Dodaj do ulubionych

AWACS nad Poznaniem

19.10.10, 19:30
Mam nadzieję, że mnie wzrok nie myli w dzisiejszej mgiełce unoszącej się nad miastem widziałem AWACS'a czyli samolot wczesnego ostrzegania i dozoru powietrznego z z charakterystycznym talerzem anteny radarowej na grzbiecie.
Dotychczas takie widoki były dostępne głównie dla Amerykanów, Francuzów czy Anglików.
Czy ktoś wie, skąd i po co przyleciał ten samolot.
PS
Samolot widziałem kilkanaście sekund, około godz. 12:08 na kursie południowym.
Obserwuj wątek
    • Gość: Do kiksa4 Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 19:41
      Mogles kiksie wejsc natychmiast na strone flightradar 24.com i bys zobaczyl z kad leci i dokad,jeno tabu po co !?
      • kiks4 Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 20:13
        Gość portalu: Do kiksa4 napisał(a):

> Mogles kiksie wejsc natychmiast na strone flightradar 24.com i bys zobaczyl z k
        > ad leci i dokad,jeno tabu po co !?

Nie mogłem- bo akurat byłem na jednym z podpoznańskich cmentarzy. A po drugie Flightradar wykorzystuje do obrazowania pozycji samolotu sygnały transpondera na jego pokładzie.
        Zupełnie się na tym nie znam, ale sądzę, że tego typu urządzenia montowane są wyłącznie na pokładach rejsowych maszyn cywilnych. Nie wyobrażam sobie samolotu wojskowego, który oświetlony wiązka radarową posłusznie melduje, jak się nazywa, dokąd leci, z jaka prędkością i w jakim kierunku.
        Samoloty wojskowe maja systemy "swój- obcy" czyli ich radary wykrywają czo oświetlona maszyna należy do nas czy należy otworzyć ogień.
        Ciekawostka dla mnie było to, że samoloty chińskie, przelatujące nad Poznaniem "tak sobie" współpracują z naszymi radarami. Część informacji przekazywanych przez te maszyny była bezsensowna- widocznie maja inne systemy niż stosowane w Europie.
        A380 spotyka się już nad poznańskim niebem.
        • kiks4 Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 20:34
          Zasada uzyskiwania danych dla strony Flightradar jest opisana przystępnie tutaj:
          www.flightradar24.com/about.php
          Ciekawostką jest to, że ta strona bazuje na danych uzyskiwanych od osób prywatnych wyposażonych w amatorki, ogólnodostępny sprzet
        • Gość: Do kiksa4 Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 20:53
          Tutaj musze sie zgodzic z Toba,ze wojskowe chodza swoimi sciezkami i nie pomyslalem o tym.Natomiast co do A 380 to raczej watpie abys widzial,poniewaz z tego co obserwuje to lata dwie szt. z Londynu i do,jeden A 380 - 841 Singapurskich lini a drugi A 380 - 842 Australijskich lini Qantas i maja korytarz ponizej Berlina,nastepnie w dol na Kalisz,Radom i Ukraina.Nastepny korytarz to przez poludniowe Niemcy,Czechy,Slowacje i Ukraina.Tak wiec pewnie cos Ci sie pomyrdalo Kiksie.Pozdrawiam
          • kiks4 Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 21:28
            Gość portalu: Do kiksa4 napisał(a):
            .Tak wiec pewnie cos Ci sie pomyrdalo Kiksie.Pozdrawiam

Nie pisałem, że widziałem A380 tylko że lata w naszej okolicy. Widziałem na stronie Flightradar. Jak teleskop? Pozdrawiam.
            • Gość: Do kiksa4 Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 22:13
              No to zwracam honor,bo sadzilem ze go widziales na wlasne oczy .Dobrze,ze wspomniales o teleskopie bo stracilem juz azymut z kim byl dialog a szukac nie bylo czasu.Obserwacje prowadze nadal,choc ostatnio z pogoda bywa przesrane i noce zimne.Obiecalem,ze smigne do neta zdjecia z Jowisza,ale mam nadal duze problemy z rozgryzieniem tego i czekam jak wroci z Australii moj nadworny Haker rodzinny i sie za to wezmie.Niestety,latka leca i z dekielka co nieco ulatuje.Pozdrawiam
              • kiks4 Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 23:02
                Gość portalu: Do kiksa4 napisał(a): Obiecalem,ze smigne do neta zdjecia z Jowisza
                Ponaglaj swojego Hakera nadwornego, żeby szybciej wracał z antypodów, bo Jowisz się oddali i nici ze zdjęć a ciekaw jestem bardzo.
                Pozdrawiam
                • Gość: Do kiksa4 Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 23:22
                  Ponaglac to ja se moge,ale swoja babcie zeby podala mi sniadanko do betow.Te 30-to paroletnie kocury chodza swoimi drogami i gowno mam do gadania.Pewnie dorwal jakas kangurzyce i sie melduje raz od wielkiego dzwonu.Simensowski kontrakt ma do marca,wiec pewnie na gwiazdke nie zobacze tego dzieciola ! Milej nocy kiksie !
        • zderzacz-hadronow Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 20:19
          kiks4 napisał:
          > A380 spotyka się już nad poznańskim niebem.

Poważnie? Dotychczas wiedziałem, że widać tego byka jedynie na południu Polski. Tamtędy prowadzi bowiem korytarz, którym latają te maszyny na trasie z Londynu do Singapuru ( podajrze linie Qantas ). Nie wiesz na jakiej trasie wówczas leci?
          >
    • Gość: Do kiksa4 Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 19:48
      Jak Cie to interesuje to aktualnie leci A 380 ponizej Hannoveru z Singapuru do Londynu
      • Gość: 7 pieczęć O awiacyjni:) upojna noc Was czeka IP: 95.108.0.* 19.10.10, 21:29
        • Gość: Do 7 pieczeci Re: O awiacyjni:) upojna noc Was czeka IP: *.versanet.de 19.10.10, 22:25
          Upojna jak upojna,ale bylaby wskazana raczej garmazeryjna przy tej paskudnej pogodzie ! Wiec jedyna rada,obalic jakiegos konia i do cycka sie przytulic ! Milej nocy zycze !
    • gall.anonim.pn Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 21:51
      Wzrok cię nie mylił, był to E-3 Sentry który przyleciał z Geilenkirchen, numer wywoławczy 22840LX-N90445E-3ANATO AEWF. Oficjalnie ćwiczył przed odlotem do bazy w Turcji w celu wspierania lotnictwa nad Afganistanem (ma zluzować swojego "braciszka").
      • bassooner Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 22:32
        gall.anonim.pn napisał:

> Wzrok cię nie mylił, był to E-3 Sentry który przyleciał z Geilenkirchen, numer
        > wywoławczy 22840LX-N90445E-3ANATO AEWF

a jak będę dzwonił na ten numer, to jaki kierunkowy wybrać; na +49 na niemcy, czy +1 na juesej? i co mam się spytać? może jakieś propozycje?
        • Gość: Do basiorkowny Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 22:44
          Basiorkowno ! Niech Cie reka Boska broni,aby dzwonic pod ten nr.Mozesz pozniej gubic pyrki bezwladnie i chodzic jak majtek po keji kiwajac sie na boki ! Lepiej dorabiaj bokami na wlasnych smieciach.;)
          • bassooner Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 11:36
            napisałeś, żebym nie dzwonił i teraz mnie ręka świerzbi, żeby zadzwonić!
            • Gość: Do basiorkowny Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 20.10.10, 12:13
              Twoj cyrk,Twoje malpy,jeno na moje pampersy nie licz,bo limit wyczerpany do konca roku ! Tak lili grozi swoim gorylem,ze cala partie musze zachowac dla siebie.Jedynie ostala sie wazelina i lewatywa,wiec cos tu mozesz wskurac !Pozdrawiam
              • bassooner Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 13:16
                pampersów już i na szczęście jeszcze nie potrzebuję, ale jakby co to wiem do kogo się zgłosić... ;-)))
      • kiks4 Re: AWACS nad Poznaniem 19.10.10, 23:00
        gall.anonim.pn napisał:

> Wzrok cię nie mylił, był to E-3 Sentry który przyleciał z Geilenkirchen

Dzięki wielkie, bardzo byłem ciekaw, co się dzieje. Gazet nie czytam, do telewizora dopchać się nie mogę - więc nie wiem.
        • Gość: Do kiksa4 Re: AWACS nad Poznaniem IP: *.versanet.de 19.10.10, 23:09
          Tez to mialem,dopoki nie wsadzilem do kazdego pokoju LCD-eka ! Przez te pie.szone klany i inne badziwia jak taniec z gwiazdami i ciul wie czego jeszcze,mozgownica zlasowala mi sie na amem.Powiedzialem basta i kazdy Tomek ma swoj domek az do futeralu !Amen
          • Gość: krolowa Maud Obciach ogladac TVN. IP: 95.108.0.* 19.10.10, 23:43
            WSI24 trzyma poziom technicznie. Walterowcow jednak ogladac sie nie da,o kuzniar...i reszta tych prostytutek jest marnej jakosci na moim 3D FULL sa badziewni i przerysowani jak reptilainie.
        • gall.anonim.pn Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 08:30
          Wiesz, takich informacji nie udziela się ani w telewizji ani w gazetach. Mam znajomego majora lotnictwa, więc po prostu chwyciłem za słuchawkę, tym bardziej że mnie to tez zaciekawiło. Wiedziałem o lotach nad Bałtykiem, ale nie słyszałem o lotach w naszych okolicach.
          • kiks4 Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 08:38
            Pewnie będąc w mieście trudno byłoby zauważyć nietypowy samolot. Byłem akurat na cmentarzu w Komornikach a dokładniej- już wsiadałem do samochodu gdy trójka F16 narobiła strasznego hałasu co oczywiście zwróciło naszą uwagę. Minutę potem majestatycznie przeleciał ten AWACS, dość nisko więc mimo zamglenia było widać charakterystyczną antenę. Przez moment myślałem, że mam zwidy, bo tego się nie spodziewałem.
            Uspokoiłeś mnie, że nadal mogę nie czytać gazet ani oglądać telewizji, bo najciekawszych rzeczy i tak tam nie znajdę :-)
            Pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienie zagadki
            • gall.anonim.pn Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 09:19
              Naprawdę nie ma za co dziękować, drobnostka. Jako ciekawostkę podam, że ten samolot należy do dowództwa NATO (takie samoloty mają też takie państwa jak Francja czy Wielka Brytania), ale ponieważ trzeba samoloty gdzieś zarejestrować to wszystkie NATOwskie AWACSy zarejestrowano w Luksemburgu, przez co to państwo stało się prawdziwym mocarstwem w tej dziedzinie :-) Oczywiście jest to zjawisko nieco podobne do "tanich bander", więc takich państw jak Liberia, Panama, Vanuatu czy nawet Mongolia (sic!) które formalnie są mocarstwami jeśli chodzi o liczbę i tonaż statków.
              • grendelek Re: AWACS nad Poznaniem 20.10.10, 14:20
                gall.anonim.pn napisał:

> Naprawdę nie ma za co dziękować, drobnostka. Jako ciekawostkę podam, że ten sam
                > olot należy do dowództwa NATO (takie samoloty mają też takie państwa jak Francj
                > a czy Wielka Brytania), ale ponieważ trzeba samoloty gdzieś zarejestrować to ws
                > zystkie NATOwskie AWACSy zarejestrowano w Luksemburgu, przez co to państwo stał
                > o się prawdziwym mocarstwem w tej dziedzinie :-)

O tym nie wiedziałem. Wiesz, czy my (Polska) mamy udział % w wykorzystaniu tych latających radarów? Tak jak w przypadku NATO'wskich C-17, nota bene zarejestrowanych na Węgrzech, dzięki czemu bratankowie są jednym z najsilniejszych "transportowo" państw Europy! ;-)
                • gall.anonim.pn Re: AWACS nad Poznaniem 23.10.10, 09:09
                  Niestety znajomemu nie udało się dowiedzieć o % wykorzystania (chodziło o loty?). Znajomy tylko mnie poinformował, że załoga operatorska to od 13 do 19 ludzi (plus piloci) zależnie od rodzaju misji. Załogi zawsze są międzynarodowe (i zawsze mieszane, wiec nie zdarza się że lecą powiedzmy sami Niemcy) i zawsze ci sami ludzie pracują ze sobą. W skład załóg w Geilenkirchen obecnie wchodzi 11 Polaków, ale w najbliższym czasie należy spodziewać się wzmocnienia składu i to od razu o kilka osób.
    • browiec1 Re: AWACS nad Poznaniem 27.10.10, 01:49
      Ten watek skads przerzucono?
    • kavainka Re: AWACS nad Poznaniem 29.10.10, 11:13
      nie raz już widziałam krążącego AWACS w okolicach Puszczykowa i Mosiny. (również dziś ok 10:30. Bardzo nisko. robi 2 - 3 okrążenia i odlatuje.
      Na granicy Mosiny/Puszczykowa podobno mamy tzw strefe zrzutu. Jako "baba" niewiele z tego rozumiem, czy radarowiec ma z tym coś wspólnego?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka