Dodaj do ulubionych

Nowe autobusy

19.10.05, 12:14
W innych wątkach mówiono o przywróceniu linii tramwajowych, a tymczasem na
ulicach miasta widać nowe autobusy. Wczoraj na Cieszyńskiej jechał sobie
nowy, żółty przegubowy Iveco na poznańskich numerach. Ciekawe dlaczego akurat
na poznańskich? Jak porównam ze starymi dymiącymi Ikarusami, to te nowe
pojazdy są prawdziwymi cudeńkami.
Obserwuj wątek
    • wikin Re: Nowe autobusy 19.10.05, 13:10
      albrecht1 napisał:

> W innych wątkach mówiono o przywróceniu linii tramwajowych, a tymczasem na
      > ulicach miasta widać nowe autobusy. Wczoraj na Cieszyńskiej jechał sobie
      > nowy, żółty przegubowy Iveco na poznańskich numerach. Ciekawe dlaczego akurat
      > na poznańskich? Jak porównam ze starymi dymiącymi Ikarusami, to te nowe
      > pojazdy są prawdziwymi cudeńkami.

gdzieś czytałem, że to narazie testy, był Mercedes, teraz Iveco, i jeszcze
      kilka innych, stąd nie-bielskie rejestracje
      a potem wybiorą ponoć najlepsze dla naszych dróg
      • Gość: dominos Re: Nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 13:19
        Tak.To testy.Będzie jeżdzić kilka modeli na raz.
      • mcmaxim Re: Nowe autobusy 19.10.05, 15:06
        wikin napisał:

> albrecht1 napisał:
        >
        > > W innych wątkach mówiono o przywróceniu linii tramwajowych, a tymczasem n
        > a
        > > ulicach miasta widać nowe autobusy. Wczoraj na Cieszyńskiej jechał sobie
        > > nowy, żółty przegubowy Iveco na poznańskich numerach. Ciekawe dlaczego ak
        > urat
        > > na poznańskich? Jak porównam ze starymi dymiącymi Ikarusami, to te nowe
        > > pojazdy są prawdziwymi cudeńkami.
        >
        > gdzieś czytałem, że to narazie testy, był Mercedes, teraz Iveco, i jeszcze
        > kilka innych, stąd nie-bielskie rejestracje
        > a potem wybiorą ponoć najlepsze dla naszych dróg

hehehe...kocham radio erewan :-)
        jesli przegub to nie iveco tylko karosa, i nie z poznania tylko mpk walbrzych, i nie na testy tylko w zastepstwie (w kapenie w slupsku jest naprawiany bielski ikarus 280, ale ze nie wyrabiaja czasowo przyslali zastepstwo).
        na testach byl(jest?) mercedes o530 citaro, i jest krotka karosa (irisbus citelis) na czeskich numerach. przyjedzie jeszcze kilka, m.in. volvo, scania, moze jelcz...
        • albrecht1 Re: Nowe autobusy 19.10.05, 15:12
          Podtrzymuję to co napisałem. To było na pewno Iveco (znaczek firmowy był z tyłu
          pojazdu, więc jadąc za nim dobrze go widziałem), numer rejestracyjny zaczynał
          się na PO, czyli Poznań.
          • mcmaxim Re: Nowe autobusy 19.10.05, 15:28
            Wiec sprawa wyglada tak, ze (jak mnie pamiec nie myli) w irisbusach sa montowane silniki iveco, i dlatego znaczek tej firmy znajduje sie na tylnej - silnikowej - klapie. A blachy moga byc na przyklad dlatego PO, bo mozliwe ze jest to pojazd w leasingu. Co nie zmienia faktu kto jest jego wlascicielem :-)
            • wikin Re: Nowe autobusy 24.10.05, 15:50
              bielskobiala.naszemiasto.pl/wydarzenia/529939.html
              no to teraz zamieszali, ja też widziałem żółto-zielonego irisbusa na
              rejestracji PO, i nie była to czeska blacha
              czyżby pojawiły się dwa takie cuda, jeden testowy i jeden w zastępstwie? czy
              raczej to kolejna nierzetelność dziennikarska?
              • mcmaxim Re: Nowe autobusy 24.10.05, 16:24
                ehm... to sa dwa rozne autobusy. a wlasciwie byly, bo bialy, krotki irisbus na czeskich blachach wlasnie wyjechal do karlovych varów, i to on byl na testach. ten przegub wysokopodlogowy na poznanskiej rejestracji to wlasnosc mpk walbrzych a zostal do bielska przyslany przez "kapena slupsk" bo ten ostatni zaklad nie wyrabia sie z remontem jednego z bielskich przegubowych ikarusow, a mzk na nadmiar sprawnego taboru nie narzeka, wiec dostal tymczasowke.
        • Gość: Olo Re: Nowe autobusy IP: 62.233.185.* 19.10.05, 15:37
          tylko nie jelcze!
          po Katowicach trochę tego jeździ i nie wywarły na mnie pozytywnego wrażenia.
          Przynajmniej w zestawieniu z Solarisami i MAN-ami. Jakies takie głośniejsze, w
          środku prymitywniej wykończone (np przednie nadkola to kawał plastikowej szafy,
          która zajmuje mnóstwo miejsca), w środku wszystkie plastiki i rurki trzeszczą,
          wiele razy zacinały się drzwi. Po prostu gdyby nie Solaris, to powiedziałbym,
          że to standartowy polski produkt. Niby nowoczesny, ale niedopracowany.

Do Solarisów i MAN-ów, którymi mam czasami przyjemność jeździć w Bielu i
          Katowicach, nie umywają się.
          • Gość: ddd Re: Nowe autobusy IP: *.cyberczad.pl 19.10.05, 18:15
            Solarisy może i prezentują się dobrze wizualnie, ale kierowcy narzekają, ze
            wykonanie ich jest mizerne. Co innego MANy, ale problemem tu pewnie będzie
            cena...
      • Gość: ddd Re: Nowe autobusy IP: *.cyberczad.pl 19.10.05, 18:09
        "Gdzieś czytałem??". Wikin, w innym wpisie podawałeś, że czytasz Gazetę :))
        miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,2955873.html
        "Kierownictwo zakładu będzie zbierało opinie kierowców, mechaników oraz
        pasażerów, żeby wykorzystać je przy rozpisywaniu przetargu." Ciekawe jak
        miałoby wyglądać zbieranie opinii pasażerów - mydlenie oczu pewnie...
        • wikin Re: Nowe autobusy 19.10.05, 18:57
          Gość portalu: ddd napisał(a):

> "Gdzieś czytałem??". Wikin, w innym wpisie podawałeś, że czytasz Gazetę :))

nie bardzo rozumiem tą uwagę, napisałem tak:
          "ja jednak i tak bede kupować GW, bo kupuje ją nie ze względu na dodatek
          (lokalny) natomiast informacje lokalne ściągam z netu, z różnych źródeł"
          zwyczajnie nie pamiętałem czy to była GW czy może coś innego
      • ewikma Re: Nowe autobusy 23.10.05, 11:36
        to są testy po których wybiorą jakiś autobus:)
        • mcmaxim Re: Nowe autobusy 23.10.05, 14:44
          ehm, nikt nic nie wybierze :-) te autobusy co najwyzej pomoga najlepiej okreslic wymagane parametry, ale sam zakup i tak bedzie mial forme przetargu, bo mzk to firma gminna, i (nie daj Boze) wygrac moze nawet autobus kiepsko spisujacy sie na tectach, bo producent da duzo nizsza cene, a np. zmiesci sie w warunkach...
          • Gość: ddd Re: Nowe autobusy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 18:53
            Można też tak ustawić wymagania, żeby zmieścił się w nich tylko wybrany
            producent. I coś mi mówi, że tak tu będzie... :)
    • albrecht1 Re: Nowe autobusy 04.12.05, 22:07
      No i proszę, będą zmiany w sprzęcie:
      "W przyszłym roku na bielskie ulice wyjedzie 10 nowoczesnych autobusów. Zastąpią
      kilkunastoletnie jelcze, które większość czasu spędzają w warsztatach. Od lat
      miasto nie kupiło tak wiele autobusów"
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35056,3047786.html
      • alex.stela Re: Nowe autobusy 05.12.05, 12:41
        Czas najwyższy. Niektóre jak zakopciły... Fuj!
    • Gość: Kaligula Re: Nowe autobusy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.12.05, 18:32
      I bardzo dobrze, jestem przekonany, że to dobry wydatek!!
      • albrecht1 Re: Nowe autobusy 05.12.05, 19:41
        Zgadzam się. Poczciwe Ikarusy na ropę już dość nasmrodziły.
        • mcmaxim Re: Nowe autobusy 05.12.05, 22:04
          1. Krzysio, a myslisz ze na co beda jezdzily nowe, jak nie na rope? ;-P no, jesli chcemy czegos innego - niech zyja tramwaje! :-)
          2. Przegubowe, poczciwe Ikarusy 280 pojezdza jeszcze pare dobrych lat. Nie zapowiada sie, zeby MZK bylo stac na nowy tabor tego typu, tym bardziej ze wymienic trzeba by wtedy prawie 1/3 taboru - bo wszystkie przeguby sa starej generacji. A poki co - po kolei sznureczkiem od parunastu miesiecy ida do totalnej odbudowy, zeby jeszcze po kolejnym milionie kilometrow wyrobic :-)
          • albrecht1 Re: Nowe autobusy 06.12.05, 08:30
            Wszystko to prawda, ale jednak jest różnica między wspólczesną konstrukcją
            diesla, a tego sprzed blisko 20 lat. I nawet jeśli nie wymieni się całego
            taboru od razu, to zakup 10 nowych autobusów jest krokiem we właściwym kierunku.
            Niestety, opcja szynowa póki co, jest jedynie w planach.
            • alex.stela Co do tramwajów 06.12.05, 09:20
              Maximie, ja też uwielbiam patrzeć na tramwaje, szczególnie na starych
              pocztówkach. Zgadzam się, że ich obecność dodaje "miejskości" miastu. W ogóle
              tramwaje są świetne. Niestety po kilku latach pobytu w Gliwicach, gdzie jest
              przecież tylko jedna linia tramwajowa, stwierdzam, że więcej z tramwajami
              kłopotu, niż z nich pożytku. Poziom hałasu i szkodliwość wstrząsów dla
              otoczenia są ogromne, nawet po remoncie torowisk. O utrudnianiu ruchu kołowego
              czy szpeceniu krajobrazu "olinowaniem" trakcji już nawet nie wspominam. Jeśli
              już miałyby zawisnąć w B-B te druty, to widziałbym tu raczej trolejbusy. To
              pojazdy o najmniejszym wpływie na otoczenie.

Tak, wiem że tramwaje są piękne... ;-)
              • Gość: dominos Re: Co do tramwajów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 14:20
                no to jak kupia nowe autobusy to bedzie pretekst do podwyzki cen biletów ;)
      • Gość: freddy durkee Re: Nowe autobusy - znowu? IP: *.wh.uni-dortmund.de 13.12.05, 18:47
        Heh, pamiętam jak byłem w podstawówce, gdzieś w 1996 pojawiły się w Bielsku
        nowe Ikarusy 405 - te krótkie. Yeah, to były fajne maszyny. Wszyscy w kółko
        jeżdziliśmy byle tylko jeździć. W sumie to do dzisiaj nieźle się prezentują
        (nie wiem jak sprawują).
        • albrecht1 Re: Nowe autobusy - znowu? 13.12.05, 19:20
          Jak sam napisałeś, to była nowośc 10 lat temu i każdy pojazd po takim okresie
          ekspolatacji wypadałoby wymienić.
          • Gość: ddd Re: Nowe autobusy - znowu? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.12.05, 00:35
            Wypadałoby ... ale się nie wymieni. Te Ikarusy na tle innych są wciąż nowością.
            Ostatnio zdarzało mi się jeździć jelczami chyba z epoki kamienia łupanego - te
            z siedzeniami z samego tyłu. Kierowca zmieniając biegu musiał wprowadzać silnik
            na bardzo wysokie obroty, co powodowało mocne szarpniecie. A silnik przy tym
            wył, że żal mi się robiło siedzących z tyłu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka