Dodaj do ulubionych

Cracoviana - czyli bielski informator o Krakowie

25.09.08, 15:26
Chciałbym odnowić zacną tradycję informowania i dyskusji na temat
Krakowa i Galicji. Wiemy jak bliski mieszkańcom Podbeskidzia jest
Kraków, stąd też piszmy i dyskutujmy o inwestycjach, kulturze,
budowaniu ściślejszych związków Bielska-Białej, Żywca i Cieszyna z
tą metropolią.
Obserwuj wątek
    • Gość: misza Vratislavia IP: *.bb.sky.com 25.09.08, 18:17
      Lepiej piszmy nt historycznej stolicy Slaska - malloppo, z tego co
      widze to Bielszczanie coraz bardziej w tym kierunku patrza, Krakow
      odplywa, rowniez pod wzgledem uczelni.
      Vaya con Dios.
      Amen.
      • Gość: beskidus ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 18:55
        Gość portalu: misza napisał(a):

> Lepiej piszmy nt historycznej stolicy Slaska - malloppo, z tego co
        > widze to Bielszczanie coraz bardziej w tym kierunku patrza, Krakow
        > odplywa, rowniez pod wzgledem uczelni.
        > Vaya con Dios.
        > Amen

stolicę? nie wiem obecnie czego, ale chyba ropie...jących sie
        kamienic, dziur, burdelu w centrum, zdezelowanych blokowisk i kilku
        pocztówek w postaci rynku, placu Solnego i ostrowa tumskiego.

Od kiedy Bielszczanie czuja cokolwiek do Wrocławia. Ja nie znam
        nikogo stąd, kto by tam pracował, studiował, czy nawet jeździł
        specjalnie często w weekendy?
        Ja tam Kraków lubię i chętnie pogadam i dowiem się czegoś ciekawego
        o tym pieknym POLSKIM mieśice!
        • Gość: misza Re: ??? IP: *.bb.sky.com 25.09.08, 19:05
          Problem w tym, ze Krakow, jako polskie miasto, jest de facto obce
          kulturowo Slaskowi :-) I tylko temu zawdziecza to, w jakim jest
          stanie, bo we Wroclaw waaadza komunistyczna raczej kasy nie
          pakowala, a Krakow byl zawsze oczkiem w glowie, zaraz po Wawce
          ofkors.
          Dziwne, ze nikogo nie znasz. Ja na przyklad mam poglad jak wielu
          bielskich maturzystow w tym roku wyjechalo na studia do Wroclawia -
          wieeelu, oj, bardzo wieeeelu. Znacznie wiecej, niz do Krakowa.
          • Gość: beskidus Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 19:09
            Gość portalu: misza napisał(a):

> Problem w tym, ze Krakow, jako polskie miasto, jest de facto obce
            > kulturowo Slaskowi :-) I tylko temu zawdziecza to, w jakim jest
            > stanie, bo we Wroclaw waaadza komunistyczna raczej kasy nie
            > pakowala, a Krakow byl zawsze oczkiem w glowie, zaraz po Wawce
            > ofkors.
            > Dziwne, ze nikogo nie znasz. Ja na przyklad mam poglad jak wielu
            > bielskich maturzystow w tym roku wyjechalo na studia do Wroclawia -

> wieeelu, oj, bardzo wieeeelu. Znacznie wiecej, niz do Krakowa.

Bełkot górnośląski, i za co was kochać?
            Jak tak wielu jeździ do Wrocławia, to dlaczego jest tylko jeden
            bezpośredni pociąg do stolicy śląska, przypomnę nazywa sie on
            Szyndzielnia? I dlaczego wyjeżdza on zazwyczaj pusty?

Dla Polaków ze Śląska Cieszyńskiego za czasów monarchi Austryji
            Kraków to była kulturowa stolica nieuku!
            • Gość: misza Re: ??? IP: *.bb.sky.com 26.09.08, 01:17
              Nieuku? Sam jestes nieuk, co zaraz dowiode. I jakich "was"? Po
              pierwsze, nie probuj mi wygarniac od hanysow i to w liczbie mnogiej,
              bo jestem stela od wielu pokolen. Po drugie: taaa... "Polakow"
              powiadasz? Tutaj mieszkali wlasnie najbardziej slascy Slazacy,
              ktorzy zreszta chcieli wlasnego panstwa - a zostalo ono przez Polske
              i Czechy rozebrane tylko i wylacznie dzieki Francji, bo reszta
              panstw Ententy bardzo popierala powstanie Republiki Slaskiej na
              terenie Ksiestwa Cieszynskiego.
              A stolica kulturalna nie byl zaden Krakow, tylko Wieden.
              A jesli pociagami mamy wszystko okreslac... do Krakowa jezdzi
              niewiele wiecej i w dodatku o podobnym czasie przejazdu, a jest
              jakies 150km blizej.
              I wogole skonczmy ten temat, bo niereformowalnych ignorantow jak Ty
              to nawet i sama Trojca Swieta nie przekona, a temat byl walkowany na
              tym forum setki razy.
              • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 08:06
                Wyjaśnij mi co niby Stela ślązaków łączy od 250 lat z Wrocławiem?
                To samo co z Gdańskiem, Poznaniem, Szczecinem, też znajdziesz
                przykłady, że ktoś z BB tam studiuje, ale masowo to bielszczanie
                raczej wybierają Kraków:)
                O relacjach Krakowsko-Cieszyńskich ładnie pisał niegdyś Morcinek:)
                Krakow jest znacznie bliżej Bielska-Białej niż Wrocław, a jeśli
                chcesz tam zajechać to łapiesz pks czy bus a nie pkp "znafco".
                Odjazdy niemal co 15-20 min...

• Gość: misza Re: ??? IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 02:30
                  Zle mnie zrozumiales. Oba miasta sa tak samo dalekie od Bielska,
                  jedno bardziej kulturowo, drugie bardziej geograficznie. Wroclawia,
                  jako faktycznie slaskiego miasta, nie ma juz przeciez od zajecia i
                  okupacji reszty Slaska przez Polske w 1945 roku. A jednak,
                  najmlodsze pokolenia bielskiej mlodziezy znacznie czesciej wybieraja
                  Wroclaw, naprawde. Nie wiem, moze to kwestia mody - latwo zauwazyc,
                  ze Wroclaw stal sie miastem po prostu modnym.
                  Swoja droga, szlag mnie trafia jak sie w szkolach na historii
                  ludziom tlucze glupoty do glowy typu ze Bielsko czy Czechowice to
                  nie slask i wogole to tu byl jakis zabor - ROTFL.
                  A co do pociagow - po prostu odparowalem na wczesniejszy argument.
                  • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.08, 07:53
                    Nie wątpię że częśc młodziezy wybierze się do wrocławia na Stuidia,
                    ale nie wiem skąd ta pewność, że więcej idzie jesj do Wrocławia? Z
                    własnej obserwacji widzę tłumykrążące między BB a Krakowem..czy
                    robiłeś jakieś ankiety na ten temat?
                    Wrocław może i jest modny, ale coraz więcej przekonuje się, że
                    wiekszość to zwykły PR...

> Swoja droga, szlag mnie trafia jak sie w szkolach na historii
                    > ludziom tlucze glupoty do glowy typu ze Bielsko czy Czechowice to
                    > nie slask i wogole to tu byl jakis zabor - ROTFL.

Chodzę na rózne spotkania dot. historii miasta i regionu i nigdzie
                    nie słyszałem by ktos zaprzeczał, że to nie jest śląsk, czy że to
                    był zabór, naprawde nie ma co powtarzać wyświechtanych zarzótów
                    rodem z RAŚ...Bardziej podkresla się austrackość regionu, czy
                    cieszyńskość, a to też jest solą w oku dla górnośląskich elit.
                    Zreszta trudno mówić o jednoznacznej tożsamoaści BB. To jest już od
                    kilku dekad jedno miasto które nabrało zupełnie innych cech niz np.
                    Cieszyn.

> A co do pociagow - po prostu odparowalem na wczesniejszy argument.

Jeszcze 10 lat temu do Krakowa jechało się przyspieszonym 1h 30 min..
                    Podział lini na sląską (do Oświęcimia i Andrychowa włącznie) i
                    małoplską DOKP sprawiło, że trasy te popadły w ruine..

• Gość: misza Re: ??? IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 15:17
                      > Nie wątpię że częśc młodziezy wybierze się do wrocławia na
                      Stuidia,
                      > ale nie wiem skąd ta pewność, że więcej idzie jesj do Wrocławia? Z
                      > własnej obserwacji widzę tłumykrążące między BB a Krakowem..czy
                      > robiłeś jakieś ankiety na ten temat?

Po pierwsze, wez pod uwage ze miedzy Bielskiem i Wroclawiem nie
                      zauwazysz krazacych tlumow, bo ludzie jak juz jada to na dluzej - z
                      prostego wzgledu. Z Krakowa do BB mozna wyskoczyc na weekend czy
                      nawet na wieczor, z Wroclawia juz nie tak szybko.
                      Po drugie z racji wykonywanego zawodu mam duzy kontakt z mlodzieza,
                      rowniez maturalna. Mimo, ze nie robilem osobiscie w tym kierunku
                      ankiet formalnych, papierowych, to wiem z rozmow jak duza czesc
                      wybrala studia wlasnie we Wroclawiu, Krakow stawiajac najwczesniej
                      na drugiej, a najczesciej na 3 lub 4 pozycji! (za Warszawa i np
                      Poznaniem - to ostatnie juz dziwi;)).

> Wrocław może i jest modny, ale coraz więcej przekonuje się, że
                      > wiekszość to zwykły PR...

Moze i tak, moze i PR, ale skuteczny.

> Chodzę na rózne spotkania dot. historii miasta i regionu i nigdzie
                      > nie słyszałem by ktos zaprzeczał, że to nie jest śląsk, czy że to
                      > był zabór, naprawde nie ma co powtarzać wyświechtanych zarzótów
                      > rodem z RAŚ...

To nie sa wyswiechtane opinie. Rozmawialem z wieloma uczniami i
                      slyszalem od nich takie opinie wraz ze wskazaniem autorstwa. Kilka
                      razy udalo mi sie naprostowac wiedze (a raczej ignoranctwo) danego
                      nauczyciela, czasami nie dalo to efektu, czym owi nauczyciele
                      narazaja sie na ignorowanie przez uczniow.

> Bardziej podkresla się austrackość regionu, czy
                      > cieszyńskość, a to też jest solą w oku dla górnośląskich elit.

Ciekawe, nie spotkalem sie z tym. Malo tego, w kregach
                      autonomistycznych podkresla sie roznice na poludniu regionu, jak
                      rowniez duze zroznicowanie dialektalne jezyka slaskiego.

> Zreszta trudno mówić o jednoznacznej tożsamoaści BB. To jest już
                      od
                      > kilku dekad jedno miasto które nabrało zupełnie innych cech niz
                      np.
                      > Cieszyn.

Tu ciezko mi sie nie zgodzic zz Twoim zdaniem, przy czym naprawde
                      serce mnie boli jak to widze.

> Jeszcze 10 lat temu do Krakowa jechało się przyspieszonym 1h 30
                      min..
                      > Podział lini na sląską (do Oświęcimia i Andrychowa włącznie) i
                      > małoplską DOKP sprawiło, że trasy te popadły w ruine..

Nie ma juz czegos takiego jak DOKP. A to ze linie podupadly - tak
                      sie stalo w calym tym pokichanym panstwie.
                      • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.08, 10:46
                        >
                        > Po pierwsze, wez pod uwage ze miedzy Bielskiem i Wroclawiem nie
                        > zauwazysz krazacych tlumow, bo ludzie jak juz jada to na dluzej -
                        z
                        > prostego wzgledu. Z Krakowa do BB mozna wyskoczyc na weekend czy
                        > nawet na wieczor, z Wroclawia juz nie tak szybko.

No własnie masz kolejną odpowiedz, dlaczego Bielszczanie moga się
                        bardziej czuć związani z Krakowem, niz Wrocławiem...zresztą czy
                        dalej mozna mowić o Wrocławiu jako o śląskim miescie po 1945 roku?
                        Kraków to nie jest miasto o typowo małopolskiej kulturze, nikt
                        nawet w Krakowie nie podkreśla małopolskości miasta ile bardziej
                        jego ogolnopolskie znaczenie i europejskość.

> Po drugie z racji wykonywanego zawodu mam duzy kontakt z
                        mlodzieza,
                        > rowniez maturalna. Mimo, ze nie robilem osobiscie w tym kierunku
                        > ankiet formalnych, papierowych, to wiem z rozmow jak duza czesc
                        > wybrala studia wlasnie we Wroclawiu, Krakow stawiajac najwczesniej
                        > na drugiej, a najczesciej na 3 lub 4 pozycji! (za Warszawa i np
                        > Poznaniem - to ostatnie juz dziwi;)).

Takie sprawy łatwo sprawdzic. Trzeba sprawdzic w systemach
                        rekrutacyjnych najwiekszych uczelni Wrocławia i Krakowa, ilu
                        faktycznie pojawiło się studentów rodem z BB. Wątpię jednak by do
                        Wrocławia szło 20% tego narybku co zaczęło studia w Krakowie. Sam
                        znam tylko 2 osoby studiujace we Wrocławiu...

> To nie sa wyswiechtane opinie. Rozmawialem z wieloma uczniami i
                        > slyszalem od nich takie opinie wraz ze wskazaniem autorstwa. Kilka
                        > razy udalo mi sie naprostowac wiedze (a raczej ignoranctwo) danego
                        > nauczyciela, czasami nie dalo to efektu, czym owi nauczyciele
                        > narazaja sie na ignorowanie przez uczniow.
                        >

Niestety, sam się nie raz o tym przekonuję - przeciętny mieszkaniec
                        Bielska, ale i co dziwniejsze Jasienicy, Ustronia, Wisły czy
                        Cieszyna nie powie o sobie "Jestem Ślązakiem"...O ile w mniejszych
                        miejscowościach i miastach Śl Ciesz. jeszcze po dłuższej dyskusji
                        powiedzą o sobie "stela", czy "Cieszyniok" to już w BB na ta widze
                        małe szanse..sam też nigdy nie powiem o sobie Ślązak"....tu
                        przydałoby sie poruszyć wyświechtany temat migracji...
                        Nikt nie każe czuć sie komukolwiek "ślązakiem", aczkolwiek też mnie
                        denerwuje, hasło "Bielsko to nie Śląsk". Historycznie jak
                        najbardziej, ale juz kulturowo to jednoznacznie się tego nie wrzuci
                        do jednego wora z Bytomiem czy opolem...przynalezność do A-W odbiła
                        się znacznie na charakterze Cieszyna czy Bielska, w tym na rdzenna
                        ludnośc, która nie utorzsamia się z "prusokami".
                        Generalnie dobrym byłoby promowanie w szkołach nie tyle
                        Górnegośląska ile bardziej Cieszyńskiego.
                        Ale zauważ, że fakt dystansu do śląskości jest pochodną zachowania
                        samych Górnoslązaków, ich wrogości do polski, goroli, nieufnosci
                        wobec innych, a z drugiej strony przekonania o swoim "ja" - co też
                        widoczne jest w twoich wypowiedziach...
                        Nikt z miejscowosci podgórskich nie chce też się utożsamiać z
                        regionem gdzie są familoki i tereny poprzemysłowe w tle...
                        Mnie bardzo podoba się krakowski rozwój i na tyle na ile znam
                        małopolskę nie widzę by ten region był bardziej zacofany od
                        śląska...Katowice i GOP coraz bardziej zostaje w tyle do Krakowa i
                        pod względem kulturalnym, edukacyjnym i gospodarczym...Bielszczanie
                        to widzą, więc nie licz na to by się zabijali o śląskość.

Gdy Tarnów został włączony do małopolskiego...w Krakowie podjęto
                        decyzję o modernizacji linii kolejowej..dzięki czemu od kilku lat
                        podróż z Tarnowa do centrum Krakowa pociągiem pośpiesznym wynosi 1h.
                        To szybciej niż z NH do centrum tramwajem. Odległość z Tarnowa do
                        Krakowa jest niewiele mniejsza niż z BB do Krakowa...jesli
                        przynalezność do małopolskiego polepszyłaby jakość komunikacji
                        miedzy BB a Krakowem jestem za. Warto być w orbicie najbardziej
                        rozwojowego miasta w Polsce pow Wa-wie...nie znaczy, że postawimy
                        przez to szlaban na wisle:)
                        • Gość: misza Re: ??? IP: *.bb.sky.com 01.10.08, 18:05
                          > No własnie masz kolejną odpowiedz, dlaczego Bielszczanie moga się
                          > bardziej czuć związani z Krakowem, niz Wrocławiem...zresztą czy
                          > dalej mozna mowić o Wrocławiu jako o śląskim miescie po 1945 roku?

Dlatego pisalem rowniez o skutecznym PR. Wg mnie, na Dolnym Slasku
                          buduje sie nowa kultura "dolnoslaska" w tej chwili, ktora z
                          poprzednia ma wspolna glownie nazwe.

> Kraków to nie jest miasto o typowo małopolskiej kulturze, nikt
                          > nawet w Krakowie nie podkreśla małopolskości miasta ile bardziej
                          > jego ogolnopolskie znaczenie i europejskość.

No i dokladnie tak samo jest z Wroclawiem.

> Takie sprawy łatwo sprawdzic. Trzeba sprawdzic w systemach
                          > rekrutacyjnych najwiekszych uczelni Wrocławia i Krakowa, ilu
                          > faktycznie pojawiło się studentów rodem z BB. Wątpię jednak by do
                          > Wrocławia szło 20% tego narybku co zaczęło studia w Krakowie. Sam
                          > znam tylko 2 osoby studiujace we Wrocławiu...

masz dostep? Sam jestem bardzo ciekawy, chetnie bym sie o swojej
                          blednej tezie przekonal, moze kolejny raz by sie okazalo, ze
                          statystyka klamie :-)

> Niestety, sam się nie raz o tym przekonuję - przeciętny
                          mieszkaniec
                          > Bielska, ale i co dziwniejsze Jasienicy, Ustronia, Wisły czy
                          > Cieszyna nie powie o sobie "Jestem Ślązakiem"...

Ojjj, klocilbym sie. Slaska, cieszynska swiadomosc ciagle zyje od
                          poludniowych rubiezy Bielska w kierunku Cieszyna. I ja rowniez
                          jestem za promowaniem tej naszej swiadomosci etnicznej Slazakow
                          Cieszynskich. Jestem zwolennikiem zwiazkow z Gornym Slaskiem, ale
                          przeciez nie zamierzam z cysarokow robic hanysow, toc bym siebie
                          samego zaprzedal, dyc zech je stela ;-) I nie chodzi mi w zaden
                          sposob o zabijanie sie o Slaskosc w wydaniu zza Wisly, lecz o
                          kultywowanie - przez ludzi stela, oraz szanowanie - przez
                          przybyszow, tutejszej kultury.

Co do samej przynaleznosci, to powiedzmy sobie wreszcie szczerze i
                          otwarcie: co konkretnie zyskal Tarnow na byciu w woj malopolskim a
                          co stracilo Bielsko i Slask Cieszynski na byciu w woj Slaskim?
                          Przeciez tak naprawde w miescie wojewodzkim zalatwia sie w tej
                          chwili nieporownywalnie mniej spraw niz przed reforma sprzed 10 lat.
                          Dla mnei tak naprawde to, ze z Tarnowa mozna szybciej dojechac do
                          Krakowa niekoniecznie przeklada sie na jego rozwoj. Poza tym,
                          Bielsko jednak sie mocno rozwija, nie partzac na to co sie na
                          zewnatrz dzieje, bezrobocie znika, drogi sie buduja. Po co wogole
                          patrzec sie na wojewodztwa? Pomyslmy lepiej, jak zwiekszyc
                          samorzadnosc.

Ps. Wedlug mnie najwieksza tragedia dla Ksiestwa Cieszynskiego byl
                          jego rozbior miedzy Czechy i Polske. Szkoda, ze nie ostalo sie jako
                          niezalezne panstwo (na co byly wielkie szanse!) - moglo by to
                          calkiem ciekawie zmienic oblicze tego terenu.
                          • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.08, 08:12
                            > Dlatego pisalem rowniez o skutecznym PR. Wg mnie, na Dolnym Slasku
                            > buduje sie nowa kultura "dolnoslaska" w tej chwili, ktora z
                            > poprzednia ma wspolna glownie nazwe.

"nowa kultura dolnosląska" - jesli to nikomu nie przeszkadza, to
                            dlaczego wielu ma za złe, że w BB powstaje "nowa kultura
                            podbeskidzia" miks cieszyńskiej-galicyjskiej-i innej nabpływowej
                            kultury...?

>
                            > masz dostep? Sam jestem bardzo ciekawy, chetnie bym sie o swojej
                            > blednej tezie przekonal, moze kolejny raz by sie okazalo, ze
                            > statystyka klamie :-)

Nie mam...swoje opinie kształtuje na podstawie własnych doswiadczeń
                            obserwacji i liczby połączeń komunikacyjnych.

> Ojjj, klocilbym sie. Slaska, cieszynska swiadomosc ciagle zyje od
                            > poludniowych rubiezy Bielska w kierunku Cieszyna. I ja rowniez
                            > jestem za promowaniem tej naszej swiadomosci etnicznej Slazakow
                            > Cieszynskich.

Masz rację, już takie dzielnice jak Kamienica czy Wapienica są
                            bardziej Cieszyńskie...ale Jaworze/Jasienica jest już powoli
                            dzielnicą nowobogacką w ktorej osiedlają się ludzie z BB
                            niekoniecznie mający korzenie cieszyńskie...Moi koledzy ewangelicy z
                            Jasienicy żadko mowią o sobie stela...generalnie przynależność
                            regionalna ich mało interesuje.

> Co do samej przynaleznosci, to powiedzmy sobie wreszcie szczerze i
                            > otwarcie: co konkretnie zyskal Tarnow na byciu w woj malopolskim a
                            > co stracilo Bielsko i Slask Cieszynski na byciu w woj Slaskim?

Tarnów zyskał dobre połączenie kolejowe ze stolica regionu, zyska
                            wkrótce autostrade, 4 lata temu powstał park technologiczny w ktorym
                            lokują się firmy w branzy chemicznej..

BB co zyskało? S1? Tu raczej dziękowałbym Wa-wie...
                            KSSE? To raptem 20ha i małe firmy może prócz EATONA i
                            COOPER..Powertrain to dawny FSM nie nowa firma...popatrz na rozmach
                            inwestycyjny Tychów i Gliwic.

A tak poza tym - fatalne połączenia komunikacyjne z Katowicami , nie
                            mówie o Gliwicach i Rybniku. De facto dalej integrujemy sie w ramach
                            Podbeskidzia, a granicę integracji wyznaczją dalej granice między A-
                            W a Prusami :(. Smutne ale prawdziwe. Jeśli chodzi o połączenia
                            komunkacyjne to Kraków idzie nam bardziej na rękę.

Ilość oddawanych mieszkań w BB jest mała w porównaniu z Toruniem,
                            Olsztynem, Rzeszowem, Opolem...,nie widzę by w ciągu ostatnich 24
                            miesięcy Bielsko przyciągnęło jakąś znacząca inwestycję prócz
                            centrum Żywca i parku Lotniczego, sam rok 2008 to totalny dół
                            inwestycyjny w miescie 200tys stolicą regionu 700tys...
                            Odcinamy generalnie kupony sprzed lat, a Katowicom nie ma za co
                            dziekować...

• Gość: radek Re: ??? IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.10.08, 11:56
                              A tak poza tym - fatalne połączenia komunikacyjne z Katowicami , nie
                              mówie o Gliwicach i Rybniku. De facto dalej integrujemy sie w ramach
                              Podbeskidzia, a granicę integracji wyznaczją dalej granice między A-
                              W a Prusami :(. Smutne ale prawdziwe. Jeśli chodzi o połączenia
                              komunkacyjne to Kraków idzie nam bardziej na rękę.

W którym miejscu Kraków Ci idzie na rękę ?? Tym że pozwolił jeździć Busiarni i
                              pks-om to tak samo zasługa Krakowa jak i Katowic. Twój kochany nie jeździ do
                              Katowic bo mu się nie opłaca jakby się opłacało to nie ma żadnych przeszkód żeby
                              jeździł . A to że niby urząd marszałkowski im nie pozwolił to bajka dla dzieci .
                              Chodzi o dotacje które chciał dostać PKS na trasę BB Katowice której to nie
                              dostanie chyba że z dotacji uruchomi autobusy obsługujace wszystkie wioski i
                              miasta po drodze tak jak pociąg .
                              • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 12:52
                                W którym miejscu Kraków Ci idzie na rękę ?? Tym że pozwolił jeździć
                                Busiarni i
                                > pks-om to tak samo zasługa Krakowa jak i Katowic. Twój kochany nie
                                jeździ do
                                > Katowic bo mu się nie opłaca jakby się opłacało to nie ma żadnych
                                przeszkód żeb
                                > y

???
                                Strary, ja nie opowiadam bajek tylko rozmawiam z ludzmi zwiazanymi z
                                PKS! Reguralne połączenia nie zostana nigdy uruchomione bo blokuje
                                je Marszałek, po to by takie darmozjady jak ty i inni z pkp miały
                                jeszcze wieksze dotacje za taka fuszerke bajkopisarzu.
                                Dziwne, że nikomuby się nie opłacało jeździć 50 km do Katowic, w
                                sytuacji, gdy pociąg jeździ póltorej godziny. PKS którym jeżdzę rano
                                jest juz zapełniony po brzegi od kilku miesięcy i jadę nim ok 50
                                min. Reguralna komunikacja pks=bilety miesięczne= upadek kolei.
                                Bus, busowi nierówny; niektóre jeżdzące do Krakowa mają lepszy
                                komfort niż autobus, niektóre faktycznie kiszka..ale ile bym dał by
                                nawet taka kiszką wrócić do domu w mniej niz 1h.
                                • Gość: Radek Re: ??? IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.10.08, 13:30
                                  > Strary, ja nie opowiadam bajek tylko rozmawiam z ludzmi zwiazanymi z
                                  > PKS! Reguralne połączenia nie zostana nigdy uruchomione bo blokuje
                                  > je Marszałek, po to by takie darmozjady jak ty i inni z pkp miały
                                  > jeszcze wieksze dotacje za taka fuszerke bajkopisarzu.

Widzisz ja akurat byłem przy rozmowie dyrektora PKS z jednym z dziennikarzy
                                  bielskich . Ciekawe czy specjalnie dziennikarzowi to opowiadał.

>....po to by takie darmozjady jak ty i inni z pkp miały
                                  > jeszcze wieksze dotacje za taka fuszerke bajkopisarzu.

Proponuje troszeczkę lecytyny albo czegoś na pamięć bo już kilka razy pisałem Ci
                                  że nie mam nic wspólnego z PKP ani z koleją zawodowo poza 3 semestrami
                                  spędzonymi na wydziale transportu PS.

A z tym bajko pisarstwem to raczej ty masz wiecej wspólnego bo nieraz piszesz że
                                  autobus jedzie nawet 45 minut do Katowic z BB chyba o 1 w nocy łamiąc przepisy
                                  albo do Tabliczki Katowice . Teraz są roboty na węźle z A1 i wiem ile się tam w
                                  korkach stoi nie licząc świateł po drodze. Inna sprawa Że autobusy naginają
                                  przepist i nie jeżdzą zgodnie z nimi. Niestety maszyniści sa rozliczani z
                                  każdych 5 km przekroczonych ... I nie bronie tu PKP i nigdy nie broniłem wiem
                                  tylko że niektóre rzeczy są nie do przeskoczenia bez naginania norm
                                  bezpieczeństwa .

To co w tej chwili się dzieje na odcinku BB Katowice jest rozpier... za który
                                  ponosi winę zarówno PLK jak i obie spółki przewozowe PR i IC które nie potrafią
                                  się ze sobą dogadać .

Natomiast pisanie prze Ciebie o tym jaką to świetną komunikacje mamy z Krakowem
                                  jest śmieszne bo średnia prędkość autobusu jest taka sama jak pociągu do Katowic
                                  (beznadziejna) i przez następne 5 a może i 10 lat nie polepszy się do puki nie
                                  postanie BDI o ile wogóle powstanie . Prędkość pociągu do Katowic będzie powoli
                                  wracać do normy. Już od nowego rozkładu 10 minut szybciej dla Expresów czyli
                                  podobnie dla osobówek . W przyszłym roku też są zaplanowane prace
                                  więc znowu coś się powinno urwać . A autobusy będą jeździły coraz dłużej dopuki
                                  nie wybudują im drogi.
                                  • Gość: Radek Apropo połączeń BB Katowice IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.10.08, 13:50
                                    Jak masz jakieś żale co do tego jak wygląda komunikacja miedzy Katowicami a BB proponuje napisać list do Marszałka województwa
                                    z pretensjami a nie oskarżać wszystkich do okoła bo to właśnie marszałek w osobach doradców między innymi pana Stumpfa decyduje o tym jak będą jeździć pociągi . Niestety skarg nie ma i pan Stumpf na swojej ciepłej posadzie pierdzistołka opowiada wszech i wobec że rozkład jest bardzo dobry i nie wymaga korekt.
                                    • Gość: aliveinchains Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:18
                                      A co ty możesz wiedzieć, kto , gdzie i jak apelował...nie martw się
                                      były apelacje rozmowy, pisma do pkp, marszałka, posłów,
                                      europosłów..i dzięki temu jeżdził pociąg 15.33...
                                      Obiecywano zmiany po remoncie..szczerze wątpię po za tym, że będą
                                      ciuchcie jechały planowo...

Ps. Do Suchej z żywca czy do Wadowic jeździ się komunikacja
                                      kołową...w Małopolsce i na Podkarpaciu dba się o główne linie
                                      Trzebinia-Przemyśl....a u nas nawet tego się nie robi na trasach
                                      międzynarodowych.
                                      • amm.ing Re: Apropo połączeń BB Katowice 09.10.08, 09:46
                                        Witam,
                                        Czytam waszą dyskusję i chciałbym podzielić się paroma
                                        spostrzeżeniami.
                                        Od kilku lat dojeżdżam do pracy z Bielska do Katowic. Moja branża to
                                        finanse/ekonomia, pracuje w jednej z instytucji tego typu w
                                        Katowicach. Próbowałem różnych sposobów dojazdu. Własnym samochodem
                                        może i wygodnie, ale koszty paliwa i amortyzacji ostro dawały po
                                        kieszeni. Pociągi? Zaczynam pracę o 8.00 i zazwyczaj kończę o 16.00.
                                        Jeszcze rok czy 2 lata temu musiałem jeździć o godz. 5.30 aby
                                        wyrobić się do pracy na 8.00. W tym roku jeździ pociąg 6.05, który
                                        jak ma 10 min opóźnienia sprawia, że jestem spóźniony, a niestety
                                        zazwyczaj przyjeżdżał on do Katowic ze sporym opóźnieniem. W maju
                                        odkryłem autobus z Żywca do Katowic który jest jeszcze najlepszym
                                        środkiem transportu. Potwierdzam, jedzie on ok. 50 min, czasem parę
                                        minut krócej, czasem dłużej. Nawet przy obecnych korkach w związku z
                                        robotami (Czechowice, Kobiór, Katowice) jedzie on szybciej niż
                                        pociąg przyspieszony. Kończąc pracę o czwartej nie wyrabiam na
                                        pociąg 16.07, więc czekam na przyspieszony, który jedzie koło 17.00.
                                        W BB jestem kwadrans po 18.00, o ile się nie spóźni. Pomysł jazdy
                                        autobusów czy busów w godzinach szczytu co 30 min wydaje mi się
                                        zasadny. Wielu dojeżdżających do pracy zyskałoby co najmniej 3
                                        kwadranse z życia.
                                        Radek chwali się remontem linii kolejowej. Nie wiem czym się
                                        chwalic, bo między Brynowem a Ligotą remont polega na rozsiewaniu
                                        kamienia między stare drewniane podkłady. Zero wymiany podkładów i
                                        torów. Na odcinku BB-CzDZ remont dał mizerny efekt. Szkoda.
                                        W sumie tych pasażerów jeżdżących między BB a Katowicami nie jest
                                        tak wiele by nie pomieścili się w autobusie czy 2 busach. Nie
                                        rozumiem krytyki busiarzy, w Bawarii z mniejszych miejscowości do
                                        Monachium też jeżdżą busy, tyle, że większe i zupełnie innej,
                                        lepszej jakości. I nie upycha się ludzi jak sardynki. Coś takiego
                                        widziałbym jako uzupełnienie transportu w naszym regionie.
                                        Pozdrawiam
                                        Marek
                                        • Gość: radek Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.pzl-wola.pl 09.10.08, 10:52
                                          > Radek chwali się remontem linii kolejowej. Nie wiem czym się
                                          > chwalic, bo między Brynowem a Ligotą remont polega na rozsiewaniu
                                          > kamienia między stare drewniane podkłady. Zero wymiany podkładów i
                                          > torów.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=337062&page=21
                                          Polecam sobie pooglądać zdjęcia z nie pisać bzdury ....

images34.fotosik.pl/374/913065c2b17ef769.jpg
                                          images36.fotosik.pl/16/5be1f73f131d8822.jpg
                                          images49.fotosik.pl/17/1069a971d46f988c.jpg
                                          ...Bo rozsiewasz to ty - zamęt ...

>Od kilku lat dojeżdżam do pracy z Bielska do Katowic. Moja branża to
                                          > finanse/ekonomia, pracuje w jednej z instytucji tego typu w
                                          > Katowicach

jak takich mamy ekonomistów jak Ty to nie dziwię się że czeka nas kryzys .

>Na odcinku BB-CzDZ remont dał mizerny efekt. Szkoda.

No szkoda owszem że nie zauważyłeś że nie jest jeszcze skończony ten remont . No
                                          ale nie dziwie sie w Katowicach też nie zauważyłeś że wymieniają i podkłady i
                                          szyny i tłuczeń .

> w Bawarii z mniejszych miejscowości do
                                          > Monachium też jeżdżą busy, tyle, że większe i zupełnie innej,
                                          > lepszej jakości

Szkoda że przeoczyłeś fakt że w Bawarii i w całych niemczech jednak podstawą
                                          transportu miedzy miastami jest kolej autobusy i busy są tylko uzupełnieniem
                                          sieci głównie tam gdzie kolej nie dociera .Mało tego te busy dojeżdżają do
                                          najbliższych przestanków tramwajowych i stacji kolejowych gdzie ludzie
                                          przesiadają sie na pociąg na tym samym bilecie .
                                          • amm.ing Re: Apropo połączeń BB Katowice 09.10.08, 11:30
                                            >
                                            > www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=337062&page=21
                                            > Polecam sobie pooglądać zdjęcia z nie pisać bzdury ....

No właśnie poledcam obejrzeć dokładnie zdjecia jak szanownemu
                                            pieniaczowi nie chce się ruszyć tyłka i przejechac się trasą.
                                            Tylko króciutki odcinek jest wymieniony i tyczy się pociągów do
                                            Rubnika. Na zdjęciach jak byk widac nowy kamień rozgrzebany wśród
                                            starych podkładów drewnianych. Jesli człowieku nie wiesz, nie pisz i
                                            nie obrazaj.

>
                                            > jak takich mamy ekonomistów jak Ty to nie dziwię się że czeka nas
                                            kryzys .
                                            >

A co ty, zakompleksiony człowieczku możesz wiedzieć? Tyle co w necie
                                            wyczystasz?

Szkoda że przeoczyłeś fakt że w Bawarii i w całych niemczech jednak
                                            podstawą
                                            > transportu miedzy miastami jest kolej autobusy i busy są tylko
                                            uzupełnieniem
                                            > sieci głównie tam gdzie kolej nie dociera .Mało tego te busy
                                            dojeżdżają do
                                            > najbliższych przestanków tramwajowych i stacji kolejowych gdzie
                                            ludzie
                                            > przesiadają sie na pociąg na tym samym bilecie .

Zauważyłem, ale widocznie między Bielskiem a Katowicami się nie da
                                            tego zrobić, by jeżdziły normalne pociągi o normalnych godzinach o
                                            normalnym czasie. Dle mnie obsługa trasy przez duże autobusy PKS i
                                            mniejsze busy byłoby ok. Potem prywaciaze wymienią sprzęt na
                                            większy. Kojarzysz firmę DRABAS która jeździ w takt co 30 min między
                                            Jastrzebiem a Katowicami? Jeszcze lepszy przykład prywatnej
                                            inicjatywy to Szwagropol kursujący między miastami podhala a
                                            Krakowem. W Niemczech też jeżdzą prywatni przewoźnicy, widziałem
                                            piętrowe, przegłubowe autobusy jeżdzące po Autobahn'ach.
                                            • Gość: radek Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.pzl-wola.pl 09.10.08, 11:55
                                              No właśnie poledcam obejrzeć dokładnie zdjecia jak szanownemu
                                              > pieniaczowi nie chce się ruszyć tyłka i przejechac się trasą.
                                              > Tylko króciutki odcinek jest wymieniony i tyczy się pociągów do
                                              > Rubnika. Na zdjęciach jak byk widac nowy kamień rozgrzebany wśród
                                              > starych podkładów drewnianych. Jesli człowieku nie wiesz, nie pisz i
                                              > nie obrazaj.

Ogladam dokładnie i widzę nowe szyny s 49 OC na podkładach drewnianych z
                                              mocowaniem klasycznym ... jak sie gościu na czymś kompletnie nie znasz to nie
                                              pisz. Do Rybnika mocowane są szyny bezstkowe S 49 na podkładach strunobetonowych
                                              . Do Bielska i w Ligocie takie nie są mocowane bo linia (teoretycznie)będzie
                                              modernizowana w najbliższych latach więc nie ma sensu .
                                              • amm.ing Re: Apropo połączeń BB Katowice 09.10.08, 12:18
                                                Ekspert się znalazł. Teraz zauwazyłeś drewniane podkłady ptasi mózgu?
                                                Jeszcze raz radzę zobaczyć efekty modernizacji na żywo. Możliwe, że
                                                nowe szyny są kładzone fragmentarycznie gdzie niegdzie. Ale nie
                                                wydaje mis się, by nowe szyny były już zardzewiałe. Coś udajesz, że
                                                wiesz, a potem się kompromitujesz. Ja jak i inni chcemy prostej
                                                rzeczy. Normalnie dojechać do pracy i do domu. PKP nam tego nie
                                                zapewni. A ja nie chcę finansować z podatków i akcyzy
                                                takich "entelegentów" jak kolejarze.

Super modernizacja drewniane podkłady i szyny z odzysku.

> . Do Bielska i w Ligocie takie nie są mocowane bo linia
                                                (teoretycznie)będzie
                                                > modernizowana w najbliższych latach więc nie ma sensu .

W najbliższych latach? Już mnie rozwalasz sieroto. Nie widzisz
                                                nigdzie problemu?
                                                • Gość: radek Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.pzl-wola.pl 09.10.08, 12:42
                                                  >Teraz zauwazyłeś drewniane podkłady ptasi mózgu?

Zastanów sie co piszesz bo to nie wiadomo czego się tyczy ...

>Ale nie wydaje mis się, by nowe szyny były już zardzewiałe.

No to źle ci się wydaje ...

> Super modernizacja drewniane podkłady i szyny z odzysku.

A kto tu pisze o modernizacji ???

> W najbliższych latach? Już mnie rozwalasz sieroto. Nie widzisz
                                                  > nigdzie problemu?

Problem jest owszem duży, co nie znaczy że trzeba pisać bzdety na poziomie
                                                  faktu czy superexpresu no ale widać na wyższy Cie nie stać.

• Gość: aliveinchains Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 13:02
                                                    Radek, ja dzisiaj się przyjrzę uwaznie remontowanym trakcjom.
                                                    Ale też mi się wydaje, że nowych podkładów i nowych szyn jest jak na
                                                    lekarstwo. Zresztą sam remontowany odcinek jest zbyt krotki by dać
                                                    jakiś znaczący efekt. Do ciebie to nie dociera....
                                                    Jest takie powiedzenie: Biednych nie stać na fuszerkę. Ale śląsk
                                                    dalej może uważa sie za bogaty region....bo różne widziałem remonty,
                                                    ale takiego bagna jak na śląsku nigdzie, zwłaszcza, że mowa o
                                                    waznych międzynarodowych trasach. Doszło do mnie, że fuszerka nie
                                                    jest przypadkwa a całą sprawą mają zająć się odpowiednie organy...

I tak wygląda integracja Podbeskidzia z GOP...
                                                  • Gość: Radek Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.pzl-wola.pl 09.10.08, 13:48
                                                    > Radek, ja dzisiaj się przyjrzę uwaznie remontowanym trakcjom.

Wiesz nie chce się czepiać ale Wy się czepiacie to ja też wyjaśnij mi sens i
                                                    znaczenie tego zdania a w szczególności słowa "trakcjom"

> Ale też mi się wydaje, że nowych podkładów i nowych szyn jest jak na
                                                    > lekarstwo

Czekam na wyniki i spostrzeżenia ja jechałem wczoraj może coś przeoczyłem .

> Jest takie powiedzenie: Biednych nie stać na fuszerkę. Ale śląsk
                                                    > dalej może uważa sie za bogaty region....bo różne widziałem remonty,
                                                    > ale takiego bagna jak na śląsku nigdzie, zwłaszcza, że mowa o
                                                    > waznych międzynarodowych trasach.

No właśnie problem w tym ze ten remont nie ma nic wspólnego ze śląskiem bo
                                                    linia 139 o której mówimy jest linią międzynarodową
                                                    i takie inwestycje na niej jak remonty zlecane są z centrali PLK w Warszawie .

> Doszło do mnie, że fuszerka nie
                                                    > jest przypadkwa a całą sprawą mają zająć się odpowiednie organy...

I niech się zajmą tyle że niewiele wskórają co do samego tego remontu . Jego
                                                    zakres i wykonanie było dokładnie określone w przetargu wykonawca nie popełnił
                                                    błędu i wywiązał się z powierzonego nu zadania natomiast ciemna masa z PLK ma
                                                    alibi bo linia i tak ma być przebudowywana w ramach modernizacji a ten remont
                                                    był z konieczności .
                                                  • Gość: aliveinchains Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.08, 14:48
                                                    >
                                                    > Czekam na wyniki i spostrzeżenia ja jechałem wczoraj może coś
                                                    przeoczyłem .
                                                    >

nie ma sprawy...ale drewniane podkłady w ramach renowacji linii w
                                                    21w...?

> No właśnie problem w tym ze ten remont nie ma nic wspólnego ze
                                                    śląskiem bo
                                                    > linia 139 o której mówimy jest linią międzynarodową
                                                    > i takie inwestycje na niej jak remonty zlecane są z centrali PLK w
                                                    Warszawie

Tak, można znaleźć kozła ofiarnego. ślązacy twierdzą, że to
                                                    Warszawa...ale czy dyrekcja śląskiego oddziału PKP (czy jak to się
                                                    nazywa) nie odpowiada zupełnie za nic? Czy urzędas z Wa-wy, jeszcze
                                                    raz się zapytam, odpowiada za fakt, że remont linii nawet przy
                                                    takiej technologii może sprawić że pociąg pojedzie 100km/h a w
                                                    rzeczywistościnajwyżej jedzie w porywach 70 km/h?
                                                    Dlaczego w Małoplsce czy na Dolnym slasku przy ważnych liniach
                                                    kolejowych nikomu Wa-wa nie stała na przszkodzie a u nas stoi? Czy
                                                    wreszcie ktoś na ślasku o coś konkretnego się ubiega? Czy wypełnia
                                                    dokumenty, przygotowuje raporty, analizy...w Krakowie potrafili to
                                                    zrobić, w Trójmieście też a tu wszystkim pod gorkę?

Czy wreszcie jeśli każdy twierdzi, że ma zawiązane rece, nie lepiej
                                                    postawić na szybkie autobusy? Ja lubię autokary, busy mniej...i
                                                    proszę, niech tak marszałek nie dba o wygode Bielszczan serwujac im
                                                    tylko usługi PKP...
                                                  • Gość: misza Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.bb.sky.com 10.10.08, 17:51
                                                    > nie ma sprawy...ale drewniane podkłady w ramach renowacji linii w
                                                    > 21w...?
                                                    >

Dokladnie tak :-) Nic nadzwyczajnego.
                                                • Gość: misza Re: Apropo połączeń BB Katowice IP: *.bb.sky.com 10.10.08, 18:01
                                                  Ja pierd*le, wiekszych bzdur dawno nie czytalem.

> Ekspert się znalazł. Teraz zauwazyłeś drewniane podkłady ptasi mózgu?

Akurat mysle ze ktos po studiach politechnicznych - chociazby krotkich - na wydziale transportu oraz z olbrzymim doswiadczeniem hobbystycznym i milosniczym w tym zakresie ma _znacznie_ wieksze o tym pojecie niz ktos po pozalsieBoze ekonomii. I nie obrazaj ludzi, bo to do Ciebie wroci, szybko wroci - buraku.

> Jeszcze raz radzę zobaczyć efekty modernizacji na żywo. Możliwe, że
                                                  > nowe szyny są kładzone fragmentarycznie gdzie niegdzie. Ale nie
                                                  > wydaje mis się, by nowe szyny były już zardzewiałe.

i...

> Super modernizacja drewniane podkłady i szyny z odzysku.

To bardzo zle Ci sie wydaje. Tak samo jak zle Ci sie zapewne wydaje, ze w dzisiejszych czasach nie wykonuje sie nowych podkladow drewnianych. Blad. Jak najbardziej sie takie wykonuje i kladzie. Sa bardzo wytrzymale, niejednokrotnie ich zastosowanie ma duzo wiecej uzasadnienia niz podklady strunobetonowe. A dlaczego, to juz Ci tlumaczyl nie bede, bo Twoj ptasi lebek i tak wiecej wiadomosci nie przyjmie.

> Ja jak i inni chcemy prostej
                                                  > rzeczy. Normalnie dojechać do pracy i do domu. PKP nam tego nie
                                                  > zapewni. A ja nie chcę finansować z podatków i akcyzy
                                                  > takich "entelegentów" jak kolejarze.

Hola, hola. co do PKP sie zgadzamy, co do pojecia "kolej" juz nie. To nie sa tozsame terminy. Co do akcyzy, to ona nie zasila kolejnictwa, zeby bylo smieszniej, do niedawna paliwo do spalinowozow i szynobusow rowniez bylo oblozone akcyza, ktora szla na budowe drog asfaltowych. A w zadnym normalnym kraju na takich trasach nie konkuruja ze soba srodki transportu publicznego, napewno nie dofinansowane przez urzedy. A jesli ten autobus mialby jezdzic co pol godziny, to tylko 3 kursy rano by na siebie zarobily i 3 po poludniu, reszta by swiecila pustkami. I kto by za to placil? Spolecznestwo, prosze pana ekonomisty. Albo by tych kursow nie bylo. Amen.

> W najbliższych latach? Już mnie rozwalasz sieroto. Nie widzisz
                                                  > nigdzie problemu?

Sam jestes sierota, i to obrzygana, bo w sobie problemu nie widzisz.
                                                  Modernizacja jest przewidziana do 160km/h na calej dlugosci linii.
                                                  • Gość: aliveinchains Do miszy i radka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.08, 17:09
                                                    Przyjżałem się temu co dzieje się na trasie BB-Katowice..

W katowicach, materiały które stosuje się do renowacji linii nie
                                                    wyglądaja mi na nowe, w kazdym razie wygladaja znacznie gorzej niż
                                                    to co stosuje się w Czechowicach i BB....nie jest wykluczone, że są
                                                    to szyny z odzysku, gdyż o tym mówili w pociagu kolejarze...

Chciałbym się mylić, ale taki "remont" nie przyniesie pożądanego
                                                    efektu...zatrzymajmy dyskusję do grudnia - czyli do momentu
                                                    zakończenia prac i nowego rozkładu.

Między Wrocławiem a Kłodzkiem też 2 lata temu były robione
                                                    remonty...jesli kiedyś ktoś będzie miał okazję się tamtedy
                                                    przejechać pkp, warto zobaczyć jak szybko na jednotorowej podrzednej
                                                    linii mogą jeździć przy dostępnych technologiach pociągi...chciałbym
                                                    cos takiego widzieć na trasie Kato-Zwardoń.
                                                  • Gość: radek Re: Do miszy i radka IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 12.10.08, 00:16
                                                    > nie jest wykluczone, że są
                                                    > to szyny z odzysku, gdyż o tym mówili w pociagu kolejarze...

Są nowe daj się przekonać bo jak nie to poświęcę wolny zień pojadę tam i zrobię
                                                    Ci fotkę rocznika szyny .Inna sprawa że są odcinki takie jak pod wiaduktem A1 i
                                                    dalej w stronę koszar gdzie zostawiono stare szyny i podkłady które są jeszcze
                                                    nie zużyte (jakieś 200m)

> Chciałbym się mylić, ale taki "remont" nie przyniesie pożądanego
                                                    > efektu...zatrzymajmy dyskusję do grudnia - czyli do momentu
                                                    > zakończenia prac i nowego rozkładu.

Tu akurat jestem za . Ja mam zarys rozkładu IC gdzie jest wpisana godzina BB
                                                    K-ce i 1,03 K-ce BB . Ta różnica będzie wynikać głównie przez posypanie się
                                                    odcinka Czechowice - Czechowice Płd na pierwszym torze gdzie już jest 30 ... z
                                                    tego co słyszałem mają się za to w przyszłym roku wziąć tyle że tu będzie
                                                    tylko naprawa podłoża czyli zdejmą szyny i podkłady wzmocnią podtorze i założą
                                                    to samo bo szyny i podkłady mają zaledwie 10 lat czyli nawet nie połowę okresu
                                                    eksploatacji .

> Między Wrocławiem a Kłodzkiem też 2 lata temu były robione
                                                    > remonty...jesli kiedyś ktoś będzie miał okazję się tamtedy
                                                    > przejechać pkp, warto zobaczyć jak szybko na jednotorowej > podrzednej
                                                    linii

To nie jest podrzędna linia !!! Jako pasażerska może owszem chociaż kursują tam
                                                    pociągi Wrocław Praga ale przede wszystkim to linia towarowa o wiele większym
                                                    znaczeniu niż Czechowice Zwardoń poza tym jest ona jednotorowa tylko na odcinku
                                                    Strzelin - Kamieniec Ząbkowicki jakieś 34 km ze 100.

Poza tym tu niestety też kłania się różnica w technologii budowy linii
                                                    kolejowych . Linie Na dolnym śląsku budowali Niemcy linie na podbeskidziu
                                                    Austryjacy niestety bardzo nieudolnie i w pośpiechu.

Tak więc żeby można było jeździć z prędkościami 100 - 120 przykładowo od Żywca
                                                    do Zwardonia trzeba by praktycznie zbudować nową linię. Tam jeździło się z
                                                    takimi prędkościami już przed wojną .

mogą jeździć przy dostępnych technologiach pociągi...chciałbym
                                                    > cos takiego widzieć na trasie Kato-Zwardoń.

• Gość: aliveinchains Re: Do miszy i radka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.08, 11:29
                                                    Gość portalu: radek napisał(a):

> > nie jest wykluczone, że są
                                                    > > to szyny z odzysku, gdyż o tym mówili w pociagu kolejarze...
                                                    >
                                                    > Są nowe daj się przekonać bo jak nie to poświęcę wolny zień pojadę
                                                    tam i zrobi
                                                    > ę
                                                    > Ci fotkę rocznika szyny .Inna sprawa że są odcinki takie jak pod
                                                    wiaduktem A1 i
                                                    > dalej w stronę koszar gdzie zostawiono stare szyny i podkłady
                                                    które są jeszcze
                                                    > nie zużyte (jakieś 200m)

Ok, wizualnie, choć nie powinienem oceniać ksiązki po okładce, szyny
                                                    wygladaja na pokryte rudawym nalotem, te z Czechowic faktycznnie
                                                    wyglądaja na lepsze...mniejsza o to stare, nowe, ważne by dało jakiś
                                                    efekt.

> To nie jest podrzędna linia !!! Jako pasażerska może owszem
                                                    chociaż kursują tam
                                                    > pociągi Wrocław Praga ale przede wszystkim to linia towarowa o
                                                    wiele większym
                                                    > znaczeniu niż Czechowice Zwardoń poza tym jest ona jednotorowa
                                                    tylko na odcinku
                                                    > Strzelin - Kamieniec Ząbkowicki jakieś 34 km ze 100.

???
                                                    A skąd! Towarniaki jeżdża do Czech bardziej przez Zebrzydowice a do
                                                    Słowacji, Węgier, Austrii, właśnie przez Zwardoń...mój kumpel z
                                                    działu transportu ma najnowszą mapkę z zaznaczonymi ilościami
                                                    przewoców w T na danych liniach (przewozi się głównie węgiel, stal i
                                                    samochody)...Kłodzko i Międzylesie mają spory ruch pasażerski ale za
                                                    to mały ruch towarowy (Wrocław i Poznań to nie sa zbyt duże ośrodki
                                                    stricte przemysłowe)...stąd też może mniejsze fizyczne zurzycie
                                                    linii i pozwolenie na wieksze predkości dla osobówek.

Od Strzelina do samego Kłodzka jest jeden tor...a nie jak mówisz do
                                                    Kamieńca Ząbkowickiego..odległość Wro-Kam. Z. jak z Żywca do Katowic
                                                    a czas przejazdu 1h i 10 min :-(
                                                    Do Prahy to z Wrocławia nie jedzie ani jeden bezpośredni pociąg -
                                                    wszystkie połączenia z 2 przesiadkami.

> Poza tym tu niestety też kłania się różnica w technologii budowy
                                                    linii
                                                    > kolejowych . Linie Na dolnym śląsku budowali Niemcy linie na
                                                    podbeskidziu
                                                    > Austryjacy niestety bardzo nieudolnie i w pośpiechu.

Austracy robili pożądne tory nie gorsze od Niemców, warto
                                                    przestudiować jak kiedyś pruły na naszym tereni pociągi...z BB do
                                                    Krakowa via Oświęcim, Skawina 1h i 15 min..z tego co wiem to liniia
                                                    Kato--Zwardoń była solidnie modernizowana ostatnio chyba w latach
                                                    60tych..nie jeździmy chyba po torach i podkładach z cxasów dobrego
                                                    Cesarza?

Po prostu dolnoślązacy remontują tory, a my nie...i nie ma co
                                                    porównywać najbiedniejszego regionu Polski jakim jest Kłodzko i
                                                    okolica z znacznie ludniejszym i bogatszym podbeskidziem...

• Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:09
                                    Tak Radek, teraz piszesz o dziennikarzu a jeszcze w zeszłym roku
                                    pisałeś o chęci uruchomienia przez bielski pks połączeń nawet w takt
                                    30min i ja o tym rozmawiałem z ludzmi z PKS. Nie wiem w jakim
                                    kontekście kierownik pisał o likwidacji połaczeń BB-Katowice...może
                                    chodziło o sytuację z czerwca 2007 roku kiedy zostały przerwane
                                    wszystkie połączeni z uwagi, że (i tego juz nie powiedział)
                                    uruchomili je bez koncesji?
                                    Zgodzę się, że 1 połaczenie dziennie ojakiejś durnej porze może mieć
                                    małą frekwencję, ale nie wierzę, że reguralne (podkreślam)
                                    połączenia w godzinach szczytu nie będą dochodowe...dziwne, że PKS o
                                    15.00 był zapełniony niemal zawsze w 80% (czemu go zlikwidowano?), a
                                    pks żywiec z rana nawet w 100%...PKS Żywiec chciał uruchomić od
                                    sierpnia połączenie o 16.300 i co? I nie dostał koncesjii...
                                    Opłacają się pks z Katowic do Rybnika, Jastrzebia, z Krakowa do BB,
                                    a akurat z BB do Katowic nie...dziwne zwłaszcza że AUTOBUS zazwyczaj
                                    jedzie w PRZEDZIALE 45-50 min A JAK NIE WIERZYSZ TO SIĘ PRZEJEDZ
                                    BAJKOPISARZU>>>na razie pieprzysz coś o niudolnym remoncie pkp na
                                    SSC że aż żal czytać. Radzę częściej jeżdzić pociągiem...zwłaszcza
                                    po okresie remontu....
                                  • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:26

> To co w tej chwili się dzieje na odcinku BB Katowice jest
                                    rozpier... za który
                                    > ponosi winę zarówno PLK jak i obie spółki przewozowe PR i IC które
                                    nie potrafi
                                    > ą
                                    > się ze sobą dogadać .

Rozpie...to był też przed najnowszą odsłoną "remontu"...w trakcie
                                    gdy już od Komorowic jechało sie z zawrotną prędkością
                                    70km/h...opóxnienia,stanie w polu i zbyt krótki odcinek
                                    wyremontowany by coś dało to pozytywnego, nie pamiętm by pociąg
                                    przyjechał kiedykolwiek planowo...ile km torowiska jest
                                    remontowanych w Katowicach, nie wiem skąd wziąłeś te 10 min? Może
                                    Ekspres który się nigdzie po drodze nie zatrzymuje pojedzie zamiast
                                    1h 15 min 1h i 5 min...rewelacja!
                            • czarny.no Re: ??? 15.10.08, 10:58
                              > Katowicom nie ma za co
                              > dziekować...

Oczywiście, że nie... To, że się rozwijamy, to nasza i tylko nasza
                              zasługa. No i Unii Europejskiej, że daję kasę. Może trochę jeszcze
                              władz centralnych. A Katowice niczego dobrego dla tego miasta nie
                              robią...

Inna rzecz, że Katowice nie nadają się na samodzielną stolicę
                              województwa. W przypadku woj. śląskiego to ta reforma jest nieudana.
                              Bo wrzucono do jednego worka trzy podobne miasta (Częst., Kat. i B-
                              B), a województwo to powinna być metropolia + strefa oddziaływania,
                              a my mamy województwo = 3 metropolie = tłok... Ale to temat na inną
                              dyskusję...
                              • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.08, 15:17
                                Czarny, niech sobie nasze miasto będzie taka lokalną metropolia, ale
                                wierz mi w obecnym świecie 173tys miasto z mniejszymi miastami typu
                                Żywiec i wioskami dookoła ma znacznie mniesza siłę przyciągania
                                miedzynarodowego kapitału i firm IT/banki/finanse etc niz miasta
                                uniwersyteckie pow. 1mln mieszkańców z lotniskiem i innymi węzłami
                                komunikacyjnymi...
                                Możemy ściągnąć EATONA czy fabryczke okien, ale juz gorzej z firmami
                                BPO (choć mamy już centrum Fiata i małe centrum Grupy zywiec)...inna
                                sprawa, że Katowice też nie potrafią jakoś dać z siebie
                                więcej...Kraków to jednak lider. Dobrze mieć sprawnie
                                funkcjonujące "korytarze komunikacyjne" z Katowicami jak i Krakowem.
                                Chyba, że sami pójdziemy na całość, w co szczerze watpie...
                                • czarny.no Re: ??? 15.10.08, 15:53
                                  O Krakowie to ja nawet nie wspomniałem, bo nie mamy co z taką
                                  metropolią konkurować. Ale z Katowicami i owszem...

A że "Dobrze mieć sprawnie funkcjonujące "korytarze komunikacyjne" z
                                  Katowicami jak i Krakowem" to jest chyba oczywiste. To że Warszawa
                                  jest metropolią nie oznacza, że nie powinna mieć sprawnie
                                  funkcjonujących korytarzy z Łodzią, Radomiem i Białymstokiem...
                • Gość: radek Re: ??? IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.10.08, 11:43
                  > chcesz tam zajechać to łapiesz pks czy bus a nie pkp "znafco".
                  > Odjazdy niemal co 15-20 min...

stary idź się leczyć .. tobie już do końca odwaliło
                  • malloppo Re: ??? 08.10.08, 12:32
                    Aliveinchains ma rację, leczyc powinieneś się leczyc ty rad81.
                    Widze, że wróciłeś i siejesz progórnosląską propagandę:
                    Oto liczba połączeń na Linii Kraków-Bielsko-Biała między 14.00 o
                    19.00:
                    www.rda.krakow.pl/pl/detale.php14,10
                    14,20
                    15,10
                    15,20
                    15,35
                    15,40
                    16,00
                    16,20
                    17,00
                    16,30
                    17,20
                    17,45
                    18,15
                    18,20
                    18,50
                    19,05

i teraz porównaj to do połączeń Katowice-BB? Pociąg jedzie:
                    14.05
                    15.13
                    16.07
                    17.00
                    17.35
                    19,15

i to ty może jesteś zdrowy? To sa połącznie dwóch waznych miast w
                    województwie w h szczytu! Brawo ślązacy!
                    • malloppo Re: ??? 08.10.08, 12:37
                      i jescze po 19.20 dla Krakowa
                      Czyli mamy w podanym przedziale 15 do 6u dla Krakowa. I ktoś powie
                      o "współpracy Bielsko-Katowickiej"?

A może przedstawisz połączenia na lini Cieszyn Kraków kontra Cieszyn
                      Katowice, albo coś odnosnie Żywca i Skoczowa?
                      • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 13:00
                        Dzieki malloppo za wyręczenie....:)Powtażam i będę to
                        robić..komunikacja publiczna BB-Kato to skandal...
                        • Gość: Radek Re: ??? IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.10.08, 14:06

> Dzieki malloppo za wyręczenie....:)Powtażam i będę to
                          > robić..komunikacja publiczna BB-Kato to skandal...

Owszem nie jest wesoło teraz sam zresztą klne na to wszystko dojeżdzając do
                          Warszawy raz w tygodniu a niestety nie zawsze pasuje mi
                          bezpośredni Expres czy IC . Mało tego powiem ci że jak widzę jak PLK
                          zorganizowała zamknięcia torów podczas remontów to szlag mnie trafia bo było
                          wiele możliwości żeby zamknięcia nie były takie uciążliwe .

Natomiast wracając do tematu połczenia autobusowe miedzy BB a Krakowem nie
                          mają nic wspólnego z przychylnościa samorządu Krakowa w kierunku BB autobusów w
                          tamtym kierunku zawsze było dużo co CK Ferdynand zostawił nam kiepską
                          zaprojektowaną infrastrukturę kolejową zresztą drogową też nie lepszą.

> A co do pociagow - po prostu odparowalem na wczesniejszy argument.

>Jeszcze 10 lat temu do Krakowa jechało się przyspieszonym 1h 30 >min..
                          >Podział lini na sląską (do Oświęcimia i Andrychowa włącznie) i
                          >małoplską DOKP sprawiło, że trasy te popadły w ruine..

Hhaha no widzisz i kto tu jest bajkopisarzem ... Śląska DOKP i Krakowska DOKP
                          istniała do końca lat 90 i zawsze był podział właśnie takie jaki jest zresztą
                          teraz tak zwanych IZ w dokładnie tych samych miejscach . To że pociąg jechał
                          1,30 a jedize 2,20 do 3 h to wynik ogólnej zapadłości infrastruktury kolejowej w
                          pl . Zresztą w małopolsce jest podobnie do Zakopanego z Krakowa jechało się
                          kiedyś prawie godzinę krócej . Inną sprawa owszem jest to że linie BB Kalwaria i
                          Zywiec sucha bardzo dużo tracą na podziale miedzy Krakowską IZ a Śląską ale
                          trochę proporcje sa inne do tego co mówi maloppo . Przykładem jest linia Żywiec
                          Sucha gdzie po Śląskiej IZ jedize sie 50 a po małopolskiej 30 ... Podobnie do
                          niedawna było na BB Wadowice gdzie do Kęt podlesia była 50tka a dalej 30 .
                          • Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:33
                            > Hhaha no widzisz i kto tu jest bajkopisarzem ... Śląska DOKP i
                            Krakowska DOKP
                            > istniała do końca lat 90 i zawsze był podział właśnie takie jaki
                            jest zresztą
                            > teraz tak zwanych IZ w dokładnie tych samych miejscach . To że
                            pociąg jechał
                            > 1,30 a jedize 2,20 do 3 h to wynik ogólnej zapadłości
                            infrastruktury kolejowej
                            > w
                            > pl . Zresztą w małopolsce jest podobnie do Zakopanego z Krakowa
                            jechało się
                            > kiedyś prawie godzinę krócej . Inną sprawa owszem jest to że linie
                            BB Kalwaria
                            > i
                            > Zywiec sucha bardzo dużo tracą na podziale miedzy Krakowską IZ a
                            Śląską ale
                            > trochę proporcje sa inne do tego co mówi maloppo . Przykładem jest
                            linia Żywiec
                            > Sucha gdzie po Śląskiej IZ jedize sie 50 a po małopolskiej 30 ...
                            Podobnie do
                            > niedawna było na BB Wadowice gdzie do Kęt podlesia była 50tka a
                            dalej 30 .

Szkoda, że doszło do podziału linii Kraków-Zebrzydowice na 2
                            dyrekcje, dwie konkurencyjne instytucje się nie dogadają....zauważ,
                            że tam gdzie Kraków widzi sens dochodowości linii tam ją
                            remontuje...tam gdzie nie widzi możliwości poprawy (może wina po
                            stronie pkp) pozwala na funkcjonowanie pksów, szwagropolów itd...to
                            samo wolałbym u nas, jak pkp nic nie wychodzi to niech traci na
                            rzecz pks/bus.

Jesteś optymistą co do poprawy jakości pkp Katowice-Zwardoń...już
                            prędzej chyba zobaczymy BDI...tak czy owak, i tu cię zaskoczę do
                            Krakowa wolałbym podrozować pociągiem 1h i 30 min, ale to se nie
                            vrati...

Tak do Krakowa jedzie się w najlepszym wypadku teraz 2h, ale zauważ
                            jaka jest częstotliwość...z Katowic jeżdzą pociągi 16.07 i
                            16.56...czyli mozna kiblować 30 min na dworcu a potem wlec się 1h
                            i30 min wychodzi na to samo co z Krakowa...a to tylko 50km a nie
                            100...
                    • Gość: radek Re: ??? IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 08.10.08, 13:00
                      > Oto liczba połączeń na Linii Kraków-Bielsko-Biała między 14.00 o
                      > 19.00:
                      > www.rda.krakow.pl/pl/detale.php14,10

naucz się linki wklejać ;-) to po pierwsze.

Po drugie o czym tu mówimy połowa tego badziewia jak nie więcej to busy inter
                      palm nadające się do wożenia buraków z kleparza na rynek .
                      A nie ludzi.

• Gość: aliveinchains Re: ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 14:15
                        Radek, burakiem to chyba jesteś ty...Interpalmem jeżdzą ludzie,
                        którym daleko od buractwa...bo czy ładne studentki, czy kulturalnych
                        studentów i pracowników krakowskich firm nazwałbym burakami? Wątpię,
                        Kozianinie...
                        Na ślasku nawet nie stać władz by pozwoliły na jazdę
                        takim "badziewiem"...zresztą bus, busowi nie równy, Interpalm ma
                        szerokie busy mercedesa, które komfortem nie ustępują autobusom..
                        Za to mega komfortem jest podróz nasza pkp...1,5 h 50km...buahhhaha
                        • Gość: misza Re: ??? IP: *.bb.sky.com 08.10.08, 16:13
                          Radkowi raczej chodzilo o wozenie warzyw, doslownie burakow. Bo te blachosmrody nie nadaja sie do wozenia zadnej tkanki zywej.
                      • malloppo Re: ??? 08.10.08, 15:16
                        > naucz się linki wklejać ;-) to po pierwsze.
                        >
                        > Po drugie o czym tu mówimy połowa tego badziewia jak nie więcej to
                        busy inter
                        > palm nadające się do wożenia buraków z kleparza na rynek .
                        > A nie ludzi.

Naucz się korzystać ze stron IT;
                        Odpowiedz godna ślązaka. Badziewie, Katowice wolą iśc na jakość a
                        nie na ilośc połączeń. Tak jakość z siedzeniami z cerat i plastików.
                        Do tego atrakcja w postaci unikatowych kielichów, smrodu i
                        złodziejstwa na dworcu. Kultura śląska! Podobnie jak wynikiem
                        śląskiej kultury jest katowicki dworzec PKS (hmm ale Kalwaria Zeb ma
                        juz lepszy), oraz tramwaje prosto z Kiszynowa czy Charkowa.
      • malloppo Re: Vratislavia 26.09.08, 14:11
        To załuz sobie wątek o Wrocławiu i pisz co chcesz! Na wielki odzew
        nie licz. Bielsko i śląsk Cieszyński zawsze trzymały sztamę z
        Krakowem!
    • Gość: beskidus Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 19:04
      Cieszę, się że dyskusja o Krakowie powraca po ponad 2 latach cenzury!
      Mam parę inwestycji, które warto poznać.

Apartamentowiec wąż:
      krakowskieinwestycje.pl/index.php?option=27&gal_id=196
      Najwieksze centrum biurowe na poludniu Polski:
      www.bryla.pl/bryla/1,85301,5671882,Ruszyla_budowa_Quattro_Business_Park.html
    • Gość: aliveinchains Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 08:29
      nowe akademiki w centrum miasta? Ceny mieszkań pod wynajem rosną,
      koszty życia też, a nie każdy dostanie miejsce w MS AGH...
      Szczegoły:
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,5736366,Nowe_akademiki_w_centrum_Krakowa.html
    • malloppo Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako 26.09.08, 14:02
      krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/902576.html
      Kraków prowadzi w wyścigu o organizacje Euro! Czy dalej polski rząd
      będzie wspierał dziurawy i zaniedbany Wrocław, Gdańsk bez autostrad,
      czy Chorzów bez czegokolwiek prócz starego stadionu?
      • malloppo Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako 26.09.08, 14:09
        miasta.gazeta.pl/krakow/1,35812,5420133,Bonarka__biurowce__rynek_i_swiecacy_komin.html
        Bonarka wielka inwestycja handlowo-biurowa!
      • Gość: misza Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako IP: *.bb.sky.com 26.09.08, 17:03
        A moze tak wlasnie sie podzielisz pieniazkami z innymi miastami?
        Moze Wroclaw, Gdansk czy Chorzow tez zasluguja wreszcie na to, by
        dostac pieniadze, zeby normalnie wygladac, a nie ciagle Krakow?!
        Postepujesz nie fair, mowiac to co mowisz, bo wg Twojego rozumowania
        Krakow niech jest coraz piekniejszy, a reszta niech sie rozsypie...
        • malop 2 lata i po cenzurze ? 30.09.08, 00:22
          Trzeba się brać do roboty bo młodzi słabo sobie radzą ze spadochroniarzami z
          Katowic i innych Wielko Gornośląskich miast
          tak Zwanej SILESI

Ciekawe co to będzie za twór ta Silesia o ile będzie

Można też sobie wyobrazić Aglomerację Zachodniomałopolską

Pow.Bielski ,Bielsko-Biała ,Powiat Wadowicki,Powiat Oświęcimski

Dodatkowo Cieszyński,Chrzanowski,Jaworzno

Każdy z tych powiatów spełnia kryterium części aglomeracji
          gęstość zaludnienia ponad 200 osób na 1 km2
          a razem daje to 1 milion

Razem to
          • Gość: misza Re: 2 lata i po cenzurze ? IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 01:52
            O jakich spadochroniarzach mowisz? Bo jesli to do mnie, to gruba
            pomylka, jestem autochtonem, od pokolen.

I jaka aglomeracja? :-D Chlopie, szaleju sie najadles.

Drogi: dwie dwupasmowe laczace Slask Cieszynski z zasadniczym
            Gornym, trzecia w planach. Linia kolejowa BB-Katowice w coraz
            bardziej zauwazalnym remoncie, w tej chwili pociag jedzie co prawda
            sporo ponad godzine do Katowic, ale sie to zmniejszy, a do Krakowa
            ponad 3. O czym Ty rozmawiasz? Cieszyn... Bielsko w aglomeracji
            Krakowskiej? Polecam Yellow Pages, poszukaj dobrego specjalisty ;-)
            • malop Grat. tel lepszej komunikacji z WielkoGórnośląskie 30.09.08, 06:58
              www.kronika.beskidzka.pl/
              Z Bielska do Mysłowic - zawieszona • Do Zwardonia - opóźniona
              KŁOPOTY EKSPRESÓWEK

NIK zarzuca Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, że nie wykorzystała
              ponad miliarda złotych na budowę dróg i autostrad w Polsce. Najwięcej zastrzeżeń
              NIK ma do budowy drogi ekspresowej S-69 na odcinku Żywiec - Zwardoń.
              • Gość: misza Re: Grat. tel lepszej komunikacji z WielkoGórnośl IP: *.bb.sky.com 30.09.08, 15:05
                Zarzuty to nie wyrok, opoznienie i zawieszenie to nie likwidacja
                planow a KB stoi tylko o pol centymetra wyzej na drabince niz Fakt.
            • czarny.no Re: 2 lata i po cenzurze ? 15.10.08, 11:10
              A dajże spokój z tymi Kutasowicami (o! przepraszam: Katowicami,
              rzecz jasna).

Bielsko-Biała ma potencjał podobny do tych całych Katowic i to BB
              powinno być metropolią dla mieszkańców Podbeskidzia (także tego
              twojego Śląska Cieszyńskiego), a nie żadne Katowice...

I Bielsko-Biała nigdy nie będzie w aglomeracji krakowskiej, tylko w
              aglomeracji bielskiej!!!! A jak nie wierzysz w istnienie takiej
              aglomeracji, to poczytaj choćby tu:
              pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_bielska
    • malloppo Nova Huta i okolice - inwestycje 30.09.08, 14:34
      Dawna dzielnica robotnicza PRL zmienia swoje oblicze! Z niechcianego
      dziecka Krakowa staje sie nie tylko miejscem ciekawej kultury i
      architektury ale też centrum gospodarczym Krakowa. Przybywa nowych
      apatramentowców. Sami zobaczcie:
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=699520
      Tymczasem Trigranit, który miał wybudować "najwieksze osiedle w
      Polsce" w Katosach zrezygnował ze stawiania kolejnych etapów. Takie
      gospodarowanie tylko na Gornym śląsku.
    • malloppo Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako 30.09.08, 14:58
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=699878
      I kolejny przykład dawnego robotniczego miasta jakim było Podgorze.
      Inwestycje, rozwój, nowoczesność. Jedna dzielnica Krakowa i stolica
      GOP lezy na łopatkach!
    • malloppo Kraków - okolice dworca PKP 01.10.08, 09:00
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=399986&page=36
      piękna pierzeja!
      • malloppo Re: Kraków - okolice dworca PKP Angel City 10.10.08, 08:37
        www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=399986&page=39
        nowa partia zdjęc kompleksu przy dwrocu PKP i RDA...to jest Europa.
        A co w Katowicach?
    • malloppo Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako 01.10.08, 14:26
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=400736&page=8
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=400736&page=5
      inwestycje mieszkaniowe, jest tego sporo jak na 140tys miasto z
      Golicji i Głodomerii:) Nie mniej niż w 340tys Katowicach!

• malloppo Dzielnica nowoczesnych wieżowców w Krakowie 01.10.08, 14:38
      Aleja Armii Krajowej, 3 biurowce (4ty w budowie) i dwa
      apartamentowce:
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=357925&page=21
      • malloppo Re: Dzielnica nowoczesnych wieżowców w Krakowie 02.10.08, 13:30
        Krak ma podrapać chmury

Wojciech Pelowski, współpraca Ireneusz Dańko
        2008-09-30, ostatnia aktualizacja 2008-09-30 21:36

Motel Krak ma zmienić się w najwyższy budynek w Krakowie. Będzie w
        nim hotel, biura i galeria handlowa. Prezydent miasta występuje
        o "wuzetkę" dla terenu przy rondzie Ofiar Katynia
        Otworzył się worek z wieżowcami w Krakowie. Przypomnijmy - przed
        dwoma tygodniami miejscy architekci zgodzili się na podwyższenie o
        20 m "szkieletora" (urośnie do 110 m). Wczoraj o koncepcji
        zagospodarowania innej straszącej latami krakowskiej budowli
        opowiedział nam prezydent Jacek Majchrowski.

- Opracowaliśmy już koncepcję zagospodarowania terenu dawnego motelu
        Krak. Chciałbym, żeby powstał tam budynek przeznaczony na hotel,
        biura i część handlową. Obiekt może być najwyższym w Krakowie! Bo
        wysokościowiec w tym miejscu nie zaburzy widoku na zabytkowe centrum
        miasta - przekonuje Jacek Majchrowski.

Krakowski samorząd przejął we władanie 6 ha ziemi z motelem przy ul.
        Radzikowskiego w czerwcu tego roku. Był to finał sporu gminy ze
        spółką Forte ciągnącym się prawie dziesięć lat. Firma Wacława
        Stechnija dzierżawiła atrakcyjną nieruchomość od miasta. Miała na
        niej wybudować centrum hotelowo-konferencyjne, ale skończyło się na
        zapowiedziach i procesach z miastem. Ostatecznie sąd zdecydował o
        przymusowej eksmisji Forte.

Nie udało się z Forte, czy uda się z nowym inwestorem? Koncepcja
        urzędu zakłada oddanie terenu w dzierżawę nowej spółce. Dlaczego
        miasto nie zdecyduje się działki sprzedać? - Nie możemy - zaznacza
        szefowa wydziału skarbu w magistracie Marta Witkowicz. - Wciąż toczy
        się bowiem postępowanie o zwrot działki poprzednim właścicielom.
        Zostali oni z niej wywłaszczeni, ale pod konkretny cel - pod obiekt
        związany z turystyką. Część procesów została już zakończona,
        postanowienia są korzystne dla miasta. Wszystko wskazuje na to, że
        pozostałe zakończą się tak samo, ale samo postępowanie blokuje
        sprzedaż działki. Możemy ją jednak na przykład oddać w dzierżawę.

Można spodziewać się, że przy deficycie powierzchni biurowej i
        hotelowej w mieście, teren przy rondzie Ofiar Katynia będzie
        atrakcyjnym dla inwestorów. Będzie ich też znaleźć łatwiej, niż na
        centrum kongresowe czy halę widowiskowo-sportową. Byłoby jeszcze
        łatwiej, gdyby częścią kompleksu miał być kolejny hipermarket (obok
        swoje sklepy mają Ikea i Cash and Carry). - Hipermarketu tam nie
        będzie, choć znajdzie się miejsce dla galerii handlowej - precyzuje
        prezydent.

Andrzej Oklejak, prawnik prezydenta, który reprezentował miasto w
        sprawach związanych z motelem Krak, przekonywał nas o dużym
        zainteresowaniu inwestorów tym terenem już od wielu miesięcy. - Mamy
        sporo ofert. Kilka banków rozważa już wejście z inwestycją - mówił.

Plany może pokrzyżować miastu... brak planów i stosunkowo niedalekie
        sąsiedztwo lotniska. Teren przy ul. Radzikowskiego nie jest bowiem
        objęty planem zagospodarowania przestrzennego, a "wuzetka"
        sporządzona w oparciu o sąsiadujące obiekty nie pozwoli wybudować
        niczego wyższego niż kilka pięter. - Możemy jednak wystąpić o
        sporządzenie planu punktowego dla tej działki. To pozwoli na
        wybudowanie tam budynku znacznie wyższego niż w otoczeniu - twierdzi
        prezydent.

Kraka historia

W 1996 r. spółka Forte wydzierżawiła nieruchomość od gminy na 40 lat
        bez przetargu. Warunek: zainwestowanie w centrum hotelowo-
        konferencyjne. W 1999 r. AWS-owski zarząd miasta wypowiedział spółce
        umowę. Powód: dwudniowe spóźnienie w płaceniu należności. Zaczęła
        się jedna z najdłuższych i najgłośniejszych epopei sądowych
        ostatnich lat. Spółka pozwała gminę, a sąd uznał, że wypowiedzenie
        umowy było bezpodstawne. Prezes Forte Wacław Stechnij, mając ten
        wyrok w ręku, dwukrotnie pozywał gminę o gigantyczne odszkodowanie
        za straty, które wyliczył na 410 mln zł. I dwukrotnie przegrał.
        Gmina wygrała za to proces o niepłacony przez Forte czynsz (chodzi o
        kilka milionów złotych). Spółka go nie regulowała, więc miasto w
        grudniu 2004 r. powtórnie wypowiedziało jej dzierżawę Kraka. Spółka
        wystąpiła wtedy do sądu o uznanie wypowiedzenia za bezskuteczne. I w
        tym roku przegrała sprawę. Co więcej, sąd, nakazał też
        natychmiastowe wydanie nieruchomości gminie. Ostatecznie minionego
        lata gmina przejęła nieruchomość.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
    • malloppo Małopolska Dolina Krzemowa w budowie! 02.10.08, 13:35
      miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,5758430,Powstanie_Malopolski_Klaster_IT.html?skad=rss
      Kolejna, już tradycyjnie, inwestycja.
    • malloppo Silver Screen Karmelicka 06.10.08, 15:22
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=117386&page=23
      Nowoczesna plomba wśród XIX wiecznych kamienic. Dla mnie bomba.
    • malloppo Lofty na Zabłociu 06.10.08, 15:31
      www.lofty.krakow.pl/
      Lofty w dawnej przemysłowej dzielnicy

• malloppo Diamente Plaza - biurowiec na Zabłociu 07.10.08, 15:37
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=520479
      Super budyneczek. Kolejne nowe miejsca pracy.
    • Gość: beskid Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako IP: *.gprs.plus.pl 07.10.08, 22:50
      bardzo fajnie jest informować o Krakowie, ale jeździć po nim ostatnio to się nie da - remonty, ww budowy i korki giganty, lepiej już zostać w domu, pozdrawiam
      • malloppo Krakowski Szybki Tramwaj 08.10.08, 08:41
        z miasta.gazeta.pl/krakow

Lekki poślizg szybkiego tramwaju

Dwukilometrowy tunel biegnący od ronda Mogilskiego do Politechniki
        Krakowskiej, którym w przyszłości będzie pędził krakowski szybki
        tramwaj, jest już ukończony. Do użytku zostanie jednak oddany z
        ponaddwutygodniowym opóźnieniem, spowodowanym przedłużającymi się
        testami bezpieczeństwa.

Tunel jest największym obiektem tego typu w Polsce i przy okazji
        najważniejszym składnikiem krakowskiego szybkiego tramwaju. Zgodnie
        z kontraktem, który Agencja Rozwoju Miasta podpisała z wykonawcą,
        prace budowlane powinny być ukończone 17 września 2008 roku. - I tak
        też się stało - zapewnia Dariusz Łanocha, rzecznik prasowy ARM. -
        Niemniej jednak, by inwestycja została oddana do użytku, musi
        przejść wszystkie testy - wyjaśnia i dodaje, że to właśnie
        przedłużające się próby spowodowały opóźnienie. - Dla nas
        najważniejsze jest bezpieczeństwo mieszkańców Krakowa, dlatego jak
        najdokładniej testujemy wszystkie systemy, żeby mieć pewność, iż po
        oddaniu nie stanie się nic złego - informuje Łanocha. Mimo że ARM
        zna już przypuszczalną datę przekazania inwestycji, nie chce jej
        upubliczniać. - Jeżeli jakaś próba nie da pozytywnego rezultatu, to
        znowu będziemy musieli wydłużyć czas oddania i powstanie
        zamieszanie - tłumaczy Łanocha. - Mogę jednak powiedzieć, że jeśli
        nic się nie stanie, to wszystko będzie gotowe do końca października -
        obiecuje rzecznik.

W tunelu zostały już przeprowadzone testy prędkości z udziałem
        tramwajów. - Wszystkie zakończyły się pomyślnie. Wydaje się, że
        szybki tramwaj będzie rzeczywiście szybki - podsumowuje.

• Gość: Bielszczanin Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 11:41
        Gość portalu: beskid napisał(a):

> bardzo fajnie jest informować o Krakowie, ale jeździć po nim
        ostatnio to się ni
        > e da - remonty, ww budowy i korki giganty, lepiej już zostać w
        domu, pozdrawiam

Czasem do Krakowa jedzie sie 3 h. Generalny remont Zakopianki,
        liczne przebudowy w centrum, powodują, że odechciewa mi się tam
        jeździć póki to wszystko nie zostanie wykonane. A inwestycje robią
        wrażenie, te mieszkaniowe jak i te komercyjne i publiczne, szkoda,
        że u nas jest tak spokojnie.
    • malloppo Re: Cracoviana - czyli bielski informator o Krako 08.10.08, 11:29
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=297606&page=21
      Kampus UJ, byłem tam w czerwcu i robi spore wrażenie, podobnie jak
      cała dzielnica mieszkaniowa Ruczaj. A to nie koniec wszystkich
      inwestycji.
    • malloppo Wieliczka - Inwestycje mieszkaniowe 08.10.08, 15:19
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=440878
      Bardzo duzo jak na miasto 40tys.
      • Gość: misza Re: Wieliczka - Inwestycje mieszkaniowe IP: *.bb.sky.com 08.10.08, 16:18
        A moze napiszesz o tym, jak to kopalnia soli jest zarzadzana nieudolnie i grozi jej likwidacja przez nature? (czyt. zalanie permanentne).
        • Gość: komuna wróciła Re: Wieliczka - Inwestycje mieszkaniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.08, 21:34
          Wieliczka, 6 października 2008 r.
          Oświadczenie

Pracowników Kopalni Soli ,,Wieliczka” S.A, Kopalni Soli ,,Wieliczka” Trasa
          Turystyczna Sp. z o.o. oraz przewodników oprowadzających po podziemnej trasie
          turystycznej

Wyrażamy głębokie zaniepokojenie medialnymi doniesieniami dotyczącymi rzekomego
          zagrożenia bezpieczeństwa kopalni i odwiedzanej przez ponad milion gości rocznie
          trasy turystycznej. Niemające podstaw w ekspertyzach, ani faktach doniesienia
          podważają od stuleci budowany wizerunek kopalni.

Popieramy prowadzoną przez obecny Zarząd kopalni politykę inwestycyjną i
          realizowany program zabezpieczenia podziemnych wyrobisk. Dzięki tym działaniom
          kopalnia stała się nowoczesnym, dobrze zarządzanym przedsiębiorstwem, stojącym
          na straży dziedzictwa narodowego. Jesteśmy dumni, że możemy współuczestniczyć w
          tym dziele.

Kopalnia jest bezpieczna. Gdyby tak nie było, nie odważylibyśmy się na pracę w
          podziemnych korytarzach, ani nie wzięlibyśmy odpowiedzialności za oprowadzanych
          turystów.
          Potwierdzeniem tego jest przyznany naszej firmie Certyfikat Bezpieczeństwa, a
          także przeprowadzane cyklicznie badania poczucia bezpieczeństwa gości
          odwiedzających kopalnię.

Związani od lat sercem i duszą z wielicką kopalnią nie potrafimy pozostać
          obojętni wobec upowszechnienia nieprawdziwych informacji, które godzą w dobre
          imię firmy, Zarządu i nas samych. Kopalnia to nasz drugi dom, w którym czujemy
          się w pełni bezpiecznie

Z górniczym szczęść Boże,

Lp.
          Imię i nazwisko Podpis
    • malloppo Stary Browar w Krakowie 08.10.08, 15:27
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=394558&page=3
      Fajna inwestycja sie szykuje. Niedaleko ul Lubicz.
    • malloppo Centrum biurowe Vinci 10.10.08, 08:19
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=590072
      Już w budowie.
    • ruban Pytanie do malloppo i malopa : 10.10.08, 11:39
      Ile Krakówek płaci za Wasze posty? - też chciałbym zarobić.
      • Gość: malop Zapłata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.08, 11:48
        Dzisiaj lecę na Kanary , potem ,Tunis ,Morze Czerwone ,Malediwy

Tajlandia

Kilka wpisów i ty też możesz sobie polatać
        Kraków funduje

Ps.
        Żartowałem
        Do wesołego miateczka w Chorzowie też się nie wybieram
        jak ty za te twoje wpisy
        • ruban Re: Zapłata 12.10.08, 14:52
          1.Wiem, że u Was w tym Krakowie z kulturą bywa różnie, ale te minimum chyba
          można od Was wymagać. Jeżeli ja zwracając się do Was używam dużej litery to mam
          nadzieję na rewanż.
          2.Ja nie zajmuje się reklamą, a więc raczej na postach nie zarabiam.
          3.Mimo wszystko do Wesołego zapraszam - tym bardziej, że najbliższe podobne
          znajduje się w Wiedniu (kawałek drogi).
          • malloppo Re: Zapłata 13.10.08, 12:40
            ruban napisał:

> 1.Wiem, że u Was w tym Krakowie z kulturą bywa różnie, ale te
            minimum chyba
            > można od Was wymagać. Jeżeli ja zwracając się do Was używam dużej
            litery to mam
            > nadzieję na rewanż.
            > 2.Ja nie zajmuje się reklamą, a więc raczej na postach nie
            zarabiam.
            > 3.Mimo wszystko do Wesołego zapraszam - tym bardziej, że
            najbliższe podobne
            > znajduje się w Wiedniu (kawałek drogi).

Jak sie nie podoba to promuj swój kochany GOP. Tyle, że widocznie
            nie ma co już konkretnego promować:). Wasza promocja polega na
            pluciu na Krakow, który w BB jest lubiany i to jest dla was solą w
            oku.

• malloppo Biurowiec przy Galerii Kazimierz 13.10.08, 12:34
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=279197&page=16
      Ładnie będzie sie prezentować ta pierzeja nad wisłą:)

• malloppo Wiślane Tarasy - apartamenty 14.10.08, 09:36
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=418385&page=29
      Ładnie wyszło:)
      Mimo kryzysu mieszkania idą jak świerze bułeczki
    • malloppo Osiedle Ukryte Pragnienia 15.10.08, 10:07
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=376540&page=4^^^^
      Ładne domy.
    • malloppo Biurowiec Pascal U/C Kraków 15.10.08, 10:08
      www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=727994
      Kolejny biurowiec już w budowie
    • malloppo Piękny biurowiec S.O.F 16.10.08, 14:19
      Bardzo ciekawa architektura powstaje w okolicach Ronda Mogilskiego