Dodaj do ulubionych

Fabryka trolli

01.08.14, 08:26
www.tvn24.pl/fabryka-trolli-konta-widma-i-5-innych-metod-wojna-rosji-w-internecie,454963,s.html
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Fabryka trolli 01.08.14, 08:37
      adam_al napisał:

> www.tvn24.pl/fabryka-trolli-konta-widma-i-5-innych-metod-wojna-rosji-w-internecie,454963,s.html

"Anatomia rosyjskiej wojny informacyjnej" z maja 2014 tak pisze rosyjskich "żołnierzach internetu": "Ich informacje i polemiki pisane są językiem emocji, nienawiści. Zawierają liczne wulgaryzmy i niecenzuralne epitety, takie jak „pederasta” czy „liberasta”. Uderza ich stronniczość i tendencyjność w interpretacji wydarzeń. Wyraźny jest kult Putina jako skutecznego przywódcy i obrońcy Rosji. Obraz świata jest uproszczony, przedstawiony w czarno-białych barwach (czarny jest diaboliczny Zachód, biała – Rosja). Wizerunek przeciwnika ideowego jest wyraźny, nierozmyty, pozbawiony empatii. Jest on dyskredytowany nie tylko ideowo, ale i estetycznie („banderowska gadzina”, „gęby redaktorów”)."

Charakterystyczne jest "odczłowieczanie" przeciwnika. Rząd ukraiński i jego zwolenników nazywa się "juntą", "świniami", "nazistami", "banderowcami", "sukami". Zaś Rosjan, którzy nie przyjmują bezkrytycznie oficjalnej wersji zdarzeń, "prawdziwi" Rosjanie nazywają "agentami CIA" i "piątą kolumną Ameryki".

Ktoś ma jakieś skojarzenia z czyimis wypowiedziami na tym forum?
      • anton_pl Re: Fabryka trolli 01.08.14, 08:52
        Ja to słysze codziennie w TVP Info i innych, z tym że ci akuratnio cytują SBU...
        • bmc3i Re: Fabryka trolli 01.08.14, 08:56
          anton_pl napisał:

> Ja to słysze codziennie w TVP Info i innych, z tym że ci akuratnio cytują SBU..

Rząd ukraiński i jego zwolenników nazywa się "juntą", "świniami", "nazistami", "banderowcami", "sukami". Zaś Rosjan, którzy nie przyjmują bezkrytycznie oficjalnej wersji zdarzeń, "prawdziwi" Rosjanie nazywają "agentami CIA" i "piątą kolumną Ameryki".

To TVP już zmieniła sympatie polityczne?
          • anton_pl Re: Fabryka trolli 01.08.14, 09:00
            bmc3i napisał:
            > To TVP już zmieniła sympatie polityczne?

No przecież pisze że nie, cały czas leci banderą...
            • bmc3i Re: Fabryka trolli 01.08.14, 14:07
              anton_pl napisał:

> bmc3i napisał:
              > > To TVP już zmieniła sympatie polityczne?
              >
              > No przecież pisze że nie, cały czas leci banderą...
              >

A to dobrze. Juz sie balem ze kazaka zatrudnili.
            • anton_pl Re: Fabryka trolli 31.08.14, 10:51
              Jak zobaczyłem wątek "Fabryka Trolli" to z niepokojem tu zajrzałem bo myślałem że chodzi o mnie, uff!, jednak nie xD
              • bmc3i Re: Fabryka trolli 31.08.14, 10:54
                anton_pl napisał:

> Jak zobaczyłem wątek "Fabryka Trolli" to z niepokojem tu zajrzałem bo myślałem
                > że chodzi o mnie, uff!, jednak nie xD
                >

Nie, Ty jestes tylko ukrainofobem. Oddasz Polskę Rosji, aby tylko dokopac Ukraińcom.
    • panibiedroniowa Re: Fabryka trolli 01.08.14, 08:53
      Dobra analiza .Wszystkie opisane techniki manipulacji spotykamy i na tym forum.
      • abwehrstelle_breslau Re: Fabryka trolli 01.08.14, 10:13
        Dotąd naiwnie myślałem, że bycie trollem to misja i powołanie...
        A tu wyciągnięte na światło dzienne przez hakerów z Anonymous takie "przyziemne" listy płac...
        Jak sądzę, mój ulubieniec i forumowy stachanowiec -> misza_kajak, na nich przoduje :)
        • odyn06 Re: Fabryka trolli 01.08.14, 10:34
          Zgadzam się. Nasz forumowy misza jako stachanowiec frontu rosyjskiej propagandy specjalnej wypełnia 500 procent normy.

A my mu "przeszkadzajmy" kpiną. On tego nie znosi.
          :-))
      • marek_boa Re: Fabryka trolli 01.08.14, 11:56
        Droga pani ale trzeba dodawać gdzie to zostało wymyślone i dlaczego w USA!
    • przyjacielameryki Re: Fabryka trolli 01.08.14, 10:27
      Dokładnie tak jest jak napisano w artykule. Rosja przygotowywała się do niej od dawna a to świadczy o tym, że do całej tej agresji Rosja również od dawna przygotowywała się. To tylko fragment jej oręża.
      Tyle, ze chyba mało skuteczny na zachodzie. Rosji udało się ogłupić własne społeczeństwo ale bardziej propagandą w TV niż w internecie.

Na FŚ też mamy takich trolli. Min. Eva15, igor, romrus, ramzes, boawista, lubat, jorl, merold, lechjunosza, darek, magna, krzysiozbój, nie-tak, tirol, . . . . . . . . . . !
      • marek_boa Re: Fabryka trolli 01.08.14, 12:02
        No ba! Bo przecież wszyscy ,którzy nie zgadzają się z jedynie słusznym DOGMATEM zapodanym przez taką samą fabrykę trolli Made By USA lub/i Ukraina to oczywiście kacapy,trolle,zdrajcy i co tam jeszcze przychodzi na myśl!
        - Najbardziej mnie w tym wszystkim śmieszy ,że Ci ,którzy tak żarliwie potępiali Bolszewizm tak szybko sięgnęli po Bolszewickie metody ,które już w ich wykonaniu nie są "be" a "cacy"!:)
        • wojciech6j Re: Fabryka trolli 01.08.14, 12:10
          To że możesz bezkarnie trolować i opluwać Polskę na polskim forum wraz z kiloma swoimi "kumplami" juz od tylu lat świadczy o totalnej wolności panującej w Polsce.
          • marek_boa Re: Fabryka trolli 01.08.14, 13:45
            No i tu się z Tobą zgodzę - zalew forum chamstwem i czystym żywym skur..stwem z Waszej strony o tym świadczy! Tylko to nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o Wasze "chęci" i "chcenie"!
          • bmc3i Re: Fabryka trolli 01.08.14, 14:09
            wojciech6j napisał:

> To że możesz bezkarnie trolować i opluwać Polskę na polskim forum wraz z kiloma
            > swoimi "kumplami" juz od tylu lat świadczy o totalnej wolności panującej w Pol
            > sce.

A gdyby mial do czyneinza z Bolszewikami, juz by gryzł korzonki od spodu.
            • marek_boa Re: Fabryka trolli 01.08.14, 14:13
              Gdybym miał do czynienia z Bolszewikami to nadal miałbym się świetnie a tacy jak Ty robili by to co Napisałeś!:)
        • przyjacielameryki Boa 01.08.14, 13:15
          a czy nienawiść do własnego kraju jest poglądem?

Przecież to co ty prezentujesz tu na FM to nie poglądy a nienawiść do Polski niepodległej, tęsknota za Polską okupowaną przez Rosję(ZSRR) i prezentowanie we wszystkim rosyjskiej a nie polskiej racji stanu. To są boa fakty i bardzo łatwo można je zweryfikować analizując twoje wpisy na FM.

No wiesz, dywersanci i separatyści rosyjscy i prorosyjscy na Ukrainie też mają swoje poglądy ale co to ma wspólnego z niepodległością i interesem Ukrainy?
          Kłopot polega na tym, że w państwie demokratycznym wszelkie badziewia, bolszewizm i wszelcy wrogowie demokracji i zachodu korzystają w całej pełni z dobrodziejstwa tejże demokracji posługując się jak wytrychem określeniem - takie mam poglądy.
          • marek_boa Re: No ba! 01.08.14, 13:53
            Tak właśnie wygląda Wasza propaganda! Tym wpisem Potwierdziłeś tylko to co napisałem wcześniej! Ma być tak jak sobie "prawiczki życzą" bo jak nie to......i w tym miejscu można wpisać dowolną bzdurę lub inwektywę!
            Nawet Twój nick świadczy o tym ,że Przedkładasz dobro USA nad dobrem Polski i Ty mnie chcesz pouczać co jest patriotyzmem a co nie?! Kolejny raz mnie rozśmieszyłeś!
            - Hunta ,która rządzi bezprawnie na Ukrainie wybrana wbrew Ukraińskiej konstytucji za Amerykańskie pieniądze pewnie też ma swoje poglądy - Ty i Tobie podobni ,którym Rusofobia przesłania zdrowy rozsądek czyś się od nich różnicie?!
            No i wyszło szydło z worka - jednak demokracja to kłopot?!:) Śnią się Bolszewickie metody po nocach oj śnią!
            • przyjacielameryki Re: No ba! 01.08.14, 14:48
              marek_boa napisał:

>
              > Nawet Twój nick świadczy o tym ,że Przedkładasz dobro USA nad dobrem Polski i
              > Ty mnie chcesz pouczać co jest patriotyzmem a co nie?! Kolejny raz mnie rozśmie
              > szyłeś!

Boa, mój nick mówi że jestem przyjacielem USA a nie że dobro USA jest mi bliższe od dobra Polski. Nie będę się rozwodził ale to min. dzięki wsparciu Amerykanów mamy wolną, niepodległą Polskę, dzięki głównie Amerykanom jesteśmy w najsilniejszym na świecie pakcie militarnym NATO co w znacznym stopniu gwarantuje nam spokojny rozwój, wolność i suwerenność. To głównie do USA wyjeżdżali Polacy prześladowani przez carską Rosję, przez zaborcę rosyjskiego, przez sowietów i komunizm, gdzie mogli spokojnie żyć, rozwijać się a dzisiaj są jedną z liczniejszych grup narodowościowych w USA i pracują również dla Polski. USA jest boa supermocarstwem i ma ważne interesy na całym świecie, ale to kraj chociaż odległy, jednak bardzo bliski nam Polakom w sensie każdym w już w wymiarze wspólnych wartości w szczególności. Oczywiście USA nigdy nie napadła na Polskę, nigdy Amerykanie nie okupowali Polski, nigdy nie strzelali Polakom w potylicę.

Ty zaś prezentujesz interes kraju, od zawsze wroga polskiej niepodległości i suwerenności. Kraju od zawsze zniewalającego i okupującego Polskę, kraju prowadzącego martyrologię narodu polskiego, dławiącego polską wolność, polską kulturę, polskie wartości. Kraju narzucającemu Polsce obce wartości, obce często ohydne zwyczaje. Kraju który posunął się do mordowania polskich oficerów w czasie II w.ś. i deportacji Polaków w Sybir na śmierć tylko
              dlatego że byli Polakami. Kraju, który narzuconą okupację w latach 1945-1989 bezczelnie nazwał wyzwoleniem i pomocą. a która to okupacja cofnęła Polskę o lata w rozwoju.

Boa, nie odróżnianie dobra od zła to nie poglądy to upośledzenie.
              • marek_boa Re: No ba! 01.08.14, 15:24
                Przecież stosuję Twoją retorykę - o co Ci chodzi?! Idąc dalej powinienem napisać - "Nie jesteś Polakiem i nie Masz na myśli dobra Polski bo Gdybyś miał to twój nick brzmiały "Przyjacielpolski"!
                - No i to Twoje jakże cudowne i przewspaniałe USA bez jednego wystrzału przekazało Polskę Stalinowi w prezencie!
                "Wam" Polakom robiącym Amerykanom laskę?! No na pewno! I oczywiście Powinieneś dodać ,że ci ,którzy USA nie lubią to nie są Polacy i nie są patriotami!:)
                - Napiszę dużymi bo normalnych nie Rozumiesz - ŚMIESZNY Jesteś w tym swim Amerykanofilstwie ,które sami Amerykanie mają w bardzo głębokim poważaniu - vide NADAL obowiązujące wizy do USA!
                No oczywiście! Bo jak ktoś ma inne poglądy to jest "upośledzony" - nie jest "Prawdziwym Polakiem " i tym podobne!
                - Spróbuj leczenia - nie wróżę poprawy ale warto spróbować!
    • adam_al Jabłuszka 01.08.14, 13:45
      Fajna ta medialna akcja z promocją jedzenia rodzimych jabłek - dowcipna i niezakompleksiona.

Pewnie mieszkańcy Kaliningradu będą płakać za naszymi owocami (i za utraconymi dochodami z ich przetwórstwa), ale przecież wg oficjalnej propagandy w naszych jabłkach jest szkodnik .... który nie występuje w Polsce.
      • marek_boa Re: Jabłuszka 01.08.14, 14:17
        I jak każda medialna akcja Adasiu skończy się pustą paplaniną! Polski rynek nasycony jest tymi owocami do bólu i choćby Ignorant żarł tonę jabłek dziennie wchłonąć takiej ilości nie jest w stanie!
        A pro po jabłek:
        - Przyszedł gość do lekarza z prośbą o poradę jak rzucić palenie
        Za każdym razem jak będzie pan chciał sięgnąć po papierosa niech pan zje jabłko
        Czyś pan zdurniał?! 60 jabłek dziennie?!
        -Pozdrawiam!
        • adam_al Re: Jabłuszka 01.08.14, 14:26
          > I jak każda medialna akcja Adasiu skończy się pustą paplaniną! Polski rynek nas
          > ycony jest tymi owocami do bólu i choćby Ignorant żarł tonę jabłek dziennie wch
          > łonąć takiej ilości nie jest w stanie!

Nie chodzi o jakiś niesamowicie wymierny skutek ekonomiczny, a pozytywną i pogodną reakcję społeczeństwa. Piłka po stronie ministerstwa rolnictwa i pomocy w poszukiwaniu alternatywnych rynków zbytu i uzyskiwaniu rekompensat z UE (a takie są możliwie).

Na sobotę oczywiście szarlotka i chodź kocham piwo to chlapnę kilka buteleczek cydru ;).
          • marek_boa Re: Jabłuszka 01.08.14, 15:26
            Życzę smacznego!:) Jako internacjonalista zadowolę się kilkoma lampkami "Dantona"!
            -Pozdrawiam!
            • adam_al Re: Jabłuszka 01.08.14, 21:24
              > Jako internacjonalista zadowolę się kilkoma lampkami "Dantona"!

Drogi Marku, w kwestii alkoholowej jestem apolityczny, powiem więcej jestem kosmopolityczny. Mam bzika na punkcie poznawania lokalnych zwyczajów, a co za tym idzie także trunków w miejscach, w których przebywam. Nie wiem czy jeszcze jesteś na brytyjskiej ziemi (o ile się nie mylę tak wynikało z Twoich postów), ale zakładam, że tak - to dlaczego sięgasz po wina Rosjanina Depardieu, skoro masz taki wachlarz brytyjskich trunków .. whisky! Marek whisky!
              ;)
              • marek_boa Re: Jabłuszka 01.08.14, 23:57
                A to już mój pech Adasiu ale nalewki na myszach po prostu nie mogę! Próbowałem - degustacyjnie oczywiście - wszelkiej maści - i młode i pełnoletnie i w średnim wieku , na lodzie ,na sodzie i na kamieniach - no ni chu-chu nie wchodzi! Co mnie samego dziwi bo czy "Napoleona" czy "Dantona" organizm przyjmuje gładko! Ostatnio próbowałem Barona Otarda !
                -Pozdrawiam!
        • wojciech6j Re: Jabłuszka 01.08.14, 14:28
          Za to w Rosyji najtańsze jabłka już po 6 zet/kg.
          • marek_boa Re: Jabłuszka 01.08.14, 15:30
            Buachachacha!:)
            wyborcza.pl/1,91446,16404575,Rosja_Handlowcy_licza__ze_mimo_embarga_na_owoce_utrzymaja.html
            Kublik - bis?!:0
            • wojciech6j Re: Jabłuszka 01.08.14, 15:46
              Jabłka w Rosji kosztują 6 zet i bez embarga. A Polskie najtansze kosztowaly 4 zet czyli ze 2 razy więcej niż u nas.
              • marek_boa Re: Jabłuszka 01.08.14, 23:58
                A wiadomość właśnie doniesiono Ci z magla?!:)
          • bmc3i Re: Jabłuszka 31.08.14, 10:29
            wojciech6j napisał:

> Za to w Rosyji najtańsze jabłka już po 6 zet/kg.

Ceny rosną, asortyment w sklepach spożywczych Moskwy robi się coraz skromniejszy. Ale jeśli chodzi o jabłka to po zakazie na import z Polski władza swych obietnic dotrzymała. W stolicy mamy zatrzęsienie "ojczystych" owoców. W sklepach pełno malutkich, twardych i kwaśnych prawie, jak cytryny jabłuszek takich, jakie u nas dają zdziczałe jabłonki.

Cenę na nią ustalono fantastycznie niską - 1,8 zł za kilogram. Przecież polskie owoce przed embargiem kosztowały tu 4,4 zł. Taniutkich "ojczystych" jednak nikt nie bierze, bo (sprawdziłem) nadają się tylko do pieczonej kaczki. A kaczki niestety też już znikają ze sklepów.
    • gangut Trąci teorią spiskową 01.08.14, 13:59
      Zaś "odczłowieczanie" przeciwnika to normalny arsenał współczesnych wojen, z każdej strony. Zobacz jakim językiem mówi się w naszych mediach (za źródłami ukraińskimi) o separatystach, czy przy innych okazjach np. o bojownikach islamskich..."Terrorysta" to najłagodniejsze z określeń.
    • niegracz Re: Fabryka trolli 02.08.14, 10:56
      misza, boa i inni
      którzy reprezentuja tu interesy \
      zagrażajaćego nam mocarstwa
      • marek_boa Re: Fabryka trolli 02.08.14, 12:10
        Czy aby na pewno?! O ile pamiętam niejaki Niegracz przez ileś set postów zachwalał Radziecki ciężki samolot bombowy!
        • abwehrstelle_breslau Re: Fabryka trolli 04.08.14, 09:08
          >Niegracz przez ileś set postów zachwalał Radziecki ciężki samolot bombowy!

Widocznie były powody aby go zachwalać! Ja na ten przykład jestem pod wrażeniem ruskiego systemu BUK, z którego paru Waszych mołodców ustrzeliło trzy niemowlaki na wysokości 10 km
        • niegracz Re: Fabryka trolli 04.08.14, 17:34
          marek_boa napisał:

> Czy aby na pewno?! O ile pamiętam niejaki Niegracz przez ileś set postów zachwa
          > lał Radziecki ciężki samolot bombowy!

. sprzęt to sprzęt

naprawde z ciebie aż taki glupek ?
          • marek_boa Re: Fabryka trolli 04.08.14, 17:43
            "Miszczu" Twoich wyżyn nie byłbym w stanie osiągnąć nawet gdybym żył 150 lat!
            • panzerviii w sumie nie jest źle, to objaw słabości Rosji 04.08.14, 18:21
              Zachód promuje pewne wartości, styl życia, podejscie do gospodarki, czyli swoją soft power.
              Rosja tak samo.

Innymi słowy trwa informacyjna wojna. Pomijając fakt, że Ruscy muszą dużo bardziej łgać aby nie wyjść na durniów. To Zachód nawet Polska ma dużo większe możliowści w tej wojnie informacyjnej. No po prostu zachodnie środki maswego przekazu biją Russia Today na głowę. i inne rosysjkie kanały. Nawet na UA i BY Rosja przegrywa. Te Trolle zatem to taka nieszkodlwia partyzantak, bo jaka jest ich siła oddziaływania.

Owszem są irytujący.......... jak natrętna mucha. Dużo much potrafi wku...ć. ale to tyle.

Amen
    • niegracz to spady po stalinizmie 06.08.14, 21:37

-
      rózne trepy czy ormowce
      z mózgami nafaszerowanymi rosyjskimi klamstwami

Produkowane dziesiątkami rosyjskie seriale fabularne poświęcone II wojnie światowej ujawniają na przykład szczególny rodzaj twórczego masochizmu. Filmowcy z maniakalnym uporem powracają do wybuchu niemiecko-radzieckiego konfliktu. Czerwiec 1941 r. to według nich sielanka pokojowego życia w szczęśliwym ZSRR, przerwana zdradziecką agresją z Zachodu. Tak, jakby wcześniej Stalin nie sterroryzował własnego społeczeństwa i nie dokonał równie zdradzieckiej agresji na Polskę, republiki bałtyckie i Finlandię. Nic podobnego, w produkcjach panuje totalna amnezja, historia zaczyna się od napaści na Związek Radziecki.

wiadomosci.wp.pl/kat,1027139,title,Seriale-w-sluzbie-propagandy-Produkcje-telewizyjne-piora-mozgi-mlodych-Rosjan,wid,16792433,wiadomosc.html?ticaid=11337d&_ticrsn=3
      • marek_boa Re: Ty Jesteś spad z pod drzewa! 06.08.14, 22:11
        Cieszymy się ,że Ominęło Cię to "pranie mózgu" - teraz grzecznie wróć do oglądania "Pierwszej miłości"!
    • abwehrstelle_breslau Re: Ty Jesteś spad z pod drzewa! 07.08.14, 10:57
      przytoczone przez niergacza rosyjskie seriale to niewielki skrawek całej sowiecko-ruskiej machiny piorącej mózgi...

W sprawie czerwca '41 nikt z oficjalnej sowiecko-ruskiej propagandy czy "badaczy" historii nie piśnie nawet, że w czerwcu '41 przygotowania Stalina do zaskakującego ataku na Niemcy były już prawie, prawie "zapięte na ostatni guzik". Dywizje uderzeniowe i ogromne ilości sprzętu i zapasów wojennych zostały skoncentrowane tuż nad granicą rumuńską, w rejonie lwowskim i na Białorusi...
      Hitler zwyczajnie uprzedził Stalina dosłownie "o jeden dzień" !

Jakoś ta Wasza jedynie słuszna propaganda nie potrafiła i nadal nie potrafi podać sensownego wytłumaczenia skali rozpiździawy jaką Wehrmaht zrobił wielokrotnie większej i silniej uzbrojonej Armii Czerwonej w 1941, tylko rzęzi jak stara płyta o pokojowych intencjach proletariuszy sowieckich respublik :))
      • marek_boa Re: Ty Jesteś spad z pod drzewa! 07.08.14, 12:35
        No ba! W 1939 roku atak Niemców tak samo uprzedził Polską wyprawę na Berlin - nawet nie o dzień a o 6 godzin! Niestety nie można tego samego powiedzieć o Francji i Wielkiej Brytanii bo wypowiedziały wojnę Niemcom 3 września a wpier...l dostały nie cały rok później!
        Masz jeszcze jakieś nie poparte ŻADNYMI dokumentami bzdury?!
        • abwehrstelle_breslau Re: Ty Jesteś spad z pod drzewa! 07.08.14, 13:15
          > No ba! W 1939 roku atak Niemców tak samo uprzedził Polską wyprawę na Berlin
          popierdzieliła się Tobie data tego "epizodu" marku_boa! owszem są ślady takiego pomysłu Piłsudskiego, ale z tego co pamiętam to miał on miejsce sześć lat wcześniej! porzucił go jednak dość szybko, na rzecz radykalnego zwrotu w ówczesnych stosunkach Polski z rządem Hitlera.
          - - - -
          > Masz jeszcze jakieś nie poparte ŻADNYMI dokumentami bzdury?!
          brawo! podręcznikowy wręcz przykład "merytorycznego" podejścia do dyskusji przez ludowego komisarza politycznego :)) czyżby objawiła się u Ciebie istinnaja komsomolska alergia na niezgodną z "linią partii" myśl?
          "bzdur" nie mam Marku, "dokumentów" także! - nie jestem jakimś archiwistą czy dziennikarzem śledczym. Po prostu lubię sobie czasem posłuchać relacji ludzi, którzy żyli w tamtym okresie, poczytać rozmaite teksty, także te propagowane przez Wasze ówczesne i obecne politbiuro czy teksty podwładnych Goebbelsa, chętnie czytam publikacje współczesnych historyków niemieckich i angielskich - poddaję to później ocenie własnego rozumu
          - - - - - - -

• marek_boa Re: Ty Jesteś spad z pod drzewa! 07.08.14, 17:06
            Bo Widzisz "Dziadek" pomimo swoich ograniczeń jednak myśleć potrafił! W 1933 pogonił Mannerheima ,kiedy ten zaproponował wspólny napad na ZSRR!
            Widocznie Słuchasz nie tych ludzi co trzeba! Na forum już był ponad 2000 - no postowy wątek na ten temat - większej ilości bzdur jakie powypisywał Niegracz nie da się odtworzyć a na prawdę Próbował wszystkiego! Konkluzja jest taka ,że do czerwca/lipca 1942 roku jakakolwiek akcja zaczepna RKKA w stronę Niemców nie była możliwa!
            "Suworowa" i jego popleczników w Rosji Możesz Sobie odpuścić na spokojnie! To są książki i teorie pisane pod Zachodnią publikę!
      • niegracz Re: Ty Jesteś spad z pod drzewa! 07.08.14, 17:29
        abwehrstelle_breslau napisał:

> przytoczone przez niergacza rosyjskie seriale to niewielki skrawek całej sowiec
        > ko-ruskiej machiny piorącej mózgi...
        >
        > W sprawie czerwca '41 nikt z oficjalnej sowiecko-ruskiej propagandy czy "badacz
        > y" historii nie piśnie nawet, że w czerwcu '41 przygotowania Stalina do zaskaku
        > jącego ataku na Niemcy były już prawie, prawie "zapięte na ostatni guzik". Dywi
        > zje uderzeniowe i ogromne ilości sprzętu i zapasów wojennych zostały skoncentro
        > wane tuż nad granicą rumuńską, w rejonie lwowskim i na Białorusi...
        > Hitler zwyczajnie uprzedził Stalina dosłownie "o jeden dzień" !
        >
        dokładnie

choc te spady po pancerkomunie z mózgami sprawnymi przez sowiecka propgandę
        zdania nie zmienią - nie potrafia mysleć samodzielnie
        co im wtoczono - powtarzją
        • niegracz pisownia "z pod" 07.08.14, 17:31

Etymologicznie poprawne jest z pod ...

taka pisownia obowiązywała do roku 1936.

Zgodnie z nowszą (choć, jak widać, nie tak znów bardzo nową) ortografią piszemy spod - podobnie jak sprzed (dawniej z przed), spoza, sponad, spomiędzy.
          • marek_boa Re: pisownia "z pod" 07.08.14, 22:38
            Wniosek z tego taki ,że mam 100 lat?!:)
    • bmc3i ... i czekolada 05.09.14, 20:38
      Teraz wprowadzili embargo na ukrainska czekolade, ktora miala dotad 77% udzialu w rosyjskim rynku. Czyli teraz Rosjanie czekolade beda widziec jedynie na zachodnich filmach. Na codzien beda jest swoje wyroby czekoladopodobne, a i to na kartki.
      • adam_al Re: ... i czekolada 05.09.14, 20:45
        > Czyli teraz Rosjanie czekolade beda widziec jedynie na zach
        > odnich filmach. Na codzien beda jest swoje wyroby czekoladopodobne, a i to na k
        > artki.

No co Ty. Przecież to czekoladowa potęga - mają największe tabliczki, a czekoladę wynalazł radziecki uczony Czekoladow!
    • buraque Re: Fabryka trolli 05.09.14, 21:05
      Jedna uwaga: zarówno kazak jak i boa nie są wytworami bieżącej akcji rosyjskiego trollowania, są na forum od dawna, więc określiłbym ich jako rezydentów FSB na FM, merytorycznymi postami na temat rosyjskiego uzbrojenia zbudowali pewien wizerunek, dzięki któremu usiłują propagować "w godzinie próby" rosyjskie interesy. Czy robią to hobbystycznie czy za pieniądze jest kwestią wtórną, dodajmy do tego jeszcze tzw. pożytecznych idiotów i już mamy komplet.
      • bmc3i Re: Fabryka trolli 05.09.14, 21:48
        buraque napisał:

> Jedna uwaga: zarówno kazak jak i boa nie są wytworami bieżącej akcji rosyjskieg
        > o trollowania, są na forum od dawna, więc określiłbym ich jako rezydentów FSB n
        > a FM, merytorycznymi postami na temat rosyjskiego uzbrojenia zbudowali pewien w
        > izerunek, dzięki któremu usiłują propagować "w godzinie próby" rosyjskie intere
        > sy. Czy robią to hobbystycznie czy za pieniądze jest kwestią wtórną, dodajmy do
        > tego jeszcze tzw. pożytecznych idiotów i już mamy komplet.

Moze i rzeczywiscie drugorzedna, ale nie kazdy ma dostep do zastrzezonych baz danych, z ktorych mozna w minute skopiowac i wkleic na forum cale listy po kilkadziesiat jednostek danego uzbrojenia.
        • marek_boa Re: Fabryka trolli 05.09.14, 22:53
          To internet w USA jest na kartki???!:)
          • bmc3i Re: Fabryka trolli 06.09.14, 17:37
            marek_boa napisał:

> To internet w USA jest na kartki???!:)

Nie, na kartki sa tylko tabelki z zestawieniami danych, gotowymi do copy-paste
            • marek_boa Re: Fabryka trolli 06.09.14, 21:50
              Czyli jednak!:(
      • anton_pl Re: Fabryka trolli 06.09.14, 05:48
        buraque napisał:
        > dodajmy do tego jeszcze tzw. pożytecznych idiotów i już mamy komplet.

Aha, eee -
        • jopekpl Re: Fabryka trolli 07.09.14, 00:04
          anton_pl napisał:

> buraque napisał:
          > > dodajmy do tego jeszcze tzw. pożytecznych idiotów i już mamy komplet.
          >
          > Aha, eee -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka