Gość: observator IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 26.03.04, 15:09 wlasnie...od razu zaznaczam, ze od niedawna mieszkam w tym pieknym miescie, ale nie wiem jak sie pisze poprawnie jego nazwe? Podpowie ktos? Z pauzą czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomek9991 Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 26.03.04, 15:21 Bielsko-Biała Pauza jest w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
albrecht1 Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 26.03.04, 19:42 Pisze się "Bielsko-Biała". Witaj, jak słusznie zuważyłeś, w pięknym mieście. Czuj się jak u siebie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thuja Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.mpk.krakow.pl 02.04.04, 08:10 A ja też kocham Bielsko, a muszę siedzieć w tym zapyziałym Krakówku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie ukkk Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.04.04, 17:19 ja nawet nie wiem czy mieszkam w białej czy bielsku:) jak to jest podzielone?? Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 27.04.04, 21:03 rzeką, chłopie, rzeką ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rad81 Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 27.04.04, 22:46 hmm oj nie wiem czy to była prowokacja mała z tą niewiedzą dotyczącą granicy czy moze faktycznie brak wiedzy co duzo smutniejsze... wydaje mi sie ze to drugie. czyli chyba jednak z historią wśród młodszego (przynajmniej tak wnioskuje) pokolenia- oczywiscie nie u wszystkich ale nie jest ogólnie najlepiej.szkoda bo chyba kazdy mieszkanie historie swojego miasta powinien znać.. Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 28.04.04, 08:15 rad81 napisał: > hmm oj nie wiem czy to była prowokacja mała z tą niewiedzą dotyczącą granicy > czy moze faktycznie brak wiedzy co duzo smutniejsze... > wydaje mi sie ze to drugie. czyli chyba jednak z historią wśród młodszego > (przynajmniej tak wnioskuje) pokolenia- oczywiscie nie u wszystkich ale nie > jest ogólnie najlepiej.szkoda bo chyba kazdy mieszkanie historie swojego miasta > > powinien znać.. > > myślę że niewiedza, znam wielu mieszkańców naszego miasta, którzy nie mają większego pojęcia gdzie przebiega granica i gdyby nie nazwy typu "kościół w białej", "rynek w bielsku", to nie potrafiliby umiejscowić tych dzielnic Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_baby Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 28.04.04, 13:40 wikin napisał: > znam wielu mieszkańców naszego miasta, którzy nie mają większego pojęcia gdzie > przebiega granica i gdyby nie nazwy typu "kościół w białej", "rynek w bielsku", > > to nie potrafiliby umiejscowić tych dzielnic A ja nie znam nikogo, kto by tego nie wiedzial. Dopiero tutaj, przeczytalam, ze to moze byc jakis problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żywczak Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.04, 01:41 Tak się przyjęło, że skrótowo mówi się "do Bielska", "w Bielsku" itp... Jest to nagminna dyskryminacja Białej. Jeśli już połączyło się te dwa miasta, to należy się odnosić z szacunkiem zarówno do śląskiej jak i małopolskiej jego części. I nie skracać jego nazwy, bo np dziennikarzowi nie chce się napisać kilku liter i kreski więcej! Chyba, że ktoś chce dzielić, to niech dalej mówi o Bielsku, a nie o Bielsku-Białej. Wtedy sprawa będzie jasna Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 29.04.04, 08:37 Gość portalu: Żywczak napisał(a): > Tak się przyjęło, że skrótowo mówi się "do Bielska", "w Bielsku" itp... Jest to > > nagminna dyskryminacja Białej. Jeśli już połączyło się te dwa miasta, to należy > > się odnosić z szacunkiem zarówno do śląskiej jak i małopolskiej jego części. I > nie skracać jego nazwy, bo np dziennikarzowi nie chce się napisać kilku liter i > > kreski więcej! Chyba, że ktoś chce dzielić, to niech dalej mówi o Bielsku, a > nie o Bielsku-Białej. Wtedy sprawa będzie jasna już nie przesadzajmy, w języku potocznym może być tylko "Bielsko" i sam się często tym skrótem posługuję to tak jak z podbeskidziem i tak każdy wie o co chodzi, bo dziś to jest jedno miasto inaczej nieco w oficjalnym języku, którym powinna posługiwać się prasa, w którym nie piszemy warszawka, zakopiec czy k-ce, Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 29.04.04, 14:09 skoncz wasc z ta malopolskoscia Bialej... ona byla Galicyjska, nie malopolska. tak jak i Twoj Zywiec. beeeeeeee ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 02.05.04, 19:22 mcmaxim napisał: > skoncz wasc z ta malopolskoscia Bialej... > ona byla Galicyjska, nie malopolska. tak jak i Twoj Zywiec. > beeeeeeee ;-) > a czymże była tak naprawdę galicja ?? wg mnie to był sztuczny twór administracyjny, który jednak na tyle długo trwał, że zastąpił poprzednie uformowane wiekami historii jednostki, a jego granice nadal są częściowo obowiązujące poza tym teren miasta biała należał przez wieki do ziemii zwanej małopolską, a i samo miasto powstało w czasach gdy nikt jeszcze nie słyszał o galicji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żywczak Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.04, 23:51 Dokładnie, zgadzam się z Tobą. Na długo przed Galicją obszar ten należał do Małopolski. Ale dla osób typu Mcmaxim, ważniejsze od setek lat, jest kilkadziesiąt- PRL-u. Wg niego, w PRL-u sytuacja administracyjna wróciła w jego wyobrażneiu do normalności. Takiemu nie przetłumaczysz... Szkoda gadać Odpowiedz Link Zgłoś
wikin Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała 03.05.04, 09:27 Gość portalu: Żywczak napisał(a): > Dokładnie, zgadzam się z Tobą. Na długo przed Galicją obszar ten należał do > Małopolski. Ale dla osób typu Mcmaxim, ważniejsze od setek lat, jest > kilkadziesiąt- PRL-u. Wg niego, w PRL-u sytuacja administracyjna wróciła w jego > > wyobrażneiu do normalności. Takiemu nie przetłumaczysz... Szkoda gadać no galicja to nie wytwór PRL, i to raczej II RP trzymała się wiernie granic zaborców w PRL-u je nieco skorygowano, a reforma gierka je całkowicie zatarła ja chciałem pokazać, że historia zna już przypadki tworzenia sztucznych tworów administracyjnych, które z czasem zmieniły tradycyjne regiony i tak dziś małopolska to przede wszystkim tereny przynależne do galicji, w sosnowcu próżno szukać śladów małopolski, wszkaże miasto to powstało później, w częstochowie odwołują się do małopolski jeszcze, ale chyba z braku lepszych pomysłów i innych trwałych związków regionalnych kielce podobnie, choć mają lepszą "świętokrzyską" alternatywę radom, lublin są tak daleko od krakowa że trudno by jeszcze pamętały małopolską historię, z kolei rzeszów, który należał tylko do ogromnej "małopolski wschodniej" ziemi obejmującej tereny po kijów, dziś się poczuwa do małopolski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TSP Re: Bielsko-Biała czy Bielsko Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.05.04, 08:49 A ja wam powiem,ze "bielsko i biała to nasza duma i chwała":) Odpowiedz Link Zgłoś