browiec1 13.05.12, 00:43 dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/news,2,1453,aktualnosci-z-europy,rosyjskie-testy-centauro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 10:30 Ano ciekawostka! Po zapewnieniach ,że po "Rysiu" więcej innostrannej techniki kupować nie będą na testy ściągają jednak kolejne wozy! Jeszcze jedną ciekawostką w tej "ciekawostce" jest to ,że jak dotąd nie było żadnej informacji o przezbrojeniu "Centauro" w działo 125mm - jak by nie było mało typowy kaliber w Zachodnich konstrukcjach! Po za tym Rosja produkuje lub ma w ofercie produkcyjnej dość sporo podobnych pojazdów: - 2S23 "Nona-SWK" (120mm 2A60 - armato-haubico-moździerz) - 2S28 "Sprut-K" (125mm 2A46 pepanc) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 23:05 A według Ciebie na czym to jest?!: ru.wikipedia.org/wiki/2%D0%A123 2S26 "Sprut-K" też jeździ na kołach - bazą jest podwozie GAZ-5923! Niestety zdjęcia nie ma! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 16:29 NIby tak,ale na takim podwoziu zastosowanie tego pojazdu do zadan jakie przewiduje sie dla Centauro jest raczej dyskusyjne. Ja bym wlasnie stawial na to ze chca pozyskac w miare dobre podwozie (omijajac oficjalnie jakis przetarg na nastepcow BTRow),zobaczyc jak to jest zintegrowane i wstawia wlasne dzialo bo tego Rosjanom nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 12:05 Hej marek_boa napisał: > ą w tej "ciekawostce" jest to ,że jak dotąd nie było żadnej informacji o przezb > rojeniu "Centauro" w działo 125mm - jak by nie było mało typowy kaliber w Zacho > dnich konstrukcjach! No właśnie, czy to nie pomyłka? Tak sobie na niego patrzę i zastanawiam się czy zmieściłby się w nim ten cały automat ładujący armatę. A bez niego armata 125 mm to jednak taka trochę pomyłka, ona nie jest przystosowana do ręcznej obsługi, amunicja jest rozdzielna i w dodatku bardzo ciężka. > Po za tym Rosja produkuje lub ma w ofercie produkcyjnej dość sporo podobnych p > ojazdów: > - 2S23 "Nona-SWK" (120mm 2A60 - armato-haubico-moździerz) > - 2S28 "Sprut-K" (125mm 2A46 pepanc) Sprut zgoda, z tym pierwszym jednak byłbym odmiennego zdania. Moździerz to co innego, broń o relatywnie niskich parametrach balistycznych, w dodatku standardowo strzelająca pod znacznym kątem podniesienia, w efekcie odrzut, a tym bardziej moment przechylający pojazd jest w tym przypadku relatywnie niewielki. Co innego zaś prawdziwa armata przeciwpancerna dużej mocy, szczególnie że strzela się z niej pod małym kątem podniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 15:25 Ano pewien nie jestem ale informacja jest o tym ,że testować będą 4 rodzaje "Centauro"! Może to pomyłka dziennikarska i chodzi o 105-tkę???! Tylko ,że to znowu nietypowy kaliber jak na Rosję - czyli - czy tak ,czy tak i tak du..a z tyłu!:( - A nie do końca Speedy! W końcu to nie haubico-moździerz tylko Armato-haubico-moździerz! Niestety rozpisanej 2A60 nie znalazłem ale mam jej poprzedniczkę czyli 2A51: ru.wikipedia.org/wiki/2%D0%9051 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 19:02 Hej marek_boa napisał: > Ano pewien nie jestem ale informacja jest o tym ,że testować będą 4 rodzaje "Ce > ntauro"! Może to pomyłka dziennikarska i chodzi o 105-tkę???! Tylko ,że to znow > u nietypowy kaliber jak na Rosję - czyli - czy tak ,czy tak i tak du..a z tyłu! Może i 105 ale to mi się wydaje wątpliwe. Kto wie oczywiście, zamiast wymyślać własną armatę tej klasy czasem lepiej wziąć gotową, do której jest na rynku mnóstwo nowoczesnej amunicji; ale to jednak dla nich trochę wstyd :) Rosjanie byli zwykle dosyć dobrzy w tej branży. Poza tym coraz częściej pojawiają się armaty 120 mm dostosowane właśnie do lekkich pojazdów kołowych; zamawiając całkowicie nową konstrukcję warto by już rozważyć coś w tym rodzaju. > :( > - A nie do końca Speedy! W końcu to nie haubico-moździerz tylko Armato-haubico > -moździerz! Niestety rozpisanej 2A60 nie znalazłem ale mam jej poprzedniczkę cz > yli 2A51: > ru.wikipedia.org/wiki/2%D0%9051 No i co? To tylko tyle znaczy, że jest mocniejszy od "zwykłych" moździerzy. Ale do armat czołgowych nijak mu się porównywać. Żeby nie być gołosłownym, oto energia początkowa dla kilku z nich: - dedykowany dla tych rosyjskich armato-moździerzy 120 mm pocisk odłamkowo-burzący waży 19,8 kg i ma prędkość początkową 367 m/s. Daje to energię ok. 1,3 MJ - specjalny pocisk przeciwpancerny (kumulacyjny), a więc typowy ładunek do strzelania na wprost ma masę 13,17 kg i prędkość pocz. 560 m/s co daje nieco powyżej 2 MJ - 105 mm armata czołgowa z rodziny L7, jedna z najbardziej rozpowszechnionych broni tej klasy na świecie dysponuje bardzo szeroką gamą amunicji. No ale dla przykładu, kilka popularnych pocisków; * stary amerykański "plastyk" HEP-T M393 z 1965 r.: masa 11,25 kg i Vo=731 m/s dają nam ok. 3 MJ * równie stary amerykański kumulacyjny HEAT-T M456: masa 10,3 kg, Vo=1173 m/s a więc energia pocz. 7,1 MJ * brytyjski APDS-T L52 z pocz. lat 60. ważył z sabotem 6,48 kg - przy Vo=1426 m/s daje to 6,6 MJ * i dla odmiany nowszy amerykański APFSDS-T M900 z początku lat 90. - 6,83 kg i 1500 m/s daje energię 7,7 MJ - 120 mm armata Rheinmetall też już obrosła w mnóstwo nowoczesnej amunicji. No ale takie typowe, przykładowe pociski, nie najnowsze: *amerykański podkalibrowy APFSDS-T M829 ważył z sabotem 7,03 kg i miał na wylocie 1673 m/s co dawało 9,8 MJ * amerykański kumulacyjny HEAT-T M830 (13,5 kg j 1140 m/s) miał 8,8 MJ - Rosyjska 125-ka D-81T też już ma tej amunicji sporo. Ale taki pierwszy z brzegu: *staruszek APFSDS 3BM9: 5,62 kg i 1825 m/s daje niecałe 9,4 MJ *kumulacyjny 3BK18M: 19 kg i 905 m/s czyli niecałe 7,8 MJ *odłamkowo-burzący 3OG19: 23 kg i 850 m/s daje nieco ponad 8,3 MJ Celowo starałem się wybierać do porównania pociski nie najnowsze i nie najmocniejsze, zakładając że z kołowych pojazdów bezpieczniej byłoby strzelać właśnie nieco słabszymi. A i tak, jak widzisz, ten twój moździerz jest od prawdziwych armat bardzo bardzo odległy. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 15.05.12, 00:27 Kłócił się nie będę bo i nie ma o co!:) Jest jeszcze informacja ,że ta 125mm armata na tym testowanym "Centauro" to może być albo wyrób własny OTO Melara (choć słowa w innych źródłach na ten temat nie ma i jest to według mnie mało realne)) lub wysłana wcześniej do Włoch przez Rosjan (a to już jest bardziej realne) 2A75 (czyli armata instalowana na 2S25 "Sprut-SD" - lżejsza wersja 2A46)! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 15.05.12, 17:06 Wyjaśniło się! Błąd dziennikarski! Testowany jest "Centauro" ze 105-tką! www.arms-tass.su/?page=article&aid=106640&cid=25 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 11:11 Chciałem wstawić ten temat ale kochany i godny szacunku Browiec mnie ubiegł, ale jak jakiś rok temu pisałem że ruskie mają smaka na Centauro, to różne uczone forumowicze sie nasmiewały, a anton_pl (piszę w trzeciej osobie przez szacunek.) jak zwykle miał racje :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 11:28 Z tym "smakiem" to bym Anton nie przesadzał! Jak na razie to jest informacja podana przez dyrekcję Włoskiej firmy "OTO Melara" a im na pewno zależy na sprzedaży! Rosjanie w tym temacie mają deczko inne zdanie! www.militaryparitet.com/ttp/data/ic_ttp/1286/ Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 18:27 Marek, ale coś jest na rzeczy, Iveco już jechał na defiladzie zwycięstwa. Może chcą zmotywować własny przemysł?, bo w przypadku Iveco trudno mówić o pozyskiwaniu nowej technologi, w przypadku Centauro też. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 22:44 Centauro pewnie tak,chyba ze chodzi ogolnie o koncepcje pojazdu,Iveco natomiast bylo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 22:43 Nie wiem czy to prawda,ale w tym linku byla wypowiedz jakiegos wazniejszego faceta z Rosji od tych spraw,wspominal ze chodzi o pozyskanie technologii itd. Choc ten woz to w sumie juz troche starawy:) Tyle ze z drugiej strony sa klony BTRow... Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 18:48 anton_pl napisał: > Chciałem wstawić ten temat ale kochany i godny szacunku Browiec mnie ubiegł, al > e jak jakiś rok temu pisałem że ruskie mają smaka na Centauro, to różne uczone > forumowicze sie nasmiewały, a anton_pl (piszę w trzeciej osobie przez szacunek. > ) jak zwykle miał racje :D ria.ru/defense_safety/20120512/647544399.html nie śmiesz ludzi . Nie kupią bo do 2020 nie ma na to zarezerwowanej kasy w budżecie. Mogą kupić parę sztuk do testów ewentualnie licencję na to czy owo. Projektem IFV jest Boomerang ( dwie odmiany ) no i choć nie kołowa ale Sprut-SD ze swoim działem miażdży to to Odpowiedz Link Zgłoś
gangut Już widzę jak WPK urodzi coś nowego :-) 13.05.12, 21:18 Albo kupicie, albo będziecie nadal jeździli na klonach sowieckiej techniki. Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Centauro jednak w Rosji 13.05.12, 22:45 W Rosji obecnie kasa na zbrojenia to raczej nie problem,zawsze moga zrobic jakas "pilna potrzebe" jak u nas i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 11:04 o333 napisał: Nie kupią bo do 2020 nie ma na to zarezerwowanej kasy w budżecie. Mogą kupić parę sztuk do testów ewentualnie licencję na to czy owo. Projektem IFV jest Boomerang ( dwie odmiany ) no i choć nie kołowa ale Sprut-SD ze swoim działem miażdży to to Pozostanę jednak przy swoim zdaniu, że kupi licencję. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 11:09 gurkhan.blogspot.com/2012/05/centauro.html Tutaj ruski gostek pisze na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 14:09 anton_pl napisał: > gurkhan.blogspot.com/2012/05/centauro.html > Tutaj ruski gostek pisze na ten temat... > "Кaк мoжнo cyдить, прoект oргaнизaции cбoрки в Рoccии мaшин cемейcтвa Centauro и Freccia лoббирyетcя "Рocтехнoлoгиями" и ОАО "КaмАЗ" в пикy ведyщимcя нa "Грyппе ГАЗ" рaбoтaм пo перcпективнoмy "cреднемy" cемейcтвy кoлеcнoй брoнетехники пoд шифрoм "Бyмерaнг". Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Centauro jednak w Rosji 14.05.12, 20:18 o333 napisał: > "Кaк мoжнo cyдить, п > ;рoект oргaнизaц > 080;и cбoрки в Рoccии > 084;aшин cемейcтвa Centau > ro и Freccia лoббирyетcя > "Рocтехнoлoгиям > 80;" и ОАО "КaмАЗ" в > 87;икy ведyщимcя нa > "Грyппе ГАЗ" рaбo& > #1090;aм пo перcпектl > 0;внoмy "cреднемy" ck > 7;мейcтвy кoлеcнoй > брoнетехники > пoд шифрoм "Бyме > 088;aнг". To się we dwóch pomylicie, adnako :D Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Centauro jednak w Rosji 16.05.12, 16:31 Ano już wiadomo ,że się nie pomylimy/nie pomyliliśmy!:) Nie będzie zakupu licencji ani dalszych maszyn tego typu - cały zakup to 4 sztuki! www.militaryparitet.com/ttp/data/ic_ttp/1336/ Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
o333 Re: Centauro jednak w Rosji 16.05.12, 17:47 marek_boa napisał: > Ano już wiadomo ,że się nie pomylimy/nie pomyliliśmy!:) Nie będzie zakupu licen > cji ani dalszych maszyn tego typu - cały zakup to 4 sztuki! > www.militaryparitet.com/ttp/data/ic_ttp/1336/ > Pozdrawiam! Pierwsza decyzja Rogozina która mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś