Dodaj do ulubionych

KTO ROSOMAKI -UZBROJENIE?????

21.09.05, 06:54
Ciekawy jestem opini czy wybór wiezy załogowej do Rosomaka to dobry wybór
Czy nie lepiej by było wybrać jakiś zestaw bez załogowy (np lansowany do
uzbrojenia ryśa RCWS-30)I CZY W DOBIE ZWIĘKSZANIA KALIBRU uzbrojenia bwp nie
lepiej i taniej by było zastosować armatę 35 mm której licencje juz mieliśmy
zakupioną dla LOARY?(JEDEN kaliber standaryzacja amunicji,oszczędności na
następnej licencji??)i czy to było wykonalne. Jeszcze pytanie czy jeszcze
lansuje się Rosomaka lzejszego od orginału Finskiego (transport herkulesami)
czy tez juz dano sobie z tym spokój, po tym jak amerykanie stwierdzili ze to
jest nie opłacalne???.
Obserwuj wątek
    • anlukas Re: KTO ROSOMAKI -UZBROJENIE????? 21.09.05, 07:46
      www.altair.com.pl/files/raport/0905/rosomaki.htm
      • jopekpl Re: KTO ROSOMAKI -UZBROJENIE????? 21.09.05, 14:41
        anlukas napisał:

> www.altair.com.pl/files/raport/0905/rosomaki.htm
        DZIĘKI ALE nie całkiem o to mi chodziło
    • Gość: bugim Re: KTO ROSOMAKI -UZBROJENIE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:24
      > Ciekawy jestem opini czy wybór wiezy załogowej do Rosomaka to dobry wybór
      > Czy nie lepiej by było wybrać jakiś zestaw bez załogowy (np lansowany do
      > uzbrojenia ryśa RCWS-30)

Podczas trwania przetargu na uzbrojenia dla Rosomaka, RCWS-30 (czy tam RCOWS-
      30/AT) nie była dostępna. Poprostu jeszcze nie była gotowa, a szkoda.

>I CZY W DOBIE ZWIĘKSZANIA KALIBRU

Sam to wymiśliłeś? Do lamusa odszedł kaliber 20 mm, ale 25 czy 30 nie, i oba
      kalibry nadal są i będe stosowane. Np. na nowych francuskich kołowych bwp VBCI
      (25 mm), włoskim obecnie wdrażanym bwp Dardo (25 mm). Niemcy, Norwedzy i
      oczywiście my (wybrano spośród 25,30,40 mm) wybraliśmy 30 mm (z tym że niemcy
      arfmatki mauser). Większej siły ognia zażyczyli sobie jedynie Holendrzy, ktorzy
      w przetargu wybrali bushmaster 35/50 mm (wybrali 35). Bryryjczycy na swoich
      nowych wieżach dla bwp warrior zastosują bushmaster III 40 mm. Szwedzi
      oczywiście 40 mm, ale w tym przypadku chodziło w wsparcie własnego przemysłu
      (bofors). Jestem zdania, że kaliber 30 mm jest zupełnie wystarczający.

>35 mm której licencje juz mieliśmy
      > zakupioną dla LOARY?(JEDEN kaliber standaryzacja amunicji,oszczędności na
      > następnej licencji??)i czy to było wykonalne. Jeszcze pytanie czy jeszcze
      > lansuje się Rosomaka lzejszego od orginału Finskiego (transport herkulesami)
      > czy tez juz dano sobie z tym spokój, po tym jak amerykanie stwierdzili ze to
      > jest nie opłacalne???.

Armata KDA 35 mm jako uzbrojenie bwp? Licencja na samą armatę to zbyt mało.
      brakueje spcjalnej amunicji (nie myl KDA z bushmaster 35/50) oraz wieży. Poza
      tym masa takiego zestawu była by zbyt duża, jak dla KTO, który ma pływać i...
      latać Herkulesem.
      • jopekpl Re: KTO ROSOMAKI -UZBROJENIE????? 21.09.05, 19:42

>
        > Podczas trwania przetargu na uzbrojenia dla Rosomaka, RCWS-30 (czy tam RCOWS-
        > 30/AT) nie była dostępna. Poprostu jeszcze nie była gotowa, a szkoda

ALE były inne podobne systemy!!!!
        >
        > >I CZY W DOBIE ZWIĘKSZANIA KALIBRU
        >
        > Sam to wymiśliłeś? Do lamusa odszedł kaliber 20 mm, ale 25 czy 30 nie, i oba
        > kalibry nadal są i będe stosowane. Np. na nowych francuskich kołowych bwp
        VBCI
        > (25 mm), włoskim obecnie wdrażanym bwp Dardo (25 mm). Niemcy, Norwedzy i
        > oczywiście my (wybrano spośród 25,30,40 mm) wybraliśmy 30 mm (z tym że niemcy
        > arfmatki mauser). Większej siły ognia zażyczyli sobie jedynie Holendrzy,
        ktorzy
        >
        > w przetargu wybrali bushmaster 35/50 mm (wybrali 35). Bryryjczycy na swoich
        > nowych wieżach dla bwp warrior zastosują bushmaster III 40 mm. Szwedzi
        > oczywiście 40 mm, ale w tym przypadku chodziło w wsparcie własnego przemysłu
        > (bofors). Jestem zdania, że kaliber 30 mm jest zupełnie wystarczający.

NIE ,NIE JA a jest to studjum rozwoju UZBROJENIA BWP przeczytane NTW-niestety
        nie pamiętam w której gdzie określono główny kaliber przysłościowych BWP na
        minimum 35 mm .30 mm w tej chwili wprawdzie jest wystarczający ale w
        niedalekiej przyszłości moze być juz za mały!!!.Dlatego taniej by było
        zamontowanie 35 piątki niz pużniej modernizować (myślenie z wyprzedzeniem czasu)

>
        > >35 mm której licencje juz mieliśmy
        > > zakupioną dla LOARY?(JEDEN kaliber standaryzacja amunicji,oszczędności na
        >
        > > następnej licencji??)i czy to było wykonalne. Jeszcze pytanie czy jeszcze
        >
        > > lansuje się Rosomaka lzejszego od orginału Finskiego (transport herkulesa
        > mi)
        > > czy tez juz dano sobie z tym spokój, po tym jak amerykanie stwierdzili ze
        > to
        > > jest nie opłacalne???.
        >
        > Armata KDA 35 mm jako uzbrojenie bwp? Licencja na samą armatę to zbyt mało.
        > brakueje spcjalnej amunicji (nie myl KDA z bushmaster 35/50) oraz wieży. Poza
        > tym masa takiego zestawu była by zbyt duża, jak dla KTO, który ma pływać i...
        > latać Herkulesem.

CO DO amunicji to jest do 35 juz opracowana i gotowa do produkcji krajowa z ZM
        MESKO(artykół z NTW nr2/2005) co do wagi to zastosowanie automatycznej wieży
        znacznie by ograniczyło wagę uzbroienia.
        CO do latania HERKULESEM to w NTW nr9/2004 jest informacja dotycząca Strykera
        który jest za cięzki do transportu C130 a ten transporter jest LŻEJSZY od
        Rosomaka o ok 2 t więc i ta opcja odpada ,a co do pływania to o ile mi wiadomo
        Rosomak ma bardzo duzy zapas pływalności.
        Dodać nalezy ujednolicenie amunicji co nie jest do nie przecenienia w
        warunkachzapewnienia poprawnej logistyki.
        • wielki_czarownik Kaliber 21.09.05, 20:16
          Z tego co ja pamiętam to za przyszłościowy uznano 30 mm a 25 mm za zbyt mały.
          • Gość: bugim Re: Kaliber IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:48
            Oba kalibry są dobre. A 25 mm ma tę zaletę, że umozliwia stosowanie lżejszych i
            mniejszych wież, przynajmniej załogowych (bezzalogowe nie cieszą się
            popularnością). własciwie jedyna znana konstrukcja, biorąc pod uwagę nowo
            konstrukcje to izraelska RCOWS.
        • Gość: bugim Re: KTO ROSOMAKI -UZBROJENIE????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 22:41
          > NIE ,NIE JA a jest to studjum rozwoju UZBROJENIA BWP przeczytane NTW-niestety
          > nie pamiętam w której gdzie określono główny kaliber przysłościowych BWP na
          > minimum 35 mm .30 mm w tej chwili wprawdzie jest wystarczający ale w
          > niedalekiej przyszłości moze być juz za mały!!!.Dlatego taniej by było
          > zamontowanie 35 piątki niz pużniej modernizować (myślenie z wyprzedzeniem
          czasu

Mylisz się, w żadnym numerze NTW nie pisało nic takiego. Pespektywiczny jest
          nawet kaliber 25 mm, gdyż przy urzyciu nowoczesne aminicji APFSDS-T MP-T/SD
          itp. kaliber pozwala zwalczać inne bwp oraz umocnienia. Innych zadań nie
          przewiduję. Amunicja APFSDS-T 30 mm urzyta w polskich Rosomakach jest w stanie
          spenetrować 120 mm RHA z odlegości 1 km. Żaden obecnie intniejący (i w
          przyszłości) bwp nie jest w stanie ołonić przed tak skutecznym ociskiem.
          na 25 mm stawiają: Francuzi, Włosi
          na 30 mm: Niemcy, my, Norwedzy, Hiszpanie itd.
          Można zastosować armatę bushmaster II/III 40 mm i też będzie ok.

> CO DO amunicji to jest do 35 juz opracowana i gotowa do produkcji krajowa z ZM
          >
          > MESKO(artykół z NTW nr2/2005) co do wagi to zastosowanie automatycznej wieży
          > znacznie by ograniczyło wagę uzbroienia.
          > CO do latania HERKULESEM to w NTW nr9/2004 jest informacja dotycząca Strykera
          > który jest za cięzki do transportu C130 a ten transporter jest LŻEJSZY od
          > Rosomaka o ok 2 t więc i ta opcja odpada ,a co do pływania to o ile mi
          wiadomo
          > Rosomak ma bardzo duzy zapas pływalności.
          > Dodać nalezy ujednolicenie amunicji co nie jest do nie przecenienia w
          > warunkachzapewnienia poprawnej logistyki.

Amunicja owszem jest, ale przystosowana do zwalczania celów powietrznych, nie
          lądowych. Proponuję dokładniejszą lekturę NTW.

Poza tym jeszcze raz powtarzam. Podczas trwania przetargu na uzbrojenie dla kto
          wieża RCWS-30 nie była dostępna. nie był dostępny też żaden analogiczny zestaw.
          Poza tym o wyborze uzbrojenia dla KTO zadecydowali specjaliści, w
          pezciwnieństwie do ciebie i do mnie. I nie widzę sensu w kwestionowaniu tego
          wyboru. Moim zdaniem był najsłuszniejszy. Bardzo wysoka skutecznosć by
          akceptowalnej masie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka