Dodaj do ulubionych

USA militaryzuje kosmos ???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 09:55
www.missilethreat.com/news/200504.html

Inside the Pentagon reports on April 7 that the Bush administration is
considering the deployment of a limited constellation of space-based kinetic
energy interceptors to protect the United States. Plans for such an initial
capability, at the cost of some $673 million, are reportedly included in a
set of Missile Defense Agency long-term budgetary assessments recently made
public. The projects call for a limited capability of 50-100 satellites for
a “thin boost/ascent defense against intercontinental range ballistic
missiles.” Testing for such a program is reported to possibly begin in 2008
if it were funded by Congress, with possible deployment no sooner than 2016.

Space-based boost-phase interceptors are of course one of the most
important elements of a layered missile defense, providing the most
technically effective basis from which missiles can be destroyed. The report
of plans for testing, however, is sure to provoke sharp criticism by those
ideologically opposed to the weaponization of space.
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Debile! 19.04.05, 10:47
      Ci pindosi znów pokazują jakimi są debilami i międzynarodowymi przestępcami. Są pewne umowy międzynarodowe zabraniające militaryzacji kosmosu ale jak widać tych zbodniarzy to nie interesuje.
      • Gość: Berkut Re: Debile! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 10:51
        Umowe o ABM już złamali, wiec nie widze problemu aby złamali traktat
        zabraniający militaryzacj kosmosu :) prace nad bronią ASAT znowu nabiorą
        kolorów :)

pozdro
        • panzerviii A i jednak będzie 19.04.05, 13:01
          • panzerviii Re: A i jednak będzie Państwo, które będzie mogło 19.04.05, 13:03
            utemperować ruskich. wyobrażacie sobie świat bez Pax Americana. Tragedia
      • xapur Nie wolno umieszczać w kosmosie broni ABC. 19.04.05, 13:46
        Inne można. Tak nawiasem mówiąc - kupa ludzi narzeka jak to USA psują świat i
        wywołują wojny. No to spróbujcie sobie wyobrazić świat bez USA. Pewnie do dziś
        piece w Oświęcimiu chodziłyby pełną parą, a Gułag rozrastał by się w
        nieskończoność.
        • wielki_czarownik Nie 19.04.05, 17:59
          Zakazane jest wynoszenie w kosmos jakiejkolwiek broni. Jak do tej pory zakaz łamali Rosjanie w latach 60-70 dając kosmonautom pistolety. Na wszelki wypadek jakby nie mogli wrócić na dół.
          • Gość: Berkut Re: Nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:15
            Gdyby Rosjanom udało sie umieścic Polyusa na orbicie to by była broń w
            kosmosie :)

pozdro
          • xapur Możesz podać źródło? 19.04.05, 23:29
            Pamięć mam wybiórczą, ale o ile się nie mylę zakaz umieszczania broni ABC w
            kosmosie zawarto w Karcie NZ. Natomiast nie wiem jakie umowy określają zakaz
            umieszczania tam wszelkiej broni.
            Nawiasem mówiąc umowy międzynarodowe mają to do siebie, iż z natury rzeczy są
            czasowe. Tzn. są zawierane tak, by służyć stronom. Jeśli interes stron się
            zmienia, zmienia się też podejście do umów międzynarodowych. Dlatego też
            zawiera się je na czas określony oraz dlatego też są prawnicy, dla których
            prawo międzynarodowe nie jest prawem zarówno z punktu widzenia teorii jak i
            praktyki.
            • wielki_czarownik Re: Możesz podać źródło? 20.04.05, 12:00
              Niestety nie w tej chwili - pamiętam, że miałem to na prawie międzynarodowym ale to było już jakiś czas temu. Poszukam w starych zeszytach i postaram się podać konkretny akt prawny. Coś mi się kojarzy, że to były "okolice" zakazu zawłaszczania ciał niebieskich.
              • xapur Ale wtopa z tą Kartą NZ. Oczywiście chodzi o coś.. 20.04.05, 12:05
                innego. Niestety na gorąco nie mogę znaleźć w jakim traktacie to było, ale
                utkwiło mi w pamięci, że w przestrzeni kosmicznej (a także w antarktyce oraz na
                dnie oceanów) nie wolno umieszczać broni ABC. Natomiast o ile pamiętam nie było
                tam mowy np. o umieszczeniu w kosmosie broni laserowej. Stąd moje pytanie o
                źródło.
                Czy ktoś zna dobrą stronę z dokumentami międzynarodowymi (traktaty, umowy itd.)?
                • mako75 Re: Ale wtopa z tą Kartą NZ. Oczywiście chodzi o 20.04.05, 14:16
                  xapur napisał:

> innego. Niestety na gorąco nie mogę znaleźć w jakim traktacie to było, ale
                  > utkwiło mi w pamięci, że w przestrzeni kosmicznej (a także w antarktyce oraz na
                  >
                  > dnie oceanów) nie wolno umieszczać broni ABC. Natomiast o ile pamiętam nie było
                  >
                  > tam mowy np. o umieszczeniu w kosmosie broni laserowej. Stąd moje pytanie o
                  > źródło.
                  > Czy ktoś zna dobrą stronę z dokumentami międzynarodowymi (traktaty, umowy itd.)
                  > ?
                  Nie wiem czy dokładnie o to chodzi:
                  www.atominfo.org/zrodla.html#4
                  Są tam:
                  Układ o zakazie prób broni nuklearnej w atmosferze, w przestrzeni kosmicznej i pod wodą
                  Układ o zakazie umieszczania broni jądrowej i innych rodzajów broni masowej zagłady na dnie mórz i oceanów oraz w jego podłożu

Pozdrawiam
                • wielki_czarownik Re: Ale wtopa z tą Kartą NZ. Oczywiście chodzi o 20.04.05, 21:15
                  Antarktyda to strefa zupełnie zdemilitaryzowana. Tam nawet pneumatyka nie wolno posiadać. Nie tylko BMR.
                  • xapur Antarktyda. 21.04.05, 00:56
                    No tak. Przypomniałem sobie to jednocześnie, bo razem było na kole, hi,hi.
                    Tylko nie pamiętam jakie traktaty wchodziły w to koło oprócz tego o
                    Antarktydzie i morzach.
            • Gość: J.K Powtarzaj to mlodzi IP: *.arcor-ip.net 21.04.05, 12:13
              tak czesto - jak tylko mozesz,
              "siedzac" w polityce wiem to oczywiscie dobrze, ale moj czas jest ograniczony.
    • Gość: Speedy Re: USA militaryzuje kosmos ??? IP: 217.17.35.* 19.04.05, 11:55
      Spokojnie spokojnie.To są na razie plany, do realizacji za 10 lat a może nigdy.
      Planów różnych wunderwaffen z których nic nie wynikło są całe góry. Zamiast się
      niezdrowo podniecać do kinetycznych interceptorów GBI lepiej poczytajcie sobie
      o takich rzeczach:
      www.globalsecurity.org/wmd/world/russia/r-36o.htmalbo
      www.russianspaceweb.com/almaz_ops2.html
      albo na przykład
      www.astronautix.com/craft/polyus.htm
      a wszystko to już było ...naście lat temu albo i kilkadziesiąt.
      • Gość: A.L. Re: USA militaryzuje kosmos ??? IP: *.c156.petrotel.pl 19.04.05, 21:09
        Broń w kosmosie - temat nie nowy.
        W uzupełnieniu Twoich linków jeszcze kilka jak to inni "debile" próbowali
        umieścić na orbicie battle station:
        k26.com/buran/Info/Polyus/polyus-energia.html
        www.militaryphotos.net/forums/viewtopic.php?t=30510
    • panzerviii znaczy się Topole, będą kupą złomu, fajnie 19.04.05, 13:00
      • Gość: Berkut Re: znaczy się Topole, będą kupą złomu, fajnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.05, 13:22
        Niestety zmartwie Cie Topole nie będą kupą zlomu ;) kupą złomu narazie jest
        GBI :)
        pozdro
      • wielki_czarownik Głupio 19.04.05, 17:58
        Zaburzenie równowagi sił zawsze miało katastrofalne skutki. Ciekawe co tym razem będzie? Wyścig zbrojeń, aż w końcu ktoś wystrzeli na orbitę głowicę jądrową. A potem tylko patrzeć aż przygrzmoci w nią jakiś meteoryt albo sama ona spadnie na ziemię. I co wtedy będzie?
        • Gość: wujcio Re: Głupio IP: *.exlog.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.05, 18:03
          Nic nie będzie, trochę złomu na dnie oceanu. Nie sądzisz chyba, że wybuchnie?
          • wielki_czarownik Re: Głupio 19.04.05, 20:28
            A masz pewność?
            Ja nie mam i nie chcę się przekonywać doświadczalnie.
            Chyba, że by to miało spaść na Biały Dom.
    • Gość: Lechu Re: USA militaryzuje kosmos ??? IP: *.dsl.vianetworks.de 20.04.05, 10:07
      Wbrew utyskiwaniom mędrków,
      to jedyna sensowna reakcja na powolny, ale wciąż postępujący proces proliferacji militarnej technologii rakietowej.
      Amerykanie nie chcą czekać, aż znajdą się w sytuacji, kiedy jakiś szajbus na podobieństwo Kima będzie mógł szantażować cały świat jedną, balistyczną rakietą atomową. Bez możliwości obrony, jedyną odpowiedzią na taki atak terrorystyczny byłaby wojna z użyciem pocisków strategicznych. Skuteczna obrona uwalnia Amerykanów z przymusu logiki odwetowego ataku podobnej, do tej z czasów zimnej wojny z Sowietami.
      • panzerviii Re: czegoś nie rozumiem 21.04.05, 10:37
        albo w kosmos jest wysyłany złom jak twierdzi kolega Berkut, to w takim razie o
        co ten krzyk, albo budowana jest tatrcza antyrakietowa to na ...j ruskim topole
        • Gość: Berkut Re: czegoś nie rozumiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 10:43
          Obecnie budowana jest lądowa tarcza antyrakietowa to znaczy GBI. Natomiast co
          do militaryzacji kosmosu to tak jak stwierdził speedy takich projektów były
          sterty za czasów zimnej wojny i to nie tylko USA kombinowało w tym kierunku ale
          i też ZSRR.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka