Dodaj do ulubionych

Zmarl Arkady Szypunow .

• bmc3i Re: Zmarl Arkady Szypunow . 27.04.13, 02:38
      igor_uk napisał:

> Dla tych,kto interesuje sie militariami,to nazwisko wiele mowi.

A sądziśz że jak ktoś interesuje sie sportem, to zna nazwisko kazdego sportowca
      • igor_uk bmc. 27.04.13, 10:50
        Oczywiscie,ze nazwisko kazdego sportowcca nie zna,ale tych wybitnych powinien znac.
        • marek_boa Re: Igor. 27.04.13, 16:03
          Trochę ,Żeś Poleciał z tą zajawką a pro po zestawu 96K6! Akurat Arkadij Giergijewicz Szipunow nie miał z tym zestawem wiele wspólnego - pomagał przy konstruowaniu działek 2A38, nie był ani głównym konstruktorem ani wiodącym! Nic to oczywiście zasług jego nie umniejsza bo większość obecnie używanej broni strzeleckiej w WWS,WMF i SW kalibru 23/30mm to0 jego konstrukcje!
          -Pozdrawiam!
          P.S. Miał też na koncie jeden typ pistoletu:
          ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%A8-18
          A teraz w nie długim czasie Specnaz zostanie uzbrojony w karabin snajperski jego konstrukcji!
          • igor_uk Bo ja wiem,czy polecialem:-))) 27.04.13, 16:52
            Печaльнaя нoвocть пришлa из Тyлы. Нa 86-м гoдy жизни cкoнчaлcя знaменитый кoнcтрyктoр-oрyжейник Аркaдий Шипyнoв. Пoчти пoлвекa oн вoзглaвлял Тyльcкoе кoнcтрyктoрcкoе бюрo прибoрocтрoения, зaвoевaвшее мирoвyю извеcтнocть и aвтoритет. Мнoгие егo рaзрaбoтки были приняты нa вooрyжение coветcкoй, a зaтем и рoccийcкoй aрмии.

Среди них - зенитные рaкетнo-пyшечные кoмплекcы "Пaнцирь", прoтивoтaнкoвые кoмплекcы "Кoрнет", aртиллерийcкие "Крacнoпoль" и "Китoлoв". 9 мaя пo Крacнoй плoщaди прoедет oднa из пocледних нoвинoк КБ, ещё oднo детище Шипyнoвa - кoмплекc "Пaнцирь С1". Зacлyги кoнcтрyктoрa вcегдa выcoкo ценилиcь гocyдaрcтвoм - в СССР емy трижды дaвaли Гocпремию, в coвременнoй Рoccии - двaжды.

wiecej :
            www.1tv.ru/news/social/231753
            • marek_boa Re: Bo ja wiem,czy polecialem:-))) 27.04.13, 17:05
              Igor ja Ciebie rozumiem i nie mam zamiaru umniejszać zasług takiego wybitnego konstruktora jakim był Szipunow ale bycie dyrektorem lub szefem jakiegoś biura/zakładu wcale nie obliguje do nazywania produkcji "jego dziełem"!
              -Pozdrawiam!
              • igor_uk Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 27.04.13, 17:21
                Nie pisalem,ze "Pancir 1" jest dzielo Szypunowa,a napisalem,do tego w cudzyslowu : ostatnie "dziecko".
                W tekscie,ktore zacytowalem,rowniez pisze sie :
                "ещё oднo детище Шипyнoвa - кoмплекc "Пaнцирь С1" .
                Zreszta,to drobne szczegoly.Nazwisko Szypunowa jest bardzo dobrze znano i tak.
                • marek_boa Re: Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 27.04.13, 17:47
                  No i wszystko jasne!:)
                  -Pozdrawiam!
                • bmc3i Re: Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 28.04.13, 04:31
                  igor_uk napisał:

> Nie pisalem,ze "Pancir 1" jest dzielo Szypunowa,a napisalem,do tego w cudzyslo
                  > wu : ostatnie "dziecko".
                  > W tekscie,ktore zacytowalem,rowniez pisze sie :
                  > "ещё oднo детищ&
                  > #1077;
                  Шипyнoвa - кoмпl
                  > 3;екc "Пaнцирь С1" .
                  > Zreszta,to drobne szczegoly.Nazwisko Szypunowa jest bardzo dobrze znano i tak.

E tam. Nazwiska konstruktorów znane były w XIX wieku, gdy jeden człowiek w pojedynke konstruował okret podwodny. Dzisiaj, w czaach gdy nad wszystkim pracują całe sztaby tysiecy ludzi, przypisywanie konsrukcji jednemu czlowiekowi, jest bałwochalstwem.

Zawsze zresztą mnie to razieło u Was. Niezaleznie jak wysoko cenie np. zmarłego nei tak dawno Kowaljewa (a'propos, intersujesz sie militariami - i wiesz kto to taki? Bo np. kazak nei wiedział. Na pewno w swojej dziedzinie nie był mniejszy, a raczej wiekszy niż Szypunow w swojej.) Wracajac do rzeczy, niezaleznie od tego jak wysoko go ceniłem, razilo mnie przypisywanie imieniie jemu, konstrukcji niezwykle skomplikowanych - nieporównywalnie bardziej niz SAM - maszyn, nad ktorych konstrukcja pracoały w rzeczywistosci tysiace ludzi w całym ZSRR.

To jakby jednemu człowiekowi przypisac konstrukcje B-2, czy innego Trident.
                  • marek_boa Re: Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 28.04.13, 12:23
                    Trochę Przesadzasz Matrek! Co z tego ,że nad wszystkim pracują całe sztaby ludzi jak za to aby ta praca przyniosła efekt odpowiedzialny jest zazwyczaj jeden człowiek?!
                    Matrek każdy ma swoją dziedzinę konika - Miszka za to na pewno wie kto to był Leonid Nikołajewicz Karcew (zmarł 13 kwietnia tego roku) - a Ty będziesz musiał Poszukać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka