Dodaj do ulubionych

Tu-95 stop. Mig-29 stop.

09.06.15, 17:55
4 czerwca wypadek Mig-29, do wyjasnienia przyczyn loty wstrzymano. Tego samego dnia podczas lądowania wypadł z pasa SU-34 (nie zadziałał spadochron)- brak informacji czy standardowo wstrzymano loty.
8 czerwca wypadek Tu-95- to samo. Załoga Miga katapultowała się w locie, "niedźwiadek" wypadł z pasa startowego podczas startu (zapalił się silnik)- kilku członków załogi rannych.
Obserwuj wątek
    • ignorant11 Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 09.06.15, 18:31
      maxikasek napisał:

> 4 czerwca wypadek Mig-29, do wyjasnienia przyczyn loty wstrzymano. Tego samego
      > dnia podczas lądowania wypadł z pasa SU-34 (nie zadziałał spadochron)- brak inf
      > ormacji czy standardowo wstrzymano loty.
      > 8 czerwca wypadek Tu-95- to samo. Załoga Miga katapultowała się w locie, "niedź
      > wiadek" wypadł z pasa startowego podczas startu (zapalił się silnik)- kilku czł
      > onków załogi rannych.

a pomyśleć, że na FM nadal sa marzacy abyśmy ten ruski złom nadal exploatowali
    • gerlalt Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 09.06.15, 19:05
      Przynosisz wszawicę z NFoW? Polecam kurację odgnidzającą.
    • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 09.06.15, 20:07
      Żaden z członków załogi Tu-95MS ,który wypadł z pasa na "Ukraińce" NIE JEST RANNY! Kilku się potłukło i tyle!
      • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 09.06.15, 21:49
        www.interfax.ru/russia/446439

Tu podali że "obrażenia różnego stopnia i są hospitalizowani".
        • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 09.06.15, 22:36
          W tym artykule podają to samo co ja napisałem - "Trawma" to stłuczenia(lub szok) - poobijali się podczas zdarzenia! Pobyt w szpitalu po zdarzeniu w lotnictwie jest obowiązkowy! Tak samo obaj piloci MiG-29UB ,którzy się katapultowali przebywali w szpitalu gdzie przeszli wszelkiej maści badania!
          • maccard.3 Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 10:09
            Tak, oczywiście Marku. Jak podaje Komsomolskaja Prawda, zapewne idąc na pasku imperialistów: "...летчики caми пoкидaли caмoлет, нo были yже трaвмирoвaны и пoлyчили oжoги. Один из них yмер yже в бoльнице oт трaвм, неcoвмеcтимых c жизнью. Пятерo cейчac в тяжелoм cocтoянии."

Okazuje się więc, że rosyjskie siniaki to potrafią być bardzo poważne трaвмы.
            • maccard.3 Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 10.06.15, 21:26
              Tłumaczę niniejszym, na czym polegają rosyjskie siniaki wg Komsomolskiej Prawdy:

"...lotnicy opuścili samolot o własnych siłach, ale byli już poranieni i poparzeni. Jeden zmarł w szpitalu wskutek odniesionych śmiertelnych obrażeń. Pięciu pozostaje w stanie ciężkim."

Jak widać rosyjskie potłuczenia należą do najpoważniejszych w świecie. Co było do przewidzenia, tam wszystko jest najlepsze i najsilniejsze. Nawet rosyjskie zegarki chodzą szybciej niż inne.
              • gerlalt Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 10.06.15, 22:18
                Polacy to jednak mongoloidalne typy z zespołem zaawansowanego debilizmu. Rosyjskie media kłamią ale tylko wtedy gdy odpowiada to polaczkom. W innych przypadkach to wiarygodne.Wszawica umysłowa. Polak to stan umysłu:)
                • maccard.3 Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 11.06.15, 07:44
                  Rosyjski geniuszu. To zupełnie nieistotne czy ta gazeta jest dla mnie wiarygodna, czy nie. Istotne, czy ona jest wiarygodna dla ciebie!
                  Czyżby Komsomolskaja Prawda rzeczywiście stała się pindoską propagandówką? Musisz prędko wystąpić o instrukcje, bo się wyraźnie zagubiłeś. Dla ruskich geniuszy, działanie bez instrukcji może być ryzykowne.
                  • bmc3i Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 11.06.15, 08:13
                    maccard.3 napisał:

> Rosyjski geniuszu. To zupełnie nieistotne czy ta gazeta jest dla mnie wiarygodn
                    > a, czy nie. Istotne, czy ona jest wiarygodna dla ciebie!
                    > Czyżby Komsomolskaja Prawda rzeczywiście stała się pindoską propagandówką? Musi
                    > sz prędko wystąpić o instrukcje, bo się wyraźnie zagubiłeś. Dla ruskich geniusz
                    > y, działanie bez instrukcji może być ryzykowne.

Zacytowałeś, czyli zagrałeś poniżej pasa.
                    Masz wiec za swoje.
                  • gerlalt [...] 11.06.15, 11:06
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • maccard.3 Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 11.06.15, 16:30
                      gerlalt napisał(a):

> Ty kretynie. Zwróciłem tobie uwagę, że wiarygodność sobie wybieracie co pasuje
                      > do polaczkowatej wizji świata nie może być kłamstwem. Co nie pasuje jest kłamst
                      > wem. Nabijam się z polaczków bezpłatnie he he. nigdy nie ominiecie okazji by sc
                      > hylić się po mydło. 'Ruskie kłamio. Ruskie media kłamio. Ale nie wtedy gdy nie
                      > kłamio'. Proszę jaka logika. Józio Piłsudzki miał o was wyrobione zdanie:)

Ruski geniuszu, nie zrozumiałeś pytania. A takie proste było... Powtórzę je zatem: Czy Komsomolskaja Prawda jest gazetą rzetelną, czy nie jest?

Czy jesteś w stanie odpowiedzieć, czy wciąż czekasz na instrukcje, ty bezpłatny aktywisto?
                      • gerlalt Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 11.06.15, 19:25
                        Pewnie równie rzetelna jak Gazeta czy inny Trwam. dziennikarzyny ze strachu przed zwolnieniem każde gó... napiszą. Byle szybko byle tanio.
                        • maccard.3 Re: Przepraszam, zapomniałem przetłumaczyć 12.06.15, 19:11
                          gerlalt napisał(a):

> Pewnie równie rzetelna jak Gazeta czy inny Trwam. dziennikarzyny ze strachu prz
                          > ed zwolnieniem każde gó... napiszą. Byle szybko byle tanio.

No widzisz na czym muszę się opierać... Może podeślij parę kremlowskich biuletynów, z których korzystasz, to poznam prawdziwszą prawdę.
              • marek_boa Re:To może zrób to dobrze?! 10.06.15, 22:29
                To Przetłumacz jeszcze raz bo w tekście ani słowa o "postradawszych" lub "Raniennych" - no ale co tam można przecież przyjąć ,że ja języka Rosyjskiego nie znam co nie?!
                • stary_chinczyk Re:To może zrób to dobrze?! 10.06.15, 23:21
                  Znasz świetnie, naucz się jeszcze takich słówek jak umier czy ożog to może ten tekst zrozumiesz.
                  • marek_boa Re:Nie ucz ojca dzieci robić! 11.06.15, 00:49
                    Artykuł jest z du...y a pisał go taki sam kretyn jak "szpenie" od uzbrojenia w Gazecie Wyborczej!
                    "Na pogibsziem Tu-95" - "na zginiętym (??) samolocie" ("pogib" -zginął)
                    Ty go nawet nie Zrozumiesz gdyby Ci go łopatą tłumaczyli!
                    • maccard.3 Re:Nie ucz ojca dzieci robić! 11.06.15, 08:19
                      marek_boa napisał:

> Artykuł jest z du...y a pisał go taki sam kretyn jak "szpenie" od uzbrojenia w
                      > Gazecie Wyborczej!
                      > "Na pogibsziem Tu-95" - "na zginiętym (??) samolocie" ("pogib" -zginął)

A przecinki są wszystkie? Bo jakby gdzieś brakowało, to byłoby ostateczne pogrążenie treści!
                      • marek_boa Re:Nie ucz ojca dzieci robić! 11.06.15, 12:05
                        Ależ oczywiście Masz rację! To jest ten typ dziennikarstwa ,który powinien być promowany! Bo przecież nie istotne jest ,że w artykule napisano na samym początku ,iż w katastrofie zginęło dwóch lotników a pięciu jest w szpitalu aby trochę dalej napisać ,że lotnicy opuścili samolot o własnych siłach przy czym jeden z nich był poparzony! Po czym okazało się ,że po tym opuszczeniu samolotu jeden z członków załogi ZAGINĄŁ,jeden "umier" w szpitalu a reszta jest w ciężkim stanie! Brakuje tylko podpisu pod artykułem ,które często widnieją pod tymi napisanymi przez Radziwinowicza lub Kublika - "Rzetelne dziennikarstwo"!
                        Tak trzymać i nie popuszczać!
                • maccard.3 Re:To może zrób to dobrze?! 11.06.15, 07:54
                  marek_boa napisał:

> To Przetłumacz jeszcze raz bo w tekście ani słowa o "postradawszych" lub "Ranie
                  > nnych" - no ale co tam można przecież przyjąć ,że ja języka Rosyjskiego nie zna
                  > m co nie?!

Wot, kolejny geniusz!

Przetłumaczyłem tylko to co rosyjski dziennikarz napisał. To ty jesteś specjalistą od tłumaczenia, co dziennikarz napisać powinien, a czego nie napisał i dlaczego zrobił to przez amerykańską propagandę.
                  • marek_boa Re:To może zrób to dobrze?! 11.06.15, 12:08
                    No i chwatit! Moja dobra rada - nie Bierz się za tłumaczenia bo w Twoim przypadku z tego nie Wyżyjesz!Choć w jednym Masz rację - tak się robi propagandę!
                    • scibor3 Re:To może zrób to dobrze?! 11.06.15, 12:38
                      Jak będzie robił tłumaczenia dla GW "po linii", to wyżyje!
                      • o333 Re:To może zrób to dobrze?! 11.06.15, 15:22
                        scibor3 napisał:

> Jak będzie robił tłumaczenia dla GW "po linii", to wyżyje!
                        W GW od 10 lat nie ma ani jednego tłumacza. Tuż po nich zwolnili korektę. Ostatnio jednak zatrudnili korektę znowu. Ale po co jest google translate.
                    • maccard.3 Re:To może zrób to dobrze?! 11.06.15, 16:31
                      marek_boa napisał:

> No i chwatit! Moja dobra rada - nie Bierz się za tłumaczenia bo w Twoim przypad
                      > ku z tego nie Wyżyjesz!Choć w jednym Masz rację - tak się robi propagandę!

Moja dobra rada - nie pisz nigdy więcej, że myślisz. Nie powtarzaj kłamstw.
                      • marek_boa Re:To może zrób to dobrze?! 11.06.15, 17:46
                        A to paradne - Napisał ten co (pozostaję w przekonaniu,że nie świadomie?!) PRZEINACZYŁ/SKŁAMAŁ tłumacząc prosty tekst?! Pośmiałem się!:)
          • stasi1 Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 12:52
            W Wyborczej:W wypadku zginął jeden z dwóch nawigatorów bombowca. Stan jednego z rannych - dowódcy Tu-95 - lekarze określają jako ciężki; ma poparzone około 70 proc. ciała
          • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 18:13
            " "Trawma" to stłuczenia(lub szok)"
            To widać rosyjskie definicje medyczne sa wadliwe ;-)
            "?????? (?? ????. ??????, ?? ????, ????) ? ?????????? ??????????? ????????? ??? ???????????? ??????? ????????. ? ??????????? ?? ???? ????????????? ??????? ????????? ???????????? (?????, ???????? ? ?. ?.), ??????????? (?????, ???????????), ?????????? ??????, ?????????? (??? ????????? ?????? ????????? ???????????? ????????), ?????????????, ? ??? ?????, ? ????? ??????????????? ??????.
            • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 18:14
              Sorki nie czyta cyrylicy: więc niestety wiki:
              ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BC%D0%B0
              • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 22:35
                A teraz przetłumaczymy to na język Polski
                pl.wikipedia.org/wiki/Uraz_%28medycyna%29
                Gdzie jest niestety jeden błąd - "uraz" to nie rana bo w języku Rosyjskim są na to całkiem inne określenia! Proszę bardzo:
                ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B0
                • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 00:06
                  > A teraz przetłumaczymy to na język Polski
                  > rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Uraz_%28medycyna%29
                  > Gdzie jest niestety jeden błąd - "uraz" to nie rana bo w języku Rosy
                  > jskim są na to całkiem inne określenia! Proszę bardzo:
                  > rel="nofollow">ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B0
                  Złamanie jest potłuczeniem? ;-)
                • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 00:09
                  > Gdzie jest niestety jeden błąd - "uraz" to nie rana bo w języku Rosy
                  > jskim są na to całkiem inne określenia! Proszę bardzo:
                  > rel="nofollow">ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%B0
                  Nie ma błędu. Uraz to działanie czynnika zewnętrznego- postrzał jest też urazem.
                  Tak samo w języku rosyjskim- rana jest jednym z urazów.
                  • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 00:35
                    Nie ,nie jest! Rany określa się całkiem innymi słowami niż urazy!
                    • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 16:57
                      > Nie ,nie jest! Rany określa się całkiem innymi słowami niż urazy!
                      Tak samo jak kwadraty i prostokąty- ale każdy kwadrat jest prostokątem ;-)
                      • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 17:41
                        Ależ oczywiście Masz rację - sęk w tym ,że jeśli się coś tłumaczy to albo trzeba zrobić to dobrze albo się za to nie zabierać!
                        • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 18:15
                          DObrze tłumaczyć możesz podręcznik do medycyny a nie prasę codzienną- tam nie piszą językeim literackim ;-)
                          • maxikasek Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 18:34
                            Jak na "urazy" to:
                            - zginął drugi nawigator Aleksiej Fiedosiejew- jego ciało wyciągnięto ze spalonego wraku, kiedy strażacy ugasili pożar.
                            - d-ca załogi Sergiej Gorszniej- w stanie cięzkim w szpitali- 40% poparzeń (lifenews.ru- drukując wywiad z nawigatorem pisze o 70% oparzeń). Przetransportowano go do centrum oparzeniowego MON w Petersburgu
                            pięciu pozostałych już chyba wypuszczono ze szpitala.
                            • maccard.3 Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 18:49
                              maxikasek napisał:

> Jak na "urazy" to:
                              > - zginął drugi nawigator Aleksiej Fiedosiejew- jego ciało wyciągnięto ze spalon
                              > ego wraku, kiedy strażacy ugasili pożar.
                              > - d-ca załogi Sergiej Gorszniej- w stanie cięzkim w szpitali- 40% poparzeń (lif
                              > enews.ru- drukując wywiad z nawigatorem pisze o 70% oparzeń). Przetransportowan
                              > o go do centrum oparzeniowego MON w Petersburgu
                              > pięciu pozostałych już chyba wypuszczono ze szpitala.

Jak ty maxi nic nie rozumiesz... Nie napisali właściwych słów-kluczy, a to znaczy że wszyscy żyją i nikt nie był ranny.
                              Rosyjska rzeczywistość jest kształtowana wolą władcy, a nie trywialnymi faktami. Moscovia locuta, causa finita.
                              • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 20:00
                                Niemożliwe - to zacytowana przez Ciebie "komsomolska Prawda" ,która pisała o tym ,że wszyscy członkowie załogi opuścili pokład o własnych siłach jednak delikatnie mówiąc mijała się z prawdą?! No jak żyć, jak żyć!:(
                                • maccard.3 Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 12.06.15, 23:20
                                  Teraz oczywiście głupka strugasz, że nie wiesz o czym mowa. Będziesz więc czepiał się pojedynczych słów, żeby zamydlić obraz całości. Klasyka.

To w końcu ktoś stracił życie, ktoś odniósł poważne obrażenia, czy skończyło się tylko na siniakach i szoku jak się upierałeś?

Na razie wychodzi na to, że Komsomolskaja cię wkurzyła bo wyłamała się z jakiejś obowiązującej linii krętactwa, że niby jak w piosence "nic się nie stało, Rosjanie, nic się nie stało!".
      • adam_al Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 08:26
        > NIE JEST RANNY! Kilku się potłukło i tyle!

Polskie Radio podało, że jeden z członków załogi (chyba dowódca) ma poparzone 70% powierzchni ciała.
        Jeżeli rzeczywiście jest tak jak piszesz to dobrze. Jeżeli jednak są ranni, a sytuacja informacyjna jest analogiczna do ściśle zaplanowanej usterki Armaty na defiladzie ;) życzymy lotnikowi powrotu do zdrowia.
        • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 10.06.15, 22:43
          Adasiu przetłumaczyłem to co było zaraz po wypadku dostępne w necie! Nie tworzę informacji tylko przekazuję! Wczoraj w nocy pojawiła się kolejna (sprawdzona),iż jeden z członków załogi jest poparzony a wypadek spowodowany został zapaleniem się jednego z silników (nie potwierdzona)! I to tyli! Do tej pory w żadnych Rosyjskich mediach nie ma słowa o rannych (raniennych) lub poszkodowanych (postradawszych)!
          • adam_al Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 11.06.15, 10:00
            > Adasiu przetłumaczyłem to co było zaraz po wypadku dostępne w necie! Nie tworzę
            > informacji tylko przekazuję!

Marek, piszesz stanowczo, dużymi literami podkreślając przekaz - jak pokazuje życie w przypadku Rosji to co idzie od razu w oficjalnych mediach bywa rozbieżne z rzeczywistością.
            • marek_boa Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 11.06.15, 12:17
              Czasami tak bywa jak Piszesz - nie przeczę! Może Ciebie to Zdziwi ale i tak filtruję mnóstwo cytrynowa siła informacji ,których nie da się w żaden sposób sprawdzić i po prostu o tym nie piszę!Pod tym względem Rosja nie różni się od żadnego państwa na świecie - wszędzie są idioci , którzy piszą tylko po to aby zaistnieć!
    • brmtvungernsternberg Re: Tu-95 stop. Mig-29 stop. 09.06.15, 21:17
      Niska kultura techniczna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka