Dodaj do ulubionych

PODBESKIDZIE???

31.10.04, 23:45
Jestem z Żywca i bardzo mnie ta nazwa irytuje i rozśmiesza. Stolicą Beskidów jest i był Żywiec. A pod Beskidami Bielsko? może to i prawda?? sam już tego nie rozgryze. Nie jestem wrogiem Bielska i nigdy nim nie byłem.
Co do Śląska to granica powinna być zaraz za Bielkiem albo jak dawniej w Rybarzowicach. Ze Śląskiem łączy nas tylko linia kolejowa!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: krzysztof Re: PODBESKIDZIE??? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.04, 07:59
      stolica Beskidów Żywiec ?
      jakich Beskidów ?
      co ty chrzanisz ?
      • Gość: remus Beskid Żywiecki, kretynie IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.11.04, 18:20
        taka geograficzna kategoria.Albo Śląski ale nie chcę judzić bo za bardzo
        Żywczaków (podobnie jak i Cieszyniaków szanuję). Żywiec jest faktycznie stolicą
        Beskidu Żywieckiego. Ze względu na swe osiągnięcia, ma prawo nazywać siebie
        także stolicą Beskidów.Tak uważam.
        • Gość: Sz. granica Śląska i Małopolski IP: w3cache.* / *.2-0.pl 02.11.04, 23:25
          Ludzie, czy to takie trudne do zrozumienia, że Podbeskidzie to jakiś koszmarny
          sztuczny twór autorstwa Gierka i jego czerwonej ekipy? Granica Małopolski ze
          Śląskiem zawsze biegła koło Bielska na Białce, od żródła pod Klimczokiem do
          ujścia do Wisły. Polecam jakąkolwiek mapę Austro-Węgier, atlas historyczny abo
          co... A jak nie to mapę Bielska i analizę nazewnictwa gmin składowych miasta.

Pozdrawiam,

sz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka