o333 21.08.11, 13:44 Ktoś coś mówił "nie ma nawet silników" ja mówiłem że są zbudowane dwa ,pomyliłem się o 18 sztuk . www.itar-tass.com/en/c154/207820.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gangut Rok temu miały być za 10 lat 21.08.11, 18:26 W tym roku - już za pięć (misza wrzucał link). Teraz 2013. Coś mi się widzi że za rok te same silniki na których teraz lata prototyp zostaną nazwane "docelowymi" i sprawa na papierze się rozwiąże. W sumie droga przez Rosję sprawdzona. Podrasowany trochę T-72 nazwano T-90, nieco poprawiony Su-27 nosi nazwę Su-35, dlaczego nie można tak zrobić w przypadku silników? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech6j Re: Rok temu miały być za 10 lat 21.08.11, 18:35 A tymczasem te "stare" silniki też się sypią. Te atrapy piątej generacji skończą jak promy kosmiczne made in CCCP czyli na śmietniku. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rok temu miały być za 10 lat 21.08.11, 20:48 A skończył ,któryś z prototypów Radzieckich promów na śmietniku???! Bo mnie nic nie wiadomo o takich cudach-wiankach?! Nawet ten nieukończony "Bajkał"(45% ukompletowania) został sprzedany za okrągłą sumkę! Ciekawe czy w naszym kraju jest coś nieukończonego co można za 100 000 $ puścić?! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rok temu miały być za 10 lat 21.08.11, 20:45 Gangut Su-35 z Su-27 nie licząc wyglądu NIE MA NIC WSPÓLNEGO!!! Toż samo T-90AM nie ma NIC wspólnego z T-72! Sorry ale z przykrością stwierdzam ,że głupoty Wypisujesz! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Mylisz się Marku 21.08.11, 21:28 O tym że Su-35 to w gruncie rzeczy wariant rozwojowy Su-27, można przeczytać nawet na stronie samej firmy Suchoj. Już nie wspomnę o tym co było oferowane na eksport jako Su-35 jeszcze na początku lat 90-tych. Zaś T-90 to T-72BM i jego wersje rozwojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 21:30 Już nie wspomnę o tym co było oferowane na e > ksport jako Su-35 jeszcze na początku lat 90-tych. Su 35 oferwany na eskport na początku lat 90 to nie ten Su 35S, którego będzie kupować WWS. Ludzie no ręce opaają :/ Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 21:34 Oczywiście że nie. Tym niemniej nazwali go Su-35. Ale ja nie o tym. Ten nowy Su-35 to nadal linia rozwojowa Su-27/Su 30, o czym pisze sam producent. sukhoi.org/planes/military/su35/news/?id=1552 Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 21:35 Ten nowy Su > -35 to nadal linia rozwojowa Su-27/Su 30, o czym pisze sam producent. No i ? Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 21:48 No i wynika z tego że nie wszystko co ma nową nazwę jest taką radykalną nowością i jest to kwestia bardziej marketingu (niezbyt mądrego moim zdaniem). Podejście radzieckie, takie samo zresztą jak amerykańskie, było bardziej szczere: stara maszyna (choćby i radykalnie zmodernizowana) - stara nazwa, nowa maszyna - nowa nazwa :-) Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 21:59 > No i wynika z tego że nie wszystko co ma nową nazwę jest taką radykalną nowości > ą i jest to kwestia bardziej marketingu (niezbyt mądrego moim zdaniem). Cóż mogę rzec przyjeli takie nazewnictwo i tyle. To, że płatowiec z Su 35S pochodzi z linii rozwojowej samolotów Su 27 nie jest tajemnicą, dla kogoś kto choć trochę interesuje się tematem :) Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:03 Nie tylko płatowiec ale i np. silniki też. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:05 > Nie tylko płatowiec ale i np. silniki też. Nie silniki mają niewiele wspólnego z AL-31 pisałem już w tym wątku o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:09 Na stronie Suchoja, do której dawałem link, piszą że jest to wersja rozwojowa Al-31F. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:31 > Na stronie Suchoja, do której dawałem link, piszą że jest to wersja rozwojowa A > l-31F. Tak jest to wersja rozwojowa. Ogólnie sama konstrukcja rdzenia jest podobna jak w przypadku AL-31 choć zmodyfikowana. Natomiast wiele komponentów zostało całkowicie zmienionych, zastsowano nowe technologie i rozwiązania. Na przykład zastsowano nowe turbiny, o ile pamiętam również sprężarki, poszerzono wlot do sprężarki niskiego ciśnienia. Niektóre rozwiązania wykorzystano z doświadczeń przy silnikach AL-41 izd 20. Spokojnie można rzec, że to nowy silnik, o bardzo dobrych parametrach. Zresztą porównaj sobie jego parametry z innymi silnikami w swojej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:32 jeśłi chodzi o jakieś konkretniejsze różnice w konstrukcji musiałbym poszperać nieco, bo nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:38 A czy ja mówię że to złe silniki są...?:-) A o silnikach to najlepiej ze strony producenta: npo-saturn.ru/?sat=54 Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 22:48 > A czy ja mówię że to złe silniki są...?:-) A o silnikach to najlepiej ze strony Do tego masz jeszcze wyroby konkurecji Saluta AL-31- M1, M2, M3 też całkiem fajne jednostki napędowe. Prowadzili wiele ciekawych prac R&D i również zastosowano w tych silnikach ciekawe rozwiązania. Były jeszcze całkiem niezłe silniki AMTK Sojuz R-145M-300 o maksymalnym ciągu 16 000 KG proponowane zresztą dla T-50. Tak więc wbrew pozorom w tej kwestii sporo zrobili mimo wielu problemów w przemyśle. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 23:47 Gangut a czy aby na pewno?!:) - "Staroć": www.airwar.ru/enc/fww2/mig9-1.html - "Nowość": www.airwar.ru/enc/fighter/mig9.html - "Staroć": www.airwar.ru/enc/fww2/su7.html - "Nowość": www.airwar.ru/enc/fighter/su7.html - "Staroć": www.airwar.ru/enc/fighter/su11_1.html - "Nowość": www.airwar.ru/enc/fighter/su11.html - "Staroć": www.airwar.ru/enc/fighter/su15_1.html - "Nowość": www.airwar.ru/enc/fighter/su15.html - "Staroć": www.airwar.ru/enc/fighter/su17_1.html - "Nowość": www.airwar.ru/enc/fighter/su17.html - "Staroć": www.airwar.ru/enc/fighter/yak25_1.html - "Nowość": www.airwar.ru/enc/fighter/yak25.html Styknie czy wymieniać dalej??!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mylisz się Marku 21.08.11, 23:28 Gangut podam Ci inny przykład "wersji rozwojowych" to może Zrozumiesz?! - Pierwowzór: www.airwar.ru/enc/bomber/tu22.html - "wersja rozwojowa": www.airwar.ru/enc/bomber/tu22m3.html Tak mniej więcej wygląda różnica pomiędzy Su-27 a Su-35! Wracając do tematu T-90 to zacznijmy od tego ,że NIE MA i NIGDY NIE BYŁO czegoś takiego jak T-72BM - był T-72B wz.1989 lub T-72B(M) - choć akurat to drugie określenie również jest błędne! T-72B wz.1989 to modernizacja czołgu T-72B z komponentami pancerza reaktywnego ,który skonstruowano dla T-80U! - T-90 "Władimir" to jest bardzo daleko posunięta modernizacja czołgu T-72BU - tylko to nadal niewiele ma wspólnego z czołgiem T-90AM o ,którym wspomniałem! Porównywać T-72B z T-90AM to mniej więcej tak jak Byś Twierdził ,że Leopard 2A7 to kiepski czołg bo jest rozwiniętą modernizacją czołgu Leopard 1! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Rok temu miały być za 10 lat 21.08.11, 21:11 W sumie droga przez Rosję sprawdzona. Podrasowany trochę T-72 nazwano T-90, nie > co poprawiony Su-27 nosi nazwę Su-35, dlaczego nie można tak zrobić w przypadku > silników? Może dlatego, że pitolisz farmazony ? :) Wiesz A:-41F1 już w tej chwili jest jednym z najbardziej zaawansowanych silników w swojej klasie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:31 (jak wiadomo ich krasnoludki były największe na świecie a zegarki-najszybsze), warto jednak czytać choćby to co piszą sami Rosjanie. I jak czytam że szef Suchoja mówi w ub. roku o 10 latach na opracowanie nowego silnika dla myśliwca 5-ej generacji, a rok później słyszę że te silniki są "już gotowe", to przepraszam - chyba jednak mówimy o różnych rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:40 >później słyszę że te silniki są "już gotowe", to przepraszam Nikt nie pisał, że są gotowe tylko po jakiś tam próbach. Nie wiem może statycznych. Do produkcji seryjnej i wdrożenia na T-50 jeszcze trochę roboty jest. Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:45 Czyli twierdzisz że to co jest to są te docelowe silniki dla T-50? No to Rosjanie mają problem, bo jeszcze niedawno była mowa o tym że rzeczywiście w pierwszym etapie na T-50 będzie montowana kolejna wersja rozwojowa Al-31, tak samo jak na Su-35, a docelowe silniki będą już inne. Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:48 >Czyli twierdzisz że to co jest to są te docelowe silniki dla T-50? A gdzie ja tak napisałem. bo jeszcze niedawno była mowa o tym że rzeczywiście w pierwszy > m etapie na T-50 będzie montowana kolejna wersja rozwojowa Al-31, tak samo jak > na Su-35, a docelowe silniki będą już inne. No w pierwszym etapie będą montowane 117, które są wersją rozwojową z AL-31 z tym, że to w sumie już całkiem nowy silnik. Wymieniono w nim prawie wszystko do tego zastosowano FADEC( który zresztą dzisiaj prawdopodobnie nawalił i to było przyczyną awarii) Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:51 No to w sumie nie ma powodów do sporu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:53 No i po co to Tobie berkut? On nie ma pojęcia o czym pisze co gorsza nawet nie chce wiedzieć . Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 21:58 To nie te silniki głąbie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 21.08.11, 23:50 Bo to Gangut nie trzeba słuchać szefa Suchoja tylko szefa wytwórni silników!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
berkut1 Re: Ja rozumiem że w Rosji wszystko jest naj- 24.08.11, 21:49 No i się wyjaśniło. Chodzi o nową wersje silnika 117, która będzie silnikiem I stopnia dla T-50. Odpowiedz Link Zgłoś