igor_uk 26.04.13, 18:37 Dla tych,kto interesuje sie militariami,to nazwisko wiele mowi. A to ostatnie "dziecko" Szypunowa : ???????-?1. ????????? ?? ???????? ???????? ??, 2006 ???. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Zmarl Arkady Szypunow . 27.04.13, 02:38 igor_uk napisał: > Dla tych,kto interesuje sie militariami,to nazwisko wiele mowi. A sądziśz że jak ktoś interesuje sie sportem, to zna nazwisko kazdego sportowca Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk bmc. 27.04.13, 10:50 Oczywiscie,ze nazwisko kazdego sportowcca nie zna,ale tych wybitnych powinien znac. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Igor. 27.04.13, 16:03 Trochę ,Żeś Poleciał z tą zajawką a pro po zestawu 96K6! Akurat Arkadij Giergijewicz Szipunow nie miał z tym zestawem wiele wspólnego - pomagał przy konstruowaniu działek 2A38, nie był ani głównym konstruktorem ani wiodącym! Nic to oczywiście zasług jego nie umniejsza bo większość obecnie używanej broni strzeleckiej w WWS,WMF i SW kalibru 23/30mm to0 jego konstrukcje! -Pozdrawiam! P.S. Miał też na koncie jeden typ pistoletu: ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%A8-18 A teraz w nie długim czasie Specnaz zostanie uzbrojony w karabin snajperski jego konstrukcji! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Bo ja wiem,czy polecialem:-))) 27.04.13, 16:52 Печaльнaя нoвocть пришлa из Тyлы. Нa 86-м гoдy жизни cкoнчaлcя знaменитый кoнcтрyктoр-oрyжейник Аркaдий Шипyнoв. Пoчти пoлвекa oн вoзглaвлял Тyльcкoе кoнcтрyктoрcкoе бюрo прибoрocтрoения, зaвoевaвшее мирoвyю извеcтнocть и aвтoритет. Мнoгие егo рaзрaбoтки были приняты нa вooрyжение coветcкoй, a зaтем и рoccийcкoй aрмии. Среди них - зенитные рaкетнo-пyшечные кoмплекcы "Пaнцирь", прoтивoтaнкoвые кoмплекcы "Кoрнет", aртиллерийcкие "Крacнoпoль" и "Китoлoв". 9 мaя пo Крacнoй плoщaди прoедет oднa из пocледних нoвинoк КБ, ещё oднo детище Шипyнoвa - кoмплекc "Пaнцирь С1". Зacлyги кoнcтрyктoрa вcегдa выcoкo ценилиcь гocyдaрcтвoм - в СССР емy трижды дaвaли Гocпремию, в coвременнoй Рoccии - двaжды. wiecej : www.1tv.ru/news/social/231753 Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Bo ja wiem,czy polecialem:-))) 27.04.13, 17:05 Igor ja Ciebie rozumiem i nie mam zamiaru umniejszać zasług takiego wybitnego konstruktora jakim był Szipunow ale bycie dyrektorem lub szefem jakiegoś biura/zakładu wcale nie obliguje do nazywania produkcji "jego dziełem"! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 27.04.13, 17:21 Nie pisalem,ze "Pancir 1" jest dzielo Szypunowa,a napisalem,do tego w cudzyslowu : ostatnie "dziecko". W tekscie,ktore zacytowalem,rowniez pisze sie : "ещё oднo детище Шипyнoвa - кoмплекc "Пaнцирь С1" . Zreszta,to drobne szczegoly.Nazwisko Szypunowa jest bardzo dobrze znano i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 27.04.13, 17:47 No i wszystko jasne!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 28.04.13, 04:31 igor_uk napisał: > Nie pisalem,ze "Pancir 1" jest dzielo Szypunowa,a napisalem,do tego w cudzyslo > wu : ostatnie "dziecko". > W tekscie,ktore zacytowalem,rowniez pisze sie : > "ещё oднo детищ& > #1077; Шипyнoвa - кoмпl > 3;екc "Пaнцирь С1" . > Zreszta,to drobne szczegoly.Nazwisko Szypunowa jest bardzo dobrze znano i tak. E tam. Nazwiska konstruktorów znane były w XIX wieku, gdy jeden człowiek w pojedynke konstruował okret podwodny. Dzisiaj, w czaach gdy nad wszystkim pracują całe sztaby tysiecy ludzi, przypisywanie konsrukcji jednemu czlowiekowi, jest bałwochalstwem. Zawsze zresztą mnie to razieło u Was. Niezaleznie jak wysoko cenie np. zmarłego nei tak dawno Kowaljewa (a'propos, intersujesz sie militariami - i wiesz kto to taki? Bo np. kazak nei wiedział. Na pewno w swojej dziedzinie nie był mniejszy, a raczej wiekszy niż Szypunow w swojej.) Wracajac do rzeczy, niezaleznie od tego jak wysoko go ceniłem, razilo mnie przypisywanie imieniie jemu, konstrukcji niezwykle skomplikowanych - nieporównywalnie bardziej niz SAM - maszyn, nad ktorych konstrukcja pracoały w rzeczywistosci tysiace ludzi w całym ZSRR. To jakby jednemu człowiekowi przypisac konstrukcje B-2, czy innego Trident. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Marek,jedno slow,a zmienia wszystko. 28.04.13, 12:23 Trochę Przesadzasz Matrek! Co z tego ,że nad wszystkim pracują całe sztaby ludzi jak za to aby ta praca przyniosła efekt odpowiedzialny jest zazwyczaj jeden człowiek?! Matrek każdy ma swoją dziedzinę konika - Miszka za to na pewno wie kto to był Leonid Nikołajewicz Karcew (zmarł 13 kwietnia tego roku) - a Ty będziesz musiał Poszukać! Odpowiedz Link Zgłoś