Gość: Ja789 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.10, 19:58 A co to za foldery gdzie Podbeskidzie obejmuje Cieszyn, Żywiec, Maków Podhalański a kto wie czy według autorki i nie Chicago? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koborlovag Najważniejsze uzasadnienie IP: *.katowice.agora.pl 31.01.10, 20:28 Żaden, powtarzam żaden region nie miał na początku swego istnienia historycznego uzasadnienia. No bo niby jakim cudem? Najważniejszym uzasadnieniem jest potrzeba poszukiwania własnej tozsamości przez nas - mieszkańców Podbeskidzia. No bo jak nas nazywać? Werbusami można bylo nazywac naszych rodziców, gdy tu przyjechali. Ale już nas - tutaj urodzonych - raczej trudno. Zgadzam się z autorką, że absurdem jest wrzucac wszystkich do jednego worka. Jesli ktoś próbuje na siłę rugować Śląsk Cieszyński czy Żywiecczyznę promując wzamian Podbeskidzie, jesli ktoś Podbeskidziem próbuje okreslać beskidzką Trójwieś leżąca na szczytach Beskidow, to jest to oczywiscie głupota. Jesli tak jest, bo osobiście się z tym nie spotykam. Ale to argument nie przeciw istnieniu Podbeskidzia, tylko przeciw bezmyślnemu stosowaniu tej nazwy. To raczej nielogiczne upierać że nie ma Podbeskidzia w ogóle bo w Cieszynie go nie chcą. Istnieje szeroki społeczny konsensus, że Podbeskidzie to obszar metropolitalny Bielska-Białej i najblizsze okolice. I tego się trzymajmy. A protestować przeciw ignorancji dziennikarzy jak najbardziej trzeba. Nie tylko tym, ktorzy twierdzą że Korbielów to Podbeskidzie, ale też tym (ostatni numer Wprost) którzy twierdzą że Żywiec lezy na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvette Re: Najważniejsze uzasadnienie IP: *.t-mobile.co.uk 31.01.10, 23:33 przykro mi. a mysle ze to ze jestes tzw.werbus, przepraszam, nie znaczy ze mozesz sobie nazwac region do ktorego sie przeniosles tak jak ci wygodnie. to byl slask i co by nie pisac czy chciec tak pozostanie. do twojej wiadomosci Bielsko podlegalo pod Cieszyn a ten byl stolica Slaska Cieszynskiego.Dawno temu kiedy nikomu nie snil sie zament wojen swiatowych czy najazd werbusow. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poka poka Re: Najważniejsze uzasadnienie IP: *.c198.msk.pl 01.02.10, 00:22 nie wiesz a gadasz - Bielsko jako wolne państwo stanowe zostało wyłączone spod Księstwa Cieszyńskiego. znowu się zacznie - najwięcej do powiedzenia będą mieli oczywiście prusoki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Najważniejsze uzasadnienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 09:42 tylko idiota lub ignorant neguje historię tzn. historyczną przynależność Bielska do Śl.Cieszyńskiego i Białej do Małopolski. Ale ten sam 'osobnik' neguje wybicie się z Księtwa Cieszyńskiego, Księstwa Oświęcimskiego, niemieckości a nie 'śląskości' Bielska i Białej, przyćmienia Cieszyna, Żywca i Wadowic przez Bielsko-Białą, etc. Z perspektywy wielopokoleniowych Bialan i Bielszczan muszę stwierdzić, że co do tożsamości, to cóż, mamy swoją, niepasującą do śląskiej która nas nie pociąga i nie kręci, wręcz odrzuca.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yyyyyyyy Re: Najważniejsze uzasadnienie IP: 195.93.135.* 01.02.10, 13:07 Przeoczyłaś jeden drobny szczegół. Dzisiejsze Bielsko-Białą w dużej mierze tworzą właśnie "werbusy" i ich dzieci, repatrianci zza Bugu i inni przybysze. W wyniku zawieruchy II wojny światowej, Bielsko i Biała bardzo zmieniły swoje oblicze.... i trzeba to zaakceptować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag ech... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:06 Serdecznie doradzam przeczytanie wypowiedzi, zanim się na nią odpowie. Jak byk napisałem, że sie tu urodziłem, nie przyjechałem, więc nijak mnie nazywac werbusem. I przypominam, co jest zawsze konsekwentnie przemilczane - połowa Bielska-Białej to był Śląsk a połowa to Małopolska. Ale nacjonalistycznie nastawionych Ślązaków to nie obchodzi. Podnoszą krzyk, że gwałci się historię a sami twierdzą że Małopolska to też Ślask. Na zakończenie - owszem - jesli jestem w wiekszości, to mam prawo nazywać region tak jak chcę. Na tym polega własnie historia, która jest dynamiczna i polega na dzianiu się, na przemianach. Ślązacy też nazwali Śląskiem ziemię zamieszkiwana kiedyś przez Celtów, Sarmatów, Alanów, Ostrogotów i Bóg wie kogo jeszcze. A kazdy z tych ludów gdy na tym terenie dominował, nazywał te ziemię tak jak chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Najważniejsze uzasadnienie IP: 89.100.241.* 02.02.10, 00:24 wszystkie argumenty stawiasz w czasie przeszlym i to jest chyba najlepszy dowod na to, ze podbeskidzie istnieje. nie jestem hanysem Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Najważniejsze uzasadnienie 02.02.10, 01:12 Gość portalu: (.)(.) napisał(a): > wszystkie argumenty stawiasz w czasie przeszlym i to jest chyba > najlepszy dowod na to, ze podbeskidzie istnieje. > > nie jestem hanysem Ja też nie, ale Ślązakiem - jak najbardziej, tyle, że Cysarokiem.. To tak jak Polak nie musi być Mazowszaninem, moze być Warmiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 82.177.123.* 31.01.10, 21:23 w rzeczy samej Śląsk Cieszyński to też nazwa sztuczna podobnie jak Śląsk Austriacki czy stwierdzenie że Katowice są stolicą Śląska: którego? tego z roku 1200 też? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 195.93.135.* 31.01.10, 22:16 Otóż to! Każda historyczna nazwa się w którymś momencie historii pojawiła. A historia to proces wciąż trwający. Proste? Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvette dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.t-mobile.co.uk 31.01.10, 23:42 To chore.moze przemianucje miasto na Lwow?czy jakies inne Papa mobile .dlaczego nie Alpy Beskidzkie.??moze Papalandia?????Wesolej tworczosci.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frowyz Podbeskidzie pojawilo sie IP: 62.87.186.* 01.02.10, 08:28 Podbeskidzie pojawilo sie w naszym regionie tuz po reformie terytorialne. Zabrano nam status wojewodztwa i to zabolalo... W artykule napisano ze nie ma to zadnego uzasadnienia... Oj niezgodze sie. Niech autor pogada z mieszkancami chocby Pszczyny czy Czechowic (o Cieszynie nie wspomne) - tam juz mowi sie gwara, z charkterystycznym akcentem. Nawet zwyczaje sa w Bielsku inne (wiem co mowie, bo mam zone spoza Bielska)... To co sugeruje autor artykulu, ze trzeba by rozlegly obszar wlaczyc to tez bzdura. Podbeskidzie jako nazwa funkcjonuje na obszarze Bielska i przyleglych gmin no i moze jeszcze w odniesieniu do Szczyrku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Podbeskidzie pojawilo sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:20 zgoda poza jednym: Podbeskidzie pojawiło się w jezyku potocznym po reformie administracyjnej ale nie kiedy nam zabrali województwo, tylko jak nam dali. Już na początku lat 80 był region Solidarności "Podbeskidzie". A sama nazwa po raz pierwszy pojawiła się w druku już w latach 30 XX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 09:52 to może za Janem Długoszem "Beskid Bialski", bo nazwa "...Śląski" to z tej perspektywy "nowomowa" ? A może wrócimy do historycznego określenia "Niemiecka Wyspa Językowa" ? Śląsk szanujemy, ale nie musimy go lubić, a tym bardziej się z nim utożsamiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 10:12 A jak ktoś jest z małopolskiej części BB, to co, ma mówić, że jest ze Śląska? Weź pomyśl chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piterbb72 hej spece od historii i kartografii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 00:46 każde pokolenie walczy o swoją tożsamość i obecność w historii, czyli ją kształtuje dwa wieki temu dominował Cieszyn bo tam siedział bogaty książe teraz dominuje Bielsko-Biała bo jest najsilniejsze ekonomicznie a za dwa wieki może dominować Tresna bo ma największe ujęcie wody pitnej to ludzie tworzą historię dla przykładu kiedyś w okolicach ujscia Wisły były Prusy Wschodnie a teraz jest Warmia i Mazury bo zmieniła się sytuacja historyczna i tak samo jest z Podbeskidziem- to my tworzymy naszą historię, a ci co przyjdą po nas albo to uszanują i podtrzymią albo ułożą swoją historię i okreslą nowa tożsamość a po niektórych artykułach można sądzic ze górnoślązacy/nie wszyscy/rozpuszczeni przez pGierka myslą że sięgają po gór szczyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: 195.93.135.* 01.02.10, 13:15 Demagogia......demagogia, demagogia. Nikt nazwy "Podbeskidzie" nie wziął z kosmosu. Ale co po niektórym trudno to zrozumieć.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:17 Jeśli tylko będziemy chcieli, to tak zrobimy. Skoro można przemianować Breslau na Wrocław, Stettin na Szczecin, Kopanicę na Berlin, Konstantynopol na Stambuł, Baile Atha Clath na Dublin, Polskę na Kraj Przywiślański i z powrotem a Ziemię Obrodzącą w Bizony na Kentucky to czemu niby nam nie wolno? Kto dziś mówi, że mieszka w Galicji? Dlaczego na mapach nie ma Prus, tylko Warmia i Mazury? Gdzie się podziało księstwo Oświęcimskie? Co to jest Nowy Jork? Przecież zakładano Nieuw Amsterdam? Nikt nie powiedział, że nie lubimy nazwy Śląsk, tak jak bez sensu jest nam wpierać że nie lubimy nazwy Galicja. Po prostu dominująca większość mieszkańców BB i okolic nie ma ze Śląskiem, ani Galicją, ani Ziemią Celtów nic wspólnego. Natomiast nikt nie twierdzi, że Bielsko nigdy nie leżało w historycznych granicach Śląska a Biała w Małopolsce, co wciąż próbujecie nam wpierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: 194.50.110.* 01.02.10, 16:29 Do budy i szoruj buty przed hotelem Prezydent!!! Jak dorośniesz i uszanujesz historie 1000 letnią Cieszyna to możesz wracać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag komuś by się melisa przydała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:34 Nie odniosę się w zasadzie do postu przedmówcy bo nie zwykłem się zniżać do takiego poziomu. Zauważcie jednak drodzy czytelnicy że w tym agresywnym wybuchu znów znalazło się posądzenie o jakoby brak szacunku dla historii Cieszyna. Gdyby przedmówca zadał sobie chociaż trud przeczytania mego pierwszego tu postu odnoszącego się do artykułu, to by takich bzdur nie pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: komuś by się melisa przydała IP: 194.50.110.* 01.02.10, 17:04 Bo jabyś raczył zauważyć, że Cieszyniokom nie specjalnie podrodze z waszymi pomysłami zmiany nazewncitwa to byś wiedział dlaczego.... I zapomniałeś jeszcze dodać, że jak tworzono i zmieniano nazwy z breslau na wrocław itp to najpierw przesiedlano miejscową ludność. Więć zapytajcie Cieszyniaków czy się gdzieś wybierają?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: komuś by się melisa przydała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 17:09 O. Tak już trochę lepiej. W formie. Bo w treści nadal kiszka. Dlatego uprzejmie i ponownie odsyłam do mojego tekstu pt. najważniejsze uzasadnienie. Potem nasza dyskusja może będzie miała jakiś sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z breslau/wrocław Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.chello.pl 01.02.10, 17:33 > Skoro można przemianować Breslau > na Wrocław, Drogi kolego, Wrocław to Breslau, a Breslau to Wrocław.Cały czas mówimy o tym samym mieście.To samo Szczecin.Pomyliło ci się z Królewcem/Koenigsbergiem który przemianowano na Kaliningrad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 18:12 łorewer. Żadna różnica. Kaliningrad i Królewiec to wciąż ten sam Konigsberg - te same budynki, drzewa i kamienie. Tak samo jak Breslau/Wrocław. Chodzi o to, że nic nie jest wieczne a nazwy tworzą ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny.no Re: dlaczego tak nie lubicie nazwy Slask ???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 19:53 Owszem, Wrocław to to samo miasto jak Breslau (chociaż bardzo odmienione), za to Królewiec i Kaliningrad łączy tylko położenie. Budynki czy drzewa Królewca (straszliwie zniszczonego przez aliantów i Armię Czerwoną w czasie wojny, a potem dopalonego i doburzonego jak się dostał w administrację ZSRR) w Kalinigradzie można policzyć na palcach. Do tego zamieszkują tam zupełnie inni ludzie (skądinąd pochodzący, należący do innego narodu, innej kultury), którzy nie odczuwają więzi z dawnym miastem niemieckim, nie uważają się za spadkobierców dawnych obywateli... To prędzej można by powiedzieć, że współczesne Pompeje (20 tysięczne miasteczko pod Neapolem) jest tym samym, co starożytne Pompeje zniszczone przez wulkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag łots jor pojnt? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 23:38 To nadal nie zmienia sedna rzeczy. A nawet nieco wspiera moją tezę. Kaliningrad zamieszkują dziś zupełnie inni ludzie, którzy nie są spadkobiercami mieszkańców Konigsberga. I właśnie dlatego nikomu kto miałby wszystkie klepki na miejscu, nie przyjdzie do głowy by krzyczeć, że dzisiejsi mieszkańcy Kaliningradu to Prusowie lub Prusacy. Tymczasem na tym forum zostałem już nazwany "Ślązakiem nieświadomym swej śląskości" (sic!!!) :-DDDD Kurde, a może jestem białym niedźwiedziem nieświadomym swej niedźwiedziowatości??? :-DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobski Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 08:31 Uważam że cała dyskusja jest bezsensu. Jeżeli mieszkający tutaj chcą nazywać region Podbeskidziem to ich sprawa. Mieszkańców G.Śląska nie wiedzieć czemu to tak piekli.Równocześnie jeżeli np. tyszanie będą chcieli nazwać swój region po swojemu to ich sprawa i trzeba to uszanować. Jako bielszczanin który interesuje się historią regionu nie widzę problemu w mówieniu że Bielsko to miasto śląskie. Ale ciężko nazwać takim drugą część dwumiasta czyli Białą. Nazwa Podbeskidzie w jakiś tam sposób spaja ten region który dopiero od powojnia jest razem pod względem administracyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Autor z 'perspektywą' rodem z Katowic IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 09:30 określenie 'werbus' nigdy nie funkcjonowało w BB i okolicach, funkcjonowało bardzo dobrze natomiast na G.Śląsku. Wywód autora jasno układa tekst w popularnej nagonce na subregion województwa, który burzy 'wielkośląski' i RAŚistowskie zapędy. No cóż... nie życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Autor z 'perspektywą' rodem z Katowic 02.02.10, 00:53 > określenie 'werbus' nigdy nie funkcjonowało w BB i okolicach, No, trochę racji masz. Moja babcia zawsze używała nazwy "hadziaje" =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Autor z 'perspektywą' rodem z Katowic IP: 77.223.200.* 02.02.10, 01:06 Mój dziadek też coś tam wyrzekałna przyjezdnych, ale i tak nie czuł się Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Autor z 'perspektywą' rodem z Katowic 02.02.10, 01:27 Gość portalu: Góral napisał(a): > Mój dziadek też coś tam wyrzekałna przyjezdnych, ale i tak nie czuł się Ślązaki > em. Tja? A padoł, że je stela? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Autor z 'perspektywą' rodem z Katowic IP: 77.223.200.* 02.02.10, 02:53 No, ni padoł - bo tak to się w Skoczowie czy w Cieszynie godało, niy w Biylsku ;) Skończmy faktycznie tę dyskusję, bo wszystko zostało juz powiedziane i nikt na pewno nic nowego nie wyciągnie. Najwyżej ujmie to samo w inny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
jorg_z_bielitz Re: Autor z 'perspektywą' rodem z Katowic 02.02.10, 10:08 Gość portalu: marcyś napisał(a): > określenie 'werbus' nigdy nie funkcjonowało w BB i okolicach, > . Nie masz racji bo funkcjonowało w latach 70-tych jako określenie ludzi sciaganych do FSM-u z całej Polski (głównie wschodniej!!!). I przypomne też z tych lat wierszyk opisujący tych werbusów : "Adidaski, spodnie w paski, radio, szwedka i beretka" (Młodszym przypomnę, że "szwedka" to była taka tania kurtka ortalionowa, radio to typowy wielki (miał być jak najwiekszy :)) odbiornik tranzystorowy noszony w ręce z obowiazkową jak najwiekszą anteną, a beretka ( z antenką) to takie tradycyjne nakrycie głowy) :):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 10:29 W Cieszynie i okolicach też takie określenie funkcjonowało, niech Bielsko będzie Podbeskidziem jak tak bardzo chce, Cieszyn był jest i będzie Ślaski, aha może mi ktoś wyjaśnić czemu radni Bielska po utracie statusu miasta wojewódzkiego chcieli przyłączenia do Małopolski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 10:39 > aha może mi ktoś wyjaśnić czemu radni Bielska po utracie statusu miasta > wojewódzkiego chcieli przyłączenia do Małopolski? chyba? proste, w małopolskim bylibyśmy drugim co do wielkościm miastem, po Krakowie. W śląskim jesteśmy ..nastym. Z tego co wiem, woj. ślaskie, po 2013 straci większość środków unijnych, ponieważ przekroczy średnia dochodów, w małopolskim dziura jest jeszcze na lata, więc mozna się w niej zmieścić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:30 Głównie ze względów ekonomicznych. Jakieś animozje też na pewno miały w tym swój udział. Pewnie wiekszośc mieszkańców BB utożsamia sie bardziej z Małopolska i Krakowem niż Śląskiem i Katowicami. Może dlatego że dziwnym trafem nazwy Podbeskidzie nie lubią TYLKO NA SLASKU? Nigdy nie słyszałem Krakusa który by krzyczał "Podbeskidzie nie istnieje a Bielsko-Biała lezy w Małopolsce". Natomiast trzeba zauwazyc, że ze wzgledów geograficznych czy infrastruktury BB jest bardziej związane ze Śląskiem niż Krakowem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 01.02.10, 10:55 Paniusiu poczytaj sobie historię tereny ktory my okreslamy podbeskidzie, a duzo znajdziesz wspolnych faktow, ktore sprawiły, że nie sa to az tak rozne regiony tj. śl ciesz i galicja... poczytaj sobie o goralszczyźnie, poczytaj o rozwoju włókiennictwa, o austro-węgrzech, księstwie cieszyńskim i oswięcimskim, habsburgach żywieckich a potem pisz jakies ogolniki o folderach czy podobno gdzies tam istniejacych napisach na bloku (gdzie?) Następnie paniusiu radzę zobaczyc cos takiego jak TKB, spojrzec na Zwiazek Gorali Podhalańskich (oddział gorali slaskich)... Nastepnie przejechac się po miastach i popatrzec na podobieństwo architektury... A nastepnie stworzyc folder Oberschlesien z atrakcjami w postaci łanow zborza w opolskim, kwk w Zabrzu, zamku pruskiego księcia, nikiszem, ceglana pruską architektura Bytomia i ......chałupami goralskimi, wiedeńska arch cieszyna, bielska, górami i pastrzeami owiec...jeszcze bardziej absurdalne niż żekomy brak powiazań w przypadku terenu między olza a Skawą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziz Re: brawo aliveinchains, bardzo celnie IP: 195.187.134.* 01.02.10, 11:53 czy Pani Dagmara Stanosz to nowe pseudo felietonisty Smolorza czy też zastępstwo na zasadzie: gdzie diabeł nie może tam babę pośle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :D Re: brawo aliveinchains, bardzo celnie IP: 195.93.135.* 01.02.10, 13:18 Tez się nad tym zastanawiałam :D Czy to nowa emanacja pana Smolorza, czy Odpowiedz Link Zgłoś
graviter Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 01.02.10, 11:15 Widzę, że jednak nadal wielu nie rozumie, że tu chodzi o niechęć do Górnego Śląska (hanysowa ze stolicą w Katowicach) a nie reszty Śląska czyli opola czy Wrocławia, który dla Bielszczan jest w większości neutralny. Zaryzykuję stwierdzenie, że Śląsk z wyjątkiem Górnego może nawet budzić pozytywne skojarzenia. Ciekawostka - w Jasienicy produkują Śliwowicę Podbeskidzką ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 160.44.247.* 01.02.10, 11:30 otóż to :) (post poprzednika) a czy wiecie, ze nie cale miasto katowice lezy na slasku? :) w ogole ktos, kto wymyslil, ze stolica slaska beda katowice, ktore 150 lat temu byly mala wioska, wymyslil debilnie. bielsko to slask, tak. ale taki slask jak wroclaw czy opole. nie taki, jak katowice. tam nie ma slaska. tam jest duze zaglebie przemyslowe lezace na granicy slaska i malopolski i nie mam pojecia, czemu na sile z katowic robi sie miasto majace prawo do wiekszej tozsamosci niz bb! jesli przyszlosc nie odmieni trendow z ostatnich 10 lat to za lat 30 lat bielsko bedzie ludniejsze od katowic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jendrula7 Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 78.8.104.* 01.02.10, 12:11 Mam 40 mieszkam w Bielsku i nigdy nie czułem się Ślązakiem, ale widzę że Śląskość narzucana przez (Warszawę,Katowice)BIELSKU nigdy nie spodkała się z akceptacją w mojej okolicy.Wręcz przeciwnie każdy mówi ile straciliśmy po stracie województwa,np.pieniadze możliwość decydowania samemu o nich. Nie wiem czy pamiętacie kiedy zlikwidowano woj.BIELSKIE na pewien czas wprowadzono tablice rejestracyjne śląskie choć wymiana na białe miała zacząć się w maju(strata pieniędzy czy chęć pokazania kto tu rządzi)Te i tym podobne przyczyny a nie historia jak sądzę decyduja dzisiaj o przynależności.A swoją drogą co Częstochowianie mysla o Śląskości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 12:26 Ci, co "nie chcą Śląska" mają na myśli ten Górny, Czarny, w jego własnym mniemaniu- jedyny słuszny. Takiego to ja też nie chcę. Większość "Podbeskidzia" to historycznie Małopolska, z małym dodatkiem w postaci Śląska Cieszyńskiego. Ale tego już politruki w rodzaju Kuca czy Schmolorza wiedzieć nie chcą i objąć swymi umysłami nie są zdolni... Jak mają mówić na to "Śląsk", to ja już wolę sztuczne "Podbeskidzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieszyniok Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.10, 12:31 zapraszam do nauki o granicach slaska gornoslaskie-dziedzictwo.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 12:41 Spoko, też sobie założę "Ruch Autonomii Podbeskidzia", "Podbeskidzkie Dziedzictwo" i będę odsyłał do jakiejś mapki, spreparowanej na stronie internetowej tychże organizacji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieszyniok Re: Granice IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.10, 13:17 idz se chociaz raz do muzeum na zamku w bielsku, bo napewno tam jeszcze nigdy nie byles, i poogladaj sobie historyczne mapy, to zrozumiesz moze gdzie lezy bielsko.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Re: Granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 13:42 Czasem wybieram się za miedzę;) A mapy - to zależy, z jakiej epoki je wyciągniesz... Poza tym- z tych map, na które się powołujesz, wynika, że większość tzw. Podbeskidzia do Śląska nigdy nie należała. O resztę proponuję wywołać wojnę z Czechami... a może w ogóle im należy zwrócić parę górnośląskich powiatów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Granice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 14:02 > idz se chociaz raz do muzeum na zamku w bielsku, bo napewno tam jeszcze nigdy n > ie byles, i poogladaj sobie historyczne mapy, to zrozumiesz moze gdzie lezy bie > lsko.. Bielsko-Biała lezy tam gdzie leży, a lepsze mapki to są z czasów Księstwa Cieszyńskiego i Bielskiego Państwa Stanowego, i o czym to ma świadczyć? Chcesz na tej podstawie, żeby jedna połowa Bielska- Białej podlegała pod Cieszyn, a mieszkańcom Gorzowa Wlk. narzucono tożsamość Brandenburczyków lub Sasów ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 17:13 Byłem i w muzeum w Bielsku i w innym w Warszawie. Widziałem mapę, gdzie tereny na których leżą dziś i Wrocław i Katowice i Bielsko-Biała były określone nazwą "Borealia". Z kolei na innej mapie widziałem w tych okolicach napis "Sarmatia". Nadal nie kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Granice IP: 194.50.110.* 01.02.10, 17:32 Twoja łatwość i infantylizm w nazewncitwie jego stosowaniu i tym bardziej jego legitymizowaniu jest aż nadto widoczny i niestety nie podoba mi się wogóle. Także niewidze powodów do jakiejkolwiek dyskusji!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Granice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 18:53 To bardzo karkołomna wymówka :-) Ale rozumiem że z braku jakichkolwiek argumentów tylko na taką było Cię stać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 195.93.135.* 01.02.10, 13:35 nawet na tej mapeczce tylko Bielsko leży na Śląsku. A czy muszę przypominać, że nie ma takiego miasta. Jest Bielsko-Biała, którego druga część leży po drugiej stronie rzeczki. I dlaczego, u licha, ciągle znajduą się ludzie, którym tak bardzo zależy na dzieleniu miasta od wewnątrz? pozwólcie tworzyć nam naszą tożsamość, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 14:08 rzeczywistość jest taka, że miasto nie jest podzielone, a podział medialnie kreują, spoza BielskaB, promotorzy tzw 'regionu' vide:śląska, który ma scalać województwo. Takie zabiegi nie scalają i nie scalą województwa w region, za dużo nas różni. Na narty nie jeżdżę z BielskaB do Szcyrku, bo można się poczuć jak w kopalni. I dlaczego w karczmach w Szczyrku i ostatnio w Buczkowicach obsługa chodzi w pseudogóralskich 'cieszyńskich' strojach ?? !!!, przeciez to Żywiecczyzna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Niewiedza górą! IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.10, 13:49 Jest to dyskusja jednych nieświadomych swojej śląskości (Bielszczan) z Hanysami, dla których Śląsk = GOP. Śląsk jest jednak czymś innym: istniejącym od 1000 lat regionem nad Odrą ciągnącym się od Zielonej Góry po Bielsko ze stolicą we Wrocławiu. Dzielnica ta miała całkiem odrębną historię i przeważnie znacznie górowała cywilizacyjnie nad pozostałymi ziemiami polskimi, więc gdyby bielszczanie naprawdę wiedzieli czym był Śląsk przez ostatnie 1000-lecie uznawali by za nobilitację, że są Ślązakami, jednak dla nich - potomków Werbusów - Śląsk to Hanysy, hałdy, dymy i kopalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Niewiedza górą! IP: 217.153.83.* 01.02.10, 14:14 Śląsk przez ostatnie 1000-lecie > uznawali by za nobilitację, że są Ślązakami, jednak dla nich - potomków > Werbusów - Śląsk to Hanysy, hałdy, dymy i kopalnie... Alez to nie do nas kierowac pretensję, tylko do tych co promuja siebie poprzez jedyną słuszna ślaskość...Smolorza, Kutza, Gorzelika... Tak się składa, że Wrocław z Cieszynem i BB to od 1741r. nie ma wiele wspólnego....prucz katolickiej diecezji do 1921r. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Niewiedza górą! 02.02.10, 01:25 Gość portalu: aliveinchains napisał(a): > Alez to nie do nas kierowac pretensję, tylko do tych co promuja > siebie poprzez jedyną słuszna ślaskość...Smolorza, Kutza, > Gorzelika... Albo też do nauczycieli historii, WOSu? Do dziennikarzy? Do propagandy PRL? Która tak wychowała wielu ludzi? Ty we mnie też widzisz jedynie ślązakowca trzymającego z volkssturmem Kutza czu Jorgi Gorzelika; a ja postrzegam Śląskość jako znacznie szerszy termin... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Niewiedza górą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 14:18 właśnie wiedza oddala nas od tego na co wskazujesz. Setki lat narzucanej niemieckości, sekowanie języka polskiego naszych dziadków, blokada dla polskiej kultury i szkolnictwa w Bielsku i częściowo w Białej, V kolumna senatora Wiesnera, czy już wreszcie wyrzucanie z pracy za posłanie dzieci do polskiej szkoły, ... to nas odrzuca od uznania 'śląskości'. Ta promowana obecnie nie ma z nami nic lub prawie nic wspólnego. Szanuję, jako bielszczanin dorobek moich bielskich i bialskich i mikuszowickich przodków, ale nie znajduję u nich ani krzty tej śląskości. Historię mojego miasta znam i poznaję dalej, a od prusoków dzieli nas coraz więcej, cieszynioków natomiast cały czas boli, że z czasem Bielsko wyrosło a Cieszyn zmalał. No cóż historia moze to zmienić, a my zyjemy teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Niewiedza górą! IP: 194.50.110.* 01.02.10, 14:30 śląskość to nie "GOP" tylko świadome kultywowanie historii, tradycji i geografii! A śląsk cieszyński to nazwa historyczna i geograficzna. I jako taka stanowi wspólne dobro narodowe i historyczne a nie "własność" akurat teraz tu mieszkających!!! Jak dalej można zabrnąć w ten ślepy zaułek chyba już pisać nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieszyniok Re: Niewiedza górą! IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.10, 14:40 "...sekowanie języka polskiego naszych dziadków.." ha, ha.. 98 prozent mieszkancow bielska ma dziadkow i pradziadkow ze wschodu lub cebtralnej polski. a sekowana w szkolach to byla po wojnie nasza rodzima slaska gwara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Niewiedza górą! IP: 194.50.110.* 01.02.10, 15:06 Dokładnie!!! Nie dość, że jak sami twierdzą nie są potomkami starych bielszczan i niewiele z nimi mają wspólnego to potem twierdzą, że mowa ich "ojców i dziadków" była w bielsku prześladowana. A teraz dajcie to pod dyskurs naukowy tą "odwracaną ogonem" nazwe "historyczną" - podbeskidzie. I jak się profesorowie wypowiedzą to wtedy będziemy wiedzię gdzie piszczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Niewiedza górą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:08 faktycznie wasza niewiedza o Bielsku i Białej jest aż nadto namacalna, a wypisane przez Ciebie brednie szkoda nawet komentować, bo po co komentować kolejnego harcownika z GOPu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Niewiedza górą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:03 jezeli nie znasz z przekazów rodzinnych, to poczytaj chociaż trochę o historii BB, która była w tej kwestii zasadniczo różna od historii Cieszyna. Z Twojej odpowiedzi wyziera li tylko i wyłącznie spojrzenie spoza Bielska, ponieważ w BB nie używano gwary ani ślaskiej, ani góralskiej. Zakazany to był język 'wilamowicki'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Niewiedza górą! IP: 194.50.110.* 01.02.10, 17:25 To w końcum który wilamowicki czy polski?? Bo na początku pisałeś o polskim.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Niewiedza górą! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 20:25 to jest odpowiedź do wypowiedzi Cieszynioka z 14:40. No ale cóż, z perspektywy hanysowa to nawet wątku nie potrafi się śledzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW Re: Niewiedza górą! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 14:20 No dobra, ale powiedz mi, czy Kucowi i Schmolorzowi chodzi o taki "Wielki Śląsk" ze stolicą we Wrocławiu, czy raczej o sztuczne poszerzenie w świadomości ludzkiej granic Śląska Górnego-węglowego? Bo przecież nie o to pierwsze... A do takiego, wielkiego, "wrocławiocentrycznego" Śląska sam bym się chętnie przyznał, gdybym z Bielska był;) no i gdyby to nie był obecnie byt wyłącznie historyczny i wirtualny. Ale jestem z dawnego bialskiego powiatu, zatem od nastu lat moje rodzinne strony pozostają pod tymczasową, (górno)śląską administracją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Niewiedza górą! IP: 217.153.83.* 01.02.10, 14:34 Powiem krótko - taki wielki sląsk nie jest wogóle promowany - pamietasz jaka burza była gdy ktos z Wroclawia zarzucił przywłaszczanie nazwy Ślask...ehmm silesia przez GOP - jak sie gopowcy burzyli, krzyczeli a wyzwisk od werbusów, przybłed ile sie wrocławianie nasłuchali?... Gdyby slask był w BB w pierwszej kolejnosci kojarzony z Wrocławiem - moze inaczej by to wygladało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z breslau Re: Niewiedza górą! IP: *.chello.pl 01.02.10, 17:54 Słuszna uwaga,ale zapytam zgryźliwie, z jakiego regionu był ten premier, za którego rządów dokonała się wiekopomna reforma administracyjna, na wieki określająca GOP "śląskiem", Wrocław "dolnym", a kawałek wokół Opola, jeszcze inaczej? Często oglądasz prognoze pogody na TV? Co czujesz gdy urocza frelka, przepowiadaczka pogody, mówi >a teraz z Wrocławia przenosimy się na Śląsk<? Za to właśnie, jest odpowiedzialny Twój ziomek. A to ,że wielu netowych gopowców jest bardzo napastliwa,szczególnie ci z zagranicznymi ipami, to inna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Niewiedza górą! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 20:29 > Słuszna uwaga,ale zapytam zgryźliwie, z jakiego regionu był ten > premier, za którego rządów dokonała się wiekopomna reforma > administracyjna no właśnie z zapomnianego i zapominanego Ś.Cieszyńskiego, i proszę nie wciskać do niego Bielsko-Białą. Buzek w ramię z niejakim Olbrychtem (z Cieszyna) i koleżkami z niedawno-byłej wsi Katowice, usmażyli nam to danie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Niewiedza górą! IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 21:39 I widzisz to jest taki prosty przykład śląskiej solidarności i współpracy, której WAM wszystkim, życzę! Bo wspólnota buduje a ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miglanc Aksamitny rozwód IP: 212.106.166.* 28.05.10, 18:15 > Gdyby slask był w BB w pierwszej kolejnosci kojarzony z Wrocławiem - > moze inaczej by to wygladało.... Wrocław jest fajny, Katowice (i w ogóle Górny Śląsk) są bee. Taką tezę stawiasz na wielu forach internetowych. To tylko upewnia mnie, że całą tą animozję "Śląsk vs Podbeskidzie" wywołuje niechęć wielu bielszczan do sąsiadów z północy vide: Staniszewska chrzaniąca o konglomeracie hut i kopalń itp. itd. Dyskusja nie ma sensu. Uznajmy fakt, że górnoślązaków nie lubicie, że źle się w naszym towarzystwie czujecie i chcecie się wynieść z tego województwa. Zróbmy jakąś inicjatywę, by B-B przyłączyć do Małopolski (na własne województwo nie macie szans). Zróbmy aksamitny rozwód i nie miejmy już ze sobą nic wspólnego. Mnie troszkę będzie szkoda B-B jak się tym miastem zacznie "opiekować" Kraków tak jak Tarnowem, ale to nie mój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Aksamitny rozwód IP: 217.153.83.* 01.06.10, 12:14 No coz, kiedy te wszyskie ziemie nalezały do mitycznego Wielkiego sląska, to jak dobrze wiesz jego centrum kulturalne, religijne i jakiekolwiek inne było do czasów rewolucji przemyslowej wlasnie we Wrocławiu...to własnie to jest serce ślaskości. Może warto prZESTAĆ ZAWŁASZCZAĆ NAZWĘ sILESIA ograniczona ostatnimi laty DO obszaru GOPu vel GZM Silesia...a bardziej promować inna slaskość. Pamiętaj o innym czynniku, mianowiceie perturbacjach historycznych...od 1741r. (przypieczetowane po kolejnych wojnach slaskich w 1763r.)...tak więc w sytuacji rozwoju przemysłowych miast GOP miasta śląska Cieszyńskiego takie jak Bielsko, Cieszyn, czy po drugiej stronie olzy, Karwina, Frydek, Ostrawa były już od ponad 100 lat w zupełnie innym obszarze wplywów w ramach A-W...co skutkowało wplywem na kulturę, język, architekturę, sztukę, a także powiazania z sąsiadami (czyli poluzowanie kontaktów z ziemiami pruskiego Ślaska, a wzmocnienie z Zach Galicja i Morawami)...czyli jak widzisz nasza wspolna historia skończyla się na etapie gdy dominujacym miastem był Wroclaw. W tym czasie wschodnie rubierza ślaska byly mało rozwinięte...okres rozkwitu to juz okres osobnych państwowosci. Rozumiesz juz o co w tym wszystkim chodzi? Bynajmniej nie o rynek i piwko we Wroclawiu, czy o pusta mariacka w Katowicach... To tylko upewnia mnie, że całą tą animozję "Ślą > sk vs Podbeskidzie" wywołuje niechęć wielu bielszczan do sąsiadów z północy vid > e: Staniszewska chrzaniąca o konglomeracie hut i kopalń itp. itd Popatrz ile pomyj wylał na nas Smolorz, jak obscenicznie o Bielsku-Bialej mowi kutz, co na lamach SB-nowej chrzanił Gorzelik...Staniszewska mowila wyraźnie, chodziło o przywileje zwiazane z restrukturyzacja które zgarnął GOP (SSE), BB dostalo niewiele, nie mowiac o Cieszynie czy zywcu...mniejsza o to SSE za parę lat nie będzie i może będzie nas mniej bolało gdy część firm ucieknie na Zachod. Nie zauwazylem by po 1998r. Staniszewska czy okrzesik cokolwiek mowili zlego o G śl, o chęci wlączenia BB do malopolski...tego tematu nie ma, chyba że mowa o prowokacjach naszych sąsiadow z GOP... Zróbmy jakąś inicjat > ywę, by B-B przyłączyć do Małopolski (na własne województwo nie macie szans). Z > róbmy aksamitny rozwód i nie miejmy już ze sobą nic wspólnego. Mnie troszkę będ > zie szkoda B-B jak się tym miastem zacznie "opiekować" Kraków tak jak Tarnowem, > ale to nie mój problem. A ja myślę, że niech kazdy robi swoje, tj dba o dobro swgo miasta, solectwa, powiatu...zauwaz, ze stronych bielskich notabli nie ma glosu dotyczacego secesji...co ciekawe o tym mowil ostatnio Smolorz i Gorzelik... Nam w BB nie w glowie stukanie szabelka, pogodzilismy się z obecnym stanie i jak widac idzie nam dobrze (patrz GUS, rankingi największych firm w Polityce). Tak samo dobrze pewnie by nam szlo w ramch malopolski. A Tarnów? Hmmm kiedy tam byleś? Widziales jak odwalili centrum? Widziales ile tam jest firm ktore sciagnęla tarnowska część KPT - "plastikowa dolina"? Wiesz jak szybko jak na nasze warunki jedzie pociag z Trn do Kr, a czy wiesz że buduje się już autostradę? Tak, Kraków strasznie zdołował Tarnow...powem ci, że dla samej poprawy jakosci komunikacji i infrastruktury między BB a Kr warto by bylo zmienić szaty. I nie strasz nas rozwodem, bo sama bielska PO już o tym mysli, samorzadowcy siedza cicho, ale do czasu..moze przy okazji kolejnej reformy? Kto wie? Nie martw się o BB, zajmij się upadkiem GOPowskich miast, gdzie w starych domach mieszka coraz mniej ludzi i do tego coraz starszych...niemoc wladz Katowic i tego co się zwie GZM nie pozwala patrzec na przyslość z usmiechem:) Nas to te problemy na szczęscie nie dotycza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Niewiedza górą! IP: 77.223.200.* 01.02.10, 15:06 O Jezuu, ale niewiasta bąka medialnego puściła... Aż imienia na daremno wypadałoby użyć. No ale może nie za ładnie tak kobiecie wypominać. Co do ogólnej tezy artykułu - alive już to skutecznie podsumował. Taka śląska "antysynteza kulturowa" przebiłaby wszystko :D Artykuł udowadnia w zasadzie tylko tyle, że za artykuły w "prasie" płacą takie ochłapy, że podejmują się ich pisania albo kompletni desperaci albo też nawiedzeni prorocy z "misją" - jedni i drudzy oczywiście bez przygotowania merytorycznego. Efekt jest taki, że przeczyta taki 1 książkę i 2 artykuły i już po Wordzie bazgrze podobne paszkwile. I jeszcze wrzeszczy o niewiedzy adwersarzy! O oczywistym, krzyczącym wręcz fakcie, że górale beskidzcy oraz rdzenni (jeśli w ogóle gdziekolwiek w Europie istnieje coś takiego) mieszkańcy terenów podgórskich wszystkich części Beskidów Zachodnich mają ze sobą o niebo więcej wspólnego niż np. Istebnianie z Żorzanami mówić nie trzeba... Chyba że głośno i wyraźnie - do Dagmary Stanosz. A zatem pani Dago - nawet i istebniańskie koronki mają, co oczywiste, więcej wspólnego z papieskimi kremówkami niż z krupniokiem z Rudy Śląskiej. Tak, tak. Argument, że nie można mówić o Podbeskidziu w partiach górskich jest kretyński. Przecież to jest - nazwa. Może i niezbyt precyzyjna, może lepiej byłoby mówić na region np. "Pobeskidzie" albo "Beskidy i Podbeskidzie", ale tak się akurat utarło i jest to w zasadzie już hasło historyczne (1937 r.). Mamy też np. Podhale... A więc co - jest ono tylko pod halami, na halach to już nie, ani absolutnie nie na wierzchołkach. Tylko dziwnym trafem do Podhala zalicza się miasto Zakopane z najwyższym punktem na szczycie Świnicy - 2301 m. n.p.m. Mamy Podkarpacie, Pomorze - które patrząc na całość formalnego zasięgu jest też nazwą bardzo nieprecyzyjną, wreszcie sam nieprecyzyjny Śląsk, ale w żadnym wypadku nie może być Podbeskidzia! Po wtóre - skończcie już z tym argumentem o przyjezdnych. Ja jestem z rodziny zasiedziałej od wielu, wielu pokoleń, także mnóstwo znam takich osób jak ja i nikt się za Ślązaka nie uważa. W ogóle cała nagonka jest sztucznie napędzana z jednej strony przez Górnoślązaków i ich mrzonki o wielkim i "odwiecznym" Śląsku, a z drugiej strony przez zakompleksionych wobec Bielska-Białej Cieszyniaków, którzy nie mogą się pogodzić z utratą znaczenia ich miasteczka. Ot i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 01.02.10, 14:37 To białe ponizej kolorowego (z małą jasnożołtą plamką - ponizej 3%) to własnie śląsk Cieszyński, mam cos dodawać? pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Gminy_zamieszkane_przez_%C5%9Al% C4%85zak%C3%B3w.png Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 01.02.10, 14:38 pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Gminy_zamieszkane_przez_%C5%9Al%C4%85zak%C3%B3w.png Własciwy link Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanys Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląska IP: 85.219.202.* 01.02.10, 14:53 Od bajtla zawsze jeździło się do Wisły, a nie do Zakopanego. Zawsze wychowywano nas w poczuciu dumy z tej części Śląska i powinniśmy zrobić wszystko by zachować integralność naszego regionu, bo jesteśmy Ślązakami. Jestem też przeciwny temu, by robić Ślązaków z mieszkańców małopolskiej części Beskidów. Chyba, że będziecie chcieli do nas dołączyć. Ale to wasz wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: 217.153.83.* 01.02.10, 15:09 Gość portalu: Hanys napisał(a): > Od bajtla zawsze jeździło się do Wisły, bo tu wasze zakłady, kopalnie, huty budowały swe osrodki wypoczynkowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cieszyniok Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.10, 15:21 bo budowaly je wlasnie na slasku a nie na obczyznie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: 77.223.200.* 01.02.10, 15:31 No i niech se ta Wisła będzie Śląskiem jako chce... Ale od Bielska-Białej i najbliższych okolic się łaskawie odp... z tym swoim zapyziałym Cieszynem, O.K.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: 194.50.110.* 01.02.10, 15:41 No właśnie i kto tu ma kompleksy! Najpierw stracili województwo a potem sie czepiają Cieszynioków, że nie chcą być z nimi w jednym "podbeskidziu". To spytajcie jeszcze tych z Oświęcimia, Wadowic i innych miejscowości czy chcą podbeskidzie i zostawią swoich z małopolski? To wtedy będziecie mieć może lepszy obraz aktualnej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 19:01 1. Nie "straciliśmy" tylko nam odebrano. 2. No właśnie podaj mi choć jedną osobę z reala czy tergo forum, co na siłę chce zmienić cieszyniaków w podbeskidzian. Narzucanie siłą tożsamości to domena Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: 77.223.200.* 01.02.10, 23:48 Cieszyn to piekna miasto (nawet bardziej urokliwe od BB, choć nie ta skala) i przyjaźni ludzie, ludzie którzy czuja przede wszystkim odrebnosc lecz w stosunku do "hanysów"...nie słyszałem o jakims domniemanym konflikcie Cieszyn-BB...wiele nas łączy. Inna sprawa, ze Cieszyn to gospodarczy karzeł, ale od czego jest BB i Skoczów gdzie prowadzi dwupasmowa ekspresówka a połączeń komunikacyjnych jest średnio 60 na dobę o ile nie więcej...naprawdę trzeba mieć niepokolei w głowie by napuszczać Cieszyn przeciw BB, chyba tylko ignorant z Orzesza czy innej górniczej mieściny może sobie takie bajki opowiadać, ale nie ci co tu naprawdę mieszkają. Czy Oświęcim, Wadowice, Andrychów chcą być w Podbeskidziu...nie wiem, ale wiem że tysiące z nich jeździ do BB w róznych sprawach, jesteśmy ze soba dobrze skomunikowani, łaczy nas wspólna historia w ramach księstwa oświęcimskiego, Galicji i A-W. W terenach górskich miedzy Skawą a Olzą - dominuje kultura góralska, a w miastach architektura A-W, z kolei inteligencja kształci się w szkołach wyższych w Krakowie...czy to wystarczy by wreszcie koledzy zza wisły przestali wmawiać nam sztuczność regionu? Pani Dagmaro, czego się pani boi? Woj śląsie jest bardzo ludne, zróżnicowane gospodarczo, kulturowo, urbanistycznie...myslę że dla dobra woj slaskiego, które ma spore poparcie w BB, będzie lepiej gdy GOP zajmie się soba, ROW podobnie, a my stworzymy własny subregion. To nie oznacza jednocześnie że musimy się od siebie izolować, wręcz przeciwnie. Tak samo nie patrzcie na nas krzywo, gdy wykazujemy wiecej sympatii i sentymentu do Krakowa niż wy. Nie oznacza to że przy pierwszej lepszej okazji uciekniemy do małopolskiego, chyba że ze strony politykierów i elyt górnoslaskich będziemy tylko i wyłącznie słyszeć podobne bury jak od Pani i panów Gorzelika i Smolorza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcyś Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:15 no akurat Szczyrk i całe tereny po Bramę Wilkowicką, to Żywiecczyzna, a hanysowskiego dziadostwa pozostawionego przez rozpieszczonych od czasów Gierka kopidołów i GAT, jest cała masa. Weźcie co wasze i powodzenia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Śląsk cieszyński to ważna część Górnego Śląsk IP: 77.223.200.* 01.02.10, 15:27 "Nieświadomi swej śląskości" ... HiHihehehaha!!! Gość mnie rozwalił. Nie no, dawno się tak nie uśmiałem. :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny.no Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 16:47 Powiem wyraźnie, dużymi literami: Ludzie! Historia się zmienia! Kiedyś Śląsk był jeden. Potem wyodrębnił się Dolny i Górny Śląsk. A z np. Górnego wyodrębnił się Śląsk Cieszyński. A DZISIAJ JESTEŚMY ŚWIADKAMI WYODRĘBNIANIA SIĘ ZE ŚLĄSKA I MAŁOPOLSKI REGIONU, KTÓRY MY NAZYWAMY PODBESKIDZIEM. Tak jak Śląsk Cieszyński wyodrębnił się z Górnego (pod względem kulturowym, społecznym, gospodarczym), tak dzisiaj wyodrębnia się ze Śląska i Małopolski nowy region, który ma swój centralny ośrodek, własne dziedzictwo historyczne (tak! tak! historyczne związki Gliwic/Bytomia/Opola z Cieszynem/BB skończyły się najpóźniej w momencie podziału Śląska w połowie XVIII wieku), powiązania społeczno-gospodarcze i przede wszystkim większość jego mieszkańców uznaje się za mieszkańców jegoż. Naprawdę myślicie, że już nic się nie może zmienić. Że aż do końca świata będą takie powiązania regionalne jak były 50 lat temu. Pamiętajcie, że za 500 lat Podbeskidzie będzie tak samo historyczną (!) krainą, jak dla nas dzisiaj Górny Śląsk (który kilkaset lat temu również był nowotworem). A co do samej nazwy "Podbeskidzie". Owszem, można tłumaczyć, że jest ona błędna (bo Wisła czy Szczyrk leży w Beskidach, a nie pod nimi, a Oświęcim to z górami nie ma nic wspólnego). Ale tym samym tropem nazwa "Śląsk" jest błędna. Bo pochodzi od Ślężan, którzy zamieszkiwali kawałek Dolnego Śląska, a my nazywamy tym Katowice, Cieszyn czy Zieloną Górę, które z Ślężanami nie mają nic wspólnego. Ale się powszechnie przyjęło i pomimo błędności funkcjonuje. Tak samo "Podbeskidzie" - choć błędne przyjęło się i za 500 lat będzie tak samo oczywiste, jak dziś Śląsk. I jeszcze a propos podziału Bielska-Białej: początki jednoczenia się Bielska i Białej sięgają XVIII wieku, a w II poł. XIX wieku był to już jeden pod każdym względem - oprócz administracyjnego - ośrodek miejski. Pierwszy raz były plany w tej kwestii w roku 1872... Tak więc podział Bielska i Białej na dwa miasta był sztuczny - bo granice były tylko na mapach. Zabudowa tworzyła jedną całość z jednym wyraźnym centrum, komunikacja była wspólna, były wspólne organizacje, wspólne plany inwestycyjne, ludzie pracowali w tych damych miejscach, chodzili do tych samych szkół, robili zakupy w tych samych sklepach niezależnie, z której części byli itd. itd. Zauważcie, że pomimo iż miasta połączono w roku 1951, mamy jeden dworzec główny, jedną starówkę, jeden ratusz, jeden gmach teatralny... To też chyba o czymś świadczy. Dlatego powtarzam: podtrzymywaniem nierzeczywistego stanu było to, że władze wiedeńskie, a potem warszawskie sprzeciwiały się inicjatywom władz miejskich, które połączenia chciały! Odpowiedz Link Zgłoś
kruk51 Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 01.02.10, 17:54 Prawie bym się z tobą zgodził, tylko, że co ? Podtekst jest typowo po lityczny. Polityczny, zakamuflowany i nie wiadomo kto się za tym kryje. A co najważniejsze; baza ekonomiczna. Otóż, twierdzę, że Ci co zmierza ją do tej krainy szczęścia i rozkoszy ( cudzym kosztem ) sami zniszczy li bazę ekonomiczną tego ewentualnego regionu. Chcą tworzyć bazę gospo dardzą w oparciu o turystykę. Piękne ! Ale nie realne ! Czy ościenne regiony dobrowolnie zrzekną się na rzecz wyimaginowanego regionu spory ch obszarów ich ziem ? Zbliżają się wybory i zacznie się heca ! Ten kandydat u nas zostanie poparty, który obieca reorganizację admini stracyjną Państwa. W tedy przepadnie u innych. I przegra ! Gdzie tu logika. Jest jeszcze nadzieja w Kościele. Kościół w Polsce to potęga Rakoczemu bardzo by się widział katolicki palatynat wsparty miejsco wymi politykami deklarującymi lojalność w zamian za synekury. I tak sobie można imaginować bez końca. Tak to tylko marzenia chorych umy słów to całe Podbeskidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 19:25 Jakikolwiek byłby podtekst, facet ma rację i pisze rzeczy jak najbardziej prawdziwe. A Twój post to tylko mętne spekulacje. Nasz region, nasza tożsamość będzie się rozwijać niezależnie od tego, czy kiedyś nastąpi reforma administracyjna i powstanie jakakolwiek formalna postać Podbeskidzia czy też nie. Cały bieg historii polega na tym, że nowe regiony powstają kosztem starych. Kijem Wisły nie zawrócisz. Była kiedyś Galicja a dziś jest Małopolskie, Podkarpackie i tereny należące do Ukrainy. I nikt po Galicji nie płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 19:53 Nikt po Galicji nie płacze dlatego, że historycznie ta ziemia nazywała się Małopolską a śląsk zawsze nazywał się śląskiem. Także nie jest to żaden "koszt" rozwoju nowych regionów (sic!) powstałych kosztem starych.... Tylko zupełnie na odwrót wróciły do swoich starych nazw! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 23:07 Moja teza i Twoja antyteza wskazują na to samo: historia to dynamiczny proces. Regiony zmieniają swoje nazwy w zależności od woli ludzi w nich mieszkających. Ale wbrew temu co sam teraz piszesz, w innych wypowiedziach sprawiasz wrażenie, jakbyś wierzyl, że napis "Śląsk" został w momencie stworzenie świata wyryty czyimś palcem na glebie a Bielsko-Biała lezało na końcówce literki "k"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 02.02.10, 11:15 No a ty dalej nic nie rozumiesz - to powiem inaczej nawet tak istotne zmiany jak wojny, przesiedlenia i to dokonywane na ogromną skalę nie doprowadziły do zmiany nazw tylko do powroty ich "historycznych" nazw. I nawet te wydarzenia nie były legitymacją do zmieniania nazw regionów historycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 02.02.10, 11:28 A co maja przesiedlenia do nazwy regionu skupionego w ramach bielsko- bialskiego obszaru metropolitalnego...regionu dwóch kultur, lecz często wspólnej historii i wzajemnych wpływów...? Podbeskidzie prawdopodobnie by powstało, moze pod inną nazwą np. Beskidenregion, czy też Bielitz-Biala Metro Area gdyby nie doszło do wybuch 2WŚ i gdyby Niemcy tu byli...w 1940 roku była planowana kolejna reforma administracyjna majaca za cel m.in. powstanie woj. COP, oraz połączenia krakowskiego z kieleckim, z kolei slaskie mialo być powiększone o Zaglębie i własnie dawne ksiestwo oswięcimskie:) Szkoda że te reformy dopiero wprowadzil eunuch z wasikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 12:29 Nie przyjacielu. To Ty nic nie rozumiesz. Albo udajesz, że nie rozumiesz. Nie akceptujesz faktu, że historia to proces, myślisz że to coś ustalone dawno temu raz na zawsze. Zresztą sam sobie przeczysz, bo przyznajesz, że jest jakiś powrót, gdzie racji nie masz akurat do końca nie masz, bo gdy Rozpadała się Galicja to "powróciła" Małopolska, ale "Podkarpacie" to akurat też określenie stosunkowo młode i przed "Galicją" raczej nie istniało. Żeby do czegoś "wrócić" to najpierw musiała nastąpić zmiana i sam przyznajesz, że zmiany następują. Teraz właśnie, od kilkudziesięciu lat, taka zmiana tutaj następuje. Być może kiedyś znowu nastąpi "powrót" i ludzie mieszkający w BB będą się uważać za Ślązaków. Być może. Dziś prawie nikt za Ślązaków się tu nie uważa. Jakaś grupa sama nie wie kim jest, inni utożsamiają się z Podbeskidziem. A druga kwestia, to powiedz mi, czemu akurat nazwę "Śląsk" uważasz za "historyczną" i co to właściwie jest nazwa "historyczna"? Każda nazwa pojawia się w pewnym momencie historii, trwa a potem przemija. Podbeskidzie też można nazwać "historycznym" bo ma już swoją, liczącą kilkadziesiąt lat historię. Ale równie dobrze można twierdzić i taki mandat byłby najsilniejszy, że nazwa "historyczna" tych ziem to pierwsza nadana przez żyjących tu ludzi, którzy posługiwali się mową lub pismem i pierwsi jakąś nazwę wymyślili. A przed Ślązakami było gospodarzy tych ziem wielu. Wyginęli, lub odeszli. Tak jak Ślązacy już nie mieszkają w BB lub mieszka ich bardzo niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 02.02.10, 14:19 Kolega jak zwykle nie czyta forum. To Wy pchacie śląsk cieszyński w objęcia "podbeskidzia". Co wielokrotnie było wałkowane. Więc stąd wniosek, że wogóle nie kumasz co się dzieje dookoła! To Wasz pomysł i sobie go realizujcie u siebie a nie tam gdzie Was nie chcą. Wszyscy mówicie, że tworzycie wspólnote z Andrychowem, Ketami, Żywcem, Oświęcimiem - to są Wasi prawidłowi adresaci. Sląsk Cieszyński mówi "NIE" waszej koncepcji podbeskidzia i rozmawiajcie z innymi czy chcą być pod waszymi skrzydłami i wspólnie się nazywać PODBESKIDZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 02.02.10, 14:51 Czyli co proponujesz, by sląsk Cieszyński albo tworzył sam swoj subregion odcinajac się od motoru gospodarczego jakim jest BB, czy by stworzył Rep Południowo-slaska z Rybnikiem, z ktorym nie ma ani w 15% takich powiązań jak z BB... Region się już stworzył w r=40km, nazwa to rzecz wtórna...jak dla mnie może być to bielski obszar metropolitalny.... Aha, nie zapomnij opie...ć gorali slaskich za łajdaczenie się z zywieckimi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 02.02.10, 15:37 Obiektywnie myślę, że ślązacy są w stanie ustąpić pod warunkiem nazwania regionu śląskiem cieszyńskim! A co to moja wina, że ślązaki cieszynskie Was nie lubią i waszych pomysłów na region! Mało wrzeszczeli jak nie chcieli z Wami do małopolskiego i nie oponowali przy likwidacji bielskiego... A na każdym z forów BB podkreślają wielokrotnie związki ze śląskiem cieszyńskim a nie podbeskidziem. Uważam, że wasz pomysł jest dobry ale dla małopolskich miast beskidzkich - tylko, że one niestety milczą..... Wy ślązaków nie akceptujecie oni was też więc poco jakieś swatanie!! Na BB można spokojnie laseczke położyć takich miast to na śląsku pod dostatkiem a problemów niejednokrotnie więcej a po diabła się dodatkowo męczyć jak i tak się nie identyfikują z śląskiem i tylko narzekaj. Nie będę opie...ł górali śląskich,za to że dymają góralki żywieckie:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 20:54 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Obiektywnie myślę, że ślązacy są w stanie ustąpić pod warunkiem > nazwania regionu śląskiem cieszyńskim! > A co to moja wina, że ślązaki cieszynskie Was nie lubią i waszych > pomysłów na region! ja ci już mówiłem wielokrotnie -ten region istnieje w praktyce jak najbardziej i jest bardziej zintegrowany niż to koslawe województwo... Podaj przykład w którym SCI nas nie lubią, bo ja tu mieszkam i mam do czynienia z ludzmi z SCI i spokojnie mogę powiedzieć że twoja teoria to pobozne życzenia... > A na każdym z forów BB podkreślają wielokrotnie związki ze śląskiem > cieszyńskim a nie podbeskidziem. No i niech podkreślają, Cieszyn nie pełni funkcji koła zamachowego subregionu jak BB...a śląsk cieszyński tak czy owak jest częścia podbeskidzia. Nazewnictwo ma tu drugorzedne znaczenie. A tak na marginesie - to ja znam i takich z tego forum, którym Podbeskidzie nie przeszkadza...no i co? Uważam, że wasz pomysł jest dobry ale dla małopolskich miast > beskidzkich - tylko, że one niestety milczą..... Człowieku co ty wiesz o współpracy regionalenej i stosunkach społeczno gospodarczych w naszym regionie. Czy za region uważasz tylko sztuczne twory w postaci mapek gorzelika czy reformy z 1997r? Region tworza ludzie nie urzedy... > Na BB można spokojnie laseczke położyć takich miast to na śląsku pod > dostatkiem a problemów niejednokrotnie więcej a po diabła się > dodatkowo męczyć jak i tak się nie identyfikują z śląskiem i tylko > narzekaj. Jak na razie to poczucie wiecznej krzywdy pała niemiłosiernie negatywna, podsycana antypolskimi hasłami od prusoków... Fakt problemów macie od cholery i radze zająć się swym ogródkiem. A tak na marginesie to nie pamietasz, że w Cieszynie była grupa ludzi optujaca za woj Małopolska - Śląsk Cieszyński? Nikt nie pozwolił na tym terenie na zrobienie referendum, wiec nie bądz taki do przodu "obrońco" cieszyniaków przed bielskimi barbarzyńcami... > Nie będę opie...ł górali śląskich,za to że dymają góralki > żywieckie:))) bo widocznie pruskie frele są grube i cherlawe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 02.02.10, 21:09 Tak tak ja dobrze wiem, że ty wszystkim mówisz..... Ale ja nie mówię do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 22:47 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Tak tak ja dobrze wiem, że ty wszystkim mówisz..... > Ale ja nie mówię do Ciebie. a ja myslę, że brak ci wiedzy o nas i brak ci argumentów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koborlovag Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 23:47 A to Ci dopiero. Dzięki, że mnie uświadomiłeś. Cholera do tej pory nie wiedziałem, co robię. Może mam alter ego? Może robię to podczas snu lunatykując? Czyżbyś dowody na moje wpychanie śląska cieszyńskiego w objęcia podbeskidzia wyczytał w tych moich słowach: (cyt. z wypowiedzi "najważniejsze uzasadnienie" z 31.01.10, 20:28) "Zgadzam się z autorką, że absurdem jest wrzucac wszystkich do jednego worka. Jesli ktoś próbuje na siłę rugować Śląsk Cieszyński czy Żywiecczyznę promując wzamian Podbeskidzie, (...) to jest to oczywiscie głupota. (...) Istnieje szeroki społeczny konsensus, że Podbeskidzie to obszar metropolitalny Bielska-Białej i najblizsze okolice. I tego się trzymajmy." No faktycznie mistrzu - przygwoździłeś mnie. I to rzeczywiście ja nie czytam forum. Za to Ty czytasz niezwykle wnikliwie i uważnie. :-) P.S. już raz prosiłem "podaj mi choć jedną osobę w realu lub na tym forum, kto twierdzi, że Cieszyn leży na Podbeskidziu" Ponawiam prośbę. Odpowiedz Link Zgłoś
a81503151 Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 01.02.10, 17:10 Historii nie zmienimy, a wydarzenia z XV w. tzn. sprzedanie księstw m in. Oświęcimskiego i Zatorskiego było jedną z najgorszych rzeczą jaka miała miejsce w historii Śląska i nic nie zmienii faktu, że są to hi- storyczne ziemie śląskie. Natemiast termin "Podbeskidzie" niech pozostanie pamiątką po jego po- pularyzatorowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 01.02.10, 18:26 Mam 60 lat i nigdy nie czułam więzi ze Śląskiem , nie rozumiem ich mowy, nie pamiętam oby ktoś w okolicy nosił ich stroje.Nie mieszkam w Bielsku ani w Białej ale w nieistniejącym podobno regionie Podbeskidzie.I niech tak zostanie .A małym wnukom zasponsorowałam stroje krakowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rajmund Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.10, 19:24 Nic dziwnego bo pewnie mieszkasz w Małopolsce albo z tamtąd przjechałeś, lub pochodzi twoja rodzina. Kup se więc dla siebie też strój krakowski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 19:39 I niech pamięta o kierpcach i ciupadze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 01.02.10, 20:23 A Ty se kup tradycyjną cieszyńską kanapkę ze śledziem, bo głodne kawałki posyłasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 20:42 przyjedź do nas i wygłoś swoje mądrości, w końcu jest demokracja... tylko pióra z kepi będą ci wylatywać jak będziesz zaiwaniał przed tą ciupagą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 20:40 a ty matole zauważ że wasza przaśnia kultura promowana przez taki chłam jak TVS, w BB nie przetrwałaby 5 minut. Co więcej nigdy jej tutaj nie było, do czasów powstania TVP tfu Katowice. Zakopcie się w waszych szybach i sztolniach i stwórzcie autonomię, ale na pewno bez nas, a zapewne też Częstochowy i napewno Żywca. Co wtedy z was zostanie ? wieś Katowice z przysiółkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 20:47 Nie oglądam TVS bo dla mnie regioanlość to nie TV tylko namacalne widoki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 01.02.10, 21:06 To przyjedź na Podbeskidzie :D i się rozejrzyj, bez tego hełmu z klapkami na oczy po bokach, to zobaczysz namacalnie, że racja dawno Cię opuściła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 21:12 Jestem wielokrotnie do roku niedawno kupiłem działke w Brennej i jakoś nie wiem o co ci chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 21:29 > Jestem wielokrotnie do roku niedawno kupiłem działke w Brennej i jakoś nie wiem > o co ci chodzi... właśnie o to !!, Brenna, Wisła a nawet już Jaworze to inna bajka tj. śląska, śląskocieszyńska. Nie jest to jednak bajka Bielska-Białej i terenów na południe i wschód od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 21:50 Powiem inaczej to mnie wmawiano, że SCI to podbeskidzie! A idąc dalej to byli tacy śmiałkowie, którzy twierdzili, że Pszczyna też:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 22:03 powiem tak, głupich nie sieją, i tak jak w Bielsku i Białej w okresie międzywojennym, dwa nacjonalizmy tj. polski i niemiecki wrzuciły do jedego worka Polaków i Niemców, tak i teraz zdarzają się skrajności. Róznica jest taka, że jej akcenty zmieniły granice, dosłownie, nie są już na rzece Białej, ale na północ i zachód od Bielska-Białej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 01.02.10, 22:17 Pszczyna ciąży ku BB ekonomicznie i społecznie, ale tylko tyle. Według jednego z ujęć problemu - Podbeskidzie to cały dawny obszar województwa bielskiego. Swoiste nieporozumienie podtrzymywała praktyka np. w tel. prognozie pogody. Ale z takiej, mooocno naciąganej, wizji trzeba ostatecznie zrezygnować - nie ma ona podstaw. Również gołym okiem widać różnice między np. BB, Buczkowicami a Cieszynem i jego okolicą. Więc SCI to SCI a Podbeskidzie to Podbeskidzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 01.02.10, 21:47 Mimo,że Brenna leży w górach - nie wiem czy można ją właściwie zaliczyć do Podbeskidzia. Charakterem tak, mentalnie raczej nie. Trzeba by spytać o to samych "rodowitych" Brennian. Dla mnie raczej to jednak Śląsk Cieszyński. Zresztą połowa domów tam jest też zbudowana przez hanysów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.02.10, 22:08 praktycznie od Jaworza i Jasienicy to już Ś.Cieszyński, inna kultura, inna gwara, fajna ale nie nasza. Znajdź mi w BB chociaż jeden zespół folkowy kultywujący jakieś kawałki śląskiego folkloru.... "0", góralsich jest -naście hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 22:24 I dobrze i chwalmy swoje własne tradycje bo to jest miarą naszego regionalizmu i podkreślajmy ją na - każdym kroku! Bo to jest miarą naszej świadomości i różnorodności - a to jest pikne! Ale z drugiej strony nie sprowadzajmy starej małopolsko-śląskiej tradycji do podbeskidzia. Bo one mają SWOJE własne nazwy kultywowane od wieków(nawet jeżeli ktoś się nie czuje ślązakiem czy góralem). A one mają swoje wspaniałe strony!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.10, 23:32 Ciekawe,ze glownie osob z poza BB. Autorka tekstu tez nie z BB bo nie plotlaby takich bzdur. Mieszkajac tyle lat w BB i po jednej i po drugiej stonie nigdy jakos nie widzialem takiego czego jak "slaskosc".W BB nigdy nie mowiono gwara.Takze dawniej za Niemca - raczej Austrii(AW).Tu nigdy nie bylo Slazakow i slaskosci.Byli Austriacy pozniej mianujacy sie Niemcami-->powiedz dzisiaj Austriakowi ,ze Niemiec to sie mocno obrazi :)byli Polacy i liczni Zydzi,zreszta w wiekszosci mowiacy po niemiecku i za takowych sie uwazajacy :) Jak juz cos to BB zaliczano do Slaska austrickiego a to kolosalna roznica co Slask pruski.Inne prawo,inne obyczaje,waluta,kultura,architektura.Dawni (przed 1918) mieszkancy raczej czuli zwiazek z Cieszynem,Krakowem Ostrawa,Wiedniem.O Katowicach nie bylo jeszcze slychac wiele. Bielsko laczylo wiecej z Wiedniem czy Krakowem niz ze Slaskiem.Jedyny zwiazek to zasieg dieciezji ale i dzis one sa inne jak granice woj czy regionow czesto. Nie wiem dlaczego tyle nienawisci jest ze strony Slazakow czy pseudo-slazakow do Podbeskidzia.Nikt nikomu nie narzuca tej nazwy.Oczywiscie cieszy nas jesli ,ktos sie z nia identyfikuje a zasieg Podbeskidzia sie powieksza .Dyrdymaly zas o niepoprawnosci nazwy sa smieszne bo o wielu nazwach mozna podobnie powiedziec ,tylko co z tego sa ,funkcjonuja.Kijem Wisly tez nie zawrocisz a niektorym Slazakom wydaje sie,ze swiat i historia zatrzymala sie w 1945.Ja powiem ,ze nie trzeba bylo wybierac NDSAP to by tez historia inaczej wygladala.Jak czytam te wypociny o wyjatkowosci Slaska,slazakow,wyzszosci we wszystkich dziedzinach wobec tej biednej Polski zza Buga,to dziekuje rodzicom,ze nie zechcialo byc im sie Slazakami przypadkiem.Nie przypominam sobie aby tu w BB dzielono ludzi wedlug pochodzenia i mialo to jakies znaczenie czy mieszkaja od 2 ,5 pokolen czy kupili niedawno dzialke i buduja dom za odprawe z kopalni.O nazywaniu werbusami tez nie pamietam,za to w Katowicach to od razu hanysy,gorole,werbusy zaglebioki itp ciagle skakanie sobie do oczu i udowadnianie swojej wyzszosci nad innymi jak za Hitlera-wszysto co niemieckie to najlepsze a za Brynica to ludzie trawe jedza a psy du...szczekaja. specjalnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 00:10 dobra odpowiedź:) No cóz, mysle że Pani Dagmara zacznie najpierw poznawać BB, śl Ciesz, Galicje, czy ogólnie Podbeskidzie bardziej szczegółowo a potem bedzie chrzanic dyrdymały o folderach czy napisach na blokach, które nie strasza tak jak wypociny kochających się kibiców Gieksy, Zagłębia, Ruchu, Górnika czy Piasta...w GZMie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 01.02.10, 23:42 Więc Bielsko-Biała i okolice czyli Podbeskidzie, o które toczymy spór, to tradycje BESKIDZKIE, wg mnie i większości z nas rodzime i przynależne temu miejscu na mapie, w którym mieszkamy. Rózne od śląskich, cieszyńskich ale też różniace się bardzo od małopolskich jako takich - żeby była jasność. Owszem - jakiś sentyment prokrakowski Bielszczan jest stale obecny, ale sentyment a nie utożsamianie się. Fakt, że przez stulecia malutkie miasto Bielsko (nota bene stanowiące znikomy procent powierzchni dzisiejszego BB) leżące w granicach administracyjnych Śląska Austriackiego, zdominowane było przez fabrykantów, kupców i rzemieślników rodem z Austrii, Nadrenii, Saksonii i innych miejsc i przez nich rządzone, niczego nie zmienia. Szanujemy ich decydujący wkład w budowę miasta i nikt o nich nie zapomina. To też tradycja - Sixt, Korn i inni. Tak - ciupaga, kierpce i oscypek są elementami naszej tradycji. Ja się tego nie wstydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 00:14 i dobrze prawisz...to miasto ma genius loci, niczym Wrocław, Paryż, Barcelona...mimo róznych migracji, zmian demograficznych cały czas trzymamy poziom, kochamy to miasto, utożsamiamy się z nim...czy nie lepiej nam to idzie niz mieszkańcom Rudy, Bytomia czy Katowic? A przecież tam RAŚ i nar śląska maja nawet kilkunasto % poparcie! I co wam przyszło górnoślązacy z tego podkreślania waszej etniczności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 00:02 Gość portalu: gooral napisał(a): > praktycznie od Jaworza i Jasienicy to już Ś.Cieszyński, inna > kultura, inna gwara, fajna ale nie nasza. > Znajdź mi w BB chociaż jeden zespół folkowy kultywujący jakieś > kawałki śląskiego folkloru.... "0", góralsich jest -naście > > hej Jaworze i Jasienica to już praktycznie dzielnice BB... Gooral już cię niegdyś upominałem, zwracałem uwagę, że sląsk Cieszyński to integralna część tego co my nazywamy podbskidziem, może oni nie czują mięty do Oświęcimia, czy Buczkowic, ale jak najbardziej do 176tys BB...które jest łącznikiem miedzy Galicja płd - zach a śl cieszyńskim... Ta twoja wojenka z cieszyniakami jest durna, bo tam też istnieje kultura góralska, własnie w takiej Brennej i Wiśle również i ma sie ona całkiem dobrze. Ja góralszczyzny w BB nie widze, ale górale ze śl Cieszyńskiego chyba czują wspólna więź z góralami galicyjskimi..patrz stronka: www.goraleslascy.pl/index.php Jęsli chcesz promować Podbeskidzie to nie kosztem odciecia się od Śl Cieszyńskiego vel AUSTRIACKIEGO! A czy Górki Wielkie różnią się od mesznej czy Buczkowic...jakoś nie widzę specjalnej różnicy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 00:05 mówisz o innej kulturze innej gwarze, tak samo BB wyrózniało się na tle reszty...to był kocioł kulturowy, i niech te róznice nas wzbogacaja, a nie dzielą! Ale radzę zajrzec do ksiązek, np. Pana dr J. Polaka, gdzie podkresla się wzajemne wpływy galicjoków i cieszyniaków na mowe, stroje, budownictwo, kulturę gospodarcza...tu była granica, ale wyłącznie na mapach:) Echhh, gdyby Franz Josef żył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.10, 00:50 hhhe wlasnie Franz Josef. Pamietam ze zawsze kiedy bylem w Wiedniu na wycieczce to starsze osoby z tad ze lza w oku wspominaly go. Wiem ,ze moja babka tak byla przywiazana do tamtych czasow kaiserowskich ,ze dlugo ,dlugo je wspominala a te rynskie (mimo,ze juz korony ;)to trzymala schowane,bo do marki to nie miala zaufania az potem okazalo sie ,ze juz ich nie wymieniaja a za to miala ,gdyby wymienila moglaby nawet spory kawalek ziemi kupic. Moral taki,ze czasy sie zmieniaja i nawet co kiedys bylo przez wieki stale kiedys ustepuje nowemu.Tak jak Podbeskidzie obecnie zastepuje dawne terminy mimo poszczekiwan za daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 00:57 Racja poniekąd, ale nie możemy ignorować cieszyńskiej awersji na hasło Podbeskidzie i jeśli nie chcą, aby ich tą nazwą obejmować, to nie możemy tego robić. Racja, że w Wiśle, Brennej czy Istebnej góralszczyzna jest "naturalnym stanem rzeczy" a tytuły "Ślązaka Roku" dla Małysza tylko głośny śmiech mogą wzbudzić, ale, no cóż - skoro nie czują wspólnoty z naszą wizją regionalności... Mówisz o durnej wojence z Cieszynem, a to właśnie Cieszyn i tamtejsza filia UŚ, a konkretnie etnologia - wyprodukowały pannę Stanosz i jej zjadliwie pokręcone poglądy na ten temat. Zresztą - nie dziwie się... Bywając trochę lat temu w tamtejszych murach widywałem całe gabloty wypchane "śląskocieszyńskością absolutną"... Choć i znam również kilku absolwentów tego kierunku, którzy skutecznie oparli się 5-letniemu praniUŚ mózgowia. Dla mnie Podbeskidzie jest oczywiście czymś więcej niźli tylko regionem ekonomiczno-gospodarczym... Być może zresztą, aby wreszcie uporządkować sprawę, należałoby zaproponować takie właśnie rozróżnienie - z jednej strony na Podbeskidzie właściwe jako nowy region pełnej tożsamości kulturowej (BB i najbliższa okolica) oraz na Podbeskidzie, jako szerszy i luźniejszy region ekonomiczno-gospodarczy i "turystyczno-etnograficzny", składający się z tych kilku regionów "historycznych", luźny - a więc niekolidujący z ich "historycznymi" granicami, czyli coś a la dawniejszy BOP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:02 polecam również książkę Polaka zaiwerającą wspomnienia mieszkańców BiB od roku 1900. Polecam lekturę wspomnień jednej z pań, której rodzice, o zgrozo w 1927!!, zostali wyrzuceni z pracy i na bruk, za posłanie dziecka do polskiego gimnazjum. Szanujmy zasługi ojców miasta, ale pamiętajmy, że ten tygiel doprowadził z winy jednej z nacji do puszczenia z dymem innej, a drugą chciał sprowadzić do roli parobków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 02.02.10, 10:33 Ta ksiazka to "BB w zwierciadle czasu..." super sprawa, faktem jest że po 1 W Ś dzieci i wnukowie tych co tworzyli Mały wiedeń stali sie nacjonalistami. To zaprzeczenie wielokulturowosci doprowadziło do wojny i skutków 1945...cóz i tak mieli się o niebo lepiej niż Polacy i zydzi których przepędzili w styczniu 1945 na bosaka w ramch ewakuacji KL Auschwitz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 08:56 aliveinchains, czy ty czytasz czy tylko próbujesz, gdzie ja w tekście do którego się odnosisz napisaem coś przeciw Cieszynowi ?! wręcz przeciwnie, wskazałem jak blisko jest Ś.Cieszyński, że mają fajna gwarę, podkreśliłem tylko że nie naszą. To że jej nie promują tak skutecznie jak góralszczyzna żywiecka wynika z różnych przyczyn, i mówię o folklorze niegóralskim, bo ten łączy nas wszystkich, formalnie w Związku Podhalan, a w praktyce "od serducha do serduch". Sam mam najlepszego kumpla z Koniakowa, a bardzo dobrego z Dzięgielowa. Nie wciskaj mi 'antycieszyńskości', jeżeli juz coś to potwierdzę ci 'Aśląskość' pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 02.02.10, 10:35 A jaka jest ta nasza gwara??? Bo dziadek czy wujek mojej zony mowia po cieszyńsku jak chca, a nie góralskimi dialektami...w BB nie ma poprostu czystej gwary sa rózne wpływy... Cieszę się że wyjasniłeś swoj stosunek do SCI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 12:36 sprawa jest prosta, w BB nigdy się nie mówiło i nie mówi gwarą. Posługiwali się nią ludzie zatrudniani z okolicznych wsi, w tym ze ślaskiej i małopolskiej strony. W BiB nie było również czegoś takiego jak 'familoki', stąd też nie wykształciła się subkultura językowa/gwara 'bielska'. Nie zmienia to obecnej rzeczywistości w której dominuje w folku góralszczyzna, w znakomitej przewadze żywiecka (nie tak komercyjna jak podhalańska), ale również po części naszych 'braci' z cieszyńskiej strony. Księstwo Cieszyńskie/SCI jest mi bliskie bo razem istnielismy, tworzyliśmy, kiedyś w jego ramach teraz współdzieląc. Nie zmienia to faktu, że dla samego BB i okolicznych wiosek uznaję określenie wspólne tj. Podbeskidzie, a jednocześnie wiem że jadąc przez Jaworze jestem na Śląsku Cieszyńskim, a koło teatru w BB na historycznym Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 02.02.10, 17:54 Gość portalu: gooral napisał(a): > sprawa jest prosta, w BB nigdy się nie mówiło i nie mówi gwarą. Z kima ja rozmawiam... Btw, jak Bielszczanin rozmawia z kimś z głebi .pl to od razu jest rozpoznawany jego akcent. > W BiB nie było również czegoś > takiego jak 'familoki', stąd też nie wykształciła się subkultura > językowa/gwara 'bielska'. 1. Co mają familoki do odrębności językowej? 2. A twierdzenie, że w BB nie było/nie ma familoków... ja piernicze, skąd się urwałeś? Nie no, mam dosyć... Ciao. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.02.10, 22:21 no tak, wieś tańczy, wieś śpiewa, Tobie sie totalnie porąbało, szkoda komentować ignoranctwo... familoki w Bielsku, ha, ha, ha - Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 03.02.10, 01:01 Gość portalu: gooral napisał(a): > familoki w Bielsku, ha, ha, ha - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 08:44 daj spokój z tym przykładem z Michałowicza jako celową zabudową mieszkalną dla robotników przemysłowych. Takie same przykłady można znaleźć w Krakowie, a nawet w Tarnowie przy Zakładach Azotowych. Oczywiście wg. Twojej teorii wskazuje to na górnośląskość tych miast, brawo. W Bielsku był zakaz budowania osiedli robotniczych, na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 23:01 > 2. A twierdzenie, że w BB nie było/nie ma familoków... ja piernicze, skąd się u > rwałeś? i ciesz się bardzo, że mamy tylko małą dzielnicę kilku familoków na michałowicza... bo ja się ciesze że nie ma u nas tego:) www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=40625062&postcount=496 tego www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=39278038&postcount=463 tego www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=42734824&postcount=525 Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 03.02.10, 00:59 Gość portalu: aliveinchains napisał(a): > > 2. A twierdzenie, że w BB nie było/nie ma familoków... ja > piernicze, skąd się u > > rwałeś? > > > i ciesz się bardzo, że mamy tylko małą dzielnicę kilku familoków na > michałowicza... To są typowe familoki, ale było więcej budynków spełniających tę rolę. Tym nie mniej - zapobiegliwości ówczesnych włodarzy miejskich możesz dziękować - bo miasto widzieli jako miejsce zamieszkania właścicieli fabryk, a nie ich robotników;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 03.02.10, 07:49 > To są typowe familoki, ale było więcej budynków spełniających tę rolę. Tym nie > mniej - zapobiegliwości ówczesnych włodarzy miejskich możesz dziękować - bo mia > sto widzieli jako miejsce zamieszkania właścicieli fabryk, a nie ich robotników Robotników polskich trzeba dodać, bo niemieccy mieszkali w stadt bielitz w kamienicach czynszowych....a procz tego w Aleksandrowicach, Kamienicy, Mikuszowicach (Śl Kr), Olszówce, Straconce, Lipniku etc....w tamtejszych domach były wynajmowane pokoje dla robotników polskich oraz ci ostatni dojeżdzali do pracy koleją z Żywca, Wadowic, Skoczowa.... Brak familoków dla ludnosci pracujacej był uciązliwy, natomiast z perspektywy czasu i naszego pokolenia wręcz zbawienny, dzięki temu nie ma patologi w postaci Szopienic, Nikisza, Bogucic, Goduli, Michałkowic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 01.02.10, 21:00 I do tego w połowie małopolska historycznie wieś Katowice :D "Historii nie zmienimy, a wydarzenia z XV w. tzn. sprzedanie księstw min. Oświęcimskiego i Zatorskiego było jedną z najgorszych rzeczą jaka miała miejsce w historii Śląska i nic nie zmienii faktu, że są to historyczne ziemie śląskie.Natemiast termin "Podbeskidzie" niech pozostanie pamiątką po jego po-pularyzatorowi" O czym Ty człeku smolisz??? Rok 1179 - i wszystko jasne :) Doucz się historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 01.02.10, 20:51 Dziękuję za rady. To zapewne ktoś ze Śląska bo u nas na Podbeskidziu mieszkają kulturalni ludzie, życzliwi,uśmiechnięci- sfrustrowani wyjechali do Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 01.02.10, 20:55 Chętnie służę radą i pomocą na przyszłość i wcale się nie naśmiewam. Dlatego, że zawsze szanowałem tradycjonalistów i ich umiejętność do przekazywania historii i tradycji. Z pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 02.02.10, 01:06 »Dla przykładu - młody mieszkaniec śląskiej części Podbeskidzia, poproszony o określenie granic i tradycji kulturowych swojego regionu, rozkłada ręce, nie wie, a na hasło Śląsk Cieszyński, wpada w konsternację, bo Śląsk, to Śląsk - czarny, czyli Górny, "hanysowski"« [...] »(...)kończy się zwykle groteską, jak czytany na murach bloku napis "Nie chcemy Śląska", choć tak mieszkańcy bloku, jak autorzy odezwy mieszkają na Śląsku (Cieszyńskim), tylko że o tym nie wiedzą.« I to jest najgorsze; to niestety największy sukces propagandowego wpajania powojennym pokoleniom wyobrażenia o Śląsku jako o kopalniano-hutniczym kombinacie. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że mieszkają na Śląsku, żywiąc niechęć do nazwy, która określa ich ziemię. Ba, mają mylne pojęcie, zawężając zakres obowiązywania tej nazwy nie zdając sobie sprawy z tego, że np. Zielona Góra w woj. tzw. lubuskim - to najbardziej na póółnos wysunięty przyczółek Śląska... że stolicą Górnego Śląska jest Opole; że nie istnieje "Śląsk Opolski" (jeszcze gorsza nowomowa niż to całe "Podbeskidzie"...). Niektórzy twierdzą, że historia jest żywa, ciągle się tworzy... To prawda, racja. OK, zatem patrzajcie, tworzy się na waszych oczach! Żywiec to JEST Śląsk - dlaczego? Bo władza go sobie do województwa śląskiego wrzuciła - i tak już jest postrzegany coraz częściej:) Tak samo jak inne części województwa. Zatem... Czym jest dla mnie Podbeskidzie? Na własny użytek zacząłem przyjmować, że to po prostu jeden z regionów Śląska. HA. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 01:38 Czyli wybieramy te fakty z historyczności, ktore pasują mcmaximowi do koncepcji "wielkiej, rozwijającej się, powszechnej śląskości". Wszystkie inne aspekty są nieważne? A mnie się wydaje jednak, że są sprawy ważniejsze i o większym znaczeniu niż "czysto śląska integralność mcmaximowej rodziny na odwiecznie śląskim terytorium". Tak się mcmaxim boi bycia "mieszańcem" chyba :D I przestań juz bajac o tej niewiedzy... Ja za to zupełnie - nie tylko na własny użytek - stwierdziłem, że jesteś ze swoją orientacją - marginalnym przykładem błędu w odczytywaniu przekazu historii i zagubionym przejawem błędnego ulokowania tożsamości. Tacy znajdą się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 02.02.10, 02:06 Gość portalu: Góral napisał(a): > Czyli wybieramy te fakty z historyczności, ktore pasują mcmaximowi do koncepcji > "wielkiej, rozwijającej się, powszechnej śląskości". Wszystkie inne aspekty są > nieważne? A mnie się wydaje jednak, że są sprawy ważniejsze i o większym > znaczeniu niż "czysto śląska integralność mcmaximowej rodziny na odwiecznie > śląskim terytorium". Jasne, że są ważniejsze. Np. zarabianie na dom, na rodzinę, na Ojczyznę. Żrecie się po raz enty o co chodzi, ja nie mam zamiaru - podsumowałem po prostu to, w jaki sposób zacząłem do tego podchodzić. A koncepcję taką przyjąłem dla świętego spokoju i po to, żeby się już nad tym nie rozwodzić... > Tak się mcmaxim boi bycia "mieszańcem" chyba :D A może po prostu nim nie jestem. > I przestań juz bajac o tej niewiedzy... Ależ ja z tą niewiedzą spotkałem się osobiście wielokrotnie. Widzisz, na innym przykładzie Ci podam. Jestem miłośnikiem transportu szynowego, a jednocześnie mam skrajnie negatywne nastawienie do busiarni. Jednakże aby nikt mi nigdy nie zarzucił, że krytykuję coś o czym nie mam pojęcia - skorzystałem również z usług busów (i już nigdy więcej...). Chodzi mi o to, że nie pisałbym o czymś, czego nie miałem okazji sprawdzić. > Ja za to zupełnie - nie tylko na własny użytek - stwierdziłem, że jesteś ze > swoją orientacją - marginalnym przykładem błędu w odczytywaniu przekazu histori > i > i zagubionym przejawem błędnego ulokowania tożsamości. Tacy znajdą się wszędzie > . I Twoja racja jest najtwojsza, bo jest bardziej twojsza niż mojsza :D Po raz kolejny ponowię: czy nie możemy po prostu żyć obok siebie i robić co do nas należy zamiast marnować czas i siły na pińcetmilionowe rozgrzebywanie strupów? Dlaczego nie może być tak, że ktoś uważa, że mieszka na podbeskidziu, inny, że na śląsku, inny- że w małopolsce, albo że w górach... jeden, że Polak, inny, że polski Ślązak, jeszcze inny, że śląski Polak, a nawet - po prostu Ślązak? Nie narzucam nikomu takich odczuć, bo są one subiektywne. Tak samo jak nie krzyczę naokoło "hej, nawróćcie się na moją wiarę". Przecież dla każdego Bóg miejsce jakoś zorganizował, tlenu dosyć i wody też. Wątek ma już ponad 100 wpisów - etatowy temat generujący ruch na forum i wpływy z reklam... eh... Jak wszyscy dają sobą manipulować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.10, 01:41 duby smalone wasc piszesz :) > OK, zatem patrzajcie, tworzy się na waszych oczach! Żywiec to JEST Śląsk - dlac > zego? Bo władza go sobie do województwa śląskiego wrzuciła - i tak już jest pos > trzegany coraz częściej:) Tak samo jak inne części województwa Czestochowa takze jest w woj.slaskim a pojedz tam czlowieku i powiedz ,ze oni to slonzcy i tu jest Slunsk... Zostan przy swoim Slasku cieszynskim ale nie czepiaj sie Podbeskidzia. z twojego okna moze wszystko sie wydawac slaskiem ale jakos inni mieszkancy tego nie podzielaja. Im ktos dalej mieszka od BB a wypowiada sie na jego tematy tym wieksze glupoty wypiduje jak np czeska wersja strony o BB cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlsko-B%C4%9Bl%C3%A1 Sklad etniczny miasta : Polacy Wlosi Cyganie Wietnamczycy no tego to bym sie nigdy nie spodziewal ,ze to glowne grupy zamieszkujace miasto i okolice ale gwoli scislosco o Slazakach ani slowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje 02.02.10, 02:11 Gość portalu: z Bielska-Bialej napisał(a): > Czestochowa takze jest w woj.slaskim a pojedz tam czlowieku i powiedz ,ze oni t > o > slonzcy i tu jest Slunsk... Pojedź napółnoc tego niezbyt zdrowego kraju, a sam usłyszysz :] > Zostan przy swoim Slasku cieszynskim ale nie czepiaj sie Podbeskidzia. > > z twojego okna moze wszystko sie wydawac slaskiem ale jakos inni mieszkancy teg > o > nie podzielaja. Kruca... Wy jesteście bardziej fanatycznie podbeskidziakowcy, niż ślązakowcy z RASiu... Słabo... > Im ktos dalej mieszka od BB a wypowiada sie na jego tematy tym wieksze glupoty > wypiduje jak np czeska wersja strony o BB ?... No cóż, ja akurat jestem z Bielska =) > cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlsko-B%C4%9Bl%C3%A1 > Sklad etniczny miasta : > Polacy > Wlosi > Cyganie > Wietnamczycy > > no tego to bym sie nigdy nie spodziewal ,ze to glowne grupy zamieszkujace miast > o > i okolice ale gwoli scislosco o Slazakach ani slowa :) A ja bym się spodziewał, bo Włochów jak mrówków od paru lat. A czy ilość ludzi uznających się za etnicznych Ślązaków ma wpływ na to w jakim regionie znajduje się miasto? Bo chyba nie zaprzeczysz, że Wrocław to śląskie miasto, a jednak spotkać tam etnicznego ślązaka, to chyba na wycieczce albo w trakcie studiów ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.dip.t-dialin.net 02.02.10, 02:33 Wlochow jest grupka z racji Fiata a w okresie zimowym przyjezdzaja ich znajomi ,rodziny .Nie zauwazylem zeby ich bylo az tylu aby zmienialo to slad etniczny miasta a ci Wietnamczcy? PS Nikt ci nie broni czucia sie Slazakiem tylko nie wymyslaj tu nieprawdziwych teorii o slaskosci miasta abstra...c od polozenia geograficznego i przynaleznosci do woj.slaskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 02.02.10, 10:10 A wiesz dlaczego są tacy agresywni bo ich nie intersuje historia tylko polityka - pewnie do żłoba chcą się dorwać. Wątek o podbeskidziu ciągnie się od dawna i wkółko macieju Cieszynioki mówią:"...my jesteśmy śląsk cieszyński" a napływowi z BB mówią "...nie my jesteśmy podbeskidzie"... Tyle, że śląsk to historia i tradycja a podbeskidzie to klops podrzucony przez PANÓW robotników zrzeszonych w związkach zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 12:13 > A wiesz dlaczego są tacy agresywni bo ich nie intersuje historia > tylko polityka - pewnie do żłoba chcą się dorwać. > Wątek o podbeskidziu ciągnie się od dawna i wkółko macieju > Cieszynioki mówią:"...my jesteśmy śląsk cieszyński" a napływowi z > BB mówią "...nie my jesteśmy podbeskidzie"... > Tyle, że śląsk to historia i tradycja a podbeskidzie to klops > podrzucony przez PANÓW robotników zrzeszonych w związkach zawodowych. Agresywni to jesteście wy ze swoim włażeniem z buciorami w nasze bielskie i beskidzkie sprawy! Po co włazicie choćby na to forum? Przecież jesteście tu gosćmi! I ile razy trzeba CI tłumaczyć, że Podbeskidzie to NIE TYLKO (ani nawet nie w świadomej większości) napływowi, ale bardzo, bardzo wielu takich jak ja - z wielowiekowymi korzeniami. Cieszynioki to są w Cieszynie i NIC im do BB. P.S. W BB nie ma jednolitej czystej gwary z wielu oczywistych powodów. Poza wszystkim tu mówi się po prostu po Polsku, jak to w dużym mieście. Ale jeśliby się postarać na pewno można wyróżnić specyficzny dal miasta akcent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązaczka Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.255.186.* 02.02.10, 08:42 Wszyscy wiedzą co działo się po wojnie w Bielsku ...a tam..bo tam same piękne domy,fabryki,parki,hotele restauracje,szkoły .... Nie winię cię o to ,że jesteś,że żyjesz w Śląskim Mieście Bielsku ,ale przestań mi wmawiać ,że historia rozpoczęła się po 45r wraz z przybyciem do miasta ciebie. Poza tym Żywiecczyzna to poprostu ŻYWIECCZYZNA,Śląsk Cieszyński to ...Śląsk Cieszynski itd. Powinieneś choć trochę nagiąć karku tolerancji ,a nie na siłę zabierać ludzią ich tożsamość,kulturę,historyczne nazwy ,bo przegarasz z kretesem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.10, 09:36 > Wszyscy wiedzą co działo się po wojnie w Bielsku ...a tam..bo tam > same piękne domy,fabryki,parki,hotele restauracje,szkoły .... Nie > winię cię o to ,że jesteś,że żyjesz w Śląskim Mieście Bielsku odezwała się główna ignorantka, z hanysowskim IP. Ty jesteś niereformowalna, przyjedź do nas i popróbuj w 'realu' urzeczywistniać swoje pruskie urojenia. Dowiedz się co się działo w BiB przed 1945 począwszy chociażby od 1900. Dowiedz się trochę gdzie podziali się znamienici Bielszczanie i Bialanie z kamienic przy Elizabetgasse, dowiedz się jak liczna jest obecnie grupa potomków Wiesnerów, Zipserów a nawet Kornów. Dowiedz się kto prowadził sklep sportowy w latach 30-ych na Podcieniach, i co organizował, dowiedz się o tragediach wojennych i powojennych tych którzy są potomkami osadników falmandzkich, dowiedz się o tym jakie było nastawienie mieszkańców Cygańskiego Lasu do próbujących udać sie tam na odpoczynek Polaków. Poczytaj o wysiedleniach Polaków z przyległych do Bielska i Białej wsi (obecnie dzielnic BB) oraz wysiedleniach na Żywiecczyźnie. Dowiedz się trochę o bojówskach szkolonych w schroniskach Beskidenwerein i skutkach ich działań. Rzucanie hasełek o tym co niby robiono z mieszkańcami Bielska po 1945 (częścia mieszkańców), nabierają innego wydźwięku. Haniebną jest każda krzywda wyrządzona niesprawiedliwie !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 02.02.10, 09:49 Ale wy krzyż cierpień na plecach nosicie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 02.02.10, 10:38 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Ale wy krzyż cierpień na plecach nosicie..... Na pewno się tym tak nie epatujemy jak koledzy prusacy, dla których "pokręcone losy górnoslazaków" to temat no. 1:) obok kolonizacji polskiej i rynku w Katowicach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 02.02.10, 12:01 Gość portalu: Ślązaczka napisał(a): > Wszyscy wiedzą co działo się po wojnie w Bielsku ...a tam..bo tam > same piękne domy,fabryki,parki,hotele restauracje,szkoły .... Nie > winię cię o to ,że jesteś,że żyjesz w Śląskim Mieście Bielsku ,ale > przestań mi wmawiać ,że historia rozpoczęła się po 45r wraz z > przybyciem do miasta ciebie. Poza tym Żywiecczyzna to poprostu > ŻYWIECCZYZNA,Śląsk Cieszyński to ...Śląsk Cieszynski itd. Powinieneś > choć trochę nagiąć karku tolerancji ,a nie na siłę zabierać ludzią > ich tożsamość,kulturę,historyczne nazwy ,bo przegarasz z kretesem !!! O czym Ty kobieto znowu "fanzolisz"? Chrzanisz farmazozy, jakbyś hurtem wyjęła je z dziejów Bytomia czy innych Gliwic. Już tysiąc razy twoje mity zostały tu przedyskutowane - z jednym skutkiem. Zreszta nawet nie trzeba się wysilać, żeby wykazać, że patrzysz wyłącznie przez pryzmat jakiejś "historii wielkiego skrzywdzonego śląska" a o historii Bielska masz BLADE pojęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyśląsk Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.xdsl.centertel.pl 28.02.10, 16:11 Śchlonsaczka gdzie to przebywałaś tak długo ? Dawno nie miałem się z czego śmiać bo najbardziej czysto śchlonske teksty tylko u ciebie znajduję wypuścili cię z psychiatryka????Nie za wcześnie ?czy może twój idol gorzechlik(vel czysty ślązak) skończył na tajnej śląskiej akademii komplety nt czystości i śląskości Beskidzkiego miasta Bielska-Białej. Podbeskidzie jest jedno!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koszmarnykarolek Po co to całe fanzolenie IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.10, 12:40 Nie potrafimy zrozumieć, że w Bielsku na Śląsku mieszka teraz głównie ludność napływowa wykorzeniona z poprzedniego miejsca zasiedlenia, nienawidząca Niemców i kojarzących się z nimi Ślązaków. Nie znająca wspaniałej 1000-letniej historii dzielnicy Śląsk ze stolicą we Wrocławiu. Śląsk to dla nich Katowice, co do których mają kompleksy, bo zabrano im gierkowskie województwo. Dlatego leczą się tworząc wirtualny byt zwany "podbeskidziem". Oczywiście nie zmienia to faktu, że Śląsk tam był przez stulecia i żadne hasło PRLowskiej propagandy ani błędy buzkowej reformy tego nie zmienią, więc całe to fanzolenie o dynamice historii jest bez sensu, ponieważ Śląsk przeżył wiele zmian granic administracyjnych a nawet państwowych i istniał przez kolejne wieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 02.02.10, 13:03 Gość portalu: koszmarnykarolek napisał(a): > Nie potrafimy zrozumieć, że w Bielsku na Śląsku mieszka teraz głównie > ludność napływowa wykorzeniona z poprzedniego miejsca zasiedlenia, > nienawidząca Niemców i kojarzących się z nimi Ślązaków a cos chlopie ankiete jakas robił? Ja tam nie mam nic przeciw spólczesnym Niemcom i austryjakom, tych ostatnich nawet lubię - zwłaszcza ludzi po 50tce, jacys tacy sympatyczni i malo nadęci, młodzi za to bardzo zamerykanizowani, ale to juz inny topic.. A co do reszty - wielki Ślask ze stolicą we Wroclawiu to obecnie dla nas mzonka, w końcu mamy Kraków pod nosem...miasto o wiele ladniejsze i bardziej rozwojowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Po co to całe fanzolenie IP: 77.223.200.* 02.02.10, 23:22 > Nie potrafimy zrozumieć, że w Bielsku na Śląsku mieszka teraz głównie > ludność napływowa wykorzeniona z poprzedniego miejsca zasiedlenia, > nienawidząca Niemców i kojarzących się z nimi Ślązaków. Nie znająca > wspaniałej 1000-letniej historii dzielnicy Śląsk ze stolicą we Wrocławiu. > Śląsk to dla nich Katowice, co do których mają kompleksy, bo zabrano im > gierkowskie województwo. Dlatego leczą się tworząc wirtualny byt zwany > "podbeskidziem". Oczywiście nie zmienia to faktu, że Śląsk tam był przez > stulecia i żadne hasło PRLowskiej propagandy ani błędy buzkowej reformy > tego nie zmienią, więc całe to fanzolenie o dynamice historii jest bez sensu, > ponieważ Śląsk przeżył wiele zmian granic administracyjnych a nawet > państwowych i istniał przez kolejne wieki. Obecnie - gó... a nie na śląsku! Jestem z Podbeskidzia (z wielkiej litery). Jestem nawet mocniej Góralem Beskidzkim i Bielszczaninem niż Polakiem. Rozumiem Podbeskidzie nieco inaczej niż alive, a podobnie jak gooral. Chcę - jak wielu innych - kultywować tradycję gór i podgórza Beskidów, gdzie od wieków mieszkali moi przodkowie, szanując wpływ Niemców, Żydów i Austriaków na losy mojego BESKIDZKIEGO miasta - mimo nawet niejednokrotnie ich dawnego antypolskiego szowinizmu. Stołeczność BB mam w dupie... Dla mnie stolicą Podbeskidzia może być Szczyrk, bo się nadaje charakterem. Ślązaków z którymi mam rozliczne zawodowe kontakty lubię, bo to fajne chopy, nie mówiąc o tym, że fajnie się z nimi "geschefty" robi. I jak już napisałem kiedyś - choćbyście się ślązacy zes... i tak nie macie racji. Wszystko w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Po co to całe fanzolenie 03.02.10, 01:04 Gość portalu: Góral napisał(a): > Jestem nawet mocniej Góralem Beskidzkim i Bielszczaninem niż > Polakiem. A tu mi zaimponowałeś =] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Po co to całe fanzolenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 09:35 > > Jestem nawet mocniej Góralem Beskidzkim i Bielszczaninem niż > > Polakiem. > > A tu mi zaimponowałeś =] a tego niuansu chyba nie zrozumiałeś. Każdy góral ma 'duse' i rozum, jak spojrzysz przez 'duse' to 'nic inksego nie widać ino gronicki', to się czuje i w głowie i w piersiach. A wskazana przez Górala kolejność raczej nie ma nic innego z promowaną przez Ślązaków kolejnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: *.lazurowa.waw.pl 03.02.10, 07:18 No i gość napisał prawde o tym, że jest faszystą. Ale zwolenników do swojego podbeskidzie te se kur... szukaj na wschód od białej gdzie sie znajduje twój naturalny drzewostan:)) Żółto-Czarny Niedźwiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Góral Re: Po co to całe fanzolenie IP: 77.223.200.* 03.02.10, 11:59 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > No i gość napisał prawde o tym, że jest faszystą. > Ale zwolenników do swojego podbeskidzie te se kur... szukaj na wschód od białej > gdzie sie znajduje twój naturalny drzewostan:)) > Żółto-Czarny Niedźwiedź. Jeśli to z mojej wypowiedzi wynurzyłeś tego faszystę to gratuluję... Na szczęście przygniatająca większość mieszkańców lewobrzeżnej części miasta - dawnego Bielska - i to rownież wśród tzw. "rodowitych" też jest "zwolennikami" - jak to określiłeś - Podbeskidzia. Nie ma we mnie faszyzmu tylko lokalny patriotyzm. Ale moją "patrią" nie jest jakikolwiek Śląsk, ani Małopolska tylko Beskidy i Podbeskidzie. Faszystowska to jest ta wasza cała ślunsko akcja pt. "Nie ma Podbeskidzia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 12:13 pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Gminy_zamieszkane_przez_%C5%9Al%C4%85zak%C3%B3w.png jak widać na całym polskim SCI tylko promile mieszkańców tj <1% zdeklarowało nar szlunska...czyli mcmaxim biadoloncy o ucisku polskim na SCI jest marginesem. Cieszyniacy czują się jak najbardziej Polakami:) A wjeżdzamy do Pszczyny, Jastrzębia czy Rybnika i juz mamy "pruskie" pranie mozgu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 12:35 Bjadolisz wypociny! Więź społeczna pomiędzy cieszyniakmi, zaolziakami i ślązakami zawsze istniała. Czego nie można powiedzieć o dzisiejszych mieszkańcach BB i żywieczcyzny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 12:54 ehhh...wróć do innego watku w ktorym wspominałem o goralszczyźnie, austro-węgierskiego okresu historii i wynikajacych z tego inklinacjach, poczytaj cos o historii tego terenu i wzajemnych wpływów... Więzi społeczne cieszyniakow są najmocniejsze własnie z mieszkańcami BB, a gorali sląskich z zywieckimi...niestyt ty tu nie mieszkasz a fanzolisz swoje wkółko, poprostu głupiś i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 13:25 Górale śląscy to margines. Pozatym to osadnictwo wołyńskie i szczątkowe w beskidzie śląskim. Cieszyniacy do Was niepałają specjalnym entuzjazmem w odróżnieniu do ślązaków. Przypomnij sobie kto wrzeszczał za śląskim - żywiec czy cieszyn:) Dodaj jeszcze do tego sympatie polityczne i masz na wschód od białej Pisiorlandie taką samą jak małopolsce i te wrzaski na tym forum - proste swój ciągnie do swojego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 13:36 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Górale śląscy to margines. co??? I ty niby znasz SCI? buuu sam jestes margines, zwolennicy RAŚ i nar slaskiej to na pewno margines... A teraz kto wymyslił okreslenie 'hanysy" vel prusoki, okreslenie o zabarwieniu negatywnym...no własnie SCI. Zwolennicy sląskiego wyszli raz na ulicę (klikanascie osob) i postawili kilka banerów...ale byli i tacy aktywni w radzie miejskiej Cieszyna co optowali za utworzeniem woj. slask Cieszyński - Małopolska. Widze że mało do ciebie trafia choć rozmawiamy bardzo długo...nie chce mi się strzepić klawiatury na ciebie. Adios miglanc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 13:54 No i tak się znasz - koń na pastwisku by sie zesrał i uśmiał. W słowie hanys nie ma nic negatywnego. Tylko w Twoim mniemaniu. A sztama z cysorokami była i jest w odróznieniu od aktualnych mieszkańców BB!!! Także Wam mówimy jak nie to wypad z baru nikt nie będzie płakał - MAŁOPOLSKA to nie zagranica:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 14:04 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > No i tak się znasz - koń na pastwisku by sie zesrał i uśmiał. > W słowie hanys nie ma nic negatywnego. Tylko w Twoim mniemaniu. > > A sztama z cysorokami była i jest w odróznieniu od aktualnych > mieszkańców BB!!! Jennny, czlowieku jakie ty brednie wypisujesz, jaka sztama z hanysami, jak niby "nie po drodze" z BB? Człowieku ja tu naprawdę zyje, mam w rodzinie SCI, mam rodzinę w SCI, mam znajmoych w SCI i aktywnie dzialam w org turyst-kulturowych, więc wybacz, ale cos ci się pomyliło... "Hanys" jest obecnie określeniem negatywnym na SCI i generalnie takim był od dawien dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 14:26 > > "Hanys" jest obecnie określeniem negatywnym na SCI i generalnie > takim był od dawien dawna... > dlategoz też piszę hanys w "..."... Nie nazywam tak na co dzień ludzi z Gornego śląska - dla mnie są gornoślązakami lub slązakami. I naprawdę w BB nie ma jakiejś antyśląskiej fobii, nikt nie płacze za dawnym bielskim, nikt nie płacze za malopolska, jestesmy tu i dobrze nam idzie w tym woj. Tożsamośc ludzi ma dla mnie 2-3 rzędne znaczenie...niech się czuje kim kto chce, ale nie możecie z tego powodu glosic, że najlepsi sa rodowici ślązacy, a gorole tylko wam psuja region...fakty są inne, wielu mieszka w GOP goroli i wielu mocno przysłuzyło się tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 14:47 "Hanys" słowo o negatywnym znaczeniu przyjeło się w "polsce". Zostało przez ślązaków wprowadzone. Nigdy jak ślązak mówi do ślązaka " jo je hanys" - nie obraża go!! To polacy zparafrazowali znaczenie słowa nadając mu znaczenie o negatywnym zabarwieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 14:30 Sztama=ziomalstwo=swojskość=wspólnota. Zaolziok=cieszyniok=ślązak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 14:50 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Sztama=ziomalstwo=swojskość=wspólnota. > > Zaolziok=cieszyniok=ślązak. forum.gazeta.pl/forum/w,36341,98785033,,Jezyk_slaski_a_gwara_cieszynska.html?v=2 ja ja ja.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 15:17 Nic nowego w temacie dialekt cieszyński zawsze się różnił od rybnicko-raciborskiego a ten się różnił jeszcze od krapkowickiego a ten od opolskiego a jeszcze dawniej to ten się różnił od dolnośląskiego.... A wracając do mojego wątku to nie pisałem o gwarze i jej odmianach tylko o wspólnotach społeczności śląskich, które zawsze miały się ku sobie w tym wypadku cysoroków i prusoków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 15:30 > > A wracając do mojego wątku to nie pisałem o gwarze i jej odmianach > tylko o wspólnotach społeczności śląskich, które zawsze miały się ku > sobie w tym wypadku cysoroków i prusoków. > TAAA, akurat wypowiada się na forum ślask Cieszyński synek- stela...mniemam cieszyniak i porusza on temat nie tylko gwary ale własnie tych roznic G śl vs SCI. A te wspolnoty za czasów a-W to się tworzyły, ze hej - kontakty że hej, co do tej pory widać w mentalnosci i języku...ehh z kim ja mówię! Zwłaszcza te kontakty i wspolnoty byłe silne za Austryjii kiedy SCI był zasiedlany przez Galicjaków.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 15:34 Nie odwracaj kota ogonem. Jak masz kogoś w SCI to dobrze wiesz jak jest i zawsze prusok był przychylny cieszyniakowi i zostaw bajke z A-W na boku. Bo dotyczyła konfliktu austryjacko-pruskiego a śląskich słowian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Po co to całe fanzolenie IP: 217.153.83.* 03.02.10, 15:52 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Nie odwracaj kota ogonem. > Jak masz kogoś w SCI to dobrze wiesz jak jest i zawsze prusok był > przychylny cieszyniakowi i zostaw bajke z A-W na boku. Bo dotyczyła > konfliktu austryjacko-pruskiego a śląskich słowian. to się cieszę że byl przychylny, ale nie oznacza że się róznili od siebie i to bardzo:) tak samo nie widzę na SCI nieprzychylnosci wobec Galicjaków:) na pewno nie ma konfliktu jak G S vs Zaglembie, czy hanys vs gorol... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: 194.50.110.* 03.02.10, 16:02 tak baardzo się różnili. Tak na marginesie ostatniej naszej wspólnej inicjatywy to były wybory do europarlamentu jaki był wynik każdy wie! A na drugim marginesie językoznastwa to "gorol" - to nazwa dla cesoroko nadana im przez prusoków. I też nie była obraźliwa tylko jak zwykle nasi rodacy ją przekręcili i teraz się nazywa, że to negatywne nazewnictwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Po co to całe fanzolenie IP: *.dip.t-dialin.net 04.02.10, 00:36 Ten silesiamacios jak jakis zaczadzony,zadne argumenty nie sa w stanie tego czlowieka zmusic do myslenia Setki razy powtarzano ,ze w Bielsku (Bielitz)nie bylo i nie ma Slazakow ,nie mowiono gwara,tak jak dzisiaj sie nie mowi -jest akcent a to troche cos innego.Slask cieszynski byl czescia Slaska Austriackiego od dawien dawna ,mial wieksze zwiazki z Bielskiem i Biala czy z Krakowem niz ze Slaskiem Pruskim.Taka wlasnie terminologie stosowali dawni mieszkancy Slask Austriacki a tam Slask Pruski.W spisach ludnosci na Podbeskidziu ogolnie nie bylona tyle osob mowiacych o sobie Slazak aby ujac to w jakies statystyki (0,00001 %)a pow.Cieszynkim mniej niz 1 % !!! Cieszyn i Bielsko-B laczy wielowiekowe wiezy a dawniej wiecej Cieszyn mial wspolnego z Krakowem niz Katowicami,Bytomiem,Gliwicami.... Nikt w BB raczej nie wypowiada sie zle o Slasku Cieszynskim czy Cieszynie ,Skoczowie,Wisle,Ustroniu,Zywcu,Szczyrku bo wielu pochodzi z tych miast badz ma tam rodziny czy znajomych.Jaworze i Jasienica sa obecnie przedmiesciem BB a za kilka lat zostana pewnie wlaczone w granice miasta. - Mówił dziad do obrazu, a obraz do dziada ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Po co to całe fanzolenie IP: *.lazurowa.waw.pl 04.02.10, 07:12 HAHAHAHA:) A co statystyka ma mnie zmusić do myślenia.... Mamy prawde, kłamstwo i statystykę!! A tera w necie se poszukaj kto to powiedział to może zrozumiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Po co to całe fanzolenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 15:27 wołyskie, hi, hi... chyba żartujesz, może chodziło ci o wołoskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b25 Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 78.8.106.* 03.02.10, 10:25 Ekonomicznie? bo tyle tu u nas hut i kopalń. To za gierka nas połączono infrastrukturowo ze Sląskiem. Nie jestem żadnym ślązakiem ani Hanysem, które podobno nie jest negatywne (ale w BB jest). Urodziłem się w BB i jestem bielszczaninem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 03.02.10, 10:56 No właśnie nie jesteś ślązakiem i się ze śląskiem nim identyfikujesz i dlatego należałoby by poszukać ludzi i społeczności, z którymi się identyfikujesz! Tak postępująć znajdziesz się w społeczności, która Cię zaakceptujea a ty możesz zyskać swój regionalizm. A powinieneś jej szukać na wschód od białej tam gdzie leży historyczna małopolska - I Tam jest Wasze miejsce w regionie ze stolicą w Krakowie. Tak powinnieście patrzeć na całą sytuację i w tym kierunku działać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 03.02.10, 11:32 Czy współczesnie do budowy wspolnego regionu potrzebna jest jednakowa tożsamość 100% społeczeństwa? Moim zdaniem nie... Szkoda że "hanysy" nie chciały nas oddać Krakowowi kiedy radni BB chcieli być w małopolskim w 1997r:) Teraz nam grozisz wyrzuceniem z wojewodztwa? Ha ha ha! Dobrze że oszołomy pokroju ciebie nie są u władzy:) Popatrz na fakty - wasze postrzeganie jedynej słusznej tożsamosci doprowadziło do sytuacji, że w 2009 r Katowice mają < 300tys mieszkańców a jeszcze 10 lat temu miały prawie 350tys, najstarsze społeczeństwo i dysputę o zamknięcie głupiego placu zwanego "rynkiem"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 03.02.10, 12:02 ..Teraz nam grozisz wyrzuceniem z wojewodztwa? Ha ha ha! Dobrze że oszołomy pokroju ciebie nie są u władzy:)" Ja nie jestem u władzy. Ja Was nie wyrzucam ja wam proponuje rozwiązanie. Pytanie do Was czy się będziecie to umieć obrócić w czyn?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.10, 13:16 O ile dobrze pamiętam to przed reformą rady miast i gmin okolic Bielska-Białej głosowały do jakiego województwa chcą i tylko Bielsko Biała i Kozy chciały do Małopolski wszystkie inne okoliczne Gminy a więc Czechowice Dziedzice, Szczyrk Bestwina Buczkowice, Jasienica Jaworze i inne głosowały za Śląskiem. Tak więc Bielsko byłoby wyspą Małopolska otoczoną Śląskiem - tak więc chcąc nie chcąc musieli dołączyć was do Naszego województwa, albo Naszych mieszkańców włączyć do Małopolski co byłoby dużo gorsze. Przypominam że w Jasienicy i Jaworzu były protesty przeciw Małopolsce i ludzie obklejali domy i płoty transparentami że tu był jest i będzie Ślask . Nie jestem z Bielska ale znam ludzi w tych okolicach co uważają się za Ślązaków - Cieszyńskich co prawda ale jednak Ślązaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 09:06 przypomnę tylko, że we wszystkich projektach oprócz ostatniego powiat bielski i żywiecki były wpisne w województwo małopolski. Jednak po protestach i wyodrębnieiu woj.opolskiego (dlaczego górnoślązacy nie chcieli górnoslązaków?) z tzw.śląskiego zostałby 'ogryzek' nie mający jednej z podstaw tzn. przestrzeni. W tym momecie nie pozostało nic innego tylko przeciągnąć obieticami i 'zachętami' radnych z gmin, co tez uczyniono (m.in. Olbrycht, Buzek). Pragmatyka zadziałala, i wiecie co?, istnienie w ramach woj. ślaskiego wogóle nam nie przeszkadza, to tylko administracja przy szerokiej samorządności. Co do narzucenia nam jednak jakiejkolwiek formy tzw. regionu ('śląskiego'), to nie przejdzie i nie przechodzi, pomimo narzucania administracyjnie przymiotników 'ślaski' do organizacji i zrzeszeń. My w BB i Żywcu jak i Cieszynie mamy swoją tożsamość i dobrze się razem czujemy. Dziwne jest to że prusoki chcą narzucać wszystkim jak mają myśleć i kim się mają czuć, a im mniej poczucia związku z tzw. 'śląskością' tym ich natręctwo i negacja przybiera na sile. Czyżby wielowiekowe współżycie a teraz tęsknota za Prusakami przeszła Wam, Górnoślązacy 'w krew' ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 04.02.10, 10:10 Ja Was nie wyganiam tylko proponuje Małopolske jako alternatywę dla Waszej a(nty)śląskości!(jeżeli jest Wam z nią źle)? Nie ukrywam, że miało to też charakter lekkiej prowokacji jaka będzie reakcja ludu. Ja oczywiście nie miałem Was zamiaru - nigdzie "wyrzucać". No ale każda dobra dyskusja merytorycznie i naładowana emocjami wnosi coś nowego! Z pozdrowieniami dla mieszkańców BOP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 04.02.10, 11:27 a co ty nam tu wielce za "rad" i "propozycji" udzielasz, kolejna reforma adm będzie za 10 lat i może wtedy sobie pojdziemy do Krakowa...a cieszyn jak zechce niech zostanie w ślaskim i tyle, i tak nie zmieni to faktu uzaleznienia od "malopolskiego' BB...bo czy coś zmieniło się na linii Kęty-BB czy Andrychów-BB? Nie. Tak samo będzie z cieszynem, a jesli przynalezność do krakowskiego popchnie budowę BDI czy remont linii kolejowych BB-Trzebinia-Krakow to nawet jestem za. Na pewno będę za, gdy do wladzy dojda autonomisci i każą nam się dorzucać do wspolnego wora więcej niż obecnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 04.02.10, 11:30 ...tym czasem GOP topnieje demograficznie i to w oczach...Katowice już na pocz 2010 mają poniżej 300tys mieszkańców! Hurrrra! reszta nie lepiej:) W tym wszystkim sub BB ma się dobrze bo zalicza wzrost:) forum.gkw.katowice.pl/viewtopic.php?t=306&start=80 a więc Wujku dobra Rada..zajmij się prusenlandem, a od BB i okolic się odpie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgryźlak z Bielska Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 212.160.172.* 04.02.10, 11:52 Jasienica i Jaworze tak ale Szczyrk, Bestwina czy Buczkowice na peweno nie głosowały za Śląskiem, więc trochę zmyslasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 12:14 z tego co pamietam to przeszło 1 głosem, wójta Cholewy z Wilkowic, nad czym cholernie ubolewam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 04.02.10, 21:43 I co i tylko tyle osób się wypowiada z czym się identyfikuje? Dziwne.. Ale w Częstochowskim było przynajmniej więcej na liczyłem 30 głosów po mojej małej prowokacji....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Bielska-Bialej Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.dip.t-dialin.net 05.02.10, 22:54 z ciebie taki prowokator jak z koziej d.....trabka ! Prowokacje mylisz Pan z ignorancja, siedz Pan tam w Wa-wie i nie zasmiecaj tutejszego forum bredniami bo na mile widac ,ze nie znasz BB i nie masz pojecia o jego realiach ,co podobne sa w tresci jak te glodne kawalki Slazakow co w BB nigdy nie byli ale sie o jego slaskosci zapluwaja prawie do nieprzytomnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamcios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.lazurowa.waw.pl 06.02.10, 03:05 Dziekuję za odpowiedź. I zachęcam następnych do identyfikacji regionalnej. Z góry dziękuję za przysłane odpowiedzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooral Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.10, 08:52 o czym Ty bredzisz ?, fakty są takie że w BB Śląsk występuje marginalnie, pomimo związków administracyjnych i śląskiej nagonki, również 'z urzędu'. Twoja frustracja wobec tego faktu prowadzi do conajmniej urojeń, że dominująca wiekszość ma poszukiwac swojej tożsamości "za granicą" ? Mamy 'aśląską' tożsamość lokalną wykształconą przez historię, pracujcie nad tym w prusolandzie, żeby 'aślaskość' nie zamieniła się na 'antyśląskość', bo w tym kierunku zmierzacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielszczanin Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 78.8.106.* 03.02.10, 11:08 Zapytaj kogoś na ulicy w B-B czy jest w bielsku czy białej, pewnie nie będzie wiedział. Bielsko Biała to całość jako miasto. I nie można powiedzieć że jest na śląsku lub w małopolsce. Śląsk cieszyński (Ziemia cieszyńska) jak chce to niech będzie sobie na Śląsku. Jednak mieszkańcy żywiecczyzny mają napewno inne zdanie. Ze śląskiem mamy lepsze połączenia transportowe i ślązacy przyjeżdzają na wypoczonyk, wakacje czy inne ferie w Beskidy. Podbeskidzie obecnie obejmuje obszar dawnego województwa. noclegi Podbeskidzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 03.02.10, 11:34 no wlasnie nawet ta stronka jest kolejnym dowodem, że Podbeskidzie tworzylo sie w naturalny sposob, a kurorty ze ślaska cieszyńskiego (Wisła, Ustroń) promują się razem z małopolskim Szczyrkiem, Korbielowem, Zawoją, a nie z "ofertami noclegowymi i atrakcjami" Rudy sląskiej, Bytomia czy Nikisza.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 03.02.10, 12:12 Tak ale to jest promocja tzw. z urzędu i z Europejskiego FRR. I nic nie ma tu do rzeczy - skoro mieszkańcy BB nie są zadowoleni z bycia w śląskim a cieszynioki niezadowoleni z maczania do "podbeskidzia" to niech sobie każdy pójdzie w swoją stronę. Co za problem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 03.02.10, 12:35 Gość portalu: silesiamacios napisał(a): > Tak ale to jest promocja tzw. z urzędu i z Europejskiego FRR. > I nic nie ma tu do rzeczy - skoro mieszkańcy BB nie są zadowoleni z > bycia w śląskim a cieszynioki niezadowoleni z maczania > do "podbeskidzia" to niech sobie każdy pójdzie w swoją stronę. Co za > problem! A ja mysle, że nie znasz za dobrze cieszyniaków, bo SCI jest bardzo mocno związany z BB, stąd pójscie "wlasną" drogą może być w ich przypadku równia pochyła...SCI jest skazany na BB, bo nie wytworzył ani w 15% kontaktow z żadnym innym duzym miastem w okolicy, a sam Cieszyn, mimo że ładny architektonicznie, gospodarczo wypada blado w porównaniu z zywcem, czy Wadowicami... I kolejna sprawa, radzę wrocić do wczesniejszych dyskusji - Podbeskidzie nie wykresla istnienia śl cieszyńskiego...inaczej mówiac ślask Cieszyński jest drugą noga na ktorej stoi Podbeskidzie...wklejałem nawet tekst czołowych propagatorow Podbeskidzia czyli Stowarzyszenia Olszowka.. Zajmij się swą Wa-wą czy Rybnikiem z Orzeszem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 03.02.10, 13:00 SCI to znam dobrze i to od najmłodszych lat! Twój głos wyjątkowo zjednawczy. Ale tylko Twój. Reszta z BB ma zupełnie inne zdanie (przynajmniej na forum). Więc im dałem pod rozwagę znalezienie się tam gdzie chcą. A co z tym fantem zrobicie to Wasz problem. My tam za bielskiem płakać nie będziemy bo i tak w każdej ksiązce napisane, że to na sląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 03.02.10, 13:22 > Reszta z BB ma zupełnie inne zdanie (przynajmniej na forum). może gooral i góral trochę podkreslali roznice między BB a SCI ale ładnie wyjasnili, że chca tak czy owak wspolnego regionu, nazwijmy go BOP, czy BOM...zresztą to nie jest kwestia chcenia czy nie ten obszar juz dawno się zintegrował więc radzę spieszyć do mieszkańców SCI by kierunek zainteresowań ich przenieś z BB na taki Rybnik czy zory lub J.Z. Cały czas zu porem maniaka mieszasz tożsamość, poczucie bycia tym czy tamtym z faktycznym tworzeniem więzi regionalnych... Ja się cieszę z multi - tożsamosci mieszkańców Podbeskidzia...świat dzięki temu jest ciekawszy. Znacznie to lepsze niż wmawianie tu jest i będzie ganz Oberschlezien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 03.02.10, 13:32 "Cały czas zu porem maniaka mieszasz tożsamość, poczucie bycia tym czy tamtym z faktycznym tworzeniem więzi regionalnych... Ja nie mieszam tylko podaje gotowe rozwiązania do wprowadzenia w życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slezak s Polska Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 03.02.10, 15:10 Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak moze powstać "aglomeracja" wokół 175 tys. miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiamacios Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 194.50.110.* 03.02.10, 15:27 JA mogę jeśli pozwolisz: bo jak do takiego miasta podoklejasz inne powiaty z innych historycznych regionów (przede wszystkim starszych) jak galicja i śląsk to wtedy takie miasto twierdzi, że stworzyło aglomeracje:) I to zapewne jest powód dlaczego nie chcą wracać do historycznej małopolski, gdzie ich miejsce:) Bo jakby to zrobili to ich aglomeracja straciła by racje bytu bo została by podzielona pomiędzy 2 jednostki administracyjne i skończyły by się mżonki o BOPie czy BOBie:)) Mam nadzieje, że Ci to wytłumaczyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 217.153.83.* 03.02.10, 15:32 Obszar Metropolitalny a sformalizowana aglomeracja, której nikt tu nie chce tworzyć to dwie rożne sprawy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.02.10, 22:59 Alive, daj spokój. Nie dyskutuj z gościem, który najwyraźniej nie jest w stanie pojąć, że między Bielskiem a Białą, Wisłą a Szczyrkiem itd. nie ma absolutnie żadnych animozji. Patrzy przez pryzmat Katowice - Sosnowiec, a my, tu jesteśmy jednym regionem. PS. Adam Małysz w wywiadzie stwierdził, że Adamek to jego krajan, i co pan na to, panie silesiamacośtam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie wciąż rozpala emocje IP: 77.223.200.* 28.02.10, 23:16 Poczytajcie sobie o upadku demograficznym Katowic...podobno by temu zapobiec ma pomóc promocja w kraju i w samym GOP. Szlonzakowcy ciekawie promują swój region..rzekłbym niezle maja poprzestawiane pod czaszką. Pomijam obrażanie Podbeskidzia, ale nienawiśc do ludzi którzy zapuścili korzenie na G Śl po 1945r., czy zabużan jest przygnebiajaca, zwłaszcza że wypowiadają ją ludzi zwiazani ze Stowarzyszenia Moje Miasto..mająca za cel zmiany i promocje Katowic...szkoda, że promocja polega na robieniu czarnego PR innym, zwłaszcza Krakowowi i przedstawianu ksenofobicznej arguementacji Wdałem się w polemikę z tymi ludzmi, niestety kiedy ich teorie zaczęły brać w łeb w konfrontacji z danymi statystycznymi temat został ocenzurowany i przeniesiony do tego wątku (tyle dobrze że go nie skasowali): forum.gkw.katowice.pl/viewtopic.php?t=2805&postdays=0&postorder=asc&start=20 Cieszę się że na Podbeskidziu nie mamy takich "klimatów"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Podbeskidzie=Śląsk Cieszyński=Śląsk Górny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.10, 12:52 Czy istnieje jakiekolwiek wiarygodne źródło naukowe, które opisuje region geograficzny lub kulturowy nazwany Podbeskidzie? Raczej nie... Jest to nazwa zwyczajowa, używana przez mieszkańców tych terenów, wprowadzona w PRLu, czyli okresie niezbyt chlubnym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w codziennych rozmowach nazywać tak region, którego mapę stworzyła grupa entuzjastów: podbeskidzie.eu/podbeskidzie/gminy.htm Nie jest to jednak region w zwyczajowym znaczeniu - historycznym, etnograficznym lub geograficznym. Czy istnieje chociaż jedna naukowa publikacja opisująca "region Podbeskidzie"? Chcecie budować tożsamość "Podbeskidzian"? Owszem, można, ale musi się ona na czymś opierać: na historii, na wspólnych zwyczajach, wspólnie przekazywanej i kultywowanej tradycji. Czy istnieją wspólne tradycje lub historia mieszkańców Ujsołów, Węgierskiej Górki, Koszarowej z jednej, a Cieszyna, Zebrzydowic, Ustronia, Skoczowa i Czechowic-Dziedzic z drugiej strony? Raczej nie, bo pierwsze trzy wymienione miasta to Małopolska, pięć ostatnich to Górny Śląsk. Tak, Górny! Zachodnia część Podbeskidzia należy do regionu Śląska Cieszyńskiego, który jest subregionem Górnego Śląska. Górny Śląsk to połowa województwa śląskiego z granicą na wschodzie na rzekach: Brynica, Przemsza, Biała, województwo opolskie i kraj morawsko-śląski w Czechach, co jest wyraźnie widoczne na poniższej mapie: w426.wrzuta.pl/obraz/powieksz/6hQpxinVVFc. Górny Śląsk z kolei to nie tylko huty i kopalnie, to także wspaniała historia, rody szlacheckie i arystokracja (np. rody Ballestrem, Henckel von Donnersmarck, Mieroszewski, Tiele-Winckler - by wymienić tylko kilku), pałace i zamki (polecam: www.palaceslaska.pl/), wspaniała przyroda. Potwierdzenie tego podziału geograficznego znajduje się choćby na wikipedii, ale i w encyklopediach (nieskażonych PRLem) czy Historii Śląska wydanej przez Uniwersytet Wrocławski. Nic nie stoi na przeszkodzie budowania społeczności Podbeskidzian, jeśli tylko zdają sobie sprawę z tego, że to obszar leżący na terenie dwóch regionów: Małopolski i Śląska. Zapraszam do wątku obok do dyskusji: forum.gazeta.pl/forum/w,53,112296739,112296739,Podbeskidzie_Slask_Cieszynski_Slask_Gorny.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aliveinchains Re: Podbeskidzie=Śląsk Cieszyński=Śląsk Górny IP: 217.153.83.* 01.06.10, 13:16 A ta malopolska część podbeskidzia to nic innego jak tzw ks. slaskie czyli ks oswięcimskie i zatorskie, powiat slaski to oficjalne nazewnictwo tych terenow do 1 rozbioru. tak wiec i historycznie podbeskidzie ma uzasadnienie;),do tego historycznychpowiazań znajdzie się więcej, zwlaszcza od czasó Austrii, A-W i potem.... A jak tam wasza niecka węglowa zwana Srajlezją, już wszystkie problemy zalotwine, że wpychacie sie komus z radami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Podbeskidzie=Śląsk Cieszyński=Śląsk Górny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 09:54 Widzę mocno stereotypowe do sprawy. Skąd wiesz, czy nie jestem Ślązakiem z Cieszyna, Opola, Nysy, Raciborza, Wrocławia, Zielonej Góry lub Zgorzelca? Interesuje mnie cały Śląsk, nie tylko region przemysłowy wokół Katowic. A nazwę Metropolia Silesia i przywłaszczanie nazwy "Śląsk" tylko dla GOP uważam za błąd. Podbeskidzie jako subregion Górnego Śląska ma jak najbardziej uzasadnienie jako region leżący pod Beskidami. Historycznie to istniejące w latach 1290-1918 Księstwo Cieszyńskie - subregion Górnego Śląska. Mapa: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Duchy_of_Teschen.jpg Historia: pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99stwo_Cieszy%C5%84skie Historycznie możemy też mówić o istniejącym w latach 1572-1849 Księstwie Bielskim. Historia: pl.wikipedia.org/wiki/Pa%C5%84stwo_bielskie Podbeskidzie (śląskie i małopolskie) to region, ale bardziej przyrodniczy, niż historyczny. Nazwa powstała w niezbyt chlubnym okresie PRLu i wynikała raczej z niewiedzy, chęci manipulowania ludźmi, niż faktów. Bielsko dopiero po 1945 pojawiło się na mapie Polski, a historia Śląska jest skomplikowana i w większości nieznana, okryta stereotypami. Mapa Bielska z 1855 roku: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Map_of_Bielitz_1855_%282%29.jpg&filetimestamp=20080826124432 Historia Bielska-Białej: pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Bielska-Bia%C5%82ej Nikt nie zmusza mieszkańców Bielska-Białej, by czuli się Ślązakami, ale zaprzeczanie faktom do niczego nie prowadzi. Czujecie się Polakami, jesteście Polakami, Bielszczanami, Podbeskidzianami, ale teren na zachód od rzeki Białej to Śląsk. Oczywiście, Oświęcim również leżał w granicach Śląska. upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Silesia_1177-1185.jpg Granice regionów/krajów są płynne, ale trzon pozostaje zasadniczo ten sam. Zaś co do rozbiorów, niewiele to ma ze Śląskiem wspólnego. Rozbiory dotyczyły Polski, nie Śląska. Pierwszy rozbiór Śląska miał miejsce na początku XX. wieku, gdy rozpoczęły się wojny domowe na terenie dzisiejszego GOPu, czyli tzw. powstania śląskie. Rząd II RP obiecał Korfantemu autonomiczne województwo śląskie, dlatego ten zgodził się stanąć na czele ruchu, który pozwoli na przejście części Śląska do Polski. Polska zyskała bogaty region przemysłowy, Ślązacy mieszkający w Pszczynie, Katowicach, Bielsku, Pszczynie, Cieszynie, Rybniku, Chorzowie (Królewskiej Hucie), Tarnowskich Górach i Lublińcu - większe swobody obywatelskie i autonomiczne województwo z własnym skarbem i parlamentem. W Niemczech w tym czasie nasilały się ruchy narodowe i ograniczanie swobód, dlatego autonomiczne województwo śląskie było im (nam) na rękę. pl.wikipedia.org/wiki/Autonomiczne_wojew%C3%B3dztwo_%C5%9Bl%C4%85skie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Podbeskidzie=Śląsk Cieszyński=Śląsk Górny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 10:07 Zaś co do animozji w GOP (bo faktycznie jestem z GOP, choć pisanie o "Srajlezji" uważam za zaniżanie poziomu dyskusji), muszę się niestety z Tobą zgodzić. Część mieszkańców, a są to i Ślązacy z lewej strony Brynicy i Polacy z prawego brzegu, ma problem z tym, że w ramach jednej aglomeracji (konurbacji) istnieje kilka tradycji, historii, tożsamości kulturowych. Głosy mówiące o tym, by stworzyć dwie osobne konurbacje: śląską na zachód od Brynicy i zagłębiowską na wschód, uważam za niezbyt mądre. Te miasta są ze sobą zrośnięte, jak Bielsko z Białą. W tym kontekście możemy Wam zazdrościć integracji, wspólnego budowania nowej jakości. Różnica polega na tym, że w Bielsku-Białej większość mieszkańców to przyjezdni, spory procent mieszkańców GOP to autochtoni. I tu jest pies pogrzebany. Choć integracji, rozwoju wielu mieszkańców GOP mogłoby się od Bielszczan uczyć. Bielsko-Biała to piękne, czyste, zadbane miasto. W GOP jest jeszcze sporo do zrobienia pod tym względem, choć jest lepiej, niż wielu sobie wyobraża. Zapraszam do Mikołowa, Tarnowskich Gór, Gliwic, do Chorzowa na Wolności do największego parku miejskiego w Europie (WPKiW). Zieleń, spokój, porządek, piękne starówki. Żadnych lub prawie żadnych pozostałości po ciężkim przemyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ślązak Re: Podbeskidzie=Śląsk Cieszyński=Śląsk Górny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.10, 10:22 I jeszcze jedno: nikt chyba nie odmawia mieszkańcom regionu nazwanego Podbeskidzie budowania wspólnej tożsamości w oparciu o zamieszkiwanie rejonu wyznaczonego poniższą mapą: podbeskidzie.eu/podbeskidzie/gminy.htm Jeśli część mieszkańców identyfikuje się z takim pojęciem - czemu nie? Co nie zmienia jednak faktu, że zachodnia część tego regionu to Śląsk, a wschodnia - Małopolska. Podobnie jest przecież w GOP: jest część górnośląska, jest cześć zagłębiowska (małopolska). Obie mogą (powinny) funkcjonować jako wspólny region. Nikt przecież nie postuluje wprowadzenia kontroli celnej na Brynicy, a jeśli już - w żartach. Bielsko-Biała zupełnie nie ma tego problemu, bo odsetek Ślązaków jest tam znikomy, a rozwój miasta jest priorytetem. W GOP są Ślązacy, zależy nam na prawdzie historycznej nt. Śląska, niestety, czasem retoryka zawodzi i animozje są piętrzone ponad miarę. Odpowiedz Link Zgłoś