Dodaj do ulubionych

Discovery;tanks!

IP: *.zwm.osi.pl 23.05.05, 15:06
Oglądałem po raz kolejny ten program i wiele radości dało mi odszyfrowanie często przez lektora wymienianego słowa "STUMGESZŁEC", po krótkiej analizie zrozumiałem, że ten pół-analfabeta tak czyta niemieckie "Sturmgeschuetz". Oczywiście był też "NASZORN" (Nashorn, po niemiecku czyta się "Nazhorn" (nosorożec).
Obserwuj wątek
    • u-boot_88 Re: Discovery;tanks! 23.05.05, 15:20
      Po trosze to wina lektora (ale może nie interesuje sie tematem i nie wie, jak
      wymawiać nazwy) ale przede wszystkim wina TŁUMACZA. Lektor tylko czyta
      przygotowany tekst i to tłumacz powinien "jarzyć" dany temat i odpowiednio
      przygotować tekst dla lektora. Nie byłoby problemu gdyby nie fakt, ze jest
      grupa ludzi, która "wiedzę" czerpie tylko z tego rodzaju programów - są
      dezinformowani. Jeszcze raz winię TŁUMACZY!! Swoją drogą kiedyś poleciał taki
      kwiatek: "hałitzery kalibru 15 i pół milimetra" (!!)
      • Gość: valpurgius Re: Discovery;tanks! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 15:48
        Lubilem tez "tajger" zamiast "tiger" (w koncu to niemiecki czolg), a zawsze
        mozna powiedziec "tygrys". W ogole ten program mial nasadzone troche kwiatkow,
        nie tylko jezykowych :)
      • u-boot_88 Re: Discovery;tanks! 23.05.05, 16:25
        Proszę zwrócić uwagę: tłumacz nie wie co to haubica ("hałitzer") a kal. 155 mm
        tłumaczy jako 15 i pól mm. Zgroza!...
        • Gość: Rudel Re: Discovery;tanks! IP: *.clk.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 18:15
          A jak brzmi Panzer Mk IVH :)))))))))))))
          albo Panzer Mk V Pantera
          • maniek182 Re: Discovery;tanks! 24.05.05, 12:00
            No to jest straszne ale tak anglicy mówią. Tak samo mówią Golf Mk 3,Golf Mk 4.
            • u-boot_88 Re: Discovery;tanks! 24.05.05, 12:07
              Tak troche od czapy :) - dlaczego w US Army wszystko (prawie) jest oznaczane
              jako M - ileśtam, a u Ruskich R- ileśtam ?
    • grogreg Re: Discovery;tanks! 24.05.05, 08:45
      A dla mnie najlepsze sa "karabiny maszynowe kaliber 50mm" :)
      • Gość: Pol : Discovery;tanks! IP: *.zwm.osi.pl 24.05.05, 16:40
        Nie ma zgody na obciążanie tłumacza analfabetyzmem lektora: co winien
        tłumacz,że ten lektor "Paul von Hindenburg" czyta "Pol won
        Hindenburg", "Volkswagen" to dla niego "Wolkswagen", "Graf von Spee" to "graf
        won śpi (!!!)" itd. Być może po prostu w firmie nie ma redaktora kontrolującego
        co leci na antenę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka