Gość: MarKo IP: 213.199.195.* 14.11.05, 19:04 www.irak.pap.pl/cgi-bin/irak.pl?grupa=1&dzien=0&ID=21353 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MarKo Polski prezent dla Irakijczyków IP: 213.199.195.* 14.11.05, 19:09 Przy okazji, dziś podarowaliśmy Irakijczykom 12 Honkerów ... www.piomndcs.mil.pl/index.php?akcja=news&id=513&limes= Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowy typ bomb w Iraku IP: *.cybergarden.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 23:59 zwykła propaganda. wystarczy poczytać stare (wydane 10-15 lat temu) wynania WojskowyPrzeglądTechniczny czy TechnikaWojskowa, gdzie są przedsawione tego typu miny. Są to miny armii zachodnich. Mina taka działa na zasadzie "odwrotnej kumulacji" i razi cel "pociskiem" uformowanym z np. miedzi. ostatnio w Polsce również została opracowana podobna mina. może irakijczycy/ muzułmanie zaczeli czytać/ poznawać nowe techniki eliminacji przeciwnika, które znane są na zachodzie od dawna, a amerykanie i brytyjczycy robią wielkie "halo" z niczego. oni mogą wykorzystywać pociski/ bomby naprowadzane np. laserowo, a przeciwnik nie? dla mnie jest to robienie przeciętnych ludzi w bambuko.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK_BOA Re: Nowy typ bomb w Iraku IP: 80.51.118.* 15.11.05, 06:36 Się z Kolegą do końca zgodzić nie mogę! Bomby tego typu powstały na początku lat 60-tych(albo jeszcze wcześniej!)w tajnym instytucie broni specjalnych KGB! Premierą było zabicie przez (chyba?)"czerwone brygady"(albo jakoś tak się ci terroryści nazywali?!)ministra finansów NRF! Ładunek umieszczony był w...tornistrze zawieszonym na rowerze! Niemcy coś przeczuwali i minister jeździł opancerzoną limuzyną,ale raczej mu to nie pomogło,a wręcz odwrotnie! Ładunek detonowany został przez fotokomórkę,płytka miedziana za którą umieszczono plastyczny materiał wybuchowy uderzyła z taką prędkością w samochód że przecięła go na pół,a minister zginął....przygnieciony pancernym dachem samochodu! Więc konkluzja jest taka ze mamy coraz bardziej...leniwych dziennikarzy! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Nowy typ bomb w Iraku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 21:59 To jeszcze moje 3 gr. > Się z Kolegą do końca zgodzić nie mogę! Bomby tego typu powstały na początku > lat 60-tych(albo jeszcze wcześniej!)w tajnym instytucie broni specjalnych KGB! W to to akurat wątpię, chociaż oczywiście z KGB nigdy nic nie wiadomo :) Eksperymenty z takimi rzeczami, określanymi jako ładunki o "odwrotnej kumulacji", z samoformującym się pociskiem, z wybuchowo formowanym penetratorem, były już w l.40-tych XX wieku. W 1962 Brytyjczycy opublikowali materiał z testu w którym za pomocą takiego ładunku zniszczono czołg z kilkudziesięciu metrów. Pierwsze próby z taką sensowną amunicją EFP to przełom lat 70/80 raczej (STAFF, SADARM). Zamach na prezesa Deutsche Banku Alfreda Herrhausena (bo o to zapewne ci chodzi) miał miejsce w listopadzie 1989. W tym okresie EFP nie było już taką wielką tajemnicą, dla osób interesujących się militariami, materiałami wyb. itp. było to zjawisko w miarę znane. Przy okazji: ładunek był dosyć duży, co najmniej 12 kg TNT (a spotyka się info że i 20 kg) + owa "płytka" o masie o ile pamiętam 5 kg czy coś takiego. Ofiary nie zabił "spadający dach samochodu" :) (jak widać www.dw- world.de/popups/popup_lupe/0,,1738277_ind_4,00.html jest on mniej więcej na miejscu) a raczej rozpryskujące się wewnątrz samochodu elementy opancerzenia. Można się też zastanawiać czy przy tak dużym ładunku to całe EFP było w ogóle potrzebne - w wielu zamachach w Iraku nawet mniejsze bomby podłożone przy drodze uszkodziŁy opancerzone pojazdy. Z drugiej strony ten pancerny Merc to jest naprawdę kawał konia, w zamachu w lutym 1989 prezydent Gruzji Edward Szewardnadze przyjął w nim na klatę :) to jest na maskę 2xPG-7 i wyjechał samodzielnie spod ostrzału i zwiał www.fas.org/irp/threat/terror_98/eurasia.htm nawet mu qrde szyba nie poszła... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK_BOA Re: Nowy typ bomb w Iraku IP: 80.51.118.* 15.11.05, 22:08 Sorry leciałem z pamięci! Musi mnie się pomerdało! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
scceptyk Re: Nowy typ bomb w Iraku 16.11.05, 02:59 byl jakis zamach w RFN na polityka, odpalili ladunek zakopany pod autostrada ale nie pamietam szczegolow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Speedy Re: Nowy typ bomb w Iraku IP: *.stat.gov.pl 16.11.05, 11:22 > byl jakis zamach w RFN na polityka, odpalili ladunek zakopany pod autostrada > ale nie pamietam szczegolow. Zapewne masz na myśli inny zamach, na włoskiego sędziego Giovanniego Falcone w maju 1992 na Sycylii. Zabójcy z mafii umieścili olbrzymi ładunek (około 1000 kg m.w.) w tak zwanym przepuście czyli takim poprzecznym kanałku pod jezdnią. Mina została odpalona sygnałem radiowym przez obserwatora z boku (i nawet sobie to sfilmowali) w momencie gdy Falcone przejeżdzał nad nią (to w zasadzie też nie było takie łatwe, gość jechał bardzo szybko, ponad 160 km/h) zabijając sędziego, jego żonę i 3 ochroniarzy. Odpowiedz Link Zgłoś