie tylko gorzej
          • magda20556 Re: BIEGUNKA 21.01.17, 00:06
            Łapki pod sobą ma tylko wtedy kiedy śpi. Brzuszek można mu tylko miziac tez tylko podczas snu, bo normalnie chyba tego nie lubi (zawsze mnie gryzie). Roślin w domu nie mam, zanim był u mnie były dwa kwiaty ale okazało się ze są szkodliwe dla kotów dlatego je wyrzuciłam, do chemikaliów dostępu nie ma.
            Normalnie zalatwial sie tylko rano a od wczoraj była już 5 razy, ale za każdym razem do kuwety.
            Jego kupka śmierdzi zawsze, nawet kolo kuwety zamontowalam mały odswiezacz bo wytrzymać się nie dalo, ale na te biegunki odswiezacz juz nie pomaga ;/
            • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 21.01.17, 01:00
              Pije? Jak mocno smierdza to moze byc bakteryjne, a i kiedy byl odrobaczany? Bo robale sa najczesciej przyczyna biegunki a kot zachowuje sie wzglednie normalnie. Przy takiej biegunce zatrzymanie nie jest dobre bo kumuluja sie toksyny od robali
              • magda20556 Re: BIEGUNKA 21.01.17, 08:24
                Fakt ze od wczoraj pije troche mniej, odrobaczony był raz w sierpniu i drugi raz we wrześniu.
                • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 21.01.17, 21:31
                  A jak dzisiaj? Pic musi, nawet jesli bedziesz musiala do pyska strzykawka wode podawac.
                  • magda20556 Re: BIEGUNKA 22.01.17, 13:24
                    Wczoraj byliśmy w klinice. Dostał tabletki i saszetki z węglem na 3 dni, jeżeli to nie pomoże mam pobrać próbki i oddać do badań. Mam nadzieje ze mu przejdzie...
                    • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 22.01.17, 22:41
                      Lepiej zeby mu pomoglo.
                    • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 24.01.17, 22:21
                      I co z kociem?
                      • magda20556 Re: BIEGUNKA 25.01.17, 10:20
                        Ja podejrzewam że jedzenie mu nie pasuje.. Zachowuje się normalnie już, biega skacze i wody pije tyle co zawsze. Biegunki takiej jak w sobotę juz nie ma (węgiel pomógł) ale kupki dalej są brzydkie. Dzisiaj jadę mu kupić karmę dla kotów z wrażliwym żołądkiem, jeżeli to nie pomoże to oddam jego próbkę do badań i zobaczymy co się dzieje.
                        P.s. Kotek dziękuję za troskę wink
                        • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 25.01.17, 15:33
                          A jakie karmy je? Surowe jada?
                          • magda20556 Re: BIEGUNKA 25.01.17, 15:55
                            Od małego dostawał suche i mokre z firmy Perfekt dla juniorów. Dzisiaj kupiłam Royal Sensible suche i mokre z Select Gold.
                            Kiedyś próbowałam mu surową pierś z kurczaka podać i to raczej nie jego smaki, tylko gotowane mu podpasowalo.
                            • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 25.01.17, 23:26
                              Tak jak jestem przeciwna dawania kotom Royal Canin ( i w ogole karm ze zbozami) tak, Sensible jest najmniejszym zlem od Royala. Ma male miekkie chrupki pachnace smile tylko uwazaj, bo koty to nosem wciagaja smile dawal mlodemu po kilka chrupek, bo jak pojdzie na calosc sie porzyga tongue_out

Probowalac z surowa, drobno pokrojona dobra wolowina, np kawaleczek poledwicy (no, wiem rozpusta, ale nasze koty uwielbiaja), wolowina surowa dobrze koi kocie zoladki i dusze smile
                              • magda20556 Re: BIEGUNKA 26.01.17, 21:38
                                Ooo dobrze wiedzieć. Ta biehunka to była wina karmy. Wczoraj wieczorem juz załatwił się normalnie, bez brzydkiego zapachu i bez biegunki 😊 Tylko dzisiaj ta kupka znowu taka jakaś "niemrawa". Zobaczymy jak to przez te parę dni będzie. Jestem dobrej myśli
                                • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 26.01.17, 21:46
                                  Przy zmianie karmy bardzo czesto kupal jest 'niemrawy' smile norma. Obserwuj i badz glucha na jeki w stylu 'glodny jestem, glodnyyyy, glodnnyyyy, umieram z gloduuuu... umarlemmm'. Przy RC Sensible typowe smile
                                  • magda20556 Re: BIEGUNKA 28.01.17, 10:16
                                    Haha ok udam ze nie słyszę 😀 Vincent juz zdrowy także na szczęście wystarczyła szybka zmiana karmy ☺
                                    • magda20556 Re: BIEGUNKA 28.01.17, 10:28
                                      images83.fotosik.pl/321/dbdebffab8b6a20emed.jpg
                                      • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 28.01.17, 15:54
                                        https://images83.fotosik.pl/321/dbdebffab8b6a20emed.jpg
                                        • magda20556 Re: BIEGUNKA 03.03.17, 20:33
                                          Witam
                                          Problem znowu się pojawił..
                                          Kupka jest w polowie normalna a w połowie rzadka. Zauważyłam że ma tak tylko wtedy kiedy zje mokrą karmę, czy jest to możliwe że jego organizm jej po prostu nie toleruje?
                                          Pozdrawiam
                                          • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 04.03.17, 17:09
                                            Bardzo mozliwe, szczegolnie gdy mokra karma jest takiej sobie jakosci, choc u nas tak sie dzieje np po puszkach z indykiem (sklad to indyk i woda)

Sprobuj go przekonac do surowizny, dobra wolowina najlepiej koi kocie zoladaki

Moze tez miec schorzenie jelit, enteritis, w skrocie choroba jelit mogaca powodowac takie wlasnie sensacje.
                                            • magda20556 Re: BIEGUNKA 04.03.17, 22:01
                                              75% mięsa ma w swoich karmach także chyba to nie od nich ;/ jak juz pisałaś ostatnio, próbowałam mu dawać surową wołowine, powącha i odchodzi.. tak samo z kurczakiem..
                                              Nie wiem już czy on ma wrażliwy żołądek czy jest na coś chory. Za dwa tygodnie Vincent ma termin na kastrację, oddam przy okazji jego próbkę i zobaczymy czy jakieś robale go dopadły. A jak dojść do tego, że ma schorzenie jelit? Muszą go jakoś zbadać?
                                              • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 05.03.17, 01:01
                                                U naszego Prosiaka smile wyszlo przy okazji badania usg, wet robiacy badanie zapytal czy kupale ma normalne czy takie bardziej luzne przy koncowce wyprozniania, bo widzi lekki stan zapalny i nie konca oproznione jelito.

Na tym stanelo, wyniki krwi mial dobre, biegunek nie miewa, tylko czasami tak koncowka bardziej luzna. Je bezzbozowke i surowe, a jak sie zaczyna przytykac (sklonnosc do struwitow) to przez 4tyg dostaje hillsa urinary.

Sprobuj odstawic na chwile mokre a przy kastracji niech mu zrobia usg, badanie krwi i kupala.

Jeden z naszych kociastych, wielki kocur. ktory przez lata wiodl zycie bezdomnego kota, az wreszcie mu sie znudzilo i postanowil przejsc na zasluzona kocia, domowa emeryture tez miewa ten problem, szczegolnie jak przesadzi z zarciem, on jako jedyny dostaje od czasu do czasu lyskasa, ale mu wolno, bo oprocz dobrego suchego i surowizny w domu, codziennie 'zalatwia' sobie malego kroliczka smile

Probowalas podawac mu probiotyki? siemie lniane? w Polsce sa fajne pigulki Taninal z Herbapolu, bardzo dobrze dzialaja na biegunki i luzne kupale.
                                                • magda20556 Re: BIEGUNKA 06.03.17, 09:37
                                                  Tak zrobię, niech mi go zbadaja od góry do dołu.
                                                  Dzisiaj spróbuję podać mu siemię lniane i zobaczymy.. Zaczynam się już martwić sad
                                                  Dziękuję za rady i za szybką odpowiedź kiss
                                                  • magda20556 Re: BIEGUNKA 07.03.17, 22:43
                                                    To przez mokrą karmę uncertain wczoraj rano dostał ostatni raz i dzisiaj rano kupa byla normalna ale brzydko pachniala. Plus jest taki że wczoraj próbowałam podać mu wolowine i zjadł, siedziałam obok niego i podawalam mu do pyszczka póki nie zaczął sam jeść ☺ ale teraz nie wiem co innego (oprócz suchej karmy) ma dostawać do jedzenia... Tak mi miauczy, że dzisiaj trochę mu dam tej karmy bo aż mi go szkoda sad
                                                  • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 08.03.17, 01:40
                                                    Na suchej karmie (dobrej) jeszcze zaden kot z glodu nie umarl tongue_out
                                                    Mamy taka jedna kote, Jej Wysokosc Kicie.Yode, ktora je wylacznie suche, nic innego nie tknie, chocbym padla. Zdrowa, szczesliwa, zadowolona smile

Jesli zalapie z surowym to juz pojdzie.
                                                  • magda20556 Re: BIEGUNKA 08.03.17, 08:25
                                                    Myślisz, że tą karmę o której Ci ostatnio pisałam(Royal Sensible) mogę mu dalej podawać czy zacząć kupować coś innego?
                                                  • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 08.03.17, 20:35
                                                    Nie jestem zwolennikiem karm z kukurydza czy pszenica, na ile moge unikam, ryz w ostatecznosci, wiec to RC Sensible jako awarie traktuje, bo wiem, ze zaden kot sie nie oprze smile

W zooplusie masz spory wybor karm bezzbozowych. np

www.zooplus.de/shop/katzen/katzenfutter_trockenfutter/purizon

www.zooplus.de/shop/katzen/katzenfutter_trockenfutter/feringa

www.zooplus.de/shop/katzen/katzenfutter_trockenfutter/applaws

jest w czym wybierac smile

sa opakowania 400gramowe, probuj co Vincentowi podejdzie. Przy suchej karmie musi wiecej pic!
      • mysiulek08 Re: BIEGUNKA 20.01.17, 22:13
        Bez recepty, to glownie mieszanki wegla z probiotykami, ale jak pisze TYLKO DORAZNE.

Nie dawaj mu watrobki, jak juz to raz na miesiac, czesto koty po watrobce maja biegunke a poza tym watrobka jest szkodliwa w nadmiarze.

Jak sie zachowuje? lezy z lapami pod soba? pomasuj mu brzuch, zobacz jak zareaguje. Mogl cos zjesc (kawalek sznurka, guzik, jakas rosline, zlizac cos chemicznego?) pije?

Biegunka odwadnia kota, szczegolnie tak mlodego i moze byc niebezpieczna dla zycia. To jest biegunka (leci mu z pupska, nie zdaza do kuwet, czy to luzne kupale? smierdzi mocno?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka