Dodaj do ulubionych

szedzki czolg strv 103

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:32
fajny nie
mainbattletanks.czweb.org/Tanky/Strv103c.htm
mial odpierac sowieckie czolgi atakujace z polnocy mial walczyc w gestym
lesie i szwedzi uznali ze obracanie wiezea bedzie tam niemozliwe maly
szybki podoba mi sie otwor z tylu na wylatujece luski po strzele
Obserwuj wątek
    • abstrakt2003 Re: szedzki czolg strv 103 19.10.05, 19:14
      Hmmm... przypomina przerośnietego TKSa
    • swantevit Re: szedzki czolg strv 103 19.10.05, 22:00
      Do dupy sam pomysł, zawieszenie.
      Oficerowie szwedzcy odetchnęli z ulgą jak dostasli Leosie..
      • Gość: cichojasny Re: szedzki czolg strv 103 IP: *.adsl.inetia.pl 20.10.05, 11:29
        nigdy nie rozumiałem dlaczego nazywa się to czołgiem.
      • Gość: Speedy Re: szedzki czolg strv 103 IP: *.stat.gov.pl 20.10.05, 11:35
        A co takiego miał z zawieszeniem?

Z dzisiejszego punktu widzenia faktycznie S103 to już kompletnie przestarzała
        konstrukcja. Jednak te 40 lat temu (prototyp w 1963 o ile dobrze pamiętam) był
        interesującą koncepcją. Podstawowa wada takiego układu, niemożność celnego
        strzalu w czasie jazdy, nie była wtedy tak dokuczliwa, bo ówczesne niezbyt
        doskonałe stabilizatory i tak nie pozwalały na bardzo celne strzelanie w czasie
        jazdy (zresztą wiele czołgów ich nie miało); zakładano raczej prowadzenie ognia
        z krótkich przystanków. A niska sylwetka dawała niezaprzeczalne korzysci.
        • swantevit Re: szedzki czolg strv 103 20.10.05, 14:39
          Zawieszenie pneumatyczno-hydrauliczne(tak to sie chyba nazywa)bylo bardzo
          awaryjne i jak sie kiedys jakis oficer wyrazil: "czesciej czolg przebywal w
          warsztacie niz w polu"
          Zdaje mi sie ze narzekano tez na koncepcje dwoch kierowcow(z przodu i z tylu)
      • dreaded88 Re: szedzki czolg strv 103 20.10.05, 23:47
        Abstrahując od zalet i wad Strv 103 - podstawowym sprzętem tamtejszych sił pancernych i tak pozostawały kolejne modyfikacje Centuriona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka