ignorant11 04.11.24, 22:49 www.portalmorski.pl/offshore/56853-szwecja-powstanie-kolejnych-elektrowni-morskich-utrudniloby-skuteczna-obrone-kraju A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podejscie do brzegu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 04:49 ignorant11 napisał: > > www.portalmorski.pl/offshore/56853-szwecja-powstanie-kolejnych-elektrowni-morskich-utrudniloby-skuteczna-obrone-kraju > A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podejscie do brze > gu A utrudnia? Może działać jak wyspy pod Guadalcanalem, które zakłócały amerykańskie radary, gdy stanowiły tło dla japońskich okrętów przepływających miedzy nimi, a okrętami amerykańskimi. Oczywiscie zupełnie inna generacja radarów, ale jednak zawsze te fale radarowe odbijają się od takich wystających z wody kolumn. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 11:44 bmc3i napisał: > ignorant11 napisał: > > > > > www.portalmorski.pl/offshore/56853-szwecja-powstanie-kolejnych-elektrowni-morskich-utrudniloby-skuteczna-obrone-kraju > > A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podejscie d > o brze > > gu > > A utrudnia? Może działać jak wyspy pod Guadalcanalem, które zakłócały amerykańs > kie radary, gdy stanowiły tło dla japońskich okrętów przepływających miedzy nim > i, a okrętami amerykańskimi. Oczywiscie zupełnie inna generacja radarów, ale je > dnak zawsze te fale radarowe odbijają się od takich wystających z wody kolumn. > > A jakiż problem wystawic radary i sonary przed wiatrakami? Ja bym jednak nie wpływał miedzy wiatraki. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 20:24 ignorant11 napisał: > bmc3i napisał: > > > ignorant11 napisał: > > > > > > > > A tu jestem zaskoczony, bo wydawałomi sie,ż e raczej utrudnia podej > scie d > > o brze > > > gu > > > > A utrudnia? Może działać jak wyspy pod Guadalcanalem, które zakłócały ame > rykańs > > kie radary, gdy stanowiły tło dla japońskich okrętów przepływających mied > zy nim > > i, a okrętami amerykańskimi. Oczywiscie zupełnie inna generacja radarów, > ale je > > dnak zawsze te fale radarowe odbijają się od takich wystających z wody ko > lumn. > A jakiż problem wystawic radary i sonary przed wiatrakami? Ja bym jednak nie wp > ływał miedzy wiatraki. Że takie radary przed wiatrakami musiałyby być stacjami stałymi, a wiec łatwymi do zniszczenia. Poza tym wstawienie radarów w wodzie, rodzi problemy w relacji koszt-efekt Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 20:38 bmc3i napisał: > > Że takie radary przed wiatrakami musiałyby być stacjami stałymi, a wiec łatwymi > do zniszczenia. > Poza tym wstawienie radarów w wodzie, rodzi problemy w relacji koszt-efekt A na dodatkowych masztach 120m npm? Sonary we wodzie nie radary Odpowiedz Link Zgłoś
azyata Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 12:26 Na chłopską logikę, to wzniesienie i eksploatacja takich obiektów wymaga przynajmniej zapewnienia możliwości bezpiecznego dojścia choćby w celu konserwacji czy naprawy. Po drugie, z punktu widzenia obrony to kolejny obiekt, który trzeba obserwować i w razie potrzeby bronić. Teoretycznie elektrownia na morzu może być łatwiejszym celem działań dywersyjno-sabotażowych, choćby przez możliwość skrytego podejścia w jej pobliże. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Wojsko przeciw wiatrakom 05.11.24, 12:32 azyata napisał: > Na chłopską logikę, to wzniesienie i eksploatacja takich obiektów wymaga przyna > jmniej zapewnienia możliwości bezpiecznego dojścia choćby w celu konserwacji cz > y naprawy. No tak. > > Po drugie, z punktu widzenia obrony to kolejny obiekt, który trzeba obserwować > i w razie potrzeby bronić. Teoretycznie elektrownia na morzu może być łatwiejsz > ym celem działań dywersyjno-sabotażowych, choćby przez możliwość skrytego podej > ścia w jej pobliże. Ale trudniej podejsc do brzegu. A wysadzic farme wiatraków? Raczej trudne. Jak pisałem mozna wystawic sensory, byłaby platforma do umieszczenia ich. Odpowiedz Link Zgłoś