Dodaj do ulubionych

Sfera odmieni centrum Bielska-Białej

IP: 193.238.42.* 04.12.07, 23:32
Szkoda że w Katowicach czegoś takiego się nie planuje, było by to miła
alternatywą do Galerii 3 Stawów, SSC czy kolejnej Biedronki..

---
Portal Społeczności Śląska
Obserwuj wątek
    • Gość: beel2 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 193.109.212.* 05.12.07, 08:01
      Bielsko-B. to moje rodzinne ukochane miasto, do niedawna było
      głęboką zaspaną prowincją, dzięki sferze ożyło a sfera 2 to juz
      wielki świat, a to nam się należy jak świni koryto po odebraniu
      miastu statusu województwa
      • Gość: BB Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 62.87.184.* 05.12.07, 08:41
        Bielsko byc moze bylo prowincą ale na pewno nie ożyło dzięki Sferze. Właściwie to ona zabiła prawdziwe miasto, na starówce już nikt nie bywa i nic się nie dzieje, cała wieś wali do Sfery i plasitku, siedzą w Klimacie i jarają szlugi.
        A Sfera 2? Ktoś nieźle zarobił ale na pewno nie miasto, przecie zarobione 6 mln to śmieszna suma, która pewnie zostanie przejedzona a nie zainwestowana przez naszych włodarzy.

Podsumowując, uważam, że trzeba budować centra.
        • Gość: Dawid Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.07, 11:42
          Starowka umiera, ale nie przez Sfere i czy inne C.H., a przez brak miejsc do
          zaparkowania (nawet platnych), wieczne remonty i korki.
        • Gość: Ja Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 170.252.72.* 05.12.07, 18:31
          Zgadzam sie, Bielsko wcale nie ozylo dzieki Sferze. Wrecz
          przeciwnie, po 11 Listopada az strach czasem chodzic, tak pusto.
          Miejsce sklepikow zajely banki...
          DObrze, niech powstaja takie centra rozrywkowo-handlowe, ale nie
          zapominajmy o rozbudowie starowki, 11 Listopada oraz Placu Wojska
          Polskiego. To w tych miejscach powinno byc tloczno od knajpek i
          butikow oraz nas, mieszkancow Bielska. Tam tworzy sie prawdziwy
          klimat miasta, nie w Sferze!
          • Gość: WILKOWIAN Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 18:53
            a nie przypadkiem "Bielszczanie" z Wokulskiego zamknęli bezpośredni dostęp
            Klientów Sfery do ul. 11 listopada?
            • Gość: mika Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 77.252.190.* 12.07.09, 21:33
              jak to "bielszczanie" z wokulskiego zamkneli dojscie do sfery? z
              tego co widzialam na dzisiejszym spacerze to dojscie bedzie plantami
              nad rzeka i od cechowej, dokladnie tak samo jak do wolkulskiego. o
              co ci chdzilo???
      • ania82_i81 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 25.09.08, 17:35
        Ale i tak- chcesz czy nie- Bielsko to zadupie w górach.
    • Gość: kruk51 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 09:58
      Ano ! Jestem bielszczaninem. Wiem co było i wiem co jest. Chwalebną rze
      czą jest "Sfera" i jej rozbudowa. Ale kto i kiedy policzy ile miasto straciło na
      unieruchomieniu fabryki produkującej tekstylia. To nie prawda, że stare budynki
      po fabryczne. Prokurator powinien się zająć
      tymi co doprowadzili do dewastacji tej fabryki. To nie były miliny, to
      były miliardy. Śmieszne co ? Okradamy samych siebie zgodnie z nowa ide
      ologią polityczną a potem cieszymy się, że sprzedaliśmy intratnie gruzowisko. To
      gruzowisko nie jest wart kilku milionów. Jest wart co
      najmiej 1,5 do 2,o miliarda. Taka jest prawda. Jeszcze tylko taka ma
      ła wzmianka. Prokurator jest zawsze z klucza politycznego i nie ma się kto
      zabrać za dupę tych co zniszczyli. Przykre to, ale Bielsko-
      Biała już nigdy nie będzie dumą polskiego przemysły włókienniczego.
      Kiedyś Bielsko było co najmniej w pierwszej dziesiątce największych
      ośrodków przemysłu włókienniczego na świecie. Teraz to już tylko lele
      gancki ale grajdoł. Czy ktoś się tym przejmie ? Wątpię ! Starzy umie
      rają a młodzi prawdy nie znają. W szkole wcisną młodym kit ideologicz
      ny i zaś będzie fajnie co ?
      • Gość: Michał Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 10:05
        O, widzę, że mamy tutaj dinozaura, który jakimś cudem wyszedł cało z zagłady.
        Wydaje Ci się, że fabryka tekstyliów w małej hali w centrum miasta miałaby rację
        bytu? Chłopie, Chińczycy uszyją Ci paletę swetrów w cenie takiej, jak dniówka
        jednego robotnika w Polsce. Jakie centrum przemysłu włókienniczego, dżizas...
        Mamy XXI wiek... Obudź się.
        • Gość: kruk51 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:00
          Drogi Michale ! Zwraca się do Ciebie Dinozaur ! Czy jesteś bielszczani
          nem, czy twoi rodzice i dziadkowie są bielszczaninami? Czy znasz historię miasta
          Bielska-Białej. Trochę sie dokształć. Warto coś więcej wiedzieć o własnym
          mieście, który jest domem nas wszystkich. To właśnie
          przemysł włókienniczy i nie tylko stworzył to miasto. A chińskie wyroby
          wiesz co są warte. Chyba więcej nie trzeba, uważam że rozumiesz co jest
          grane.
          • Gość: howh_wodzu Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 15:26
            Sorry, ale jest XXI wiek i rządzi konkurencja na rynku, a nie
            historyczne tradycje miasta. Fabryka padła bo produkowała produkt
            który się nie sprzedawał. A takie historie o tzw. "wyprzedawaniu
            majątku" to można na zebraniach pis opowiadać. Takie jest życie, a
            świat idzie do przodu.Proste.

Jeśli Ci zależy na BB to powinieneś się cieszyć że z centrum znika
            przemysł.I pojawiają się handel i usługi.
          • Gość: Michał Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.07, 13:16
            > Chyba więcej nie trzeba, uważam że rozumiesz co jest grane.

Oczywiście, że rozumiem (za to Ty niestety kompletnie nie). Chińczycy robią
            sweter za dolara włącznie z frachtem i cłem. Polacy robią sweter za 20 zł, bo u
            nas szwaczka kosztuje firmę 2000 zł licząc z ZUSami i podatkami, i pracuje 8h
            dziennie (teoretycznie), a w Chinach szwaczce płaci się trzydzieści dolarów
            miesięcznie i pracuje pół doby. Producenci produkują w Chinach, bo jest tanio.
            Niech Ci się nie wydaje, że z Chin tylko szajs leci. Lecą takie rzecz, jak sobie
            zażyczysz, również dobre jakościowo i mimo tego są śmiesznie tanie. 90% tego, co
            kupujesz w markowych butikach, zostało uszyte w Chinach.

A gospodarka nie ma nic wspólnego z historią, tradycjami i tym, co kiedyś w
            Bielsku było, a czego nie było. Po prostu produkcja tekstyliów w Polsce (i
            Europie) spada na łeb na szyję i nikt już takich fabryk nie potrzebuje,
            niezależnie od tego, co Ty byś tam sobie życzył i chętnie w Bielsku widział :)
            Jeśli chcesz, to możesz oczywiście założyć fabrykę tekstyliów i w ten sposób
            "zrewitalizować" :) miasto. Warunek: zrób to za swoje, a nie publiczne, pieniądze.
            • Gość: Jaskiniowiec Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 57.66.193.* 27.03.08, 13:48
              Gość portalu: Michał napisał(a):

> > Chyba więcej nie trzeba, uważam że rozumiesz co jest grane.
              >
              > Oczywiście, że rozumiem (za to Ty niestety kompletnie nie). Chińczycy robią
              > sweter za dolara włącznie z frachtem i cłem. Polacy robią sweter za 20 zł, bo u
              > nas szwaczka kosztuje firmę 2000 zł licząc z ZUSami i podatkami, i pracuje 8h
              > dziennie (teoretycznie), a w Chinach szwaczce płaci się trzydzieści dolarów
              > miesięcznie i pracuje pół doby.

No więc Michale jedź do Chin i pracuj tam w takich warunkach za 30$ i pracuj 12
              godzin dziennie.
              Tym sposobem kupując te towary Świat wspiera wyzysk człowieka w tych Chinach.
              • Gość: do jaskiniowca Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 29.03.08, 11:28
                do jaskiniowca!!! kolego, chyba pomyliles watki. "my" tutaj
                zabudowujemy scisle centrum bielska. ciezka robota !!!!
                • Gość: rob Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.08, 15:46
                  szukam dobrze płatnej na buowie sfery. do kogo trzeba udezyc? ktos
                  to wie?
                  • Gość: robo Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.08, 11:56
                    zobacz przy budowie. tam kreci sie wielu ludzi i betonuja juz cos.
                    robota na pewno jest. pytaj
              • Gość: Hem Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.08, 18:59
                Gość portalu: Jaskiniowiec napisał(a):

> Tym sposobem kupując te towary Świat wspiera wyzysk człowieka w tych Chinach.

Wyzysk? A co lepsze? Pracowac za 30$, co w Chinach wcale nie jest taka mala
                kwota i miec za co jesc czy nie pracowac, siedziec w lepiance z krowiego lajna i
                zrec trawe?
            • Gość: dinozaurka 2 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.11.08, 18:36
              Moi drodzy młodzi adwersarze . Jesteście zauroczeni szybkością , taniochą ,
              szybkim bogaceniem się i nic innego nie liczy się dla Was oprócz szmalu ,
              szybkich wypasionych bryk ,wesołego spędzania czasu i radosnego szmerku w
              pustych główkach . Co Wy młodzi możecie wiedzieć o solidnym produkcie , który
              przetrwa niejedno pranie , kiedy moda uczyniła z Was niewolników ? Co dzień nowy
              - co z tego , że byle jaki - ciuch , co dzień nowe buty - co z tego , że po
              kilku peregrynacjach nie nadają się do użytku ,że torebka nie pasuje do całości?
              Bylejakość zakorzeniła się u nas na dobre. A dlaczego ? O tym się nie mówi .
              Kiedyś , dawno temu , kiedy byliśmy dopiero na początku tej drogi donikąd ,
              wysłuchałam pewnej audycji radiowej . Był to wywiad z włoskim , wiodącym wtedy ,
              producentem butów . Powiedział ,że nie opłaca mu się produkować towaru solidnego
              , dobrego - bo zwyczajnie by nie ZAROBIŁ .Tak , moi młodzi forumowicze .
              Zniszczono nasz przemysł po to , aby nie odbierał klientów producentom
              bylejakości .Tak jest ze wszystkim - odzież , agd , meble , dywany .Teraz nawet
              domy buduje się tylko na jedno pokolenie , żeby dorobkiewicze mogli na ludzkiej
              krzywdzie zbić fortuny .Po co Polacy mają się rozwijać i żyć na względnym
              poziomie - jak mogą Azjaci , Europejczycy -ci z LEPSZEJ EUROPY , zachodniej?To
              przecież do Polski można przywieźć te góry śmieci i odpadów nikomu na zachodzie
              nie potrzebnych,szumnie zwanych TOWAREM IMPORTOWANYM .To do nas można wwieźć
              stare szmaty , które Europa zużyła i wyrzuciła na śmietnik.Po co my mamy
              produkować len , wełnę - dać pracę rolnikom - Wschód i Zachód zasypie nas
              plastikiem . Powoli zaczynamy stawać się śmietnikiem Europy - uczy się taniochy
              i bylejakości - a Wy , młodzi łykacie to jak cukierek . I jeszcze macie
              pretensje do nas , starszych , że uczymy Was szacunku do pieniądza , rodzimej
              produkcji i kultury.Wy nie znacie smaku prawdziwego chleba na zakwasie ,
              swojskiej kiełbasy w której było TYLKO mięso i przyprawy , mleka ,śmietany i
              wiejskiego sera .A szkoda - bo mielibyście porównanie . Ale do rzeczy - jestem
              krawcową . Kiedyś jak kupowałam tkaninę to była solidnie zrobiona . A dzisiaj -
              szyłam pościel z chińskiej bawełny - robią się dziury już podczas szycia .
              Kiedyś w płaszczu z bielskiej wełny można było chodzić latami - i zawsze był
              ładny i elegancki . A dziś - po pierwszym czyszczeniu chemicznym, praniu odzież
              się rozłazi . Polskie tkaniny były znane na całym świecie - najwięksi krawcy
              zamawiali u nas tkaniny wełniane i lniane .I nie była to propaganda
              socjalistyczna , nie . To była solidna , dobra jakość , która spełniała
              wszystkie wymogi dobrego produktu.To o tym chcemy Wam , młodym mówić
              .Przypomnieć ,że nie wszystko co stare ,jest złe .
              • Gość: finiiyba Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.web.vodafone.de 01.12.08, 20:05
                Chyba pomylilas fora. Idz sobie do jakiejs wspolnoty i pobiedzicie
                sobie nad wlasna niedola.
              • Gość: WILKOWIAN Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.09, 19:01
                Szanowna Krawcowo. Pamiętam jakość wyrobów. Podobnie jak normy i warunki pracy..
                Ekologię i szacunek dla środowiska. Białkę płynącą każdego dnia w innym odcieniu.
          • Gość: Hem Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.08, 18:53
            Gość portalu: kruk51 napisał(a):

> Drogi Michale ! Zwraca się do Ciebie Dinozaur ! Czy jesteś bielszczani
            > nem, czy twoi rodzice i dziadkowie są bielszczaninami? Czy znasz historię miast
            > a
            > Bielska-Białej.

Ja jestem bielszaczninem z dziada pradziada, znam historie i uwazam, ze tesknota
            za XIX wiecznym przezytkiem jakim bylo wlokiennictwo to glupota.

>To właśnie przemysł włókienniczy i nie tylko stworzył to miasto.

Miasta nie stworzyl przemysl tylko przemyslowcy do ktorych ten przemysl nalezal,
            a upadek tego miasta zaczal sie znacznie wczesniej niz upadek przemysl, czyli
            wraz ze zniknieciem starych przeslowych rodow.

A chińskie wyroby
            > wiesz co są warte.

I tu sie BARDZO mylisz. Jesli zamowisz w Chinach tandetne podkoszulki po 5
            centow za sztuke, to oni dostarcza ci tandetne podkoszulki po centow za sztuke,
            a jak zaplacisz 2 dolary za sztuke za podkoszulki pierwszej klasy to dostaniesz
            podkoszulki pierwszej klasy.
      • Gość: turysta Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.elsat.net.pl 05.12.07, 11:06
        górskie miasto ma żyć z turystyki a nie z włókiennictwa
        • Gość: aliveinchains Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:55
          185tys ludzi ma zyć z turystyki? a w samum subregionie jest ich
          600tys..cłowieku puknij się...

A włókiennictwo padło też z innej przyczyny...zakłady były
          skoncentrowane w centrum i poblizu i to nie spełniało norm
          srodowiskowych...

A wierzę, że kiedyś włókiennictwo wróci w BB do łask...takie na
          najwyższym poziomie, tyle że fabryki bedą lokować się poza miastem.
    • Gość: Arbaal z Białej Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 11:07
      Już się boje.
      Przez rok nie mogli zrobić porządku z okolicą dawnej stacji CPN a
      czytając tak ambitne plany sfery2 bardzo w to wątpie by inwestor
      podołał zadaniu.
      P.S. 101 apatramentów? to chyba po 20m kwadratowych każdy ;-)
      • Gość: Dawid Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 05.12.07, 11:40
        Z tego co wiem, to teren po dawnym CPN, nie nalezy do sfery, tylko do osoby
        trzeciej, wiec trudno, aby sfera cudzy zagospodarowywala...
      • Gość: mieszk Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 12:57
        Apartamenty mają być od 60 do 100 mkw
    • Gość: beel2 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 193.109.212.* 05.12.07, 13:17
      jeśli chodzi o Bielską Starówkę to myślę że w nowym sezonie
      zabłyśnie, na razie nie ma warunków żeby przebywać na zewnątrz ale
      byłam tam w ciepły jesienny wieczór gdy ogródki kawiarniane były
      czynne i naprawdę nie wierzyłam własnym oczom, bo trudno było
      znależć miejsce do siedzenia, więc niech mi nikt nie opowiada że
      wszyscy ganiają do sfery. Owszem w sferze można zrobić zakupy bez
      obawy że zmokniesz w czasie deszczu, pójść do kina, czy zjeść dobre
      lody, jednak smakosze podniebienia przebywają i jadają w zupełnie
      innych miejscach. tak więc jesli zakupy czy kino to owszem sfera a
      jeśli spacer i spotkanie przy piwku ze znajomymi to jak najbardziej
      Rynek i okolice, a co do przemysłu włókienniczego to słusznie ktoś
      zauważył że od tego są dziś Chiny. wcale za nim nie tęsknię choć pół
      mojej rodziny kiedyś pracowało przy krosnach.
      • Gość: aliveinchains Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 13:51
        Gość portalu: beel2 napisał(a):

> jeśli chodzi o Bielską Starówkę to myślę że w nowym sezonie
        > zabłyśnie, na razie nie ma warunków żeby przebywać na zewnątrz ale
        > byłam tam w ciepły jesienny wieczór gdy ogródki kawiarniane były
        > czynne i naprawdę nie wierzyłam własnym oczom, bo trudno było
        > znależć miejsce do siedzenia, więc niech mi nikt nie opowiada że
        > wszyscy ganiają do sfery. Owszem w sferze można zrobić zakupy bez
        > obawy że zmokniesz w czasie deszczu, pójść do kina, czy zjeść
        dobre
        > lody, jednak smakosze podniebienia przebywają i jadają w zupełnie
        > innych miejscach. tak więc jesli zakupy czy kino to owszem sfera a
        > jeśli spacer i spotkanie przy piwku ze znajomymi to jak
        najbardziej
        > Rynek i okolice, a co do przemysłu włókienniczego to słusznie ktoś
        > zauważył że od tego są dziś Chiny. wcale za nim nie tęsknię choć
        pół
        > mojej rodziny kiedyś pracowało przy krosnach.

100% racji...Bielsko-Biała w wiosenne i letnie ciepłe wieczory
        wygląda niczym Chorowacja...i chyba opinie o nudnym miescie gdzie
        liczy się sfera puszcza ktoś kto tu mało bywa i nie tam gdzie trzeba.
        Ps. Myślę, że hitem za 2 lata będzie przebudowany plac WP. Zamiast
        sklepów, placówek bankowych i biur nieruchomości pojawią się
        knajpy...na razie jest tam chyba tylko jedna.
        • Gość: dd Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.12.07, 19:40
          a kto powiedzial ze za dwa lata bedzie gotowy plac WP - na pewno nie
          • Gość: zeldan Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.yoda.pl 06.12.07, 10:36
            Z tym placem moze byc roznie - z jednej strony miasto ciagnie watek
            projektowania plyty rynku, z drugiej chce pod nia zmiescic duzy
            podziemny parking, z trzeciej zas nie chce na ten parking wylozyc
            ani grosza. Wszystko to raczej kaze przypuszczac, ze temat przez
            kolejne lata zostanie zawieszony. No chyba ze odpuszcza parking (co
            nie daj Boze - trzeba zaczac chowac auta pod ziemia - nie ma miejsca
            w centrum na parkingi naziemne - i nowa sfera niech nie bedzie tutaj
            wymowka dla wladz miasta). Z placem WP zwiazany jest temat Klimczoka
            i jego modernizacji (ma sie zaczac chyba w 2008?) i budowy kamienicy
            zaslaniajacej go od strony placu WP.
      • Gość: BB Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 62.87.184.* 06.12.07, 11:31
        Bardzo chciałbym, żeby Starówka błysnęła ale jak patrzę na rynek to mam wątpliwości.. owszem jest sporo już knajp i sporo ludzi (czasami) ale naprawdę z porównaniu z tłumami w Sefrze to świeci pustkami.

Przede wszystkim priorytet to parkingi.

A co do centrów handlowych to bardziej liczę na centrum na ul. Leszczyńskiej, któe mam nadzieję przełamie w końcu monopol Kinoplexu, i ceny pójdą chociaż trochę w dół (tam ma być Cinema City).
        • Gość: mach_2 Re: A propos kina IP: *.c201.msk.pl 06.12.07, 12:30
          miasta.gazeta.pl/opole/1,35114,4733090.html
          W Opolu mają niezlą akcję.
    • Gość: Bielszczok Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 17:08
      To jest wszystko super, ale dlaczego ktoś przechrzcił rzekę Białkę?
      Przecież "Biała" to jest miasto, przyłączone w 1950 r. do Bielska,
      a nie rzeka!
      • Gość: rb Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.c160.msk.pl 05.12.07, 17:11
        Puknij się w głowę.Rzeka płynąca przez Bielsko nazywa się "Biała", a nie żadna
        Białka!
        • Gość: aliveinchains Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.07, 18:50
          Białka? To chyba jakis potok....to co dzieli śląska częśc miasta od małopolskiej
          to Biała...
          • mcmaxim Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 13.12.07, 15:30
            Bzdury gadasz, "Biala" to nazwa nadana przez czerwonych, bo uwazali ze "Bialka" to jakies zdrobnienie.
            Rzeka od zawsze nazywala sie Bialka.
        • mcmaxim Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 13.12.07, 15:31
          Gość portalu: rb napisał(a):

> Puknij się w głowę.Rzeka płynąca przez Bielsko nazywa się "Biała", a nie żadna
          > Białka!

To raczej Ty sie w glowe puknij. To, ze jej nazwa zostala zmieniona jakis czas temu nie zmienia faktu, ze jej faktyczna nazwa to Bialka.
          • Gość: mach_2 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.c201.msk.pl 13.12.07, 20:20
            To, ze jej nazwa zostala zmieniona jakis czas
            > temu nie zmienia faktu, ze jej faktyczna nazwa to Bialka.
            >

Oficjalnie rzeka nazywa się Biala - Bialka to jej odcinek źródlowy
            (potok w Bystrej).
            • mcmaxim Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 13.12.07, 20:44
              Co nie zmienia faktu, ze "oficjalna" nazwa jest bledna, nie uwzglednia jednoczesnie nazwy tradycyjnej, historycznej i oficjalnej do lat 50. ub. w.
              • Gość: zrodlo Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.07, 11:54
                Czy ktoś wreszcie jest w stanie podać źródła historyczne dotyczące
                tej nazwy i wtedy problem będzie pewnie rozwiązany. Prosze o pomoc
    • Gość: BB Ważne miejsca w BB - jak je zmienić? IP: 62.87.184.* 06.12.07, 11:49
      Jak myślicie, jakie miejsca są ważne i co by należało w nich zmienić?
      Jak dla mnie:
      1. Plac Wojska Polskiego - parking na dół i jakiś projekt sensowny z kanjpami i sklepami
      2. Plac Chrobrego - ja już nie ma pomysłu co by tam można :)
      2. Starówka - może niższe czynsze dla sklepików i knajpek? Oraz zamiast targowiska parking bo to jest kluczowa sprawa.

Generalnie chyba chodzi o to, żeby stworzyć prawdziwe centrum z klimatem począwszy od placu WP aż do Starówki. No dobra i ze Sferą pomiędzy.
      • Gość: zeldan Re: Ważne miejsca w BB - jak je zmienić? IP: *.yoda.pl 06.12.07, 12:45
        W dzisiejszych czasach zeby ludzi gdzies przyciagnac, trzeba im
        zapewnic miejsce parkingowe. Starowka? Prosze bardzo - kiedys
        czytalem, ze sa plany budowy pietrowego parkingu w okolicach sadu.
        11 listopada? Parking podziemny pod placem WP + parking pietrowy w
        miejscu opustoszalej hali fabrycznej na tylach urzedu miasta (obok
        Persa). Nie musza byc bezplatne - jesli beda niedaleko i bezpieczne -
        kazdy chetnie zaplaci. A jak slysze przedstawicieli miasta
        twierdzacych, ze nie ma sensu sie wysilac na budowe parkingow bo
        przeciez w Sferze 2 bedzie duzy parking, to mi rece opadaja :-(
        • Gość: arch Re: Ważne miejsca w BB - jak je zmienić? IP: 86.43.77.* 06.12.07, 17:14
          Zbudowac system wielopoziomowych parkingow wokol centrum ,
          jednoczesnie wprowadzic sterfe ruchu uspokojonego zamieniajac
          etapami ulice na deptaki ze sklepami i knajpami ...
          Rewitalizowac stare budynki fabryczne , zamieniac na inne funkcje
          ( ale z glowa ..czyli nie jakies centrum materialow budowlanych ).
          Dogescic budynkami centrum i remontowac stare . Na przyklad bardzo
          brzydko jest w okolicy parkingow i przystanku kolo klimczoka (
          ul.Niepodleglosci/Mostowa )
          • Gość: JAK Re: Ważne miejsca w BB - jak je zmienić? IP: *.alaska.ds.polsl.pl 06.12.07, 17:41
            A gdyby teren po starym schronisku w Białej zamienić na parking?Byłoby to tanie
            i szybkie w realizacji,choć oczywiście nie rozwiązałoby to tego problemu w
            sposób systemowy.
          • mcmaxim Re: Ważne miejsca w BB - jak je zmienić? 13.12.07, 15:37
            Gość portalu: arch napisał(a):

> Zbudowac system wielopoziomowych parkingow wokol centrum ,
            > jednoczesnie wprowadzic sterfe ruchu uspokojonego zamieniajac
            > etapami ulice na deptaki ze sklepami i knajpami ... [etc]

Przylaczam sie i podpisuje :-)
    • Gość: kruk51 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.07, 20:18
      Tak jakoś miło się zrobiło ! Jest tylu, którzy kochają to miasto !
      Zaglądam tu drugi raz. Cieszy, mnie to, że jest ktoś kto wierzy iż prze
      mysł włókienniczy wróci do miasta. Włókiennictwo w pełnym zakresie tego
      słowa znaczeniu to też chleb dla nas, dla naszych pokoleń. Historia !
      Kochać miasto to znać jego historię. Mam pomyśl na porządny parking.
      Oczywiście pomarzyć jest wolno. Konkretnie, teren fabryki szczotek i da
      lej pod szpital. Widzi mi się, że tam nie ma nic wartościowego i nie było by
      szkód. No i najtaniej. Ale za ten pomysł mnie nie zbijcie.
      • Gość: arch Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 86.43.77.* 10.12.07, 13:22
        Wolalbym aby zamiast przemyslu wlokienniczego w odnowionych
        budynkach fabrycznych zadomowily sie biura , firmy
        komputerowe ..itp Tak jak to ma miejsce obecnie w Lodzi ...
        • Gość: BB Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 62.87.184.* 11.12.07, 11:16
          Właśnie tak, przecież mamy duży potencjał starych fabryk i budynków nadających się idealnie na odnowienie i zrobienie biur i knajpek..
          Udało by się przywrócić po części klimat fabrycznej części miasta, będącej jednocześnie nowoczesną wizytówką miasta, (tak jak faktycznie w Łodzi).
          Idealna była by ul. Grażyńskiego od Sfery, jak by wyremontować i odnowić te elewacje z cegły.. Było by pięknie.
          • Gość: arch Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 86.43.77.* 11.12.07, 18:12
            ..w druga strone , wzdluz rzeki tez sie ciagna opuszczone
            fabryki ..ech gdyby tak je odrestaurowac wraz z nowym,
            zagospodarowanym otoczeniem bylby bardzo ladny nowy kawalek
            miasta ..ale jakos w ratuszu nie pala sie do dyskusji o tym ...
    • Gość: now Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.07, 11:19
      Do dyskusji w innym miejscu na forum: w sferze 2 będzie prawie 1400
      nowych miejsc parkingowych, więc rozładuje problem parkowania w
      ścisłym centrum miasta. Na marginesie, miasto na placu wojska
      polskiego planuje zaledwie 300 miejsc. Ładna dysproporcja. Inwestora
      prywatnego stać na więcej? I rozwiązuje problemy za miasto?
      • Gość: arch Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 86.43.77.* 13.12.07, 11:00
        przewaznie inwestora prywatnego stac na wiecej ..
      • Gość: bielszczanin4 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.2.* 13.12.07, 14:30
        Taa.... jak ten parking będzie taki jak przy istniejącej Sferze,
        to... z tych 1400 miejsc zrobi się (realnie) jakieś 500-800. Bo te
        miejsca robią dla F126p - zarówno na szerokość jak i na długość: jak
        dłuższym autem (kompaktem, nie mówiąc o większym) się w takim
        miejscu staje plus jeszcze naprzeciwko to samo - to 2 auta minąć się
        w przejeździe nie mają najmniejszych szans.
        Także to wszystko wygląda ładnie jedynie na... papierze.
        • Gość: now Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:34
          Nie pisałam o autobusach, więc miejsc będzie dużo. 6 razy więcej niż
          planuje miasto.
          • Gość: amelia Re: Sfera i inne hipermarkety IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.12.07, 15:06
            to miejsca do przebywania dla ludzi lubiących blache i plastiki. W
            sobote, czy niedziele , w centrum miasta nie ma ludzi, czasem ktoś
            przemknie chyłkiem , rzeczywiście strach. Wszyscy siedzą w
            sferze.Trzeba koniecznie coś zrobić aby ożył Stary Rynek, żeby tam
            nie było pusto i smutno.
            • Gość: dd Re: Sfera i inne hipermarkety IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.12.07, 20:23
              jak ma odzyc, skoro wszystkie sklepy w centrum miasta sa pozamykane
              • Gość: bielszczanin80 Re: Sfera i inne hipermarkety IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.12.07, 00:34
                największą atrakcją naszego miasta są i tak tereny zielone i nic i nikt tego nie zmieni, kwestia tylko oceny jak je umiemy wykorzystać,
                np. przykładowo co by zrobił Wrocław gdyby w swoich okolicach miał: Szyndzielnię, Przegibek, schronisko na Stefance, Magurkę, dolinę Wapienicy?
    • tome1985 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 18.12.07, 14:48
      Moze jakieś fotki ktoś wrzuci z budowy:)
      • Gość: plot Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.07, 10:53
        NBa razie nie ma co fotografować. Widziałam jak "grzebią" się w
        ziemii
        • Gość: rob Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.08, 12:14
          Chyba ruszyli z budowa na dobre. Wbijają jakieś ścianki i kopią pod
          fundamenty. Chciałam zrobić zdjęcia ale ochroniarze mnie pognali.
          Sprobuję kiedy indziej.
          • Gość: wowwow Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.01.08, 18:33
            zadam pytanie, co zrobiliśmy żeby ożywić tereny podgórskie wokół miasta? na Śląsku budowane są wyciągi narciarskie a u nas...........................nie.
            • Gość: wowwow Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.01.08, 18:47
              narty.gazeta.pl/narty/1,76026,2450769.html
              • Gość: dominos Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.08, 22:26
                To chyba dowcip jest, nie?:)
            • Gość: nar Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.08, 11:23
              Ten wątek o nartach chyba nie wtym miejscu powinien być. Komuś się
              coś pomyliło. Ale jak już piszę to może ktoś wie jakie resturacje
              będą w nowej sferze?
    • Gość: obserwer Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 16:38
      Twierdzenie że miasto B-B zarobiło na interesie ze Sferą pare
      milionów to kpina.Przewodniczący rady Miasta specjalista rzemieslnik-
      nadzorca to zarobił pół miliona tylko za poklepywanie dyrektorem D.
      i niewątpliwie Sfera odmieni nie tylko centrum B-B ale i paru
      poczciwców Miejskich.
      • Gość: dominos Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.08, 17:27
        ale nie musisz zangielszczac swojego nicka. I tak wszyscy poznają cię po tym
        twoim jadzie.
        • Gość: klick Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.08, 11:09
          dzisiaj widziałam przestawiany płot budowy. To chyba wyznaczenie
          docelowego zabudowania nowej sfery, tylko jak się do niej i na
          parkingi bedzie wjeżdzało?
          • Gość: dd Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 14.01.08, 18:45
            wjazd na parkingi bedzie przy koncu ulicy Cechowej

dzisiaj zburzyli ostatni budyneczek ktory stal na terenie sfery 2 - byla to
            stacja trafo obok przystanku autobusowego
            • Gość: zeldan Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.08, 13:15
              Sfera odmieni uklad komunikacyjny w centrum :-)
              www.super-nowa.pl/art.php?i=7421
    • Gość: Guest Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 17.01.08, 12:37
      www.super-nowa.pl/art.php?i=7433
      • Gość: kik Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 19.01.08, 13:00
        ten wywiad to piekny przyklad samouwielbienia. Gratuluje dobrego
        samopoczucia
    • Gość: Guest Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 20.01.08, 00:13
      W Sferze 2 i Gemini Park najprawdopodobniej pojawia sie takie marki jak Zara,
      Inditex, C&A, H&M, Mexx, Mango, Wallis, Aldo, Esprit.
      • Gość: maks Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.c196.msk.pl 20.01.08, 14:11
        Zara,
        Inditex, C&A, H&M, Mexx, Mango, Wallis, Aldo, Esprit.
        Skąd wiesz , skąd masz takie informacje?
        • wioskowy_glupek Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 26.01.08, 17:06
          Starówka umiera bo nie ma nic do zaoferowania...

Nie bądźcie śmieszni, co am do tego Sfera ? W każdym normalnym mieście są duze cebtra handlowe a starówki żyją...
          Jeśli chodzi o plac ZWM to panoszy sie tam taka menelnia i jest tak niebezpiecznie, że nikt sie tam nocami nie zapuszcza i nic nie pomogą restauracje.

Z kolei 11 listopada plac wojska i okolice nie oferują niczego ciekawego poza paroma podrzednymi lokalikami i spelunami... Nocą roi się od nawalonych dresów, blachar i tego typu towarzystwa.

Poza tym Bielsko zabija brak komunikacji nocnej. Nie każdy ma samochód, a autobusy nocne w tym mieście to abstrakcja. Kto to widział ? To chyba na wioskach tak kursują... Ja nie ma czym dojechac i wrócić to ludzie nie jeżdżą i tyle...

Bardzo dobrze, że powstanie Sfera 2 i Gemini... ktoś dobrze napisał, że nalezy się jak świni koryto...
          • Gość: zuza Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 02.02.08, 14:41
            centra sa potrzebne, bo daja prace i musi ich byc kilka zeby byla
            zdrowa konkurencja. widzialam dzisiaj wielka "dziure w ziemii" na
            budowie sfery. jak gleboko beda jeszcze kopac? sa juz chyba pod
            poziomem rzeki.
            • Gość: arch Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 86.43.77.* 04.02.08, 10:37
              beda kopac gleboko bo beda tam 2 poziomy w dol ( parking )
              • bielszczanin80 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej 04.02.08, 22:45
                restauracje, puby, galerie bynajmniej nie handlowe, wieczory poetyckie, spotkania literackie, koncerty - to powinno mieć miejsce na dwóch najważniejszych placach Bielska. Dużym utrudnieniem jest to że w ścisłym centrum miasta będzie się znajdował mega kompleks handlowy, ciekawe czy w innych miastach w ścisłym centrum również się buduje mega hipermarkety.
                • Gość: arch Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 86.43.77.* 05.02.08, 10:44
                  tak, w innych miastach na zachodzie , centra zamienia sie w jeden
                  wielki hipermarket skladajacy sie z wiekszych i mniejszych
                  obiektow ..tyle ze to wszystko razem wspolgra ze soba bo jest
                  zaplanowane miedzy innymi przez urbanistow . U nas, na drodze stanal
                  Wokulski, i SferaII zamiast sie wlaczyc w centrum w najwazniejszym
                  punkcie ( ul.11-go listopada ) bedzie troche odizolowana ...Ale to i
                  tak lepiej jesli taki obiekt powstanie w centrum bo bedzie generowal
                  ruch ...
                  • Gość: wok Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.08, 11:38
                    w przyszłości można zamienić wokulskiego na puby i kabarety z
                    resturacjami, co wy na to?
                    • Gość: Guest Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 05.02.08, 12:56
                      Wokulski padnie predzej czy pozniej, kupi go wlasciciel Sfery, zburzy postawi
                      cos na jego miejscu i polaczy 11 Listopada z centrum handlowym.
                    • Gość: mille Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.08, 10:53
                      Im głębszy wykop (widziałam już w "dziurze" całą koparkę, tym
                      większe milczenie w mieście. Czy ktoś juz wie kto będzie w nowej
                      sferze?
                      Może ktoś mieszkający w poblizu zainstaluje kamerki internetowe z
                      podglądem na budowę.
                      • Gość: Guest Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 18.02.08, 13:46
                        Kamerki nikt nie zainstaluje bo to sa koszty. Co do marek to pojawia sie Zara Inditex, C&A, H&M, Mexx, Mango, Wallis, Aldo i Esprit.
                        • Gość: zar Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 11:31
                          A kto z grupy Zary? Czy wszystkie marki? A będzie tam kino lub inna
                          rozrywka? Może jakieś ciekawe restauracje?
                          • Gość: mach_2 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.c201.msk.pl 19.02.08, 16:15
                            'A będzie tam kino'.

Nie, bo jest już w 1. części. Drugie będzie w Gemini Park.
                            • Gość: clu Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 62.87.236.* 20.02.08, 23:34
                              Przydał by sie nowy klub dla 25-30 latków. Dość mam już tych
                              dzieci.Panowie projektanci pomyślcie. I może miałabym gdzie pracować.
                              • Gość: rest Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.08, 10:31
                                Podobno ma być restauracja, ale jakiego typu nie wiem. Może z muzyką
                                live? Polecałam. Widziałam wiele takich w anglii. Dobra rzecz.
                                • Gość: re Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 15:24
                                  Restauracja będzie od ulicy cechowej. Wygląda na to, że cechowa
                                  będzie wiodła prym w restauracjach. Jest już ich tam kilka, a
                                  powstają nowe. Jakiś lokal jest wykańczany koło margerity.
                                  • Gość: mach_2 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.c201.msk.pl 29.02.08, 20:16
                                    Wygląda na to, że cechowa
                                    > będzie wiodła prym w restauracjach. Jest już ich tam kilka, a
                                    > powstają nowe.

To dobrze, bo na deptakach powinny dominować knajpy. To nie miejsce
                                    na sklepiki typu Dratewka, delikatesy...
                      • Gość: kop Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 12.03.08, 17:29
                        Kopią i kopią a kiedy zaczną budować? Coś się to ciagnie, a
                        konkurencja na Andersa już nieźle buduje. Ciekawe kto będzie
                        pierwszy?
                        • Gość: mach_2 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.c201.msk.pl 12.03.08, 17:49
                          > Kopią i kopią a kiedy zaczną budować?

Kopią, bo pod ziemią mają być 2 poziomy.

Ciekawe kto będzie
                          > pierwszy?

Pewnie Gemini Park na Bora-Komorowskiego, bo ta inwestycja jest dużo
                          mniejsza od Sfery 2.
                          • Gość: mag Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 19.03.08, 23:57
                            zaglądałam dzisiaj za płot "budowy". Co ono tam robią, czy chcą się
                            dokopać do złota bo nie mają na inwestycję?
                            • Gość: radek Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.08, 11:04
                              > zaglądałam dzisiaj za płot "budowy". Co ono tam robią, czy chcą się
                              > dokopać do złota bo nie mają na inwestycję?

Przecież ma być podziemny parking dwa poziomy w dół czy to takie tródne do
                              wyobrażenie że trzeba dziure wykopać pierwszre ????? Poziom -2 ma być 6,20 m pod
                              powierzchnią ziemi więc trzeba przynajmniej 7 - 8 m w dół kopać .
                • Gość: mach_2 Re: Oczywiście, że tak IP: *.c201.msk.pl 05.02.08, 14:29
                  Galeria Krakowska
                  Forum Gliwice
                  Plaza Sosnowiec
                  Plaza i Focus Park Rybnik

W każdym przypadku galeria jest w ścislym centrum.
                  • Gość: cent Re: Oczywiście, że tak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.08, 10:29
                    no i oczywiscie złote tarasy w warszawie
    • Gość: Guest Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 20.03.08, 21:18
      www.urbanity.pl/news.php?wsk=2228
      • Gość: kont Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.08, 11:08
        To co dopiero teraz jest jakaś umowa na wykonanie inwestycji? A co
        było do tej pory? Były przecież informacje, że roboty się zaczęły?
        • Gość: dd Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.03.08, 20:09
          wczesniej byly prace polegajace na usunieciu ziemi z placu budowy
          teraz zacznie sie wznoszenie obiektow kubaturowych
          • Gość: zeldan zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.yoda.pl 18.04.08, 10:34
            Choć jest to skrzyżowanie niewielkie, nie ma chyba w Bielsku-Białej
            kierowcy, który chociaż raz nie zirytowałby się na jego
            niefunkcjonalność. Mowa o wjeździe i wyjeździe z największego
            parkingu w centrum miasta zlokalizowanego przy Centrum Handlowym
            Sfera.
            Zazwyczaj największe problemy mają użytkownicy parkingu z jego
            opuszczeniem. Tworzy się korek, który znacznie utrudnia poruszanie
            się po samym placu postojowym, jak i wyjazd spod centrum handlowego.
            Między innymi ta mała funkcjonalność skomunikowania parkingu z ul.
            Grażyńskiego powoduje, że wielu odwiedzających Sferę woli, łamiąc
            zakaz zatrzymywania się i postoju, zostawić auto na chodniku wzdłuż
            Centrum niż znosić niedogodności związane z wyjazdem. Jednak jeszcze
            w tym roku sytuacja diametralnie się zmieni. Niewydolne skrzyżowanie
            zostanie bowiem zastąpione rondem kompaktowym. Gotowe są już
            projekty, a proces uzyskiwania pozwolenia na budowę wkracza w
            ostatnią fazę. Przebudowa skrzyżowania powinna się rozpocząć jeszcze
            w trakcie wakacji lub tuż po, na przełomie sierpnia i września. Jak
            dowiedzieliśmy się w Miejskim Zarządzie Dróg budowa będzie
            prowadzona przy zachowaniu ruchu na ul. Grażyńskiego, choć
            oczywiście nie obędzie się bez utrudnień. Warto będzie jednak je
            przetrzymać, ponieważ po ukończeniu prac skończą się obecne
            problemy. Tym bardziej, że przy skrzyżowaniu planowana jest budowa
            dodatkowej ulicy, łączącej Grażyńskiego z równoległą do niej ul.
            Gazowniczą, co dodatkowo powinno rozładować ruch w tym miejscu.
            Przebudowa wyjazdu z parkingu przy Sferze będzie również pierwszym
            etapem całkowitej modernizacji systemu drogowego w tym rejonie.

zrodlo: www.super-nowa.pl
            • Gość: MADE IN HUNGARY Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.04.08, 21:02
            • Gość: MADE IN HUNGARY Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.04.08, 21:04
              A przystanki autobusowe z ul. Wałowej zostaną przeniesione na ul. Mostową.
              • Gość: dd Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.04.08, 17:23
                rejon Wałowej, Mostowej, Cechowej, Barlickiego, Gazowniczej, Grażyńskiego -
                będzie cały przebudowywany, przeniesienie przystanków, budowa dwóch rond...
                • Gość: aja Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.08, 11:00
                  a jak bedzie wjazd do nowej sfery? z ronda?
                  • Gość: zeldan Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.yoda.pl 21.04.08, 11:23
                    Tak, z ronda ktore powstanie w okolicy obecnego skrzyzowania walowej
                    z barlickiego i cechowa.
                    • Gość: dd Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.04.08, 20:02
                      tutaj widac to bardzo dobrze: sfera.com.pl/sfera2/img/wizualizacje/4.jpg
                      • Gość: wid Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.dip.t-dialin.net 28.04.08, 12:29
                        widzalam wykopy i teraz zbrojenie fundamentow (chyba dobrze to
                        nazywam?) Imponujace zadanie, tylko kiedy to wszystko bedzie
                        gotowe ? Wyglada to na pare lat pracy, a ja chcialabym juz bywac tam.
                        • Gość: mach_2 Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.c201.msk.pl 28.04.08, 16:39
                          teraz zbrojenie fundamentow (chyba dobrze to
                          > nazywam?) Imponujace zadanie, tylko kiedy to wszystko bedzie
                          > gotowe ? Wyglada to na pare lat pracy, a ja chcialabym juz bywac
                          tam.

Pod koniec 2009. Jak się ma kasę, budowa idzie szybko.
                          • Gość: Guest Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: 79.139.1.* 28.04.08, 19:40
                            Listopad 2009 ale to dopiero bedzie stan surowy zamkniety
                      • Gość: Razor 688 Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: 79.139.1.* 01.05.08, 19:47
                        Parę fot relacji z budowy Sfery II

stan budowy Sfery II na dzień 27.04.2008.
                        foto 1: img139.imageshack.us/img139/7708/budowa1ah9.jpg
                        foto 2: img139.imageshack.us/img139/8077/budowa2tt4.jpg
                        foto 3: img139.imageshack.us/img139/8048/budowa3jpgpb0.jpg

Stan budowy Sfery II na dzień 01-05-2008.
                        foto 1: img240.imageshack.us/img240/9861/budowa1stanna01052008mu9.jpg
                        foto 2: img178.imageshack.us/img178/3097/budowa2stanna01052008nx2.jpg
                        foto 3: img204.imageshack.us/img204/7984/budowa3stanna01052008uj9.jpg

Kolejna fotorelacja za jakiś czas. :)
                        • Gość: zdje Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 00:01
                          Dobre fotki. Jak je zrobiłeś? Też chciałam zrobić parę zdjęć zza
                          bramy, ale "mili" panowie z ochrony "pognali" mnie. Proszę o więcej.
                          • Gość: zeldan Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.yoda.pl 06.05.08, 09:33
                            Sfera to teraz jedno z najbardziej obleganych miejsc w Bielsku-
                            Białej. Przyjeżdżają tu nie tylko bielszczanie, ale też ludzie z
                            całego Podbeskidzia i Śląska. Parking codziennie jest zastawiony
                            setkami samochodów. Można go opuścić tylko jednym wąskim wyjazdem,
                            dochodzącym do ul. Grażyńskiego. Samo skrzyżowanie też nie ułatwia
                            wyjazdu, bo na ulicy jest duży ruch. Dlatego kierowcy muszą się
                            uzbroić w cierpliwość.
                            - Czasami na wyjazd trzeba czekać nawet trzy kwadranse - przyznaje
                            Andrzej Kostyński, główny inżynier Miejskiego Zarządu Dróg, który ma
                            swoją siedzibę przy wjeździe na parking Sfery. W godzinach
                            zakupowego szczytu tłok panuje na pobliskich ulicach.
                            Ale już niebawem kierowcy i klienci Sfery będą mogli odetchnąć z
                            ulgą. W ramach rozbudowy galerii zostanie przebudowany cały układ
                            drogowy w tym rejonie miasta. Szykują się duże zmiany. W miejscu,
                            gdzie wyjazd z parkingu krzyżuje się z ul. Grażyńskiego, zostanie
                            zbudowane rondo. Powstanie też nowy fragment drogi, która połączy
                            rondo z ul. Gazowniczą (równoległą do ul. Grażyńskiego). Łącznik
                            zostanie zbudowany na terenach wykorzystywanych przez zakład
                            gazowniczy i spółkę SITA ZOM. Na ul. Grażyńskiego, wzdłuż Sfery,
                            będzie obowiązywał ruch jednokierunkowy.
                            To nie koniec zmian. Nowe ronda powstaną też na skrzyżowaniach ul.
                            Wałowej i Cechowej oraz Wałowej i Gazowniczej. Przebudowana zostanie
                            ul. Piłsudskiego oraz jej skrzyżowanie z ul. Komorowicką. Na wlocie
                            ul. Barlickiego do Stojałowskiego pojawi się sygnalizacja świetlna.
                            - Przebudowa układu drogowego w tym miejscu to duże zadanie, którego
                            koszt szacuje się na kilkadziesiąt milionów zł. Sfinansuje je
                            inwestor, który rozbudowuje Sferę. Miasto pomaga w przygotowaniu tej
                            przebudowy i będzie występowało o pozwolenie na budowę. Prace
                            powinny się rozpocząć z początkiem przyszłego roku - wyjaśnia
                            Kostyński.

Źródło: Gazeta Wyborcza Bielsko-Biała
                            • Gość: fund Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.08, 14:19
                              troche gruszek w miescie korkuje centrum. chyba idzie juz
                              betonowanie sfery?
                              • Gość: an Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: 81.219.42.* 12.05.08, 23:49
                                tak widziałam jak betonują w paru miejscach. idzie dosyc sprawnie.
                                za dwa tygodnie pewnie beda juz fundamenty.
                                • Gość: bud Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.08, 23:40
                                  trzymajcie się budowlańcy. pomimo korków wytrzymamy, ale za to po
                                  wybudowaniu bedzie wielkie "po sferach hasanie". już sie na to
                                  cieszę. a wy koleżanki? może stworzymy zespół "czi-liderek" i
                                  bedziemy dopingować was.
                              • Gość: jan Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.08, 13:01
                                wczoraj wieczorem widziałam jak kończyli wylewanie fundamentów.
                                niezle się pospieszyli
                            • Gość: zyt Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: 81.219.42.* 22.05.08, 09:37
                              Wczoraj czytałam w GW ze miasto remontuje ulicę Barlickiego. Czy
                              warto to robić teraz gdy buduje się Sfera 2? Nie lepiej to wszystko
                              zsynchronizować z przbudową Wałowej i Mostowej? Znów ktoś nie
                              pomyślał za wczasu.
                              • Gość: zeldan Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.08, 09:25
                                Zaczna w tym a skoncza w przyszlym roku, wiec dokladnie sie
                                zsynchronizuja z przebudowa ulic w centrum. Wszystko jest ok.
                                • Gość: ruh Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.08, 13:32
                                  moze i dobrze pomyslane i dobrze zsynchronizowane, ale jak my
                                  normalni ludzie bedziemy w tym, tak dlugim czasie jezdzic po
                                  miescie? wyglada to na totalne zakorkowanie miasta.
                          • Gość: Razor 688 Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: 79.139.1.* 06.05.08, 11:10
                            Hmm raz jak robiłem fotki akurat nikogo tam nie było 50 metrów od przystanku
                            jest taka brama w której wyrwane dwa szczeble przez co widać wszystko co sie
                            dzieje. Nie wiem jak długo to jeszcze będzie nie zasłonięte bo wczoraj robiłem
                            foty i zauważyli to pracownicy budowy wiec mogę się spodziewać ze zakryją tą bramę.
                            Kolejne fotki z budowy już niebawem. :)_
                          • Gość: Radek Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: *.tktelekom.pl 06.05.08, 13:09
                            > Dobre fotki. Jak je zrobiłeś? Też chciałam zrobić parę zdjęć zza
                            > bramy, ale "mili" panowie z ochrony "pognali" mnie. Proszę o więcej.

Przypominam że jeżeli nie wchodzisz na teren prywatny czyli za bramę fotki
                            możesz cykać do woli. Miałem podobna sytuacje kiedy chciałem zrobić foty od
                            strony bramy przy Białce stojac na chodniku robiłem zdjęcia na co pan ochroniarz
                            stwierdził że nie wolno mi ich robić ,
                            grzecznie mu odpowiedziałem że nie jest to zabronione prawem na co on zaczął
                            grozić mi zabraniem aparatu .... wyśmiałem go zrobiłem jeszcze parę fotek i
                            poszedłem .
                            • Gość: Razor 688 Re: zmiana rozwiazan komunikacyjnych wokol Sfery IP: 79.139.1.* 07.05.08, 21:07
                              Dokładnie nie jest to nigdzie napisane w prawie. Przecież to miejsce publiczne.
                              Tym czasem kolejna relacja z fotami
                              Tym czasem kolejne foty:
                              Stan budowy Sfery II na dzień 05-05-2008.
                              foto 1: img175.imageshack.us/img175/8594/budowa105052008ji1.jpg
                              foto 2: img155.imageshack.us/img155/8930/budowa205052008zy5.jpg
                              foto 3: img155.imageshack.us/img155/9756/budowa305052008yk1.jpg

Kolejna fotorelacja za jakiś czas. :-)
    • Gość: jankowalski007 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.people.net.au 19.05.08, 09:44
      Czy ktos wie, po ile beda sprzedawac mieszkania w Sferze 2? Czy ktos
      moze podac adres / telefon kontaktowy do dewelopera? Z gory dziekuje.
      • Gość: mal Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 22.05.08, 09:33
        developer to przeciez sfera, ale oni chyba jeszcze mieszkan nie
        sprzedaja. w takim miejscu to na pewno beda drogie. sama bym kupila
        jak cena bedzie przystepna.
    • Gość: Razor 688 Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 02.06.08, 10:48
      Tym czasem na placu budowy roboty trwają i idą w dobrym kierunku
      kolejna fotorelacja:

Stan budowy Sfery II na dzień 29-05-2008.
      Foto 1: img80.imageshack.us/img80/9830/budowa129052008ty3.jpg
      Foto 2: img256.imageshack.us/img256/1656/budowa229052008eu9.jpg
      Foto 3: img256.imageshack.us/img256/5440/budowa329052008us5.jpg

Kolejna fotorelacja za jakiś czas. ;)
      • Gość: bielszczanin_bb Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 78.8.104.* 02.06.08, 18:24
        a ja już nie byłem dwa miesiące w sferze i jestem nadal szczęśliwy
        • Gość: byl Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 02.06.08, 23:44
          jak to dobrze, ze juz dwa miesiace nie byles w sferze. zaraz
          poczulam sie lepiej. powietrze jakies czystsze, a i ludzie bardziej
          usmiechnieci. nie odwiedzaj sfery jeszcze dlugo. potrzebujemy
          spokoju i ukojenia.
      • Gość: jankowalski007 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.people.net.au 03.06.08, 03:52
        Dzieki, Razor, za fajne fotki. Czekamy na nastepne. Gdy bedziesz tam
        nastepnym razem to zobacz, prosze, czy jest tam gdzies tablica
        informacyjna z numerem /adresem kontaktowym developera lub
        kogokolwiek zajmujacego sie sprzedaza mieszkan i wynajmem
        pomieszczen sklepowych w Sferze 2. Gdybys jeszcze mogl przeslac nam
        te dane na goldcoastagent@hotmail.com to bylibysmy Ci bardzo
        wdzieczni. Serdeczne dzieki.
        • Gość: zeldan Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.yoda.pl 03.06.08, 10:04
          Stawiaja pierwszy zuraw wiezowy. Z informacji na innym forum
          wiadomo ,ze docelowo bedzie ich stalo az 5 :-)
        • Gość: Razor 688 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 03.06.08, 10:30
          Nie ma problemu jak tylko znajdę tablice spiszę wszytko i dam znać.
          Również pozdrawiam. :D
        • Gość: Gosc Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 03.06.08, 11:46
          Tutaj masz kontakt do osoby zajmujacej sie komercjalizacja Sfery

Ewa Pawłowska
          +48 22 318 0000
          ewa.pawlowska@eu.jll.com
        • Gość: Razor 688 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 06.06.08, 21:41
          Witam ponownie.
          A wiec byłem dziś na budowie sfery 2 i znalazłem tablice informacyjną.
          Przeszukałem cały teren budowy i znalazłem tylko ją.

img504.imageshack.us/img504/16/tablicainforml7.jpg
          Jeżeli to w czymś pomoże to będzie super

Pozdrawiam :)
          • Gość: widz Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 08.06.08, 00:37
            Jest jeszcze jedna tablica obok, na ktorej jest zdjecie starego
            terenu i makieta budowanej sfery i napis 240 sklepow, 100
            apartamentow i chyba jakis hotel. Co to za apatamenty i hotel?
            Zamiast tego lepiej wiecej sklepow i moze jakis klub. Nie mialam
            przy sobie aparatu, wiec tylko opis tego co na tablicy.
          • Gość: jankowalski007 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.people.net.au 11.06.08, 09:45
            Bardzo dziekuje, Razor, za zrobienie i zamieszczenie fotki tablicy
            informacyjnej. Serdecznie pozdrawiam.
            • Gość: mal Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 25.06.08, 23:55
              rosnie sfera, ale jeszcze niewiele widac. to co teraz robia to chyba
              garaze podziemne. bedzie ich sporo. Widzialam tez juz pare ogromnych
              dzwigow, to wskazuje na wysokosc nowych obiektow. nic nie dzieje sie
              przy starych kamienicach na cechowej. nie wygladaja one ladnie
            • Gość: wid Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 81.219.42.* 05.07.08, 12:37
              co tam na budowie? zza plotu niewiele widac. na nowym plakacie
              pisza, ze ma tam byc tez 100 apartamentow. ciekawe gdzie i z jakim
              widokiem. chyba nie na dachy? zastanawialam sie tez gdzie bedzie
              wejscie do tych mieszkan? chyba nie przez galerie?
              • Gość: arch Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 12:08
                apartamenty będą na ostatnich kondygnacjach no i chyba normalne, że
                będą mieć osobne wejścia ...tak czy owak to będą bardzo atrakcyjne
                mieszkania ...
            • Gość: miłka Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 11.07.08, 09:47
              Jakiś czas nie było mnie w BB. I patrzę a tu w centrum rosną
              obiekty. Cieszę się że to własnie moja ulubiona sfera się
              rozbudowuje. Szkoda tylko, że informacja jest taka skkromna, a
              benery niewiele mówią, są tak nieprofesjonalne. Drogi Inwestorze jak
              masz z tym kłopot to zatrudnij dobrą agencję reklamową. Mogę ci w
              tym pomóc, zresztą wystarczy zobaczyć w innych wiekszych miastach
              jak się to robi.
              • Gość: Gość Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.08, 13:04
                Szkoda tylko, że informacja jest taka skkromna, a
                > benery niewiele mówią, są tak nieprofesjonalne. Drogi Inwestorze
                jak
                > masz z tym kłopot to zatrudnij dobrą agencję reklamową. Mogę ci w
                > tym pomóc, zresztą wystarczy zobaczyć w innych wiekszych miastach
                > jak się to robi.

Może to celowe?
              • Gość: grzebek Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.eranet.pl 13.07.08, 18:37
                kolejna, która sie zna na wszystkim, a nie odróżnia baneru od
                bilbordu. nieprofesjonalne, to wypstrykać się od razu z wszystkiego,
                podać jak na tacy i nie zostawic nic na deser. a może to celowe?
                pozostań ty lepiej dziewczynko w krainie swojej oczywistości...
                • Gość: miłka Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.08, 22:25
                  Jak jesteś przedstawicielem inwestora to rozumiem twoje oburzenie,
                  bo samozadowolenie jest cechą niedouczonych menagerów. Pewnie takim
                  jesteś i pozostań w swoim błogim przeświadczeniu o swojej
                  domniemanej wyższości. Szkoda mi ciebie i Bielska. Ludzie to nie
                  barany i proszę pamiętaj o tym. Kiedyś życie wystawi ci niezły
                  rachunek. Spij dobrze w swoim błogim amatorstwie.
                  • Gość: Razor 688 Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: 79.139.1.* 15.07.08, 09:46
                    Witam ponownie po dłuższej przerwie dodaje znowu porcje zdjęć z budowy sfery II.

A więc tak:
                    Stan budowy na dzień: 28.06.2008
                    Foto 1: img528.imageshack.us/img528/1916/28062008jf2.jpg
                    Foto 2: img364.imageshack.us/img364/141/28062008aae9.jpg

Tu są tylko dwie fotki bo przypadkowo zapisałem jedną na tej samej. :\

A teraz stan budowy na 05-07-2008
                    Foto 1: img528.imageshack.us/img528/5517/05072008kz4.jpg
                    Foto 2: img364.imageshack.us/img364/4507/05072008afl1.jpg
                    Foto 3: img528.imageshack.us/img528/38/05072008bmu3.jpg

I teraz parę uwag. Na 3 fotce z dnia 05-07-2008 widać beton który jest nie
                    polewany wodą. Mam spore obawy dlatego że że bardzo szybko może on pęknąć
                    ponieważ nie jest niedostarczajączająco polewany wodą. Zawsze jak pracowałem na
                    budowie mówiono że beton w takie dni jak ten co zresztą widać na fotce. Pomimo
                    że woda leciała według mnie nie jest to zbytnio dobrze. zrobione. Ale mniejsza
                    oto może moje obawy są nie słuszne. To się dopiero okaże.
                    • Gość: MADE IN HUNGARY Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.08, 20:20
                      Fotka z drugiej strony rzeki. Jak widać robotnicy dotarli jużdo poziomu ziemi.
                      img49.imageshack.us/img49/6246/budsferavd4.jpg
                      • Gość: jola Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.centertel.pl 23.07.08, 18:28
                        Nie znam się na budowaniu, ale tempo nie jest zawrotne. Za to
                        konkurencja buduje szybciej. Widziałam ostatnio rozbudowę Tesco i
                        nowe cetrum przy Andersa. Ci to się spieszą.
                        • Gość: zeldan Re: Sfera odmieni centrum Bielska-Białej IP: *.yoda.pl 24.07.08, 09:31
                          masz racje - nie znasz sie na budowaniu :-)