Dodaj do ulubionych

Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi:

14.12.11, 14:49
Minister Tomasz Siemoniak, przedstawił sejmowej komisji obrony plany MON.

Oto trochę cytatów z informacji publikowanej przez www.rp.pl

Siemoniak przyznał, że zaległości modernizacyjne w Marynarce Wojennej sięgają lat, a w ostatnich miesiącach podjął trudne decyzje negatywne; jedna dotyczy rezygnacji z remontów starych amerykańskich fregat, druga - z remontu małych okrętów rakietowych klasy Tarantula skonstruowanych jeszcze w ZSRR.

Minister powiedział, że uznał za bezzasadne remontowanie dwóch wysłużonych fregat kosztem ponad pół miliarda złotych. "Powinniśmy szukać rozwiązać nowych i nowoczesnych, a nie w nieskończoność remontować okręty w zagranicznych stoczniach" - oświadczył.
Za kolejną ważną decyzję, którą będzie musiał podjąć, szef MON uznał rozstrzygnięcie przyszłości korwety Gawron, budowa jednego egzemplarza trwa od 10 lat. "Miało być ich sześć-siedem, dziś korwety nie ma; wydano niemałe pieniądze, sprawę bada - jak mi się wydaje nie bez przyczyny - prokuratura" - powiedział Siemoniak. Dodał, że los korwety nie jest przesądzony. - Chcę tę decyzję podjąć bez zbędnej zwłoki, dziś jest za mało danych - zaznaczył. Wyraził przekonanie, że pieniądze zaoszczędzone dzięki rezygnacji z remontów powinny pozostać w marynarce.

Poniższy zamiar to dla mnie nowość:

"Minister potwierdził zamiar dokupienia kilku samolotów transportowych C295 do 11 już eksploatowanych przez Siły Powietrzne."

Minister mówił też o reformie struktury dowodzenia od 2014

"Według planu MON na koniec 2012 r. armia powinna osiągnąć poziom 120 tys. żołnierzy, z czego 20 tys. służących w Narodowych Siłach Rezerwowych (dotychczas zgłosiło się do nich 12 tys. ochotników). Oficerów ma być 23,5 tys., podoficerów 43,2 tys. oraz 48,8 tys. szeregowych. "
Obserwuj wątek
    • anton_pl Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 14.12.11, 17:49
      A mundury wz. 2010 są już gotowe a MON nie zamawia, na co oni czekają?
      • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 14.12.11, 20:40
        Az zjada stare?
    • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 14.12.11, 21:07
      A czemu CASA jest dla Ciebie nowoscią? No ale mam nadzieje ze ten durny pomysl padnie i zostaniemy dalej przy bryzach.

Przy okazji dla Matrka i jego teorii "dostosowania" zagranicznych maszyn dla szolenia;)
      www.altair.com.pl/start-6057
      "Tak duże zmiany w systemie awionicznym spowodowały, że samolot musiał przejść badania typu statku powietrznego, co wydłużyło proces odbioru maszyny."
      • adam_al Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 09:03
        > A czemu CASA jest dla Ciebie nowoscią?

W takim sensie, że zaskoczyła mnie decyzja o zakupie kolejnych sztuk w chwili obecnej (wiem, że praktycznie od początku poza 8 z przetargu i opcją na 4 rozważano jeszcze dokupienie 4 sztuk) - wydawało mi się, że chwilowo załatano pilną potrzebę posiadania samolotów transportowych (Bryzy+CASY+Hercuelsy, oczywiście zdaję sobie sprawę z rzeczywistych potrzeb w tym zakresie) i MON będzie łatał inne dziury.
        • anton_pl Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 09:30
          A może same Bryzy + Herculesy w wersji J.
          • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 18:27
            Moglbys to rozwinac?
        • maxikasek Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 09:31
          Być może zaszła już potrzeba remontów naszych "wołów roboczych" i trzeba utrzymać możliwości transportowe.
          CO do Bryz mam mieszane uczucia- jakoś nikt nie przedstawił jakie oszczędności dzięki nim osiągniemy- co ma zrekompensować ten nagły wzrost ceny.
          • ignorant11 Bryzy nie dziwia 15.12.11, 10:19

Sława!

..., ze drogie. Bo produkcja jednostkowa a do tego bardzo duze zmiany i wypasione wersje.

Ciekawe ile kosztuja podbne samoloty?

Bo moze faktycznie bryza to niewypał i do tego mocno przestarzały...

Forum Słowiańskie
            gg 1728585
            • browiec1 Re: Bryzy nie dziwia 15.12.11, 18:26
              Bryza nie jest niewypalem,sam go czesto bronilem w wersji morskiej,ale nie zeby go traktowac jak maszyne transportu strategicznego i kupowac co chwile ze tak powiem ch.j wie po co.
              • ignorant11 Re: Bryzy nie dziwia 15.12.11, 23:59
                browiec1 napisał:

> Bryza nie jest niewypalem,sam go czesto bronilem w wersji morskiej,ale nie zeby
                > go traktowac jak maszyne transportu strategicznego i kupowac co chwile ze tak
                > powiem ch.j wie po co.

Bede bronił prlowsko sowieckiego produktu...

Jesli naprawde nie ma innego pomysłu na lekki samolot ropoznawczo transportowy to niech bedzie juz bryza skoro inne sa nieloty...

Ale mnie ten sowiecki pomiopt nie odpowiada od co najmniej 10 lat..., a ja ani grosza ze złtoego publicznego nie zmarnowałem NATO badziewie...

To trupek posmiertny UW postumus!!!
                • browiec1 Re: Bryzy nie dziwia 16.12.11, 00:02
                  Jak pisalem zalezy do czego maja sluyzc i za jaka cene.Sytuacja jak z Zukiem-jak do wozenia tanio burakow to ok,ale jesli robi sie z niego limuzyne w cenie podobnej do tanszych limuzyn to cos nie gra.
                  • ignorant11 Re: Bryzy nie dziwia 16.12.11, 00:10
                    browiec1 napisał:

> Jak pisalem zalezy do czego maja sluyzc i za jaka cene.Sytuacja jak z Zukiem-ja
                    > k do wozenia tanio burakow to ok,ale jesli robi sie z niego limuzyne w cenie po
                    > dobnej do tanszych limuzyn to cos nie gra.

Ale z tego sowickiego bekarta robi sie nie tylko limuzyne ale nawet czołg:)))

P{rzypomina to projekty syrena de lux lub syena sport:)))

na 2 suwach:)))

Czyli silnik od co głupszej kosiarki:)))
                    ]
                    • marek_boa Re: Bryzy nie dziwia 16.12.11, 00:30
                      Ignorant Ty jednak jesteś ignorant do kwadratu!:( W Syrenie Sport dwusuw???! Puknij się w czachę - Widziałeś gdzieś dwusuw w układzie boxer?!
          • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 18:28
            Tu mozna przeczytac porownanie
            orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/3C961B01
            Ale tego ostatniego zdania nie zrozumialem(Twojego:)
        • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 18:29
          Ale tak naprawde to CASA jest jedynym w pelni wartosciowym samolotem na ktorym cos mozna zrobic,wiec wydaje mi sie ze zastapienie tego rozbitego jest oczywiste i moze powrot do tych 4 dodatkowych czyli kupia 5,moze wyjdzie za sztuke taniej niz za te ostatnie bryzy:P
          • adam_al Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 15.12.11, 20:59
            > CASA jest jedynym w pelni wartosciowym samolotem na ktorym
            > cos mozna zrobic

Również uważam, że CASA-295 to jeden z najbardziej trafionych naszych zakupów. Marzy się rozszerzenie floty o wersję AEW na tym płatowcu.
            Wracając do wątku, mimo wszystko zaskakuje mnie lokowanie środków na zakup kolejnych samolotów CASA (choć wcale nie podważam jego celowości). Kto wie czy aktualnie bardziej nie przydałyby się dwa samoloty MRTT ( np. jakieś lekko przechodzone 767 przerobione przez firmy z Izraela) . Te MRTT w ilości 2 sztuk oczywiście nie zabezpieczą strategicznych potrzeb LWP, a raczej szkoleniowe, ale obok potrzeb "paliwowych" zwiększą możliwości transportowe (kabinę można konfigurować do lotów cargo i pasażerskich) i to te na dużym zasięgu.
            • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 00:05
              Kto wiem,moze po ta ja kupuja(wersja dozoru),ale to byloby zbyt piekne:)
              No i MRTT-moim zdaniem moze sie stac i jedno i drugie,skoro podpisano niedawno z Izraelem zalozenie konsorcjum w tym celu.
            • ignorant11 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 00:16
              adam_al napisał:

> > CASA jest jedynym w pelni wartosciowym samolotem na ktorym
              > > cos mozna zrobic

No to porównaj z jakimis CESNAMI itp

Bo zawsze mozna twierdzic ze spitfire jest swietna konstrucja i rewelacja a pozatem nikt do tej pory nie robi eliptycznych skrzydeł no i jaki sprawdzony w warunkach bojowych...

Chyba szybciej zachwyciłbym sie produkcja jesli juz jakas musi byc Hurricanów Spitfirerów Mustangów...

Przynajmniej byłaby to jakas nwartosc historyczna...
              :))

Niz kukuruzników pn bryza skytruck itp pierdoły

DOSC marnowania moich pieniedzy na postsowiecka produkcje...

>
              > Również uważam, że CASA-295 to jeden z najbardziej trafionych naszych zakupów.
              > Marzy się rozszerzenie floty o wersję AEW na tym płatowcu.
              > Wracając do wątku, mimo wszystko zaskakuje mnie lokowanie środków na zakup kol
              > ejnych samolotów CASA (choć wcale nie podważam jego celowości). Kto wie czy akt
              > ualnie bardziej nie przydałyby się dwa samoloty MRTT ( np. jakieś lekko przecho
              > dzone 767 przerobione przez firmy z Izraela) . Te MRTT w ilości 2 sztuk oczywiś
              > cie nie zabezpieczą strategicznych potrzeb LWP, a raczej szkoleniowe, ale obok
              > potrzeb "paliwowych" zwiększą możliwości transportowe (kabinę można konfigurowa
              > ć do lotów cargo i pasażerskich) i to te na dużym zasięgu.
              • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 23:38
                Przeciez w tym miejscu nikt o Bryzie nie pisal:)
                A ja sie zastanawiam czy nie powinnismy tu sie zalapac i miec cos do powiedzenia
                dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/wiadomosc/pokaz/news,2,629,aktualnosci-z-europy,portugalia-oficjalnie-dolacza-do-programu-c-390
                • adam_al Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 17.12.11, 21:05
                  C-390 fajny, ale najfajniejsze jest to, że "brat bliźniak" jest już i lata -> Kawasaki C-2.
                  Rzeczywiście warto obserwować projekt Embraer, firma o sporych doświadczeniach, dobrze znana na polskim rynku cywilnym. Można założyć, że cena samolotu nie będzie tak napompowana jak produktów amerykańskich czy europejskich.
                  Natomiast dlaczego Japońskie transportowce wcześniej C-1, obecnie C-2 nie są wystawiane na rynku samolotów cywilnych tego nie rozumiem (uzbrojenia nie mogą eksportować, więc wersja wojskowa odpada). C-2 to bardzo nowoczesna konstrukcja i już lata.
                  • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 18.12.11, 00:20
                    Tylko tu trzeba wchodzic do momentu kiedy to powstaje i miec jakies w tym udzialy i wplyw na konstrukcje.Bo pozniej to bedzie ja zawsze. A co do Japonczykow to nie wiem,moze to i tak klasyfikuja jako sprzet wojskowy.
                    • marek_boa Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 18.12.11, 11:23
                      Browiec mało prawdopodobne! Raczej kwestią jest cena i serwis - tak jak z Japońskimi samochodami - drogie części! Przecież wojskowe śmigłowce transportowe sprzedawali za granicę!
                      -Pozdrawiam!
                      • adam_al Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 18.12.11, 11:31
                        > Przecież wojskowe śmigłowce transportowe spr
                        > zedawali za granicę!

Rozwiń, wydaje mi się, że zakaz sprzedaży sprzętu militarnego przez Japonię obowiązuje nadal (swoją drogą chyba wystarczy tej kary, Niemcy mogą więc dlaczego oni nie?).
                        • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 19.12.11, 13:56
                          O tym juz bylo w watku o Collinsach jesli dobrze pamietam,rzuc tam okiem.
                        • marek_boa Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 19.12.11, 19:43
                          Kawasaki KV-107 II (produkowany Ch-46 na licencji USA) w wojskowej wersji ratownictwa morskiego - 11 sztuk do Szwecji(8 sztuk MW Szwecji/3 sztuki LW Szwecji) :
                          www.airliners.net/search/photo.search?aircraft_genericsearch=Kawasaki%20KV-107%2FII
                          Kawasaki KV-107 IIa sm-2 wersja ratownicza - 4 sztuki do Arabii Saudyjskiej
                          Kawasaki KV-107 IIa sm-3 wersja uniwersalna - 2 sztuki do Arabii Saudyjskiej
                          Kawasaki KV-107 II-2 - wersja transportowa - 4 sztuki Armia Tajlandii
                          -Pozdrawiam!
                          P.S.
                          www.helis.com/database/model/220/
        • ignorant11 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 00:07
          adam_al napisał:

> > A czemu CASA jest dla Ciebie nowoscią?
          >
          > W takim sensie, że zaskoczyła mnie decyzja o zakupie kolejnych sztuk w chwili o
          > becnej (wiem, że praktycznie od początku poza 8 z przetargu i opcją na 4 rozważ
          > ano jeszcze dokupienie 4 sztuk) - wydawało mi się, że chwilowo załatano pilną p
          > otrzebę posiadania samolotów transportowych (Bryzy+CASY+Hercuelsy, oczywiście z
          > daję sobie sprawę z rzeczywistych potrzeb w tym zakresie) i MON będzie łatał in
          > ne dziury.

Jesli juz trzeba cos zamowic od rodaka Sikorskiego to lepiej sm,igłowce a nie gó...ane awionetki, których ta powazna firma chce sie pozbyc to wyznaczyła cene zaporowa a debile urzednicy dali sie nabrac...
          • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 23:35
            Zamawiac mozna jesli trzeba lekki samolot transportowy,ale jesli jest potrzebny i nie jest nie wiadomo o ile drozszy od konkurencji.Bo w sumie produkowany w kraju powinien byc od bidy tanszy.
      • ignorant11 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 00:05
        browiec1 napisał:

> A czemu CASA jest dla Ciebie nowoscią? No ale mam nadzieje ze ten durny pomysl
        > padnie i zostaniemy dalej przy bryzach.

Wcale nie uwazam, ze to dobre dla kogolwiek a nawet dla... "polskiego przemysłu lotniczego"

>
        > Przy okazji dla Matrka i jego teorii "dostosowania" zagranicznych maszyn dla sz
        > olenia;)
        > www.altair.com.pl/start-6057
        > "Tak duże zmiany w systemie awionicznym spowodowały, że samolot musiał przejść
        > badania typu statku powietrznego, co wydłużyło proces odbioru maszyny."
        • browiec1 Re: Trochę o planach MON, min Siemoniak mówi: 16.12.11, 23:34
          Wiesz Igi co to jest ironia?:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka