Dodaj do ulubionych

Projekt Ark Royal

05.06.23, 07:59
Nie. Nie chodzi o kolejny lotniskowiec dla RN.
Ale dwa istniejące okręty klasy QE mają być w ramach tego projektu wyposażone w katapulty i system wyłapywania samolotów.
Zresztą przewidywał to już pierwotny projekt tych okrętów, zmieniony póżniej na start z rampy i pionowe lądowanie.

www.thedrive.com/the-war-zone/royal-navy-wants-to-refit-its-carriers-with-catapults-arresting-wires
Obserwuj wątek
    • odyn06 Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 08:17
      To znaczy, że Brytyjczycy będą mieli prawdziwe lotniskowce.
      Te, które maja są bardzo podobne do dumy rosyjskiej floty, czyli Kuzniecowa.😁

Dla mnie lotniskowiec jest szczytem organizacji dowodzenia, zarządzania zasobami ludzkimi i współdziałania.
      5000 ludzi, 100 samolotów to potencjał, który na jednym okręcie może podjechać w rejon konfliktu zbrojnego i skutecznie oddziaływać na jego przebieg.
      • ignorant11 Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 14:00
        odyn06 napisał:

> To znaczy, że Brytyjczycy będą mieli prawdziwe lotniskowce.
        > Te, które maja są bardzo podobne do dumy rosyjskiej floty, czyli Kuzniecowa.😁
        :))) Z tym, że porównanie jesli nie mowi o koncepcji ( antykoncepcji:))) a fizycznie to jednak jst mocno krzydzace dla RN
        >
        > Dla mnie lotniskowiec jest szczytem organizacji dowodzenia, zarządzania zasobam
        > i ludzkimi i współdziałania.
        > 5000 ludzi, 100 samolotów to potencjał, który na jednym okręcie może podjechać
        > w rejon konfliktu zbrojnego i skutecznie oddziaływać na jego przebieg.

Jedna LGU a siła wieksza niz naszego lotnictwa...
      • stary_chinczyk Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 18:03
        > To znaczy, że Brytyjczycy będą mieli prawdziwe lotniskowce.
        > Te, które maja są bardzo podobne do dumy rosyjskiej floty, czyli Kuzniecowa.😁

Brytyjskie w przeciwieństwie do Kuzniecowa są funkcjonalne i użyteczne.
        Raczej porównałbym je do amerykańskich lekkich lotniskowców typu America. Choć brytyjskie są większe.
        • odyn06 Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 20:15
          Mam sentyment do starego Ark Royal, bo na nim byłem na początku lat 90xtych.
          A Kuzniecowa opatrzyłem uśmieszkiem, bo na politowanie ten złom zasługuje.
          • stary_chinczyk Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 21:36
            > Mam sentyment do starego Ark Royal, bo na nim byłem na początku lat 90xtych.
            > A Kuzniecowa opatrzyłem uśmieszkiem, bo na politowanie ten złom zasługuje.

Projekt nazwano na cześć jeszcze wcześniejszego Ark Royal, tego typu Audacious. Ostatniego brytyjskiego lotniskowce z katapultami.
            Skyjump to nie był rosyjski patent. Zresztą zaimplementowali go tylko na Kuzniecowie i tym exportowym dziwolągu dla Indii. Później skopiowali to Chińczycy. Ale pierwsza była RN i kilka innych flot używających małe lotniskowce z harrierami
            • ignorant11 Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 21:40
              stary_chinczyk napisał:

lotniskowce z harrieram

No wlasnie małe esskortowe, desantowe ze smiglakami i harierami to ma sens
            • odyn06 Re: Projekt Ark Royal 05.06.23, 23:20
              Na Targach Książki nabyłem książkę; Craig Symons „II wojna światowa na morzu. Historia Globalna”
              Książkę wydało polskie wydawnictwo Znak.
              Znasz ją?
              • stary_chinczyk Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 01:07
                Niestety nie.
              • bmc3i Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 06:16
                odyn06 napisał:

> Na Targach Książki nabyłem książkę; Craig Symons „II wojna światowa na morzu.
                > Historia Globalna”
                > Książkę wydało polskie wydawnictwo Znak.
                > Znasz ją?

Symonds to znany historyk uniwersytecki, który napisał szereg książek o bitwach morskich podczas 2wś
                • bmc3i Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 08:56
                  bmc3i napisał:

> odyn06 napisał:
                  >
                  > > Na Targach Książki nabyłem książkę; Craig Symons „II wojna światowa na m
                  > orzu.
                  > > Historia Globalna”
                  > > Książkę wydało polskie wydawnictwo Znak.
                  > > Znasz ją?
                  >
                  > Symonds to znany historyk uniwersytecki, który napisał szereg książek o bitwach
                  > morskich podczas 2wś

Symonds napisał też tę biografię Nimitza, której mieliśmy kiedyś poświęcony tu cały watek pt. Nimitz. Oczywiście dyskusja jak zwykle zeszła wówczas w bagno.

forum.gazeta.pl/forum/w,539,173811984,173811984,Nimitz.html

Generalnie to bardzo szanowany historyk.

• azyata Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 12:05
                    Po polsku dostępna jest też jego "Bitwa o Midway", w tej samej serii Znaku, co "II WŚ na morzu".
                    • bmc3i Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 17:07
                      azyata napisał:

> Po polsku dostępna jest też jego "Bitwa o Midway", w tej samej serii Znaku, co
                      > "II WŚ na morzu".

A to mam po angielsku. Z tyłu na okładce pozytywne opinie Parshalla, Franka, Lundstroma i Russella
      • azyata Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 12:10
        No właśnie rzadko chyba lotniskowiec pływa sam.

A tak na marginesie, pytanie do fachowców: jakie są najbliżej nas bazy, które mogą być stałym portem dla supercarrierów?
        • odyn06 Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 14:49
          Neapol?
          • ignorant11 Re: Projekt Ark Royal 06.06.23, 15:28
            odyn06 napisał:

> Neapol?

Gdziess w Hiszpanii i chyba w UK i zawijał do Norwegii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka