stasi1 13.07.13, 01:39 Jak to z nimi jest na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marek_boa Re: emerytury wojskowe 13.07.13, 02:03 A to zależy od stopnia z jakim odchodzi się pod kapelusz! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Mi chodzi o zasady 13.07.13, 07:40 W Polsce są po 15latach(40% ostatniego wynagrodzenia)pracy. Po 29 maksymalna(75%). Do tego dochodzi odprawa w setkach tysięcy złotych.Oczywiście to wszystko nie tyczyło się biskupa polowego Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 08:14 Zasady ujęte są w grubych tomach ustaw, rozporządzeń i zarządzeń. O emeryturach decyduje państwo. Kiedyś, kiedy służba była bardziej powszechna, a ustawa pragmatyczna nie ograniczała rozwoju zawodowego pierwsze wykruszenia następowały po ok. 15-tu latach. Dzisiaj o wiele szybciej. Państwo to cyniczna struktura. Jak stara rzymska dziwka.Wstępującemu do służby obiecuje, w trakcie służby eksploatuje żołnierza do granic możliwości, a do odchodzącego na emeryturę państwo ma żal. Ma żal, że musi mu płacić to, co obiecało dawno temu. Wobec faktu, że w budżecie państwa zawsze brakuje na wszystko państwo napuszcza opinię publiczną na mundurowych emerytów. Na emerytów wojskowych napuszcza, ale na górników już nie. Dlaczego? Bo państwo górników się boi, a byłych mundurowych ma w d... Miało w trakcie służby i ma teraz też. Gdyby tylko jeszcze nie trzeba było im płacić emerytur...... Z tymi odprawami to mity wynikające z nieznajomości realiów. Państwo płaci 12 pensji od razu, ale przez rok nie płaci nic. A 6-cio miesięczna odprawa? Zależy z jakiego poziomu się idzie na emeryturę. A te setki tysięcy to mit szermowany przez państwo dla wkur...nia gawiedzi i zazdrośników. Wystarczy wziąć kalkulator i policzyć. Proponuję wejść na niezależne forum o wojsku i przeczytać, jak ma żyć za 2300 PLN (brutto) wyeksploatowany major po 30-tu latach służby. Albo były chorąży z czwórką dzieci w garnizonowym zadupiu. takich jest większość, ale "niezależni" dziennikarze piszą tylko o emeryturach generalskich, dla wkur..nia gawiedzi i zazdrośników. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu odyn chyba żartujesz 13.07.13, 09:48 Mieszkam na osiedlu domó zbudowanych przez wojskową spółdzielnię. 3/4 moich sąsiadów to emerytowani oficerowie. Za płotem mam 51 letniego ppłk z emeryturą (ja niepytam ale ludzie się chwalą) 4900 netto. Naprzeciw mam pułkownika który kasuje prawie 6000. Może ma 55 lat. Bez jaj - macie - wy żółnierze specjalne przywileje zatem KU R W A przynajmniej to doceńcie. Bo z moich podatków to płacone!!! Macie te emerytury 3 razy za wysokie, odchodzicie 15 lat wczęśniej niż inni i JESZCZE JESTEŚCIE NIEZADOWOLENI??? no żesz was za k u rwa niemyta pi e rdolona twarz! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: odyn chyba żartujesz 13.07.13, 11:08 A może dałbyś sobie na wstrzymanie? Państwo nie robi łaski tym, których przyjęło do służby na określonych przez siebie warunkach. A u ciebie jest inaczej? Podajesz przykłady z "górnej półki" Ilu ich jest wobec pozostałej emerytalnej masy? Punk widzenia zależy od punktu siedzenia. Przywileje? A proszę bardzo: 11 lat poza domem, dzieci się darły ze strachu, gdy je wyjmowałem z łóżeczka, bo zapomniały jak wygląda ojciec, wczasy we wszystkich możliwych miejscach na świecie ze strzelaniem i bombami przydrożnymi, praca od szóstej do szóstej dnia następnego, zmarnowane zdrowie. Mam dalej? I co? Myślisz, że państwo nie wiedziało, że mnie i podobnych eksploatuje ponad miarę? Dawno temu, gdy robiłem maturę moi koledzy śmiali się ze mnie i szydzili, że oni wolą 1000 na spocznij niż 2000 na baczność. Dzisiaj żyją rzeczywiście za 1000 i im nie zazdroszczę, ale przy goleniu mówię sobie, że było warto. A z podatkami mi nie wyjeżdżaj. Ja też je płacę. PS. A ty do jakiej grupy się zaliczasz? Zazdrośników? Trzeba było pójść w moje ślady. Spełnić wszystkie warunki państwa w tym zakresie i godzić się na świadome ograniczenie wszelkich prawie praw. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 11:36 Tak źle to ten chorąży nie ma.Ponad 300tys na życie w cywilui 3600 brutto co miesiąc. Więc skąd u ciebie u majora te 2300? www.polityka.pl/rynek/1530087,1,dlaczego-mundurowym-spieszno-do-emerytury.read Inna sprawa że kiedyś opowiadali jak ma żyć górnik za 1800 co miesiąc? Ale nie powiedział ten górnik że spłaca kredyt za 2500zł. Więc może było tak i w tym twoim majorem? Że ma 2300 po odliczeniu mieszkania jedzenia i urlopu w Egipcie Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 11:42 Kolego, a o starym portfelu sprzed 1994 roku słyszałeś? Ówczesne przepisy pozwalały na takie cuda, że dowódca dywizjonu (major), który poszedł na emeryturę o 2 lata przed swoim podwładnym - chorążym meteo dostaje emeryturę mniejszą niż ten chorąży. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 11:58 Ciekawe jakie zasady były przechodzenia na emeryturę przed 94 rokiem? Czyżby PRL mniej dbał o swoich ,,strażników porządku".(Milicja i wojsko chyba zawsze mieli takie same emerytury?) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:20 Za czasów PRL-u powszechnym było, że państwo nie chciało wypuszczać na emeryturę. Pod płaszczykiem "potrzeby sił zbrojnych" robiono wszystko, aby kandydatowi na emeryta życie utrudnić i od decyzji odwieść. :-)) Po 1989 roku władza zderzyła się z nadmiernie rozdęta armią i milicją. Wtedy powstały przepisy, z których korzysta agent Tomek i inni młodociani emeryci. Wojsko nigdy nie miało takich samych emerytur. Z zasady w wojsku były nieco niższe. Tak jest do dzisiaj, gdy to podinspektor policji (podpułkownik) ma emeryturę pułkownika z wojska. Aby nie było wątpliwości: uważam te 15 lat za czynnik demoralizujący. Obecne przepisy są sprawiedliwe. Sam "odsłużyłem" ponad 37 lat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:31 Akurat z milicją to chyba nie było problemu, po prostu nie przechodzili weryfikacji i na szczaw(na emeryturę?). Jak w jednym zdaniu o czymś możesz powiedzieć że sprawiedliwe i demoralizujące? Jak już trafiłem do wojska to myślałem żeby jednak ,,przepisać " się z niego do WATu. Teraz w ogóle myślę że najlepiej było by od razu do niego iść. Spokój(może nie do końca) A na normalną to pewnie do 70 roku życia będzie się czekać i niedługo pełna emerytura była by.Nie wierze że uda mi się przejść przy aktualnych 67 latach, system padnie Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:48 Ci ,którzy nie przeszli weryfikacji a nie mieli wysłużonych lat nie mieli możliwości prawnych przejść na emeryturę! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:35 Nie znasz obecnych przepisów? To 25 lat i nie szybciej niż po 55 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:50 Zapomniałem dodać: Emerytura liczona jest od wysługi, stanowiska i stopnia plus dodatki. Pełna wysługa, to 28 lat 6 miesięcy i 1 dzień. Sprawę stopnia i stanowiska załatwia grupa uposażenia, a dodatki, to inna bajka. Za służbę w szczególnie ciężkich warunkach (patrz przepisy) są dodatki finansowe, a za służbę w ciężkich warunkach liczy się (ogólnie ) "jeden rok za półtora". Dzięki temu ktoś, kto ma 45 lat "obliczeniowych" bierze emeryturę za 28 lat, 6 miesięcy i 1 dzionek niezależnie od tego, czy jest w starym, czy też nowym portfelu. I tu jest kolejny "ból" starych emerytów, byłych spadochroniarzy i płetwonurków. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:46 Nie,nie mieli takich samych emerytur nigdy! Teraz też nie są takie same! Śmiem twierdzić ,że moja emerytura po przesłużeniu 25 lat jest wyższa niż Odyna po 37 latach i to pomimo tego ,że mam stopień niżej (po "przeliczeniu" stopnia oczywiście)! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 12:52 Potwierdzam, ale nie zazdroszczę, co jak na Polaka dziwne być musi! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 13:09 I znowu Dałeś dowód ,że nie Jesteś "prawdziwym Polakiem"! Dziwię się tylko ,że się Przyznałeś - tak bez bicia???! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 14:00 Chłopie, skądeś wytrzasnął te 300 tys na życie? :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 14:16 odyn jestem daleko przed emeryturą niczego nikomu nie zazdroszczę i mam swobodę finansową Ale proszę - jesteś beneficjentem NIESPRAWIEDLIWEGO systemu! Wasze emerytury są wypłącane za szybko i za wysokie. Oczywiście, że masz inne zdanie. Nie zmienia to sytuacji. Nie doceniasz tego? Twój problem. jeep Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 14:41 Dlaczego nie czytasz ze zrozumieniem? Ja napisałem, że emerytura po 15-tu latach jest niesprawiedliwa. Ja "odpękałem" 2 razy tyle z 7-mio letnią dokładką. Lat "obliczeniowych" miałem 43. Za "strachowe" za granicą i wojska pdes. To o co tobie chodzi? Chcesz sprawiedliwości? Podskocz górnikom, albo czytaj Platona. Jedno nas łączy; mamy swobodę finansową:-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 15:04 Szczerze pisząc też nie za bardzo rozumiem?! Przecież nikt nikomu nie bronił zostać zawodowym żołnierzem (dziś ten termin brzmi dziwnie) lub policjantem?! Patrzenie na przywileje a pomijanie zagrożeń wiążących się z wykonywaniem tych zawodów jakoś mnie to małostkowością trąci?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 15:07 To proste. Koledzy uczestniczą na forum, ale nie uczestniczyli na pogrzebach z Iraku i Afganistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 15:55 Odynie ależ wcale nie trzeba wyjeżdżać na misje aby uczestniczyć w pogrzebach kolegów! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 zasady 13.07.13, 22:50 jeepwdyzlu napisał: > jesteś beneficjentem NIESPRAWIEDLIWEGO systemu! > Wasze emerytury są wypłącane za szybko i za wysokie. Jak jest sprawiedliwie, kto definiuje to "sprawiedliwie" i dlaczego akurat Ty? Wyjaśnij, odwołując się do wspólnych w naszym społeczeństwie idei i wartości i z powołaniem na źródła (za "wydaje się", "moim zdaniem" albo "wszyscy o tym wiedzą" komisja przyznaje 0 (zero) punktów). A teraz chciałbym zwrócić nieśmiało uwagę, że: 1. Nikt nikogo nie zmusza do bycia żołnierzem czy policjantem, 2. Emerytury Odyna, Marka-boa i przynajmniej kilkuset tysięcy innych emerytów resortowych są objęte "ochroną praw nabytych", co potwierdził, będzie parę lat temu w wyroku bodaj Trybunał Konstytucyjny. Jedyny wyjątek zrobił dla emerytur SB-eków, ale ani Odyna ani Marka mimo wysiłków ignoranta do tej kategorii zaliczyć się nie da ;-) Innymi słowy - zmiana będzie możliwa wyłącznie w przypadku bankructwa III RP. Fakt - Najlepszy Rząd Tysiąclecia intensywnie nad tym pracuje, ale mimo wszystko jeszcze trochę - czasu i pieniędzy - zostało. 3. Jedyne co można zmienić, to zasady dla tych, którzy obecnie wstępują na służbę - co JUŻ zrobiono, ztcp gdzieś tak w okolicy I etapu okradania klientów OFE. Pierwszym widocznym efektem było załamanie się rekrutacji do WS i zmuszenie ich do poszerzenia bazy (ztcp zaczęli przyjmować nie tylko żołnierzy, ale jak leci wszystkich, którzy zdadzą testy). Jak ćwierkają wiewiórki problemu pilotów i obsługi technicznej F-16 też jakoś te zmiany nie rozwiązały, a jakby wprost przeciwnie. Podsumowanie: ludzie nie są głupie, no może prócz lemingów, łapiących się na kolejną ustawkę propagandzistów rządu. Efektywnym gliną albo żołnierzem można być lat 10, 20 czy 30 - w zależności od specjalizacji. W żaden sposób nie ponad 40, jak to sobie Rząd Jego Tuskowości umyślił. Dlatego, jeśli chce się w ogóle jakiś ludzi zatrudnić, to można: albo zapłacić ludkom taką sobie kasę i dać równie taką sobie, ale pewną emeryturę - albo zapłacić dużo i z góry zapowiedzieć, że jak przestaną być przydatni, to się muszą przebranżowić. Pierwszy wariant imo jest gorszy, ale minimalizuje nakłady konieczne "tu i teraz", wariant drugi obowiązuje np. w Izraelu (jak opisał go Mosze) czy USA. Natomiast u nas rząd wpadł na pomysł systemu trzeciego: słabo płacą, ale "za to" szybko dają kopa. To nie zadziała, ale tym się ktoś będzie martwił za parę lat, a tu właśnie budżet pi.....nął i się deficytu nie da zwiększyć bez zagrożenia sądem, więc... Ale żeby rząd liberałów odwoływał się do sprawiedliwości społecznej? :-o pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu wy trepy jednak nic nie kumacie 14.07.13, 09:28 Jak jest sprawiedliwie, kto definiuje to "sprawiedliwie" i dlaczego akurat Ty? --------------- tak jak ja myśli 30 milionów Polaków i jeszcze się waszymy tłustym dupom przyjrzymy Wyjaśnij, odwołując się do wspólnych w naszym społeczeństwie idei i wartości i z powołaniem na źródła (za "wydaje się", "moim zdaniem" albo "wszyscy o tym wiedzą" komisja przyznaje 0 (zero) punktów). ---------------- nic ci trepie wyjaśniać nie będę A teraz chciałbym zwrócić nieśmiało uwagę, że: 1. Nikt nikogo nie zmusza do bycia żołnierzem czy policjantem, ---------------- chamski argument do SB też nikogo siłą nie namawiali 2. Emerytury Odyna, Marka-boa i przynajmniej kilkuset tysięcy innych emerytów resortowych są objęte "ochroną praw nabytych", co potwierdził, będzie parę lat temu w wyroku bodaj Trybunał Konstytucyjny. ---------------------------- Trybunał to pi... gó no prawda innym się prawa nabyte zmienia jak chce - vide wydłużenie czasu pracy do 67 lat Jedyny wyjątek zrobił dla emerytur SB-eków, ale ani Odyna ani Marka mimo wysiłków ignoranta do tej kategorii zaliczyć się nie da ;-) Innymi słowy - zmiana będzie możliwa wyłącznie w przypadku bankructwa III RP. ---------------------------- już niedługo! Fakt - Najlepszy Rząd Tysiąclecia intensywnie nad tym pracuje, ale mimo wszystko jeszcze trochę - czasu i pieniędzy - zostało. ------------------------------ nie liczyłbym na to! Normalnym Forumowiczom powtórzę: macie te swoje emeryturki - fajnie! Ale MIEJCIE ŚWIADOMOŚĆ, że są za wysokie, za szybko Wam wypłącane, nie pie...ie o pogrzebach w Iraku (nikt Was tam siłą nie wysyłał a i zginęło Was tam mniej niż robotnikó na budowach w Polsce) Rozumiem, że głupio kasować szmal WIEDZĄC że się udało, że system Wam odpłaca jak gliniarzom - ale tak jest. Inteligentny człowiek wzrusza ramionami i się CIESZY, a nie dorabia ideologię! Pytanie - jesteście inteligentni czy tylko durne trepy? jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: wy trepy jednak nic nie kumacie 14.07.13, 12:04 Znaczy się w życiu Ci się nie udało i za mało Zarabiasz?! To się było uczyć!:) - Udało Ci się mnie rozśmieszyć!:) Akurat Polacy najbardziej zazdroszczą wypłat i emerytur nie policjantom i żołnierzom tylko różnym prezesom ,bankierom tudzież politykom! - Mogą mnie w kant du..y cmoknąć!:) - Akurat Jasiol nie jest ani zawodowym żołnierzem ,ani policjantem - tylko po prostu myśli! - Znaczy się o prawie też nie Masz pojęcia?! Napiszę dla NIENORMALNYCH forumowiczów - nikt i nic nikomu nie zabraniał aby wybrać sobie taki a nie inny zawód! Głupio?! A kto Ci takich głupot do główki nakładł?! Bardzo fajnie jest brać dużą emeryturę , mniej fajnie jest ją wysłużyć! Tylko co Ty możesz o tym wiedzieć?! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: wy trepy jednak nic nie kumacie 15.07.13, 08:11 Ze smutkiem stwierdzam, że argumenty zastępujesz inwektywami i zniżasz się do poziomu i... i n... Szkoda. Pogróżki zostaw takim, jak ty sam. Słabym, zazdrosnym i zakompleksionym, bo jakoś nie mogę się tego przestraszyć. Na koniec dyskusji stwierdzam, że z moich pieniędzy leczy się twoja rodzina. Nie wierzysz? Tak jest w rzeczywistości, bo płacę dwie składki ubezpieczenia zdrowotnego, dwie składki chorobowe, jedną składkę rentową, jedną składkę emerytalną i dwa podatki od wynagrodzeń. To są naprawdę duuuuże pieniądze. To kto tu kogo utrzymuje? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: wy trepy jednak nic nie kumacie 16.07.13, 08:03 z twoich pieniędzy??????????????? to nie są TWOJE PIENIADZE.ty zapłaciłeś haracz-zresztą zgodnie z prawem. jak napisał boa-nikt nie był nigdy zobowiązany do wstepowania do słuzby w organach. ty wybrałeś płacenie podwójnych składek.i to był tylko TWÓJ WYBÓR. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 napisz to samo, nie używając... 16.07.13, 13:12 ...bluzgów, to pogadamy. pozdrawiam z nadzieją jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Akurat nic rząd złego dla 14.07.13, 23:08 wojskowych nie zrobił. Rzeczywiście tylko wydłużył tym nowo wstępującym do służby czas, minimum 25 lat. Z uposażenia na emeryturze już nie obniżył. Po 29 latach służby dostają maksymalną emeryturę. Państwo tylko zaoszczędzi (trochę ) za około 20 lat. Co do emerytur Marka i innych można było zrobić pewien manewr. Ze względu na przedłużenie służby nowo wstępujących dostają oni dodatek emerytalny nie będący wliczany do emerytury. Siłą rzeczy obecna emerytury były by niższe Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Akurat nic rząd złego dla 15.07.13, 17:28 stasi1 napisał: > wojskowych nie zrobił. Nie masz racji. > ...wydłużył tym nowo wstępującym do służby czas, minimum 25 lat. Weź nie siej propagandy, ok? Jeśli na emeryturę musisz pracować dłużej, to znaczy, że realne uposażenie (liczone jako suma "na rękę" + wszelakie dodatki - tutaj się właśnie liczy m.in. kiedy i jaka emerytura) maleje. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 07:40 Tym bardziej, że emerytura nie będzie naliczana od ostatniego uposażenia, ale zliczana na podstawie średniej za ostatnie (chyba) 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 13:16 odyn06 napisał: > Tym bardziej, że emerytura nie będzie naliczana od ostatniego uposażenia, ale zliczana na > podstawie średniej za ostatnie (chyba) 10 lat. To są szczegóły techniczne, przy dosyć ogólnym poziomie naszych rozważań nieistotne, acz dosyć typowe dla kraju wojującej biurokracji, której się wydaje, że przy pomocy mnożenia wyjątków da się ludków oszwabić. Tymczasem ludki en masse głupie nie są i efekty widać przy rekrutacji. pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 08:02 Ale tylko dla nowo wstępujących. Ale po tych 25 latach służby będą mieli takie same emerytury co i służą teraz. Państwo tylko zyska na tym że mniej będzie tych co odchodzić będą po 15 latach.Ogólnie mniej tych emerytów(jak billi co się chwali stażem emerytalnym 30lat) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 08:29 A co? Mieliby wyzdychać jeden dzień po pójściu na emeryturę, aby cię zadowolić i ministra finansów? Czy nie czujesz, że przekraczasz granicę absurdu? Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 09:11 Ależ Panowie- nikt nikomu nie bronił wstapić do mundurówki i "cieszyć się" emeryturą po 15 latach. Ja im nie żałuję, bo zryty czerep (bez obrazy) po kilkunastu/- dziesięciu latach służby to też koszt tych "wspaniałych" apanaży. A przejście "pod kapelusz" to też trauma (zwłaszcza dla oficerów)- bo nagle nikt cię nie słucha i generalnie ma w d... co do niego mówisz. DLatego wskaźnik "linkowych" w tych zawodach jest wyższy niż u reszty społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Skoro w innych państwach 17.07.13, 21:46 ta pełna 75%emerytura jest po 35 latach czemu u nas by nie mogło tak być? Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 13:26 stasi1 napisał: > Ale tylko dla nowo wstępujących. Ale po tych 25 latach służby będą mieli takie > same emerytury co i służą teraz. Państwo tylko zyska na tym że mniej będzie tych co > odchodzić będą po 15 latach. No - znaczy się dowalili specjalsom, lotnikom, informatykom i inszym wysokiej klasy specjalistom z którymi już teraz jest największy problem. Naprawdę Ci się wydaje, że 40-letni "operator" Gromu, to jest to, o co nam chodzi? Natomiast nowy system zupełnie nie rusza gaciowych, np. z mojego ulubionego 2 korpusu. Człowiek sobie pogra w tenisa, popływa, przejdzie się ze znajomymi po Kazimierzu i jakoś te 25 lat upłyną... pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 13:33 Pocieszę cię. Drugi korpus się likwiduje. Moim zdaniem o 10 lat za późno, ale to nie wojskowi o tym decydowali. Premier z Krakowa i jego kamaryla + Klich. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
cie778 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 13:52 odyn06 napisał: > Pocieszę cię. Drugi korpus się likwiduje. E tam, nie wierzę. Właśnie świeżo skończyli remont ogrodzenia i trawniczka wokół basenu, kortów i pakerni. Jeżdżę tamtędy co drugi dzień, budynki wyglądają lepiej niż niedalekie klasztorne ;-) > Moim zdaniem o 10 lat za późno, ale to nie wojskowi o tym decydowali. Premier z Krakowa > i jego kamaryla + Klich. Ale premier z Krakowa to coś do powiedzenia miał tak pod koniec 2001 roku, potem było już tylko dużo zamieszania i kapeluszy na plakatach i Kleparzu. Z drugiej strony muszę przyznać zasługi Klichowi. Chyba nigdzie i nikt nie wykombinował dowództwa operacji specjalnych na terenie, na który jest swobodny wgląd z górek w parku obok... pozdrawiam jasiol Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 13:59 > E tam, nie wierzę. Właśnie świeżo skończyli remont ogrodzenia i trawniczka wokó > ł basenu, kortów i pakerni. Jeżdżę tamtędy co drugi dzień, budynki wyglądają le > piej niż niedalekie klasztorne ;-) A stołówkę? Pamiętaj- jak w jednostce remontują stołówkę, znaczy będą ja rozwiązywać ;-) Stara wojskowa prawda z lat III RP ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Akurat nic rząd złego dla 16.07.13, 14:11 Potwierdzam tą tendencję. :-)) W 1993 roku przejmowaliśmy lotnisko poradzieckie w Kęszycy (Kluczewo) k. Stargardu Szczecińskiego. To co rzucało się dosłownie w oczy to nowa stołówka z nowymi urządzeniami kuchennymi. Nigdy nie używana - została oczywiście potem rozkradziona. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Akurat nic rząd złego dla 17.07.13, 09:08 > Nigdy nie używana - została oczywiście potem rozkradziona. Oj tam rozkradziona- zagospodarowana gospodarczo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A widzisz, sam jesteś ofiarą tych nagonek. 16.07.13, 13:31 odyn06 napisał: > Zasady ujęte są w grubych tomach ustaw, rozporządzeń i zarządzeń. O emeryturach > decyduje państwo. > Kiedyś, kiedy służba była bardziej powszechna, a ustawa pragmatyczna nie ograni > czała rozwoju zawodowego pierwsze wykruszenia następowały po ok. 15-tu latach. > Dzisiaj o wiele szybciej. > Państwo to cyniczna struktura. Jak stara rzymska dziwka.Wstępującemu do służby > obiecuje, w trakcie służby eksploatuje żołnierza do granic możliwości, a do odc > hodzącego na emeryturę państwo ma żal. Ma żal, że musi mu płacić to, co obiecał > o dawno temu. > Wobec faktu, że w budżecie państwa zawsze brakuje na wszystko państwo napuszcza > opinię publiczną na mundurowych emerytów. Na emerytów wojskowych napuszcza, al > e na górników już nie. > Dlaczego? > Bo państwo górników się boi, a byłych mundurowych ma w d... Miało w trakcie słu > żby i ma teraz też. No widzisz, ładnie napisałeś o tym napuszczania przez państwo (choć to robią głównie mass-media) na mundurowych, a teraz sam dajesz się ponieść napuszczaniu ludzi przez tych samych gnojków na górników. Górnicy także pracują w podłych warunkach, często zostają kalekami, więc dlaczego im mają się nie należeć emerytury tak jak wojskowym i policjantom? Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: A widzisz, sam jesteś ofiarą tych nagonek. 16.07.13, 13:55 Chyba niezbyt dobrze mnie zrozumiałeś. Ja pisałem o napuszczaniu na mundurowych i górników. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: Mi chodzi o zasady 13.07.13, 08:15 no własnie przez to Polska chyba zbankrutuje dobrze ze sie to juz zmienia jak mozna puszczac tak wczesnie na emeryture nie dosc ze pracuja najkrucej to biora stosunkowo najwyzsze emerytury no i jak juz przywilej w postaci wczesniejszej emerytury to jaki prawem jeszcze odprawe w setkach tysiacach dodatkowo im dają ... to chore, powinni to zastopowac już 15 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
wladca_pierscienii Re: chodzi o NOWE zasady 14.07.13, 13:08 stasi1 napisał: > W Polsce są po 15latach(40% ostatniego wynagrodzenia)pracy. Po 29 maksymalna(75 > %). jakiś rok 1,5 roku temu się zmieniło służby mundurowe (wojsko, policja, celnicy, służby więzienne, ABW, BOR itp.) mają mieć prawo do pierwszej/najmniejszej emerytury po 20 latach służby i bodajże 55 latach życia Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: chodzi o NOWE zasady 14.07.13, 13:11 to że są nowe dla nowoprzyjętych to mało zobaczycie, że ci którym się wydaje, że mają zapewnione miękkie lądowanko - jeszcze się zdziwią... Wszystkich - i górników, żołnierzy, prokuratorów - czeka lądowanie w zus jak każdego a swoje prawa nabyte wysyłajcie do papieża jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: chodzi o NOWE zasady 14.07.13, 13:36 Koniowi Zamelduj tylko nie polnemu bo mu łeb rozwali!:) Już nie takie cwaniaczki jak Ty próbowali i sąd ich szybko "naprostował!:) Odpowiedz Link Zgłoś
mosze_zblisko_daleka emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 10:45 Tutaj po 20-25 lat można iść na emeryturę. (wojsko zaczynamy kiedy mamy 18 lat) Ranga pułkownika można dostać 30,000-35,000 szekli miesięcznie (25,000 złotych) . Jak ma się 45 lat to może dostać dobrą posadę (kierownik, dyrektor itp.) i jeszcze dostać 50k-80k szekli. A później w wieku 67 lat (mężczyźni) kobiety 62 lata, dostaje się nie dużo od państwa 2500 szekli miesięcznie. Nie wygląda że jest im ciężko "skończyć" miesiąc ... Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 11:22 Mosze. Ty wiesz i ja wiem, że emeryci wojskowi w Izraelu są właściwie wykorzystywani przez państwo po zdjęciu munduru. Ich umiejętności procentują na innych polach aktywności zawodowej. A u nas? Przesadzam, ale najlepiej byłoby, aby tuż po pójściu na emeryturę wszyscy byli wojskowi i policjanci wyzdychali. Ku uldze państwa i radości zazdrośników. Pozdrawiam i życzę chłodnego wiaterku od morza. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 11:39 Znaczy pułkownik po 20latach służby dostanie te 30tys. szekli? I jak osiągnie wiek emerytalny (normalny) dostanie jeszcze dodatkowo te 2500szekli? A jaki to procent z jego zarobków jako pułkownik? Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 16:59 Wicie rozumicie... Biedny Odyn się wyjeździł po ciepłych krajach czy tam w jakiejś jednostce "liniowej" (jak jeszcze są) też można się nasłużyć... Ale taką samą emeryturkę ma np sekretarka jakiegoś komendanta milicji /praca 8-16, odbieranie telefonów i parzenie kawy... Tudzież najnowszy pomysł rodów mundurowych - czyli gaciowi z Narodowych Sił Rezerwy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 17:18 co by nie gadac mundurówka NIC nie wplaca do budzetu jest na utrzymaniu podatnikow jeszcze trzeba kupowac im drogie zabawki a nie jestem pewnien czy obronili by nas nawet przed białorusią pracują najkrocej a dostają najwyzsze emertyury na dodatek odprawy to jest gigantyczne niesprawiedliwość społeczna nie nalezy im się ani tak wczesne pojscie na emeryture ani tak wysokie emerytury ani jakiekolwiek odprawy inne grupy zawodowe w tych czasach bardzo sie exploatuja, nie mniej niz mundurowka a szczerze mowiac z tych żołdaków co widzialem i o tych co slyszalem to kisza sie w tych koszarach i biurach, nudza sie i patrza jak by sie tu opierdzielac i takim mamy placic takie pieniadze. ZA CO ? !! bardzo dobrze ze juz sie to konczy, szkoda ze tak pozno ja bym w zyciu nawet takiem pulkownikow 5000 emerytury netto nie dal gora 2500 i do widzenia, a na emertyure wczesniejsza ale dopiero od 55 roku zycia a i tak z jakiej racji .... sa w wieku produkcyjnym i do roboty ! a nie doic reszte spoleczenstwa ciezko tyrającego bo oni tak straszenie wyekspoloatowani Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 19:49 Znaczy się lekarz Cię skrzywdził kategorią "D"?! Czy wątły fizycznie się Urodziłeś?! Ano Wyobraź sobie ,że ta mundurówka co to "nic nie wpłaca" do budżetu poprzez działalność dajmy na to wydziału PG wpłaca do budżetu poprzez wykrywalność większe sumy niż Jesteś w stanie sobie wyobrazić! Acha - znaczy się według Ciebie policjanci podatku nie płacą??! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 19:43 Pier...cie Hipolicie! Sekretarka komendanta nie jest ze służb mundurowych tylko pionu cywilnego i ją przywileje emerytalne nie obejmują! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 20:07 marek jak zwał tak zwał wykrywalnośc policji to obowiązek a nie łaska za tą wykrywalnośc płacimy wam pensje fakt ze za duze mudnurówka ma emerytury i za wczesnie a tymi odprawami to jakaś kpina w wieku produkcyjnych zdrowe chlopy i baby zamiast pracowac to sa na emertyturze dobijając polski system socjalny cale szczescie ze ta patologia juz jest naprawiona szkoda ze tak późno Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 20:27 A oczywiście ,że obowiązek - za ,który się płaci! Zapytam jeszcze raz bo Unikasz odpowiedzi - zabronił Ci ktoś pójść do służby???! Masz rację - przecież można zrobić jak w Czechach - armia nawet 20 000 żołnierzy nie osiągnęła bo NIE MA CHĘTNYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 20:56 nie unikałem służby w roku w którym skończyłem studia przesunięto mnie do rezerwy z powodu braku etatów na oficerów czy coś takiego mam kategorie A bez paragrafu do wojska na stałe nigdy mnie nie ciągneło bo nie podoba mi sie to zajęcie na całe życie nie podoba mi się to że na dziecko rodzinnego jest 60 zł miesięcznie a taki generał czy pułkownik ma całe tysiące miesięcznie dożywotniej darmochy a nawet nie był na wojnie i nie był ranny a ma pieniądze jak kombatant bzdurą jest to ze mundurowi sa bardziej wyeksploatowani i zmeczeni zyciem niz inne grupy zawodowe cale masy maja stres w pracy i musza zasuwac codziennie na kawalek chleba byłym wojskowym z II wojny światowej czy partyzantom jako kombatantom takie pieniądze by się należały ale to co innego marek_boa napisał: > A oczywiście ,że obowiązek - za ,który się płaci! > Zapytam jeszcze raz bo Unikasz odpowiedzi - zabronił Ci ktoś pójść do służby?? > ?! > Masz rację - przecież można zrobić jak w Czechach - armia nawet 20 000 żołnier > zy nie osiągnęła bo NIE MA CHĘTNYCH! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 13.07.13, 21:36 Szczerze pisząc nie za bardzo Ciebie rozumiem?! Nikt z "automatu" do zawodowej służby wojskowej nie był powoływany - no chyba ,że kończył szkołę wojskową! To Ty mogłeś zgłosić swoją chęć zostania zawodowym wojskowym ale skoro nie bawiło Cię/nie podobało Ci się to zajęcie i wybrałeś inne to do kogo Masz pretensję?! Przed podjęciem takiej decyzji Powinieneś zapoznać się z zaletami i wadami takiego zawodu - czyli większym uposażeniem pieniężnym i możliwością wcześniejszego przejścia na emeryturę ale też częstszym,dłuższym przebywaniem po za domem i możliwością stracenia życia podczas pełnienia obowiązków służbowych! Czyli świadomie wybrałeś pracę gdzie obowiązuje dłuższy czas pracy do emerytury i emerytura gorzej płatna?! Znaczy się do innych Masz pretensję ,że Ty sam Wybrałeś sobie tak jak Wybrałeś??! Trochę to dziwne! - A to już czysta demagogia! Nigdzie na świecie zasiłek na dziecko nie jest wyższy niż emerytura generalska! Przepraszam a pro tej "bzdury" to Znasz temat z autopsji czy z magla?! Bo niestety wydaje mnie się ,że z magla! Ależ oczywiście Masz rację - przecież w czasie II WŚ nie było takich funkcji w wojsku ,że przez całą wojnę prochu nie powąchał co nie?! Znaczy się wychodzisz z założenia ,że gdyby była wojna i więcej żołnierzy by ginęło to takie pieniądze by im się należały?! Odpowiem z życia!: - Znajomy ma firmę ,w której zatrudnia ponad trzysta osób w tym grupę mechaników! Jeśli produkcja idzie gładko i nic się nie psuje to mechanicy zarabiają duże premie - jak coś się zaczyna psuć to za każdą godzinę przestoju obcina mechanikom ileś tam procent tej premii - jak Mylisz siedzą na du..e w kanciapie i grają w karty?! Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 07:45 Taki pewien jesteś boa że każda sekretarka ? Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 10:28 cóż-sekretarka w policji/milicji to nie jest asystentka prezesa. nie bójcie się chłopaki-ma ona sporo roboty. na niej opiera się cała dokumentacja,korespondencja itd. a nie jest to pisanie liścików prezesa do prezesa i prowadzenie dziennika spotkań prezesa. miło mi ze jestem NAJSTARSZYM EMERYTEM w forumowem towarzystwie. już od 29 lat pobieram emeryturkę,no-nie najwyższą. mam naliczone z 16 lat służby. i mam nadzieję że jeszcze z 20 lat będziecie się chłopaki składać na moją kasę./to tak na przekór różnym ignorantom i innemu badziewiu/. Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 10:29 zapodam wam jeszcze że aktualnie rokrocznie-za każdy przepracowany składkowo roczek doliczam 1,3% do emeryturki. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 10:34 już od 29 lat pobieram emeryturkę,no-nie najwyższą. mam naliczone z 16 lat służby. i mam nadzieję że jeszcze z 20 lat będziecie się chłopaki składać na moją kasę. --------- o i to jest zdrowe i normalne podejście :-) billy się cieszy, pokazuje podatnikom gest Kozakiewicza i nie dorabia ideologii Najserdeczniej bill pozdrawiam! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 10:44 jeepwdyzlu napisał: to sie nazywa patriota :) niemalże okupant socjalny > już od 29 lat pobieram emeryturkę,no-nie najwyższą. mam naliczone z 16 lat służ > by. > i mam nadzieję że jeszcze z 20 lat będziecie się chłopaki składać na moją kasę. > --------- > o i to jest zdrowe i normalne podejście :-) > billy się cieszy, pokazuje podatnikom gest Kozakiewicza i nie dorabia ideologii > Najserdeczniej bill pozdrawiam! > jeep Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 10:49 takie wypowiedzi to ostateczne potwierdzenie jaką patologią są przywileje mundurowe i ze nie chodzi o żaden patriotyzm i służbe ojczyźnie dobrze ze sie to zmienia nie ma najmniejszego pododu aby im tyle placic bo nie ma z tego żadnego pożytku a ja byłbym za ogólno polskim referendum czy obywatele polscy sa za tym aby w ramach specjalnej ustawy antykryzysowej cofnąć wszystkich z tych wcześniejszych emeryturek aby uczciwie pracowali jak reszta :) billy.the.kid napisał: > zapodam wam jeszcze że aktualnie rokrocznie-za każdy przepracowany składkowo ro > czek doliczam 1,3% do emeryturki. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 12:21 Powtórzę ,któryś tam raz z rzędu - Możesz równie dobrze napisać o tym do papieża!:) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe w Izraelu... 14.07.13, 12:09 Pewien jestem ,że KAŻDA sekretarka w KAŻDEJ komendzie ,w Polsce jest pracownikiem pionu cywilnego i nie przysługują jej przywileje mundurówki! Na tej samej zasadzie po komendach pracują mechanicy,księgowi,sprzątaczki etc. Odpowiedz Link Zgłoś
foton.3 Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 13:19 Ja tam wojskowym i policji tych przywilejów nie żałuję. Pozdrawiam wasz fotoniasty ;D Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 13:24 nie żałujesz bo nie wiesz ile kosztują 15 miliardów złotych rocznie Policz ile tysięcy kilometrów autostrad można by za to zbudować Nie stać nas na szastanie szmalem Jeszcze gdyby to byłą taka armia jak w Izraelu... Ale nie - mamy atrapę, atrapę oficerów.. tylko system wypłacania szmalu darmozjadem jest prawdziwy. Załapali się razem z prokuratorami i gliniarzami - sługusy skorumpowanych elit... jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 13:45 Buachachacha!:) "Tysięcy kilometrów"??!:) Przy koszcie 35 mln PLN za kilometr?!:) Znaczy się Chciałeś napisać ,że było by 15 mld do rozkradzenia?! Łudzisz się! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 14:02 35 mln za kilometr daje 35 miliardów za 1000 km To tylko dwa lata imbecylowania takim jak ty aroganckim palantom a imbecylujemy 20 lat! jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 14:24 To ile tych "tysięcy kilometrów" autostrad można wybudować za 15 miliardów?!:) Buachachacha!:) Arogancki to ja dopiero będę!:) Ja sobie siedzę w UK a ty biegusiem do roboty i zapierd..aj na moją emeryturkę!:) Tylko mnie tam nie oszukiwać na podatkach bo kontrolę skarbową naślę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 14:28 od lat nic nie robię biegusiem a ciebie i moje chore państwo mam w dupie ty zapie...sz na zmywaku w Anglii a ja jestem rentierem we Wrocławiu a do Londynu latam na zakupy i kto lepiej wybrał lata temu? nie odpisuj jeep Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 14:54 Głupiś ,że szkoda gadać!:) Od prawie dwóch lat jestem emerytem i NIGDZIE nie muszę pracować! Moja emerytura to dobrze ponad 1000 funtów i takich "rentierów" jak Ty mam w ...głębokim poważaniu!:) Nie mieszkam w Londynie bo nie lubię dużych miast i na zakupy do Londynu też się nie wybieram bo nie lubię przepłacać jak tacy frajerzy jak Ty! Wszystko to samo mogę kupić kilkakrotnie taniej w sklepach do ,których mam 10 minut piechotą! Skoro lepiej Wybrałeś to po kiego grzyba Piszczysz?! "nie odpisuj" to jakaś nowa forma pozdrowienia?!:) Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 15:51 tak jakoś smiesznie ani m.boa, ani ja nie tworzyliśmy tego prawa więc pretensje można mieć do garbatego ze ma proste dzieci. jest taki zapis-więc skorzystałem z niego. pokazcie mi może ORŁA-PATRIOTĘ który powiedziałby-nie nie chcę tej emerytury.dajcie mi 657zł57gr i będę szczęśliwy że mogę wspomóć najjaśniejszą reczpospolitą. widzisz dżipie-te emerytury wojskowe są małym pryszczem w porównaniu z pieniąchami przewalanymi na szczytach elit najjaśniejszej. tak poważnie-pracując 16 lat w mo miałbym normalnie, w ramach nadgodzin, zaliczone 23 lata pracy.a bo to można było o godz.16 powiedzieć-pendrolę,przerywam oględziny, pościg,przesłuchanie-fajrant to święta rzecz. a bywało ze jednym ciągiem pracowało sie po 48 godz. gdy faktytcznie-zgodnie z kodeksem pracy należało 16 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 16:08 ale bill wiem, że jesteś beneficjentem a nie autorem regulacji i ok ale WIEDZ, że masz szczęście a o przerywaniu pościgów nawet nic nie mów w każdym zawodzie jest pewien poziom etyki - lekarz przerywa operacje? j Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 16:39 A co ma urwał nać "szczęście" do świadomego wyboru zawodu???! Taa - Napisz jak to budowlaniec nie schodzi z rusztowania puki dachu nie położą!:) P.S. - Lekarzowi za dodatkowe dyżury czy nadgodziny dodatkowo płacą! Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 16:42 w tem cały gips że 99% zawodów PŁACI za nadgodziny. ale nie mundurówki. Odpowiedz Link Zgłoś
foton.3 Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 18:27 Co do jakości naszej współczesnej armii to srednio to widze, jak oglądam zdjęcia z wojska, filmy, na których dowódca do żołnierzy mówi: "panowie", na tak zasznurowane buty że można się o sznurowadła wywalic, na nadwage, itd., a przecież tego wszystkiego nie można zwalić na to ze teraz jest armia zawodowa, w USA też jest zawodowa a patrząc na żołnierzy z USMC czy US Army ciężko spotkać kogoś ze źle zasznurowanymi butami, dowódca mówi do żołnierzy: żołnierze a nie panowie, itd. A już w naszych wojskach specjalnych to prawie wszyscy pułkownicy, leżą kołami do góry, nie są już nawet żołnierzami tylko operatorami, trzeba by to jakoś ogarnąć...) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: emerytury wojskowe 15.07.13, 10:02 Naprawę finansów RP kontynuuj u górników, boś jeż "trepów" spacyfikował. Z Wrocławia do kopalń masz blisko. Kontrargumenty górników styliskami od pyrlika czynione możesz leczyć na mój koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: emerytury wojskowe 14.07.13, 18:42 marek to tylko powoduje ze cale spolecznstwo teraz patrzy na mudnurówke jak na pasożytów :) a tradycyjnie mialo szacunek do munduru, teraz juz jest jakby inaczej mało tego, do niedawna za dobry obyczaj bylo sumiennie odprowadzac podatki i szanowac państwo a po tym co wyszlo jak jestemy "kiwani" na kase i nie dozyjemy emerytur bo przejadaja je tacy różni to kazdy kto nie stara sie jak najmniej placic uchodzi za frajera przedsiebiorcy ktorzy kiedys uchodzili za cwaniakow bo nie placilido kasy panstwa po tym co wyszlo jak zle dysponowane sa nasze skladki to wlasnie tacy przedsiebiorcy uchodza za najbardziej zyciowych i inteligentnych chore ... marek_boa napisał: > To ile tych "tysięcy kilometrów" autostrad można wybudować za 15 miliardów?!:) > Buachachacha!:) > Arogancki to ja dopiero będę!:) Ja sobie siedzę w UK a ty biegusiem do roboty > i zapierd..aj na moją emeryturkę!:) Tylko mnie tam nie oszukiwać na podatkach b > o kontrolę skarbową naślę!:) Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: emerytury wojskowe 15.07.13, 10:27 Z jednej strony jest to cecha narodowa, bo lubimy innym zaglądać do kieszeni i pod kołdrę, a z drugiej jest to wynik polityki informacyjnej kolejnych rządów. Jak jest źle w finansach publicznych, to się wypuszcza dziennikarskich janczarów na konkretne grupy zawodowe lub emerytów mundurowych z przesłaniem: "Wiecie - kochani wyborcy dlaczego jest źle? To nie nasza wina, ale tych (tu wpisać co trzeba), którzy was okradają". Efekt murowany, co widać na forum, aczkolwiek jak zwykle nieskuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Szkoda że nie udało nam się 14.07.13, 23:21 zobaczyć jakie są zasady przyznawania emerytur w innych krajach. Nie przeczę że chciałem się dowiedzieć jak nasz system wygląda wobec nich. Tylko wyszła nam pyskówka tych co korzystają z tych zasad kontra inni Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szkoda że nie udało nam się 15.07.13, 08:12 Stasi. Przeanalizuj wątek raz jeszcze i zobacz, kto jest chamem, a kto przedstawia argumenty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Szkoda że nie udało nam się 15.07.13, 08:53 A lenistwo moje ogromne...;-) biurose.sejm.gov.pl/teksty/i-668.htm Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Dość stare to opracowanie, niestety 16.07.13, 07:58 Ale z tego wynika że polscy wojskowi nie maja co narzekać. Państwo ich dobrze traktuje Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Dość stare to opracowanie, niestety 16.07.13, 08:04 W czasach mateńki-komunny mo nazywana była BIJĄCYM sercem partii. Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Dość stare to opracowanie, niestety 16.07.13, 09:05 Nie patrz na kwoty, tylko na przeliczniki procentowe i lata wysługi-to raczej się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 10:11 no tak ale nasze państwo jest za biedne na takie przywileje anglia francja czy niemcy to kraje kilka razy zamożniejsze ponadto uważam że to niesprawiedliwe spoleczenie bo za komuny wszyscy sie obijali w robocie a teraz prcownicy firm zasuwają jak sie kurzy, wypalają się w korporacjach spłacająć kredyty i wychowując dzieci wypalenie stres depresje powoduje ze ludzie tak samo są wyekspoloatowani a nikt ich nie pośle na emeryturke 4000 netto w wieku 40 lat uwazam ze mundurowym naleza sie przywileje ale nie takie. jedyny przywilej to to ze moga isc 10 lat wczesniej od reszty na emeryture a nie np. w wieku 37 lat i to z takimi odprawami pozatym wielu potem i tak pracuje znaczy nie sa wypalonymi inwalidami Ci natomiast co zostali ciężko ranni na ciele bądz doznali ogromnego urazu psychicznego podczas pracy / misji powinni być oczywiście wysyłani na renty specjalne a nie emerytury nie moze byc tak ze jakis mol biurowy w koszarach idzie na wczesniejsza emeryture co nawet strzelac nie bardzo potrafi. przywilej jeden - emerytura w wieku 55 lat żadnych dużych odpraw bo reszty spoleczenstwa na to nie stac na dodatek wydaje mi sie że podczas sluzby maja taniej mieszkania darmowe wyżywienie i umundurowanie - za to tez placa podatnicy chyba nawet własną służbę medyczną lepszą od cywilnej a my musimy sami kupowac mieszkania, ubrania i zywić się Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 10:42 na dodatek wydaje mi sie że podczas sluzby maja taniej mieszkania > darmowe wyżywienie i umundurowanie - za to tez placa podatnicy > chyba nawet własną służbę medyczną lepszą od cywilnej > Eryk. Posługujesz się danymi z poprzedniego wieku. Dzisiaj to wspomnienia, a nawet mity. :-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 11:15 > na dodatek wydaje mi sie że podczas sluzby maja taniej mieszkania Nie wydaje mi się aby WAM liczyła sobie dużo taniej od średniej rynkowej. W dodatku na "kwaterę stałą" w wojskowym TBS-ie czeka się latami. Kumpel dostał po 10 latach i to tylko dlatego że służył w jednostce NATO-wskiej. A tak tułał sie po internatach. > darmowe wyżywienie i umundurowanie - za to tez placa podatnicy Za wyżywienie (poza poligonami i służbami) żołnierz płaci. Mudnur dostaje raz za darmo- po wstąpieniu do służby. Potem kupuje sobie sam (na co otrzymuje tzw. mundurówkę)- ale tak samo ja dostaję ryczałt na ubranie robocze, o ile pracodawca mi go nie zapewni. > chyba nawet własną służbę medyczną lepszą od cywilnej Buahahahha. Dobre, naprawdę dobre. Służba zdrowia MON jak i MSW podlega pod NFZ. Dalej sobie sam dopowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 11:52 :-)) Mity i fantasmagorie żyją dłużej niż realia! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eryk_777 Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 12:06 mity nie mity a mundurówka jak kosztowała za dużo tak kosztuje i mamy emerytów przed 40 rokiem zycia zdrowych jak konie :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 12:29 A bo to trzeba dać najniższą krajową i zero przywilejów! Tylu będzie chętnych do służby w wojsku i policji ,że aż strach..... będzie wyjść na ulicę! Odpowiedz Link Zgłoś
odyn06 Re: Szkoda że nie udało nam się 16.07.13, 12:33 Chłopie. Przestań wreszcie opowiadać takie trywialne kocopoły! Mundurówka kosztowała za wiele już od czasów Mieszka I. Mundurówka bowiem nie jest potrzebna podatnikom, ale państwu, które z podatników podatki cynicznie zdziera. To państwo ustala progi emerytalne. Popatrz, kiedy i kto ustalał progi emerytalne dla CBA? To będzie ciekawy przyczynek do dyskusji.:-)) Ja jednak już swój udział kończę. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
siwy751 Re: emerytury wojskowe 06.11.17, 19:36 od 5.11.1997 do 31.12.2002 byłem w zasadniczej służbie wojskowej i nadterminowej. Teraz tzn 6.11.2017 wracam do służby wojskowej zawodowej. Moje pytanie: ustalenie daty rozpoczęcia służby wojskowej to dołożenie tych 5 lat 1 miesiąc i 27 dni w dół od daty 6.11.2017, wychodzi 10.2012. Czy moja służba będzie trwała 15 lat do emerytury bo łapię się przed 1.01.2013? Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: emerytury wojskowe 07.11.17, 10:00 to nie prościej było się zapytać o to w kadrach? Odpowiedz Link Zgłoś
siwy751 Re: emerytury wojskowe 07.11.17, 19:06 Nie potrafili odsyłają do Wojskowego Biura Emerytalnego. ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
siwy751 Re: emerytury wojskowe 11.11.17, 12:15 Hallo czy ktoś mi może odpowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
janptak Re: emerytury wojskowe 12.11.17, 12:52 Chyba lepiej zapytać na nfow.pl, tam mają całe podforum o emeryturach. Odpowiedz Link Zgłoś
borubarski Re: emerytury wojskowe 12.11.17, 20:56 To nie właściwe forum. Tu się rozmawia o strategii wszechświatowej i że Antoni Macierewicz wielkim geniuszem jest. A serio? Gdyby to dotyczyło emerytury policyjnej, odpowiedź brzmiałaby: Tak, te okresy służby zostaną zsumowane. Przepisów emerytalnych wojskowych nie znam, domyślam się, że są analogiczne, ale nie mam żadnej pewności. Sugerowałbym jakieś forum specjalistyczne, gdzie spotykają się żołnierze. Tu są niemal wyłącznie Marszałkowie Internetu. Odpowiedz Link Zgłoś