Dodaj do ulubionych

Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia u...

12.09.10, 22:40
Srebrnej łyżeczki się nie wrzuca tylko trzyma nad parą z wywaru. Ale najlepiej nastraszyć ludzi, zeby biegli i kupowali w markecie. Tyle, że u wielu jest taka bieda, że nawet na chleb nie ma a co dopiero na grzyby ze sklepu po 40 zł za kilogram
Obserwuj wątek
    • Gość: zbieracz Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia u... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 06:07
      Trzeba zanieść garnek z zupą pod Pałac Prezydencki. Jak pod krzyżem zacznie bulgotać, znaczy trujące grzyby były.
    • Gość: micho Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.10, 11:33
      lepiej być straszony niż martwy :(
    • Gość: titta Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia IP: *.botany.gu.se 13.09.10, 12:42
      I co niby ta lyzeczka nad para ma zrobic? Do garnka powinny trafic WYLACZNIE grzyby co do ktorych ma sie pewnosc do jakiego gatunku naleza. Jak pewnosci nie ma - to do kosza (albo w ogole nie zbierac). Pomysly z lyzeczka itp., swiadcza tylko, ze pewnosci nie bylo.
      Ps. Srerna lyzeczka mozna wykrywac zwiazki siarki. Ale ZADNA ze znanych toksyn w grzybach nie reaguje ze srebrem !
      • dolloresa Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia 13.09.10, 18:44
        zgadzam się
        żeby zbierać grzyby trzeba się na nich znać, a jak nie jesteś pewny danego grzyba po prostu go nie zbieraj.
        w mojej rodzinie zbiera się grzyby ( jak to mówią z dziada-pradziada)
        tradycja przechodzi z na pokolenia
        jak się słucha starszych, to niektórym na dobre wychodzi.
        wiem co mówię, bo mam (jeszcze) dwie babcie, które maja prawie po osiemdziesiąt lat, a urodziły się i wychowywały na wsi.
        cenię i szanuję je najbardziej za to, że nauczyły moją mamę i mnie za wiedzę którą posiadają.

• Gość: titta Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia IP: *.botany.gu.se 13.09.10, 12:57
      No kcloni. nie tylko na tasmie. Znajoma Azjatka (pracownik naukowy):
      -Koncze prace pozno, bo w czasie dnia zawsze jacys studenci czegos chca albo ktos przeszkadza... dlatego tez staram sie przychodzic wczesniej, zanim przyjda inni...
      No i ustalilismy, ze dziewczyna pracuje od 6 (rano) do 22. Szesc dni w tygodniu. Z nimi Europejczycy o prostu nie moga konkurowac... z powodow organicznych.
      • Gość: titta Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia IP: *.botany.gu.se 13.09.10, 16:08
        To akurat mialo trafic zupelnie gdzie indziej :(
    • Gość: rodzic slonina62 IP: *.ip.netia.com.pl 13.09.10, 17:08
      Slonina62, mam nadzieję, że nie masz dzieci? Swoją głupotą narażasz swoich bliskich na śmiertelne niebezpieczeństwo. Czy przed skomentowaniem zadałeś sobie trud przeczytania artykułu? Czy ktoś Ci w nim każe iść do marketu po grzyby? Napisano tylko, żeby zbierać te grzyby, na których się zna, a nie stosować debilne pomysły ze srebrnymi łyżeczkami.
    • Gość: kania Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia u... IP: *.chello.pl 13.09.10, 22:16
      Na przykład taki, że by sprawdzić, czy grzyby są trujące wystarczy wrzucić do garnka z nimi cebulę i patrzyć, czy ściemnieje.

Patrzeć pani redaktor, PATRZEĆ! Jak dla pani.
      • Gość: borowik Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.11, 23:39
        @kania: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=409
        Posprawdzaj zanim skrytykujesz.
    • Gość: klm Re: Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 00:46
      skąd się biorą takie debile jak słonina62???
    • Gość: Siwy Zatrucia grzybami. "Ludzi gubi buta i zbytnia u... IP: *.dynamic.chello.pl 26.05.11, 21:43
      Chyba już niedługo powinny się pojawić jakieś czerwone kozaczki?
      Nie mogę się doczekać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka