patmate 25.05.14, 00:22 Wywiad ze Skrzypczakiem pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jopekpl Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 02:08 patmate napisał: > Wywiad ze Skrzypczakiem > > pzdr cytat:W tej chwili nikt w Europie nie ma lepszego czołgu. Nawet Rosjanie, póki co, nie są nam w stanie zagrozić swoimi T-90 – mówi gen. Waldemar Skrzypczak, były wiceminister obrony narodowej, który negocjował umowę na dostawę Leopardów. I takie głupoty gada, zapomniał ze za podobną sumę(biorąc pod uwagę zapas części dodatków) Finowie z lepszym wyposażeniem i amunicją kupili 100 Leo 2 A6 . Ale pewnie Finlandia według "pana" generała to w Azji leży, nie mówiąc o Niemcach z Leo 2A7 czy Francuzach z Leclercami . IBóg znowu pokarał Polskę idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 03:23 jopekpl napisał: > I takie głupoty gada, zapomniał ze za podobną sumę(biorąc pod uwagę zapas częśc > i dodatków) Finowie z lepszym wyposażeniem i amunicją kupili 100 Leo 2 A6 . Finlandia: 100 A6 za 200 mln EUR PL: 119 A5 i A4 + 200 pojazdów zab technicznego za 180 mln EUR. pytanie tylko jaki upgrade do tych A4/5 - wymiana działa na L55? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 04:27 patmate napisał: > Finlandia: 100 A6 za 200 mln EUR > PL: 119 A5 i A4 + 200 pojazdów zab technicznego za 180 mln EUR. > pytanie tylko jaki upgrade do tych A4/5 - wymiana działa na L55? Finowie za tą kasę dostali od cholery nowoczesnej amunicji i części zapasowych na ok 10 lat, my praktycznie dostaliśmy gołe czołgi resztę musimy dokupić, już tylko dla samej amunicji warto było kupić holenderskie maszyny,a jak by się dało to i te A5 od Niemców byłby to interes " życia"naszego MON-u . Odpowiedz Link Zgłoś
panibiedroniowa Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 12:01 Holenderskie Leony to wozy A4 zmodernizowane do standardu A6.Po drugie ich stan techniczny był gorszy od niemieckich A5. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 12:29 panibiedroniowa napisał: > Holenderskie Leony to wozy A4 zmodernizowane do standardu A6.Po drugie ich stan > techniczny był gorszy od niemieckich A5. Skąd takie przekonanie? a nawet gdyby to dostali części zamiennych na 10 lat użytkowania, my nie. dodatkowo tak to są zmodernizowane A4 ale za modernizacje płacić już nie muszą. my będziemy musieli. Dodatkowo dostali od cholery nowoczesnej amunicji P.panc . my ani jednego pocisku ,będziemy musieli je kupić. Sprawdza sie stara prawda ze biednego nie stać na tanie rzeczy bo dwa razy zapłaci, żeby doprowadzić do standardu holenderskich A6 nasze A5 z takim samym zapasem części, materiałów eksploatacyjnych ,i nowoczesnej amunicji ,p.panc będziemy musieli zapłacić przynajmniej kolejne 200 milionów euro, czyli o 100% wiece niż Finowie za to co maja od razu w cenie. Ot taki interes życia zrobił ten jak pisze anton najlepszy polski generał patriota.Dla mnie to w tym monecie szkodnik jest. Ps. By nie było niedomówień mimo wszystko cieszę się że jest druga brygada leosi, a przydały by się przynajmniej jeszcze dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 21:53 jopekpl napisał: > Finowie za tą kasę dostali od cholery nowoczesnej amunicji i części zapasowych > na ok 10 lat, Ile to jest od cholery? Źródła precyzują? >my praktycznie dostaliśmy gołe czołgi Dostaliśmy/kupiliśmy pojazdy obsługi technicznej/logistycznej, które i tak należało dokupić. Ponadto III RP ostanie to wszystko do 2015. Finlandia zacznie otrzymywać dopiero w 2015, zakończy w 2019 (czołgi? części? amunicję?) >resztę musimy dokupić, już > tylko dla samej amunicji warto było kupić holenderskie maszyny, Czy ta amunicja nadawałaby się do L/44? > a jak by się dał > o to i te A5 od Niemców byłby to interes " życia"naszego MON-u . Się nie udało. Trudno. O holenderskich Leo nasz MON pewnie wiedział, a decyzje w sprawie niemieckich i tych holenderskich zapadły w krótkich odstępach czasu. Jestem ciekaw kulis (jak każdy), bo głupotę decydentów nie wierzę. A jeżeli, to żądajmy interpolacji poselskiej. I taka dygresja: kupujecie używane samochody? Z Niemiec czy z Holandii? Wiecie dlaczego lepiej było je brać z Niemiec? :-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
patmate Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 22:18 > >resztę musimy dokupić, już > > tylko dla samej amunicji warto było kupić holenderskie maszyny, > > Czy ta amunicja nadawałaby się do L/44? dobra, rozpędziłem się, to wykreślić proszę. I jeszcze jedno - chętnych było wielu, dobrze że się udało choć z tymi A5 Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 23:12 patmate napisał: >I taka dygresja: kupujecie używane samochody? Z Niemiec czy z Holandii? Wiecie dlaczego >lepiej było je brać z Niemiec? :-) Ja nie wiem, czego? (dlaczego?) :D Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Boże i en człowiek jest generałem;-( 25.05.14, 11:53 Właśnie dlatego jest generałem :) Wywiad jest przeznaczony dla opinii publicznej i musi być optymistyczny by opinia publiczna zaakceptowała wydanie kupy publicznej kasy, tak to działa w całym demokratycznym świecie. A co do leosiów, to uważam że to dobre rozwiązanie przekładające nasze ambicje na dostępne finanse, nie ma co narzekać... Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nasze A5 25.05.14, 11:09 Ciekawy wywiad, to zdecydowanie najlepszy polski generał, patriota, pochodzi z Kołobrzegu tak jak i ja :D, a ta brygada leopardów 2 A5 lekko rozwala całą ruską dywizje :D Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nasze A5 25.05.14, 12:16 anton_pl napisał: > Ciekawy wywiad, to zdecydowanie najlepszy polski generał, patriota, pochodzi z > Kołobrzegu tak jak i ja :D, a ta brygada leopardów 2 A5 lekko rozwala całą rusk > ą dywizje :D > I ten najlepszy polski generał uważa że czołgi Leo2 A5 są lepsze od wersji A6 wersji od A7 O leclercach nie wspominając. A teraz taka drobna złośliwość , widocznie w Kołobrzegu jest więcej takich "patriotów" którzy publicznie gadają od rzeczy , szczególnie ze nieraz czytając twoje niektóre wpisy(szczególnie seria oni maja to my też musimy) nie wiadomo czy się śmiać czy płakać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nasze A5 25.05.14, 12:56 jopekpl napisał: > I ten najlepszy polski generał uważa że czołgi Leo2 A5 są lepsze od wersji A6 > wersji od A7 O leclercach nie wspominając. Wspomniałeś o Leclercu i od razu się ośmieszyłeś, ale to nic, A 6 ma tylko dłuższą lufe, a Rosja jeszcze długo nie będzie miała czegoś co można by porównać z czołgiem Leopard 2 A5, nawet Leclerc... No te złośliwości to sie nie sil by ci to nie wychodzi, np. "że oni maja to my też musimy", całkowicie walnąłeś kulą w płot, np. MW bym ograniczył do 3 op i 6 trałowców, i jeszcze zredukował, a ta jednostke abordazowa rozwina do wielkosci batalionu, nie proponują przecież niszczycieli, fregat, a nawet korwet, i co?, twój argument sie spierdział, tylko tam nie płacz :D Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nasze A5 25.05.14, 19:59 anton_pl napisał: > jopekpl napisał: > > I ten najlepszy polski generał uważa że czołgi Leo2 A5 są lepsze od wersj > i A6 > > wersji od A7 O leclercach nie wspominając. > > Wspomniałeś o Leclercu i od razu się ośmieszyłeś, ale to nic, Tak powiadasz??? to proszę to teraz uzasadnić, i napisać w czym Leopard 2A5 jest lepszy od Leclecra potrafisz??? > A 6 ma tylko dłuższą lufe, Nie kolego nie tylko dłużą lufę , a kompleksowo zmodernizowaną armatę, OTO zakres zmian przekopiowany z pewnej strony: Rheinmetall dostarcza zestawy uzbrojenia do Krauss-Maffei, gdzie są montowane w całość. W skład takiego zestawu wchodzi 120 mm lufa z systemem detekcji położenia MRS (muzzle reference system), stalowy uchwyt pocisków, część zamkowa lufy wraz z zabezpieczeniem oraz osłona termiczna lufy. Hamulec odrzutu i czopy zawieszenia lufy zostały wzmocnione. Zmiany te, a także wydłużenie samej lufy spowodowało wzrost masy działa z dotychczasowych 1190 kg (dla 120mm L/44) do 1347 kg (dla 120 mm L/55). Modyfikacje systemu kontroli ognia objęły głównie celownik FERO Z18, zmianę obwodów elektronicznych odpowiedzialnych za balistykę i diagnostykę, czujnik przyspieszenia, układ podnoszenia lufy działa i jego stabilizacji. A I JESZCZE JEDEN SZMACZEK: Leopard 2A6 osiąga swój pełny potencjał wykorzystując najnowsze pociski 5 generacji M53, M53A1 i M63 APFSDS-T. Polska nie posiada żadnego z tego typu pocisków, za to Finowie , dostali w pakiecie któreś pociski tego typu(zdaje się ze M53) i to w dużej ilości, to tez zasługa twojego "bohatera." a Rosja jeszcze długo nie będzie miała czegoś co można by porównać z > czołgiem Leopard 2 A5, nawet Leclerc... > No te złośliwości to sie nie sil by ci to nie wychodzi, np. "że oni maja to my > też musimy", całkowicie walnąłeś kulą w płot, np. MW bym ograniczył do 3 op i 6 > trałowców, i jeszcze zredukował, a ta jednostke abordazowa rozwina do wielkosc > i batalionu, nie proponują przecież niszczycieli, fregat, a nawet korwet, i co? > , twój argument sie spierdział, tylko tam nie płacz :D Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nasze A5 25.05.14, 21:05 jopekpl napisał: > Tak powiadasz??? to proszę to teraz uzasadnić, i napisać w czym Leopard 2A5 jes > t lepszy od Leclecra potrafisz??? Ma lepszy pancerz, znacznie lepszy system kierowania ogniem, znacznie lepszą armate, znacznie lepszy silnik, starczy? > Nie kolego nie tylko dłużą lufę , a kompleksowo zmodernizowaną armatę, > OTO zakres zmian przekopiowany z pewnej strony: Tak, długa lufa jest lepsza, a te zmiany co podałeś np. w systemie kierowania ogniem są wymuszone inną balistyką takiej lufy, niczym więcej... Może przecież zamówić nowe A6 ale to już za prawdziwe pieniądze a nie całą brygade za symboliczne 200 milionów euro... Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nasze A5 25.05.14, 23:59 anton_pl napisał: > Ma lepszy pancerz, znacznie lepszy system kierowania ogniem, znacznie lepszą ar > mate, znacznie lepszy silnik, starczy? Anton,to nic nie mówiące frazesy, proszę o szczegóły a) w czym(jakim zakresie i jak to określiłeś) pancerz Leo 2A5 jest lepszy od Leclerca skoro tak naprawdę żadna z firm produkujących te czołgi nie podała szczegółowych danych dotyczących parametrów opancerzenia, a zaden z tych wozów nie brał udziału w prawdziwych działaniach bojowych. b)w czym parametry kierowania ogniem są w leo lepsze skoro dane obu są podobne z tym ze francuz może w ciągu minuty wykryć , śledzić i ostrzelać 6 celów rozmieszonych w rożnych kierunkach,(inne dane podają:System kontroli ognia Leclerca rozpoznaje sześć różnych, zarówno ruchomych jak i stacjonarnych typów celów, które może zaatakować w ciągu 35 sekund nawet podczas jazdy. Prawdopodobieństwo celnego trafienia za pierwszym razem wynosi 95%. . jak sprawa z takimi możliwościami wygląda w leo? c)W czym armata Leclerca posiadająca długość lufy 52 kalibry automat lądujący i możliwość wystrzelenia do 15(inne dane do12) pocisków na minutę jest gorsza od niemieckiej ręcznie ładowanej armaty o długości lufy 44 kalibrów? d)W czym silnik francuski jest gorszy od niemieckiego skoro posiada taka samą moc a przy tym jest ponad dwukrotnie mniejszy(niektórzy piszą ze prawie trzykrotnie) od silnika niemieckiego, co za tym idzie czołg Francuzki może być mniejszy i lżejszy(i jest) > Tak, długa lufa jest lepsza, a te zmiany co podałeś np. w systemie kierowania o > gniem są wymuszone inną balistyką takiej lufy, niczym więcej... Tak ,ale nadal nie jest to tylko dłuższa lufa tak jak w uproszczeniu pisałeś. > Może przecież zamówić nowe A6 ale to już za prawdziwe pieniądze a nie całą bryg > ade za symboliczne 200 milionów euro... Ale tez ten twój "patriota" mógł się starać o zakup Holenderskich używanych Leo2 A6 za 2miliony euro za sztukę biorąc pod uwagę zapas części i amunicji to naprawdę niedrogo, jakoś nie bardzo chciał się popisać w tym temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nasze A5 26.05.14, 08:01 jopekpl napisał: > Anton,to nic nie mówiące frazesy, proszę o szczegóły > a) w czym(jakim zakresie i jak to określiłeś) pancerz Leo 2A5 jest lepszy od L > eclerca skoro tak naprawdę żadna z firm produkujących te czołgi nie podała szcz > egółowych danych dotyczących parametrów opancerzenia, a zaden z tych wozów nie > brał udziału w prawdziwych działaniach bojowych. Sam widzisz że szczegółów ci nie podam jesli chodzi o pancerz, ale np. 1500 KM silnik Maybacha uważany jest za najlepszy w tej klasie, wiadomo Maybach, co do elektroniki też nie wylicze jakiś parametrów ale wiem że niemiecki firmy są wiodącymi na świecie jeśli idzie o te sprawy. > c)W czym armata Leclerca posiadająca długość lufy 52 kalibry automat lądujący i > możliwość wystrzelenia do 15(inne dane do12) pocisków na minutę jest gorsza od > niemieckiej ręcznie ładowanej armaty o długości lufy 44 kalibrów? Pewnie jest porównywalna ale specjaliści uwazaja niemiecka armate która tez jest na wyposażeniu Abramsów za najlepszą na świecie. I jest pewna zasadza cywilizacyjna, tak jak Mauser był lepszy od Mosina i Lebela, tak zostało do dziś w wielu innych sprawach... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nasze A5 26.05.14, 10:08 anton_pl napisał: > Sam widzisz że szczegółów ci nie podam jesli chodzi o pancerz, ale np. 1500 KM > silnik Maybacha uważany jest za najlepszy w tej klasie, wiadomo Maybach, co do > elektroniki też nie wylicze jakiś parametrów ale wiem że niemiecki firmy są wio > dącymi na świecie jeśli idzie o te sprawy. Tylko mnie ciekawi na jakiej podstawie to twierdzą??? bo szczegółów nie ma , jak jacyś specjaliści stwierdzą,jakąś głupotę to w nią od razu uwierzysz?Czy po prostu upraszczasz ze niemieckie cacy francuskie be.Bo jakoś nie dotarło do ciebie że Francuzki silnik przy tej samej mocy jest mniejszy i lżejszy. > > Pewnie jest porównywalna ale specjaliści uwazaja niemiecka armate która tez jes > t na wyposażeniu Abramsów za najlepszą na świecie. Tu też nie dotarło do ciebie ze Francuzi od razu zamontowali armatę o większej długości lufy,(co Niemcy uczynili dopiero w wersji A6) i to z automatem ładowania co amerykanie i Niemcy planowali wprowadzić ,z czego ostatecznie po upadku układu "Warszawskiego"zrezygnowali) Leopard potrzebował modyfikacji do wersji A6 by dojść do poziomu Leclerca, antonku ale my tej wersji nie posiadamy, wiec daruj swoje hihy bo nie jesteś w stanie uzasadnić ani obronić tezy o wyższości Leo na Leclerc-iem . Itaki mały finał Leclerc ma lepszą manewrowość ;-) > I jest pewna zasadza cywilizacyjna, tak jak Mauser był lepszy od Mosina i Lebel Co do Lebel to bym się zgodził, ale czy Mauser był lepszy od Mosina??? to już jest kwestia dyskusyjna i to bardzo,ciekawe że Niemcy podczas IIwś bardzo chętnie używali Mosina w wersji karabinu wyborowego, przedkładając go właśnie nad Mausera, czyżby nie wiedzieli co dobre? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
maxikasek Re: Nasze A5 26.05.14, 10:40 Bo jakoś nie dotarło do cieb > ie że Francuzki silnik przy tej samej mocy jest mniejszy i lżejszy. Bo to ciekawe połączenie- diesel 400 KM z wbudowaną turbiną gazową zwiększającą moc do ok. 1500 KM. Ciekawe jaka jest jego żywotność . LECLERC ma złą prasę, z powodu pierwszych serii pordukcyjnych, które były potwornie awaryjne, dopiero chyba od Transhe 5 pozbyli się kłopotów z silnikiem i elektroniką. No i cena ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
anton_pl Re: Nasze A5 26.05.14, 11:10 jopekpl napisał: > Tylko mnie ciekawi na jakiej podstawie to twierdzą??? bo szczegółów nie ma , ja > k jacyś specjaliści stwierdzą,jakąś głupotę to w nią od razu uwierzysz?Czy po p > rostu upraszczasz ze niemieckie cacy francuskie be.Bo jakoś nie dotarło do cieb > ie że Francuzki silnik przy tej samej mocy jest mniejszy i lżejszy. Bo zawsze wszystko co niemieckie będzie lepsze od francuskiego, amen, wiem o czym pisze bo mam od niedawna francuskie auto, ale i tak pisze tam po niemiecku co pewien czas: uberprufen prufung, czy jakos tak, że niby mam sprawdzić wtryski :/ > Tu też nie dotarło do ciebie ze Francuzi od razu zamontowali armatę o większej > długości lufy,(co Niemcy uczynili dopiero w wersji A6) i to z automatem ładowan > ia co amerykanie i Niemcy planowali wprowadzić ,z czego ostatecznie po upadku u > kładu "Warszawskiego"zrezygnowali) Nie twierdze że Leclerc jest złym czołgiem, a automat ładowania nie zawsze jest takim dobrodziejstwem co pokazuje nieudany w T 72, T 90, T 80, ten w Leclercu jest oczywiście inny (dobry) i pobiera amunicje ze specjalnych przeciwpancernych grodzi. > Co do Lebel to bym się zgodził, ale czy Mauser był lepszy od Mosina??? to już j > est kwestia dyskusyjna i to bardzo,ciekawe że Niemcy podczas IIwś bardzo chętni > e używali Mosina w wersji karabinu wyborowego, przedkładając go właśnie nad Ma > usera, czyżby nie wiedzieli co dobre? Mosina może jako erzatz, raczej SWT 40g4.s3usercontent.com/u38/photo031F/20159365525-0/large.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 26.05.14, 11:52 No!:) Szczególnie sery i kobiety nie Anton?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Generalizując: 27.05.14, 10:23 Wyższość Niemiec nad Francją nie podlega dyskusji. Szczególnie w dziedzinie kultury i kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Nasze A5 25.05.14, 14:57 Jopek ogarnij się!!! To był wywiad dla mediów, przeznaczony dla zjadacza chleba, który utknął na poziomie T-34 i Rudego, a nie dla specjalistów z branży wojskowej, odczep sie od Skrzypczaka on robił PR dla tej transakcji a nie analizę techniczną... Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 25.05.14, 15:15 Skrzypczak robi KOMUŚ PR?!:) No jeśli to miał być żart to mało śmieszny! Walduś jeśli robi jakiś PR to tylko i wyłącznie sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Nasze A5 25.05.14, 15:17 Marku państwa demokratyczne działają tak, że władza jeśli chce wydawać publiczne pieniążki, zwłaszcza duże musi do tego mieć akceptację opinii publicznej, inaczej władza w najbliższych wyborach ląduje na zielonej trawce, i taki właśnie PR robi w tym wywiadzie Skrzypczak, bo też i taka jest jego rola. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 25.05.14, 15:26 Sorry ale Mylisz skutek z przyczyną! Polacy już dawno nie głosują "za" tylko "przeciw"! Głosują na PO nie dlatego ,że to dobry wybór tylko dlatego ,żeby PiS nie doszło do władzy! Walduś po ostatnich ekscesach (też robił PR.....Izraelskiej firmie?!) jest znowu "prywatnym" emerytem więc tylko i wyłącznie sobie PR robi! Odpowiedz Link Zgłoś
panibiedroniowa Re: Nasze A5 25.05.14, 15:25 Boa,weź napisz jeszcze coś śmiesznego(np.że Leo2A5 są gorsze od T72B3)! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 25.05.14, 15:34 Nie wiem czy są gorsze czy lepsze ale sądząc po tym ,że amunicja do tych czołgów ma ze 30 lat więcej niż T-72B3 - to wszystko możliwe! Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: Nasze A5 25.05.14, 23:33 marek_boa napisał: > Nie wiem czy są gorsze czy lepsze ale sądząc po tym ,że amunicja do tych czołgó > w ma ze 30 lat więcej niż T-72B3 - to wszystko możliwe! A o co konkretnie z tą amunicjOM chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 25.05.14, 23:45 Amunicja jaką zakupiliśmy razem z czołgami została skonstruowana w początku lat 80-tych?! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: Nasze A5 26.05.14, 12:26 marek_boa napisał: > Amunicja jaką zakupiliśmy razem z czołgami została skonstruowana w początku lat > 80-tych?! Eeee.... jaja se chopie robisz. :) Jak amunicja do LeO jest skonstruowana w początku lat osiemdziesiątych to nie jest 30 lat starsza tylko dobre 10 lat młodsza od siedemdwójek. A zawieszenie Кoнтaктa i wymiana wektroniki na coś co odpowiada dzisiejszym standardom wiosny nie czyni. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 26.05.14, 12:50 To może tak od początku?! Kiedy powstała modernizacja T-72B3 a kiedy powstały pociski zakupione wraz z Leopardami??! O tym idzie gaduła! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: Nasze A5 26.05.14, 13:22 marek_boa napisał: > To może tak od początku?! Kiedy powstała modernizacja T-72B3 a kiedy powstały p > ociski zakupione wraz z Leopardami??! O tym idzie gaduła! Nie świruj!... Jak se chcesz gadać o T-72Б3 w kontekście pocisków p.panc polskich LeO to T-72Б3 zamienia się w sufix Б3, a z pociskiem zderza się zasadniczy pancerz czyli T-72Б (oбъект 184) z 1985 co вcтрoеннoй динaмичеcкoй зaщитoй 'Кoнтaкт-5' ... ... czyli zasadniczo równolatek naszej amunicji. Bo z punktu widzenia zasadniczego opancerzenia czołgu w Б3 nic się nie zmieniło względem Б nieprawdaż? Nie drzyj łacha z publiki :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 26.05.14, 14:09 Modernizacja T-72B3 to nie modernizacja czołgów T-72B wz.1985 tylko T-72B wz.1989 (inaczej T-72BM)! Różni się właśnie pancerzem (analogicznym z T-80U) i silnikiem! Pociski DM-13 (bo o ile dobrze kojarzę o nie chodzi) powstały w 1979 roku i były to pierwsze pociski APFSDS jakie powstały do armaty Rh120! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: Nasze A5 26.05.14, 15:16 I za to Cię qrwa lubię Mareczku. Trzy informacje z czego dwie nieścisłości i jedno niedopowiedzenie. :) marek_boa napisał: > Modernizacja T-72B3 to nie modernizacja czołgów T-72B wz.1985 tylko T-72B wz.19 > 89 (inaczej T-72BM)! Skorupa jest dokładnie taka sama bo...Т-72Б wz.89 to nic innego jak Т-72Б wz.85 z dołożonym Кoнтaкт-5. :) marek_boa napisał: > Różni się właśnie pancerzem (analogicznym z T-80U) Reaktywnym. Chciałeś napisać tego samego typu co na Т-80У. Czyli w kwestii opancerzenia - wzięli Т-72Б wz.85, obłożyli pancerzem reaktywnym i powstał Т-72Б wz.89. :) marek_boa napisał: Pociski DM-13 (bo o ile dobrze kojarzę o nie chodzi) powstały w 1979 roku No ale z Leopardami dostaliśmy DM 33 (z 1987)... Czyli amunicja może nieperspektywiczna, ale wciąż wystarczająca na zwalczanie wszystkiego do poziomu oбъект 188 :) A oбъект 188А1 czyli T-90 ze spawaną wieżą też bez problemu w sumie można ugryźć bo nie parametrami RHA na 2000m się pancerze przebija. :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 26.05.14, 15:30 A co ma "skorupa" do zwiększonego opancerzenia za pomocą "Kontakt-V"?! Chodziło o to ,że czołg został dopancerzony jak by nie było! - A jeśli DM-33 to zwracał honor- byłem pewny ,że chodzi o DM-13 - choć w tym momencie powinienem napisać - "Ale przecież DM-33 to modernizacja DM-13"!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: Nasze A5 26.05.14, 16:08 marek_boa napisał: > A co ma "skorupa" do zwiększonego opancerzenia za pomocą "Kontakt-V"?! Chodziło > o to ,że czołg został dopancerzony jak by nie było! Jakby nie było założono mu pancerz reaktywny, ale nadal podstawową ochronę wozu przed pociskami kinetycznymi stanowi pancerz zasadniczy choć to fakt - w jakimś stopniu ERA osłabia przebijalność APFSDSa. marek_boa napisał: > "Ale przecież DM-33 to modernizacja DM-13"!:) Tak jak T-72 to modernizacja T-62 :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 26.05.14, 16:13 Eeeee T-72 z T-62 nie ma absolutnie nic wspólnego!:) Równie dobrze mógłbym napisać ,że Infantka jest Twoją "modernizacją"!:) Jeśli już to chyba jednak Cysarzowej nie?!:) -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu tak czy siak za nieduże pieniądze mamy 100 dobrych 26.05.14, 16:23 wozów o niebo lepszych niz kacapskie jeszcze kolejne 100 i będzie dobrze Przy okazji: co Waszym zdaniem jest teraz najważniejsze - helikoptery? Systemy przeciwlotnicze? Dalsze inwestycje w spiki? jeep Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: tak czy siak za nieduże pieniądze mamy 100 do 26.05.14, 17:02 jeepwdyzlu napisał: > wozów > o niebo lepszych niz kacapskie > Tyle ze bez amunicji i części zamiennych, to są gó... warte czołgi, Finowie zadbali by mieć i lepsze czołgi i amunicje i zapas części zamiennych. Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu naprawdę uważasz, że będą bez amunicji? 26.05.14, 17:11 czy sobie żartujesz? j. Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: naprawdę uważasz, że będą bez amunicji? 26.05.14, 18:39 jeepwdyzlu napisał: > czy sobie żartujesz? > j. No to podaj ile i jaki typ amunicji będzie razem z wozami dostarczony, ja o tym nic nie słyszałem może ty jesteś lepiej poinformowany? Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 a po co amunica? 27.05.14, 09:31 Bo mozepotrzeba dozbroic czolgi w analogon bagnetu aakladanego na lufe? Argument3m jest, ze lufa cxolgu znacznie dluzsza niz karwbinu, wiec i bagnet moze byc znacznie ciezszy dluzszy... Trzeaba opracowac doktryne walki czolgiem na bagnety... Ale wstepnie uwazam, ze mozna krecic lufa i scinac glowy Rosjanom.... Odpowiedz Link Zgłoś
buona_parte Re: tak czy siak za nieduże pieniądze mamy 100 do 26.05.14, 18:22 jopekpl napisał: Finowie zadbali by mieć i lepsze czołgi i amunicje i zapas części zamiennych. Może nie majOM strategicznego partnerstwa z Berlinem :) A może należałoby dokładnie przejrzeć kontrakt zawarty przez nasz MON i główne założenia jakie przyświecały zakupowi z Niemiec i porównać z umową zawartą przez Finów. Póki co nasz zakup wygląda jak zakup ukompletowanej brygady z całym zapleczem, która raz-dwa może stać się operacyjna. Co do amunicji: 1. z tego co mówią internety Finowie z setką Leopardów mają dostać amunicję ćwiczebną, a nie bojową... (?) 2. Holenderskie DM 53 już kupili Grecy - czy cały stok czy Holendrzy jeszcze coś mają... (?) 3. Kończą się testy polskiej amunicji 120 mm APFSDS o przebijalności na poz. DM 43. 4. DM 53 ma zajebiste osiągi ale z... L55, strzelany z L44 daje to samo w zasadzie co DM 43 Więc może nie ma co za bardo żałować, że akurat DM 53 nie zostały kupione? Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nasze A5 25.05.14, 20:00 kzet69 napisał: > Jopek ogarnij się!!! To był wywiad dla mediów, przeznaczony dla zjadacza chleba > , który utknął na poziomie T-34 i Rudego, a nie dla specjalistów z branży wojsk > owej, odczep sie od Skrzypczaka on robił PR dla tej transakcji a nie analizę te > chniczną... Przepraszam ciebie bardzo ale traktowanie obywateli jak idiotów nikomu chwały nie przynoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kzet69 Re: Nasze A5 25.05.14, 20:31 90% obywateli jest idiotami, a z tego 50% funkcjonalnymi analfabetami, analiza technicznych możliwości czołgów w gazetowym wywiadzie byłaby dla nich równie zrozumiała jak fizyka kwantowa :) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Nasze A5 25.05.14, 20:36 I znowu tym razem Obaj Mieszacie skutek z przyczyną?! Sorry ale niczym nie da się usprawiedliwić nie rzetelności dziennikarskiej a jeszcze jak coś takiego występuje u osobnika w mundurze?! Okej pisze dla szerokich rzesz ludzi - to niech to robi albo rzetelnie albo wcale! Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: Nasze A5 25.05.14, 20:39 marek_boa napisał: > I znowu tym razem Obaj Mieszacie skutek z przyczyną?! Sorry ale niczym nie da s > ię usprawiedliwić nie rzetelności dziennikarskiej a jeszcze jak coś takiego wys > tępuje u osobnika w mundurze?! Okej pisze dla szerokich rzesz ludzi - to niech > to robi albo rzetelnie albo wcale! Ot i mądrego miło posłuchać, jak rzekł ..... kurde zapomniałem kto;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jopekpl Re: naprawdę uważasz, że będą bez amunicji? 26.05.14, 18:55 jeepwdyzlu napisał: > ---------- > typowa ......... Postaraj się nauczyć dyskutować z kulturą to może twoje posty nie wylecą, a na razie to PA PA. P.s. Zdaje się że to ty twierdzisz ze czołgi będą z amunicją nie ja . wiec skoro tak twierdzisz to podaj tym i ilość pocisków, i ja w tym pytaniu nie widzę niczego złego. Odpowiedz Link Zgłoś