Dodaj do ulubionych

Z chlubnych kart oręża czeskiego

24.07.13, 18:19
niewielu ale zawsze
-w 1920 armia czeska pokonała radziecką
na jej terenie

miało to miejsce w okolicach Penzy , Omska i Samary

tzw bitwa o Samarę w której legion czeski pokonał bolszewików

Okryty chwała wojenn a legion wrocił do kraju dopiero w 1920 roku.
Obserwuj wątek
    • patmate Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 24.07.13, 19:50
      niegracz napisał:

> niewielu ale zawsze
      > -w 1920 armia czeska pokonała radziecką
      > na jej terenie
      >
      > miało to miejsce w okolicach Penzy , Omska i Samary
      >
      > tzw bitwa o Samarę w której legion czeski pokonał bolszewików
      >
      >
      > Okryty chwała wojenn a legion wrocił do kraju dopiero w 1920 roku.

Ciekawe, ze to był to wynik grupowych dezercji z armi C.K., a potem zaczęli wracać do Czech przez Władywostok....

pzdr
      • patmate Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 24.07.13, 19:55
        I niestety Czesi namieszali dość poważnie naszej 5 Dywizji Strzelców Polskich, więc ch... z nimi.

pzdr
        • maxikasek Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 25.07.13, 00:50
          Czeskie transporty z zrabowanym mieniem miały pierwszeństwo i blokowały transporty z naszymi żołnierzami. W dodatku Czesi dogadali się z bolszewikami i w zamian za wolną drogę wydali im swoich sojuszników- białych i Polaków.
          • patmate Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 25.07.13, 02:16
            maxikasek napisał:

> Czeskie transporty z zrabowanym mieniem miały pierwszeństwo i blokowały transpo
            > rty z naszymi żołnierzami. W dodatku Czesi dogadali się z bolszewikami i w zami
            > an za wolną drogę wydali im swoich sojuszników- białych i Polaków.

To tak na marginesie dyskusji o roku 1938 i naszych braciach Czechach, którzy permanentnie mieli nas w du...

pzdr
            • niegracz Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 25.07.13, 22:34
              patmate napisał:

>
              > To tak na marginesie dyskusji o roku 1938 i naszych braciach Czechach, którzy
              > permanentnie mieli nas w du...
              .
              ?

A tak jak bys porównał braci Czechów i braci radzieckich

• jopekpl Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 26.07.13, 12:09
              patmate napisał:

> To tak na marginesie dyskusji o roku 1938 i naszych braciach Czechach, którzy
              > permanentnie mieli nas w du...
              >
              > pzdr

patmate ,TO PIKUŚ, podczas walk, o Zaolzie , bracia Czesi wykazywali się "gorliwością" wobec polaków, podobną , do "Ukraińców" na Wołyniu podczas II wś. o co się przemilcza bardziej jeszcze niż tą drugą zbrodnie.Szczególnie jeńców traktowano bez pardonu przeważnie bagnetem.
              • jeepwdyzlu może jakieś liczby? 26.07.13, 13:23
                podczas walk, o Zaolzie , bracia Czesi wykazywali się "gorliwością" wobec polaków, podobną , do "Ukraińców" na Wołyniu podczas II wś. o co się przemilcza bardziej jeszcze niż tą drugą zbrodnie.Szczególnie jeńców traktowano bez pardonu przeważnie bagnetem.
                ---------------------------
                bo na razie pie r dolisz
                jeep
                • jopekpl Re: może jakieś liczby? 26.07.13, 23:32
                  jeepwdyzlu napisał:

> podczas walk, o Zaolzie , bracia Czesi wykazywali się "gorliwością" wobec pola
                  > ków, podobną , do "Ukraińców" na Wołyniu podczas II wś. o co się przemilcza bar
                  > dziej jeszcze niż tą drugą zbrodnie.Szczególnie jeńców traktowano bez pardonu p
                  > rzeważnie bagnetem.

> bo na razie pie r dolisz

jeep
                  Proszę bardzo:
                  www.zaolzie.org/zaolzie2006/200601/PBI200601.htm
                  Inny opis wydarzeń znajdziesz w tym magazynie:ioh.pl/zajawka-numeru/numer-31/
                  osobiście czytałem, i opisy zbrodni są bardzo podobne do wydarzeń wołyńskich, na szczęście w mniejszej skali.
                  Czytając te wydarzenia, i sposób zajęcia Zaolzia przez Czechów jestem skłonny całkowicie usprawiedliwić i uznać to za uzasadnione, odebranie(tak to trzeba nazwać) Czechom Zaolzia w 1938r.
                  P.s
                  I trochę grzeczniej proszę.
                  • jeepwdyzlu Re: może jakieś liczby? 27.07.13, 10:58
                    20 zamorodowanych bagnetami bestialsko jeńców chcesz porównać do rzezi wołyńskiej?
                    Kiedy palono wsie, wbijano ludzi na pal, mordowano siekierami? W dodatku w 99% rzecz dotyczyłą cywilów?
                    A skala? tu 20 osób a tu 100 czy 150 TYSIĘCY?
                    I ty to nazywasz WOŁYŃSKĄ RZEZIĄ a Czechów mordercami?

Sam sobie CYTUJĄC te liczby - odpowiedziałeś!
                    jeep
                    PS. Za niegrzeczny ton przepraszam, ale nie zmienia to mojej oceny
                    • jopekpl Re: może jakieś liczby? 27.07.13, 14:01
                      jeepwdyzlu napisał:

> 20 zamorodowanych bagnetami bestialsko jeńców chcesz porównać do rzezi wołyński
                      > ej?
                      > Kiedy palono wsie, wbijano ludzi na pal, mordowano siekierami? W dodatku w 99%
                      > rzecz dotyczyłą cywilów?
                      > A skala? tu 20 osób a tu 100 czy 150 TYSIĘCY?
                      > I ty to nazywasz WOŁYŃSKĄ RZEZIĄ a Czechów mordercami?
                      >
                      > Sam sobie CYTUJĄC te liczby - odpowiedziałeś!
                      > jeep
                      > PS. Za niegrzeczny ton przepraszam, ale nie zmienia to mojej oceny
                      >
                      Po pierwsze , nie podałem żadnych liczb, bo te są nieznane, podałem jedynie przykłady bestialstwa, takiego samego jak na wołaniu, i nie ważne czy CZECH zabił jednego , 20, czy kilka tyś ludzi , skoro zabił to ,tak jest MORDERCĄ, a jak widać na tych przykładach zabijali, bez uzasadnienia,bezbronnych ludzi, robili to chętnie, i bez skrupułów.
                      Jeszcze ci mało?
                      • jeepwdyzlu Re: może jakieś liczby? 27.07.13, 14:23
                        mało
                        nie da się porównać zabicia 20 czy 100 ludzi
                        z masakrą o 3 rzędy większą

nie da się porównać śmierci żólnierza w mundurze
                        do wbijania na pal dzieci

Nie kocham Czechów, nie zachwycam się Pragą, nie jeżdzę skodą i nie pijam ich piwa
                        ale ku rwa mać ważmy słowa!
                        jeep
                        • jopekpl Re: może jakieś liczby? 28.07.13, 00:12
                          jeepwdyzlu napisał:

> mało
                          > nie da się porównać zabicia 20 czy 100 ludzi
                          > z masakrą o 3 rzędy większą

po pierwsze nigdzie nie podawałem liczb , a pisząc o gorliwości miałem na myśli metody .mordowania .polaków na Zaolziu jak i na Wołyniu były podobne
                          > nie da się porównać śmierci żólnierza w mundurze
                          > do wbijania na pal dzieci
                          tak nie da się co nie oznacza że zatłuczenie żołnierzy,wzietych do niewoli kolbami czy zakłucie bagnetami jest ok, a odnoszę wrażenie ze te śmierci sobie lekko ważysz , a nawet próbujesz wybielać morderców.

> Nie kocham Czechów, nie zachwycam się Pragą, nie jeżdzę skodą i nie pijam ich
                          > piwa
                          > ale ku rwa mać ważmy słowa!
                          > jeep

Lubisz widzę cyferki , to może napisz mi ilu "brat" Czech musi zatłucz kolbą lub zadźgać bagnetem polaków, byś mógł z czystym sumieniem nazwać go mordercą???
                          i pytanie , czy znasz jakieś odwrotne zdarzenie ,tz, podobne zbrodnie popełnione przez polaków na Czechach?
                          Pzdr.
                          • jeepwdyzlu Polacy jak zawsze niewinni 28.07.13, 11:47
                            tak nie da się co nie oznacza że zatłuczenie żołnierzy,wzietych do niewoli kolbami czy zakłucie bagnetami jest ok, a odnoszę wrażenie ze te śmierci sobie lekko ważysz , a nawet próbujesz wybielać morderców.
                            ----------
                            Czechów mam w dupie, mord to mord, ale na Wołyniu było ludobójstwo. Na Zaolziu nie. I tyle.

Co do następnej kwestii:
                            czy znasz jakieś odwrotne zdarzenie ,tz, podobne zbrodnie popełnione przez polaków na Czechach?
                            ------------
                            Nie mamy grzechów?
                            Zaolzie zajęliśmy w 38 roku w skandalicznych okolicznościach.
                            Interwencja w Pradze 68

Przeprosiliśmy?
                            Czesi nas nie lubią i maja powody.
                            jeep
                            • patmate Re: Polacy jak zawsze niewinni 28.07.13, 15:18
                              jeepwdyzlu napisał:

> Nie mamy grzechów?
                              > Zaolzie zajęliśmy w 38 roku w skandalicznych okolicznościach.

Jeżeli my zajęliśmy Zaolzie w 1938 w sposób skandaliczny, to jak określić działania Czechów w 1918, gdy ludzie zostali pomordowani. Czy mógłbyś przytoczyć podobne fakty z roku 1938?

> Interwencja w Pradze 68
                              >
                              > Przeprosiliśmy?

A tego to nie wiesz? (21 sierpnia 2005 r. W.Jaruzelski występując w telewizji czeskiej po raz kolejny przeprosił Czechów za udział LWP w interwencji 1968 r. w Czechosłowacji)
                              A Niemcy, Węgrzy to przeprosili?

> Czesi nas nie lubią i maja powody.

A słyszałeś że w bodajże 1945 Czesi ruszyli na nasze Ziemie Odzyskane i Sląsk, chcąc uszczknąć conieco? Byłaby niezła awantura bo już LWP zaczęło koncentrować siły, ale wujaszek Stalin ustawił Czechów i sprawa sie rozmyła. Pogrzeb na forum, pisaliśmy o tym parę lat temu.

Cyt z patmatego ;-) :
                              Polska na poważnie szykowała się do wojny z CSR w 1945. Wyznaczono 1 Korpus
                              Pancerny. 12 czerwca 1945 poderwano jednostki alarmem, 13-15 czerwca
                              osiągnięto rejon Rybnika, skąd oddziały rozeszły się na odcinki operacyjne. 16
                              czerwca przyszedł rozkaz zajęcia pozycji wyjściowych. Żołnierze byli
                              zdezorientowani sytuacją i nie byli chętni do walki.Podstawą ataku było
                              wystąpienie w obronie 200000 Polaków prześladowanych przez Czechów.
                              Gdy czekano na rozkaz ataku, przyszli żołnierze straży granicznej ZSRR i
                              powiadomili, żeby nie ruszać się z miejsca.

Pzdr
                              • jeepwdyzlu Re: Polacy jak zawsze niewinni 28.07.13, 15:43
                                21 sierpnia 2005 r. W.Jaruzelski występując w telewizji czeskiej po raz kolejny przeprosił Czechów za udział LWP w interwencji 1968 r. w Czechosłowacji)
                                -------------
                                był urzędującym Prezydentem?

a linki sobie daruj
                                Takie mieliśmy prawa do Kotliny Kłodzkiej jak Putin do Nowego Jorku.
                                Te argumenty -powtarzane od dziesiątków lat - są po prostu żenujące...

jeep
                                • patmate Re: Polacy jak zawsze niewinni 28.07.13, 15:54
                                  jeepwdyzlu napisał:

> 21 sierpnia 2005 r. W.Jaruzelski występując w telewizji czeskiej po raz kolejny
                                  > przeprosił Czechów za udział LWP w interwencji 1968 r. w Czechosłowacji)
                                  > -------------
                                  > był urzędującym Prezydentem?

Sejm przeprosił.

>
                                  > a linki sobie daruj

wiec nie linkuję

> Takie mieliśmy prawa do Kotliny Kłodzkiej jak Putin do Nowego Jorku.

Ale nie wyjaśniłeś, jakie prawa miała CSR.

> Te argumenty -powtarzane od dziesiątków lat - są po prostu żenujące...

jakie ?
                                  - czyto może liczna czeska diaspora w Kotlinie Kłodzkiej?

Pzdr
                                  • jeepwdyzlu patmate 29.07.13, 10:00
                                    Czesi to małe hu jki i chętnie się zgodzę, że ich działania i w 1918 i w 1945 to był skandal, żenada i nasz psi obowiązek o tym pamiętać.
                                    Ale ich działań nie porównujmy z Wołyniem.

A w 68 daliśmy ciała.
                                    jeep
                                    • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 10:04
                                      jeepwdyzlu napisał:

>
                                      > A w 68 daliśmy ciała.

A co my mieliśmy do dawania w 1968 roku? Równie dobrze mozna powiedzieć że "daliśmy ciała" w 1976 w Radomiu, czy w 1970 roku na Wybrzeżu. Zgadzasz się?
                                      • maxikasek Re: patmate 29.07.13, 10:16
                                        Ja się zgodzę- wtedy też daliśmy ciała. Komuniści nie powinni wyprowadzać wojska, tylko pozostać przy ZOMO. Od pałowania własnego narodu jest policja/milicja a nie armia.
                                        • patmate Re: patmate 29.07.13, 10:33
                                          maxikasek napisał:

> Ja się zgodzę- wtedy też daliśmy ciała. Komuniści nie powinni wyprowadzać wojsk
                                          > a, tylko pozostać przy ZOMO. Od pałowania własnego narodu jest policja/milicja
                                          > a nie armia.

Jaruzel tym by sobie nie poradził, dlatego wziął armię, która miała jeszcze jakiś szacunek w narodzie.

Pzdr
                                        • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 17:52
                                          maxikasek napisał:

> Ja się zgodzę- wtedy też daliśmy ciała. Komuniści nie powinni wyprowadzać wojsk
                                          > a, tylko pozostać przy ZOMO. Od pałowania własnego narodu jest policja/milicja
                                          > a nie armia.

A ja zwracam uwagę na "my". Ja nie identyfikuje sie z komunistami, oni nie sa i nie byli z mojej bajki, tak wowczas gdy strzelali do Polakow, jak i wówczas gdy strzelali do Czechów. Uwazam ich za cialo obce w narodzie i to oni powinni sie wstydzić, a nie Polacy, którzy w 1968 roku protestowali przeciwko interwencjiw Pradze, z wykorzystaniem młodych przez to głupich chłopaków z przymusowego poboru.
                                          • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 18:55
                                            Ależ to nic nowego Matrek! Z wyjątkiem tego ,że Twoi rodzice z ochotą uczestniczyli w 1 majowych paradach i ochoczo klaskali po wystąpieniu pierwszego sekretarza komitetu miejskiego - ups przepraszam ,zapomniałem ,że to tylko dzięki mojemu osobistemu poparciu PRL przetrwał do 1989 roku!:)
                                            • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 19:04
                                              marek_boa napisał:

> Ależ to nic nowego Matrek! Z wyjątkiem tego ,że Twoi rodzice z ochotą uczestnic
                                              > zyli w 1 majowych paradach i ochoczo klaskali po wystąpieniu pierwszego sekreta
                                              > rza komitetu miejskiego - ups przepraszam ,zapomniałem ,że to tylko dzięki moje
                                              > mu osobistemu poparciu PRL przetrwał do 1989 roku!:)

Nie kolego. Tak samo jak ja, tak i moi rodzice uczestniczyli w tej szopce, bo nikt nie pozostawił im jakiegokolwiek wyboru. Ja nei mialem nic do gadania, lecz wraz z całą szkoła musiałem leżć na plac, słuchac 1 sekretarza i maszerowac w pochodzie. Tak samo oni - nikt ich nei pytal o zdanie, czy 1 maja chcą czy nie chca iść machac przed trybuną lokalnego kacyka PZPR.

Jak ktos sie urwal z pochodu, to miał później kłopoty w szkole lub w pracy, co zwłaszcza w szkołach zdarzało się co roku, bo dzieciaki zawsze sa bardziej krnąbrne.
                                              • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 19:14
                                                Czyli jednak wspierałeś system a teraz się Wypierasz??! Oj nie ładnie!
                                                • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 19:29
                                                  marek_boa napisał:

> Czyli jednak wspierałeś system a teraz się Wypierasz??! Oj nie ładnie!

Niczego nie wspierałem. Z niewolnika nie ma pracownika. Nie identyfikowałem się z nim, nie był z mojej bajki, i to piszę w tym watku. Dlatego proszę mnie nie łączyć z interwencja w 1968 roku, podobnei jak ze strzelaniem do naszych własnych robotników i pałowaniem naszych własnych studentów.
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 19:34
                                                    bmc3i napisał:

> marek_boa napisał:
                                                    >
                                                    > > Czyli jednak wspierałeś system a teraz się Wypierasz??! Oj nie ładnie!
                                                    >
                                                    > Niczego nie wspierałem. Z niewolnika nie ma pracownika. Nie identyfikowałem się
                                                    > z nim, nie był z mojej bajki, i to piszę w tym watku. Dlatego proszę mnie nie
                                                    > łączyć z interwencja w 1968 roku, podobnei jak ze strzelaniem do naszych własny
                                                    > ch robotników i pałowaniem naszych własnych studentów.
                                                    >
                                                    >

Podobnie Ci chłopcy z poboru, którzy siedzieli w czołgach wywiezionych do Czech, mieli gó... do gadania, a wiekszosc z nich wołałaby zbijac bąki w koszarach i umawiac się z dziewczynami na przepustkach we Wrocławiu, Zegrzu, Legnicy, czy nawet biegac po poligonie w Wedrzynie, niz nieść internacjonalistyczną pomoc do Pragi.
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 19:53
                                                    No to przecież pisałem ,że to tylko dzięki mnie i mojemu poparciu!:)
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 20:11
                                                    marek_boa napisał:

> No to przecież pisałem ,że to tylko dzięki mnie i mojemu poparciu!:)

Nic na to nie poradzę, że komuniści żyli w swojej rzeczywistości równoległej, wierzac że społeczeństwo naprawde ich popiera, obudzili sie w szoku dopiero w 1989 roku, gdy imperialiści i zaplute karły reakcji zdobyli 99% miejsc w Senacie, a Lista Krajowa przepadła z kretesem.
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 20:31
                                                    Tak,tak - krowa to piękny ptak!
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 20:40
                                                    marek_boa napisał:

> Tak,tak - krowa to piękny ptak!

I tym pieknym sposobem, myślę że zamknęliśmy dyskusję.
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 19:35
                                                    Powtórzę jeszcze raz - ależ to nic nowego Matrek! 99% Niemców po 1945 roku twierdziło ,że przecież byli antyfaszystami i nie wspierali władz! A po za tym to nic nie wiedzieli! Ten jeden procent to ci ,którzy twierdzili ,że wykonywali tylko rozkazy!
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 19:38
                                                    marek_boa napisał:

> Powtórzę jeszcze raz - ależ to nic nowego Matrek! 99% Niemców po 1945 roku twie
                                                    > rdziło ,że przecież byli antyfaszystami i nie wspierali władz! A po za tym to n
                                                    > ic nie wiedzieli! Ten jeden procent to ci ,którzy twierdzili ,że wykonywali tyl
                                                    > ko rozkazy!

A to ciekawe. Przypadkowo praska wiosna zbiegła sie z nasza rewoltą studentów. Rewolta zorganizowaną zapewne w gescie poparcia dla interwencji w Pradze....
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 19:59
                                                    A więc Twierdzisz ,że ta "rewolta studentów" była antykomunistyczna?!:) Bardzo bym prosił o to Abyś mnie nie rozśmieszał Matrek!:)
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 20:12
                                                    marek_boa napisał:

> A więc Twierdzisz ,że ta "rewolta studentów" była antykomunistyczna?!:) Bardzo
                                                    > bym prosił o to Abyś mnie nie rozśmieszał Matrek!:)

Nie, była prowokacją CIA.
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 20:35
                                                    Może Poczytaj najpierw coś na ten temat?! Zacznij od tego dlaczego studenci wyszli na ulice i przeciwko czemu demonstrowali?!
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 20:41
                                                    marek_boa napisał:

> Może Poczytaj najpierw coś na ten temat?! Zacznij od tego dlaczego studenci wys
                                                    > zli na ulice i przeciwko czemu demonstrowali?!

Czy Tobie na prawde sie wydaje ze chodziło jedynie o prozaiczne zdjęcie Dziadów ze sceny?
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 20:59
                                                    Nie no oczywiście chodziło o obalenie komuny!:) Prosiłem Cię Abyś mnie nie rozśmieszał?!
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 21:00
                                                    marek_boa napisał:

> Nie no oczywiście chodziło o obalenie komuny!:) Prosiłem Cię Abyś mnie nie rozś
                                                    > mieszał?!

Nie chodziło o obalenie komuny, bo w to nikt nie wierzył, ale Ty wiesz o co chodziło, i zaraz to pięknie wyłuszczysz.
                                                  • marek_boa Re: patmate 29.07.13, 21:57
                                                    Nic nie będę wyłuszczał - nie Stać Cię na lekcje u mnie!:)
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 22:11
                                                    No własnie. Jak zwykle.
                                                  • maxikasek Re: patmate 29.07.13, 22:15
                                                    > A to ciekawe. Przypadkowo praska wiosna zbiegła sie z nasza rewoltą studentów.
                                                    > Rewolta zorganizowaną zapewne w gescie poparcia dla interwencji w Pradze....
                                                    A ja myślałem pochopnie że z "Wiosną Ludów" na całym Zachodzie. ;-)
                                                    Twoje twierdzenie jest o tyle ciekawe, że studenckie zamieszki w Polsce to marzec, a interwencja to sierpień ;-) Prorocy jacyś czy co...
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 22:20
                                                    maxikasek napisał:

> > A to ciekawe. Przypadkowo praska wiosna zbiegła sie z nasza rewoltą stude
                                                    > ntów.
                                                    > > Rewolta zorganizowaną zapewne w gescie poparcia dla interwencji w Pradze
                                                    > ....
                                                    > A ja myślałem pochopnie że z "Wiosną Ludów" na całym Zachodzie. ;-)
                                                    > Twoje twierdzenie jest o tyle ciekawe, że studenckie zamieszki w Polsce to marz
                                                    > ec, a interwencja to sierpień ;-) Prorocy jacyś czy co...

A Praska Wiosna to styczeń 1968.
                                                    No tak, wiadomo maxi - studenci polscy podobnie jak studenci we Francji, rewoltowali się w proteście przeciwko burżuazyjnym porządkom społecznym...
                                                  • maxikasek Re: patmate 29.07.13, 22:38
                                                    > > > Rewolta zorganizowaną zapewne w gescie poparcia dla interwencji w
                                                    > Pradze,

> A Praska Wiosna to styczeń 1968

Widzisz róznicę w tych dwóch zdaniach? Czy polemizujesz sam ze swoimi wyobrażeniami? ;-)
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 22:50
                                                    maxikasek napisał:

> > > > Rewolta zorganizowaną zapewne w gescie poparcia dla interwenc
                                                    > ji w
                                                    > > Pradze,
                                                    >
                                                    > > A Praska Wiosna to styczeń 1968
                                                    >
                                                    > Widzisz róznicę w tych dwóch zdaniach? Czy polemizujesz sam ze swoimi wyobrażen
                                                    > iami? ;-)

Nie, to Ty manipulujesz faktami, ale gdy zapytac cie o konkretne fakty, to krecisz. W styczniu 68 wybuchla praska wiosna, a komunisci w Polsce rozpcozeli antyczeska kampanie propagandową o kontrrewolucji, nawiązania do 38 roku "chca oddać Czechosłowacje RFN jak w 1938 roku", "Czesi w przeciwieństwie do Polaków, za mało wycierpieli podczas II wojny swiatowej" etc, etc, a Gomółka wprost wezwał do "udzielenia KPCz bratniej pomocy"

W marcu 68 polscy studenci odpowiedzieli na to "Cała Polska czeka na swego Dubceka"

Po najeździe UW na Czechosłowację, w wielu miastach Poslki rozrzucano ulotki i pojawialy sie antykomunistyczne napisy na murach, zas 8 sierpnia podczas dożynek, Ryszard Siwiec dokonał samospalenia w protescie rpzeciw agresji na Czechosłowację.

Nie no jasne, cała Polska popierała najazd UW.
                                              • maxikasek Re: patmate 29.07.13, 22:11
                                                > Nie kolego. Tak samo jak ja, tak i moi rodzice uczestniczyli w tej szopce, bo n
                                                > ikt nie pozostawił im jakiegokolwiek wyboru. Ja nei mialem nic do gadania, lecz
                                                > wraz z całą szkoła musiałem leżć na plac, słuchac 1 sekretarza i maszerowac w
                                                > pochodzie. Tak samo oni - nikt ich nei pytal o zdanie, czy 1 maja chcą czy nie
                                                > chca iść machac przed trybuną lokalnego kacyka PZPR.

Pitolenie. Ja nigdy nie wziąłem udziału w pochodzie 1-majowym, raz nawet obniżyli mi sprawowanie za to- ale to mniej bolało niż pas ojca ;-) Za to chodziłem na miejsce obchodów- zbierać butelki, w ciągu jednego dnia wyrabiałem 1/3 miesięcznej pensji ojca.
                                                Ojciec od lat 60-tych kiedy wyszedł z pierdla i odzyskał prawa wyborcze ani razu nie wziął udziału w wyborach- wysyłano do niego harcerzy, milicję- na nic. Do wyborów poszedł dopiero w 1989.
                                                • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 22:21
                                                  maxikasek napisał:

> > Nie kolego. Tak samo jak ja, tak i moi rodzice uczestniczyli w tej szopce
                                                  > , bo n
                                                  > > ikt nie pozostawił im jakiegokolwiek wyboru. Ja nei mialem nic do gadani
                                                  > a, lecz
                                                  > > wraz z całą szkoła musiałem leżć na plac, słuchac 1 sekretarza i maszero
                                                  > wac w
                                                  > > pochodzie. Tak samo oni - nikt ich nei pytal o zdanie, czy 1 maja chcą c
                                                  > zy nie
                                                  > > chca iść machac przed trybuną lokalnego kacyka PZPR.
                                                  >
                                                  > Pitolenie. Ja nigdy nie wziąłem udziału w pochodzie 1-majowym, raz nawet obniży
                                                  > li mi sprawowanie za to- ale to mniej bolało niż pas ojca ;-) Za to chodziłem n
                                                  > a miejsce obchodów- zbierać butelki, w ciągu jednego dnia wyrabiałem 1/3 miesię
                                                  > cznej pensji ojca.
                                                  > Ojciec od lat 60-tych kiedy wyszedł z pierdla i odzyskał prawa wyborcze ani raz
                                                  > u nie wziął udziału w wyborach- wysyłano do niego harcerzy, milicję- na nic. Do
                                                  > wyborów poszedł dopiero w 1989.

Wyobraź sobie, że byli nawet tacy którzy do partii nie należeli....
                                                  • maxikasek Re: patmate 29.07.13, 22:42
                                                    > Wyobraź sobie, że byli nawet tacy którzy do partii nie należeli....
                                                    Circa 33 milionów Polaków wliczając oseski ;-)
                                                    Notabene najwięcej należało do niej w sierpniu 1980 ;-)
                                                    Jeśli próbujesz być sarkastyczny to poćwicz.

To jak machałeś chorągiewką z przekonania czy z konformizmu (czy jak to nazywasz obecnie- byłeś lemingiem wówczas)?
                                                  • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 22:52
                                                    maxikasek napisał:

> > Wyobraź sobie, że byli nawet tacy którzy do partii nie należeli....
                                                    > Circa 33 milionów Polaków wliczając oseski ;-)
                                                    > Notabene najwięcej należało do niej w sierpniu 1980 ;-)
                                                    > Jeśli próbujesz być sarkastyczny to poćwicz.
                                                    >
                                                    > To jak machałeś chorągiewką z przekonania czy z konformizmu (czy jak to nazywas
                                                    > z obecnie- byłeś lemingiem wówczas)?

Niczym nie machałem szedłem bo jako uczeń szkoły podstawowej w pierwszej połowie lat 80. musiałem, podobnie jak 20 milionów inncyh Polaków.
                                    • jopekpl Re: patmate 29.07.13, 23:26
                                      jeepwdyzlu napisał:

> Czesi to małe hu jki i chętnie się zgodzę, że ich działania i w 1918 i w 1945 t
                                      > o był skandal, żenada i nasz psi obowiązek o tym pamiętać.
                                      > Ale ich działań nie porównujmy z Wołyniem.

A czym się rożni rozwalenie głowy polakowi na Zaolziu od tego na Wołyniu??? czyżby Czesi w bardziej kulturalny sposób tłukli kolbami???Czym się rożni zadźganie polaka bagnetami na Zaolziu od tego zarąbanego na Wołyniu??? czyżby bagnety Czeskie były bardziej sterylne?
                                      Metody mordowania ,bezwzględność i bezsens tych czynów była podobna,a ze skala ci nie odpowiada? twój problem , zresztą jednym i drugim przyświecał jeden cel, pozbycie się polskich mieszkańców z ziem przez nich zamieszkiwanych, i co ciekawe jednym i drugim się to z biegiem czasu praktycznie udało. polaków na Wołyniu nie ma , a na Zaolziu niewielu zostało.
                                      • bmc3i Re: patmate 29.07.13, 23:32
                                        jopekpl napisał:

> jeepwdyzlu napisał:
                                        >
                                        > > Czesi to małe hu jki i chętnie się zgodzę, że ich działania i w 1918 i w
                                        > 1945 t
                                        > > o był skandal, żenada i nasz psi obowiązek o tym pamiętać.
                                        > > Ale ich działań nie porównujmy z Wołyniem.
                                        >
                                        > A czym się rożni rozwalenie głowy polakowi na Zaolziu od tego na Wołyniu??? czy
                                        > żby Czesi w bardziej kulturalny sposób tłukli kolbami???Czym się rożni zadźgani
                                        > e polaka bagnetami na Zaolziu od tego zarąbanego na Wołyniu??? czyżby bagnety
                                        > Czeskie były bardziej sterylne?
                                        > Metody mordowania ,bezwzględność i bezsens tych czynów była podobna,a ze skala
                                        > ci nie odpowiada? twój problem , zresztą jednym i drugim przyświecał jeden cel,
                                        > pozbycie się polskich mieszkańców z ziem przez nich zamieszkiwanych, i co ciek
                                        > awe jednym i drugim się to z biegiem czasu praktycznie udało. polaków na Wołyni
                                        > u nie ma , a na Zaolziu niewielu zostało.

Czystka etniczna jest czystką etniczną, bez względu na to czy dotyczy kilkudziesięciu, czy też zaledwie kilku tysięcy członków określonej grupy etnicznej.
                                        • jopekpl Re: patmate 30.07.13, 12:02
                                          bmc3i napisał:

> Czystka etniczna jest czystką etniczną, bez względu na to czy dotyczy kilkudzie
                                          > sięciu, czy też zaledwie kilku tysięcy członków określonej grupy etnicznej.
                                          >
                                          Nie często się z tobą zgadzam ,tu jednak nie mam wyboru.;-)
                                        • jeepwdyzlu Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaolziu 30.07.13, 12:22
                                          Czystka etniczna jest czystką etniczną, bez względu na to czy dotyczy kilkudziesięciu, czy też zaledwie kilku tysięcy członków określonej grupy etnicznej.
                                          --------
                                          też się zgodzę
                                          Dlatego czystki etnicznej na Zaolziu po 1918 nie było
                                          Zamorodowano KILKADZIESIĄT osób, a raczej kilkanaście
                                          Nie KILKA TYSIĘCY

Wpadacie w paranoję.
                                          Czesi zrobili wtedy błąd, my w 38 tak samo
                                          ale te krzywdy są niczym w porównaniu do mordów na Wołyniu.

Zapiekły nacjonalizm jopkekpl i jego chamstwo, trzynaście razy powtarzanie tego samego nie zmienia faktu:
                                          ZGINĘŁO kilkunastu cywilów i kilkunastu wziętych do niewoli żołnierzy.
                                          Tak, to smutne i przykre, ALE TO NIE CZYSTKA ETNICZNA!

Co do praw Czechów do Kotliny Kłodzkiej - mieli takie same jak my.
                                          Tylko my byliśmy bardziej z sowietami zakolegowani - ruscy dali więc ją nam.
                                          Takie mamy ku... prawo do tych ziem!

Wy nie jesteście nacjonaliści. Wy jesteście prości idioci!
                                          jeep
                                          • patmate Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 30.07.13, 15:55
                                            jeepwdyzlu napisał:

> Co do praw Czechów do Kotliny Kłodzkiej - mieli takie same jak my.

Nie sądzę, tzw. Ziemie Odzyskane to skutek przekazania PRL ziem III Rz. O przebiegu granic zdecydowano za nas i Czechów. I w tych decyzjach nie było nic co dawałoby CSR mandat do zajęcia przedwojennych ziem Śląska (poza Śląskiem Cieszyńskim/Zaolziem), chociaż pewnie kożystniej byłoby zamienić Kotlinę Kłodzką na Zaolzie.

> Tylko my byliśmy bardziej z sowietami zakolegowani - ruscy dali więc ją nam.

Ci ruscy dali nie dlatego, żeby ucieszyć kolegów z Polski ;-), ale raczej, żeby było gdzie przesiedlić Kresy Wschodnie.

> Takie mamy ku... prawo do tych ziem!

No cóż w tym kontekście powstaje pytanie o niemieckość ziem Branderburgii, czy Saxonii......, też Strzałowa* (Stralsund), Roztoki* (Rostock) ;-)

pzdr

* nazwy z przedwojennego atlasu polskiego historyka (? - nazwisko wyleciało mi z głowy)
                                            • jeepwdyzlu Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 30.07.13, 16:28
                                              nie mieliśmy praw do Kotliny Kłodzkiej
                                              tak samo jak Czesi ich nie mieli

Pomorze Zachodnie, Dolny Śląsk - tak samo. Rdzennie niemieckie ziemie - Stalin wiedział, że będziemy zakładnikiem przesunięcia granic co scementuje naszą satelicką "przyjaźń".
                                              j.
                                              • patmate Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 30.07.13, 20:38
                                                jeepwdyzlu napisał:

> Pomorze Zachodnie,

Szzcecin? a co powiesz o Szwedach?

> Dolny Śląsk - tak samo.

Rozumiem, że Serbo-Łużyczanie przylecieli do Budziszyna z Mirfak-a? ;-)
                                                (gwiazda w konstelacji Oriona). A w 1945 prosili PRL o ochronę.

> Rdzennie niemieckie ziemie

Proszę o definicję rdzenności.

>- Stalin
                                                > wiedział, że będziemy zakładnikiem przesunięcia granic co scementuje naszą sate
                                                > licką "przyjaźń".

Tu zgoda w całej rozciągłości. Nie twierdzę że Ziemie Odzyskane się nam należały z automatu, Mikołajczyk był przeciwny przejęciu Szczecina, sądził że Niemcy jako naród jeszcze przełkną Wrocław, Opole czy Słupsk, ale nie Szczecin.

Pzdr
                                                • jeepwdyzlu Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 09:24
                                                  patmate
                                                  mieszkam w Szczecinie i Wrocławiu
                                                  I interesuję się historią obu miast
                                                  I jeśli moglibyśmy (z dużym trudem) rościć sobie jakieś prawa historyczne do Wrocławia
                                                  to na pewno nie do Szczecina.
                                                  Co Ty z tymi Łużyczanami w kółko? Jakiego chcesz komentarza?
                                                  To, że Słowianie byli kiedyś w Rostocku czy Berlinie oznacza, że po 1100 latach mamy rościć sobie jakieś pretensje?
                                                  To jakiś absurd.
                                                  To przesunięcie granic na Zachód to nie był polski pomysł, ślij pytan ia do Moskwy i Waszyngtonu!
                                                  Jesteśmy tu 3 czy 4 pokolenia, to nasza mała ojczyzna, ale nie udawajmy, że to ziemia praojców!
                                                  jeep
                                                  • patmate Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 10:17
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> patmate
                                                    > mieszkam w Szczecinie i Wrocławiu
                                                    > I interesuję się historią obu miast

Więc znając historię Szczecina, nie powinieneś pisać że to miasto rdzennie niemieckie.

> I jeśli moglibyśmy (z dużym trudem) rościć sobie jakieś prawa historyczne do Wr
                                                    > ocławia
                                                    > to na pewno nie do Szczecina.

> Co Ty z tymi Łużyczanami w kółko?

Bo mam wrażenie, że historia tych ziem zaczyna się dla Ciebie gdzieś w XV-XVIIw.

> Jakiego chcesz komentarza?

Patrz wyżej.

> To, że Słowianie byli kiedyś w Rostocku czy Berlinie oznacza, że po 1100 latach
                                                    > mamy rościć sobie jakieś pretensje?
                                                    > To jakiś absurd.

Absurdalna jest teza o rdzennie niemieckich ziemiach.

> To przesunięcie granic na Zachód to nie był polski pomysł, ślij pytan ia do Mos
                                                    > kwy i Waszyngtonu!

Czy ja coś o tym pisałem, choć kiedyś w końcu zeskanuję artykuł z "Morza" z roku 1938/9 - ciekawa wypowiedż rewizjonistyczna jednego z naszych ministrów czy generałów.

> Jesteśmy tu 3 czy 4 pokolenia, to nasza mała ojczyzna, ale nie udawajmy, że to
                                                    > ziemia praojców!

No cóż, jesteśmy tu od 68 lat, czyli prawie tyle co Szwedzi w Szczecinie.

pzdr
                                                  • jeepwdyzlu Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 10:43
                                                    ale Szwedzi nie twierdzą, że Pomorze Zachodnie to ziemia ich przodków!
                                                    A Pomorze ciążyło do Niemiec zawsze
                                                    pod polską kontrolą było bardzo krótko - i jak Gdańsk - była to podległość polityczna nie kulturowa czy językowa.
                                                    szczecińscy kupcy w XII i XIII wieku mówili po niemiecku, potem Szczecin był częścią Hansy
                                                    a bełkot o Cedyni i MIeszku - jest dziś nie do obrony.
                                                    To była niemiecka ziemia od czasów kiedy tu wkroczyła cywilizacja
                                                    jeep
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 12:31
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> ale Szwedzi nie twierdzą, że Pomorze Zachodnie to ziemia ich przodków!
                                                    > A Pomorze ciążyło do Niemiec zawsze
                                                    > pod polską kontrolą było bardzo krótko - i jak Gdańsk - była to podległość poli
                                                    > tyczna nie kulturowa czy językowa.
                                                    > szczecińscy kupcy w XII i XIII wieku mówili po niemiecku, potem Szczecin był cz
                                                    A jak mówił plebs?
                                                    A tak na marginesie to szlachta na Litwie coś od 16 wieku ,mówiła po Polsku, to niewątpliwy dowód ze Litwy nie było w ogóle , a te tereny były i powinny być Polskie.OT takie pokręcone myślenie"inteligenta"jeepwdyzlu
                                                    > ęścią Hansy
                                                    To Hansa miała jakąś przynależność państwową??? ciekawa teoria "inteligenta"

A tak na marginesie to szczecin potem był niezależnym Księstwem coś do początku XVII wieku, potem zarządzali nim Szwedzi , a potem zajęli te tereny prusacy tak jedni jak i drudzy nie na pokojowej drodze. "inteligencie".z dyplomem z bazaru.

> a bełkot o Cedyni i MIeszku - jest dziś nie do obrony
                                                    .
                                                    A może jakieś dowody na to stwierdzenie?

> To była niemiecka ziemia od czasów kiedy tu wkroczyła cywilizacja
                                                    > jeep

OJ historyczny "inteligencie"wiesz na terenach obecnej polski nie powinno być w ogóle polaków, a Kraków to na pewno niemieckie miasto.
                                                  • jeepwdyzlu Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 15:09
                                                    A tak na marginesie to szczecin potem był niezależnym Księstwem coś do początku XVII wieku, potem zarządzali nim Szwedzi , a potem zajęli te tereny prusacy tak jedni jak i drudzy nie na pokojowej drodze. "inteligencie".z dyplomem z bazaru.
                                                    -----------
                                                    ten co mi sprzedał na bazarze dyplom za 2 złote (ten sam co tobie za złotówkę)
                                                    uprzedził mnie
                                                    że coś takiego jak NIEZALEŻNE księstwo nie istnieje
                                                    zapraszam do szczecińskich muzeów..
                                                    wpuszczają wszystkich - z dyplomami i bez

jopek - mam prośbę
                                                    nie piszę do Ciebie - i proszę nie komentuj moich postów
                                                    zrewanżuję się tym samym
                                                    jeep
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 00:02
                                                    jeepwdyzlu napisał:

nie
                                                    > że coś takiego jak NIEZALEŻNE księstwo nie istnieje
                                                    pl.wikipedia.org/wiki/Liechtenstein
                                                    OT mały współczesny przykład czegoś co według ciebie nie istnieje.
                                                    > zapraszam do szczecińskich muzeów..
                                                    > wpuszczają wszystkich - z dyplomami i bez
                                                    Bywam ,dziękuje,za zaproszenie.
                                                    To jak napiszesz mi ile mostów na Odrze jest w szczecinie?
                                                    Tak z ciekawości?
                                                    > jopek - mam prośbę
                                                    > nie piszę do Ciebie - i proszę nie komentuj moich postów
                                                    > zrewanżuję się tym samym
                                                    Przykro mi, ale jako nacjonalistyczny kundel,i idiota, nie jestem w stanie spełnić twojej prośby,
                                                    nie podoba ci się moja osoba na tym forum to zmień forum.
                                                  • jeepwdyzlu Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 10:26
                                                    To jak napiszesz mi ile mostów na Odrze jest w szczecinie?
                                                    Tak z ciekawości?
                                                    ----------
                                                    Długi i Trasa Zamkowa - drogowe
                                                    kolejowy
                                                    te trzy w śródmieściu
                                                    (dwa pontony od wczoraj ale tylko na kilka dni)

i na południu - Szosa Poznańska
                                                    i autostradowy koło Kołbaskowa

> jopek - mam prośbę
                                                    > nie piszę do Ciebie - i proszę nie komentuj moich postów
                                                    > zrewanżuję się tym samym

nie podoba ci się moja osoba na tym forum to zmień forum.
                                                    -------------------------------
                                                    ok, dzięki, ale nie skorzystam
                                                    j.
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 11:35
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> To jak napiszesz mi ile mostów na Odrze jest w szczecinie?
                                                    > Tak z ciekawości?
                                                    > ----------
                                                    > Długi i Trasa Zamkowa - drogowe
                                                    to znaczy dwa? czy może są tam 3 mosty drogowe?;-)
                                                    > kolejowy
                                                    > te trzy w śródmieściu
                                                    > (dwa pontony od wczoraj ale tylko na kilka dni)
                                                    >
                                                    > i na południu - Szosa Poznańska
                                                    ile?
                                                    > i autostradowy koło Kołbaskowa
                                                    ile?
                                                    jako interesującemu się historia własnego miasta ,nie będzie to trudne do sprawdzenia .

> > jopek - mam prośbę
                                                    > > nie piszę do Ciebie - i proszę nie komentuj moich postów
                                                    zrewanżuję się tym samym

Ja do ciebie tez nie pisałem pierwszego postu w tej dyskusji, a jednak sie do niej właczyłeś ,czemu?

> nie podoba ci się moja osoba na tym forum to zmień forum.
                                                    > -------------------------------
                                                    > ok, dzięki, ale nie skorzystam
                                                    > j.
                                                  • maxikasek Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 12:05
                                                    Zgubiłeś kolejowy na Poznańskiej ;-)
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 13:19
                                                    maxikasek napisał:

> Zgubiłeś kolejowy na Poznańskiej ;-)

Konkretnie to zgubił i stary drogowy, na Dziewokliczu są 3 mosty obok siebie;-),
                                                    OT taki to znawca Szczecina;-)
                                                  • maxikasek Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 13:28
                                                    Kurcze- sam przestałem go zauważać ;-) No i jeszcze ten przy "szczecińskiej Wenecji" na Wyspę Jaskółczą oraz na ośrodek kajakowy AZS przy dworcu ;-) Ale to już czepianie się. ;-)
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 14:48
                                                    maxikasek napisał:

> Kurcze- sam przestałem go zauważać ;-) No i jeszcze ten przy "szczecińskiej Wen
                                                    > ecji" na Wyspę Jaskółczą oraz na ośrodek kajakowy AZS przy dworcu ;-) Ale to j
                                                    > uż czepianie się. ;-)

NO nie to już nie jest przeprawa przez odrę;-),ale jak już to to z 500m dalej w stronę Pomorzan zaraz za dworcem jest mały most na kolejną wyspę tam chyba kiedyś szkoła była;-),ale nie czepiajmy się szczegółów ,ogólnie facet jako tako się orientuje ze jakieś przeprawy są;-)
                                                  • maxikasek Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 15:11
                                                    Chwila- pytanie brzmiało
                                                    " To jak napiszesz mi ile mostów na Odrze jest w szczecinie?" A nie
                                                    "To jak napiszesz mi ile mostów przez Odrę jest w szczecinie?" ;-)
                                                    >ale jak już to to z 500m dalej w
                                                    > stronę Pomorzan zaraz za dworcem jest mały most na kolejną wyspę
                                                    Właśnie o nim pisałem- na wyspę Jaskółczą. Generalnie cała "Wenecja" to była jakaś spółdzielnia ogrodnicza (zresztą kilkanaście lat chyba komasowano tam prawa włąsności, Wenecja popadała w ruinę) produkująca m.in. wina (przed wojną likiery).
                                                    www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=245542
                                                    Z cieakwostek świetnie zachowane płaskorzeżby (?) z czasół fabryki likierów
                                                    szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34939,7607601,Szczecinska_Wenecja_odkrywa_swoje_tajemnice.html
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 21:39
                                                    maxikasek napisał:

> Chwila- pytanie brzmiało
                                                    > " To jak napiszesz mi ile mostów na Odrze jest w szczecinie?" A nie
                                                    Kurde racja, sam wlazłem w własną pułapkę;-))))

dzięki za linki,ciekawe.
                                                  • patmate Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 01.08.13, 23:36
                                                    jopekpl napisał:

> maxikasek napisał:
                                                    >
                                                    > > Chwila- pytanie brzmiało
                                                    > > " To jak napiszesz mi ile mostów na Odrze jest w szczecinie?" A nie
                                                    > Kurde racja, sam wlazłem w własną pułapkę;-))))
                                                    >
                                                    > dzięki za linki,ciekawe.
                                                    >

fascynuje mnie to forum, szczególnie ze te wszystkie OT :-).

Nie ma wątku który by zaraz nie zdryfował w zupełnie nieoczekiwanym kierunku.

pzdr
                                                  • maxikasek Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 02.08.13, 01:00
                                                    Skoro ne ma moda- to kto ma pilnować? ;-)
                                                  • patmate Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 02.08.13, 11:01
                                                    maxikasek napisał:

> Skoro ne ma moda- to kto ma pilnować? ;-)

ale to jest ciekawe, właśnie za to lubię f. militaria.

pzdr
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 02.08.13, 16:41
                                                    patmate napisał:

> maxikasek napisał:
                                                    >
                                                    > > Skoro ne ma moda- to kto ma pilnować? ;-)
                                                    >
                                                    > ale to jest ciekawe, właśnie za to lubię f. militaria.
                                                    I to jest właśnie urok tego forum , a czy" mod" jest tu potrzebny? tak,ale tylko taki co rozumie właśnie charakter i klimat tego forum, taki co wypierniczy posty gostka co ludzi od kundli i idiotów wyzywa bo dyskutować na poziomie nie umie, a pozostawi takie właśnie niespodziewane skręty na inny(inne) temat(y) , co są ciekawe i wiedzy dodają.
                                                    > pzdr
                                                    Niestety ADMINISTRACJA gazety całkowicie położyła L...ę na to forum ,jest sztuka w postaci psychusia ,którego tak naprawdę nie ma ,i myślą ze jest ok.
                                                  • niegracz OT 02.08.13, 17:56
                                                    maxikasek napisał:

> Skoro ne ma moda- to kto ma pilnować? ;-)

.
                                                    proste - pilnuj sie sam\
                                                    i nie zaśmiecaj watku tematycznego jakimiś bzdetami

Jak to zrobic
                                                    jesli juz musisz zaśmeicać
                                                    zmień tytuł postu
                                                    - w ten sposób zaoszczędzisz innym czas

- bo internauta chcący np. czytac na temat
                                                    nie zajrzy do postu off topic
                                                  • marek_boa Re: Hipokryta?! 02.08.13, 18:53
                                                    I pisze to ktoś kto zaśmieca wątek o Rosyjskich kontraktach i potwierdzeniach wpisując tam nie związane z tematem teksty??!
                                                  • jeepwdyzlu Wenecja i likier 02.08.13, 09:58
                                                    Generalnie cała "Wenecja" to była jakaś spółdzielnia ogrodnicza (zresztą kilkanaście lat chyba komasowano tam prawa włąsności, Wenecja popadała w ruinę) produkująca m.in. wina (przed wojną likiery).
                                                    ---------
                                                    to nie Wenecja
                                                    to naprzeciwko (po prawej jadąc od dworca)
                                                    kamienice pomiędzy Kolumba a torami...
                                                    jeep
                                                  • maxikasek Re: Wenecja i likier 02.08.13, 10:19
                                                    > to nie Wenecja
                                                    > to naprzeciwko (po prawej jadąc od dworca)
                                                    > kamienice pomiędzy Kolumba a torami...
                                                    > jeep
                                                    Akurat kamienica z tymi płaskorzeźbami- tak. Ale spółdzielnia była/jest w Wenecji. Choć niektórzy doWenecji zaliczają całąKolumba od Dworca do gazowni.
                                                    Ale patrząc od Odry- najpierw stara zajezdnia tramwajowa i transfomratornia- obecnie Szczeciński Park Technologiczny (czy jakto się tam teraz zwie). Dalej wytwórnia likierów Lefevera ( a póxniej kawy Glessa)- właśnie była spółdzielnia ogrodniczo-pszczelarska . Potem gorzelnia Crepina, należała póxniej do Polmosu a jeden budynek do TP SA.
                                                  • bmc3i Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 12:38
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> ale Szwedzi nie twierdzą, że Pomorze Zachodnie to ziemia ich przodków!
                                                    > pod polską kontrolą było bardzo krótko - i jak Gdańsk - była to podległość poli
                                                    > tyczna nie kulturowa czy językowa.

O czym Ty piszesz?! Przynajmniej nie wplątuj w to Gdańska, bo to sprawa o wiele bardziej skomplikowana. Jeśli Twoje pojęcie o tym mieście nie wykracza poza ramy "Twój Tydzień" i "Naj", to sie nie wypowiadaj.

> szczecińscy kupcy w XII i XIII wieku mówili po niemiecku, potem Szczecin był cz
                                                    > ęścią Hansy

Tymczasem niemieckie wpływy w Gdańsku to dopiero XVI wiek, a i to przegrywały z wpływami holenderskimi, angielskimi, nie mówiąc juz o polskich.
                                                  • bmc3i Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 14:35
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> a bełkot o Cedyni i MIeszku - jest dziś nie do obrony.
                                                    > To była niemiecka ziemia od czasów kiedy tu wkroczyła cywilizacja
                                                    > jeep

A przepraszam, co to jest "niemiecka ziemia"?

Bo na przykład mieszkańcy zachodnich landów Niemiec, Hesjii, Palatynatu, etc, odmawiają niemieckości Brandenburczykom, czy innym Pruskom. Uważają, że nikt na wschód od łaby, nie ma parawa nazywac się Niemcem, co wiecej, uważają że sami zostali w wieku XVII i XIX wieku podbici przez prusaków.

Wiec co to ejst "niemiecka ziemia"?
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 12:54
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> patmate
                                                    > mieszkam w Szczecinie i Wrocławiu
                                                    Jednocześnie? rozdwojenie jaźni? to by tłumaczyło twoje durnoty pisane,

> I interesuję się historią obu miast

I dlatego nie wiesz ze w XIII wieku Szczecin był księstwem,rządzonym przez ród Grafitów?.
                                                    Napisałeś tylko że szczecin w XIII wieku był w Hansie ,jakby Hansa była jakimś tworem państwowym:-))))
                                                    > I jeśli moglibyśmy (z dużym trudem) rościć sobie jakieś prawa historyczne do Wr
                                                    > ocławia
                                                    > to na pewno nie do Szczecina.

To może wymień inne narody które mogą sobie rościć prawa do szczecina, i umiesz to uzasadnić?
                                                    Atak na marginesie to ,założę się, ze nawet nie wiesz ile mostów w szczecinie biegnie przez odrę;-)

> Jesteśmy tu 3 czy 4 pokolenia, to nasza mała ojczyzna, ale nie udawajmy, że to
                                                    > ziemia praojców!

Ziemie szczecińską zamieszkiwali Słowianie , szczecin i osady w około założyli Słowianie, zakładając ze Polacy wywodzą się od Słowian, to jak najbardziej "inteligencie" z dyplomem z Turzynu, jest to ziemia naszych praojców, No chyba ze według ciebie Niemcy wywodzą się od Słowian:-)))))) a zdaje się ze udowadniasz że Niemcy maja większe prawa do szczecina niż my.
                                                  • maxikasek Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 14:28
                                                    > I dlatego nie wiesz ze w XIII wieku Szczecin był księstwem,rządzonym przez ród
                                                    > Grafitów?.
                                                    Gryfitów. ;-)
                                                    jeepwdyzlu popełnia błąd. Uważa że język jakim mówiono świadczy o przynależności do jakiegoś państwaówczesnego. Narodowość w dzisiejszym rozumieniu to wymysł XVIII/XIX wieczny. Wcześniej liczyło się nie kim jesteś, ale jakiemu panu służysz. To że w Szczecinie, Gdańsku , Poznaniu, Krakowie (a i Warszawie) mówiono po niemiecku to nic dziwnego. Większość maist założono na prawie niemieckim, sciągając osadników z Niemiec (których dziś można nazwać inwestorami)-przyjeżdżali , budowali miasto za swoje- w zamian płacili podatki.

Tzn. do których Niemiec? Bo Gryfici (sami Słowianie) ciągnęli do Polski i Cesarstwa Rzymskiego (niemieckiego) aby uniknąć ulegnięciu Branderburczykom (też Niemcom) ;-)

Zresztą wtedy nie miało znaczenia kto był jakiej narodowości, tylko przy kim bardziej mi się będzie opłacało być.
                                                  • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 31.07.13, 23:50
                                                    Jak mawiał pewien "Pawlak" mądrego to i miło posłuchać;-)
                                                    pzdr.
                                          • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 30.07.13, 17:06
                                            jeepwdyzlu napisał:

> Czystka etniczna jest czystką etniczną, bez względu na to czy dotyczy kilkudzie

> Zapiekły nacjonalizm jopkekpl i jego chamstwo, trzynaście razy powtarzanie tego
                                            > samego nie zmienia faktu:
                                            Jesteś "inteligencie " w stanie wskazać gdzie wykazałem się nieuzasadnionym, (nie sprowokowanym przez ciebie) chamstwem hipokryto ???
                                            Bo ja jestem , o proszę tu na dole

> Wy nie jesteście nacjonaliści. Wy jesteście prości idioci!

Oto popis inteligentnej i kulturalnej rozmowy w twoim wydaniu,
                                            i wiesz co wole być prostym idiotą niż" inteligentem " w twoim wydaniu.

Nie umiesz dyskutować a jedynie krzyczeć, a argumentów w twoich wywodach nie znajdziesz żadnych.
                                            P.s
                                            dwa razy prosiłem o grzeczniejszą dyskusję , ale "inteligencja" nie rozumie chyba znaczenia tego pojęcia, wiec będę , od tej poru zgłaszał do kasowania każdy post w którym użyjesz obrazliwego określenia do kogokolwiek , o co tez apeluje do innych użytkowników którym zależy na kulturze dyskusji.
                                            • jeepwdyzlu @jopekpl kończ już nikt nie ma siły tego czytać! 30.07.13, 17:29
                                              Jesteś "inteligencie " w stanie wskazać gdzie wykazałem się nieuzasadnionym, (nie sprowokowanym przez ciebie) chamstwem hipokryto ???ale czy ty umiesz w ogóle myśleć?
                                              --------------
                                              proszę bardzo - sam chciałeś:
                                              Kol. ale czy ty umiesz w ogóle myśleć?

a tymczasem ja grzecznie:
                                              Za niegrzeczny ton przepraszam, ale nie zmienia to mojej oceny

kto zatem jest hipokrytą?
                                              brandzlujesz się i w kółko powtarzasz to samo
                                              co chcesz udowodnić?
                                              że jesteś mądry a ja głupi?
                                              ok niech ci będzie
                                              ulżyło?
                                              masz siłę na pierdoły kolejny dzień?
                                              facet mam w dupie dyskusję z tobą czy klikniesz kosz czy nie
                                              nie odpisuj
                                              jeep

YCDSOYA
                                              • jopekpl Re: @jopekpl kończ już nikt nie ma siły tego czyt 30.07.13, 18:43
                                                jeepwdyzlu napisał:

> Jesteś "inteligencie " w stanie wskazać gdzie wykazałem się nieuzasadnionym,
                                                > (nie sprowokowanym przez ciebie) chamstwem hipokryto ???ale czy ty umiesz w ogó
                                                > le myśleć?
                                                > --------------
                                                > proszę bardzo - sam chciałeś:
                                                > Kol. ale czy ty umiesz w ogóle myśleć?
                                                >
                                                > a tymczasem ja grzecznie:
                                                > Za niegrzeczny ton przepraszam, ale nie zmienia to mojej oceny
                                                >
                                                > kto zatem jest hipokrytą?
                                                > brandzlujesz się i w kółko powtarzasz to samo
                                                > co chcesz udowodnić?
                                                > że jesteś mądry a ja głupi?
                                                > ok niech ci będzie
                                                > ulżyło?
                                                > masz siłę na pierdoły kolejny dzień?
                                                > facet mam w dupie dyskusję z tobą czy klikniesz kosz czy nie
                                                > nie odpisuj
                                                > jeep
                                                >
                                                > YCDSOYA

Klik,kosz
                                • bmc3i Re: Polacy jak zawsze niewinni 29.07.13, 23:02
                                  jeepwdyzlu napisał:

> 21 sierpnia 2005 r. W.Jaruzelski występując w telewizji czeskiej po raz kolejny
                                  > przeprosił Czechów za udział LWP w interwencji 1968 r. w Czechosłowacji)
                                  > -------------
                                  > był urzędującym Prezydentem?
                                  >

Pierwszy Zjazd NSZZ Solidarność, i posłanie zjazdu "do narodów Europu Środkowej", mówi Ci coś?

A o współpracy miedzy Kartą 77 i Solidarnością słyszałeś?
                                • jopekpl Re: Polacy jak zawsze niewinni 29.07.13, 23:12
                                  jeepwdyzlu napisał:

> Takie mieliśmy prawa do Kotliny Kłodzkiej jak Putin do Nowego Jorku.
                                  > Te argumenty -powtarzane od dziesiątków lat - są po prostu żenujące...
                                  No właśnie panie"argument" jakie większe prawa do kotliny Kłodzkiej miała Czechosłowacja??? potrafisz użyć jakiś argumentów, zamiast wyzwisk ???
                                  > jeep
                            • jopekpl Re: Polacy jak zawsze niewinni 29.07.13, 10:42
                              jeepwdyzlu napisał:

> Czechów mam w dupie, mord to mord, ale na Wołyniu było ludobójstwo. Na Zaolziu
                              > nie. I tyle.
                              Przepraszam bardzo ale to ty protestowałeś przeciwko nazywaniu Czechów mordercami.

> Nie mamy grzechów?
                              > Zaolzie zajęliśmy w 38 roku w skandalicznych okolicznościach.
                              Mamy owszem ale czy wobec Czechów?.
                              Kol. ale czy ty umiesz w ogóle myśleć?, nie przyszło ci do głowy ze zajęcie Zaolzia 1938 , etnicznie polskiego terenu ,to konsekwencja Czeskiej inwazji i czeskich zbrodni z 1919r.
                              Zdaje się ze rok 1919 był trochę wcześniej niż 1938.
                              > Interwencja w Pradze 68
                              Kol . czy Polska jako kraj w 1968r miała jakiś wybór co do interwencji w Czechosłowacji?, bo coś mi się wydaje ze o tym zdarzeniu to decydował wielki brat za Buga. Ale możesz mieć inne zdanie;-)
                              > Przeprosiliśmy?
                              > Czesi nas nie lubią i maja powody.
                              > jeep
                              • jeepwdyzlu myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 15:29
                                Kol. ale czy ty umiesz w ogóle myśleć?, nie przyszło ci do głowy ze zajęcie Zaolzia 1938 , etnicznie polskiego terenu ,to konsekwencja Czeskiej inwazji i czeskich zbrodni z 1919r.
                                Zdaje się ze rok 1919 był trochę wcześniej niż 1938.
                                ------------
                                To znaczy wydarzenia z 1919 usprawiedliwiają naszą zemstę 20 lat później?
                                Rdzennie polskie ziemie?
                                To może Niemcy zajmą pół Poslki - bo to Ich ziemie, nie nasze.
                                Co ty w ogóle pier dolisz?
                                zaciekły mały nacjonalistyczny kundel z ciebie wyłazi
                                sanacyjna Polska byłą półfaszystowska i zajęcie Zaolzia było błędem?
                                Uważasz inaczej - twoja sprawa ale nie łudź się, że potrafisz myśleć!
                                jeep
                                • patmate Re: myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 16:09
                                  jeepwdyzlu napisał:

> Co ty w ogóle pier dolisz?
                                  > zaciekły mały nacjonalistyczny kundel z ciebie wyłazi
                                  > sanacyjna Polska byłą półfaszystowska i zajęcie Zaolzia było błędem?
                                  > Uważasz inaczej - twoja sprawa ale nie łudź się, że potrafisz myśleć!
                                  > jeep
                                  >

Mistrzu ciętej riposty, zbastuj, większość z forumowiczów potrafi kleić agresywne posty, tylko po co?

> To znaczy wydarzenia z 1919 usprawiedliwiają naszą zemstę 20 lat później?

Okoliczności zajecia Zaolzia AD 1919 były zdecydowanie bardziej dramatyczne, a przede wszystkim nie miały wiele wspólnego z dyplomacją w przeciwieństwie do roku 1938.
                                  I tak dla sprostowania - IIRP uznała przyłączenie Zaolzia do CSR pod naciskiem zewnętrznym, m.in. dla umożliwienia tranzytu broni przez CSR. Niestety mimo zobowiązań Czesi na to nie zezwolili.

> Rdzennie polskie ziemie?

A w 1918 nie wystarczyło ze przeważająca część ludności to byli Polacy? Że Czesi atakiem uprzedzili wybory do polskiego Sejmu?

> To może Niemcy zajmą pół Poslki - bo to Ich ziemie, nie nasze.

A Budziszyn i Berlin Słowianie Połabscy, tworząc państwo?

Pzdr
                                  • jeepwdyzlu Re: myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 20:06
                                    Mistrzu ciętej riposty, zbastuj, większość z forumowiczów potrafi kleić agresywne posty, tylko po co?
                                    ---------
                                    nie ja argumenty zamieniłem na wycieczki osobiste
                                    nie ja zarzucam Tobie czy komukolwiek braku myślenia
                                    nie do mnie zatem kieruj pouczenia....

jeep
                                    • jopekpl Re: myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 21:50
                                      jeepwdyzlu napisał:

> Mistrzu ciętej riposty, zbastuj, większość z forumowiczów potrafi kleić agresyw
                                      > ne posty, tylko po co?

> nie ja argumenty zamieniłem na wycieczki osobiste

Czyżby zapytanie czy umiesz mysleć jest dla ciebie osobistą wycieczka ,i obrazą???
                                      No to już rozumiem , twój sposób myślenia.

Polacy zajmują Zaolzie w1938 w wyniku nacisków politycznych , za wymuszoną ale jednak zgodą Czechosłowacji, to są półfaszystowskie świnie.(przy tym nikt po stronie czeskiej nie ginie zadźgany bagnetem czy rozwaloną kolbami polskich żołdaków głową)
                                      Jopek pyta jeepwdyzlu czy umie myśleć, to jest wycieczka osobista, i tez jest świnia.
                                      Czesi zajmują podstępnie, i zbrojnie ziemie które już w wcześniejszych ustaleniach były przyznane Polsce, przy tym dokonują brutalnych morderstw bezbronnych polaków ,to nie ma sprawy, nie mówmy najlepiej o tym.
                                      jeepwdyzlu nazywa jopka nacjonalistycznym kundlem tez nie ma sprawy, przecież to jest adekwatne do zapytania, o to czy umiesz mysleć,prawda?,
                                      A to ze już wcześniej zacząłeś używać wulgaryzmów typu"co ty pierd olisz , nie ma na pewno żadnego znaczenia.(Ani to że prosiłem o grzeczniejsze wypowiedzi)oprócz tego ze albo jesteś normalnym hipokrytą , albo sporo czeskiej krwi w twoich żyłach płynie;-), co z reszta na jedno wychodzi.

> nie ja zarzucam Tobie czy komukolwiek braku myślenia
                                      > nie do mnie zatem kieruj pouczenia....
                                • jopekpl Re: myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 21:30
                                  jeepwdyzlu napisał:

> To znaczy wydarzenia z 1919 usprawiedliwiają naszą zemstę 20 lat później?

Dla jednych to zemsta, dla innych sprawiedliwość dziejowa.

> Rdzennie polskie ziemie?
                                  1919r Zaolzie zamieszkuje 132tyś polaków i tylko 32tyś Czechów,ponoć lubisz cyferki policz i pomyśl.
                                  > To może Niemcy zajmą pół Poslki - bo to Ich ziemie, nie nasze.

A ilu Niemców mieszka na tych ziemiach?

> Co ty w ogóle pier dolisz?
                                  Juz prosiłem grzeczniej proszę
                                  > zaciekły mały nacjonalistyczny kundel z ciebie wyłazi
                                  Daleko mi do nacjonalisty, ale niech ci będzie, lepiej być małym nacjonalistycznym kundlem z wyboru, niż idiotą z urodzenia
                                  > sanacyjna Polska byłą półfaszystowska i zajęcie Zaolzia było błędem?
                                  Jak polska była półfaszystowska to ty jesteś niestety półinteligent.
                                  > Uważasz inaczej - twoja sprawa ale nie łudź się, że potrafisz myśleć!
                                  W przeciwieństwie do kol, ja się nie łudzę ja to wiem
                                  I dedykuje to takim myślicielom jak ty, którzy polską "podłość "wobec Czechosłowacji w 1938r wyolbrzymiają, ale podłość Czechów wobec Polski z lat 1919-1920,z mordowaniem bezbronnych ludzi włącznie, nie tylko marginalizują, a wręcz przemilczają.
                                  P.s
                                  Ciekawe jaki interes w tym masz?

I tym razem bez poważania.
                                  • jeepwdyzlu Re: myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 22:02
                                    Ciekawe jaki interes w tym masz?
                                    --------
                                    jak to jaki
                                    jestem na żółdzie Pragi
                                    czyli Moskwy
                                    czyli Telawiwu

gratuluję jakości argumentów
                                    jeep
                                    • jopekpl Re: myśliciele w dupę kopani 29.07.13, 23:06
                                      jeepwdyzlu napisał:

> Ciekawe jaki interes w tym masz?
                                      > --------
                                      > jak to jaki
                                      > jestem na żółdzie Pragi
                                      > czyli Moskwy
                                      > czyli Telawiwu
                                      >
                                      > gratuluję jakości argumentów
                                      Jaki dyskutant ,takie argumenty,ale jakieś przynajmniej są.
                                      A gdzie twoje argumenty ?bo poza chamstwem i wyzwiskami jakoś ich nie widać?
                                      Ale widocznie ci na:
                                      jestem na żółdzie Pragi
                                      > czyli Moskwy
                                      > czyli Telawiwu
                                      tak mają;-)
                                      > jeep
      • niegracz Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 24.07.13, 20:57
        patmate napisał:

>

> Ciekawe, ze to był to wynik grupowych dezercji z armi C.K., a potem zaczęli wr
        > acać do Czech przez Władywostok....
        ..
        nie
        zdecydowana większośc dostała się po prostu do niewoli rosyjskiej
        - po pewnym czasie gdzieś w końcu 1916 roku stworzono Legiony Czechosłowackiej
        ktory do końca wojny osiagneły stan ok 60 tys żołnierzy

walczyli z Niemacmi po stronie Rosji

rewolucja zmieniła sytuacje

mniejsza cześc Czechow - w tym Jaroslav Hasek - opowiedziała się po stronie bolszewików
        ale Legion Czeski dał im łupnia

ot tak ciekawostka z historii militariów

-
        • maxikasek Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 25.07.13, 22:27
          Z "bohaterskich" kart Korpusu Czechosłowackiego: Po przebiciu się przez zbuntowany Krasnojarsk, gdzie bolszewicy i eserowcy atakowali Polaków wspólnie, transporty dotarły do stacji Klukwennaja, zablokowanej przez transporty czeskie, czekające na nowe lokomotywy (wg polskich danych- dywizja miał do ewakuacji ok. 60 pociągów; każdy czeski pułk miał ich trzy razy więcej) i stojące za nimi łotewskie. D-ca polski płk. Czuma (wraz z d-cą 5. dywizji płk. RUmszą i przedstawicielem gen. Janina- płk. Lubienjakiem) wysłali 9 styczni 1920 do czeskiego gen. Syrowego prośbę aby, z uwagi na duże straty i wyczerpanie wojsk ciągłymi walkami, przepuścić polskich 20 pociągów i jeden pociąg pancerny, w zamian odda Czechom 22 pociągi z wyposażeniem i lokomotywami. Jeśli nie wyrażą na to zgody , prosi o przepuszczenie " w imię miłości bliźniego" 5 pociągów z kobietami, dziećmi i rannymi- żeby nie wpadli w ręce bolszewików.
          Odpowiedź czeskiego generała-
          "...ani jeden polski transport nie może być przepuszczony przeze mnie na wschód. Tylko po odejściu ostatniego transportu (czeskiego- moje) ze st. Klukwiennaja możecie posunąć się naprzód..."
          Wobec tej odmowy płk. Czuma wysłał delegację kapitulacyjną do bolszewików.
    • brmtvungernsternberg Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 24.07.13, 20:44
      Ta zdradzili Polakow i mnostwo wpadlo w rece bolszewikow . Chronili tylko wlasne tylki . To nie zadna chluba . Armia ta nie ma ZADNYCH chwalebnych kart ! Tylko hanba .
    • maxikasek Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 25.07.13, 22:44
      > niewielu ale zawsze
      > -w 1920 armia czeska pokonała radziecką
      > na jej terenie
      Tego nikt nie wie, bo Czesi walczyli od maja do grudnia 1918 (kiedy to za przeciwnika mieli milicję i Czerwoną Gwardię nad którymi mieli przewagę), wtedy to zdobyli i stracili wkrótce m.in. Samarę. Potem przez ponad rok siedzieli na tyłach i "ewakuwowywali" się wraz z dobrem wszelakim. A regularna armia bolszewicka podeszła w tamte rejony dopiero w drugiej połowie 1919.
      • maxikasek Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 26.07.13, 08:57
        Warto wspomnieć o eserowsko-bolszewickim powstaniu przeciw Kołczakowi we Władywostoku w listopadzie 1919, którym dowodził czeski generał Gajda (były doradca gen. Kołczaka), a komendant czeskiego garnizonu we Władywostoku gen. Cecek uzbroił. Po dwóch dniach oddziały interwentów stłumiły powstanie, aresztowały Gajdę (którego później zwolniono po interwencji d-twa Korpusu Czeskiego).
    • azyata Inna okryta chwałą armia 26.07.13, 08:37
      Armia Włoch również nawiązuje do tradycji walk z Armią Czerwoną, ale w czasie IIWŚ.
      • niegracz Re: Inna okryta chwałą armia 28.07.13, 19:37
        azyata napisał:

> Armia Włoch również nawiązuje do tradycji walk z Armią Czerwoną, ale w czasie I
        > IWŚ.
        / straszne :)))
        armia Wloch niewiele szkody wyrzadziła Polsce
        znacznie mniej niz Armia Czerwona
        • azyata Co w tym strasznego? 29.07.13, 07:54
          Wojsko Polskie swoje święto powiązało z pokonaniem Armii Czerwonej, to poszczególne jednostki Armii Włoskiej też mogą celebrować rocznice walk nad Donem.
          • patmate Re: Co w tym strasznego? 29.07.13, 09:50
            azyata napisał:

> Wojsko Polskie swoje święto powiązało z pokonaniem Armii Czerwonej, to poszczeg
            > ólne jednostki Armii Włoskiej też mogą celebrować rocznice walk nad Donem.

No bo trudno się chlubić kampanią w Etiopii, Albanii, Grecji, czy w Afryce Północnej ;-)

Pzdr
            • azyata Całymi kampaniami może nie 29.07.13, 13:05
              Ale parę epizodów by się znalazło.

Rommel wyrazić się miał, że bersalierzy stanowili dla Niemców wzór do naśladowania...
              • maxikasek Re: Całymi kampaniami może nie 29.07.13, 13:20
                Nie tylko oni. Problem z oceną sił włoskich podczas kampanii w Afryce wziął sie z tego że "lis pustynii" miał oddziały zmotoryzowane, dzięki czemu szybko dawały drapaka. Zaś Włosi dymali na piechotę i często byli odcinani przez szybkie zmotoryzowane oddziały brytyjskie. A odcięcie na pustyni od wodynie powoduje wzrostu morale. No i Włochom wyznaczano miejsce w tylnej straży. A że nie mieli największego morale walcząc nie wiadomo o co- to już inna historia (poza Czarnymi Koszulami).
                • patmate Re: Całymi kampaniami może nie 29.07.13, 14:48
                  maxikasek napisał:

> Nie tylko oni. Problem z oceną sił włoskich podczas kampanii w Afryce wziął sie
                  > z tego że "lis pustynii" miał oddziały zmotoryzowane, dzięki czemu szybko dawa
                  > ły drapaka.

Zanim Rommel zaczął ganiać w te i nazad, była Operacja Compass w której Brytole ośmieszyli Włochów w sposób okrutny.
                  Oczywiście pod Rommlem dostawali niezbyt wdzięczne zadania, wiec i nie błyszczeli. Niemniej, z kwalifikacjami i jakością sprzetu byli daleko za Niemcami i Brytolami.

pzdr
          • tornson Re: Co w tym strasznego? 30.07.13, 10:38
            azyata napisał:

> Wojsko Polskie swoje święto powiązało z pokonaniem Armii Czerwonej, to poszczeg
            > ólne jednostki Armii Włoskiej też mogą celebrować rocznice walk nad Donem.
            Do tego jedni i drudzy w obu wojnach byli agresorami. Na plus dla Polski przemawia że walczyła wtedy na własnym terytorium.
            • buona_parte Re: Co w tym strasznego? 30.07.13, 20:11
              tornson napisał:
              > Do tego jedni i drudzy w obu wojnach byli agresorami.

Aleś błysnął.... :)

tornson napisał:
              > Na plus dla Polski przemawia że walczyła wtedy na własnym terytorium.

A najlepiej, żeby w ogóle nie walczyła. Nie...?
              Czy może chodzi Wam raczej towarzyszu o to, że walczyła wtedy na własnym terytorium broniąc swojej niepodległości przed agresją?
    • mason10 Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 27.07.13, 11:50
      dodac nalezy jeszcze chlubny atak armii czeskiej na zaolzie w chwili gdy nasze wojska odpierały bolszewików pod warszawa, a potem wymordowanie kilkudziesieciu polskich jencow obrony terytorialnej
      • niegracz Porównaj to z Armia Czerwoną 31.07.13, 16:39
        mason10 napisał:

> dodac nalezy jeszcze chlubny atak armii czeskiej na zaolzie w chwili gdy nasze
        > wojska odpierały bolszewików pod warszawa, a potem wymordowanie kilkudziesieciu
        > polskich jencow obrony terytorialnej
        .
        jak by wtedy wypadli Czesi ?
        Czy to rzeczywiscie czołowy oprawca Polaków ?
    • fidziaczek Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 28.07.13, 12:22
      Tu są bardziej chlubne karty
      pl.wikipedia.org/wiki/Wojny_husyckie
      Tylko problemem jest że akurat tutaj czesi nie bili rosjan?
      • niegracz Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 31.07.13, 16:38
        fidziaczek napisał:

> Tu są bardziej chlubne karty
        > pl.wikipedia.org/wiki/Wojny_husyckie
        > Tylko problemem jest że akurat tutaj czesi nie bili rosjan?
        .

dla Czechów pobicie sowietów na ich terytorium to niewątpliwie sukces ich oręża

sięgnałem do czasów wspołczesnych i raczej tu szukajmy porównań

Niemców nie pobili w tym czasie
        • maxikasek Re: Z chlubnych kart oręża czeskiego 31.07.13, 16:56
          > Niemców nie pobili w tym czasie
          >
          Zależy jak patrzeć, spora część tych oddziałów bolszewickich (nad którymi mieli przewagę liczebną), co je Czesi bili- to Chińczycy, Węgrzy i Niemcy. Sam "bunt" Czeskiego Korpusu zaczął się kiedy niemiecki jeniec zabił czeskiego żołnierza ;-)
          Kiedy na front Uralski ruszyła regularna armia bolszewicka, Czesi odmówili dalszej walki i zaczęli swoją ponad roczną "ewakuację" z dobrem wszelakim.
          Potem jeśli wierzyć słowom jednego z bialych generałów,który na emigracji opisał walki Czechów: ograniczały się do ekspedycji karnych przeciw miejscowej ludności: wieszanie, palenie żywcem w stodołach, topienie w przeręblach.
    • jopekpl Re: Nacjonalistyczny bełkot. Rzeź i mordy na Zaol 30.07.13, 18:42
      jeepwdyzlu napisał:

> a kultury polemicznej ucz swoich kumpli z bramy
      > jeep

klik, kosz
    • misza_kazak Do niegracza 31.07.13, 17:26
      ic.pics.livejournal.com/lyohinz/53361173/6676/6676_900.gif
    • wladca_pierscienii wydanie admirała Kołczaka i rosyjskiego złota 02.08.13, 11:15
      WIKIPEDIA:
      pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82czak_Aleksandr
      Admirała mieli ochraniać żołnierze Korpusu Czechosłowackiego, którym ententa 7 stycznia 1920 powierzyła go pod opiekę.
      Jednakże, w zamian za zapewnienie swobody ewakuacji Korpusu przez rejon Irkucka oraz Bajkału, jego dowództwo w porozumieniu z głównodowodzącym siłami ententy gen. Janinem, wydało Kołczaka oraz ewakuowane przez niego carskie rezerwy złota,
      nowo powołanemu rządowi eserowsko-mienszewickiemu (Ośrodkowi Politycznemu - Politcentr) w Irkucku[3]. Po przejściu jednak Policentru irkuckiego 21 stycznia pod kontrolę bolszewików, Kołczak został przez nich rozstrzelany po 6-dniowym śledztwie, 7 lutego 1920 w Irkucku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka