bmc3i 24.09.17, 22:24 Jaki jest status operacyjny okrętów K-138, K-388, K-414 i K-448? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a4095211 Re: Victor III 25.09.17, 18:46 bmc3i napisał: > Jaki jest status operacyjny okrętów K-138, K-388, K-414 i K-448? Wszystkie okręty pr.671RTMK od 2013 r. są przeznaczone do wycofania, w miarę wykonywania resursów, modernizacje nie będą realizowane - chyba że się coś tu jeszcze zmieni, ale wątpię. K-388, właściwie od lipca 1992 - B-388 (ciekawa sprawa z nazwami własnymi tego okrętu: od 1998 był to B-388 Śnieżnogorsk, ale w lutym 2005 r. nazwę zmieniono na B-388 Pietrozawodsk) - utylizowany w stoczni remontowej Nerpa. Prace mają zostać zakończone do grudnia 2017 r. K-138 (właściwie to, jak wyżej - B-138 Obnińsk) - w gotowości bojowej, służy w 11 Dywizji OP Floty Północnej. K-414 (właściwie to - B-414 Danił Moskiewski [przyczym to Danił to Daniel będzie po polskiemu]) - jest w składzie 7 Dywizji OP, pytanie czy jest "operacyjny", możliwe że odstawiony do rezerwy? K-448 (ten okręt zawsze pływał jako B-448, oznaczenie K-448 funkcjonowało tylko w papierach, gdy go zamawiano. Od 1995 nosi nazwę własną - Tambow). Teoretycznie figuruje w składzie 7 Dywizji, jednak od początku 2015 r. ma się znajdować w stoczni remontowej Nerpa - więc gotowy do służby raczej nie jest. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Victor III 26.09.17, 01:51 a4095211 napisała: > bmc3i napisał: > > > Jaki jest status operacyjny okrętów K-138, K-388, K-414 i K-448? > > Wszystkie okręty pr.671RTMK od 2013 r. są przeznaczone do wycofania, w miarę wy > konywania resursów, modernizacje nie będą realizowane - chyba że się coś tu jes > zcze zmieni, ale wątpię. > > K-388, właściwie od lipca 1992 - B-388 (ciekawa sprawa z nazwami własnymi tego > okrętu: od 1998 był to B-388 Śnieżnogorsk, ale w lutym 2005 r. nazwę zmieniono > na B-388 Pietrozawodsk) - utylizowany w stoczni remontowej Nerpa. Prace mają zo > stać zakończone do grudnia 2017 r. > > K-138 (właściwie to, jak wyżej - B-138 Obnińsk) - w gotowości bojowej, służy w > 11 Dywizji OP Floty Północnej. > > K-414 (właściwie to - B-414 Danił Moskiewski [przyczym to Danił to Daniel będzi > e po polskiemu]) - jest w składzie 7 Dywizji OP, pytanie czy jest "operacyjny", > możliwe że odstawiony do rezerwy? > > K-448 (ten okręt zawsze pływał jako B-448, oznaczenie K-448 funkcjonowało tylko > w papierach, gdy go zamawiano. Od 1995 nosi nazwę własną - Tambow). Teoretyczn > ie figuruje w składzie 7 Dywizji, jednak od początku 2015 r. ma się znajdować w > stoczni remontowej Nerpa - więc gotowy do służby raczej nie jest. Dzięki. Jak to więc jest z tymi ich nazwami alfanumerycznymi? One były "K" czy "B"? Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Victor III 26.09.17, 11:45 bmc3i napisał: > > Dzięki. Jak to więc jest z tymi ich nazwami alfanumerycznymi? One były "K" czy > "B"? > Do lipca 1992 pływały jako K-XXX, wówczas zmieniono im przyporządkowanie - trafiły do podklasy ABPŁ - czyli "duży atomowy okręt podwodny" - "B" jest od "bolszoj" czyli duży. Od tego momentu wszystkie pr.671RTMK pływają jako B-XXX. Oczywiście nie ma to wpływu na fakt, iż dalej K-XXX bywa używany np. w mediach itd. Jednak dla WMF to są B-XXX i takie oznaczenie jest używane np. na godłach, napisach na trapach, w dokumentach itd. Żeby było ciekawiej, K-XXX dalej funkcjonuje w oznaczeniach rosyjskich okrętów podwodnych np. pr.949A, czyli Oscary II pływają z literkami "K", podobnie większość rosyjskich SSBN'y. Tam "K" pochodzi od "krążownik" bo one są "podwodnymi krążownikami". Chyba, że jest TK-XXX, jak w przypadku pr.941 - "TK" od "ciężki krążownik". Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Victor III 26.09.17, 12:04 a4095211 napisała: > bmc3i napisał: > > > > > Dzięki. Jak to więc jest z tymi ich nazwami alfanumerycznymi? One były "K > " czy > > "B"? > > > > Do lipca 1992 pływały jako K-XXX, wówczas zmieniono im przyporządkowanie - traf > iły do podklasy ABPŁ - czyli "duży atomowy okręt podwodny" - "B" jest od "bolsz > oj" czyli duży. Od tego momentu wszystkie pr.671RTMK pływają jako B-XXX. > > Oczywiście nie ma to wpływu na fakt, iż dalej K-XXX bywa używany np. w mediach > itd. Jednak dla WMF to są B-XXX i takie oznaczenie jest używane np. na godłach, > napisach na trapach, w dokumentach itd. > > Żeby było ciekawiej, K-XXX dalej funkcjonuje w oznaczeniach rosyjskich okrętów > podwodnych np. pr.949A, czyli Oscary II pływają z literkami "K", podobnie więks > zość rosyjskich SSBN'y. Tam "K" pochodzi od "krążownik" bo one są "podwodnymi k > rążownikami". Chyba, że jest TK-XXX, jak w przypadku pr.941 - "TK" od "ciężki > krążownik". To naprawdę intrygujące. Skąd Ty czerpiesz takie informacje? Rozumiem z tymi TK, bo to widać w rosyjskich mediach, ale z tym rokiem zmiany klasyfikacji? Kolejny po mb z dostępem do rosyjskich baz danych? :) Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Victor III 26.09.17, 12:45 Mała autokorekta: przyporządkowanie uległo zmianie nie w lipcu, a na początku czerwca 1992 r. bmc3i napisał: > > To naprawdę intrygujące. Skąd Ty czerpiesz takie informacje? Rozumiem z tymi TK > , bo to widać w rosyjskich mediach, ale z tym rokiem zmiany klasyfikacji? Kolej > ny po mb z dostępem do rosyjskich baz danych? :) > Chodziłem do szkoły gdy uczono j. rosyjskiego - nawet na studiach go mieć musiałem, więc po tylu latach coś się tam pamięta. Dziś, bardziej by się któryś język chiński przydał bardziej... :-/ Wszystko o co pytałeś jest w rosyjskim internecie, nie są to dane tajne - wystarczy poszukać. Przykładowo: ru.wikipedia.org/wiki/Петрозаводск_(подводная_лодка) Tu jest jak byk: "3 июня 1992 года отнесена к подклассу АБПЛ и переименована в Б-388" - czyli że 3 czerwca 1992 r. przeniesiona do podklasy ABPŁ i przemianowana na B-388. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Victor III 26.09.17, 13:28 a4095211 napisała: > Mała autokorekta: przyporządkowanie uległo zmianie nie w lipcu, a na początku c > zerwca 1992 r. > > bmc3i napisał: > > > > > To naprawdę intrygujące. Skąd Ty czerpiesz takie informacje? Rozumiem z t > ymi TK > > , bo to widać w rosyjskich mediach, ale z tym rokiem zmiany klasyfikacji? > Kolej > > ny po mb z dostępem do rosyjskich baz danych? :) > > > > Chodziłem do szkoły gdy uczono j. rosyjskiego - nawet na studiach go mieć musia > łem, więc po tylu latach coś się tam pamięta. Dziś, bardziej by się któryś języ > k chiński przydał bardziej... :-/ > Dobra, dobra - ja tez chodziłem w tych samych czasach do szkoły, a w liceum miałem nawet podwójna ilość godzin rosyjskiego przez 3 lata, po tym gdy nauczycielska angielskiego znalazła sobie bardziej intratną pracę. I nawet nie byłem w tym najgorszy, mimo to dziś nie tyle rozumienie tego języka, ile czytanie cyrylicy to już dla mnie spory kłopot. Odpowiedz Link Zgłoś
gerlalt Re: Victor III 26.09.17, 20:28 Matrek w jednym z pierwszych numerów MorzaStatki i Okręty był obszerny materiał o radzieckich i rosyjskich atomowych okrętach podwodnych. Chyba gdzieś mam szczątki tego wydania. Marnie wydrukowane i na lichym dość papierze ale teraz to rarytas :) Były tam oznaczenia z wyjaśnieniem co to TK co K i co B :) oznaczają. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Victor III 26.09.17, 22:44 - Status B-414 to "rezerwa 2 kategorii" - jeśli chodzi zaś o nazwę to jednak "Daniił Moskowskij"!:) - Status B-448 to "Przywrócenie Gotowości technicznej" - postawiony na "Nerpę" (Oddział "Zwiezdoczki") w 2011 roku w celu przeprowadzenia średniego remontu połączonego z modernizacją ,który miał trwać 3 lata! Od 2015 roku wstrzymano wszelkie prace! - Status B-388 - wykreślony z listy WMF w 2013 roku - Status B-138 - w latach 2011-2014 przeszedł przywrócenie gotowości technicznej, remont dokowy od kwietnia do czerwca 2016, obecnie w służbie! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Victor III 27.09.17, 03:06 marek_boa napisał: > - Status B-414 to "rezerwa 2 kategorii" - jeśli chodzi zaś o nazwę to jednak " > Daniił Moskowskij"!:) > - Status B-448 to "Przywrócenie Gotowości technicznej" - postawiony na "Nerpę" > (Oddział "Zwiezdoczki") w 2011 roku w celu przeprowadzenia średniego remontu p > ołączonego z modernizacją ,który miał trwać 3 lata! Od 2015 roku wstrzymano wsz > elkie prace! > - Status B-388 - wykreślony z listy WMF w 2013 roku > - Status B-138 - w latach 2011-2014 przeszedł przywrócenie gotowości techniczn > ej, remont dokowy od kwietnia do czerwca 2016, obecnie w służbie! > -Pozdrawiam! Zastanawiam się jednak, po co Rosjanie to robią. Mają nowocześniejsze okręty, a "przywracają sprawność techniczną" Victorom. To tak jakby Amerykanie wyciągali z pieców hutniczych Sturgeony - ich rówieśniki. Przypuszczam że za cenę takiego unowocześnienia dwóch Victorów, wybudowali by jednego Jasienia, który przedstawiałby sobą większą wartość bojową. Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Victor III 29.09.17, 08:21 bmc3i napisał: > > Zastanawiam się jednak, po co Rosjanie to robią. Mają nowocześniejsze okręty, a > "przywracają sprawność techniczną" Victorom. To tak jakby Amerykanie wyciągali > z pieców hutniczych Sturgeony - ich rówieśniki. Przypuszczam że za cenę takieg > o unowocześnienia dwóch Victorów, wybudowali by jednego Jasienia, który przedst > awiałby sobą większą wartość bojową. > Zwróć uwagę, że dotyczy to tylko B-138, którego remont zakończono w 2014 r. czyli przed kasacją programu modernizacji pr.671RTMK. Skoro okręt został dopiero co wyremontowany, to głupotą by było jego wycofanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Victor III 02.10.17, 18:41 To nie do końca tak Matrek! Koszt przywrócenia gotowości technicznej ma się nijak do budowy nowego okrętu! Weź pod uwagę ,że do remontu okrętów zbudowanych w czasach ZSRR jest mnóstwo cytrynowa siła części zamiennych leżących w magazynach - na obecną chwilę te części kosztują mniej niż złom! Jeśli zaś chodzi o koszty budowy op typ Projekt 0885 to wyglądają następująco: Typ Projekt 08850 - 47 mld Ru ("Siewierodwinsk") Typ Projekt 08851 - 32,8 mld Ru ("Kazań" i reszta) Koszty przywrócenia zdolności technicznej to do około 1 mld Ru! No i pozostaje we flocie sprawny okręt z przeszkolona załogą ,który nadal może wykonywać swoje zadania (no może już w ograniczonym zakresie ale jednak)! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Victor III 28.09.17, 00:55 marek_boa napisał: > - Status B-414 to "rezerwa 2 kategorii" - jeśli chodzi zaś o nazwę to jednak " > Daniił Moskowskij"!:) > - Status B-448 to "Przywrócenie Gotowości technicznej" - postawiony na "Nerpę" > (Oddział "Zwiezdoczki") w 2011 roku w celu przeprowadzenia średniego remontu p > ołączonego z modernizacją ,który miał trwać 3 lata! Od 2015 roku wstrzymano wsz > elkie prace! I on tam wciąż stoi zajmując dok i generując koszty rdzewieje? > - Status B-388 - wykreślony z listy WMF w 2013 roku > - Status B-138 - w latach 2011-2014 przeszedł przywrócenie gotowości techniczn > ej, remont dokowy od kwietnia do czerwca 2016, obecnie w służbie! I pełni służbe operacyjną, czy do celów szkoleniowych? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Victor III 01.10.17, 22:08 - Nie stoi w doku ale przy nabrzeżu! - Według wszelkich standardów WMF pełni służbę operacyjną! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Victor III 29.09.17, 08:18 marek_boa napisał: > - Status B-414 to "rezerwa 2 kategorii" - jeśli chodzi zaś o nazwę to jednak " > Daniił Moskowskij"!:) Oczywiście masz rację. Widzę właśnie, że coś mnie naszło na "spolszczanie nazw". ;-) No, ale jak mamy w jednym zdaniu np. "krążkownik Piotr Wielki (ex Jurij Andropow)" to się człowiek może zakręcić. Wszak powinno być tam "krążownik Piotr Wielki (ex Jerzy Andropow)", lub odwrotnie "krążownika Pietr Wielikij (ex Jurij Andropow)". Spotyka też często "Piotr Wielikij". ;-) Danił to Daniel jest chyba, że się mylę? Tnx. za doprecyzowanie co do statusu B-414. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Victor III 01.10.17, 22:27 Nie Mylisz się!:) To staro hebrajskie imię "Danijel" ("Mój Sędzia") w języku Rosyjskim pod kilkoma wersjami - Daniła.Daniił lub Daniel! - No to ja wprost przeciwnie - "płynę" raz obranym kursem - czyli nazwy własne są dla mnie święte!:) - No problem Drogi Pawle!:) -Pozdrawiam! P.S. Jeśli jeszcze nie Masz tego adresy w swoich zbiorach to proponuję raz w miesiącu tam zajrzeć : navy-korabel.livejournal.com/ Gość jest bardzo dokładny i raz w miesiącu (na początku każdego) publikuje wątek pod tytułem: "Zestaw okrętów WMF" i drugi "Okręty WMF w budowie"! Odpowiedz Link Zgłoś
a4095211 Re: Victor III 04.10.17, 21:18 marek_boa napisał: > Nie Mylisz się!:) To staro hebrajskie imię "Danijel" ("Mój Sędzia") w języku Ro > syjskim pod kilkoma wersjami - Daniła.Daniił lub Daniel! > - No to ja wprost przeciwnie - "płynę" raz obranym kursem - czyli nazwy własne > są dla mnie święte!:) > - No problem Drogi Pawle!:) No właśnie ja też tak płynę, aż się sam dziwię co mnie podkusiło. Nawet się chyba na tym forum komuś wytykałem że trzeba nazwy własne szanować w tym kontekście. > P.S. Jeśli jeszcze nie Masz tego adresy w swoich zbiorach to proponuję raz w mi > esiącu tam zajrzeć : > navy-korabel.livejournal.com/ Dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś