Gość: leon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 23:45 Chciałem zwrócić uwagę redaktorom ze Śląska że na Podbeskidziu nie mówi się bombka tylko bańka. Szkoda że Gazeta tylko z nazwy jest bielska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leon Re: Bombki z ludzką twarzą IP: *.proxy.pascal.pl 22.11.04, 14:55 może na śląsku Cieszyńskim. W BB się nie mówi. Tylko nie próbuj teraz pisać że BB to Śląsk Cieszyński bo to tylko część prawdy. Połowa BB to Galicja. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Bombki z ludzką twarzą 22.11.04, 17:22 Zgadzam się z tobą co do BB. Znam jednak krakusów, co mówią bombki, serio Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Bombki z ludzką twarzą 22.11.04, 22:13 heh... nie ma to jak sie sprzeczac czy poprawne sa banki czy bombki... u mnie w rodzinie zawsze mowilo sie ozdoby choinkowe ;-) (a jesli mam na mysli ozdoby choinkowe, to oczywiscie bombki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efiks Re: Bombki z ludzką twarzą IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.11.04, 14:54 to mnie z kolei strasznie wkurza nagminnie używanie przez GW przymiotnika "szczyrecki", normalnie nie mogę. Przecież tu od zawsze się mówiło SZCZYRKOWSKI, wszyscy w Szczyrku tak mówią, nawet ulica jest Szczyrkowska, a Ci ciągle z tym swoim "szczyrecki". Mogliby uszanowac lokalną tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leon Re: Bombki z ludzką twarzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 00:27 zgadzam się z tobą. Gazeta powinna być nie tylko z nazwy bielska. Denerwuje mnie że co jakiś czas promonowana jest na łamach tej gazety gwara śląska. Kogo w BB i okolicach interesują artykuły dotyczące tej gwary. Nikt tutaj tak nie mówi i wcale mnie nie obchodzi to, kto wygra kolejny konkurs gadania po śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kizior Re: Bombki z ludzką twarzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 00:57 Racja! Po jaką cholerę nam gwara Śląska się nada???? Odpowiedz Link Zgłoś
zeck Re: Bombki z ludzką twarzą 23.11.04, 10:46 Gość portalu: Kizior napisał(a): > Racja! Po jaką cholerę nam gwara Śląska się nada???? A po to chocby, zeby zaden kolega z pracy Cie po kibel stromu nie poslal. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmaxim Re: Bombki z ludzką twarzą 23.11.04, 11:18 richtig! :-D a innasprawa, ze roznorodnosc wzbogaca. ja tam nie zamykam sie w zascianku, i chce wiedziec co na swiecie w trawie piszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jens11 Podbeskidzie? A co to, gdzie to ? 23.11.04, 12:08 Znam tylko dwie osoby używające tego terminu: P. Okrzesik oraz p. Staniszewska. Z którą z nich mam przyjemność? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: Bombki z ludzką twarzą IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.11.04, 19:11 Galeria Anthony to fantastyczne miejsce napewno każdy znajdzie coś dla siebie, nie tylko na święta, polecam, warto wstąpić, zobaczyć i wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Bombki z ludzką twarzą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:33 A czyja twarz b edzie na bąbce nr1?? Odpowiedz Link Zgłoś