Dodaj do ulubionych

Wojsko przeciw wiatrakom

04.11.24, 22:49

www.portalmorski.pl/offshore/56853-szwecja-powstanie-kolejnych-elektrowni-morskich-utrudniloby-skuteczna-obrone-kraju
A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podejscie do brzegu
Obserwuj wątek
    • bmc3i Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 04:49
      ignorant11 napisał:

>
      > www.portalmorski.pl/offshore/56853-szwecja-powstanie-kolejnych-elektrowni-morskich-utrudniloby-skuteczna-obrone-kraju
      > A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podejscie do brze
      > gu

A utrudnia? Może działać jak wyspy pod Guadalcanalem, które zakłócały amerykańskie radary, gdy stanowiły tło dla japońskich okrętów przepływających miedzy nimi, a okrętami amerykańskimi. Oczywiscie zupełnie inna generacja radarów, ale jednak zawsze te fale radarowe odbijają się od takich wystających z wody kolumn.

• ignorant11 Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 11:44
        bmc3i napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > >
        > > www.portalmorski.pl/offshore/56853-szwecja-powstanie-kolejnych-elektrowni-morskich-utrudniloby-skuteczna-obrone-kraju
        > > A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podejscie d
        > o brze
        > > gu
        >
        > A utrudnia? Może działać jak wyspy pod Guadalcanalem, które zakłócały amerykańs
        > kie radary, gdy stanowiły tło dla japońskich okrętów przepływających miedzy nim
        > i, a okrętami amerykańskimi. Oczywiscie zupełnie inna generacja radarów, ale je
        > dnak zawsze te fale radarowe odbijają się od takich wystających z wody kolumn.
        >
        >

A jakiż problem wystawic radary i sonary przed wiatrakami? Ja bym jednak nie wpływał miedzy wiatraki.
        • bmc3i Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 20:24
          ignorant11 napisał:

> bmc3i napisał:
          >
          > > ignorant11 napisał:
          > >
          > > >

> > > A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podej
          > scie d
          > > o brze
          > > > gu
          > >
          > > A utrudnia? Może działać jak wyspy pod Guadalcanalem, które zakłócały ame
          > rykańs
          > > kie radary, gdy stanowiły tło dla japońskich okrętów przepływających mied
          > zy nim
          > > i, a okrętami amerykańskimi. Oczywiscie zupełnie inna generacja radarów,
          > ale je
          > > dnak zawsze te fale radarowe odbijają się od takich wystających z wody ko
          > lumn.

> A jakiż problem wystawic radary i sonary przed wiatrakami? Ja bym jednak nie wp
          > ływał miedzy wiatraki.

Że takie radary przed wiatrakami musiałyby być stacjami stałymi, a wiec łatwymi do zniszczenia.
          Poza tym wstawienie radarów w wodzie, rodzi problemy w relacji koszt-efekt
          • ignorant11 Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 20:38
            bmc3i napisał:

>
            > Że takie radary przed wiatrakami musiałyby być stacjami stałymi, a wiec łatwymi
            > do zniszczenia.
            > Poza tym wstawienie radarów w wodzie, rodzi problemy w relacji koszt-efekt

A na dodatkowych masztach 120m npm? Sonary we wodzie nie radary
    • azyata Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 12:26
      Na chłopską logikę, to wzniesienie i eksploatacja takich obiektów wymaga przynajmniej zapewnienia możliwości bezpiecznego dojścia choćby w celu konserwacji czy naprawy.

Po drugie, z punktu widzenia obrony to kolejny obiekt, który trzeba obserwować i w razie potrzeby bronić. Teoretycznie elektrownia na morzu może być łatwiejszym celem działań dywersyjno-sabotażowych, choćby przez możliwość skrytego podejścia w jej pobliże.
      • ignorant11 Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 12:32
        azyata napisał:

> Na chłopską logikę, to wzniesienie i eksploatacja takich obiektów wymaga przyna
        > jmniej zapewnienia możliwości bezpiecznego dojścia choćby w celu konserwacji cz
        > y naprawy.

No tak.

>
        > Po drugie, z punktu widzenia obrony to kolejny obiekt, który trzeba obserwować
        > i w razie potrzeby bronić. Teoretycznie elektrownia na morzu może być łatwiejsz
        > ym celem działań dywersyjno-sabotażowych, choćby przez możliwość skrytego podej
        > ścia w jej pobliże.

Ale trudniej podejsc do brzegu. A wysadzic farme wiatraków? Raczej trudne. Jak pisałem mozna wystawic sensory, byłaby platforma do umieszczenia ich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka