aganiok32 07.05.06, 10:46 Jakie ptaki koncertują teraz nocą? A w zasadzie całą dobę... Stawiam na skowronki, ale nie jestem pewna na 100%. Ptaki siedzą w wysokich drzewach a koncerty są niesamowite. Aha, mieszkam w okolicach W-wy... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abstrakt2003 skowroni dają koncerty na polach i w dzień 07.05.06, 12:23 W noc, wśród drzew śpiewają kosy. Mogą to też być słowiki ale to jest mniej prawdopodobne. Odpowiedz Link
fan_gazety Zdecydowanie slowiki :-) 08.05.06, 14:29 Kosy tez podspiewuja w nocy, ale raczej bardzo wczesnie o swicie, natomiast slowiki - faktycznie niekiedy w ciagu nocy. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Ale słowika tródno pomylić z kosem 08.05.06, 20:10 poza tym kosy w podwarszawskich miejscowościach występują powszechnie a słowiki raczej nie. Ja słowika pierwszy raz słyszałem i widziałem niedawno w Szczecinie. Śpiewał w śreodku dnia i tak głośno i intensywnie że trudno nie było na niego zwrócić uwagi. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Oczywiście trUdno (powinno być) 08.05.06, 20:11 w > śreodku dnia i tak głośno i intensywnie że trudno nie było na niego zwrócić > uwagi. Odpowiedz Link
niemed Re: Ale słowika tródno pomylić z kosem 08.05.06, 21:06 abstrakt2003 napisał: > poza tym kosy w podwarszawskich miejscowościach występują powszechnie a słowiki > > raczej nie. Można pomylić wszystko ze wszystkim kiedy nie zna się ptasich głosów, jak ja. Dalej nie wiem co mi śpiewa za oknem w podwarszawskim lesie, bo koncert ma swoją kulminację dokładnie ok. północy. Może to jednak słowik? Odpowiedz Link
fan_gazety Nagraj na byle co. Nawet na jakiś foto-kompakt 09.05.06, 13:17 Wystarczy I podeślij albo zamieśc na jakiejś stronce. Albo sprawdź: Luscinia luscinia - słowik szary www.putni.lv/index_sounds_eng.htm Luscinia megarhynchos - słowik rdzawy www.avisoft-saslab.com/sounds.htm Turdus merula - kos: www.avisoft-saslab.com/sounds.htm Odpowiedz Link
strix1 Re: nocne koncerty 08.05.06, 21:48 myśle że to słowiki. mało jest ptaków odzywajacych sie w nocy. Na pewno to nie skowronki. Zadam jedno pytanie czy piesń jest stosunkowo długa i "rzewna"? Odpowiedz Link
niemed Re: nocne koncerty 08.05.06, 23:34 Długa tak, zadziwiająco. Wokół noc, wszyscy śpią, nawet psy, a ptaszek śpiewa zupełnie jak w środku dnia. Czy jest rzewna? Powiedziałbym, że liryczna Odpowiedz Link
strix1 Re: nocne koncerty 09.05.06, 12:29 to słowik. Myślę że liryczna to dobre określenie. Też je lubie szkoda tylko że śpiewają tylko wiosną. Odpowiedz Link
kivirovi Re: nocne koncerty 09.05.06, 16:15 slowik. po nocy nic oprocz nich nie spiewa. ale slowiki nie spiewaja z szczytow wysokich drzew, ale z krzakow. Odpowiedz Link
strix1 Re: nocne koncerty 09.05.06, 21:57 masz rację co do tych szczytów drzew ale aganiok32 pisze że ptaki siedza w wysokich drzewach to trudno zinterpretować. Ja to wziąłem za kempę drzew w których przebywają. Bo jak ze szczytów drzew to rzeczywiście mamy mały problem. Ja jednak ciągle stawiam na słowiki. Odpowiedz Link
niemed Re: nocne koncerty 09.05.06, 22:03 Porównując z nagraniami stawiam na słowika, dziękuję wszystkim Odpowiedz Link
aganiok32 Re: nocne koncerty 19.05.06, 15:40 dawno nie zaglądałam na forum, zadowoliłam się kosem A widzę, że sporo osób stawia na słowika. Muszę nagrać kiedyś te odgłosy. Ptaki te są w naprawdę wysokich drzewach. I jest ich dużo, więc to raczej nie są słowiki. Ich trele słychać co rok właśnie w maju. Chyba pokuszę się o nagranie tych śpiewów. Odpowiedz Link
strix1 Re: nocne koncerty 19.05.06, 21:31 jak ich trele słychac właśnie w maju a nie słychac podd koniec marca i w kwietniu to upieram sie przy słowikach Odpowiedz Link
jozek_hodowca_kurczakow Re: nocne koncerty 20.05.06, 13:57 nie wiem jak można tak długo dyskutować o takiej totalnych pierdołach - nie ma najmniejszych wątpliwości - powtarzam - NAJMNIEJsZYCH , je jest to słowik. Daje sobie rękę uciąć. Koniec. Kropka. Odpowiedz Link