eva_2 22.06.06, 12:04 Co chwilę ktoś tu pisze o "alpach" na Koszutce. Co konkretnie kryje się pod tym pojęciem? Chyba nie urwiste stoki Rowu Wełnowieckiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosicx Re: Co to są te "Alpy" ??? 22.06.06, 12:56 Z tego co sie orientuje to Alpami sa nazywane gorki, ktore powstaly z hald. Mieszcza sie one niedaleko petli slonecznej. Za BP trzeba skrecic w prawo na owocowa, kawalek dlaej jest tam park, a za parkiem wlasnie Alpy. Przynajmniej tak nazywalismy to miejsce za melego jak tam na rowerach jezdzilem. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Co to są te "Alpy" ??? 22.06.06, 13:41 Jest tak jak pisze rosicx. Alpy, kraina pogranicza Siemanowic Śl., Bogucic, Wełnowca i Koszutki, magiczna...;-). Odpowiedz Link Zgłoś
basiorra Re: Co to są te "Alpy" ??? 22.06.06, 18:31 A wiecie, dlaczego się tak to nazywa? Sama byłam zdziwiona. W latach 50. był tam stok narciarski (!). Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 12:15 I przez całe lata (tzn. zimy) całe mnóstwo stoków saneczkowych:-). Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 17:22 niestety ostatnio to rowniez popularne miejsce nocnych libacji alkoholowych. juz dwa razy zlapalem tam "gume" w rowerze :/ tak wiec wycieczki rowerowe obarczone sa duzym ryzykiem niestety Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 18:02 tam były kiedyś biedaszyby, stąd te górki i dołki. Takie mniejsze "Alpy" były też pomiędzy blokami na Iłłakowiczówny a Słoneczną, w miejscu gdzie teraz stoi taki duży spółdzielczy blok. Czasem mi się śnią. Chodzilismy tam palic nielegalne ogniska i piec ziemniaki. Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka82 Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 18:24 Dokładnie - te alpy to moje ulubione....a jeszcze za szkołą 36 i garażami też sątroche takie "dziewicze" tereny. Mysle, że na ognisko się nadają:):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Co to są te "Alpy" ??? IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.24, 12:51 Alpy to pozostałości hałd znajdujące się między ulicą konduktorską, brzozowa na końcu tej ulicy a Dąbrówka mała przy ulicy budowlana i na welnowcu chemiczna. Nazwa prawdopodobnie wzięła się stąd że kilkadziesiąt lat temu zimą roiło się od dzieci jeżdżących na nartach i sankach. Sam też brałem w tym udział mieszkając na brzozowej 😉 Odpowiedz Link Zgłoś