Dodaj do ulubionych

A jednak??!:)

09.11.10, 22:39
Chińczycy jednak stwierdzili ,że kopiowanie Rosyjskiej broni nie jest takie łatwe! Właśnie podpisano w Pekinie umowę między Rosją i ChRL o wzajemnej ochronie własności intelektualnej!
- No cóż Chińskie kopie Su-33 i Su-34 nie za bardzo chcą latać a lotniskowiec ex "Wariag" bez kompletnej dokumentacji i specjalistów długo w rejs nie popłynie!:)
- Po za tym podpisano kolejne porozumienie dotyczące realizacji kontraktu na części zamienne do samolotów,uzbrojenia przeciwlotniczego i okrętów sprzedanych wcześniej do Chin!
-Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • o333 Re: A jednak??!:) 09.11.10, 23:42
      Mogę tylko dodać że za słuszne pieniądze.
    • browiec1 Re: A jednak??!:) 11.11.10, 16:14
      Mam tylko nadzieje ze ich wersja S-300 tez jest duzo gorsza od rosyjskiej.
      Mam takie pytanie-tu sie ktos pomylil czy to prawda?
      www.altair.com.pl/start-5328
      Rosjanie wydawaliby 1/5 budzetu na armie? To by bylo prawie jak w K.Pln:)
      • marek_boa Re: A jednak??!:) 11.11.10, 16:21
        A z jakiego powodu kupowali ostatnio kolejne zestawy S-300 PMU-2?! Toż samo z pociskami do nich!
        - Nikt się nie pomylił Browiec! Budżet Rosyjskiego MON stale rośnie !
        -Pozdrawiam!
        • browiec1 Re: A jednak??!:) 11.11.10, 16:29
          ja wiem ze rosnie,ale zrozumielbym gdyby chodzilo o wzrost o 19%.Ale 19% budzetu na armie nawet Stany nie wydaja.
          • marek_boa Re: A jednak??!:) 11.11.10, 16:38
            Browiec ale USA nie potrzebuje wymiany pokoleniowej sprzętu w takim wymiarze jak Rosja! Zakładany i realizowany plan do 2020 roku mówi wyraźnie na przykład jeśli chodzi o lotnictwo ,o potrzebie posiadania CO NAJMNIEJ 70 procent nowoczesnego sprzętu!
            -Pozdrawiam!
            • browiec1 Re: A jednak??!:) 11.11.10, 16:58
              Wiem,znam.Ale nie chce mi sie wierzyc zeby rocznie na zbrojenia poszlo 1/5 budzetu,nawet ZSRR raczej tyle nie wydawal.
              • marek_boa Re: A jednak??!:) 11.11.10, 17:02
                ZSRR Browiec w nie ,których momentach swojej historii wydawał dużo więcej!:)
                -Pozdrawiam!
                • browiec1 Re: A jednak??!:) 11.11.10, 17:19
                  No ale to nie zimna wojna i nie ZSRR.
                  • marek_boa Re: A jednak??!:) 11.11.10, 19:21
                    Browiec pomimo innych czasów nie mogą sobie pozwolić na czekanie!
                    -Pozdrawiam!
                    • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 15:36
                      Mnie to i tak dziwnie wyglada,wiesz jak to u nas wyglada w przelozeniu na budzet?
                      • marek_boa Re: A jednak??!:) 12.11.10, 16:08
                        Browiec a nie lepiej napisać : "Daj nam Panie taki budżet"??!:)
                        -Pozdrawiam!
                        • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 16:48
                          No wlasnie nie do konca wiem czy to takie fajne.To wiesz jak to u nas wyglada?
                          • marek_boa Re: A jednak??!:) 12.11.10, 22:34
                            Browiec trochę jak to u nas wygląda wiem!
                            -Pozdrawiam!
                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 23:00
                              No to napisz:))
                              • marek_boa Re: A jednak??!:) 12.11.10, 23:25
                                Może lepiej nie?! Takiej dozy pesymizmu nawet przy kilku litrach dobrego piwa Byś mógł nie znieść!
                                -Pozdrawiam!
                                • browiec1 Re: A jednak??!:) 13.11.10, 16:13
                                  Mnie chodzi tylko o czyste liczby,nie porownywanie czysto pieniezne.U nas jest zapis(glkownie sobie tylko jest....) ze to 1,95% PKB,ale jaki to procent budzetu?
                                  • marek_boa Re: A jednak??!:) 13.11.10, 21:48
                                    Musisz się z dobrym ekonomistom-magikiem skonsultować Browiec!:) To nie moja działka!
                                    -Pozdrawiam!
                                    • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 00:13
                                      Myslalem ze masz po prostu jasne dane czy to 5,10 czy np. 12% budzetu:)
                                      • marek_boa Re: A jednak??!:) 14.11.10, 08:49
                                        Browiec takie rzeczy w Polsce to chyba bardziej chronione tajemnicą niż cokolwiek! W cyfrach ,które Podałeś niestety czegoś brakuje - ja bym zapisał je tak : 0,5 / 1.0 /1,2 %!
                                        -Pozdrawiam!
                                        • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 18:35
                                          Co procentowy sklad budzetu?No co Ty:) Przeciez to raczej musi byc informacja jawna.A te procenty to chyba zartujesz,nawet u nas nie ma takiej tragedii.
                                          • o333 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 18:58
                                            browiec1 napisał:

> Co procentowy sklad budzetu?No co Ty:) Przeciez to raczej musi byc informacja j
                                            > awna.A te procenty to chyba zartujesz,nawet u nas nie ma takiej tragedii.
                                            mało wiesz
                                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 19:40
                                              To sie podziel wiedza.
                                              • o333 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 20:02
                                                browiec1 napisał:

> To sie podziel wiedza.
                                                Nie mam ochoty
                                                • browiec1 Re: A jednak??!:) 15.11.10, 14:36
                                                  Myslalem ze do tego forum sluzy,szczegolnie jak sie innym zarzuca brak wiedzy.
                                          • marek_boa Re: A jednak??!:) 14.11.10, 20:40
                                            Urwał nać Browiec ależ właśnie pisałem o "U NAS"!!!:) Chyba Cię źle zrozumiałem!:) Sorry!:)
                                            -Pozdrawiam!
                                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 15.11.10, 14:37
                                              Ja tez pisalem o Polsce,bez odniesien do Rosji,ze nawet w obecnej sytuacji az tak zle z finansowaniem armii chyba nie jest jak napisales. A jesli jawne sa srodki przeznaczone na opieje zdrowotna czy edukacje znane powinny byc procentowe naklady na MON.
                                          • misza_kazak Re: A jednak??!:) 15.11.10, 10:04
                                            > Co procentowy sklad budzetu?No co Ty:) Przeciez to raczej musi byc informacja j
                                            > awna.A te procenty to chyba zartujesz,nawet u nas nie ma takiej tragedii.

Browcu, znalazlem w bogomerzkiej wikipedii ze w 2009 roku wydaliscie na wojsko 10.8 miliardy USD, co wcale nie tak malo jak komus sie moze wydawac :))
                                            Ile to procentow od budzetu nie wiem, ale od PKB okolo 2%.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_and_federations_by_military_expenditures
                                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 15.11.10, 16:21
                                              To ja Misza wiem,bo ustawa zaklada szywno przekazywania na armie 1.95% PKB.Ale-w 2009 byly przez kryzys ciecia i tego nie dotzrymano,a po drugie z tego sie finansuje wszystko,emerytury,utrzymanie baz,remonty itd. a nie tylko sprzet.Niestety.
                                              • misza_kazak Re: A jednak??!:) 16.11.10, 08:09
                                                browiec1 napisał:

> To ja Misza wiem,bo ustawa zaklada szywno przekazywania na armie 1.95% PKB.Ale-
                                                > w 2009 byly przez kryzys ciecia i tego nie dotzrymano,a po drugie z tego sie fi
                                                > nansuje wszystko,emerytury,utrzymanie baz,remonty itd. a nie tylko sprzet.Niest
                                                > ety.

U nas budzet MON tez idzie na wszystko - na sam sprzet jakies 30% z niego.
            • bmc3i Re: A jednak??!:) 15.11.10, 21:38
              marek_boa napisał:

> Browiec ale USA nie potrzebuje wymiany pokoleniowej sprzętu w takim wymiarze j
              > ak Rosja! Zakładany i realizowany plan do 2020 roku mówi wyraźnie na przykład j
              > eśli chodzi o lotnictwo ,o potrzebie posiadania CO NAJMNIEJ 70 procent nowoczes
              > nego sprzętu!

W tym kraju od wielu wiekow jest permanenta wymiana pokoleniowa sprzetu. Ciagle wymianiaja pokolenia sprzetu, co jeden towarzysz tolko do koryta sie dorwie.

• karakalla Re: A jednak??!:) 11.11.10, 20:24
            Owszem, wydają. A nawet więcej, bo aż 23% budżetu, licząc za 2009.

Co prawda PKB jest to jedynie 4% z kawałkiem.
          • misza_kazak Re: A jednak??!:) 12.11.10, 07:24
            > ja wiem ze rosnie,ale zrozumielbym gdyby chodzilo o wzrost o 19%.Ale 19% budzet
            > u na armie nawet Stany nie wydaja.

W liczbach absolutnych ten 19% to kropla w morzu.
            Do tego bez pod uwage ze 70% tej summy rozkradna.
            • ignorant11 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 11:51
              misza_kazak napisał:

> > ja wiem ze rosnie,ale zrozumielbym gdyby chodzilo o wzrost o 19%.Ale 19%
              > budzet
              > > u na armie nawet Stany nie wydaja.
              >
              > W liczbach absolutnych ten 19% to kropla w morzu.

A Ty chciałbys aby było 60% jak za zechłego scierwa zsrr????

> Do tego bez pod uwage ze 70% tej summy rozkradna.

Nie wierzysz swoim rodakom???? Mam nadzieje ze nawet 90%
              :))))

>
            • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 15:35
              No wlasnie sie zastanawiam jak to jest liczone,bo 19 % moze w czystej gotowce to nie jest duzo,ale to 1/5 budzetu.Chyba ze w Rosji liczy sie to jeszcze jakos inaczej? Czy z tego budzetu jest tez oplacana tzw. budzetowka,zasilki,pomoc spoleczna,wszystkie inne wydatki panstwa?
              • o333 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 15:41
                artykuł jest bzdurny. Wiedzą że dzwoni ale nie wiedzą w którym kościele. Rosja korzysta z co najmniej trzech źródeł finansowania dla Armii.
                • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 16:47
                  A moglbys to dokladniej wyjasnic?
              • misza_kazak Re: A jednak??!:) 13.11.10, 11:19
                > No wlasnie sie zastanawiam jak to jest liczone,bo 19 % moze w czystej gotowce t
                > o nie jest duzo,ale to 1/5 budzetu.Chyba ze w Rosji liczy sie to jeszcze jakos
                > inaczej?

W czystej gotowce budzet MON Rosji na 2010 rok to okolo 70 miliardow USD.
                To jest oczywiscie lepiej niz za jelcyna gdy na MON wydawano 10%, ale stanowczo za malo, biorac pod uwage ze wieksza czesc tych pieniedzy pojdzie nalewo...

Dla porownania:
                Za ZSRR
                w 1985 roku budzet MON wynosil 4,9% budzetu (to mniej wiecej tyle ile wydawano na system zdrowia - 4,3% i znacznie mniej niz wydawano na cele socjalne - 7%)
                w 1987 roku budzet MON zmniejszyl sie i wynosil 4,7% budzetu

Za cara
                w 1905 roku
                na Armie i Flote wydawano 24% budzetu (dla porownania na budowe drog kolejowych wydawan0 22%).

w 1724 roku
                na Armie i Flote wydawano 73% budzetu

w 1680 roku
                na Armie i Flote wydawano 57% budzetu

> Czy z tego budzetu jest tez oplacana tzw. budzetowka,zasilki,pomoc spo
                > leczna,wszystkie inne wydatki panstwa?

Tak. Wlasnie dlatego zeby zwiekszyc wydatki na MON w tym roku radykanie zmniejszono wydatki na edukacje, system zdrowia. Zas znacznie zwiekszono wydatki na pensje, wiec emeryci otrzymali podwyzki.
                • browiec1 Re: A jednak??!:) 13.11.10, 16:16
                  Dzieki Misza,troche mi rozjasniles sytuacje.Oczywiscie prawdziwa skala wydatkow zalezy od wielkosci owego budzety,ale dziwne jest dla mnie troche ze obecnie kiedy sa zupelnie inne potrzeby i standardy niz za ZSRR,na armie wydaje sie teoretycznie 4-5 razy wiecej kasy. Jakie sa stale pozycje w budzecie federalnym oprocz tych wymienionych? I jakie sa jeszcze inne "budzety"(pewnie danych regionow,ale jak to sie liczy?),srodki finansowania itd?
                  • o333 Re: A jednak??!:) 13.11.10, 17:27
                    Ok, poszukałem odpowiedzi na twoje pytanie po angielsku i faktycznie wyniki są słabe, złe dane, nieścisłości . To postaram się tobie to wyjaśnić bo mam czas. Na początek www.rian.ru/defense_safety/20100802/261060682.html , www.rttnews.com/ArticleView.aspx?Id=1362589, . W skrócie około 70 mld $ to budżet Rosyjskiej Armii co roczny, do 2020 roku . Plus RVSN jest finansowane z innego źródła Ministerstwo Energetyki Atomowej. Choć koszty modernizacji ponosi Ministerstwo Obrony . Do tego jakieś 600/700 mld $ niezależnie od tego zostaną wydane na modernizację, tylko i wyłącznie. Ta kasa nie ma nic wspólnego z PKB , są to środki z nadwyżek budżetowych i funduszu stabilizacyjnego . Nie ma wpływu na PKB roczne kraju. Ta kasa jest już. Czyli od 2011 faktycznie Armia RF będzie dostawała około średnio 140 mld $ . Z czego ponad połowa na modernizację i zakupy nowego sprzętu. Czy jest to tobie jasne? Mam słabe zdolności pedagogiczne i rzeczy które są dla mnie oczywiste często pomijam. Dla tego twój artykuł z Altair jest stekiem bzdur. Sam czysty budżet Armii RF nie rośnie za bardzo jak napisali szanowni z Altair do 19% PKB Rosji, i takich bzdet nie lubię z resztą te liczby nawet jakby dodać to ni jak nie wychodzi 19% PKB Rosji. 19% z PKB Rosji to 407,702 mld $
                    • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 00:16
                      To nie "moj" artykul i tez mi sie wydawalo ze jakis slaby:) dzieki ze szukales ale jest jedno 'ale"-Ty podajesz w przeliczeniu PKB.A tam pisali ze to 19% budzetu federalnego i o to mi caly czas chodzi.
                      • o333 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 13:57
                        browiec1 napisał:

> To nie "moj" artykul i tez mi sie wydawalo ze jakis slaby:) dzieki ze szukales
                        > ale jest jedno 'ale"-Ty podajesz w przeliczeniu PKB.A tam pisali ze to 19% budz
                        > etu federalnego i o to mi caly czas chodzi.
                        Prawdopodobnie nie znajdziesz u nich w redakcji człowieka z perfekcyjnym rosyjskim. Federalny znaczy całościowy , rosyjski, ogólny zależy od kontkstu
                        • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 18:39
                          No dobra,czyli chodzi o calos pieniedzy jakimi dyspouje FR? Razem ze wszystkimi funduszami,budzetami regionow itd? I z tego wlasnie 19% idzie na ogolnie pojeta obronnosc?
                          A procentowo ile PKB Rosji idzie na obrone,jest jakis sztywny zapis czy nie?
                          • o333 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 19:01
                            browiec1 napisał:

> No dobra,czyli chodzi o calos pieniedzy jakimi dyspouje FR? Razem ze wszystkimi
                            > funduszami,budzetami regionow itd? I z tego wlasnie 19% idzie na ogolnie pojet
                            > a obronnosc?
                            > A procentowo ile PKB Rosji idzie na obrone,jest jakis sztywny zapis czy nie?
                            browiec1 jeśli nadal nie rozumiesz tego co napisałem to ja tobie nie pomogę. Polecam przeczytanie moich postów jeszcze raz
                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 19:42
                              Napisales ze w artykule sa bzdety i z tm sie zgadzam.Podales sumy w dolarach,ok.J pytam jedynie ile to procent PKB,u nas jest niby 1,95%,a w Rosji?
                              • o333 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 20:18
                                browiec1 napisał:

> Napisales ze w artykule sa bzdety i z tm sie zgadzam.Podales sumy w dolarach,ok
                                > .J pytam jedynie ile to procent PKB,u nas jest niby 1,95%,a w Rosji?
                                To tajne przez poufne, Rosja wycofała się z tego porozumienia niedawno. od 3% do 4% PKB
                    • herr7 Rosjanie się boją? 14.11.10, 00:25
                      Pytanie, czy wydadzą to na naprawdę nowe uzbrojenie, czy konstrukcje pamiętające czasy ZSRR? W artykule w "altair" podają, że przyszłoroczny budżet zakłada redukcję wszystkich pozycji poza militariami. Czyżby wodzowie na Kremlu bali się nowej wojny?
                      • o333 Re: Rosjanie się boją? 14.11.10, 13:59
                        herr7 napisał:

> Pytanie, czy wydadzą to na naprawdę nowe uzbrojenie, czy konstrukcje pamiętając
                        > e czasy ZSRR? W artykule w "altair" podają, że przyszłoroczny budżet zakłada re
                        > dukcję wszystkich pozycji poza militariami. Czyżby wodzowie na Kremlu bali się
                        > nowej wojny?
                        Bzdury piszą nikt niczego nie redukuję, inflacja spadła więc de facto środków będzie więcej niż kiedykolwiek
                  • misza_kazak Re: A jednak??!:) 15.11.10, 08:29
                    > Dzieki Misza,troche mi rozjasniles sytuacje.Oczywiscie prawdziwa skala wydatkow
                    > zalezy od wielkosci owego budzety,ale dziwne jest dla mnie troche ze obecnie k
                    > iedy sa zupelnie inne potrzeby i standardy niz za ZSRR,na armie wydaje sie teor
                    > etycznie 4-5 razy wiecej kasy.

Wydawali mniej wiecej tyle samo, po prostu budzet ZSRR stanowil 55% PKB ZSRR, a budzet ROsji stanowi okolo 10% PKB ROsji.
                    Wiec w liczbach absolutnych forsy wydawano porownywalnie.
                    Np. w 1987 wydawano 20.2 miliardy robli (czyli mniej wiecej 30 miliardy owczesnych USD), co jest mniej wiecej tyle co dzisiejsze 70 mlrd. USD.

Dlaczego wtedy tej summy starczalo na okrety, rakiety, czolgi i 3 milinowa armie?
                    1) Kradziez z budzetu byla bliska zeru.
                    2) Pieniadze szli bezposrednio do zakladow i innych odbiorcow,a nie przez 10 posredniczych "kommercyjnych" firm.
                    3) W wyniku masowej produkcji czolgow, samolotow i okretow ceny sprzetu byli kilka razy mniejsze.

Jakie sa stale pozycje w budzecie federalnym opr
                    > ocz tych wymienionych?

MSW, cele socjalne, kulktura, koleje panstwowe, MCzS, itd.

I jakie sa jeszcze inne "budzety"(pewnie danych regionow
                    > ,ale jak to sie liczy?),srodki finansowania itd?

Tak sa jeszcze budzety subjkektow federacji, ale tam nie ma wydatkow na armie, MSW, koleje itd.

Srodki finansowania, to jak powiedzial otrik, rezerwy walutowe, "fundusz przyszlych pokolen" i moze cos jeszcze.
                    • aso62 Re: A jednak??!:) 15.11.10, 10:04
                      Misza, Otrik - po raz kolejny stwierdzam, że mało wiecie o kraju w którym żyjecie.:)

misza_kazak napisał:

> Wydawali mniej wiecej tyle samo, po prostu budzet ZSRR stanowil 55% PKB ZSRR, a
                      > budzet ROsji stanowi okolo 10% PKB ROsji.

Nie bardzo. W założeniach do budżetu na 2011 wasi mędrcy prognozują PKB 50.4 bln rubli, wydatki budżetu federalnego maja wynieść 10,65 bln, czyli jakieś 21% PKB. Ale już łączne wydatki sektora publicznego mają wynieść 19,6 bln czyli 39% PKB i to należy porównywać z budżetem z czasów ZSRR.

> Wiec w liczbach absolutnych forsy wydawano porownywalnie.
                      > Np. w 1987 wydawano 20.2 miliardy robli (czyli mniej wiecej 30 miliardy owczesn
                      > ych USD), co jest mniej wiecej tyle co dzisiejsze 70 mlrd. USD.

Nic z tego, 20 mld to może wynosił budżet MON, wydatki na "obronę narodową" były znacznie większe, tyle że większość była poukrywana w innych pozycjach.

> Srodki finansowania, to jak powiedzial otrik, rezerwy walutowe, "fundusz przysz
                      > lych pokolen" i moze cos jeszcze.

Z rezerw walutowych niczego nie sfinansujesz. Budżet federalny ma mieć deficyt 1.8 bln rubli ($60 mld), 300 mld pokryją z funduszu rezerwowego (i to będzie koniec tego funduszu) a resztę pożyczą.
                      • misza_kazak Re: A jednak??!:) 16.11.10, 08:44
                        aso62 napisał:

> Misza, Otrik - po raz kolejny stwierdzam, że mało wiecie o kraju w którym żyjec
                        > ie.:)
                        >
                        > misza_kazak napisał:
                        >
                        > > Wydawali mniej wiecej tyle samo, po prostu budzet ZSRR stanowil 55% PKB Z
                        > SRR, a
                        > > budzet ROsji stanowi okolo 10% PKB ROsji.
                        >
                        > Nie bardzo. W założeniach do budżetu na 2011 wasi mędrcy prognozują PKB 50.4 bl
                        > n rubli, wydatki budżetu federalnego maja wynieść 10,65 bln, czyli jakie
                        > ś 21% PKB. Ale już łączne wydatki sektora publicznego mają wynieść 19,6
                        > bln czyli 39% PKB i to należy porównywać z budżetem z czasów ZSRR.

Aso, mowiac 10% budzetu ROsji podalem srednia z ostatnich 20 lat.
                        Co roku budzet rosnie, ale nie osiaga poziomu ZSRR.

> Nic z tego, 20 mld to może wynosił budżet MON, wydatki na "obronę narodową" był
                        > y znacznie większe, tyle że większość była poukrywana w innych pozycjach.

No to podaj dane skoro ich znasz.

> > Srodki finansowania, to jak powiedzial otrik, rezerwy walutowe, "fundusz
                        > przysz
                        > > lych pokolen" i moze cos jeszcze.
                        >
                        > Z rezerw walutowych niczego nie sfinansujesz. Budżet federalny ma mieć deficyt
                        > 1.8 bln rubli ($60 mld), 300 mld pokryją z funduszu rezerwowego (i to będzie ko
                        > niec tego funduszu) a resztę pożyczą.

Skad infa o "koncu funduszu" ?
                        Zgodnie z dannymi minfina

w 2010 roku
                        76,4% deficytu budzetu pokryli z funduszu rezerwowego (2245,8 mlrd)
                        19,3% przy pomocy panstwowych obligacji (588 mlrd)

Wielkosc funduszu rezerwowego zaplanowano na 2011 rok w 4 807, 2 miliardy rubli, a na 2012 rok - 5 371, 2 miliardy rubli.
                        • aso62 Re: A jednak??!:) 16.11.10, 09:04
                          misza_kazak napisał:

> Skad infa o "koncu funduszu" ?

Z ustawy budżetowej.

> Wielkosc funduszu rezerwowego zaplanowano na 2011 rok w 4 807, 2 miliardy rubli
                          > , a na 2012 rok - 5 371, 2 miliardy rubli.

A to skąd? Obecnie fundusz ma 1287 mld ale do końca roku ma się zmniejszyć do 337 mld. W przyszłym roku wydadzą następne 290 i zostanie 47 mld.
                          • misza_kazak Re: A jednak??!:) 16.11.10, 09:58
                            aso62 napisał:

> misza_kazak napisał:
                            >
                            > > Skad infa o "koncu funduszu" ?
                            >
                            > Z ustawy budżetowej.
                            >
                            > > Wielkosc funduszu rezerwowego zaplanowano na 2011 rok w 4 807, 2 miliardy
                            > rubli
                            > > , a na 2012 rok - 5 371, 2 miliardy rubli.
                            >
                            > A to skąd? Obecnie fundusz ma 1287 mld ale do końca roku ma się zmniejszyć do 3
                            > 37 mld. W przyszłym roku wydadzą następne 290 i zostanie 47 mld.

Przyznaje ci racje Aso.
                            Wg. ministerstwa finansow ROsji.
                            www1.minfin.ru/ru/budget/federal_budget/
                            www1.minfin.ru/common/img/uploaded/library/2010/10/proj_FB_2011-2013_v_GD.zip
                            Prognoza wielkosci funduszu rezerwowego na 01.01.2011 = 47 080,4 mln rubli
                            Prognoza wielkosci funduszu "przyszlych pokolen" na 01.01.2011 = 2 603 751,1 mln rubli

Czyli masz racje. Putin przesral fundusz rezerwowy i pozostaje nam tylko fundusz "przyszlych pokolen"...

P.S.
                            I ktos jeszcze pytal dlaczego putin i medwiediew sa bandytami i zdrajcami?
                            • misza_kazak Autokorrekta 16.11.10, 10:00
                              misza_kazak napisał:

> Prognoza wielkosci funduszu rezerwowego na 01.01.2011 = 47 080,4 mln rubli

Na 01.01.2011 - 343 647,3 mln rubli
                              na 01.11.2012 = 47 080,4 mln rubli
                              • browiec1 Re: Autokorrekta 16.11.10, 14:49
                                No to se zgadza,poczatkowa kwota zostanie po tym roku,a w czasie 2011 bedzie latanie dziur.
                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 16.11.10, 14:48
                              No to chyba jednak w Norwegii przyszle pokolenia beda mialy lepiej.
                              W 2011 to ma byc 2 biliony 603 miliardy rubli?
                              • misza_kazak Re: A jednak??!:) 16.11.10, 15:27

browiec1 napisał:

> No to chyba jednak w Norwegii przyszle pokolenia beda mialy lepiej.
                                > W 2011 to ma byc 2 biliony 603 miliardy rubli?

Zgadza sie - w funduszu przyszlych pokolen.
                                • browiec1 Re: A jednak??!:) 16.11.10, 16:02
                                  No tylko czy z tego funduszu zostanie cos dla tych nastepnych pokolen,jesli beda z tego czolgi kupowac i latac inne dziury.
                                  • misza_kazak Re: A jednak??!:) 17.11.10, 07:46
                                    browiec1 napisał:

> No tylko czy z tego funduszu zostanie cos dla tych nastepnych pokolen,jesli bed
                                    > a z tego czolgi kupowac i latac inne dziury.

No wiesz, lepiej kupowac czolgi (ktorzy przynajmniej zwieksza bezpieczenstwo przyszlych pokolen) niz zwyczajnie rozkradac fundisz i wysylac forse do szwajcarskich bankow na prywatne konta.
                                    • browiec1 Re: A jednak??!:) 17.11.10, 14:48
                                      Ja sie opieram na tym jak wyglada np. norweski fundusz przyszlych pokolen-jest on przeznaczony na wszystko tylko nie bron:)
                      • o333 Re: A jednak??!:) 16.11.10, 10:43
                        aso , mylisz pojęcia ekonomiczne i nie masz rozeznania w sposobie finansowania RF co lepsze masz nie najlepsze dane , jak te wszystkie nieścisłości złożysz do kupy wyjdzie tobie kupa
                    • browiec1 Re: A jednak??!:) 15.11.10, 16:24
                      A znane sa procentowe wydatki waszego budzetu,np. ile idzie na kloleje,na oswiate itd?
                      No i fundusz przyszlych pokolen chyba nie byl przeznaczony na modernizacje armii.
                      • misza_kazak Re: A jednak??!:) 16.11.10, 08:54
                        browiec1 napisał:

> A znane sa procentowe wydatki waszego budzetu,np. ile idzie na kloleje,na oswia
                        > te itd?

Oczywiscie ze znane
                        Oto dane z minfina
                        www1.minfin.ru/common/img/uploaded/library/2009/12/fz308fzot021209.zip
                        Ale tutaj masz bardziej zrozumiala tabele
                        flime.ru/articles/43
                        > No i fundusz przyszlych pokolen chyba nie byl przeznaczony na modernizacje armi
                        > i.

Przed kryzysem chyba tak, ale w ostatnie 2 lata idzie na pokrycie deficytu budzetowego.
                        • browiec1 Re: A jednak??!:) 16.11.10, 14:56
                          Jakbym znal rosyjski byloby to oczywiste wrecz:)) Ale skoro u Was to jest wszystko ladnie rozrsowane to i u nas musi byc znane.
                          • misza_kazak Re: A jednak??!:) 16.11.10, 15:26
                            > Jakbym znal rosyjski byloby to oczywiste wrecz:))

Najwaznejsze dla mnie jest fakt, ze na administracje wydaja tyle samo co na wojsko - czyli 1,2 trylionu rubli.

Ale skoro u Was to jest wszys
                            > tko ladnie rozrsowane to i u nas musi byc znane.

Nie watpie. POszukaj na oficjalnych stronach waszego minfina.
                            • browiec1 Re: A jednak??!:) 16.11.10, 16:01
                              No marek pisal ze to tajne:)) Ale troche szukalem i akurat takiego procentowego podzialu nie moglem znalezc,ale penie gdzies jest.
                              • misza_kazak Re: A jednak??!:) 17.11.10, 07:56
                                browiec1 napisał:

> No marek pisal ze to tajne:)) Ale troche szukalem i akurat takiego procentowego
                                > podzialu nie moglem znalezc,ale penie gdzies jest.

Czyli w panstwach UE "przezroczystosc" informacji dla mass jest mniejsza niz w Rosji ?? Ato ignor bedzie w szoku :)
                                • browiec1 Re: A jednak??!:) 17.11.10, 14:48
                                  Mysle ze to gdzies jest,tylko nie mam czasu przebijac sie przesz strone m.finansow:)
      • o333 Re: A jednak??!:) 11.11.10, 21:41
        Artykuł jest źle napisany,
        • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 15:36
          A jak powinno byc?
          • o333 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 15:41
            Przecież jest do tego odpowiednie rozporządzenie , znajdź sobie je
            • browiec1 Re: A jednak??!:) 12.11.10, 16:47
              A gdzie ja mam rozporzadzenia do rosyjskiego budzetu szukac?
      • ignorant11 Dlatego maja 100mld$ deficytu:)) 12.11.10, 01:40
        browiec1 napisał:

> Mam tylko nadzieje ze ich wersja S-300 tez jest duzo gorsza od rosyjskiej.
        > Mam takie pytanie-tu sie ktos pomylil czy to prawda?
        > www.altair.com.pl/start-5328
        > Rosjanie wydawaliby 1/5 budzetu na armie? To by bylo prawie jak w K.Pln:)

Sława!

Przy 100mld deficytu daje im to tylko ca 40mld$ czyli ca 15 razy mniej niz USA:)))
        Nas nie dogoniat:)))

Russia
        revenues: $231.1 billion
        expenditures: $303.6 billion (2009 est.)

My musielibysmy wydawac ca 20mld$ czyli ca 60mld$
        POland
        revenues: $87.9 billion
        expenditures: $95.52 billion (2009 est.)

Forum Słowiańskie
        gg 1728585
      • tornson Re: A jednak??!:) 14.11.10, 14:19
        browiec1 napisał:

> Rosjanie wydawaliby 1/5 budzetu na armie? To by bylo prawie jak w K.Pln:)
        Pomyliłeś budżet z PKB, KRLD wydaje 1/5 PKB nie budżetu. USA na ten przykład na armię wydaje 1/3 swojego budżetu.
        • browiec1 Re: A jednak??!:) 14.11.10, 18:36
          No wlasnie nie ja pomylilem,bo procentowy udzial PKB bym rozumial(choc 19% PKB by Rosjanie nie wydali).Autor napisal tam ze to 19% budzetu i o to pytam.
    • patmate Re: A jednak??!:) 11.11.10, 22:24
      marek_boa napisał:

> Chińczycy jednak stwierdzili ,że kopiowanie Rosyjskiej broni nie jest takie łat
      > we! Właśnie podpisano w Pekinie umowę między Rosją i ChRL o wzajemnej ochronie
      > własności intelektualnej!
      > - No cóż Chińskie kopie Su-33 i Su-34 nie za bardzo chcą latać a lotniskowiec
      > ex "Wariag" bez kompletnej dokumentacji i specjalistów długo w rejs nie popłyni
      > e!:)
      > - Po za tym podpisano kolejne porozumienie dotyczące realizacji kontraktu na c
      > zęści zamienne do samolotów,uzbrojenia przeciwlotniczego i okrętów sprzedanych
      > wcześniej do Chin!
      > -Pozdrawiam!

Mam wrażenie, że powodem jest dobra sytuacja gospodarcza Chin - stać ich.

Pzdr
      • marek_boa Re: A jednak??!:) 12.11.10, 08:36
        Z jednej strony na pewno Masz rację Patmate lecz z drugiej....są sytuacje gdzie nawet wiedza jak skopiować nie daje gwarancji ,że coś skopiowane będzie jeździć/pływać/latać! Chińczycy nieustanie chwalą się ,że ich wyroby/klony/kopie są lepsze od pierwowzorów ale jednak o części zamienne do zakupionych wcześniej sprzętów ( Niby gorszych) dbają i kasy na nie nie szczędzą!
        -Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka