Dodaj do ulubionych

Dirloff,Matrek.

10.09.09, 23:52
Ktorys z was pisal w jakims watku jak to mozliwe ze PO rzadzi a
urzednicy boja sie kupowac sprzet i ktos tam PiS oskarza.Kolega
Rzewuski zapodal w watku o zakupach sprzetu do Afganistanu ciekawy
artykul gdzie miesci sie wyczerpujaca odpowiedz na Wasze dociekania
Fragment Antyantykorupcja
wyborcza.biz/biznes/1,101716,6982068,Jak_wojsko_bedzie_kupowac_sprzet_do_Afganistanu.html?as=2&ias=2&startsz=x
Obserwuj wątek
    • panzerviii Re: Dirloff,Matrek. 11.09.09, 00:43
      To niestety choroba wszystkich urzedników RP. Skoro za najmniejszy
      błąd są karani, a za sukcesy nie nagradzani to nie podejmują żadnej
      decyzji. A jak jeszcze dojdzie do tego zaprowadzona przez PiS
      antykorupcyjna paranoja to mamy komplenty paraliż.
      • bmc3i Re: Dirloff,Matrek. 11.09.09, 09:09
        panzerviii napisał:

> To niestety choroba wszystkich urzedników RP. Skoro za najmniejszy
        > błąd są karani, a za sukcesy nie nagradzani to nie podejmują żadnej
        > decyzji. A jak jeszcze dojdzie do tego zaprowadzona przez PiS
        > antykorupcyjna paranoja to mamy komplenty paraliż.

Lepiej zastanów sie co piszesz. Brak karania za bledy per se, a nagradzanie za
        efekty - rownież per se, prowadzil m.in. do tego, ze urzednicy skarbnowi
        zarabiajacy po kilkanascie setek zlotych na miesiac, robili wszystko zeby
        udowodnic firmom oszustwa podatkowe, nawet tam gdzie ich nie bylo. Skutek - np.
        afera skarbowa komputerowej firmy Kluski, i niemal upadlosc.
        • brigada_di_bandito Re: Dirloff,Matrek. 11.09.09, 09:35
          Widać Kluska kryształowy nie był,skoro go trzepali.
          • bmc3i Re: Dirloff,Matrek. 11.09.09, 09:40
            brigada_di_bandito napisała:

> Widać Kluska kryształowy nie był,skoro go trzepali.

W tej sprawie wypowiedzial sie juz Naczelny Sąd Administracyjny -
            przedsiebiorstwo Kulski nie popelnilo zadnych zarzucanych jej przez organy
            skarbowe bledow. Mleko sie jednak wylalo, i firma znalazla sie przez podtrzymana
            przez Izbe Skarbowa decyzje Urzedu Skarbowego, na krawedzi bankructwa.
      • cie778 Re: Dirloff,Matrek. 11.09.09, 12:31
        panzerviii napisał:

> To niestety choroba wszystkich urzedników RP. Skoro za najmniejszy
        > błąd są karani, a za sukcesy nie nagradzani to nie podejmują żadnej
        > decyzji.

O tym już matrek napisał. Urzędnik nie ma być karany/wynagradzany za jakość
        swojej pracy, on ma wykonać ją zgodnie z procedurą, a jak nie wykonuje to won. W
        dodatku to urzędnik ma robić wszystko żeby nie było podejrzeń o korupcję a nie
        puszczać teksty o "obawach" albo "działaniu zgodnie z prawem" Od kiedy to bycie
        pierdzistołkiem w MONie jest przyrodzonym prawem każdego synka generała?

> A jak jeszcze dojdzie do tego zaprowadzona przez PiS
        > antykorupcyjna paranoja to mamy komplenty paraliż.

Przyznaj się - pojęcia nie masz, jak wyglądają kontakty z US, PIP, ZUSem i
        dziesiątkami podobnych instytucji, prawda? Antykorupcyjna paranoja PiSu to było
        jedyne wydarzenie w ciągu jakiś ostatnich 10 lat które przyhamowało wzrost
        łapczywości tej hałastry. Ale to się już skończyło - ostatecznie jeśli może brać
        rzecznik rządu i "ma poparcie premiera Tuska" to dlaczego nie inspektor Sanepidu?

pozdrawiam
        jasiol
        • habeas_corpus Re: Dirloff,Matrek. 14.09.09, 21:03
          cie778 napisał:

> Antykorupcyjna paranoja PiSu to było
          > jedyne wydarzenie w ciągu jakiś ostatnich 10 lat które przyhamowało wzrost
          > łapczywości tej hałastry. Ale to się już skończyło - ostatecznie jeśli może bra
          > ć
          > rzecznik rządu i "ma poparcie premiera Tuska" to dlaczego nie inspektor Sanepid
          > u?

A te wydarzenia oczywiście działy się w ramach zwalczania korupcji przez PiS?
          • cie778 Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 11:14
            habeas_corpus napisał:

> cie778 napisał:
            >
            > > Antykorupcyjna paranoja PiSu to było jedyne wydarzenie w ciągu
            > > jakiś ostatnich 10 lat które przyhamowało wzrost łapczywości
            > > tej hałastry. Ale to się już skończyło - ostatecznie jeśli
            > > może brać rzecznik rządu i "ma poparcie premiera Tuska" to
            > > dlaczego nie inspektor Sanepidu?
            >
            > A te wydarzenia [/url]oczywiście działy
            > się w ramach zwalczania korupcji przez PiS?

Ludzie, czemu Wam polityka tak się na rozum rzuca? Gdzie ja napisałem, że PiS
            był święty i nie brał łapówek?
            Ale może napisałem niewyraźnie, więc powtórzę upraszczając:

Rządy PiSu na tle wszystkich poprzedników oraz następców były okresem
            zmniejszenia łapczywości rozlicznych łapówkarskich administracyj. I jest
            to obserwacja oparta na doświadczeniach tak osobistych jak i znajomych
            prowadzących firmy.

Do tego dołożyłem dwa osobiste przypuszczenia:
            - jedno, że powodem była "Antykorupcyjna paranoja PiSu",
            - drugie, że powodem "odwrotu" jest przykład (jeśli
            może brać rzecznik rządu i "ma poparcie premiera Tuska"
            ) idący z góry.

O ile z przypuszczeniami dyskutować można, to proszę łaskawie przyjąć do
            wiadomości, że ponowny wzrost łapówkarstwa przez ostatnie dwa lata jest smutnym
            faktem.

pozdrawiam
            jasiol
            • habeas_corpus Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 12:39
              cie778 napisał:

> Ludzie, czemu Wam polityka tak się na rozum rzuca?

Komu się rzuca, to się rzuca. To nie ja na forum militaria porównuję, który rząd
              walczy, a który nie walczy z korupcją. Racz zwrócić na to uwagę...
              • cie778 Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 13:49
                habeas_corpus napisał:

> cie778 napisał:
                >
                > > Ludzie, czemu Wam polityka tak się na rozum rzuca?
                >
                > Komu się rzuca, to się rzuca. To nie ja na forum militaria porównuję, który
                > rząd walczy, a który nie walczy z korupcją.

1. Nie ja zacząłem - odpowiadałem panzerviii na jego post. A całość się odnosiła
                do postu założyciela wątku, w którym połowa miejsca była o tym, jak to złe są
                działania antykorupcyjne. Owóż bzdura - problemem nie są procedury
                antykorupcyjne ale jakość urzędników i ich politycznych szefów.

2. Napisałem "czemu Wam polityka tak się na rozum rzuca" bo mój poprzedni
                post dotyczył mojego oglądu korupcji w Polsce, a w odpowiedzi dostałem klasyczne
                "a w pisie biją murzynów". Noż kurka, ile można? Nie chodzi o to, że pis czy po
                jest lepsze, chodzi o to jak sobie z łapówkowiczami poradzić, a tego bez
                sprawdzenia które działania dają rezultaty zrobić się nie da.

3. Korupcja w Polsce jak najbardziej może się znaleźć na forum militaria.
                Przecież przy niemal każdym przetargu dla WP pojawiają się (mniej lub bardziej
                zawoalowane) zarzuty o korupcji. Zresztą nie tylko przy przetargach, również
                przy dyslokacji jednostek, przy powoływaniu nowych.
                Fakt, że problem dotyczy nie tylko armii niewiele zmienia.

pozdrawiam
                jasiol
                • habeas_corpus Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 13:57
                  To trzeba było poprzednikowi zwrócić uwagę, że pomylił forum. Panzeviii to
                  rozumny człowiek, pojąłby o co chodzi. Wcześniej dirloff robił polityczne
                  wycieczki i takie uwagi do niego kierowałem. Rozumiał :)

Zamiast to zrobić, stanąłeś w okopach PiS posługując się argumentem żywcem
                  wyjętym z ich programu wyborczego.

To tyle co chciałem napisać...
                  • cie778 Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 14:12
                    habeas_corpus napisał:

> Zamiast to zrobić, stanąłeś w okopach PiS posługując się argumentem żywcem
                    > wyjętym z ich programu wyborczego.

Czy zwrócenie uwagi na problem na którym robią karierę jakieś szemrane polityki unieważnia problem? Przecież on nadal istnieje realnie a sposób kupowania sprzętu dla WP jest przykładem. Nic nie poradzę, że pis sobie moje argumenty pożyczył ;-), a media wykształciły u interlekutorów odruch Pawłowa: korupcja -> pis -> idiota w moherku. Tymczasem kontrola z PIP nie ma nic wspólnego z moherkiem.

> To tyle co chciałem napisać...

Fakt, poszło w dziwną stronę. Proponuję EOT o partiach politycznych.
                    To może konstruktywnie - wie ktoś, jakie procedury
                    obowiązują gdziekolwiek w cywilizowanym świecie przy zakupach wojskowych? I nie chodzi o kupno F-16 gdzie z założenia mamy decyzję polityczną ale o numery typu: dlaczego Bryzy miały mieć koniecznie samoobronę Termy i kto o tym zadecydował?

pozdrawiam
                    jasiol
                    • browiec1 Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 14:48
                      Pewnie ci sami ludzie ktoprzy stwierdzili ze Bryzy sa niezbednie
                      potrzebne a wczesniej np. znali sie z przedstawicielami
                      amerykanskiej firmy odpowiadajacej za kontrakt.Czyli np. z naszymi
                      milusinskimi z UTC.
                      • cie778 Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 15:10
                        browiec1 napisał:

> Pewnie ci sami ludzie ktoprzy stwierdzili ze Bryzy sa niezbednie
                        > potrzebne a wcześniej..

Tyli to ja się sam domyślam - ja to Marek-boa pisze. Mnie interesuje jak
                        wyglądają procedury w takiej Danii na ten przykład czy też Wielkiej Brytanii. I
                        jeszcze raz - nie chodzi o przetargi "polityczne", typu śmigłowiec transportowy.
                        Ale jak się wybiera producenta kamizelek (to też u nas jakoś dziwnie idzie -
                        startuje 10 firm a wygrywa Maskpol), butów, pałatek, amunicji, radiostacji
                        doręcznych i inszych urządzeń.

pozdrawiam
                        jasiol
                        • browiec1 Re: Dirloff,Matrek. 15.09.09, 15:15
                          No najprawdopodobniej ten kto da mniej.Chyba ze to znajomy to jak
                          nawet da wiecej niz najtanszy to wygra bo jest znany.Komisji
                          przetargowej:P
                          Ogolnie to z tym jest chyba niemaly bajzel,dlatego nie dziwie sie ze
                          zolnierze sie wkur... jak jakis badziew dostaja. Z tego co pamietam
                          to np. przy roznych zakupach,np. pistoletow dla sluzb
                          mundurowych,cena to bylo cos kolo 50%-60% "zrealizowania" zalozen
                          (ale to by trzeba sprawdzic bo z pamieci pisze).
                        • browiec1 Re: Dirloff,Matrek. 16.09.09, 00:41
                          Patrz Cie,jakby dla Ciebie odpowiedz:)
                          wiadomosci.onet.pl/2043533,11,item.html
    • cie778 Re: Dirloff,Matrek. 11.09.09, 13:04
      browiec1 napisał:

> Ktorys z was pisal w jakims watku jak to mozliwe ze PO rzadzi a
      > urzednicy boja sie kupowac sprzet i ktos tam PiS oskarza.Kolega
      > Rzewuski zapodal w watku o zakupach sprzetu do Afganistanu ciekawy
      > artykul gdzie miesci sie wyczerpujaca odpowiedz na Wasze dociekania
      > Fragment Antyantykorupcja

Fragment "Antyantykorupcja" to jest czyste pranie mózgu w wykonaniu dwóch panów którym najbardziej zależy tym, żeby żadnej kontroli nie było - jeden szef firmy i drugi lobbysta*. Nie zastanowił Cię czasem fakt, że burdel w MONie jest od zawsze a całe zło spowodował PiS? Jakoś te "straszne" kontrole i biura nie przeszkodziły w grudniowym błyskawicznym kontrakcie na Bryzy przez wszystkich zainteresowanych (prócz rzec jasna Mielca) ocenianym jako totalnie bezsensowny.
      To jak to jest? Bryzom nie przeszkadza a bsl-e kupują już 3 rok?

Tak naprawdę to biuro antykorupcyjne jest znakomitym dupochronem w czasach dorzynania pisowskich watach. Można nic nie robić i wyłącznie głośno krzyczeć o złym pisie.

* swoją drogą - super eksperta sobie znalazła Wyborcza do rozmów o korupcji w postaci "Mariana Moraczewskiego, emerytowany pułkownika, ekspert ds. zaopatrzenia wojskowego." Tymczasem Pan Moraczewski to były zastępca wywiadu wojskowego PRL i były attaché wojskowy w Waszyngtonie, obecnie szef firmy MMC CONSULTING. Firma się chwali na stronie wyłącznie tłumaczeniami, ale wobec tego co robi jako członek Polskiej Izby Producentów Na Rzecz Obronności Kraju?
      Po osobie z takim przebiegiem kariery spodziewam się raczej umiejętności korumpowania rozmówców a nie zapewniania procedur antykorupcyjnych.

pozdrawiam
      jasiol
      • browiec1 Re: Dirloff,Matrek. 14.09.09, 20:48
        Koledzy kiedys pytali,przy okazji zamiescilem to bo ich to
        interesowalo.NIgdzie nie oceniam kto i czemu jest winny,po prostu
        bylo to w temacie.
        P.S. Co tu sie k..wa dzieje,nie pisalem pare dni,nikt sie nie
        pofatygowal zeby ewentualnie jakiegos maila do mnie napisac,a tu juz
        znowu jakies takie pierdoly wyskakuja
        forum.gazeta.pl/forum/1540002,71246,3488694.html?f=539&back=http%3A%2F%2Fforum.gazeta.pl%2Fforum%2F03%2C539%
        2C100122949.html%3Ft%3D1%26a%3D100251577%26rep%3D1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka