Dodaj do ulubionych

wkońcu 885

15.06.10, 15:38
dziś chyba nadeszła wielkopomna chwila dla tego okrętu.myślałem już ,że
po-prostu tego okrętu się nie da zwodować ,zbudować itp.Mam takie nieodparte
uczucie ,że to tzw wodowanie to jest coś ala- wodowanie proj. 955
Jurij.....czyli znowu problemy techniczne.
Obserwuj wątek
    • bluebartek666 Re: wkońcu 885 15.06.10, 15:41
      www.psz.pl/tekst-31584/Rosjanie-zwodowali-nowy-okret-podwodny
      • berkut1 Re: wkońcu 885 15.06.10, 15:51
        O widać zastosowali tradycyjną śrubę a nie w tunelu.

www.secretprojects.co.uk/forum/index.php/topic,6544.30.html
        • bmc3i Re: wkońcu 885 15.06.10, 16:02
          berkut1 napisał:

> O widać zastosowali tradycyjną śrubę a nie w tunelu.
          >
          > www.secretprojects.co.uk/forum/index.php/topic,6544.30.html

Wydaje mi sie ze juz Ci to chyba pisalem :)
          • berkut1 Re: wkońcu 885 15.06.10, 16:05
            > Wydaje mi sie ze juz Ci to chyba pisalem :)

Hmm być może :) ostatnio dyskutowaliśmy o Boreju ale o 885 już nie
            pamiętam. Puki nie zobaczy się oketu to były różne spekulacje itp
            teraz już mamy potiwerdzenie. Kwiestią otwartą jest jeszcze Jasień M
            ale to minie jeszcze trochę czasu zanim go zobaczymy.
        • browiec1 Re: wkońcu 885 16.06.10, 23:00
          A jakie tam sa "unikalne technologie"?
    • berkut1 Re: wkońcu 885 15.06.10, 15:59
      >dziś chyba nadeszła wielkopomna chwila dla tego okrętu.myślałem
      >już ,że
      >po-prostu tego okrętu się nie da zwodować ,zbudować itp.

Już od paru lat wiadomo, że jednak wzieli się za dokończenie tego
      okrętu po kilu latach zastoju. A kilka miesięcy temu rozpoczęto
      budowę kolejnej jednostki Jasień M.
      • bmc3i Re: wkońcu 885 15.06.10, 16:06
        berkut1 napisał:

> >dziś chyba nadeszła wielkopomna chwila dla tego okrętu.myślałem
        > >już ,że
        > >po-prostu tego okrętu się nie da zwodować ,zbudować itp.
        >
        > Już od paru lat wiadomo, że jednak wzieli się za dokończenie tego
        > okrętu po kilu latach zastoju. A kilka miesięcy temu rozpoczęto
        > budowę kolejnej jednostki Jasień M.

Ciekawe jaka jednostka z tego wyjdzie. Pierwsze rzeczywsite informacje pewno po
        roku-dwóch po wejsciu do słuzby.

berkut - na trzecim od gory zdjeciu na stronie ktora podales, w okolicy ogona
        widac takie prostokatne wypustki z kadluba. Domyslasz sie co to moze byc? Dosc
        dziwna rzecz w tym miejscu, bo powoduje spore zawirowania wody tuz przed sterami
        i realtaywnie blisko bocznego sonaru pasywnego.
        • bmc3i Re: wkońcu 885 15.06.10, 16:14
          bmc3i napisał:

> Ciekawe jaka jednostka z tego wyjdzie. Pierwsze rzeczywsite informacje pewno po
          > roku-dwóch po wejsciu do słuzby.
          >
          > berkut - na trzecim od gory zdjeciu na stronie ktora podales, w okolicy ogona
          > widac takie prostokatne wypustki z kadluba. Domyslasz sie co to moze byc? Dosc
          > dziwna rzecz w tym miejscu, bo powoduje spore zawirowania wody tuz przed steram
          > i
          > i realtaywnie blisko bocznego sonaru pasywnego.
          >

Zwroc tez uwage na sama srube. Chyba z 8 albo 10(!) płatami, bardzo waskimi -
          jak w 688, chyba jednak co zaskakujące mało zakrzywionymi, nie tworzacymi
          kształtem takiego niedokończonego półksięzyca jak w 688.
          • berkut1 Re: wkońcu 885 15.06.10, 16:24
            > Zwroc tez uwage na sama srube. Chyba z 8 albo 10(!) płatami,
            bardzo waskimi -
            > jak w 688, chyba jednak co zaskakujące mało zakrzywionymi, nie
            tworzacymi
            > kształtem takiego niedokończonego półksięzyca jak w 688

Szczerze tak się nie przyglądałem jeszcze :/ bo nie mam czasu. Być
            może wprowadzili jakieś nowe rozwiązania na śrubie i zastosowali
            nowy typ zamiast Pump Jeta Pozniej wrzuce dla porównania śrubę w
            pełnej okazałości Gieparda.
            • berkut1 Re: wkońcu 885 16.06.10, 08:55
              Śruba Gieprda. Dziwne, że w tym przypadku nie była zakryta.

img22.imageshack.us/img22/8096/tfk27.jpg
              No wygląda na to, że ten modelik najbardziej odpowiada jeśli chodzi
              o wygląd Jasienia.

img341.imageshack.us/img341/4316/88520.jpg
              • bmc3i Re: wkońcu 885 16.06.10, 11:32
                berkut1 napisał:

> Śruba Gieprda. Dziwne, że w tym przypadku nie była zakryta.
                >
                > img22.imageshack.us/img22/8096/tfk27.jpg

To wyglada na dosc standardowa dzis dla aop śrubę.

> No wygląda na to, że ten modelik najbardziej odpowiada jeśli chodzi
                > o wygląd Jasienia.
                >
                > img341.imageshack.us/img341/4316/88520.jpg
                • berkut1 Re: wkońcu 885 16.06.10, 12:12
                  > To wyglada na dosc standardowa dzis dla aop śrubę.

Jeszcze jedną ujęcie.

img541.imageshack.us/img541/2613/qeer1.jpg
                  W sumie są jedne z nielicznych fotek gdzie śruba jest odsłonięta.

A tutaj jakiś 667

img12.imageshack.us/img12/7135/031a6638749f43xl.jpg
                  • berkut1 Re: wkońcu 885 16.06.10, 12:19
                    No i 941

img153.imageshack.us/img153/2910/taifga8.jpg
                    W celu zmniejszenia kawitacji zastosowano "pierścienie".
                    • bmc3i Re: wkońcu 885 16.06.10, 12:34
                      berkut1 napisał:

> No i 941
                      >
                      > img153.imageshack.us/img153/2910/taifga8.jpg
                      > W celu zmniejszenia kawitacji zastosowano "pierścienie".

ładne zdjecie. A to oznaczone nr 1, to dyspenser holowanej anteny?
                      • berkut1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 09:16
                        >A to oznaczone nr 1, to dyspenser holowanej anteny?

Owszem na to wygląda :)
                        • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 10:32
                          berkut1 napisał:

> >A to oznaczone nr 1, to dyspenser holowanej anteny?
                          >
                          > Owszem na to wygląda :)

Dobrze byloby zobaczyc obydwa stery, bo jesli na drugim ma to samo, to raczej
                          odpada. Maloprawdopodobne aby cholowal dwie anteny. Nawet jesli holuje antene
                          dalekiego zasiegu i krotkiego, to raczej na jednym kablu, a nie na dwoch.
                    • conn-x-5 przecie kazden z nich ma inaczej ulozone platy sru 19.06.10, 14:42
                      sruby
                  • bmc3i Re: wkońcu 885 16.06.10, 12:33
                    berkut1 napisał:

> A tutaj jakiś 667
                    >
                    > img12.imageshack.us/img12/7135/031a6638749f43xl.jpg

To taka sama sruba jak w orygonalnym projekcie? Czy jakas zmodernizowana?
                    • berkut1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 09:15
                      >To taka sama sruba jak w orygonalnym projekcie? Czy jakas
                      >zmodernizowana?

A diabli wiedzą. Wydaje mi się, że jest to śruba z orginalnego
                      projektu. Nie wiem jaki to dokładnie okręt. Wygląda na to jakby
                      dopiero czekał na remont albo na zezłomowanie :)

A odnośnie 885 pojawiają się głosy, że oket ten będzie za drogi jak
                      na warunki FR aby podjąc seryjną produkcję. Oczywiście nie jest to
                      żadne oficjalne stanowisko. Według róznych szacunków koszt OP
                      Sewierodwińsk ma wynieśćponad 1 mld USD.
                      • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 10:36
                        berkut1 napisał:

> >To taka sama sruba jak w orygonalnym projekcie? Czy jakas
                        > >zmodernizowana?
                        >
                        > A diabli wiedzą. Wydaje mi się, że jest to śruba z orginalnego
                        > projektu. Nie wiem jaki to dokładnie okręt. Wygląda na to jakby
                        > dopiero czekał na remont albo na zezłomowanie :)
                        >
                        > A odnośnie 885 pojawiają się głosy, że oket ten będzie za drogi jak
                        > na warunki FR aby podjąc seryjną produkcję. Oczywiście nie jest to
                        > żadne oficjalne stanowisko. Według róznych szacunków koszt OP
                        > Sewierodwińsk ma wynieśćponad 1 mld USD.

Ech. Podstawowym sowieckim argumentem ze strony biur konstrukcyjnych, przemyslu
                        i floty przeciwko budowie pierwszego 941 byl zbyt wysoki koszt i drenaz zasobow,
                        ale Spaski i tak przeforsował w Komitecie Centralnym ich budowe.
                      • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 15:35
                        To tyle kosztowal co do tej pory program PAK FA.
                        Czyli myslisz ze sie skonczy na jednym okrecie i nie bedzie tej
                        wersji M?
                        • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 15:36
                          browiec1 napisał:

> To tyle kosztowal co do tej pory program PAK FA.
                          > Czyli myslisz ze sie skonczy na jednym okrecie i nie bedzie tej
                          > wersji M?

Ja sadze ze beda budowac kolejne, bo jesli chca budowac Dlugorekich, to nie moga
                          ich bronic kolejnymi modernizacjami 971.
                          • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 22:47
                            Przeciez te Jasienie to sa okrety uderzeniowe a nie mysliwskie.
                            • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 22:54
                              browiec1 napisał:

> Przeciez te Jasienie to sa okrety uderzeniowe a nie mysliwskie.

Tak samo uderzeniowe jak Virginie.

Pojecie okret mysliwski to archaizm, dzisiaj takich juz sie nie buduje. Kazdy
                              nowo budowany okret to jednostka uderzeniowa, z szerkoim spektrum misji.
                              • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:02
                                Jakos nie widze jasienia jako jednostki eskortowej.
                                • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:05
                                  browiec1 napisał:

> Jakos nie widze jasienia jako jednostki eskortowej.

Dlaczego? Czym zasadniczym rozni sie od NSSN?
                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:15
                                    Ja specem od OP nie jestem ale to raczej okret glownie przeznaczony
                                    do przenoszenia posickow samosterujacych i atakowania nimi celow a
                                    nie do plywania za nosicielem balistykow.
                                    • berkut1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:21
                                      okret glownie przeznaczony
                                      > do przenoszenia posickow samosterujacych i atakowania nimi celow a
                                      > nie do plywania za nosicielem balistykow.

Cóż jedno nie wyklucza drugiego. Do tego może przenosić pociski
                                      samosterujące przeciwko celom lądowym jak przeciwokrętowe. Może w
                                      przyszłości hipersoniczny Brahmos.
                                      • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:32
                                        Tym bardziej wydaje mi sie zbyt zaawansowanym okretem do "krycia"
                                        innego OP.On ma swoje zadania jak dla mnie i nie jest to eskorta.Ale
                                        zawsze moge sie mylic:)
                                        • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:37
                                          browiec1 napisał:

> Tym bardziej wydaje mi sie zbyt zaawansowanym okretem do "krycia"
                                          > innego OP.

Moglbys to wyjasnic?

On ma swoje zadania jak dla mnie i nie jest to eskorta.Ale
                                          > zawsze moge sie mylic:)
                                          • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:50
                                            Ze do ochrony bankowozu nie wysylasz czolgu.
                                            • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:53
                                              browiec1 napisał:

> Ze do ochrony bankowozu nie wysylasz czolgu.

Jakby to powiedziec. Podstawowym zadaniem kazdego nowego typou kazdej nowej
                                              generacji amerykanskich SSN byla ochorna wlasnych SSBN. Od kiedy to nowe typy
                                              SSN sa zbyt nowoczesne albo "zbyt zaawansowane" dla ochrony SSBN? Do czego niby
                                              te najnowoczesniejsze mialyby sluzyc?
                                              • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:59
                                                moze to malo cenne zrodlo,ale wytlumaczone dosc jasno
                                                pl.wikipedia.org/wiki/Submersible_Ship_Nuclear
                                                pl.wikipedia.org/wiki/Ship_Submersible_Guided_Missile_Nuclear
                                                • bmc3i Re: wkońcu 885 19.06.10, 00:18
                                                  browiec1 napisał:

> moze to malo cenne zrodlo,ale wytlumaczone dosc jasno
                                                  > pl.wikipedia.org/wiki/Submersible_Ship_Nuclear
                                                  > pl.wikipedia.org/wiki/Ship_Submersible_Guided_Missile_Nuclear

Raczej slabo napisane, mimo ze ten drugi to moj :)
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 13:57
                                                    Tak tez myslalem ze z jedym i drugim miales do czynienia,ale jesli
                                                    chodzi o sedno sprawy jak dla mnie tam roznice podstawowe sa jasno
                                                    podane.Ze juz o osobnych nazwach typow.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:04
                                                    browiec1 napisał:

> Tak tez myslalem ze z jedym i drugim miales do czynienia,ale jesli
                                                    > chodzi o sedno sprawy jak dla mnie tam roznice podstawowe sa jasno
                                                    > podane.Ze juz o osobnych nazwach typow.

browiec - obydwa te artykuly nodnosza sie do bardzo starej systematyki. O SSN
                                                    nie ja pisalem, tylko dodałem tam jakies poprawki, drugi natomiast ja
                                                    popelnilem. Tyle tylko, ze tak akronim SSN, jak i SSGN powstaly w czasach gdy
                                                    nikt jeszcze nie mysla nawet o okretach wielozadaniowych we wspolczesnym
                                                    rozumieniu. Dlatego dzis okreslenie okret mysliwski, to czysty anachronizm -
                                                    powinno sie uzywac nazwy okret wielozadaniowy, bo w USN okrety mysliwskie
                                                    skonczyly sie na jednostkach typu Sturgeon. Juz wczesne 688 - bez
                                                    wyrzutni VLS - byly okretami welozadaniowymi, a nie mysliwskimi.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:07
                                                    Nie wazna jest tak bardzo nazwa a zadania jakie okret ma wykonac,jak
                                                    dla mnie Jasien nie jest tak uniwersalny i ma jasne zadania do
                                                    wykonania.I nie jest nim sciganie innych okretow podwodnych w
                                                    obronie boomera.Szczegolnie ze do niego mozna i stare nazwy stosowac
                                                    ze wzgledu na to ile go budowano:P
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:13
                                                    browiec1 napisał:

> Nie wazna jest tak bardzo nazwa a zadania jakie okret ma wykonac,jak
                                                    > dla mnie Jasien nie jest tak uniwersalny i ma jasne zadania do
                                                    > wykonania.I nie jest nim sciganie innych okretow podwodnych w
                                                    > obronie boomera.

No jakie?

Szczegolnie ze do niego mozna i stare nazwy stosowac
                                                    > ze wzgledu na to ile go budowano:P

????
                                                  • berkut1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:21
                                                    > ze wzgledu na to ile go budowano:P

A co to ma do rzeczy ?
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:27
                                                    To ma do rzeczy ze skoro kiedys zaczeto go budowac(kilkanascie
                                                    lat,tak?) w starym systemie nazewnictwa ale rownoczesnie i
                                                    przeznaczenia,dzis go mozna ulepszac ale koncepcja okretu byla
                                                    zupelnie inna niz okret uniwersalny.Moim zdaniem oczywiscie.
                                                  • berkut1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:30
                                                    starym systemie nazewnictwa ale rownoczesnie i
                                                    > przeznaczenia,dzis go mozna ulepszac ale koncepcja okretu byla
                                                    > zupelnie inna niz okret uniwersalny.Moim zdaniem oczywiscie

No właśnie w tym sęk, że nie było innej koncepsji. Siewierodwińsk to
                                                    WIELOZADANIOWY AOP
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:39
                                                    jak pisalem-moge sie mylic,ale dla mnie Jasien to nie to samo co
                                                    Virginia.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:47
                                                    browiec1 napisał:

> jak pisalem-moge sie mylic,ale dla mnie Jasien to nie to samo co
                                                    > Virginia.

no to napisz w koncu czym sie roznia pod wzgledem operacyjnym.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 18:50
                                                    To do czego okret jest wykorzystywany to jedno,do czego zostal
                                                    pomyslany i do czego sie nadaje to jak dla mnie co innego.
                                                  • berkut1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:00
                                                    > To do czego okret jest wykorzystywany to jedno,do czego zostal
                                                    > pomyslany i do czego sie nadaje to jak dla mnie co innego.

Jeszcze raz okręt został zaprojektowany jako następca OP 971 i 945.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:09
                                                    browiec1 napisał:

> To do czego okret jest wykorzystywany to jedno,do czego zostal
                                                    > pomyslany i do czego sie nadaje to jak dla mnie co innego.

Migasz sie browiec. Powiedz lepiej ze nie wiesz. Kazdy ma do tego prawo.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:19
                                                    A czy ja gdzies pisalem ze "sie znam"?Zaprezentowalem swoje zdanie
                                                    ktore wcale nie musi byc prawdziwe.Oparlem sie glownie na
                                                    klasyfikacji okretow.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:22
                                                    browiec1 napisał:

> A czy ja gdzies pisalem ze "sie znam"?Zaprezentowalem swoje zdanie
                                                    > ktore wcale nie musi byc prawdziwe.Oparlem sie glownie na
                                                    > klasyfikacji okretow.

Nawet opierajac sie na klasyfikacji nie masz racji, bo tak NSSN jak i 885 to
                                                    jednostki klasy SSN.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:25
                                                    Atakowanie pociskami samosterujacymi tak celow morskich na
                                                    powierzchni jak i celow ladowych,taki ulepszony oscar.A nie
                                                    uganianie sie np. za 688i.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 19.06.10, 14:48
                                                    browiec1 napisał:

> Atakowanie pociskami samosterujacymi tak celow morskich na
                                                    > powierzchni jak i celow ladowych,taki ulepszony oscar.A nie
                                                    > uganianie sie np. za 688i.

To do czego w takim razie sluzy Virgia?
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 18:49
                                                    Dzo wszytskiego (w przeciwienstwie do jasienia)poza atakami
                                                    jadrowymi.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:12
                                                    browiec1 napisał:

> Dzo wszytskiego (w przeciwienstwie do jasienia)poza atakami
                                                    > jadrowymi.

Virginie to nastepcy 688, ich pierwszoplanową rolą jest wlasnie uganianie sie.
                                                    Oprocz tego spelniac maja role SSGN i prowadzenia operacji specjalnych. Do do
                                                    dokladnie tych samych rol, poza operacjami specjalnymi, zpostaly zaprojektowane
                                                    855. maja sie uganiac za obcymi bumerami, i lotniskowcami, chronic swoje bumery
                                                    i dzialac jak SSGN.

Technologia idzie do przodu, stad nei robi sie dzis juz osobno SSN i SSGN, lecz
                                                    powstalo polaczenie tych klas jednostnek.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:21
                                                    Tyle ze te okrety tak sklasyfikowano,jeden jako SSN drugi jako
                                                    SSGN.Nie ja to wymyslilem.Wiem jakie zadania ma spelniac Virginia,co
                                                    bedzie robil jasien sie okaze,ale taki okret do oslony to jak dla
                                                    mnie marnotrawstwo.
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:23
                                                    browiec1 napisał:

> Tyle ze te okrety tak sklasyfikowano,jeden jako SSN drugi jako
                                                    > SSGN.Nie ja to wymyslilem.Wiem jakie zadania ma spelniac Virginia,co
                                                    > bedzie robil jasien sie okaze,ale taki okret do oslony to jak dla
                                                    > mnie marnotrawstwo.

no nie - o ile wiem, Siewierodwinsk to tez SSN, a nie SSGN.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:46
                                                    No pisales tu pare razy to trzeba bylo poprawic klasyfikacje
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Okr%C4%99ty_podwodne_projektu_885
                                                    Poza tym opinie sa rozne
                                                    "One sourcess suggest that the Project 885 Yasen (Granay) is just a
                                                    replacement for the 949A Antei [NATO Oscar II]. This would make the
                                                    Yasen an "aircraft-carrier-killer". By this account, the main
                                                    difference between the earlier 949A Antei [NATO Oscar II] and
                                                    Project 885 Yasen consists in the later's ability to strike both
                                                    coastal and warship targets with new supersonic cruise missiles.
                                                    Another account, consistent with official Russian statments,
                                                    suggests that the Yasen was to be just the follow on of the 971
                                                    Schuka-B (NATO Akula), and was not designed as a replacement of
                                                    Oscar-II."
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:50
                                                    browiec1 napisał:

> No pisales tu pare razy to trzeba bylo poprawic klasyfikacje
                                                    > pl.wikipedia.org/wiki/Okr%C4%99ty_podwodne_projektu_885
                                                    > Poza tym opinie sa rozne
                                                    > "One sourcess suggest that the Project 885 Yasen (Granay) is just a
                                                    > replacement for the 949A Antei [NATO Oscar II]. This would make the
                                                    > Yasen an "aircraft-carrier-killer". By this account, the main
                                                    > difference between the earlier 949A Antei [NATO Oscar II] and
                                                    > Project 885 Yasen consists in the later's ability to strike both
                                                    > coastal and warship targets with new supersonic cruise missiles.
                                                    > Another account, consistent with official Russian statments,
                                                    > suggests that the Yasen was to be just the follow on of the 971
                                                    > Schuka-B (NATO Akula), and was not designed as a replacement of
                                                    > Oscar-II."

Jesli rosyjski rzad twierdzi ze to SSN, a nie nowy Oscar SSGN, to tak trzeba to
                                                    traktowac.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 19:51
                                                    A od kiedy Ty tak zrodlom rosyjskim ufasz:)) mam Ci przypomniec
                                                    dyskusje z Markiem Boa o Saudach?:)
                                                    P.S.W fabrykach traktorow Rosjanie oczywiscie traktory robili:P
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 20:02
                                                    browiec1 napisał:

> A od kiedy Ty tak zrodlom rosyjskim ufasz:)) mam Ci przypomniec
                                                    > dyskusje z Markiem Boa o Saudach?:)

Nie chodzi o ufanie zrodlom tego czy innego kraju, lecz o przyjetą klasyfikacje.
                                                    Kazdy okret klasyfikuje sie tak, jak sklasyfikowal go jego wlasciciel.

> P.S.W fabrykach traktorow Rosjanie oczywiscie traktory robili:P
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 20:04
                                                    Jak nazwiesz traktor kombajnem to sie od tego zmieni?
                                                  • bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 20:20
                                                    browiec1 napisał:

> Jak nazwiesz traktor kombajnem to sie od tego zmieni?

Nie rozmawiamy o dowcipach, lecz o prawdziwych okretach.
                                                  • browiec1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 23:18
                                                    Ja caly czas probuje to robic-napisalem ze opinie sa rozne a co z
                                                    tego wyjdzie zobaczymy.
                                    • bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:36
                                      browiec1 napisał:

> Ja specem od OP nie jestem ale to raczej okret glownie przeznaczony
                                      > do przenoszenia posickow samosterujacych i atakowania nimi celow a
                                      > nie do plywania za nosicielem balistykow.

Browiec, okrety typu swierodwinsk, to jednostki wielozadaniowe, dokladnie
                                      takie same jak jednostki typu Virginia NSSN, tyle tylko ze o nieco
                                      węższym od NSSN zakresie dzialalania. O ile wiem, Swierodwinsk nie maja
                                      takich jak NSSN mozliwosci dostarczania oddzialow lądowych czy prowadzenia
                                      podwodnych operacji za pomocą UAV. Ale to poza tym moga robic wszystko inne, co
                                      robia NSSN. To okret tej samej klasy co NSSN, a nie klasy Oscar.
                                      • browiec1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 23:49
                                        Zobaczymy ile ich zbuduja,to po pierwsze,bo o reszcie nie ma co
                                        chwilowo dyskutowac.
                                        • berkut1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 11:21
                                          Zobaczymy ile ich zbuduja,to po pierwsze,bo o reszcie nie ma co
                                          > chwilowo dyskutowac.

Zamierzają 7 okrętów tej klasy.
                                          • browiec1 Re: wkońcu 885 19.06.10, 13:34
                                            Jak mowilem wczesniej a zaczales w sumie Ty-co z tego wyjdzie sie
                                            okaze.
                                            • berkut1 Re: wkońcu 885 21.06.10, 13:56
                                              Więcej fotek

pilot.strizhi.info/category/%d1%84%d0%bb%d0%be%d1%82/885-yasen-%d1%8f%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%8c

• bmc3i Re: wkońcu 885 21.06.10, 14:15
                                                berkut1 napisał:

> Więcej fotek
                                                >
                                                > pilot.strizhi.info/category/%d1%84%d0%bb%d0%be%d1%82/885-yasen-%d1%8f%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%8c
                                                >

"podwodnaja łodka" :)
          • berkut1 Re: wkońcu 885 18.06.10, 21:40
            >Zwroc tez uwage na sama srube. Chyba z 8 albo 10(!)

Ja tam na oko widzę 7 :) tak po wybrzuszeniach tej szmaty co ją
            zakrywa. Zobacz sobie na takim zdjęciu zrobionym cąłkowice od rufy
            gdzie widać "dobrze" śrubę

s56.radikal.ru/i152/1006/c5/9f15f70b74a1.jpg
            , chyba jednak co zaskakujące mało zakrzywionymi, nie tworzacymi
            > kształtem takiego niedokończonego półksięzyca jak w 688.

Zapewne śruba jest brand new.

• bmc3i Re: wkońcu 885 18.06.10, 21:42
              berkut1 napisał:

> >Zwroc tez uwage na sama srube. Chyba z 8 albo 10(!)
              >
              > Ja tam na oko widzę 7 :) tak po wybrzuszeniach tej szmaty co ją
              > zakrywa. Zobacz sobie na takim zdjęciu zrobionym cąłkowice od rufy
              > gdzie widać "dobrze" śrubę
              >

Na tym zdjeciu inaczej widac. Ja liczylem na podstawie innego, na ktorym widac
              bylo te wybrzuszenia tylko w lewym półkolu.

> s56.radikal.ru/i152/1006/c5/9f15f70b74a1.jpg
              > , chyba jednak co zaskakujące mało zakrzywionymi, nie tworzacymi
              > > kształtem takiego niedokończonego półksięzyca jak w 688.
              >
              > Zapewne śruba jest brand new.
              >
        • lew.erwin Re: wkońcu 885 16.06.10, 09:07
          Te "wypustki" to drewniane klocki zabezpieczajace kadlub przed otarciem lina. Na
          zdjeciu widac przelozone liny.
          • bmc3i Re: wkońcu 885 16.06.10, 11:31
            lew.erwin napisał:

> Te "wypustki" to drewniane klocki zabezpieczajace kadlub przed otarciem lina. N
            > a
            > zdjeciu widac przelozone liny.

Tak, w miedzyczasie zobaczylem to samo na jednym z kolejnych zdjec, gdzie widac
            dobrze te liny. Ale dziekuje za dobre checi.
      • browiec1 Re: wkońcu 885 16.06.10, 23:06
        A wiadomo co ma byc "lepszego" w wersji M? I ile tych jasieni
        planuja zbudowac?
        • berkut1 Re: wkońcu 885 05.07.10, 21:31
          > A wiadomo co ma byc "lepszego" w wersji M?

Nie wiadomo.
          Z róznych zródeł wynika, iż oket ma bazowac na komponentach
          pochodzących w większości z rosyjskich przedsiebiorstw, pewnie
          jakieś modyfikacje w elektronice. Prawdopodobnie otrzyma też
          całkowice nowy układ napędowy. Reaktor nowej generacji, turbiny,
          przekładnie itp.
          • bmc3i Re: wkońcu 885 05.07.10, 21:41
            berkut1 napisał:

> > A wiadomo co ma byc "lepszego" w wersji M?
            >
            > Nie wiadomo.
            > Z róznych zródeł wynika, iż oket ma bazowac na komponentach
            > pochodzących w większości z rosyjskich przedsiebiorstw, pewnie
            > jakieś modyfikacje w elektronice. Prawdopodobnie otrzyma też
            > całkowice nowy układ napędowy. Reaktor nowej generacji, turbiny,
            > przekładnie itp.

skoro "uklad napedowy", to znaczy ze reaktor i turbiny wlasnie, a nie jakies
            "ekstra nowosci" w postaci reaktora i turbnin
            • berkut1 Re: wkońcu 885 05.07.10, 22:07
              skoro "uklad napedowy", to znaczy ze reaktor i turbiny wlasnie, a
              nie jakies
              > "ekstra nowosci" w postaci reaktora i turbnin

Czepiasz się :) Oczywiście to było w skrócie napisane bo "układ
              napędowy" to znacznie więcej zespołów, podzespołow itp kończąc na
              śrubie/pędniku
              • browiec1 Re: wkońcu 885 06.07.10, 14:54
                Przeciez ktos wspominal ze juz na tym jasieniu jest nowy reaktor.
                P.S.Znajdziesz czas na ta rozpiske Akul?
                • berkut1 Re: wkońcu 885 06.07.10, 14:59
                  > Przeciez ktos wspominal ze juz na tym jasieniu jest nowy reaktor.

Nie wiadomo nie ma żadnych oficjalnych informacji na ten temat i
                  pewnie nie będzie :) . Siewierodwińsk miał dostać nowy raktor KTM-6(
                  który miał być uniwersalnym reaktorem dla wszystkich okrętów 4
                  generacji) podobnie jak było w przypadku OK 650B. System napędowy
                  był montowany na Siewierodwińsku w 2006r nie wiadomo czy zamontowano
                  już nowy reaktor+ turbiny czy Ok-650B. Na Borejach z dostępnych
                  informacji wynika, iż jest Ok 650B.
                  • berkut1 Re: wkońcu 885 06.07.10, 15:02
                    Ok postaram się zrobić pozniej tą rospiskę, ale to też trzeba
                    bazowac na jakiś zrodłach poprostu :) a jak wiadomo informacje są
                    sprzeczne.
                    • berkut1 Re: wkońcu 885 06.07.10, 15:03
                      Przepraszam za błąd miało być rozpiskę :)
                    • browiec1 Re: wkońcu 885 06.07.10, 15:10
                      Dlatego prosilem o to zebys napisal jak Ty to widzisz,mnie to
                      wystarczy:) Z gory dzieki.
                      • berkut1 Re: wkońcu 885 08.07.10, 12:58
                        To po kolei :)

Akula 971:
                        K-284 Akula w służbie od 30.12.1984
                        K-263 Delfin - 30.12.87
                        k-322 Kaszalot 30.12.1988
                        k-480 Bars 30.12.89
                        K-391-Bratsk 29.12.88
                        K-317- Pantera 30.12.90
                        K-331- Magadan 31.12.90
                        IMPROVED Akula
                        K-461-Wolk 29.12.91
                        K-328 Leopard 15.12.92
                        K 419 Kuzbas 31.12.92
                        K-154 Tigr 29.12.93
                        K-295 Samara 17.07.95
                        K-152 Nerpa 28.12 09

Akula II

K-157 Vepr 25.12.95
                        K-337 Kuguar ( niedokończony części kadłuba poszły prawdopodobnie na
                        budowę Dolgorukiego)
                        K-Ryś ( to samo )

K 335 Gepard 5.12.2001 Gepard jest zmodernizowaną Akuła II często
                        klasyfikowany jako Akuła III

Były jeszcze jakieś rozpoczęte kadłuby z 3 jednostek Akuła III ale
                        okrety nie zostały nawet nazwane.

• marek_boa Re: wkońcu 885 08.07.10, 22:05
                          Berkut na Rany Chrystusa jaki "Vepr"??? Nie Możesz po ludzku Napisać "Wiepr"!?!
                          -Pozdrawiam!
                          • berkut1 Re: wkońcu 885 08.07.10, 22:30
                            Berkut na Rany Chrystusa jaki "Vepr"??? Nie Możesz po ludzku
                            Napisać "Wiepr"!?
                            > !

No racja :)
                        • browiec1 Re: wkońcu 885 09.07.10, 14:52
                          Dzieki wielkie ze Ci sie chcialo:)
                          Z "normalnych" 971 tylko dwie ostatnie sa w sluzbie/rezerwie? Bo od
                          Improved w gore plywaja zdaje sie wszystkie.
                          P.S.Wrzuc to na wiki zeby nie trzea bylo kiedys szukac:))
                          • berkut1 Re: wkońcu 885 12.07.10, 11:45
                            > Dzieki wielkie ze Ci sie chcialo:)
                            > Z "normalnych" 971 tylko dwie ostatnie sa w sluzbie/rezerwie? Bo
                            od
                            > Improved w gore plywaja zdaje sie wszystkie

Musiałbym poszukać. Obecnie chyba jest 9 aktywnych okrętów 971.

Na wiki już ktoś wypisał okręty.

A może partyjka w bilardzik :)

img541.imageshack.us/img541/2306/podwodny.jpg
                            Widać dobrze czujniki śladu torowego Soks.
                  • browiec1 Re: wkońcu 885 06.07.10, 15:11
                    czyli jesli Siewierodwinsk ma nowy reaktor to jego zmodernizowana
                    wersja bedzie miala taki sam?
                  • bmc3i Re: wkońcu 885 06.07.10, 15:52
                    berkut1 napisał:

> już nowy reaktor+ turbiny czy Ok-650B. Na Borejach z dostępnych
                    > informacji wynika, iż jest Ok 650B.

to jest NCR?
                    • berkut1 Re: wkońcu 885 07.07.10, 09:18
                      > to jest NCR?
                      >

Ale o który Ci chodzi ? o Ok 650B ?
                      • bmc3i Re: wkońcu 885 07.07.10, 09:42
                        berkut1 napisał:

> > to jest NCR?
                        > >
                        >
                        > Ale o który Ci chodzi ? o Ok 650B ?

Na dlugorekim
                        • browiec1 Re: wkońcu 885 09.07.10, 14:49
                          No z wypowiedzi tutaj zrozumialem tyle ze nie wiadomo co jest
                          wlasnie zamontowane na Dlugorekim.
                          • berkut1 Re: wkońcu 885 12.07.10, 14:25
                            > No z wypowiedzi tutaj zrozumialem tyle ze nie wiadomo co jest
                            > wlasnie zamontowane na Dlugorekim.

Prawdopodobnie zmodyfikowany OK-650.
    • bmc3i Re: wkońcu 885 15.06.10, 16:21
      Okrety podwodne z napedem atomowym, to jeden z nielicznych rodzajow broni, w
      ktorych Rosja jest w stanie rzeczywiscie konkurowac technologicznie z zachodem.
      • berkut1 Gepard SSN 24.06.10, 09:09
        Fotki Geparda SSN obecnie najnowocześniejszy uderzeniowy AOP w WMF
        Cechą charakterytyczną tej( oczywiście z cech zewnętrznych tak do
        rozpoznania na oko :) ) jednostki w stosunku do starszych OP 971
        jest brak bębna kabloliny dla sonaru holowanego znajdującego się na
        usetrzeniu pionowym. Obecnie stosuje się już prowadnice tak jak na
        jednostkach 949A, 667, 941, 885.

www.submarines.narod.ru/Substory/Fotos/6_971_335_f05vi.jpg
        www.submarines.narod.ru/Substory/Fotos/6_971_335_f02vi.jpg
        www.submarines.narod.ru/Substory/Fotos/6_971_335_f01vi.jpg
        • berkut1 Re: Gepard SSN 24.06.10, 13:39
          No i nieco o projekcie 971 i jego modyfikacjach.

silenthuntergm.forumfree.it/?t=47020049
          • marek_boa Re: Gepard SSN 24.06.10, 20:06
            Piękna sprawa Berkut tylko jedno ale... co za kretyn Rosyjskie nazwy własne
            tłumaczył na Angielski????!
            -Pozdrawiam!
            • berkut1 Spoko Marek 24.06.10, 20:17
              Marek tu masz po rosyjsku :)

military.tomsk.ru/blog/topic-273.html
              • marek_boa Re: Spoko Marek 24.06.10, 20:55
                Bolsze spasiba!:)
                -Pozdrawiam!
                • bmc3i A ja mam do Was pytanie. 24.06.10, 21:06
                  Na wszystkoch zdjeciach, jednostki 971 i modywfikacje sa takie... krotkie. I
                  teraz, czy to zludzenie optyczne wynikajace z nieproporcjonalnie dlugiego
                  kiosku, czy rzeczywiscie sa takie?
                  • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 24.06.10, 23:25
                    Moim zdaniem one zawsze takie byly.Ale z innej beczki-co sie dzieje
                    z tym okretem co mialy Indie przejac?
                    • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 09:10
                      Ale z innej beczki-co sie dzieje
                      > z tym okretem co mialy Indie przejac?

Przeszedł już próby i rzekomo pod koniec tego roku ma zostac
                      przekazany indyjskiej marynarce.
                      • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 26.06.10, 17:37
                        Przeciez mial byc wcielony do rosyjskiej floty? Wiadomo cos jak sie
                        on ma do Geparda?
                        • marek_boa Re: A ja mam do Was pytanie. 26.06.10, 21:37
                          "Nerpa" Browiec od 2 stycznia tego roku jest w składzie Rosyjskiej MW!
                          -Pozdrawiam!
                          • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 28.06.10, 18:57
                            Ale to tylko tak na chwile zeby miala jakis przydzial i jednak
                            pojdzie do Indii czy jednak na stale bedzie plywac w MW Rosji? No i
                            da sie ja porownac z Gepardem?
                            • cossack Re: A ja mam do Was pytanie. 28.06.10, 20:42
                              browiec1 napisał:

> Ale to tylko tak na chwile zeby miala jakis przydzial i jednak
                              > pojdzie do Indii czy jednak na stale bedzie plywac w MW Rosji?
                              Na przełomie września/października okręt oficjalnie wejdzie w skład MW Indii.
                            • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 28.06.10, 21:14
                              No i
                              > da sie ja porownac z Gepardem?

Najprawdopodobniej jest to Improved Akula choć, niektóre zródla
                              klasyfikują ten okręt jako Akula II. Gepard natomiast jest tak jakby
                              zmodyfikowaną Akula II czasem nawet kwalifikowany jako Akula III. W
                              stosunku do Nerpy jest lepiej wyposażony, ma zmniejszoną sygnaturę
                              akustyczną itp
                              • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 29.06.10, 15:52
                                Ok.Mam jeszcze jedno pytanie.Z Akuly zwyklej sa w sluzbie 3 okrety
                                ale tylko jedenplywa,dwa w rezerwie?
                                Jesli chodzi o wersje Improved to jest ich 5 plus Nerpa?Czy raczej
                                jednak jest ona jedynym okretem AkulaII(bo nie wiem ostatecznie co z
                                tym Vepr'em) i zostaje ten najlepszy,nietypowy Gerpad?
                                • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 30.06.10, 21:17
                                  Jesli chodzi o wersje Improved to jest ich 5 plus Nerpa?Czy raczej
                                  > jednak jest ona jedynym okretem AkulaII.

Tak jak pisałem wcześniej. Różne żródła podają sprzeczne informacje
                                  odnośnie Nerpy. W jednych jest klasyfikowana jako Akula Improved a w
                                  innych jako Akula II tak więc nie wiadomo :) Więc niestety nie
                                  udzielę Ci na to wyczerpującej informacji browiec :)

bo nie wiem ostatecznie co z
                                  > tym Vepr'em)

No ten jest Akula II.

>zostaje ten najlepszy,nietypowy Gerpad?

Gepard jest dalszą modyfikacją Akuły II czasami klasyfikowany jako
                                  Akula III czy też 971M.
                                  Jak widać sam projekt 971 znacząco się zmieniał pod względem
                                  wyposażenia, charakterystyk akustycznych, czy też zmiany w kadłubie.
                                  Czyli postęp technologiczny, to samo bylo w przypadku 688 czy też
                                  będzie zachodzić w przypadku Virgini gdzie kolejne okręty będą
                                  posiadać nowsze wyposażenie itp, podobnie w przypadku proj 955 i
                                  855.

• browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 03.07.10, 15:02
                                    Jak by Ci sie chcialo to napisz jak wedlug Cibie wyglada podzial
                                    okretow Akula ze wzgledu na "podklasy",tzn. ktore okrety zaliczylbys
                                    do ktorej grupy z tych co sa w sluzbie.
                  • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 09:10
                    Na wszystkoch zdjeciach, jednostki 971 i modywfikacje sa takie...
                    krotkie. I
                    > teraz, czy to zludzenie optyczne wynikajace z nieproporcjonalnie
                    dlugiego
                    > kiosku, czy rzeczywiscie sa takie?

Nie no takie krótkie to one nie są :) długość +- 114 metrów. Zapewne
                    jest to takie złudzenie jak piszesz.
                    • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 09:16
                      berkut1 napisał:

> Na wszystkoch zdjeciach, jednostki 971 i modywfikacje sa takie...
                      > krotkie. I
                      > > teraz, czy to zludzenie optyczne wynikajace z nieproporcjonalnie
                      > dlugiego
                      > > kiosku, czy rzeczywiscie sa takie?
                      >
                      > Nie no takie krótkie to one nie są :) długość +- 114 metrów. Zapewne
                      > jest to takie złudzenie jak piszesz.

Czyli jednak tek kiosk jest bardzo dlugi. Co on w nim ma?
                      • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 11:15
                        > Czyli jednak tek kiosk jest bardzo dlugi. Co on w nim ma?

Diabli wiedzą :) Zapewne to co inne okręty. Cała gama róznych anten
                        do komunikacji satelitarne, VHF itp Tam w sumie na tej stronce są
                        opisane tak mniej więcej. Zapewne jeszcze czujniki śladu torowego
                        itp.
                        • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 11:44
                          Chyba jeszcze pirotechniczne systemy wyrzucania tratew?

Myślę jeszcze, że to przez specyficzną konstrukcję gdzie kiosk jest
                          na środku kadłuba.
                        • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 11:45
                          berkut1 napisał:

> > Czyli jednak tek kiosk jest bardzo dlugi. Co on w nim ma?
                          >
                          > Diabli wiedzą :) Zapewne to co inne okręty. Cała gama róznych anten
                          > do komunikacji satelitarne, VHF itp Tam w sumie na tej stronce są
                          > opisane tak mniej więcej. Zapewne jeszcze czujniki śladu torowego
                          > itp.

Anteny nie wymagaja duzego kiosku. Tu nic sie nie dzieje bez przyczyny i bez
                          skutku. i.e.:
                          * maly kiosk = maly opor, ale trudnosc utrzymania okretu tuz pod powierzchnia i
                          klopoty z nawigacja nawodna
                          * duzy kiosk = duzo miejsca w srodku nawet na pokry, ale duzy opor stawiany wodzie
                          * stery gleblokosci bardzo wysoko na kiosku = latwosc plywania i bardzo dobra
                          manewrowosc tuz pod powierzchnia wody, ale zbyt wysoko duzy ciezar
                          * stery glebokosci na dziobie okretu = bardzo dobra manewrowosc na duzych
                          glebokosciach, ale duze zaklocenia pracy sonarow dziobowych,

etc., etc.
                          • berkut1 Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 12:01
                            > Anteny nie wymagaja duzego kiosku

No zależy jeszcze jakie :)

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b666bbbdb667159c.html
                            • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 25.06.10, 12:23
                              berkut1 napisał:

> > Anteny nie wymagaja duzego kiosku
                              >
                              > No zależy jeszcze jakie :)
                              >
                              >
                              > www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b666bbbdb667159c.html

Nie widze nigdy na tej stronie zadnego zdjecia.

Mam na mysli normalne anteny, jakie stosuje sie na zwykluch op. Bo rzecz jasna
                              op dozoru radarowego musza miec monstrualny kiosk.
                              • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 26.06.10, 17:35
                                No tam na zdjeciu to jest raczej boomer albo (moim zdaniem)Oscar.
                                Swoja droga co to za okrety dozoru?
                                • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 26.06.10, 19:19
                                  browiec1 napisał:

> No tam na zdjeciu to jest raczej boomer albo (moim zdaniem)Oscar.
                                  > Swoja droga co to za okrety dozoru?

To taka koncepcja z lat 40-50, kiedy budowano op z wielkimi radarami
                                  majace ostrzegac przed atakami lotniczymi. Budowane do oslony LGU i terytorium.
                                  Taki system wczesnego ostrzegania.
                                  • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 28.06.10, 18:56
                                    Ale takie wielkie radary montowac na OP? One byly jakos chowane?Bo
                                    jakos nie wyobrazam sobie mozliwosci plywania pod woda z radarem na
                                    kiosku:)Powstal jakis okret tego typu?
                                    • cossack Re: A ja mam do Was pytanie. 28.06.10, 20:41
                                      browiec1 napisał:
                                      > Ale takie wielkie radary montowac na OP?
                                      Wielkie, to pojęcie względne. Był taki wynalazek w sowieckiej marynarce, a zwał
                                      się Whiskey Canvas Bag.
                                      > One byly jakos chowane?
                                      Tak. W powiększoną obudowę kiosku.
                                      > Powstal jakis okret tego typu?
                                      4 (?) jednostki typu Whiskey, przebudowano właśnie do wersji Whiskey Canvas Bag.
                                      • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 29.06.10, 15:53
                                        Dzieki:)
                                    • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 28.06.10, 23:34
                                      browiec1 napisał:

> Ale takie wielkie radary montowac na OP? One byly jakos chowane?Bo
                                      > jakos nie wyobrazam sobie mozliwosci plywania pod woda z radarem na
                                      > kiosku:)Powstal jakis okret tego typu?

W USN calkiem sporo. W sumie uzbieraloby sie moze nawet z kilkanascie jednostek
                                      roznych typow, z nuklearnym USS Triton (SSRN-586) na czele.

en.wikipedia.org/wiki/USS_Triton_%28SSRN-586%29
                                      • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 29.06.10, 15:56
                                        Rowniez dziekuje,widziales jakies zdjecia z rozlozonym radarem?
                                        P.S.Ten Triton ostatecznie wyladowal w jakims parju,a raczej jego
                                        kiosk?
                                        • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 30.06.10, 10:50
                                          browiec1 napisał:

> Rowniez dziekuje,widziales jakies zdjecia z rozlozonym radarem?
                                          > P.S.Ten Triton ostatecznie wyladowal w jakims parju,a raczej jego
                                          > kiosk?

Tak, mam je w swoich ksiazkach, tak konwencjonalne jak i nuklearne, ale google
                                          image pokazuje tylko bez rozlozonego radaru.

Radary byly albo w kiosku albo na srodokreciu w kadlubie.
                                          • browiec1 Re: A ja mam do Was pytanie. 30.06.10, 18:31
                                            No wlasnie w necie nie moglem nic znalezc.A co z tym tritonem?
                                            • bmc3i Re: A ja mam do Was pytanie. 11.07.10, 15:38
                                              browiec1 napisał:

> No wlasnie w necie nie moglem nic znalezc.A co z tym tritonem?

Nic, po prostu USN calkowicie zrezygnowala z rozwoju i uzywania tego rodzaju
                                              okretow. Oceniono je jako atrkcyjne jedynie w teorii, nieprzydatne zas
                                              calkowicie w rzeczywistych operacjach. Zwlaszcza ze inne srodki rozpoznania sa w
                                              stanie zapewnic wieksza skutecznosc od wynurzajacych sie op, z mniejszym ryzykiem.
      • berkut1 Matrek 09.07.10, 12:17
        Ty masz jakieś szacunkowe oczywiście dane SL na temat charakterystyk
        akustycznych amerykańskich AOP ? w zakresie niskich częstotliwości
        (5-200Hz) oraz w zakresie 1 kHz? jak czasami się podaje/?
        • bmc3i Re: Matrek 11.07.10, 14:56
          berkut1 napisał:

> Ty masz jakieś szacunkowe oczywiście dane SL na temat charakterystyk
          > akustycznych amerykańskich AOP ? w zakresie niskich częstotliwości
          > (5-200Hz) oraz w zakresie 1 kHz? jak czasami się podaje/?

Nie. Dysponuje jedynie danymi w zakresie predkosci taktycznej. Tymczasem
          informacje o jakich piszesz, to juz dosc skomplikowane wykresy.
          • bmc3i Re: Matrek 11.07.10, 15:01
            bmc3i napisał:

> berkut1 napisał:
            >
            > > Ty masz jakieś szacunkowe oczywiście dane SL na temat charakterystyk
            > > akustycznych amerykańskich AOP ? w zakresie niskich częstotliwości
            > > (5-200Hz) oraz w zakresie 1 kHz? jak czasami się podaje/?
            >
            >
            >
            > Nie. Dysponuje jedynie danymi w zakresie predkosci taktycznej. Tymczasem
            > informacje o jakich piszesz, to juz dosc skomplikowane wykresy.

Ale mozna poszukac. Wrzuc w google kwerende "submarine broadband quieting"
            "frequency", czy jakos tak. Moze cos dostaniesz.
          • berkut1 Re: Matrek 12.07.10, 09:28
            Tymczasem
            > informacje o jakich piszesz, to juz dosc skomplikowane wykresy.

Podaje się w dB oczywiście, tyle tylko, że w przypadku USA SL może
            być nieco inaczej mierzone. Ja nie dotarłem do informacji odnośnie
            amerykańskich okrętów. Natomiast są dane oczywiście szacunkowe na
            temat sowieckich OP w tych częstotliwościach, któe podałem.
            Oczywiście przy prędkości 4-8 węzłów.
            • bmc3i Re: Matrek 12.07.10, 10:02
              Zwraca, twoja uwage na ten watek, na wypadek gdyby tytul nie byl dla Ciebie
              wystarczajaco zachecajacy. Gosc zajmowal sie niemal wylacznie silami
              strategicznymi. Po prostu pisal ksiazki na ich temat.

forum.gazeta.pl/forum/w,539,114068510,114068510,Oto_szpieg.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka