Dodaj do ulubionych

Niewola...

25.10.11, 21:06
Myślę ze nikt z forumowiczów nie był w niewoli. Ciekawi mnie czy jest jakiś kurs/warsztat w Polsce lub w innym kraju co przygotowuje żołnierza jeśli wpadnie do niewoli.
Czy możecie podać opowieści itd. jak to było.

W Izraelu są warsztaty dla spec jednostek i dla lotników jeśli...
Obserwuj wątek
    • browiec1 Re: Niewola... 25.10.11, 22:12
      Wymienione grupy chyba w kazdej armii przechodza takie szkolenia.U nas tez.Ale jak to dokladnie wyglada nie wiem.z 10 lat temu byl chyba jakis program o tym,tzn. o WP.
      • marek_boa Re: Niewola... 25.10.11, 22:47
        Szczerze pisząc absolutnie nic mnie o tym nie wiadomo!
        -Pozdrawiam!
        • mosze_zblisko_daleka Re: Niewola... 25.10.11, 23:04
          how comes? pierwszy raz złapałem Marka... ;-)
          • browiec1 Re: Niewola... 25.10.11, 23:05
            Tez sie dziwie:)
            www.22kbpg.wp.mil.pl/pl/1_53.html
            wiadomosci.wp.pl/kat,1020231,title,Wor-na-glowe-i-zwiazane-rece-tak-cwicza-polscy-zolnierze,wid,13910857,wiadomosc.html?ticaid=1d43f
            • marek_boa Re: Niewola... 25.10.11, 23:29
              Nie interesowałem się tym po prostu nigdy - oczywiście jeśli chodzi o szkolenie w Polskiej Armii! Zawsze bardziej interesowały mnie gadżety!:)
              -Pozdrawiam!
              • browiec1 Re: Niewola... 25.10.11, 23:37
                Takie?:P
                www.gadu-gadu.pl/miala-w-walizce-wibrator-celnicy-podrzucili-jej-liscik?utm_source=gg&utm_medium=main
              • mosze_zblisko_daleka Re: Niewola... 26.10.11, 07:50
                Mój Drogi Marku, czy można myśleć o wojsku i nie o innych sprawach dotyczących wojen?
                Jasne że nie jest to "przyjemnie" być w niewoli u wroga, ale czy można to ominąć? Czy ktoś daje Tobie gwarancje jeśli idziesz na wojnę że wrócisz do domu cały?...
                • marek_boa Re: Niewola... 26.10.11, 15:38
                  Nie zrozumiałeś mnie Mosze!:) O tym ,że takie szkolenia dla oddziałów specjalnych i pilotów są w innych państwach prowadzone to słyszałem i czytałem! Nie czytałem natomiast o tym aby takie szkolenia robiono w Polsce! A nie czytałem bo mnie bardziej interesuje technika militarna!
                  -Pozdrawiam!
      • bmc3i Re: Niewola... 26.10.11, 15:43
        browiec1 napisał:

> Wymienione grupy chyba w kazdej armii przechodza takie szkolenia.U nas tez.Ale
        > jak to dokladnie wyglada nie wiem.z 10 lat temu byl chyba jakis program o tym,t
        > zn. o WP.

A my w ogole mamy jakiś bojowy SAR ?
        • browiec1 Re: Niewola... 26.10.11, 17:12
          Zdaje sie ze jest,jakies dwa Ki-24 sa jakos do takich zadan dostosowane jesli sie nie myle.4 z nowym maszyn maja byc chyba do tego celu przeznaczone-jak je w koncu kupia.
    • say69mat Re: Niewola... 26.10.11, 17:03
      @mosze_zblisko_daleka napisał:

Myślę ze nikt z forumowiczów nie był w niewoli. Ciekawi mnie czy jest jakiś kur
      > s/warsztat w Polsce lub w innym kraju co przygotowuje żołnierza jeśli wpadnie d
      > o niewoli
      .

@say69mat:

Wydaje się, że oprócz formacji specjalnych, gdzie tego typu trening to powinna byc rutyna. To nasi specjaliści od 'kształtowania duszy wojownika' raczej się nie przemęczają. 'Szwejkowizna' jest znacznie bezpieczniejsza, nikomu nie można podpaśc, np za wykorzystanie nieproporcjonalnych/nadrealistycznych środków w trakcie tego typu szkolenia. Choc moim skromnym zdaniem, przy armii zawodowej i 'profesjonalnej', to po doświadczeniu Katynia. Tego typu trening interpersonalny powinien miec miejsce jako element szkolenia podstawowego, albo jako kurs dodatkowy dla wszystkich żołnierzy SZ. I to niezależnie od stopnia wojskowego, aby decydenci rozumieli czym jest niewola dla dowodzonych wojaków

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka