Dodaj do ulubionych

legitymacja ubezpieczeniowa

27.09.06, 19:59
Mam zamiar rodzic w wojewodzkim, termin za 3 tyg.
Pracuje, jestem na L4. Umowa o prace konczy mi sie z dniem porodu.
niedostalam legitymacji od pracodawcy. I watpie zeby udalo mi sie ja zdobyc.
Czy to jest problem w szpitalu? tzn niechca przyjąc na kaerte chipową?? jak
to jest w wojewodzkim???
Obserwuj wątek
    • ciri_77 legitymacja musi wystarczyć!!! 27.09.06, 20:32
      W województwie śląskim jedynym dokumentem potwierdzającym fakt posiadania prawa
      do ubezpieczenia zdrowotnego jest karta czipowa i na tej podstawie musisz zostać
      przyjęta do szpitala. (ja powiedziałam pani w izbie że legitymacji nie posiadam
      i tyle, jakoś mnie przyjęli)
      Zawsze proszę o podstawę prawną żąddania legitymacji :) (jestem
      księgową-kadrowcem i nie lubię gdy ktoś próbuje wykorzystywać sytuację bycia po
      drugiej stronie biurka)
      • uma.pax Re: legitymacja musi wystarczyć!!! 28.09.06, 10:56
        tzn karta chipowa musi wystarczyc????

wystraszylam sie troche bo slyszalam ze w wyspianskim robia problemy z
        przyjeciem jak sie nie ma LEGITYMACJI ubezp (nie karty chipowej)
        • ciri_77 Re: legitymacja musi wystarczyć!!! 28.09.06, 15:27
          Dokładnie tak, szpital nie ma prawa domagać się od pacjenta legitymacji!!! Dośc
          często szpitale jednak chca okazania legitymacji bo poród to droga procedura i
          boją się że NFZ nie zapłaci za pacjentkę nieubezpieczoną. Ale nie mają prawa
          żądac tej legitymacji (możesz jej przeciez wcale nie posiadać, jesli pierwszą
          pracę podjęłaś po reformie zdrowotnej). Ja takową posiadam (ale nie podbitą) i
          nie używam. W ciągu 3 lat byłam w kilku szpitalach i karta wystarczała.
          • mathka A co, jeśli będzie się miało legitymację, 29.09.06, 10:03
            a karty chipowej nie?
            Przeniosłam się właśnie na ubezpieczenie męża (do tej pory, jako studentka, byłam
            na ubezpieczeniu mamy). Zmieniłam nazwisko i chcę wymienić teraz kartę chipową
            (obawiam się, że mogą być jakieś problemy, ponieważ stara jest z moim panieńskim).
            A na nową kartę czeka się 2 tygodnie - obawiam się czy zdążę :(
            • ciri_77 Re: A co, jeśli będzie się miało legitymację, 29.09.06, 22:12
              Jako studentka mogłas być spokojnie na własnym ubezpieczeniu (zgłasza uczelnia) :)
              Karta chipowa moze być na stare nazwisko, jest nadal ważna (NFZ ma twoje dane
              stare i nowe). Ja zmieniłam nazwisko rok temu i do tej pory złożyłam wnioski na
              dowód i prawo jazdy, karty jeszcze nie (a moje dziewczyny juz mają :)
              • mathka Dzięki :D 29.09.06, 22:59

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka