Dodaj do ulubionych

ORP "Grom" po modernizacji

05.06.05, 23:01
Na FOW pojawiło się pierwsze zdjęcie tytułowego okrętu (zmieniła się trochę
sylwetka - inny maszt, są stelaże dla rakiet - tyle że tych ostatnich w
dalszym ciągu brak):
fow.aplus.pl/forum/album_pic.php?pic_id=1118
pochodzi z tego wątku:
fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?t=1556
(m.in. zapowiedź tekstu o "Gromie" w lipcowej nTW).
Obserwuj wątek
    • maureen2 Re: ORP "Grom" po modernizacji 06.06.05, 00:48
      przecież on i tak nie bedzie pływał.
      • michalgajzler Re: ORP "Grom" po modernizacji 06.06.05, 19:06
        maureen2 napisała:

> przecież on i tak nie bedzie pływał.

A co, może latał?;-))
        Bedzie pływał, będzie. Zobaczymy jak zostanie rozwiązany problem rakiet.
        • Gość: MarKo Re: ORP "Grom" po modernizacji IP: 213.199.195.* 06.06.05, 20:05
          >Zobaczymy jak zostanie rozwiązany problem rakiet.<

To proste. Kapitan krzyknie "Odpalić rakietę" a stojący za nim na mostku
          marynarz krzyknie "bum!", a drugi zrobi "szszszzzzzzz!" I po sprawie...Resztę
          załatwi bogata wyobraźnia, której na pewno nie brakuje przełożonym.
          Swoją drogą słyszałem, że w wojskach brytyjskich, w jednej jednostce żołnierze
          na poligonie zamiast strzelać, ze względów oszczędnościowych krzyczeli "Bang!"
          Pozdrawiam
        • dreaded88 Re: ORP "Grom" po modernizacji 06.06.05, 21:35
          Chyba prędzej ta balia przerdzewieje na wylot niż dostanie RBSy :-((( To już nawet nie jest śmieszne.
          • Gość: drwal Re: ORP "Grom" po modernizacji IP: 217.153.6.* 06.06.05, 21:54
            to tak troche odbiegajac od tematu
            w zeszlym roku na zatopionym w 1940 roku ORP GROM mialo miejsce nurkowanie
            pierwszego czlowieka i to Polaka M. Standowicza w tym roku jest montowana
            kolejna wyprawa i... wszyscy maja ja gleboko w d.. wladze muzea firmy czlowiek
            sam organizuje wszystko i bedzie robil film po prostu zenada

a po Burzy mamy w muzeach maszt i wyposazenie kilka elementow w Gdyni i
            Kolobrzegu

brak slow

na gromie widac m.in. pozostalosci leza hel;my i wiele innych ciekawostek
            oczywiscie jest to grob wojenny jednak jest mozliwosc na wyciagniecie dzwonu i
            oddanie do muzeum
            troche informacji mozna znalezc na www.nurkowanie.v.pl ale tylko troche nigdzie
            nic wiecej
          • michalgajzler Re: ORP "Grom" po modernizacji 06.06.05, 22:07
            dreaded88 napisał:

> Chyba prędzej ta balia przerdzewieje na wylot niż dostanie RBSy :-(((

Może dowiemy się czegoś z lipcowej nTW. NArazie to mam obawy, że jak nie skołują
            z programów pomocowych Harpoonów to będziemy mileli dalej przerośnięty kuter
            artyleryjski, tyle że po modernizacji.

> To już na
            > wet nie jest śmieszne.
            Iiii, a co tu o Gawronie powiedzieć (źle mi się ta nazwa kojarzy)...
            Całą sytuację naszej MW można podsumować stwierdzeniem "bida z nędzą".
            • maniek182 Re: ORP "Grom" po modernizacji 07.06.05, 11:35
              "Gawron" to niestety przerost ambicji nad możliwościami.Coraz bardziej okrajany
              jest zakres uzbrojenia coraz więcej starych polskich "zabawek":Ak-176 i Ak-630m
              pewnie jako rakiety p-lot dostanie Strzały-2m sprzęgniete z "Wróblami".Coraz
              biedniejsze wyposażenie elektroniczne i coraz skromnieszy system
              dowodzenia.Finowie mają dłuższą linię brzegową i obrali kurs defensywny.Małę
              okręty i ścigacze rakietowe(opcja minowania).Wydaję mi się, że środki
              z "gawrona" powinny pójść na zakupienie wkońcu rakiet dla "Groma" i pozostałej
              3-jki.Ale za późno.Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka