Dodaj do ulubionych

Bielsko-Biała czy Bielsko Biała

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.03.04, 15:09
wlasnie...od razu zaznaczam, ze od niedawna mieszkam w tym pieknym miescie,
ale nie wiem jak sie pisze poprawnie jego nazwe? Podpowie ktos? Z pauzą czy
bez?
Obserwuj wątek
    • tomek9991 Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 26.03.04, 15:21
      Bielsko-Biała

Pauza jest w szkole.
    • albrecht1 Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 26.03.04, 19:42
      Pisze się "Bielsko-Biała".
      Witaj, jak słusznie zuważyłeś, w pięknym mieście. Czuj się jak u siebie w domu.
    • Gość: thuja Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.mpk.krakow.pl 02.04.04, 08:10
      A ja też kocham Bielsko, a muszę siedzieć w tym zapyziałym Krakówku..
    • Gość: Nie ukkk Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.04.04, 17:19
      ja nawet nie wiem czy mieszkam w białej czy bielsku:) jak to jest podzielone??
      • mcmaxim Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 27.04.04, 21:03
        rzeką, chłopie, rzeką ;-)
        • rad81 Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 27.04.04, 22:46
          hmm oj nie wiem czy to była prowokacja mała z tą niewiedzą dotyczącą granicy
          czy moze faktycznie brak wiedzy co duzo smutniejsze...
          wydaje mi sie ze to drugie. czyli chyba jednak z historią wśród młodszego
          (przynajmniej tak wnioskuje) pokolenia- oczywiscie nie u wszystkich ale nie
          jest ogólnie najlepiej.szkoda bo chyba kazdy mieszkanie historie swojego miasta
          powinien znać..

• wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 28.04.04, 08:15
            rad81 napisał:

> hmm oj nie wiem czy to była prowokacja mała z tą niewiedzą dotyczącą granicy
            > czy moze faktycznie brak wiedzy co duzo smutniejsze...
            > wydaje mi sie ze to drugie. czyli chyba jednak z historią wśród młodszego
            > (przynajmniej tak wnioskuje) pokolenia- oczywiscie nie u wszystkich ale nie
            > jest ogólnie najlepiej.szkoda bo chyba kazdy mieszkanie historie swojego
            miasta
            >
            > powinien znać..
            >
            >
            myślę że niewiedza,
            znam wielu mieszkańców naszego miasta, którzy nie mają większego pojęcia gdzie
            przebiega granica i gdyby nie nazwy typu "kościół w białej", "rynek w bielsku",
            to nie potrafiliby umiejscowić tych dzielnic
            • beauty_baby Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 28.04.04, 13:40
              wikin napisał:

> znam wielu mieszkańców naszego miasta, którzy nie mają większego pojęcia
              gdzie
              > przebiega granica i gdyby nie nazwy typu "kościół w białej", "rynek w
              bielsku",
              >
              > to nie potrafiliby umiejscowić tych dzielnic

A ja nie znam nikogo, kto by tego nie wiedzial. Dopiero tutaj, przeczytalam, ze
              to moze byc jakis problem...
    • Gość: Żywczak Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 01:41
      Tak się przyjęło, że skrótowo mówi się "do Bielska", "w Bielsku" itp... Jest to
      nagminna dyskryminacja Białej. Jeśli już połączyło się te dwa miasta, to należy
      się odnosić z szacunkiem zarówno do śląskiej jak i małopolskiej jego części. I
      nie skracać jego nazwy, bo np dziennikarzowi nie chce się napisać kilku liter i
      kreski więcej! Chyba, że ktoś chce dzielić, to niech dalej mówi o Bielsku, a
      nie o Bielsku-Białej. Wtedy sprawa będzie jasna
      • wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 29.04.04, 08:37
        Gość portalu: Żywczak napisał(a):

> Tak się przyjęło, że skrótowo mówi się "do Bielska", "w Bielsku" itp... Jest
        to
        >
        > nagminna dyskryminacja Białej. Jeśli już połączyło się te dwa miasta, to
        należy
        >
        > się odnosić z szacunkiem zarówno do śląskiej jak i małopolskiej jego części.
        I
        > nie skracać jego nazwy, bo np dziennikarzowi nie chce się napisać kilku liter
        i
        >
        > kreski więcej! Chyba, że ktoś chce dzielić, to niech dalej mówi o Bielsku, a
        > nie o Bielsku-Białej. Wtedy sprawa będzie jasna

już nie przesadzajmy, w języku potocznym może być tylko "Bielsko" i sam się
        często tym skrótem posługuję
        to tak jak z podbeskidziem i tak każdy wie o co chodzi, bo dziś to jest jedno
        miasto
        inaczej nieco w oficjalnym języku, którym powinna posługiwać się prasa, w
        którym nie piszemy warszawka, zakopiec czy k-ce,
      • mcmaxim Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 29.04.04, 14:09
        skoncz wasc z ta malopolskoscia Bialej...
        ona byla Galicyjska, nie malopolska. tak jak i Twoj Zywiec.
        beeeeeeee ;-)
        • wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 02.05.04, 19:22
          mcmaxim napisał:

> skoncz wasc z ta malopolskoscia Bialej...
          > ona byla Galicyjska, nie malopolska. tak jak i Twoj Zywiec.
          > beeeeeeee ;-)
          >

a czymże była tak naprawdę galicja ??
          wg mnie to był sztuczny twór administracyjny, który jednak na tyle długo trwał,
          że zastąpił poprzednie uformowane wiekami historii jednostki, a jego granice
          nadal są częściowo obowiązujące
          poza tym teren miasta biała należał przez wieki do ziemii zwanej małopolską, a
          i samo miasto powstało w czasach gdy nikt jeszcze nie słyszał o galicji
          • Gość: Żywczak Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.04, 23:51
            Dokładnie, zgadzam się z Tobą. Na długo przed Galicją obszar ten należał do
            Małopolski. Ale dla osób typu Mcmaxim, ważniejsze od setek lat, jest
            kilkadziesiąt- PRL-u. Wg niego, w PRL-u sytuacja administracyjna wróciła w jego
            wyobrażneiu do normalności. Takiemu nie przetłumaczysz... Szkoda gadać
            • wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 03.05.04, 09:27
              Gość portalu: Żywczak napisał(a):

> Dokładnie, zgadzam się z Tobą. Na długo przed Galicją obszar ten należał do
              > Małopolski. Ale dla osób typu Mcmaxim, ważniejsze od setek lat, jest
              > kilkadziesiąt- PRL-u. Wg niego, w PRL-u sytuacja administracyjna wróciła w
              jego
              >
              > wyobrażneiu do normalności. Takiemu nie przetłumaczysz... Szkoda gadać

no galicja to nie wytwór PRL,
              i to raczej II RP trzymała się wiernie granic zaborców
              w PRL-u je nieco skorygowano, a reforma gierka je całkowicie zatarła
              ja chciałem pokazać, że historia zna już przypadki tworzenia sztucznych tworów
              administracyjnych, które z czasem zmieniły tradycyjne regiony
              i tak dziś małopolska to przede wszystkim tereny przynależne do galicji,
              w sosnowcu próżno szukać śladów małopolski, wszkaże miasto to powstało później,
              w częstochowie odwołują się do małopolski jeszcze, ale chyba z braku lepszych
              pomysłów i innych trwałych związków regionalnych
              kielce podobnie, choć mają lepszą "świętokrzyską" alternatywę
              radom, lublin są tak daleko od krakowa że trudno by jeszcze pamętały małopolską
              historię,
              z kolei rzeszów, który należał tylko do ogromnej "małopolski wschodniej" ziemi
              obejmującej tereny po kijów, dziś się poczuwa do małopolski
    • Gość: TSP Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.05.04, 08:49
      A ja wam powiem,ze "bielsko i biała to nasza duma i chwała":)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka