Dodaj do ulubionych

Co to są te "Alpy" ???

22.06.06, 12:04
Co chwilę ktoś tu pisze o "alpach" na Koszutce. Co konkretnie kryje się pod
tym pojęciem? Chyba nie urwiste stoki Rowu Wełnowieckiego?
Obserwuj wątek
    • rosicx Re: Co to są te "Alpy" ??? 22.06.06, 12:56
      Z tego co sie orientuje to Alpami sa nazywane gorki, ktore powstaly z hald.
      Mieszcza sie one niedaleko petli slonecznej. Za BP trzeba skrecic w prawo na
      owocowa, kawalek dlaej jest tam park, a za parkiem wlasnie Alpy.

Przynajmniej tak nazywalismy to miejsce za melego jak tam na rowerach jezdzilem.
      • un1 Re: Co to są te "Alpy" ??? 22.06.06, 13:41
        Jest tak jak pisze rosicx. Alpy, kraina pogranicza Siemanowic Śl., Bogucic,
        Wełnowca i Koszutki, magiczna...;-).
    • basiorra Re: Co to są te "Alpy" ??? 22.06.06, 18:31
      A wiecie, dlaczego się tak to nazywa?
      Sama byłam zdziwiona. W latach 50. był tam stok narciarski (!).
      • un1 Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 12:15
        I przez całe lata (tzn. zimy) całe mnóstwo stoków saneczkowych:-).
        • settembrini Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 17:22
          niestety ostatnio to rowniez popularne miejsce nocnych libacji alkoholowych. juz
          dwa razy zlapalem tam "gume" w rowerze :/ tak wiec wycieczki rowerowe obarczone
          sa duzym ryzykiem niestety
    • siostraheli Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 18:02
      tam były kiedyś biedaszyby, stąd te górki i dołki. Takie mniejsze "Alpy" były
      też pomiędzy blokami na Iłłakowiczówny a Słoneczną, w miejscu gdzie teraz stoi
      taki duży spółdzielczy blok. Czasem mi się śnią. Chodzilismy tam palic
      nielegalne ogniska i piec ziemniaki.
      • madzialenka82 Re: Co to są te "Alpy" ??? 23.06.06, 18:24
        Dokładnie - te alpy to moje ulubione....a jeszcze za szkołą 36 i garażami też sątroche takie "dziewicze" tereny. Mysle, że na ognisko się nadają:):)
    • Gość: Jacek Re: Co to są te "Alpy" ??? IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.24, 12:51
      Alpy to pozostałości hałd znajdujące się między ulicą konduktorską, brzozowa na końcu tej ulicy a Dąbrówka mała przy ulicy budowlana i na welnowcu chemiczna. Nazwa prawdopodobnie wzięła się stąd że kilkadziesiąt lat temu zimą roiło się od dzieci jeżdżących na nartach i sankach. Sam też brałem w tym udział mieszkając na brzozowej 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka