Dodaj do ulubionych

Polska jako partner MEADS

27.05.14, 21:48
Zgodnie ze slowami szefa Lockheed Martin odpowiedzialnego za program MEADS, iedzynarodowe konsorcjum MEADS, chce pozyskac Polske jako pelnoprawnego czlonka programu.

www.defensenews.com/apps/pbcs.dll/article?AID=2014305220040
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Polska jako partner MEADS 27.05.14, 21:59
      Weź przestań bo się Boa zapłacze...
      • marek_boa Re: Polska jako partner MEADS 27.05.14, 22:18
        A to niby z jakiego powodu mam się "zapłakiwać"?! Jeśli nas nie oskubią to czemu nie?!
        • antyk-acap Re: Polska jako partner MEADS 27.05.14, 22:22
          W imię Latającego Potwora Spagetti! Bluźnisz!
          • marek_boa Re: Polska jako partner MEADS 27.05.14, 22:30
            Wisi mnie to - jestem ateistą!
            • wojciech6j Re: Polska jako partner MEADS 27.05.14, 22:34
              Jaruzelski też był, a przed śmiercią przyjął Sakramenty Święte. Także uważaj....
              • bmc3i Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 01:35
                Kazdy tak ma, że jak trwoga to do Boga.
                • marek_boa Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 01:40
                  Którego?! Mnie się najbardziej pod tym względem Hinduizm podoba!:) Tylko coś kole 30 000 bogów!:)
                  • bmc3i Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 02:48
                    marek_boa napisał:

> Którego?! Mnie się najbardziej pod tym względem Hinduizm podoba!:) Tylko coś ko
                    > le 30 000 bogów!:)

To bedziesz miał problem do którego sie zwrócić w godzinie ostatecznej :)
                    • marek_boa Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 03:32
                      Hurtem Matrek hurtem!:)
                  • wojciech6j Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 08:33
                    Wiedzę masz wiedzę na poziomie akademii pierwszomajowych. Bóg jest jeden a religii wiele.
                    Tym niemniej ty się możesz modlić do swojego bożka czyli nieżyjącego Sojuza Sowieckich Sosjalisticzieskich Riespublik.
                    • marek_boa Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 12:56
                      Dla wierzących w monoteistyczne religie może i bóg jest jeden! Tylko przypadkiem Gdybyś nie daj boże (jakiegokolwiek kościoła lub wyznania) był w Indiach wśród wyznawców Hinduizmu to zanim Wygłosisz to bluźnierstwo Poproś znajomych ,którzy z Tobą będą aby się odsunęli- po co oni mają oberwać kamieniami za idiotę?!
              • marek_boa Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 01:38
                Nie muszę! Nikogo nigdy nie zmuszałem to i mnie NIKT nie zmusi!
    • bmc3i Re: Polska jako partner MEADS 28.05.14, 01:34
      Z artykulu wynika ze oferta MEADS jest co najmniej 40% produkkcji w Polsce systemu sredniego zasiegu meads oraz pomoc w opracowaniu wlasnego systemu dalekiego zasiegu.
      • bmc3i Słowem robi się ciekawie 28.05.14, 03:17
        Z jednej strony promowane przez lobbystów pokroju kliki Altaira, konsorcjum Bumaru i francusko-wloskiej Eurosam, kontra konsorcjum wlosko-niemeicko-amerykansko-polskie.

Ciekawe tylko co na to Bumar. Bedzie musial sie bowiem zdecydowac - czy chce wejsc do wydzielonego fragmentu konsorcjum wlochów z francuzami, czy tez jako pełnoprawny czlonek konsorcjum amerykańsko-europejskiego.

Przy tym kuszaca oferta R&D systemu dalekwiego zasiegu, ktorego nikt w Europie nie produkuje.
        • marek_boa Re: Słowem robi się ciekawie 28.05.14, 03:34
          Może tak dla porządku?! W Polsce jest dwa centra przemysłu zbrojeniowego Matrek!
          • bmc3i Re: Słowem robi się ciekawie 28.05.14, 03:38
            marek_boa napisał:

> Może tak dla porządku?! W Polsce jest dwa centra przemysłu zbrojeniowego Matrek
            > !

Ktore wlasnie chca polaczyc w jedno

wyborcza.biz/biznes/1,100896,16039120,Powstaje_Polska_Grupa_Zbrojeniowa__Zwiazkowcy_groza.html#BoxBizTxt
    • cie778 Wszystko fajnie i ładnie, ale: 28.05.14, 12:13
      bmc3i napisał:

> Zgodnie ze slowami szefa Lockheed Martin odpowiedzialnego za program MEADS, miedzynarodowe
      > konsorcjum MEADS, chce pozyskac Polske jako pelnoprawnego czlonka programu.

1. Amerykanie się byli wypięli na MEADS, poszli w THAADa i modernizację Patriota. Z pozostałych partnerów, o zakupach Włochów było jedno zdanie w Raporcie (że pewnie kupią), ale w przypadku południowców to pisanie palcem po wodzie, póki nie będzie twardego zamówienia. Najważniejsi obecnie w tym układzie Niemcy zgodnie z artykułem się zastanawiają, co jednak może też być tylko PR-em producentów, bo 2 miesiące temu była już informacja o rezygnacji Niemców. Jeśli i oni wybiorą modernizację Patriota, to stawiając na MEADS ugotujemy się - po 15 latach będziemy mieli system, do którego nie będziemy mieli praw, ale "za to" będziemy musieli pokryć wszystkie niezbędnych koszty modernizacji. Nie stać nas, więc skończy się jak z Newą - niby jest system plot, ale i tak nic nie zestrzeli...
      Wniosek - wybrać MEADS można wyłącznie pod warunkiem, że będzie to też wybór Niemiec. Tymczasem u nas wybór Wisły ma być w tym roku, a u Niemców postępowanie przynajmniej do końca roku (zgodnie z artykułem by Matrek) albo już po rezygnacji z systemu i brak politycznych chęci do wydawania kasy. Może sponsorowane przez Władymira Władymirowicza "irrendenty" na Ukrainie coś zmienią, ale...

2. MEADS to system oparty na pociskach z Patriota (dokładniej wyłącznie PAC-3MSE). Tymczasem największa część kosztów w systemie to pociski, a PAC-3MSE jest upiornie drogi i nie ma możliwości, żeby USA pozwoliły go u nas produkować.* Nawet bogaci Niemcy planowali, że uzupełnieniem PAC-3MSE będą IRIT-T SL, a i tego się ichni NIK** czepiał. Czym my będziemy strzelać do "zwykłych" Su-25 lub Su-34? Znowu - nie stać nas na taką liczbę pocisków PAC-3 MSE, jaką potrzebujemy, a tańsze alternatywy w ramach MEADS są mgliste.

3. Co my w tym systemie możemy niby zrobić w ramach jego "rozwoju"? Radar, system dowodzenia? Przecież to świeżo opracowane clou MEADS, który daje mu większą efektywność od Patriota. Więc nie wiem, czym niby mamy wypełnić te obiecywane "40% wartości systemu". Podwoziami?
      btw - ztcp to MON coś wspominał o 50% wartości w Polsce, a nie 40%...

Podsumowując: System jest ciekawy i technicznie być może najwięcej się można nauczyć, ale z drugiej strony wybór MEADS jest obarczony największym ryzykiem - nazwijmy to - biznesowym, tj największa szansa spośród ofert, że zostaniemy z ręką w nocniku.

btw - jaki system dalekiego zasięgu?? Chcą pod MEADS podczepić THAAD? Przecież to bełkot jakiś - choć ja raczej podejrzewam błąd pismaka w notce.

*Co wynika choćby z omówień propozycji Rayethona. Uwaga - pod produkcją rozumiem coś więcej niż montaż w systemie SKD :-o A stwierdzenia kolesia od Lockheed'a, że "rozważają produkcję"... Bujać to my, poprosimy twarde zobowiązania.
      ** jeśli dobrze przekładam status Bundesrechnungshofu

pozdrawiam
      jasiol
      • bmc3i Re: Wszystko fajnie i ładnie, ale: 28.05.14, 14:44
        Amerykanie wcale sie nie wypieli na MEADS. Poki co nie chce go US ARMY co nie oznacza ze peogram nie jest prowadzony. n
        Nadal chca go Niemcy I Wlosi. Dlatego program zostanie ukonczony z amerykanskim udzialem.

Problem produkcji w Polsce. Coz on dotyczy wszystkich systemow. Bo czy lampowa Odra to jest to co chcemy dla np systemu Aster? Ciezarowki rzeczywiscie zro ia kilka procent systemu....

Najbardziej jednak obawiam sie ze nasz MON nie ma wiedzy technicznej I teoretycznej niezbednej do dobrego ustalenia SOWZ. Co z tego ze doradzaja Monowi nasi wojskowi od rakuet skoro ich wiedza jest na poziomie S-125 I innych Bukow.

W systemue dalekuego zasiegu nie chodzi raczej o THAAD br, to system wysoko wyspecjalizowany , a nasi raczej takuego nie kupia. Jezli twzmianka o tym w artykule jest cokolwiek warta, to chodzi o raczej o jakis MSE-ER.

• bmc3i Re: Wszystko fajnie i ładnie, ale: 28.05.14, 15:27
          A propos wiedzy fachowej naszych od opk... czytalem ksiazke jednego naszego speca od tego, z tytulem naukowym. To bylo żałosne. Poziom opisu kolejnych systemow nizszy od opisow na polskiej Wikipedii. W innej z koleii, autor podal w przypisach m.in. moj artykul z Wiki...

Plakac mi sie chcialo. A wszyscy majorzy, pulkownicy, po latach sluzby w wojskach opk.
    • bmc3i MEADS po polsku 31.05.14, 22:48
      www.defence24.pl/news_meads-ujawnia-propozycje-dla-polski-niemcy-i-wlochy-uczestnikami-programu
      "MEADS oferuje Polsce partnerstwo w programie z 1/3 udziału w konsorcjum MEADS International. Pozostałe dwie, równe części, należałyby do amerykańskiego koncernu Lockheed Martin i niemiecko-włoskiego MBDA. Oznaczałoby to włączenie polskich firm nie tylko do realizacji programu "Wisła", ale również do produkcji na potrzeby przyszłych kontraktów. MEADS spodziewa się w ciągu najbliższych 15 lat znaleźć co najmniej kilkunastu odbiorców.

Przy tym zobowiązujemy się, że co najmniej 40% będzie stanowił udział polskiego przemysłu w całym programie ("Wisła" - przy.red). Mam na myśli wspólny rozwój. Radary, system zarządzania polem walki... Następnie produkcja, również zakład montujący pociski PAC-3, nowy pocisk, obsługa techniczna."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka