Gość: ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 15:59 pocisku 5,6 LR wystrzelonego z Margolina? Jaka z karabinka? Są pociski 5,6 LR Winchester "X-pert" z dziurą. Czy rzeczywiście grzybkują w tuszy zwierzęcia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ciekawy Re: jaka jest donośność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 09:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: jaka jest donośność IP: *.nwrk.east.verizon.net 12.08.04, 09:54 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > pocisku 5,6 LR wystrzelonego z Margolina? Jakiego? Podejrzewam ze taka sama jak z kazdego innego rodzaju broni uzywajacej pocisk 22LR. > Jaka z karabinka? Są pociski 5,6 > LR Winchester "X-pert" z dziurą. Czy rzeczywiście grzybkują w tuszy > zwierzęcia? Nie poluje. Slyszalem natomiast "z 3 reki" ze sa do dupy (prawie doslownie). Na zdrowy rozum po co robic otwor z przodu zwyczajnego pocisku? Ja znam jeden powod - zeby pocisk "grzybkowal". Zadaje pan czasami frapujace pytania, panie ciekawy, zupelnie ze soba nie powiazane. Jest pan bardzo.....ciekawym czlekiem. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: jaka jest donośność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 10:31 Uważam, że zadaję logiczne pytania. Z całym szacunkiem dla Pana, ale one są częstodo b. wąskiego grona osób b. zorientowanych w wybranym temacie. Co oznacza (co to jest) "z 3 reki" ? Moje pytania rzeczywiście mogą być nie powiązane ze sobą, bo zadaje je niejako "punktowo" - b. wybiórczo. W tematach, gdzie sam jestem dosyć zorientowany, ale nie zawodowo. Pozdrawiam. Ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
edwart_ze_szczecina Re: jaka jest donośność 14.08.04, 00:34 do tego celu do tylko dubeltowka tyle ze trzeba blizej podejsc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azm2 Re: jaka jest donośność IP: *.acn.pl 12.08.04, 12:05 Rzeczywiście, ciekawe pytania. Po pierwsze, który model Margolina: ten: www.geocities.com/pistoleer2001/Evolution2.html czy ten: www.baikalinc.ru/eng/prod/hguns/mcm/, czy któryś inny? Donośność pocisku zależy od: prędkości wylotowej (która zależy od masy i gatunku prochu w łusce, typu pocisku, długości lufy, i ewentualnego subtelnego rozwiercenia lufy, aby pocisk miał większą prędkość) i typu pocisku (masa i kształt, który wpływa na opór aerodynamiczny). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: jaka jest donośność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 12:44 Pisałem wyraźnie .22lr, czyli Margolin na longi (MC). Ja orientuję się ile w przybliżeniu taki pocisk doleci z karabinka (1500 - 1700m), niezbyt wiem ile z takiego pistoletu. Sądzę, że minimum 800 -1000m. Chodziło mi o scisłe dane techniczne. Jasne, że z różnych karabinków odległość będzie się wahać zależnie od masy broni, długoći lufy itd. Wszystkie inne zależności (o których piszesz niżej) znam dobrze. Przepraszam, nie wymądrzam się. Dziękuję za odpisanie i jeśli jeszcze czegoś nie będę wiedział, to zapytam. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: jaka jest donośność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 13:04 A! zapomniałem. Jeśli chodzi o grzybkowanie pocisków .22lr (nie .22Magnum w koszulce!) Czy przy jego prędkości i masie dochodzi do tego zjawiska. Czy występuje to już na tkankach miękkich, czy po trafieniu na kość. Jeśli w ogóle do tego dochodzi. W tym wypadku (.22lr) nie mam pojęcia. Znam doskonale to zjawisko przy kalibrach większych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: jaka jest donośność IP: *.org.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 16:01 Pisząc o odległościach 1500 m w kontekscie 22LR masz zapewne na mysli okreslenie strefy bezpieczenstwa, ile najdalej moze taki pocisk przeleciec, jesli nie trafi w cel. Mysle ze w ocenie takiego zagrozenia pomoże ci empryczny wzór Selliera na prędkosc graniczną Vgr dla wnikania pocisku w skórę ludzką. Vgr = 125/Q + 22 [m/s] Q to obciazenie przekroju poprzecznego pocisku w g/cm2. Dla pocisku z 22LR o masie 2,6 g mamy Q ~ 10,6 g/cm2 i Vgr ~34 m/s. Orientacyjnie (trudno to policzyc) odpowiada to wlasnie takiej odleglosci ok. >1500 m. Realnie jednak patrząc, by pocisk .22LR przelecial taki dystans musialby byc wystrzelony pod kątem ok.45 st. Oznaczaloby to ze bedzie spadal bardzo stromo z góry i szansa ze kogos trafi bedzie względnie niewielka. Energia niezbędna do spowodowania poważnych obrażen lub śmierci człowieka zwykle okreslana jest na 78 J/cm2. W przypadku rzeczonego pocisku odpowiada to energii ok. 19J. Przy masie 2,6 g odpowiada to predkosci ~122 m/s. Taka prędkosc będzie w odległosci ok. 800 m. Jak widać są to odległosci znacznie przekraczające dystans sensownego uzycia broni .22LR. Orientacyjnie z pistoletu tego kalibru mozna trafic w cel rozsądnej wielkosci z 25-50 m, z karabinu 100-150 m. Co do grzybkowania też mam powazne wątpliwosci. Po pierwsze spotkalem się z opinią ze pociski o prędkosci ponizej 300 m/s słabo grzybkują. Zakladając Vo = 380 m/s pocisk .22LR zwolni do 300 w odleglosci ok. 100 m. Po drugie efekt razenia zależy przeciez nie tylko od rozległosci zranienia ale i od głebokosci wnikniecia pocisku. Pocisk .22LR o relatywnie niewielkiej energii, krótki i lekki, zapewne nie ma zdolnosci do głebokiego wnikniecia a grzybkowanie jeszcze mu te zdolnosc pogorszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w215 Re: jaka jest donośność IP: 5.2.* / *.chello.pl 12.08.04, 23:16 Tak swoją drogą - mała ciekawostka nie na temat. Wiecie, że w wyniku anihilacji jednego kilograma materii można uzyskać około 90 000 000 000 000 000 J energii? (mogły mi się pomylić te zera, jeśli coś nie tak to niech ktoś poprawi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: jaka jest donośność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 13:07 Dziękują za tak obszerną, rzeczową odpowiedź. Następne pytania jutro i pojutrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: jaka jest donośność IP: *.nwrk.east.verizon.net 13.08.04, 19:41 Gość portalu: ciekawy napisał(a): > Dziękują za tak obszerną, rzeczową odpowiedź. Następne pytania jutro i > pojutrze. Wszyscy czekaja na nie z niecierpliwoscia. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: jaka jest donośność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 12:23 OK! Ale cały czas nie wiem do końca jak to będzie z pociskiem z Margolina. On ma lufę 12,5 czy 15 cm.Oczywiście mówimy o tym samym naboju wystrzelonym z lufy długiej(karabin) i krótkiej (pistolet). Lufę karabinową opuszcza przecież bardziej rozpędzony a w pistoletowej nie ma na to czasu. Wdług mnie lufę pistoletową z tego względu opuszcza z mniejszą prędkością. Rzeczą dla mnie jasną jest, że czy to bę dze lufa dłuższa, czy krótsza ale Vo będzie dla nich równe, to pocisk doleci na taka samą odległość. Czy znasz dane balistyczne donośności Margolina. Może trochę się "uczepiłem" tego Margolina ale b. dobrze go znam w użyciu. Jest b. celny. Mam szczęście bo mój nie gubi pazura wyciągu przy strzelaniu (co częso w innych sie zdarza). Do strzelania dociążam go blisko wylotu lufy i wtedy skupienie jest nieporównywalnie lepsze. Dobrze się z niego strzela. Ma fatalny magazynek. Za szeroki. Naboje zwyczajnie się w nim przekoszają i ponad 5 szt.już się zacina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: jaka jest donośność IP: *.org.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:13 Co do Vo masz racje oczywiscie, z krótszej lufy pistoletu bedzie mniejsza niz z karabinu. Tyle ze jak sądze roznica bedzie niewielka, w sensie twoich rozważań o donosnosci max. Poszukaj moze w sieci jakiegos programu typu ballistic calculator i sprobuj sobie policzyc. Odpowiedz Link Zgłoś