mosze_zblisko_daleka 04.11.09, 09:45 Dzis w nocy izraelskie komandosi opanowali statek "Franco" pod bandera Antingua. Na i pod pokladem znaleziono rakiety dalekiego zasiegu. Statek plynal od Iranu do hizbulow. Spis co tam znaleziono bedzie pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mosze_zblisko_daleka Re: "Karine B"... 04.11.09, 10:18 Kapitanem "Franco" jest Polak, co udaje GREKA... Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Re: "Karine B"... 04.11.09, 10:52 Nasze portale podaja informacje że to był statek z bronią z Iranu dla Syrii.A to chyba nie jest zakazane prawem miedzynarodowym.Chyba że macie dowody że to dla hamasu była przesyłka... Polskich marynarzy pływa około 20 tysięcy na wszystkich morzach i ocenach;) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: "Karine B"... 04.11.09, 11:53 No wlascie cala zaloga to polska... Jesli to wszystko bylo legalne, to statek nie potrzebowal zmieniac swoje imie kilka razy i tez nie pisac ze ma towar cywilny... P.S. moze tez wasze portale powiedza skad hizbule maja juz 60,000-80,000 roznych rakiet, roznego zasiegu... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: "Karine B"... 04.11.09, 12:16 Załoga statku nie była zamieszana w przemyt. Tak przynajmnjej twierdzi nijaki Matan Vilnai - wiceminister obrony Izraela Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Polityka...polityka... 04.11.09, 12:37 On potrzebuje tak gadac, a my tez potrzebujemy robic swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Polityka...polityka... 04.11.09, 17:54 Czy wszyscy izraelscy politycy kłamią, czy tylko ten? Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Polityka...polityka... 04.11.09, 17:58 grogreg napisał: > Czy wszyscy izraelscy politycy kłamią, czy tylko ten? =========== mosze głupoty opowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: Polityka...polityka... 04.11.09, 17:58 mosze_zblisko_daleka napisał: > On potrzebuje tak gadac, a my tez potrzebujemy robic swoje... ============ Wasz minister to mądry człowiek. A tym mosze nie opowiadaj głupot tylko słuchaj ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Casus Beli... 04.11.09, 12:02 Zblizamy sie szybko do nowego "plynnego olowia"... Kilka dni temu hamasnicy wypalili nowa rakiete (podczas silnej burzy w calym regionie) do morza myslac ze Izrael nie zauwazy tego. Ta rakieta dochodzi do 60km (t.z. Tel Awiw jest juz zagrozony) Potrzeba byc troche glupim, zeby myslec ze to ujdzie spokojnie! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Casus Beli... 04.11.09, 16:52 A wiadomo co to byla za rakieta? Cio do statku to nie przesadzaj,marynarze kieruja statkiem a nie prowadza odprawe celna kazdego z kontenerow. Tu cos wiecej,wychodzi na to ze opewnie dla hezbollahu,ale nie rakiety dalekiego zasiegu a reczna(mozliwe ze nowoczesna) bron p.lot i p.panc.Moze jakas elektronika.Tylko skad ja wzial iran?Chyba ze to jakies iranskie kopie np. rosyjskiego sprzetu. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7219999,Izrael__marynarka_zarekwirowala__zaawansowany_sprzet.html A o tym cos wiesz? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7221037,Alarm_antyterrorystyczny_w_Izraelu__Terrorysci_przenikneli.html Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr mosze 04.11.09, 18:01 zastanwia mnie dlaczego wszyscy forumowi Żydzi piszacy z Izraela używają słowa "hamśnicy". Polak by powiedział "hamasowcy", ale nie hamaśnicy. Z czego to wynika? Wszyscy siedzicie w jednej kafejce internetowej? Macie wspólne szkolenia? Czy wy czasem nie pracujecie dla jednej i tej samej instytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: mosze 04.11.09, 18:11 Moze tak sie w Izraelu przyjelo,nic niezwyklego,specyfika regionu:) Odpowiedz Link Zgłoś
wkkr Re: mosze 04.11.09, 18:39 browiec1 napisał: > Moze tak sie w Izraelu przyjelo,nic niezwyklego,specyfika regionu:) ======= Bardzo możliwe ale trochę zastanawiające. Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: mosze 04.11.09, 20:56 browiec1 napisał: > Moze tak sie w Izraelu przyjelo,nic niezwyklego,specyfika regionu:) Sugerujesz że j.polski to w Izraelu jezyk popularny? Jeśli już to rosyjski (polski to raczej tylko wśród jeszcze żyjących starców- niedobitków z obozów koncentracyjnych). Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: mosze 04.11.09, 18:44 Myślę, że to zwyczajowo przyjęta forma. Być może chodzi o pokazanie szczególnej niechęci czy pogardy dla wroga. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Mea culpa... 04.11.09, 19:37 To moja wina. Nie znam tak dobrze polski i nie wiem jak napisac. Czy jest jakas roznica, jesli tak to prosze poprawic. P.S. Co do polskiej zalogi, myslimy ze oni nie sa winni bo chca zarobic forse. Te kontenery najpierw wyplyneli od portu iranskiego Bandar Abas innym statkiem az do portu Damieta w Egipcie. Pozniej zaladowano na inny statek. Jest tam 40! kontenerow. Rzecznik wojskowy podal ze bron i amunicja jest 10 razy tyle niz Karin-A. Ta bron mogla wystarczyc hizbolom na miesiac czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Polityka...polityka... 05.11.09, 09:43 Może nie myślicie, ale bardzo chcecie aby się okazali się winni, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: "Karine B"... 04.11.09, 19:46 Fotki od "towaru".... rotter.net/forum/scoops1/17760.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: "Karine B"... 04.11.09, 20:55 Podali co tam konkretnie bylo?Bo na pewno sa posicki do grada(jak oni je tam odpalaja,jakies prowizoyczne wyrzutnie?),chyba jakas amunicja artyleryjska,cos co chyba wyglada jak pociski czolgowe,ogolnie nie za bardzo high-tech. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: "Karine B"... 05.11.09, 10:12 Z rur kanalizacyjnych je odpalają albo prętowych prowadnic. Sama amunicja nie jest zbyt celna a jeszcze tak wysłana to już w ogóle loteria gdzie to spadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: "Karine B"... 05.11.09, 21:02 I to jakos elektrycznie(akumulator?) odpalaja? Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: "Karine B"... 05.11.09, 21:29 No. Akumulator w zupełności wystarczy. Odpowiedni układ elektryczny z kondensatorem i gra muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Co my tu mamy...... 05.11.09, 10:10 Co my tu mamy......mmmmm....amunicja do armat bezodrzutowych M40 106mm, sądząc po napisach na skrzynkach amerykańskiego pochodzenia czyli.....lata 70. 106mm Mamy też pociski rakietowe 9M22U (BM-21 Grad) ze zwykłą HE głowicą. Zasięg niby 20 km, ale od leżakowania (paliwo stałe) może się obniżyć. 9M22U Reszty niestety z tych zdjęć nie mogę zidentyfikować. Widać granat moździerzowy 1-7 lub 120mm.... co jest w tych piaskowych skrzynkach... nie będę zgadywał. Ale gdzie te osławione ppk? Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 15:28 grogreg napisał: > Co my tu mamy......mmmmm....amunicja do armat bezodrzutowych M40 106mm, sądząc > po napisach na skrzynkach amerykańskiego pochodzenia czyli.....lata 70. > 106mm > > Mamy też pociski rakietowe 9M22U (BM-21 Grad) ze zwykłą HE głowicą. Zasięg niby > 20 km, ale od leżakowania (paliwo stałe) może się obniżyć. > 9M22U > > Reszty niestety z tych zdjęć nie mogę zidentyfikować. Widać granat moździerzowy > 1-7 lub 120mm.... co jest w tych piaskowych skrzynkach... nie będę zgadywał. > > Ale gdzie te osławione ppk? > Czyli przemycano amerykańską broń. W którejś skrzyni widziałem napis Irist. IriS-T pasują do belek do Sidewinderów i można je stosowac zamiennie. Może Iran ich potrzebował dla jeszcze latających F-14, F-4 i F-5. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 21:02 A nie zauwazyles tam gdzies napisu Ariane? Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 21:00 Tez mi to na pociski do bezodrzutowki wygladalo,ale myslalem ze to cos sowieckiego.Tylko po jaka chlere to hezbollahowi?Albo maja taka bron z armii libanskiej albo jako IED mogliby je wkorzystac.Co do reszty to wlasnie tez pytalem gdzie ten wspomniany high tech,no chyba ze to wspomniana amunicja do kalaszy:) I wydaje mi sie ze byly tam pociski czolgowe,ale same luski. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 21:27 Amunicja do M40 ma charakterystyczne perforowane łuski. Sądząc po kształcie czepca to HEAT. Same armaty są dosyć popularne w regionie. Mogły pochodzić z samego Iranu. Nie zapominajmy też, że np milicje palestyńskie były całkiem legalnie zaopatrywane w broń.....też izraelską. > wydaje mi sie ze byly > tam pociski czolgowe,ale same luski. No albo pociski, albo łuski. Wydaję się mi że Hezbollah i Hamsa posiadają armaty p.panc o kalibrach 85 i 100mm. Do nich amunicja jest scalona. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 21:43 Napisalem pociski/luski,bo a zdjeciach jest zdaje sie saa luska,ale moze wczesniej pocisk rozbrojono,bo na cholere im same luski? Co do amunicji od M40,to one mi strasznie jakas amunicje przypominaja.Nie wiem czy nie jakas sowiecka bombe kasetowa. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 22:04 Łuski nabojów M20 (75mm) też mają taką perforację. Może Ci o Belouge chodzi? Belouga Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Co my tu mamy...... 05.11.09, 22:08 Tak,dokladnie,o ta bombe.Ale wydawalo mi sie ze cos podobnego i Rosjanie mieli. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Co my tu mamy...... 06.11.09, 14:20 Nie mieli. Rosyjskie bomby kasetowe RBK są inaczej skonstruowane. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Co my tu mamy...... 06.11.09, 22:28 A do jakichs innych dzial bezodrzutowych podobnej amunicji nie ma? czy tez w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
kstmrv Re: "Karine B"... 04.11.09, 20:58 mosze_zblisko_daleka napisał: > Dzis w nocy izraelskie komandosi opanowali statek "Franco" pod bandera > Antingua. Na i pod pokladem znaleziono rakiety dalekiego zasiegu. > Statek plynal od Iranu do hizbulow. > Spis co tam znaleziono bedzie pozniej. Pytanie czy załoga lub kapitan wiedzieli co przewożą. I dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Zatoka Arabska... 05.11.09, 06:12 Jest jeszcze inna przyczyna (moim zdaniem) ze Iran teraz nie wysyla bron lotnicza do Damaszku i z tamtad do hizbulow... Niedawno szef hamasnikow Haleed Maszaal mowil o "zatoce arabskiej"... To dla persow jest "casus belli" jak ktos uzywa tak to miejsce. U nich istnieje TYLKO "Perska Zatoka". Tylko tak jest uzywane przez sojusznikow Teheranu i zawsze tak bylo przez Maszaala. Moze jakis "kot" przeszedl miedzy hamas i Teheran, mozliwie ze czas pokaze niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Juz zwolniony... 05.11.09, 10:04 Ten statek i wyplynal od portu z cala zaloga. Ciekawi mnie na jaki kurs i kto placi za zmienienie wczorajszego kursa... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Juz zwolniony... 05.11.09, 10:23 >kto placi za zmienienie wczorajszego kursa... Izraelska marynarka oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Re: "Karine B"...i Bialy Dom... 06.11.09, 11:34 Teraz mozna powiedziec, ze USA wiedzieli caly czas o tym statku. Dowodzca patrolu mial rozkaz jesli kapitan FRANCOP nie zgodzi sie na wejscie na poklad on ma prawo zatopic statek razem z zaloga.... Na takie rozwiazanie Bialy Dom podal VETO!!! Na szczescie zakonczylo sie bez strat w ludziach i juz jestesmy w drodze na Karine-C, D, E itd... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Jacy mili ci Amerykanie. 06.11.09, 14:12 Że tak bronią naszych obywateli przed zapędami krwiożerczej marynarki izraelskiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Jak wiedzialem ze o razu odpiszesz... 06.11.09, 14:18 Tez czekam na drugiego kumpla. No tak Zydzi sa jak pisales, tylko TWOJE to aniolki. Jesli nie to chca sie szybko spotkac z 70 dziewicami... P.S. A moze ty tez szukasz takie spotkanie, bo wlasnie mam kilka adresow, polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Jak wiedzialem ze o razu odpiszesz... 06.11.09, 14:33 70 dziewic? To nie koja para kaloszy. Bardziej mi odpowiada talmudyczna wizja raju......no wiesz odkupienie, zmartwychwstanie... takie tam rzeczy. Swoją drogą to nasz bardzo ograniczony, rzekłbym nawet chromatyczny obraz świata. Skąd pomysł, że w jakikolwiek sposób popieram wrogów Izraela? Czy to dlatego, że krytycznie oceniam poczynania Twojego państwa? No przykro mi, ale mam tego prawo. Nie muszę wciągać papki serwowanej przez wszelakiej maści propagandystów. Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka Talmud...? 06.11.09, 19:35 grogreg napisał: > 70 dziewic? > To nie koja para kaloszy. Bardziej mi odpowiada talmudyczna wizja raju......no > wiesz odkupienie, zmartwychwstanie... takie tam rzeczy. > > Swoją drogą to nasz bardzo ograniczony, rzekłbym nawet chromatyczny obraz > świata. Skąd pomysł, że w jakikolwiek sposób popieram wrogów Izraela? Czy to > dlatego, że krytycznie oceniam poczynania Twojego państwa? No przykro mi, ale > mam tego prawo. Nie muszę wciągać papki serwowanej przez wszelakiej maści > propagandystów. > Sorki, ja wcale nie znam Talmud. Wiec nie wiem co masz na mysli. Moze wskazujesz gdzie to jest, bo doprawdy nie wiem i tez nigdy nie uczylem sie. Dziwi mnie skad taka wiedza u polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: "Karine B"... 12.11.09, 00:13 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7245077,Izrael_przedstawia_dowody__ze_na_Francopie_byla_iranska.html To mniej wiecej wiadomo co plynelo. Tak w ogole to chodzi o rakiety do tego cudenka? www.sinodefence.com/army/mrl/type63.asp Takimi rakietami zdaje sie strzelaja w Afganistanie talibowie. A Iran niech dalej cwaniaczy... wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7245204,USA__Republikanie_zyskuja_przewage_nad_Demokratami.html Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: "Karine B"... 12.11.09, 07:57 Browiec to trzeba przyznać ,że faktycznie to był "przemyt"!:) Kontenery oznaczone Irańskimi znakami i etykiety celne Irańskich Sił Zbrojnych!:) - No kurna tak zamaskować towar to nawet ja bym nie wymyślił!:) -Możliwe ,że ro "toto"! Skonstruowali to Chińczycy a nie licząc ich produkowane są jeszcze w KRL-D i Iranie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś