Dodaj do ulubionych

pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwrotnie

03.09.07, 08:32
czyli na smyczy bez kaganca ,to chyba dobre rozwiązanie a ludzie
puszczają na osiedlach duze i srednie psy bez kaganca i smyczy cos
jest nie tak (kazdy własciciel mowi po zwroceniu uwagi on nie gryzie
jest łagodny tylko w stosunku może do ludzi a co będzie gdy
zaatakuje innego psa ktory idzie spokojnie z włascicielem na smyczy?)
kto sie tym powinien zając chyba sm

gdzie oni są zabezpieczają imprezy ,łapią na radary kierowców ,
zakładają blokady na koła
jest tyle innej roboty ze to powinni zostawic policji
co wy na to
Obserwuj wątek
    • Gość: woseba Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.zabrze.net.pl 03.09.07, 09:30
      Oczywiscie ze powinna sie tym zając sm ,tez uwazam ze za bardzo
      wlasciciele ufaja swoim pupilkom .Tylko dlaczego czasem sie slyszy
      ze pies pogryzl wlasciciela ?Pies to jest pies i swoje miejsce znac
      musi .
      • gotti7 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 03.09.07, 13:07
        jak ktos nie mumie sobie wychowac pieska to jego sprawa i niech go
        gryzie

a co do pomysłu smycz lub kaganiec jest to dobre

jak ktos chce aby piesek pobiegał zakładaj kaganiec
        • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 04.09.07, 19:30
          czy tak mało ludzi ma psy
      • Gość: ktoś Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.09.07, 10:09
        a york też w kagańcu? gdzie można takie coś kupić (kaganiec nie pies)
        • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 21.09.07, 13:32
          do "ktos" wystarczy jak mu ten drucik od szampana załozysz

czy ty nie umiesz czytac ze chodzi tu o duze psy i srednie kundle a
          york to nie pies tylko zabawka na baterie
          • Gość: york Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.gprs.plus.pl 11.04.09, 21:26
            york to też pies!tylko malutki ,)
        • zaborzanin1 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 08.02.08, 22:52
          No bez przesady
          • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 08.12.08, 00:02
            jak bez przesady?1
      • kaprio Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 14.02.08, 22:45
        Kot powinien miec i smycz i kaganiec i jeszcze obciaznik na ogon,A
        tak wogole jaki pan taki pies ,Pewno ze sa takie co poszarpia ale
        albo pan psychiczny i pies tez albo poszarpany jest psychotyk,czyli
        wiecie taki bez empati,poczucia winy odpowiedzialnosci bez uczucmpo
        trupach do celu.
    • Gość: Gosia~zabrze Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.jota.za.digi.pl 04.09.07, 19:48
      Psy powinny mieć i smycze i kagańce bo albo cie ugryzie albo na
      Ciebie sk0czy. A dla nas żadnym zapewnieniem nie są słowa
      właściciela że jego pies nie gryzie. Nie wiadomo co mu odbije i czy
      nagle nie poczujesz jego zębów a sm za każdym razem powtarza że oni
      na to nic nie poradzą...
      • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 04.09.07, 20:03
        sm tylko ma radę na kierowców , blokady ,foto-radary itp

masz rację ze zapewnienia własciciela nic nie dają ale chyba dobrym
        rozwiązaniem byłoby puszczanie luzem psa w kagancu a bez niech
        chodzi na smyczy
        a tak teraz puszczają je bez kaganca to jest karygodne
        • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 05.09.07, 23:52
          Mam dużego psa, chodzi zawsze na smyczy, nosi też kaganiec.
          Pies jest bardzo grzeczny, ale jesli rzuca się na niego biegający wolno
          fafik,pies się bardzo denerwuje.
          Niestety najgorzej jest z właścicielami małych piesków, którzy puszczają je
          wolno bez żadnej kontroli.
          Argument - przeciez on taki mały, co onmoże zrobić dużemu psu ? - jest idiotyczny.
          Bo wtedy właściel dużego psa musi się opędzać od rozszczekanej psinki i odciągać
          od niego swojego psa, który dostaje piany.
          Moim zdaniem jak się ma dużego psa, to jest sie ostrożniejszym, bo często te
          małe sprawiają więcej kłopotu, gyż ich właściciele są zdania że jak mały pies to
          może robić co chce.

• ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 06.09.07, 12:38
            masz aniu rację najgorsze są te kundelki ,ale jak by im zakładac
            kaganiec to taki piesek się zmienia wie ze nic nie zrobi i będzie
            omijał duzego psa i jego własciciela z daleka (nawet kundelki o tym
            wiedzą,znajomy jak załozył kaganiec swojemu pieskowi to stał jak
            ofiara losu i biegał tylko blisko własciciela bo się poprostu bał )
            a najgorsze i wredne są te srednie kundle ,
            powiedz mi gdzie jest sm aby to sprawdzac -bawi się w łapanie
            kierowców na foto-radary i wszystko co jest związane z ruchem
            drogowym a są inne zadania dla nich
            • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 07.09.07, 00:59
              prawda, straż miejska powinna najpierw wywiazywać się z obowiązków do których
              została powołana, a nie bawić się w policjantów i złodziei.

a psiarzom polecam książkę Johna Fishera " Okiem psa" - mnie bardzo ułatwiła
              zrozumienie reakcji zwierzaka i teraz nie mam z nim problemów.
              • gotti7 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 07.09.07, 19:25
                wszystkie duzej rasy psy powinny isc wraz z włascicielem na
                szkolenie PT
                • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 07.09.07, 23:32
                  szkolenie to mit - ale często konieczny, zwłaszcza gdy właściciel nie panuje nad
                  psem.
                  równie dobrze można napisać , że wszystkie psy ( i koty też) powinny isć na
                  szkolenie,
                  Szkolenie szkoleniu nierówne.Zły instruktor może raczej zaszkodzic niz pomóc.
                  Ale czy szkolony czy nie , mały czy duży pies wolno puszczony powinien mieć
                  kaganiec.
                  • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 08.09.07, 14:07
                    mały czy duży pies wolno puszczony powinien mieć
                    > kaganiec.

aniu i o to tu własnie chodzi!
                • Gość: Psiakowa Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 195.94.210.* 12.02.08, 19:12
                  Pies Towarzyszący - to każdy psiak powinien miec
              • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 21.10.07, 22:29
                oni sie bawią we wszystko tylko nie w to co powinni
            • Gość: ze schroniska Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 195.94.210.* 07.02.08, 21:26
              Trochę rozsądku by się przydało. Zdrowego rozsądku
              • Gość: i co dalej Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.gprs.plus.pl 10.02.08, 19:10
                Tylko jak to egzekwować?
          • Gość: woseba Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.zabrze.net.pl 26.09.07, 12:13
            Aniu masz calkowita racje .maly pies powinien miec chociaz smycz O
            madrym wlascicielu nie wspomne
            • z_rokitnicy Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 29.03.08, 19:21
              Zależy od tego jak taki pies jest wychowany. I od tego jak mały jest
              ten pies. No bo york poważniejszej krzywdy nikomu nie zrobi.
              • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 03.10.09, 18:28
                York, krzywdy nie czyni ?
                Biegający bez smyczy hałaśliwy York denerwuje duże psy na smyczy.
                I jak taki duży się zdenerwuje to właściciel może go nie utrzymać.
                Zje yorka i co będzie ? Nic, Bo york tez powinien być na smyczy.
        • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.torun.mm.pl 28.03.08, 00:06
          smycz, kaganiec, obciązniki i moze psa na spacer w klatce na kolkach wyprowadzac
    • Gość: ss Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 00:03
      OOO
      • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 09.09.07, 20:49
        ty ss napisz cos
        • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 13.09.07, 18:56
          pomysł moze byc ale kto go wprowadzi w zycie
          • Gość: kuna Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.bmj.net.pl 15.09.07, 20:50
            powinni patałachy z sm
            • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 18.09.07, 10:01
              oni powinni tylko kontrolowac ,a ludzie sami powinni to wdrozyc w
              zycie
              • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 18.09.07, 15:50
                tu się zgadzam, ludzie sami powinni sobie uświadomić, że ich pupilek mały czy
                duży może spowodować kłopoty.
                • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 19.09.07, 23:01
                  tylko ze w 95% to pies jest mądrzejszy od własciciela lub posiadają
                  ten sam poziom
                  • ewulka76 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 21.09.07, 09:02
                    Mieszkam na malym osiedlu, tylko w moim bloku jest chyba 5 psów i tylko ja
                    chodze z moja suczka na smyczy, co wiecej, na samym osiedlu jest bardzo duzo
                    psow ktore biegaja bez kaganca po trawce przed blokiem, niefortunnie sie sklada
                    ze to tez suki i juz kilka razy zwracalam wlascicielom tych wolno biegajacych ze
                    powinny miec kaganiec,dodam ze to bokserki ktore widzac moja psinke na smyczy
                    biegly do mnie jak szalone, w ostatniej chwili wzialam ja n arece a bokserka
                    skoczyla na mnie!! Wlasiciel powiedzial ze panikuje, normalnie szok!! ze jego
                    pies jest lagodny!!, bokser bez kaganca, tak byc nie moze!

Ewa
                    • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 21.09.07, 13:54
                      ja mam jeszcze gorzej.
                      Idę sobie spokojnie z dużym pieskiem na smyczy a tu opada nas stado ujadających
                      kundelków.
                      Mój złości się i chce je ode mnie odgonić.Normalne zachowanie psa. Broni stada.
                      Trzymam psa, kundle próbują nas podgryzać. próbuję je odpędzić.
                      tymczasem łaściciele tychże udają, że to nie ich pieski. Lub zaczynają tę głupią
                      gadkę: Ale mój Misiu jest taki malutki, nikomu nic nie zrobi...
                      Czasami mam ochotę puścić mojego, czemu ma się męczyć.
                      • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 21.09.07, 14:42
                        aniu a moze masz dobermana lub rotweilera to sciągnij mu na drugi
                        raz ten kaganiec i odepnij go to jest najlepsze wyjscie i zaraz
                        znajdą sie własciciele tych wrednych kundli latających wolno ,niech
                        twoj piesek zrobi z nimi porządek ,mialem kiedys podobną sytuację
                        tylko był to jeden duzy kundel i jego głupi własciciel ktory go
                        puszczał bez smyczy i kaganca i atakowal mojego psa za drugim razem
                        czyli atakiem puscilem tak samo pieska no i miał za chwile w pysku
                        częsc siersci ,od tamtego czasu widywałem własciciela duzego kundla
                        z nim na smyczy lub w kagancu ,tylko czy trzeba w taki sposob ?
                        wydaje mi sie ze tak ,powodzenia
                        • Gość: gosc Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.zabrze.net.pl 23.09.07, 20:17
                          a taki gwizdki na psy sie sprawdzaja??? czy gazem lepiej sie opedzac?
                          jak juz nie da sie zdyscyplinowac wlascicieli to moze tak?
                          • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 26.09.07, 12:07
                            dlaczego przez głupich i nieodpowiedzialnych włascicieli zawsze
                            cierpią zwierzęta ,karac włascicieli ,karac robic akcje non-stop aby
                            wkoncu wbic do tych tępych głow smycz i zapięcie psa
                            • Gość: gosc Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.bater.net.pl 26.09.07, 17:53
                              noo tylko jak pies na mnie leci z piana na pysku, to nie bede dzwonil na policje
                              bo oni i tak to maja w dupie. A wlasciciel?? Jak dostanie w pysk to i tak sie
                              zapyta za co....
                              • Gość: kuna Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.bmj.net.pl 02.10.07, 15:37
                                za jajco tak odpowiedz patalachu
                                • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 03.10.07, 22:13
                                  brak słow to całe nasze społeczenstwo
                              • z_rokitnicy Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 11.07.08, 20:06
                                Trochę opanowania!
                          • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 04.10.07, 00:15
                            Jak jest z gwizdkami ?
                            Cóż, podobno niektóre psy dobre reagują.
                            Pisze podobno, bo mój akurat nie reaguje wcale;D
                            Moje psisko działa za to na tzw "klikacz".
                            Bardzo łatwo nauczyć psa wracać, wystarczy klikać gdy dajesz mu np ciasteczko.
                            Potem klikasz i pies przybiega pędem licząc na nagrodę.
                            Wtedy możesz go pochwalić i pogłaskać, ale od czasu do czasu smakołyk musi być.
                            Pies jak człowiek lubi być doceniany ;D.
                            Niestety na koty i jeże czasem nawet ciasteczko nie pomaga ;(

Acha, mam jeszcze sprawdzoną radę dla właścicieli psów w kontaktach z innymi
                            psami. Nie ściągajcie im nerwowo smyczy jeśli z przeciwka nadchodzi inny pies.
                            Napinanie smyczy pies odbiera jako strach właściciela, więc żeby go bronić
                            zachowuje się agresywnie.
                            Spróbujcie opanować swoje nerwy "na mijankach".
                            Swoje, bo pies wyczuwa wasze zdenerwowanie.
                            Za każde grzeczne i spokojne przejście obok inne psa, zwłaszcza szczekającego,
                            nagroda lub pochwała dla waszego psa.
                            To często pomaga.
                            • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 07.10.07, 20:34
                              aniu dobra uwaga i podpowiedz
                              • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 14.10.07, 01:31

Niedawno miałam nieciekawe zdarzenie podczas nocnego spaceru z psem.
                                Zaczepił mnie jakiś pijany facet, oczywiście metodą na pieska;(
                                Nie był może agresywny, ale i tak zjeżył mi się włos na głowie co będzie jak mój
                                pies postanowi go pogonić.
                                Starałam się być spokojna, żeby pies nie zaatakował.
                                Gdyby to zrobił, facet miałby wyrwane pół ręki albo całą.
                                Ale niechciany zalotnik uważał, że skoro pies jest spokojny to może dalej mnie
                                zaczepiać.
                                No i co miałam zrobić ? Przecież nie poszczuje psa na człowieka.
                                Powiedziałam coś w stylu Shreka ;)
                                Mam psa i nie zawaham się go użyć !
                                Facet trochę się oddalił, ale dalej zaczepia.
                                No to się wkurzyłam i zagroziłam, że mu sprzyczą przywalę ;)
                                I to o dziwo podziałało ;D

• Gość: gosc Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.zabrze.net.pl 17.10.07, 18:17
                                  Dziś będąc na spacerze w parku przy czołgistów, Matejki, zobaczyłem hordy psów
                                  biegających bez kagańca. Kiedy jakiś nie znanej marki piesek wielkości kucyka
                                  "usiłował sie zaprzyjaźnić" zwróciłem uwagę właścicielce. To sie dowiedziałem ze
                                  to nie moja łąka...
                                  Szybki telefon do straży i przyjęte zgłoszenie, ma niby dzielnicowy tam
                                  zaglądać, ciekaw jestem jak to będzie wyglądać.
                                  Zapytałem też w jakich okolicznościach można użyć np gazu pieprzowego. Tu
                                  strażnik zaciekawił mnie odpowiedź... Stwierdził że jak będzie zagrożenie życia.
                                  To sie pytam kiedy będę o tym wiedział? Ile razy musi mnie ugryź żebym to
                                  wiedział?? i na pytanie czy pies nie powinien być w kagańcu to jakoś tak coś
                                  burknął tylko...
                            • Gość: Psiara Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.gprs.plus.pl 19.02.08, 00:52
                              Zdecydowanie lepiej traktować pas jak żywą istotę, a nie maszynkę
                              która ciągnie za smycz i ma zaprogramowane szczekanie
                            • Gość: Johnny Walker Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.09, 23:57
                              bardzo madra rada! dzieki !!! :-)
                  • Gość: Ewa Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.gprs.plus.pl 14.02.08, 19:58
                    A to akurat jest prawda
                  • z_rokitnicy Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 22.02.08, 19:30
                    To i tak więcej niż w ZZM :-)
    • kaprio Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 14.10.07, 16:26
      Synek -jo ci padom ty sie kup psa .Hilda
      • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 18.10.07, 20:47
        dlaczego sm nie kontroluje osiedli wieczorami to wlasnie wtedy
        ludzie puszczają te małe zrebaki na wybieg bez smyczy i kaganca
        • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 19.10.07, 14:12
          ich bardziej ciągnie do działan antyterrorystycznych ,co tam grozny
          pies biegający bez kaganca i smyczy

tylko fakt kto ma tego pilnowac ? jezeli własciciel ma inne zdanie
    • Gość: psia morda Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 12:13
      powinni zakładać kagańce tym właścicielom czworonogów, którzy
      wyprowadzają "pieski" bez smyczy i kagańca, a za recydywe przez
      miesiąc na smyczy Straży Miejskiej
      • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 20.11.07, 18:02
        dobry pomysł dla tych cymbałow
        • Gość: muchozol Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.09, 13:38
          Popieram!
    • Gość: waldek Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.scom.za.digi.pl 05.01.08, 11:01
      smycze i kagańce trzeba pozakladać ludziom a co do psów to zabronić trzymania
      dużych psow za wyjątkiem Policji i innych służb.A tak po zatym to ludzie nie
      dorośli do trzymania zwierząt !!!!!
      Straż Miejska to niech sie zajmie Przestępcami A NIE PSAMI I RADARAMI!
      Na bezpańskie PSY musi być HYCEL i to na każdym osiedlu!!!!
      • Gość: robek Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.adsl.inetia.pl 13.02.08, 01:24
        Jakby był hycel płacony od złapanej sztuki, to by pieski luzem nie
        latały.
    • Gość: AniA Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.gl.digi.pl 13.02.08, 10:58
      myśle, ze to moze sie przydać a przede wszystkim powinno sie przydac
      SM bo jak zadzwoniłam i zglosiłam ze sasiada pies (Tosa Inu)
      wiecznie biega luzem i nie tylko boje sie o swojego psa ale i o
      siebie to odpowiedz padła - jak sie pies nazywa Tosainu? o co
      dokladnie Pani chodzi tylko o to, ze sobie biega?!

Zgodnie z § 17 ust 1 i 18 ust. 1 Regulaminu utrzymania porządku i
      czystości na terenie Gminy Zabrze stanowiącego Załącznik do Uchwały
      Nr XL/472/05 Rady Miejskiej w Zabrzu z dnia 16 maja 2005 roku w
      sprawie zmiany uchwały Nr XXXVI/413/05 Rady Miejskiej w Zabrzu z
      dnia 17.01.2005 r. dotyczącej szczegółowych zasad utrzymania
      czystości i porządku na obszarze Miasta Zabrze:

"Na tereny użytku publicznego psy mogą być wyprowadzane tylko na
      smyczy, a psy ras uznawanych za agresywne oraz inne psy mogące
      stanowić zagrożenie dla ludzi, mogą być wyprowadzane na smyczy i z
      założonym na pysku kagańcem. Zwolnienie psa ze smyczy jest dozwolone
      tylko w miejscach mało uczęszczanych i pod warunkiem, że pies ma
      założony na pysku kaganiec, a właściciel (opiekun) ma możliwość
      sprawowania bezpośredniej kontroli nad jego zachowaniem."

Osoba która nie zastosuje się do w/w obowiązku popełnia wykroczenie
      z art. 77 Kodeksu Wykroczeń i za niezachowanie w/w środków
      ostrożności przy trzymaniu psa może zostać ukarana grzywną do 250 zł
      albo karą nagany.

„Właściciele i opiekunowie zwierząt domowych są zobowiązani do
      niezwłocznego usuwania spowodowanych przez nie zanieczyszczeń na
      klatkach schodowych lub w innych pomieszczeniach budynków służących
      do użytku publicznego, a także na terenach użytku publicznego takich
      jak ulice, chodniki, parki, skwery, zieleńce”.

Osoby niedopełniające tego obowiązku (określonego w w/w uchwale) nie
      będą mogły liczyć na pobłażliwość zabrzańskich strażników i grozi im
      grzywna do 5000 zł.

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z 28
      kwietnia 2003 r. w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne -
      (Dz. U. Nr 77, poz. 687).

Wykaz ras psów uznawanych za agresywne, zwany dalej "wykazem",
      obejmuje następujące rasy psów:

1) Amerykański pit bull terrier,
      2) Perro de Presa Mallorquin,
      3) Buldog amerykański,
      4) Dog argentyński,
      5) Perro de Presa Canario,
      6) Tosa inu,
      7) Rottweiler,
      8) Akbash dog,
      9) Anatolian karabash,
      10) Moskiewski stróżujący,
      11) Owczarek kaukaski.

• ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 15.02.08, 13:33
        ciekaw jestem czy sm zna owe rasy ?
    • Gość: krysta Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 15.02.08, 18:36
      Kilka lat temu ugryzł mnie pies.Szłam koło swojego bloku,a pies był
      na smyczy ,ale nie miał kagańca.To był mały pies.Pani zszokowana
      twierdziła że to spokojny ,ułożony pies ,tylko coś mu się nie
      spodobały reklamówki z zakupami.Kłopotów masa,nie mówiąc o nodze
      bolącej.Potem ten pies ugryzł sąsiada, i córkę od sąsiadki.Pani nie
      przychodzi pod nasze bloki.
      • ferdek37 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 16.02.08, 14:06
        raz trzasnac włascicielke i kundla i gra
      • Gość: Spacerowiczka Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 195.94.210.* 24.02.08, 13:50
        Te kiedyś przeżyłam podobną sytuację, chociaż na szczęście skończyło
        się na szczekaniu i szarpaniu zębami za kurtkę. Ale uważam, że to
        jest ludzka bezmyślność, a nie wina psów
    • Gość: rudala Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 16.02.08, 22:25
      Zgroza gdy właściciele psów puszczają je ze smyczy w okolicach
      placów zabaw .Tak jest obok Parku Rodzinnego Nad kanałem obok placu
      gdzie latem masa dzieci się bawi- ganiają wolno psy .A jeszcze
      lepiej jak rodzice przychodzą z dzieckiem i z pieskiem i spuszczają
      pupila ,a ten goni wszystkie dzieci po placu - to dopiero ubaw.
    • Gość: asd Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 85.14.94.* 17.02.08, 22:50
      to znaczy kaganiec powinien mieć smycz bez psa?
      • Gość: ania Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.torun.mm.pl 28.03.08, 00:03
        Wedlug wypowiedzi Pani nasamym poczatku bokser musi miec kaganiec a kundel nie.
        wiekszej bzdury nie slyszalam!!!!!!Nigdy nie powinno sie brac psa na rece jak
        inny podbiega bo ten zaciekawiony zacznie na Pania skakać.
        • Gość: 23 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 20:18
          Wszystkie psy na Madagaskar!!!
      • koniak96 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 09.04.08, 20:29
        Kagańce powinni też obowiązkowo mieć założone właściciele psów.
        • koniak96 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 10.04.08, 20:39
          Znowu media donoszą o kolejnych zagryzionych dzieciach.
          • mieszkam_w_zabrzu Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 12.04.08, 20:19
            Po zmroku to nie psy szczekają, tylko menele różnych ras. Policja
            powinna być trochę bardziej stanowcza!
    • Gość: Zabrzanin Caraz więcej psów w Zabrzu. Propozycja:" Psiarnia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 22:02
      zamiast "Zabrze". Kto za?
      • Gość: T Re: Caraz więcej psów w Zabrzu. Propozycja:" Psia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 01:11
        Za?
        Za mordę ciebie i... won!
        za rzekę.
        • koniak96 Re: Caraz więcej psów w Zabrzu. Propozycja:" Psia 07.04.08, 14:44
          Ale kundlowata odzwyka!
          • ferdek37 Re: Caraz więcej psów w Zabrzu. Propozycja:" Psia 09.04.08, 11:27
            a kto z was widział straznika po godz 20 na osiedlu ktory kontroluje
            czy "małe zrebaki" biegają luzem
            • Gość: muchozol Re: Caraz więcej psów w Zabrzu. Propozycja:" Psia IP: 91.123.215.* 11.04.08, 12:19
              Bez przesady.
              • ferdek37 Re: Caraz więcej psów w Zabrzu. Propozycja:" Psia 04.06.08, 16:51
                jaka przesada ! bezmyslnosc włascicieli i ty ich bronisz !?
    • Gość: Fustek Proszę pisać prawdę - Kto ZBIERA po PSIE? IP: 195.94.210.* 17.06.08, 19:12
      Mam owczarka niemieckiego. Wali kloce jak człowiek. I jak zbieram te
      g... Ale mało kto robi podobnie. Wy zbieracie?
      • marekpiec.zabrze Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 27.06.08, 23:13
        Jak pies idzie w trawę, to po co zbierać? Co innego w śródmieściu.
        Tam warto pozbierać po piesku
        • ferdek37 Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 03.07.08, 20:14
          no tak
          • marekpiec.zabrze Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 06.07.08, 20:38
            Tylko skoro wszyscy się zgadzamy, to dlaczego tyle klocków mamy na
            chodnikachh?
            • Gość: melodia Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? IP: *.adsl.inetia.pl 07.07.08, 16:27
              Bo właściciele w domu sami robią na dywan ;-)
              • Gość: foka Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? IP: *.gprs.plus.pl 07.07.08, 17:57
                Lokalne przepisy (uchwała rady miejskiej)są w kwestii wyprowadzaniia
                psów jasne. Masz wprawdzie prawo spuścić psa ze smyczy na terenie
                nieuczęszczanym, ale jeśli pojawili się tam ludzie, masz obowiązek
                wziąć go na smycz albo przynajmniej przytrzymać. Wszędzie indziej -
                tam gdzie chodzą ludzie, a więc i w parkach - masz obowiązek trzymać
                psa na smyczy, a groźnego - w kagańcu. Tymczasem Ty, Chamie,
                uważasz, że możesz puszczać psa wolno, gdzie Ci się żywnie podoba i
                to inni mają się martwić, jak uniknąć spotkania z Twoim jazgoczącym
                czy skaczącym na człowieka kundlem. Wyobraź sobie, że Twoje
                zapewnienia, iż pies nie ugryzie, nas mało uspokajają, bo jak
                pogryzie, to zawsze się potem dziwisz, że "on przecież dotąd nikogo
                nie ugryzł". Tak samo nie obchodzą nas wyjaśnienia, że pies chce się
                tylko bawić i w ramach tej zabawy skacze na nas i brudzi nam
                spodnie. Niech dotrze do Twojego zakutego łba, że my nie mamy ochoty
                bawić się z Twoim kundlem, a że nie narzucamy się Tobie z naszymi
                formami zabawy, więc bądź łaskaw to respektować. Zrozum w końcu,
                Chamie, że inny człowiek zwyczajnie boi się biegnącego w jego
                kierunku, szczekającego czy warczącego psa.

Wiemy, Chamie, że dopiero dwa pokolenia temu przestałeś chodzić za
                stodołę i w związku z tym leżące na trawnikach i chodnikach gówna
                Twojego kundla Ci nie przeszkadzają. Zgodnie jednak ze wspomnianą
                wyżej uchwałą rady miejskiej masz - nomen omen - zasrany obowi±zek
                po swoim psie posprzątać. Twierdzisz, że płacisz podatek od psa
                (choć często wcale go nie płacisz!) i w związku z tym posprzątać ma
                kto inny. Jakbyś nie wiedział, że podatek to nie jest kupno usługi.
                Czy jak płacisz podatek od nieruchomości, to oczekujesz, że służby
                miejskie będą sprzątać w Twoim domu? Ale pójdźmy na kompromis.
                Niechaj Twój kundel sra i szcza w Twoim domu, a Ty wzywaj do
                sprzątania służby miejskie. Myślimy, że wtedy wszyscy będą
                zadowoleni. My nie będziemy wdeptywać w gówna na ścieżkach i
                chodnikach ani "rozkoszować się" ich widokiem, Ty zaś nie będziesz
                musiał sprzątać po swoim psie, a jeśli nawet służby miejskie nie
                zechcą w Twoim domu posprzątać, to przecież Tobie psie gówna nie
                przeszkadzają!
                • ferdek37 Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 08.07.08, 00:33
                  co do gówienek pupili

jak miasto będzie goliło trawniki regularnie to i własciciel
                  znajdzie kupkę pieska

a jak trawsko jest na 70 cm to co ?!

czytaj temat -najładniejszy ogród ,ogródek w zabrzu
                • Gość: ... Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? IP: *.gprs.plus.pl 09.07.08, 19:43
                  Ponieważ nie mamy wąpliwości, że do chama z powyższego niewiele
                  dotrze, bo taka jest natura chama, że nic do niego nie dociera, trzy
                  apele:

1. Do Straży Miejskiej: Ruszcie w końcu, panowie, dupy, bo od tego
                  jesteście i zacznijcie w końcu karać mandatami właścicieli psów za
                  łamanie przepisów. Wystarczy zacząć, a wśród chamów szybko rozejdzie
                  się wieść, że za puszczanie psa wolno i zostawianie gówien, można
                  oberwać mandat.

2. Do prezydenta miasta: Szanowny Pani Prezydent! Cieszy nas, że ma
                  Pani dla naszego miasta europejskie aspiracje i ściąga tu kolejne
                  inwestycje, tylko że jak się do budynków nowej firmy idzie zasraną
                  ścieżką, to tak, jak byśmy szli do tej Europy w garniturze z
                  odsłoniętą dupą i w razie potrzeby przysiadali, żeby tę potrzebę
                  załatwić. Może zmobilizuje Pani podległą sobie Straż Miejską, ażeby
                  wykonywała ona swoje obowiązki.

3. Do mediów: Przeprowadziliście sporo sensownych akcji, windujących
                  poziom tego zacofanego społeczeństwa. Może w końcu czas na
                  akcję: "Jestem właścicielem psa, a mimo to nie jestem chamem".
                  • z_rokitnicy Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 10.07.08, 19:10
                    Gdyby psiarze, którzy nie zbieraja nie dziwili się aż tak psiarzom,
                    którzy zbierają, to byłby postęp. Zamiaast zdziwienia można polecić
                    rozmowę!
                    • mat.cz Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 14.07.08, 23:06
                      zgadzam się z panem ferdkiem 39 ,gdyby trawka była ładnie wygolona
                      to ludzie sami widzą ze jest porządek i szkoda byłoby brudzic ,ale
                      jak rosną trawska i nikt nie dba to i ludzie to olewają

jest taki syf ze tylko nasr.. ! stare przysłowie

na osiedlach brak ładnych chodników ,dziury błoto kałuże !
                      ehhhhhhhhhhh
                      • ferdek37 Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 24.07.08, 22:43
                        dlatego niech psy srają gdzie popadnie
                        • ferdek37 Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 29.07.08, 12:48
                          co wy na to dzieciak okolo 10 lat prowadzi psa małego zrebaka na
                          smyczy bez kaganca (owczarek lub wilczur) spotykają się dwa psy i
                          dzieciak nie może zapanowac nad psem efekt ....................
                          • Gość: pies Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? IP: *.gprs.plus.pl 09.12.08, 19:46
                            Efekt masz niestety murowany. Dzieciak czy inny dziadek nie jest w
                            staniee nad bydlakiem takim zapanować
                            • boczek39 Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 22.01.09, 21:21
                              to powinny byc kagance obowiązkowe !
                            • mat.cz Re: Proszę pisać prawdę - Kto Zbiera po PSIE? 31.01.09, 19:41
                              do psa

a efektem własnie jest obowiązek zakładania kagańca bydlakom
    • makbet1 --------------------------------- ---------------- 02.02.09, 10:26
      Prawdą jest, że każdy pies powinien mieć założony kaganiec i być
      prowadzony na uwięzi, pozwalajacej kontrolowac jego zachowanie. W
      praktyce jest z tym bardzo różnie. Więc mój znajomy mówi, że na
      okoliczność zbliżania się do niego luźno biegającego czworonoga
      nabył pistolet pneumatyczny zwany wiatrówką. I od tej pory znajome,
      luźno biegające psy omijają go z daleka.
      • boczek39 Re: --------------------------------- ----------- 02.02.09, 14:44
        tak nie wolno postępowac wobec zwierząt ! tak szczerze to powinien
        ten twój koleś strzelic ale w "tyłek" tego głupiego własciciela !
        albo kolbą w głowę ,bo co zwierze jest winne jak ma tępego
        własciciela
        • chilli-and-vanilla Re: --------------------------------- ---------- 05.02.09, 20:55
          to że zwierze nie jest winne nie znaczy że masz się dać ugryźć
          • mat.cz Re: --------------------------------- --------- 11.02.09, 13:59
            nie wolno się znęcac nad zwierzętami ! ukarac własciciela lub dac
            mu w tą głupią czapę
        • makbet1 Re: --------------------------------- ---------- 06.02.09, 08:36
          Do Boczka39. Opisany przeze mnie, zasłyszany przykład samoobrony
          koniecznej to jedno, a namawianie przez Ciebie, do agresji i
          uszkodzenia ciała ludzi to drugie. Odróżniasz chyba ciężar gatunkowy
          spraw?
          • Gość: Fustek Ciężar gatunkowy IP: 195.94.210.* 07.02.09, 23:33
            Wszystko zależy od tego ile waży kolba. A gatunek homo sapiens, to
            sobie sam wystawia świadectwo...
    • thermospeed Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 12.02.09, 16:11
      czasem to wlasciciel powinien miec kaganiec
      • gotti7 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 19.02.09, 19:41
        a po pierwsze to olej w głowie
        • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 21.02.09, 14:41
          karac ! tylko kto to zrobi
          • zza_lady Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 22.02.09, 21:14
            Kosmici są zajęci ściganiem gapowiczów w tramwajach.
    • thermospeed Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 24.02.09, 11:06
      ja tam nie mam problemu. moj pies jest tak leniwy ze nawet szczekac
      mu sie nie chce o gryzieniu nie wspomne
      • s.javi Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 08.03.09, 22:26
        to tylko twój ,chyba ma cos z własciciela ?
    • Gość: kot Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 83.238.109.* 09.03.09, 13:12
      Nudny już ten temat..... Wiosna idzie - zostawcie psy, kagańce i smycze w spokoju!
      Kot
      • zza_lady Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 11.04.09, 20:19
        Idzie wiosna. I temat robi się aktualny. Bo na osiedlu psy biegają
        bez smyczy i kagańcow. Nie można przejść, bo jakiś amstaf czy
        inny "killer" groźnie łypie, a właściciel ma to w d..
        • Gość: cot Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 93.95.95.* 11.04.09, 23:10
          Najbardziej mnie rozwala jak właściciel mówi: "Ale on gryzie tylko złych ludzi".
          Heh, jasne, a co? Ja mam na czole napisane "zły człowiek"?
          Wracając do problemu psich kup. Mieszkam w centrum miasta, w okolicy nie ma
          skrawka trawnika, żeby psy mogły się załatwić i co?? Ile razy wchodzę do
          kamienicy, a tu właściciel stoi pod domem i pies sr# pod moimi drzwiami na
          chodnik!!! Oczywiście o sprzątaniu odchodów nie mam mowy. Ale, żeby chociaż po
          kryjomy. Tacy ludzie wstydu nie mają!!! A na jakąkolwiek uwagę z mojej strony
          nawet nie reagują, bo jak się dowiedziałam, "Co taka gó...a## nie będzie mówić
          co mam robić".
          Ręce opadają :(
          • Gość: Fustek Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: 195.94.210.* 14.04.09, 20:09
            Nie mam psa, ale uważam, że to jak się zachowuje zwierzak jest
            efektem postawy właściciela!
            • boczek39 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 05.06.09, 19:50
              dobra tylko własciciel nie pogryzie innego psa
              • mat.cz Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 03.10.09, 11:14
                bo niekiedy to pies jest mądrzejszy od swojego własciciela i nic za
                niego nie może
                • Gość: deko Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.bater.net.pl 24.12.09, 10:33
                  chyba tak
                  • Gość: pytek 2 Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr IP: *.stk.vectranet.pl 22.02.10, 00:12
                    Czy p.Jana Sz. z Konczyc tez to dotyczy?
    • mieszkam_w_zabrzu Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 26.02.10, 20:39
      Tyle pisania o psach, smyczach i kagańcach. Przecież to jest
      uregulowane przepisami...
      • macie-jow Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 28.02.10, 20:19
        Ale ludzie olewają przepisy, a pieski walą na chodniki... To trzeba
        chyba z ambony ogłosić, że czyste skwerki, to prawo tych co nie mają
        zwierzaka!
        • zza_lady Re: pies bez smyczy powinien miec kaganiec i odwr 02.03.10, 19:53
          Rok temu pisałam, że idzie wiosna, a problem stanie się bardziej
          aktualny z racji spacerów z amstafami bez smyczy. I kolejny rok to
          samo!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka