Dodaj do ulubionych

Glonass od dzis w pelnej gotowosci

06.03.13, 12:35
www.glonass-ianc.rsa.ru/content/news/?ELEMENT_ID=402
Techniczne osblugiwanie satelity GLonass-M #743 pomyslnie zakonczone. Orbitalna gruppirowka GLONASS znajduje sie w pelnej gotowosci i pokrywa cala platene Ziema.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 06.03.13, 12:52
      misza_kazak napisał:

> www.glonass-ianc.rsa.ru/content/news/?ELEMENT_ID=402
      > Techniczne osblugiwanie satelity GLonass-M #743 pomyslnie zakonczone. Orbitalna
      > gruppirowka GLONASS znajduje sie w pelnej gotowosci i pokrywa cala platene Zie
      > ma.
      >
      >

:))) 40 lat po GPSie...
    • patmate Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 06.03.13, 17:19
      A jak z zastosowaniami komercyjnymi?
      Pzdr
      • o333 Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 06.03.13, 17:39
        patmate napisał:

> A jak z zastosowaniami komercyjnymi?
        > Pzdr
        Mam oba, Glonass komercyjny jest dokładniejszy od GPSu.
        • brigada_di_bandito Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 06.03.13, 17:42
          o333 napisał:

> Mam oba, Glonass komercyjny jest dokładniejszy od GPSu.
          Dokładniejszy,czyli pokazuje pozycję z dokładnością kilku cm?
          • bmc3i Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 05:44
            brigada_di_bandito napisała:

> o333 napisał:
            >
            > > Mam oba, Glonass komercyjny jest dokładniejszy od GPSu.
            > Dokładniejszy,czyli pokazuje pozycję z dokładnością kilku cm?

Glonass jest znacznie mneij precyzyjny od aqktualnego GPS, Rosjanie nie wyszli z dokladnoscią, poza mozliwosci pierwszej generacji GPS z poczatku lat 90-tych.
            • o333 [...] 07.03.13, 10:46
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • misza_kazak Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 11:19
                o333 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                >
                > >
                > > Glonass jest znacznie mneij precyzyjny od aqktualnego GPS, Rosjanie nie w
                > yszli
                > > z dokladnoscią, poza mozliwosci pierwszej generacji GPS z poczatku lat 90
                > -tych.
                > Głupi baranie. Mam oba systemy i Glonass komercyjny jest dokłądniejszy od komer
                > cyjnego GPS'u. czy tu ku... rozumiesz to ćwoku? A ty pie...sz smutne kawałki o
                > czymś o czym ie masz pojęcia i żadnego doświadczenia.

www.sdcm.ru/smglo/precisions?version=eng&sist=sum&site=extern
                Dokladnosc GPS i |GLonass jest bardzo zblizona: 3-8 m w zaleznosci od punktu na Ziemi.
                Do 2020 roku dokladnosc GLONASS ma byc doprowadzona do 0,5-1 m.
                • wkkr A co z poprawkami róznicowymi? n/t 07.03.13, 12:22
                  • misza_kazak Takie same jak w GPS n/t 07.03.13, 12:36

• ignorant11 Bzdura:)) 08.03.13, 09:44

Bo musza miec nadajn iki naziemne a gdzie je maja?

miszakacap jak zwykle nie wie o czym pisze.

Zreszta dlaczego takie same jak GPS..?

Przeciez GPS jest niesłuszny imperialistycny, wiec bolszewickie powinny byc znacznie łuszniejsze ideologiczne.

Zreszta poprawki rosyjskie miszy kacapa sa zapewne czysto ideologiczne:)))

Bez nie ma mowy o lepszej dokładnosci

I bez modelu geoidy, a watpie aby NATO przekazało im WGS 84
                      • marek_boa Re: Bzdura:)) 08.03.13, 16:55
                        nt.interia.pl/gadzety/news-glonass-i-gps-dwa-systemy,nId,693924
                        zt.wel.wat.edu.pl/materialy_1_haslo_pdf/satelitarne_systemy_nawigacji_wiadomosci_ogolne.pdf
                        • ignorant11 Re: Bzdura:)) 09.03.13, 09:02
                          marek_boa napisał:

> nt.interia.pl/gadzety/news-glonass-i-gps-dwa-systemy,nId,693924
                          > zt.wel.wat.edu.pl/materialy_1_haslo_pdf/satelitarne_systemy_nawigacji_wiadomosci_ogolne.pdf

Rozumiem ze wklejasz linki ale jakie wnioski???
        • bmc3i Takie bajki to pisz na swoich rosyjskch blogach 07.03.13, 05:41
          o333 napisał:

> patmate napisał:
          >
          > > A jak z zastosowaniami komercyjnymi?
          > > Pzdr

Takie bajki to pisz na swoich rosyjskch blogach, dla sobie podobnych. Glonass ma rozdzielczosc GPS 1, podczas gdy wynoszone sa wlasnie orbitre satelity systemu GPS III, a GPS 2 zostal w calosci oddany na potrzeby komercyjne.

• misza_kazak Matrek nie plec znowu bzdury 07.03.13, 11:32
            > Takie bajki to pisz na swoich rosyjskch blogach, dla sobie podobnych. Glonass m
            > a rozdzielczosc GPS 1, podczas gdy wynoszone sa wlasnie orbitre satelity system
            > u GPS III, a GPS 2 zostal w calosci oddany na potrzeby komercyjne.

Matrek nie plec znowu bzdury

Dokladnosc navigatorow GPS+GLONASS jest wyzsza od navigatorow czysto GPS, bo uzywa obu systemow!

A wszystkie dane sa dostepne online caly czas.

www.sdcm.ru/smglo/st_gps?version=eng&repdate&site=inner

Tak wiec, to ty przestan gadac bzdury.
            • ignorant11 Re: Matrek nie plec znowu bzdury 07.03.13, 12:10
              misza_kazak napisał:

> > Takie bajki to pisz na swoich rosyjskch blogach, dla sobie podobnych. Glo
              > nass m
              > > a rozdzielczosc GPS 1, podczas gdy wynoszone sa wlasnie orbitre satelity
              > system
              > > u GPS III, a GPS 2 zostal w calosci oddany na potrzeby komercyjne.
              >
              > Matrek nie plec znowu bzdury
              >
              > Dokladnosc navigatorow GPS+GLONASS jest wyzsza od navigatorow czysto GPS
              > , bo uzywa obu systemow!
              >
              > A wszystkie dane sa dostepne online caly czas.
              >
              > www.sdcm.ru/smglo/st_gps?version=eng&repdate&site=inner
              >
              > Tak wiec, to ty przestan gadac bzdury.
              >

Znowu radzieckie xródło:))

Taka sama prawda jak o gazie łupkowym w xródłach gazpromu:))

>
              >
              >
            • wkkr To prawda 07.03.13, 12:24
              urządzenia wykorzystujące oba systemy są dokładniejsze od każdego z osobna.
              • ignorant11 Re: To prawda 07.03.13, 23:37
                wkkr napisał:

> urządzenia wykorzystujące oba systemy są dokładniejsze od każdego z osobna.

Mzsle ye odwrotnie GPS jest dokadnz a kacapski wnosi bledy i obniza doładnosc obu:)))

\

Nigdy w trudnych warunkach nie wchodziłbym na gó...e niesprawdzonym.

Bo moze i dokładniej pokazuje poazuje:))) ale bład moze byc nawet nieskończony i dla kacapskiego badziewia błada nalezy przyjac jako nieskończony:)))

Fliozoficznie powałm sie na hitlerowsca Heissengvberga i jego słynna anty bolszeiwcka zasade:)))

I zastosuje do potzreb bierzacego watku:)))

Skoro GPS jest nieskończenie dokładny to kacapsk=two ma nieskończony błada albo naet wielbład:)))'
                '
                A pozatem w czym kacapstwo jest certyfikowane????

Jak rozpie... statek i zabije 20 ludzi na skałąch i zaczne sie powoływac na kacapstwo... to jaki sad morski mnie uniewinni???
                • wkkr Ja sie na tym nie znam 09.03.13, 08:27
                  ja jestem prostym geologiem.
                  Ale mamy w firmie geodetę który na co dzień używa profesjonalne urządzenia do pomiarów geodezyjnych opartych na technologiach satelitarnych. Poza tym technologie satelitarne to jego hobby. W "GPSach" siedzi on po uszy.
                  Z racji tego że wykonuje on sporo zadań dla moich potrzeb musiałem tego i owego od nie go się dowiedzieć na temat metodologii pomiarów.
                  To właśnie od nie go wiem że gps+glonass = dokladniejszy pomiar.
                  PS
                  Ale do tej pory w firmie używamy urządzeń opartych tylko na GPS i poprawkach różnicowych.
                  • ignorant11 Re: Ja sie na tym nie znam 09.03.13, 09:02
                    wkkr napisał:

> ja jestem prostym geologiem.
                    > Ale mamy w firmie geodetę który na co dzień używa profesjonalne urządzenia do p
                    > omiarów geodezyjnych opartych na technologiach satelitarnych. Poza tym technolo
                    > gie satelitarne to jego hobby. W "GPSach" siedzi on po uszy.
                    > Z racji tego że wykonuje on sporo zadań dla moich potrzeb musiałem tego i owego
                    > od nie go się dowiedzieć na temat metodologii pomiarów.
                    > To właśnie od nie go wiem że gps+glonass = dokladniejszy pomiar.

No włąsnie ale co wiesz?

Ze to pracuje?

Czy tez uwaza ze gdyby wspołpracowały..?
                    Ze kompatybilne.

Jaki jest błąd rosyjskich na jakiach mapach i modelach geoidy opieraja sie Rosjanie..?

Gdzie maja staje naziemne dla róznicowych pomiarów?

Nie sadze...

Jestem prostym fizykiem i wiem ze błedy sie dodaja nie odejmuja, zatem suma błedów daje bład wiekszy nawet teoretycznie i nie ma NATO rady.

Tym bardziej ze uwazam ze ma przesłanek aby ruska kopia GPS była s w stanie dorównac GPSowi.

PO pierwsze: jaki model geoidy czy Rosjanom udostepniono WGS 84 w co watpie
                    Po drugie: jaki maja dostep chocby techniczny do nadajników róznicowych

> PS
                    > Ale do tej pory w firmie używamy urządzeń opartych tylko na GPS i poprawkach ró
                    > żnicowych.
        • wkkr Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 12:21
          o333 napisał:

> patmate napisał:
          >
          > > A jak z zastosowaniami komercyjnymi?
          > > Pzdr
          Nie tylko dokładność jest ważna ale również czas pomiaru niezbędny do uzyskania wyniku o takiej dokładności.
          • ignorant11 Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 23:39
            wkkr napisał:

> o333 napisał:
            >
            > > patmate napisał:
            > >
            > > > A jak z zastosowaniami komercyjnymi?
            > > > Pzdr
            > > Mam oba, Glonass komercyjny jest dokładniejszy od GPSu.
            > Nie tylko dokładność jest ważna ale również czas pomiaru niezbędny do uzyskania
            > wyniku o takiej dokładności.

Dokłądnie:)) [pzoiom ufnaosci ale do kacapstwa mamy zerowy:)))

tzn przyjmujemy bład albo nawet wielbład nieskończony:)))
      • ramol6 Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 06.03.13, 21:13
        Wejdź np. na allegro.pl, w wyszukiwarkę wpisz "glonass", później zawęż wyszukiwanie "Szukaj też w opisach i parametrach". Wyskoczy mnóstwo urządzeń od navi turystycznych, poprzez telefony, po profesjonalne odbiorniki geodezyjne.
        Pozdrawiam.
        • anton_pl Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 07:08
          To nie za bardzo Misza, w razie czego bedzie wykrywał pozycje naszych wojsk, jak sie nie popsuje :D
    • mosze_zblisko_daleka Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 07:23
      Rosjanie nie potrzebują mosty...

www.flixxy.com/russian-trucks-dont-need-a-bridge.htm#.UTgxVNaeOp0
      ja ich nigdy nie zrozumiem... ;-)
      • misza_kazak Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 08:16
        mosze_zblisko_daleka napisał:

> Rosjanie nie potrzebują mosty...
        > ja ich nigdy nie zrozumiem... ;-)

Moze dlatego ze to sa Kazachi :))
        • misza_kazak P.S. 07.03.13, 08:22
          misza_kazak napisał:

> mosze_zblisko_daleka napisał:
          >
          > > Rosjanie nie potrzebują mosty...
          > > ja ich nigdy nie zrozumiem... ;-)
          >
          > Moze dlatego ze to sa Kazachi :))

P.S. Ja mam stopien lejtenanta wojsk automobilnych i nas uczono wlasnie do dowdodzenia i naprawy samochodow ciezarowych marek Ural i Zil. Na cwiczeniach opracowalismy przejscie rzeki w ford. Ural-4320 spokojnie przechodzi wode o glebokosci 1,7 metra.
      • marek_boa Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 16:34
        Mosze a ile by kosztowało zbudowanie KILKUSET mostów na Syberii o długości na przykład 300-500 kilometrów??! Bo takiej szerokości wiosną są tam rozlewiska rzek i rzeczułek?! A woda ma zazwyczaj 30 do 50 cm głębokości! Taniej jest przystosować samochody!
        -Pozdrawiam!
        • ignorant11 Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 07.03.13, 23:42
          marek_boa napisał:

> Mosze a ile by kosztowało zbudowanie KILKUSET mostów na Syberii o długości na p
          > rzykład 300-500 kilometrów??! Bo takiej szerokości wiosną są tam rozlewiska rze
          > k i rzeczułek?! A woda ma zazwyczaj 30 do 50 cm głębokości! Taniej jest przysto
          > sować samochody!
          > -Pozdrawiam!

Albo odchody:)))

Bzdura kacapie ubola nie znasz swojej syberyjskiej ojczyzny:)))

Tam fala powodxziowa przy roztopach ma 20 m :)))

Lepiej niz powódz tysiaclecia:))) co zalała Wrocław:)))
          • marek_boa Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 08.03.13, 16:57
            Kolejny raz Udowodniłeś ,że Jesteś głupszy niż Polska norma przewiduje~! Ty musisz być jednak Ukrainiec!:(
            • ramol6 Re: Glonass od dzis w pelnej gotowosci 08.03.13, 17:33
              Sądząc po poglądach, to chyba z UPA.
    • wkkr i bardzo dobrze 07.03.13, 12:19
      im więcej systemów tym większa dokładność pomiaru.
      Cała masz urządzeń jest przygotowana do równoczesnego wykorzystywania GPSu i GLONASSu
      • patmate Re: i bardzo dobrze 07.03.13, 20:26
        wkkr napisał:

> im więcej systemów tym większa dokładność pomiaru.

Systemowo nie są kompatybilne.
        Coś mi się NIE wydaje, że pracując z jednym systemem można się wspomagać satelitami drugiego.
        Więc błąd nie uśredni się.
        W GPS-ie maxymalny błąd (gdy przyjęty model geoidy WGS 84 różni się od kształtu Ziemi) dochodzi do 7 mil morskich.

Pzdr
        • crannmer Re: i bardzo dobrze 07.03.13, 20:55
          patmate napisał:
          > Coś mi się NIE wydaje, że pracując z jednym systemem można się wspomagać satel
          > itami drugiego.

Aktualne scalone odbiorniki montowane nie tylko w urzadzeniach nawigacyjnych, ale nawet w telefonach (min. iPhone od wersji 4S, Nokia Lumia 920, Samsung S3 i inne) sa w stanie pracowac jednoczesnie w obu standardach. Na ile prowadzi to do polepszenia dokladnosci pozycji, to inna sprawa.

> Więc błąd nie uśredni się.

Ano wlasnie owszem.

> W GPS-ie maxymalny błąd (gdy przyjęty model geoidy WGS 84 różni się od kształt
          > u Ziemi) dochodzi do 7 mil morskich.

Z systemami morskimi GPS nie mialem stycznosci. Natomiast moj samochodowy Becker przez dobrych kilka lat jeszcze nie mial bledu wiekszego, niz kilkanascie metrow. Chyba, ze w ogole stracil polaczenie w waskiej ulicy miedzy wysokimi budynkami.
          • o333 Re: i bardzo dobrze 08.03.13, 01:05
            crannmer napisał:

> Z systemami morskimi GPS nie mialem stycznosci. Natomiast moj samochodowy Becke
            > r przez dobrych kilka lat jeszcze nie mial bledu wiekszego, niz kilkanascie met
            > row. Chyba, ze w ogole stracil polaczenie w waskiej ulicy miedzy wysokimi budyn
            > kami.
            >
            Ja ma na jachcie oba, obok siebie.
            • ignorant11 Re: i bardzo dobrze 08.03.13, 06:30
              o333 napisał:

> crannmer napisał:
              >
              >
              > > Z systemami morskimi GPS nie mialem stycznosci. Natomiast moj samochodowy
              > Becke
              > > r przez dobrych kilka lat jeszcze nie mial bledu wiekszego, niz kilkanasc
              > ie met
              > > row. Chyba, ze w ogole stracil polaczenie w waskiej ulicy miedzy wysokimi
              > budyn
              > > kami.
              > >
              > Ja ma na jachcie oba, obok siebie.

:))) jesli ma radzieckie to jednak w trosce o włąsne zycie bazowałbym jednak na pozycji astro albo terestrycznej:)))
            • patmate Re: i bardzo dobrze 08.03.13, 10:39
              o333 napisał:

> crannmer napisał:
              >
              >
              > > Z systemami morskimi GPS nie mialem stycznosci. Natomiast moj samochodowy
              > Becke
              > > r przez dobrych kilka lat jeszcze nie mial bledu wiekszego, niz kilkanasc
              > ie met
              > > row. Chyba, ze w ogole stracil polaczenie w waskiej ulicy miedzy wysokimi
              > budyn
              > > kami.
              > >
              > Ja ma na jachcie oba, obok siebie.

Oczywiście jest to błąd szczególny, wiec w "przeciętnej" nawigacji pomijalny.

Pzdr
              • ignorant11 Re: i bardzo dobrze 08.03.13, 10:49
                patmate napisał:

> o333 napisał:
                >
                > > crannmer napisał:
                > >
                > >
                > > > Z systemami morskimi GPS nie mialem stycznosci. Natomiast moj samoc
                > hodowy
                > > Becke
                > > > r przez dobrych kilka lat jeszcze nie mial bledu wiekszego, niz kil
                > kanasc
                > > ie met
                > > > row. Chyba, ze w ogole stracil polaczenie w waskiej ulicy miedzy wy
                > sokimi
                > > budyn
                > > > kami.
                > > >
                > > Ja ma na jachcie oba, obok siebie.
                >
                > Oczywiście jest to błąd szczególny, wiec w "przeciętnej" nawigacji pomijalny.
                >
                > Pzdr

Prowadzac jacht nie musze sprawdzac GPSem czy jestem na rufie czy na dziobie:)))

Na bliskie odległosci orientuje sie wzrokowo a nie GPSem.

Co innego we mgle, ale znowu najwiekszym zagrozeniem sa inne jednostki, wiec wtedy RADAR lub AIS...
        • ignorant11 Re: i bardzo dobrze 08.03.13, 06:27
          patmate napisał:

> wkkr napisał:
          >
          > > im więcej systemów tym większa dokładność pomiaru.
          >
          > Systemowo nie są kompatybilne.
          > Coś mi się NIE wydaje, że pracując z jednym systemem można się wspomagać satel
          > itami drugiego.
          > Więc błąd nie uśredni się.
          > W GPS-ie maxymalny błąd (gdy przyjęty model geoidy WGS 84 różni się od kształt
          > u Ziemi) dochodzi do 7 mil morskich.
          >

I przy braku sowieckiego modelu geoidy bardzo watpie, aby mieli dostep do WGS 84, a przy niewspólmiernosci kartografi zachodnioej anglosaskiej, watpie aby sowieci byli w stanie choc w przyblizonym stopniu dorównac.

Oczywiscie dokłądnosci GPS sa duzo wieksze w DGPSie ale tu satki sa wspierane nadajkami naziemnymi na całym swiecie, np w Polsce na Rozewiu i Swinkowie...

To gdzie Rosjanie mieliby miec swoje nadajniki naziemne?

I dalej o ile do nawigacji morskiej wystraczy model geoidy, to lad zaburza model geoidy bo sa zmienne wysokosci i do celów geodezyjnych aby miec dokłądnosc powyzej 1cm trzeba miec lokalne mapy i wprowadzac korekty na wysokosc odbiornika
      • ignorant11 Re: i bardzo dobrze 07.03.13, 23:44
        wkkr napisał:

> im więcej systemów tym większa dokładność pomiaru.

Niekonicznie:)))

Bo róznice miedzysystemowe powinny wnosic swójn włąsny bład

Co innego w standardowym GPSie im wiecej steltek tym mniejszy bład tym mniej wielbład ma garbów::))

> Cała masz urządzeń jest przygotowana do równoczesnego wykorzystywania GPSu i GL
        > ONASSu
        • igor_uk Co lepsze? 08.03.13, 20:32
          GLONASS czy GPS ?
          Wszystko zalezy od tego,gdzie uzytkownik znajduje sie. Napewno lepszy jest GLONASS na polnocy( dla tego szwedska Swepos wybrala GLONASS),a GPS na poludniu. Generalnie GPS jest bardziej dokladny ,chociaz roznicy praktycznie niezauwazalne.
          • patmate Re: Co lepsze? 08.03.13, 21:02
            Jest jeszcze sprawa trwałości/awaryjności satelitów GLOSNASS - chyba na razie nieokreślona.
            Z GPS-em bywa że niektóre satelity latają czasem off service.
            Pzdr
            • ignorant11 Re: Co lepsze? 09.03.13, 00:36
              patmate napisał:

> Jest jeszcze sprawa trwałości/awaryjności satelitów GLOSNASS - chyba na razie
              > nieokreślona.
              > Z GPS-em bywa że niektóre satelity latają czasem off service.

Ruskie napewno beda czesciej:))
              > Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka