Dodaj do ulubionych

Uwaga nadciąga megabzdura!

14.01.06, 20:34
Czyli jak Francuzi promują przejżałe produkty swego przemysłu obronnego

film.interia.pl/premiery/kino/pokaz?idf=4912
Obserwuj wątek
    • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 14.01.06, 20:41
      Co się Czepiasz? Zawsze to jakaś odmiana po ciągle tych samych F-16,F-18 i F-
      14 (dosłownie!) w Amerykańskich filmach!:)
      -Pozdrawiam!
      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 15.01.06, 01:42
        A c oz rosyjska kinematografia ? Co prawda nie posiadaja sprzetu na oziomie
        Miraga-2000 czy F-18 ale mogli by cos nakrecic nowego. Np. "leca zurawie" w
        nowej wersji. Wojna w czeczenii, a on jest pilotem Mi-24 ...
        • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 15.01.06, 14:37
          No tak!:) Ale podobny film o Afganistanie był!:) Ostatnia sekwencja filmu to
          jak ponad 120 Mi-24 przelatuje przez granicę Afganistanu do ZSRR! A tak
          poważnie to kiedyś byłem na "wycieczce" w Mińsku Białoruskim(1989r) i nie długo
          po przekroczeniu granicy na szosie"olimpijskiej" byłem świadkiem przelotu 132
          Mi-24 (tyle zdążyłem naliczyc-33 czwórki śmigłowców!!!) obok szosy!
          Niezapomniany widok!!! A wracając do żartów to dla Amerykanów film musiał by
          miec tytuł" LECĄ ŁANIE"!:):):)
          -Pozdrawiam!
          • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 16.01.06, 00:35
            Mi-24 widywalem w polsce. Przelatywaly w liczbie sztuk 1 i strasznie
            halasowaly. Wrazenie zrobil za to na mnie apache. Keidys pracowalem w poblizu
            ich lotniska. Potrafily podleciec do ciebie na 100 - 200 metrow i w zasadzie
            nie robily wiekszego halasu niz szum otoczenia (samochody, autobusy itp.). A
            miejsce nie bylo zbyt halasliwe.

• fulcrum1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 16.01.06, 08:46
              marek_ogarek napisał:

> Mi-24 widywalem w polsce. Przelatywaly w liczbie sztuk 1 i strasznie
              > halasowaly. Wrazenie zrobil za to na mnie apache. Keidys pracowalem w poblizu
              > ich lotniska. Potrafily podleciec do ciebie na 100 - 200 metrow i w zasadzie
              > nie robily wiekszego halasu niz szum otoczenia (samochody, autobusy itp.). A
              > miejsce nie bylo zbyt halasliwe.
              >

Apache przy Mi-24 jest grzeczny jak 6 letnia dziewczynka :) O gustach się nie
              dyskutuje ale nawet fani uzbrojenia zachodniego przyznają, że widok Mi-24 z
              pełnym uzbrojeniem lecącego lotem koszącym tuż nad ziemią zapiera dech w
              piersiach. Mi-24 jest głosny ale o to chodzi ;) W Afganistanie partyzanci
              trzęsli portkami jak w górach najpierw słychac było ryk a potem
              nadlatywał "ognisty rydwan" czyli Hind. Poza tym pamiętajmy,że kiedyś (nie wiem
              jak jest teraz) Mi-24 był najszybszym śmigłowcem bojowym świata (około 350
              km/h). Dobrze,że rosjanie modernizują swoje Mi-24. Byłaby wielka szkoda gdyby
              tak piękna maszyna odeszła w niepamięć. Pozdrawiam
              • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 16.01.06, 12:28
                Tak sobie myślę ,że w "grupie" wiekowej i masowej to nadal jest najszybszy!:)
                -Pozdrawiam!
              • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 16.01.06, 21:11
                Mi-24 to cos w rodzaju latajacego BWP. Apache to latajacy czolg. Jesli chodzi
                o glosnosc, to ja mysle ze jednak lepiej miec cichy smiglowiec. Partyzanci moga
                nie trzesc portkami tylko przygotowac stingery i wkmy. Lepiej ich nie uprzedzac
                przed atakiem.
                Poza tym tez twierdze ze ogolnie rzecz biorac bron rosyjska jest ladniejsza.
                Czasami az milo popatrzec. Jednak jestem zbyt pragmatyczny zeby sie w niej na
                slepo zakochiwac jak wy rusofile ;)
                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 17.01.06, 08:18
                  Mareczku Mi-24 nie był konstruowany do zadań przeciwpartyzanckich!:) A przy
                  konflikcie konwencjonalnym pojawienie się nad frontem około 1000 takich
                  maszyn,to raz ,że mogło by mocno namieszac,a i czynnik psychologiczny,też
                  nieoceniony!:)
                  -Pozdrawiam!
                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 18.01.06, 04:36
                    Mi-24 nadaje sie tylko na front czeczenski albo afganski. A i tam dostaly baty.
                    Nad ewentualnym frontem ZSRR - NATO, przy pewnym panowaniu w powietrzu
                    lotnictwa NATO, rosyjskie smiglowce bylyby tylko latwymi celami.
                    Co do czynnika psychologicznego to fakt 1000 ognistych kul w ktore te smiglowce
                    dosc szybko by sie zmienily, znakomicie podbudowaloby morale wojsk NATO.
                    Dzis nowoczesny sprzet ma ograniczona emisje wszelkich pol. Takze fal
                    akustycznych. Wiec nie bajajcie mi tu ze Mil jest glosny bo tak mialo byc. Jest
                    glosny bo cichego ruskie zrobic nie potrafily i tyle.
                    • fulcrum1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 18.01.06, 08:45
                      marek_ogarek napisał:

> Mi-24 nadaje sie tylko na front czeczenski albo afganski. A i tam dostaly
                      baty.
                      >
                      > Nad ewentualnym frontem ZSRR - NATO, przy pewnym panowaniu w powietrzu
                      > lotnictwa NATO, rosyjskie smiglowce bylyby tylko latwymi celami.
                      > Co do czynnika psychologicznego to fakt 1000 ognistych kul w ktore te
                      smiglowce
                      >
                      > dosc szybko by sie zmienily, znakomicie podbudowaloby morale wojsk NATO.
                      > Dzis nowoczesny sprzet ma ograniczona emisje wszelkich pol. Takze fal
                      > akustycznych. Wiec nie bajajcie mi tu ze Mil jest glosny bo tak mialo byc.
                      Jest
                      >
                      > glosny bo cichego ruskie zrobic nie potrafily i tyle.

Mi-24 świetnie sprawdziły się tak w Afganistanie jak i w Czeczenii. To, że były
                      zestrzelenia to normalne w przypadku działań partyzanckich. Śmigłowiec (nawet
                      opancerzony) jest bardzo narażony na zestrzelenie (Amerykanie też tracili
                      śmigłowce w Wietnamie i Iraku). Mi-24 wielokrotnie w Afganistanie i Czeczenii
                      wracały do baz z gigantycznymi uszkodzeniami ale jednak WRACAŁY. Ciekawe jak
                      według Ciebie wyglądałyby amerykańskie śmigłowce gdyby to radzieckie
                      (rosyjskie) lotnictwo panowało w powietrzu i miało wolną rękę w strzelaniu do
                      kaczek :) Już nie przesadzajcie z tą głośnoscią Hinda. Może jest głośniejszy od
                      np. Apache'a ale nadrabia to szybkoscią i poza tym koncepcja użycia Mi-24 była
                      taka, że poziom hałasu silnika był sprawą mniej ważną (śmigłowiec typowo
                      frontowy, operujący w rejonach najcięższych walk, dobrze uzbrojony i
                      opancerzony, miał ten plus w por. do śmigłowców zachodnich,że oprócz
                      zniszczenia czołgu mógł też wyładować w potrzebnym rejonie np drużynę
                      Specnazu). Co do poziomu hałasu obecnych śmigłowców rosyjskich to nie jestem
                      pewien co do Ka-50 ale Mi-28 N jest cichym śmigłowcem.Pzdr
                      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 02:16
                        > opancerzony, miał ten plus w por. do śmigłowców zachodnich,że oprócz
                        > zniszczenia czołgu mógł też wyładować w potrzebnym rejonie np drużynę
                        > Specnazu).

Oczywiscie jest to polprawda, bo praktyka byla taka ze na misje bojowe nie
                        zabierano desantu. Z desantem smiglowiec robil sie ciezka krowa. Wiec Mi-24
                        mozna uzywac jako smiglowiec szturmowy, wtedy jest wiekszy od innych smiglowcow
                        i latwiejszy do zestrzelenia. Albo jako smiglowiec desantowy, a wtedy zabiera
                        znacznie mniej desantu niz dedykowane smiglowce desantowe. Generalnie nawet
                        sami rosjanie odeszli dosc szybko od tej koncepcji. To ze wciaz jest on
                        podstawowym smiglowcem szturmowym rosji wynika tylko z klopotow finansowych.

• marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 18.01.06, 19:58
                      W latch 70 i 80-tych kolego Marku lotnictwo NATO nie miało żadnej przewagi w
                      europie! Przypominam tak dla ciekawości,że samo lotnictwo Polski dysponowało
                      około 600 samolotami bojowymi!A przy ataku lotnictwa szturmowego i śmigłowców
                      Mi-24 w liczbie 1000 maszyn NATO nie bardzo miało by czym je zestrzelic!Co do
                      strat w Afganistanie to szacowane są na jakieś 240 śmigłowców,Amerykanie w
                      Wietnamie stracili ponad 2000 ! Więc raczej ogniste kule pojawiły by się po
                      stronie NATO Mareczku! Wojska Radzieckie zawsze były bardziej nasycone środkami
                      opeel niż NATOwskie!
                      -Pozdrawiam!
                      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 02:26
                        Znowu opowiadasz bzdury. NATO mialo zdecydowana przewage jakosciowa. Przewaga
                        ilosciowa byla tylko kwestia czasu (krotkiego). Sciagniecie kilku tysiecy
                        maszyn z USA odbyloby sie zanim wojna zdazylaby wybucznac.
                        Skala wojny w wietnami i afganistanie byla zdecydowanie inna. Afganistan jednak
                        nie posiadal tak rozbudowanej obrony plot jak komunistyczny wietnam. Do tego to
                        byla nieco inna epoka.
                        I nie rozmieszaj mnie 600 samolotami LWP. Ani jeden z nich nie byl nowoczesny.
                        Migi-21 kontra F-4, F-16 i F-15. Zreszta rosja tez wtedy nie miala nic lepszego
                        od Miga-23 i Miga-25.

> stronie NATO Mareczku! Wojska Radzieckie zawsze były bardziej nasycone
                        środkami
                        >
                        > opeel niż NATOwskie!

Bo te srodki opl byly g..o warte. Zeby uzyskac skutecznosc jednego rolanda trza
                        bylo wystrzelic ze 3 osy, jednego stingera ze 3 strzaly (tu chyba nawet
                        przesadzilem, biorac pod uwage ze dwie nie sa w stanie stracic samolotu
                        pasazerskiego).
                        Srodki opl wojsk radzieckich z tego okresu byla okazja sprawdzic w iraku i
                        jugoslawi.
                        • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 12:44
                          Mareczku w Lotnictwie Polskim w tamtym okresie było samych MiG-21 około 300 i
                          MiG-23 też trochę! Dodaj do tego Lotnictwo Czechosłowacji,NRD,Węgier,Bułgarii i
                          jednostek Radzieckich stacjonujących w tych krajach i wyjdzie Ci grubo ponad
                          1000 samolotów! Już Wietnamskie MiGi-21 jakoś radziły sobie z F-4Phantom,więc i
                          Nasi piloci też by sobie dali radę! Przewaga JAKOŚCIOWA zachodnich samolotów w
                          dysproporcji 10 do 1 na ich niekorzyśc w ilości to by była KLĘSKA totalna
                          NATO,a zanim Amerykanie ściągneli by lotnictwo ze Stanów to najprawdopodobnie
                          było by po ptokach w europie!Nie wiem czy te środki opeel były gó.. warte ,bo
                          Wietnamczycy mieli tego dużo mniej a zadali kolosalne straty Amerykanom! Co do
                          Os to wszelkie cwiczenia prowadzone w Polsce z udziałem Amerykańskich AH-64
                          wskazywały,że Apache długo by sobie nie polatały nad frontem! Po za tym skoro
                          Strieły są według Ciebie takim badziewiem,to czemu Amerykanie starają się
                          wszystkimi sposobami wyeliminowac je z użycia? A mówimy o latach 70-tych i 80-
                          tych! Gdzie zwykła Szyłka ZSU 23x4 mogła nieźle namieszac! A było ich od
                          cholery i trochę i to nie tylko w siłach ZSRR ale wszystkich "demoludów"!Co do
                          sprawdzania,to widzę ,że znowu wsiadłeś na Swojego ulubionego konika!?:)
                          Porównujesz użycie środków opeel z lat 70-tych i 80-tych w konfliktach z lat 90-
                          tych i nowszych??? Ciekawe jak wyglądała by pierwsza "wojna Iracka" gdyby
                          Amerykanie używali tam samolotów z lat 70-tych!:)
                          -Pozdrawiam!
                          • wujcio44 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 14:44
                            marek_boa napisał:
                            Już Wietnamskie MiGi-21 jakoś radziły sobie z F-4Phantom,więc i
                            > Nasi piloci też by sobie dali radę!

Nie ma co porównywać. Wietnamskie MIGi działały tylko nad WŁASNYM terytorium,
                            naprowadzane z ziemi, startując z lotnisk, których Amerykanie nie bombardowali
                            ze względów politycznych. W Europie musiałyby walczyć nad terytorium wroga, bez
                            naprowadzania z ziemi, przy zmieniającej sie sytuacji i nikt raczej nie
                            darowałby ich loniskom, a daleko do nich nie byłoby, MIG 21 ma dramatycznie mały
                            zasięg.

Nie wiem czy te środki opeel były gó.. warte ,bo
                            > Wietnamczycy mieli tego dużo mniej a zadali kolosalne straty Amerykanom!

Wietnamczycy mieli tego akurat bardzo dużo.

Po za tym skoro
                            > Strieły są według Ciebie takim badziewiem,to czemu Amerykanie starają się
                            > wszystkimi sposobami wyeliminowac je z użycia?

Strieły w zastosowaniach militarnych są do luftu. Wszyscy je wycofują.
                            Amerykanie starają się wyeliminować Strieły z czarnego rynku aby zapobiec atakom
                            terrorystycznym na samoloty pasażerskie. Do tego Strieła może wystarczyć. Poza
                            tym, sam argument jest idiotyczny. Z twojego rozumowania wynika, że np. S-300
                            czy S-400 są bezwartościowe, bo nikt nie słyszał, żeby Amerykanie dążyli do
                            wyeliminowania ich z użycia, nie, oni boją się, że ktoś im ich samoloty
                            Striełami postrąca.

• marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 17:19
                              Doskonale Wiesz ,że nie o to mnie chodziło w odpowiedzi na Marka stwierdzenia!
                              Pomimo tego ,że MiG-21 ma mały zasięg to i tak swobodnie starczyło by go na
                              działania nad europą! Jakoś tak dziwnie to było,że z NRD do RFN było ino za
                              miedzę! Co do środków opeel to pomimio tego ,że Wietnam miał ich dużo to w
                              porównaniu z ZSRR i Nami to była kropla!!! Strieły w latach 70/80 byly bardzo
                              dobrym sprzętem i nasycenie nimi Armii krajów socjalistycznych było bardzo
                              duże! A wracając do sprawy Wietnamu,to jakoś nie słyszałem by Amerykanie przy
                              bombardowaniach DRW oszczędzali lotniska! Slyszalem i czytałem za to ,że
                              ponosili duże straty i dla tego woleli stosowac różnego rodzaju zasadzki by
                              zestrzeliwac Wietnamskie Migi w powietrzu! Jedynych lotnisk jakich ze względów
                              politycznych nie chcieli ruszac to były te umiejscowione przy granicy z Chinami!
                              -Pozdrawiam!
                              • wujcio44 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 17:28
                                marek_boa napisał:
                                A wracając do sprawy Wietnamu,to jakoś nie słyszałem by Amerykanie przy
                                > bombardowaniach DRW oszczędzali lotniska!

To usłysz. Zakaz bombardowania lotnisk zniósł dopiero Nixon podczas operacji
                                Linebacker II.

Co do środków opeel to pomimio tego ,że Wietnam miał ich dużo to w
                                > porównaniu z ZSRR i Nami to była kropla!!!

Nie była. W proporcji do bronionego terenu środków plot było w Wietnamie
                                znacznie więcej.
                          • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 17:11
                            marek_boa napisał:

> Mareczku w Lotnictwie Polskim w tamtym okresie było samych MiG-21 około 300 i
                            > MiG-23 też trochę!

Zdecyduje się o którym roku mówisz - 1975, 1980 czy może 1985? Wtedy można
                            mówić konkretnie co było.

> Dodaj do tego Lotnictwo Czechosłowacji,NRD,Węgier,Bułgarii i
                            > jednostek Radzieckich stacjonujących w tych krajach i wyjdzie Ci grubo ponad
                            > 1000 samolotów!

Pododawaj lotnictwa NATO i też ci wyjdzie grubo ponad 1000 samolotów, na ogół
                            lepszych. Np. odpowiedników MiG-17 jakoś u nich w tym czasie nie pamiętam, a u
                            nas ich było jeszcze trochę.

> Już Wietnamskie MiGi-21 jakoś radziły sobie z F-4 Phantom,

W czym sobie radziły? Ile bomb spadło na Wietnam? Więcej niż na Niemcy w II wś
                            a tu mieliśmy konflikt lokalny. Ile tych MiGów spadło? Więcej niż F-4 (mówię o
                            walkach powietrznych).

> więc i Nasi piloci też by sobie dali radę!

Przestaliby istnieć razem z Sowietami, NRD-owcami, Czechami, itp. po ok 3
                            dniach.

> Przewaga JAKOŚCIOWA zachodnich samolotów

Miło czytać, że takową dostrzegasz.

> w dysproporcji 10 do 1 na ich niekorzyśc w ilości

Zdziwisz się, ale NATO miało w Europie CO NAJMNIEJ tyle samo samolotów co UW.

> to by była KLĘSKA totalna NATO,a zanim Amerykanie ściągneli by lotnictwo ze
                            > Stanów to najprawdopodobnie było by po ptokach w europie!

Dowiedz się jak szybko ściągnęli lotnictwo do Europy w czasie kryzysu
                            kubańskiego. W latach 80-ych poszłoby jeszcze szybciej.

> Nie wiem czy te środki opeel były gó.. warte ,bo
                            > Wietnamczycy mieli tego dużo mniej a zadali kolosalne straty Amerykanom!

Zużywając więcej rakiet niż miał do dyspozycji UW. I nie takie znowu kolosalne.

> Co do Os to wszelkie cwiczenia prowadzone w Polsce z udziałem Amerykańskich
                            > AH-64 wskazywały,że Apache długo by sobie nie polatały nad frontem!

A czy te ćwiczenia zakładały, że oprócz AH-64 latają jeszcze A-10, F-4G Wild
                            Weasel, F-16, F-111, Tornado, itd. czy tylko walkę Apache kontra cały UW?

> Po za tym skoro
                            > Strieły są według Ciebie takim badziewiem,to czemu Amerykanie starają się
                            > wszystkimi sposobami wyeliminowac je z użycia? A mówimy o latach 70-tych i 80-
                            > tych!

Żeby komuś nie przyszło do głowy strzelać Striełami do samolotów pasażerskich.
                            Przypomnij sobie, parę lat temu był taki przypadek.

> Gdzie zwykła Szyłka ZSU 23x4 mogła nieźle namieszac! A było ich od
                            > cholery i trochę i to nie tylko w siłach ZSRR ale wszystkich "demoludów"!

Po 4 na pułk. Dowiedz się jaki obszar zajmuje pułk w marszu i porównaj to do
                            zasięgu skutecznego Szyłki.

> Co do sprawdzania,to widzę ,że znowu wsiadłeś na Swojego ulubionego konika!?:)
                            > Porównujesz użycie środków opeel z lat 70-tych i 80-tych w konfliktach z lat
                            > 90 - tych i nowszych??? Ciekawe jak wyglądała by pierwsza "wojna Iracka"
                            > gdyby Amerykanie używali tam samolotów z lat 70-tych!:)

Akurat wiek amerykańskich samolotów z grubsza odpowiadał wiekowi irackiej opl.
                            • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 19:49
                              NATO miało pewnie tyle samolotów w europie co UW ale bez lotnictwa ZSRR! Co do
                              Wietnamu to przy przewadze jaką mieli Amerykanie w powietrzu i ilości samolotów
                              zaangażowanych w konflikcie,straty jakie ponieśli jak nazwiesz? Malutkie?
                              Taaak ,znaczy się w tamtych latach w europie stacjonowało wychodzi z tego co
                              piszesz tak ze 3000 Amerykańskich samolotów? Sorry,tylko gdzie??? Co do środków
                              opeel proponuję policzyc tak zgrubsza wszystkie Szyłki,Osy,Strieły-10,Krugi i
                              Kuby,jakimi dysponował UW i ZSRR ! Oj wyjdzie tego troszki:) A z tym Irakiem to
                              był chyba z Twojej strony żart mam nadzieję? Bo jakoś nie słychac było o
                              używaniu samolotów F-15C/D/E ,A-10, F-117A,F/A-18 czy AV-8B Harrier II,nie
                              mówiąc już o F-16 w walkach nad Wietnamem? A konflikt Wietnamski skończył się
                              na początku lat 70-tych! W pierwszym konflikcie Irackim podstawą obrony
                              iraku,jeśli chodzi o środki mobilne opeel były zestawy ZSU-57x2 i ZSU-23x4,po
                              za tym śladowe ilości nowszych zestawów rakietowych! Z czym chcesz to
                              porównywac???:)
                              -Pozdrawiam!
                              • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 20:26
                                marek_boa napisał:

> NATO miało pewnie tyle samolotów w europie co UW ale bez lotnictwa ZSRR!

NATO miało co najmniej tyle co UW razem z samolotami ZSRR w NRD, CSR, Polsce i
                                na Węgrzech.

> Co do Wietnamu to przy przewadze jaką mieli Amerykanie w powietrzu i ilości
                                > samolotów zaangażowanych w konflikcie,straty jakie ponieśli jak nazwiesz?
                                > Malutkie?

Większość strat była od działek plot do 57 mm. W porównaniu z liczbą wykonanych
                                lotów to tak, straty były malutkie.

> Taaak ,znaczy się w tamtych latach w europie stacjonowało wychodzi z tego co
                                > piszesz tak ze 3000 Amerykańskich samolotów? Sorry,tylko gdzie???

NATO miało ok. 4000 samolotów bojowych w Europie. To tylko stan jednostek
                                liniowych, nie liczę tu jednostek szkolnych ani samolotów w zapasie. Nie liczę
                                też US Navy. Możesz sobie liczyć długo ale w UW więcej samolotów się doliczysz.

> Co do środków opeel proponuję policzyc tak zgrubsza wszystkie Szyłki, Osy,
                                > Strieły-10, Krugi i Kuby, jakimi dysponował UW i ZSRR ! Oj wyjdzie tego
                                > troszki:)

Artyleria NATO miała by do czego strzelać.

> A z tym Irakiem to był chyba z Twojej strony żart mam nadzieję? Bo jakoś nie
                                > słychac było o używaniu samolotów F-15C/D/E ,A-10, F-117A,F/A-18 czy AV-8B
                                > Harrier II,nie mówiąc już o F-16 w walkach nad Wietnamem? A konflikt
                                > Wietnamski skończył się na początku lat 70-tych! W pierwszym konflikcie
                                > Irackim podstawą obrony iraku,jeśli chodzi o środki mobilne opeel były
                                > zestawy ZSU-57x2 i ZSU-23x4,po za tym śladowe ilości nowszych zestawów
                                > rakietowych! Z czym chcesz to porównywac???:)

Po pierwsze, myślałem bardziej o SA-6/8/9/13/14/16 których w Wietnamie nie było
                                a były w Iraku. SA-2/3 też były trochę innych wersji niż w Wietnamie.

Po drugie, przeciwko artylerii plot nie ma większego znaczenie czym lecisz.
                                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 21:04
                                  No to dolicz do tego samoloty z Ukrainy i Białorusi i wtedy możemy
                                  podyskutowac!:)Wracając do Wietnamu,to chodzio mnie o OGÓLNE straty Amerykanów
                                  jeśli chodzi o samoloty i śmigłowce w czasie całego konfliktu!Pisałem o
                                  samolotach Amerykańskich w europie,skoro podałeś około 1000 maszyn europejskich
                                  to gdzie stacjonowało to 3000 samolotów Amerykańskich???Po atakach rakietowych
                                  rakietami taktycznymi i taktycznio-operacyjnymi??? Jaka artyleria??? I ile jej
                                  było w porównaniu do UW i ZSRR???Taaak przeciwko artylerii plot która kierowana
                                  jest na "oko" tak jak ZSU-57x2??? A samoloty użyte przez Amerykanów w wojnie z
                                  Irakiem w 1991 roku ktore wymieniłem wcześniej? Bo coś misię widzi Kolego,że
                                  tracisz grunt pod nogami!:)
                                  -Pozdrawiam!
                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 19.01.06, 21:40
                                    marek_boa napisał:

> No to dolicz do tego samoloty z Ukrainy i Białorusi i wtedy możemy
                                    > podyskutowac!:)

To dolicz te w USA.

> Pisałem o samolotach Amerykańskich w europie,skoro podałeś około 1000 maszyn
                                    > europejskich to gdzie stacjonowało to 3000 samolotów Amerykańskich???

Nie pisałem, że było 3000 samolotów amerykańskich. Było ich 800, mniej więcej
                                    tyle co ruskich w NRD. Europejskich było 3200.

> Po atakach rakietowych rakietami taktycznymi i taktycznio-operacyjnymi???

co chcesz atakować tymi rakietami? Jak nimi zaatakujesz to dostaniesz kontrę
                                    tym samym z NATO.

> Jaka artyleria???

Taką jaką miało NATO, głównie haubice 155 i 203.

> I ile jej było w porównaniu do UW i ZSRR???

Wystarczająco dużo.

> Taaak przeciwko artylerii plot która kierowana jest na "oko" tak jak ZSU-
                                    > 57x2??? A samoloty użyte przez Amerykanów w wojnie z
                                    > Irakiem w 1991 roku ktore wymieniłem wcześniej?

A jakie ma znaczenie czy lecisz F-4 czy F-16 przeciwko artylerii kierowanej "na
                                    oko"?
                                    • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 08:10
                                      Teraz też chyba Żartujesz??? Czas potrzebny na przerzucenieamolotów z Ukrainy
                                      i Białorusi to według Ciebie to samo co ze Stanów??? Oj chyba Amerykanie mieli
                                      by "troszku" dalej!:)Termin "wystarczająco dużo" Kolego raczej nie jest
                                      precyzyjny,proponuję sprawdzic jaką przewagę miała artyleria UW i ZSRR nad NATO
                                      w europie! Dolicz do tego artylerię rakietową (taktyczną,taktyczno-operacyjną i
                                      operacyjną) a Zobaczysz jaka była różnica!!! Znaczenie jest dośc duże Aso!
                                      Wykazały to niewielkie straty Amerykanów,jakie ponieśli nad Irakiem!
                                      -Pozdrawiam!
                                      • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 11:00
                                        marek_boa napisał:

> Teraz też chyba Żartujesz??? Czas potrzebny na przerzucenieamolotów z
                                        > Ukrainy i Białorusi to według Ciebie to samo co ze Stanów??? Oj chyba
                                        > Amerykanie mieli by "troszku" dalej!:)

Kilka godzin lotu różnicy, nie miałoby to większego znaczenia. Zresztą tych
                                        samolotów na Ukrainie czy Białorusi nie było tak dużo.

> Termin "wystarczająco dużo" Kolego raczej nie jest precyzyjny,proponuję
                                        > sprawdzic jaką przewagę miała artyleria UW i ZSRR nad NATO w europie!

Jeśli liczysz po lufach to pewną przewagę mieli ale jeśli liczysz według siły
                                        ognia to nie.

> Dolicz do tego artylerię rakietową (taktyczną,taktyczno-operacyjną i
                                        > operacyjną) a Zobaczysz jaka była różnica!!!

Saddam też miał takie. Nic mu to nie pomogło, praktycznie niczego tymi
                                        rakietami nie osiągnął. Do zestrzeliwania Scudów i innych w Europie mieli Nike-
                                        Hercules.

> Znaczenie jest dośc duże Aso!
                                        > Wykazały to niewielkie straty Amerykanów,jakie ponieśli nad Irakiem!

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Jaki wpływ miała artyleria na straty w
                                        Iraku?
                                        • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 11:35
                                          Znaczy się według Ciebie przerzut drogą powietrzną samolotów z Ukrainy i
                                          Białorusi(gdzie stacjonowało lotnictwo uderzeniowe ZSRR) na odległośc 300-500
                                          km a ze Stanów kilka tysięcy kilometrów to to samo??? Fakt,że za pomocą
                                          tankowców powietrznych można to zrobic krócej,ale żeby przelecialy samoloty A-
                                          10 i śmigłowce???I to w kilka godzin??? NIEREALNE!!! Co do samolotów na
                                          Ukrainie i Białorusi to było ich więcej niż sądzisz kolego! Wystarczy poczytac
                                          na temat wycofywania Radzieckich jednostek w latach 90-tych! Na lotniskach
                                          rozśrodkowania które mieściły się w europejskiej części ZSRR stacjonowało po
                                          500-600 samolotów! Mieli problemy z przebazowaniem na teren Rosyjskiej FR bo
                                          nie bardzo było....gdzie!!!Ta "pewna" przewaga to było kilka tysięcy luf jeśli
                                          chodzi o artylerię lufową,a jeśli chodzi o rakietową to wynosiła jeszcze
                                          więcej! Zasoby Saddama to był mały pikuś! Co do R-300 to i owszem częśc mogli
                                          by zestrzelic,choc jeśli patrzec na "sukcesy" Patriotów w tej dziedzinie to
                                          Nike-Hercules chyba gorzej by wypadły! A oprócz R-300 było jeszcze od cholery i
                                          ciut-ciut 3R1 Mars,3R7 Korszun,8W51 Korszun-M, 2K6 Łuna,9K52 Łuna-M,9K53 Łuna-
                                          MW,9K79 Toczka,9M79B,9M79K,9M79F! Nie liczę już BM-21 Grad i ichpochodnych
                                          produkowanych np. w Czechosłowacji!Co do strat w Iraku to chodziło mnie o
                                          straty lotnicze w wyniku ostrzału artylerii przeciwlotniczej oczywiście!
                                          -Pozdrawiam!
                                          • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 13:08
                                            marek_boa napisał:

> Znaczy się według Ciebie przerzut drogą powietrzną samolotów z Ukrainy i
                                            > Białorusi(gdzie stacjonowało lotnictwo uderzeniowe ZSRR) na odległośc 300-500
                                            > km

Musieliby polecieć trochę dalej niż 300 - 500 km. Sama Polska ma 'szerokość'
                                            700 - 800 km a oni nie stacjonowali tuż za granicą.

> a ze Stanów kilka tysięcy kilometrów to to samo??? Fakt,że za pomocą
                                            > tankowców powietrznych można to zrobic krócej,ale żeby przelecialy samoloty A-
                                            > 10 i śmigłowce???I to w kilka godzin??? NIEREALNE!!!

Dokładnie tak samo realne jak przerzucanie samolotów z Ukrainy.

> Co do samolotów na Ukrainie i Białorusi to było ich więcej niż sądzisz
                                            > kolego! Wystarczy poczytac na temat wycofywania Radzieckich jednostek w
                                            > latach 90-tych! Na lotniskach
                                            > rozśrodkowania które mieściły się w europejskiej części ZSRR stacjonowało po
                                            > 500-600 samolotów! Mieli problemy z przebazowaniem na teren Rosyjskiej FR bo
                                            > nie bardzo było....gdzie!!!

Jednostki lotnicze na Ukrainie czy Białorusi są znane, nie trzeba
                                            niczego 'sądzić', wystarczy je podliczyć. Nie było tego tak dużo.

> Ta "pewna" przewaga to było kilka tysięcy luf jeśli chodzi o artylerię lufową

Bredzisz kolego. Zamiast żyć mitami radzę ci po prostu sięgnąć do dostępnej
                                            informacji i zacząć liczyć. Weź też pod uwagę, że pocisk 155 waży 2.5 raza tyle
                                            co 122 a 203 2 razy tyle co 152.

> a jeśli chodzi o rakietową to wynosiła jeszcze
                                            > więcej! Zasoby Saddama to był mały pikuś! Co do R-300 to i owszem częśc mogli
                                            > by zestrzelic,choc jeśli patrzec na "sukcesy" Patriotów w tej dziedzinie to
                                            > Nike-Hercules chyba gorzej by wypadły!

Nike-Hercules był lepszy w zestrzeliwaniu takich rakiet niż Patriot. Patriot
                                            nie był konstruowany z myślą o zestrzeliwaniu rakiet.

> A oprócz R-300 było jeszcze od cholery i
                                            > ciut-ciut 3R1 Mars,3R7 Korszun,8W51 Korszun-M, 2K6 Łuna,9K52 Łuna-M,9K53 Łuna-
                                            > MW,9K79 Toczka,9M79B,9M79K,9M79F!

Poza Toczką same stare złomy.

> Nie liczę już BM-21 Grad i ichpochodnych produkowanych np. w Czechosłowacji!

To nie są rakiety taktyczne.

> Co do strat w Iraku to chodziło mnie o
                                            > straty lotnicze w wyniku ostrzału artylerii przeciwlotniczej oczywiście!

Irackie pelotki zestrzeliły więcej niż SAMy. Każdy pilot z doświadczeniem
                                            bojowym ci powie, że woli latać przeciwko SAMom (zwłaszcza starszym jak SA-
                                            2/3/4/5/6/8/9/13) niż silnej opl lufowej. Przeciw rakiecie można coś zrobić a z
                                            artylerią to kwestia przypadku.
                                            • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 13:26
                                              No cóż według mnie jednak troszeczki rząd wielkości się nie zgadza Kolego!
                                              Jeśli chodzi o odległośc oczywiście!Co do Artylerii to nie bredzę tylko
                                              posługuję się danymi o rozbrojeniu konwencjonalnym podpisanemu po rozpadzie
                                              ZSRR i limitami tam przyznanymi!Co do wagi pocisków 155mm to nie sądzę,że
                                              różnica między nimi a Radzieckimi 152,4mm jest dośc znaczna! Natomiast między
                                              122 a 105mm na pewno! Kaliber 203mm występował i w ZSRR i dział takich też nie
                                              bylo mało! To że "stare złomy" nie znaczy,że nie zdatne do użytku Kolego!A
                                              przeciwko takim "złomom" NATO nie miało praktycznie nic! PO za tym jeśli chodzi
                                              o Łuny,to wcale nie takie stare!Grady nie są bronią taktyczną,to fakt! Ale było
                                              ich mnoga!:)Co do strat w Iraku to tam gdzie występowały nowocześniejsze działa
                                              plot,to masz rację (S-60,KS-19) ale trudno zaliczyc je do środków MOBILNYCH!
                                              ZSU-57x2 których Irak posiadał około 1000 nie zestrzeliły ani jednego samolotu!
                                              -Pozdrawiam!
                                              • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 14:35
                                                marek_boa napisał:

> No cóż według mnie jednak troszeczki rząd wielkości się nie zgadza Kolego!
                                                > Jeśli chodzi o odległośc oczywiście!

A dla samolotu lecącego 1000 km/h to myślisz robi wielką różnicę?

> Co do Artylerii to nie bredzę tylko posługuję się danymi o rozbrojeniu
                                                > konwencjonalnym podpisanemu po rozpadzie ZSRR i limitami tam przyznanymi!

To przytocz te dane. Ile dział miał ZSRR w Europie. Tylko nie licz tych pod
                                                Moskwą czy gdzie tam na wschodzie. O ile samoloty można przerzucić w ciagu
                                                godzin to mobilizacja i przerzut kilkudziesięciu dywizji przez polskie koleje
                                                to kwestia miesięcy.

> Co do wagi pocisków 155mm to nie sądzę,że różnica między nimi a Radzieckimi
                                                > 152,4mm jest dośc znaczna! Natomiast między 122 a 105mm na pewno!

Ale w NATO na szczeblu brygady/pułku były 155 a w UW 122. Na szczeblu dywizji i
                                                wyżej w NATO były 203 a w UW 152. 105 mm były stosowane głownie w
                                                jednostkach 'lekkich' typu desant, piechota górska lub rezerwowych.

> Kaliber 203mm występował i w ZSRR i dział takich też nie bylo mało!

Jeżeli chodzi ci o 2S7 to wyprodukowano ich ok. 350 szt. Same USA miały ponad
                                                1000 haubic 203. Poza tym zdecyduj się o jakim roku mówisz, bo 2S7 to już lata
                                                80-e. Mam wrażenie, że porównujesz UW z 1988 z NATO z 1973.

> To że "stare złomy" nie znaczy,że nie zdatne do użytku Kolego!A
                                                > przeciwko takim "złomom" NATO nie miało praktycznie nic!

Mówią ci coś takie nazwy jak Pershing, Lance, Honest John, Sargent?
                                                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 13:04
                                                  Znaczy się Według Ciebie Radzieckie samoloty latały wolniej??? Co do
                                                  możliwości PKP to jak najbardziej zgoda!:) Była by nawet szansa ,że "zginęło"
                                                  by gdzieś po drodze kilka pociągów!:) Natomiast Weź pod uwagę możliwości
                                                  transportowe RAdzieckiego lotnictwa!Jeśli chodzi o artylerię to w tej chwili
                                                  nie dyponuję źródłem za lata 70(w trakcie poszukiwań jestem!)ale mam początek
                                                  lat 90-tych:21300 dział,moździeży i artyleryjskich zestawów rakietowych powyżej
                                                  100mm(w części europejskiej około 7000),dział samobieżnych 3900(w europejskiej
                                                  czści około 3000),400 haubico-moździeży( 370),2500 zestawów rakietowych
                                                  (900),moździeży o kalibrze ponad 100mm 5000(550),600 wyrzutni rakiet
                                                  taktycznych i taktyczno-operacyjnych,2300 samobieżnych zestawów rakietowych i
                                                  artyleryjsko-rakietowych OPL!2600 śmigłowców (około 1000 szturmowych i 1300
                                                  transportowych)
                                                  -Jeśli chodzi o lotnictwo na na samej Ukrainie stacjonowało na 45 lotniskach
                                                  około 3000 samolotów i 800 śmiglowców!Co do kalibru 203mm to tu zgadzam się ,że
                                                  przewagę miało NATO! A nie chodziło mnie o Piony a o BM-4!Jeśli napisalem,że
                                                  NATO nie miało nic,to chodzi mi o ZWALCZANIE a nie o podobny sprzęt!
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 14:23
                                                    marek_boa napisał:

> Natomiast Weź pod uwagę możliwości transportowe RAdzieckiego lotnictwa!

> Jeśli chodzi o artylerię to w tej chwili nie dyponuję źródłem za lata 70(w
                                                    > trakcie poszukiwań jestem!)ale mam początek lat 90-tych:21300 dział,moździeży
                                                    > i artyleryjskich zestawów rakietowych powyżej 100mm(w części europejskiej
                                                    > około 7000),dział samobieżnych 3900(w europejskiej czści około 3000),400
                                                    > haubico-moździeży( 370),2500 zestawów rakietowych (900),moździeży o kalibrze
                                                    > ponad 100mm 5000(550)

No i widzisz - 7,000 armat, Katiusz i większych możdzierzy w Europie. Jak
                                                    doliczysz Polskę, NRD, CSR, Bułgarię i Węgry to wyjdzie ok. 16,000. NATO w
                                                    Europie miało tego ok. 18,000.

> 2600 śmigłowców (około 1000 szturmowych i 1300 transportowych)

NATO na koniec 1989 miało 5270 śmigłowców bojowych.

> -Jeśli chodzi o lotnictwo na na samej Ukrainie stacjonowało na 45 lotniskach
                                                    > około 3000 samolotów i 800 śmiglowców!

Bzdury. Na Ukrainie było ok. 1500 samolotów bojowych, łącznie z Flotą
                                                    Czarnomorską. Z tego ok. 300 należało do PVO i raczej nad Niemcami nikt by ich
                                                    nie zobaczył. Więc zostaje 1200.

Ogółem na koniec 1989 ZSRR miał 8369 samolotów bojowych z czego 1487 na terenie
                                                    państw UW, 4468 w europejskiej części ZSRR i 2414 za Uralem. Państwa UW miały
                                                    1921 sam. bojowych.

> Co do kalibru 203mm to tu zgadzam się ,że przewagę miało NATO! A nie chodziło
                                                    > mnie o Piony a o BM-4!

BM-4 była śladowa ilość, produkcję zakończyli w 1941.

> Jeśli napisalem,że NATO nie miało nic,to chodzi mi o ZWALCZANIE a nie o
                                                    > podobny sprzęt!

Możliwości zwalczania rakiet taktycznych i taktyczno-operacyjnych miał Nike-
                                                    Hercules i Patriot (od 1984).
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 23:26
                                                    Nie wiem ,czy bzdury ale w NTW 7-8/93 takie dane podawał Tomasz Szulc w
                                                    artykule "Siły powietrzne Ukrainy"! Co do haubic B-4M to chyba pomyliłeś typy
                                                    bo ta haubica produkowana była w końcówce lat 60-tych,a nie 1941!Według Piotra
                                                    Butowskiego na początku lat 90-tych na terenie europejskiej części ZSRR
                                                    stacjonowało 980 samolotów lotnictwa taktycznego i 1400 samolotów myśliwskich
                                                    obrony powietrznej a było to poniżej 40% wszystkich samolotów bojowych
                                                    Radzieckich sił powietrznych i obrony powietrznej!Na 1000 Su-24 tylko około
                                                    150 stacjonowało w części azjatyckiej ZSRR! Reszta rozmieszczona była na
                                                    Białorusi,Ukrainie,NRD i w Polsce(81 sztuk)!A wracając do Nike-Hercules to przy
                                                    zmasowanym ataku nie na wiele by się zdały!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 01:15
                                                    marek_boa napisał:

> Nie wiem ,czy bzdury ale w NTW 7-8/93 takie dane podawał Tomasz Szulc w
                                                    > artykule "Siły powietrzne Ukrainy"!

Nie wiem co podawał Szulc w NTW. Wiem, ze na Ukrainie stacjonowało 31 pułków
                                                    frontowych i dalekiego zasięgu. Do tego 7 pułków PVO i 4 Floty Cz. Nie wiem jak
                                                    ktoś z 42 pułków chce zrobić 3000 samolotów.

> Co do haubic B-4M to chyba pomyliłeś typy bo ta haubica produkowana była w
                                                    > końcówce lat 60-tych,a nie 1941!

Niczego nie pomyliłem. B-4 była w produkcji w latach 1931-41. B-4M to jej
                                                    modernizacja - zamiana podwozia z gąsienicowego na kołowe. Ale to nie były nowe
                                                    działa a modernizacja starych. Według stanu na 1990 na wschód od Uralu było ich
                                                    25 szt.

> Według Piotra Butowskiego na początku lat 90-tych na terenie europejskiej
                                                    > części ZSRR stacjonowało 980 samolotów lotnictwa taktycznego i 1400
                                                    > samolotów myśliwskich obrony powietrznej a było to poniżej 40% wszystkich
                                                    > samolotów bojowych Radzieckich sił powietrznych i obrony powietrznej!

No i co z tego.

> Na 1000 Su-24 tylko około 150 stacjonowało w części azjatyckiej ZSRR! Reszta
                                                    > rozmieszczona była na Białorusi,Ukrainie,NRD i w Polsce(81 sztuk)!

Niezupełnie. W Europie było 20 pułków bombowych Su-24 a w Azji 10. Su-24 były
                                                    też rozpoznawcze i WRE. Tu rozkład też był ok. 2:1.

> A wracając do Nike-Hercules to przy zmasowanym ataku nie na wiele by się
                                                    > zdały!

A to niby dlaczego? Uważasz, ze narobiliby w portki i uciekli?
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 14:26
                                                    Ups, coś mi się skasowało.

marek_boa napisał:

> Natomiast Weź pod uwagę możliwości transportowe RAdzieckiego lotnictwa!

Czy ty wiesz ile trzeba samolotów żeby przewieżć jedną dywizję? Po co USA
                                                    trzymały składy POMCUS? Po co co roku odbywały się ćwiczenia REFORGER? Nie
                                                    słyszałem o jakichkolwiek podobnych ćwiczeniach po stronie ZSRR.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 23:31
                                                    A nie słyszałeś o Radzieckich cwiczeniach gdzie desantowana była cała dywizja?
                                                    To wracając do lotnictwa transportowego,na samej Ukrainie było około 200
                                                    samolotów transportowych IŁ-76,An-12,An-22,An-124!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 01:16
                                                    marek_boa napisał:

> A nie słyszałeś o Radzieckich cwiczeniach gdzie desantowana była cała
                                                    > dywizja?
                                                    >
                                                    > To wracając do lotnictwa transportowego,na samej Ukrainie było około 200
                                                    > samolotów transportowych IŁ-76,An-12,An-22,An-124!

Nie pisałem o przerzucaniu desantu a dywizji pancernych lub zmech. Te 200
                                                    samolotów musiałoby obracać ze 20 razy żeby jedną przetransportować.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 16:24
                                                    Te 200 to może tak,ale ZSRR w tym czasie miał ogółem 1295 samolotów
                                                    transportowych! 387 IŁ-76,840 An-12 i 68 An-22! Wracając do tematu 1970 roku to
                                                    Lotnictwo Polski dysponowało 1903 samolotami i śmigłowcami!W tym 1069 samolotów
                                                    bojowych,451 samolotów szkolno-bojowych i szkolnych,190 samolotow
                                                    transportowych i pomocniczych i 193 śmiglowce! W roku 1977 mieliśmy 2027
                                                    samolotów! 982 samoloty bojowe,483 samoloty szkolno-bojowe i szkolne,218
                                                    samolotów transportowych i pomocniczych i 344 śmigłowce! Do tego dochodzi
                                                    obrona pelot(dane za rok 1977):141 wyrzutni pocisków przeciwlotniczych
                                                    Wołchow,78 Dźwina,48 Newa,342 działa pelot 37mm,120 dział 57mm,24 działa 100mm
                                                    i 188 wkm 12,7mm! Ktoś tu podnosił kwestię,że Wietnam miał bardziej
                                                    rozbudowaną obronę rakietową plot! Nie stety jest to tak zwana gó.. prawda!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 16:43
                                                    w 1985 zsrr mial 2,135 samolotow transportowych. Co niezmienia faktu ze
                                                    przytlaczajaca wiekszosc z nich nie byla w stanie dowozic czolgow czy dzial
                                                    samobieznych. Owszem mogly sie sprzydac przy podrzucaniu zaopatrzenia czy
                                                    amunicji.
                                                    Samoloty te musialyby obslugiwac takze inne fronty. Rosajanie musieliby zajac
                                                    norwegie i byc moze islandie zeby otworzyc droge tu-22 i Tu-16 do atakow na
                                                    konwoje z usa. To bylaby kluczowa sprawa. Bez tego bron i wojsko z usa plynely
                                                    by bez przeszkod. Victory i foxtroty raczej nie powstrzymalyby konwojow.
                                                    Wiekszosc z nich bylaby wybita przez okrety podwodne nato przy probie
                                                    przedarcia sie na atlantyk w obszarze GIUK.
                                                    Ofensywa uw utknelaby na pierwszej rzece. Znacznie latwiej zniszczyc most niz
                                                    go zbudowac. Zwlaszcza jak sie ma panowanie w powietrzu.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 18:42
                                                    Mareczku te samoloty to nie An-2 tylko troszeczkę większe!:) Popatrz na udźwig
                                                    i wtedy moźemy pogadac!:)Większośc tych samolotów,nie dośc ,że mogła przenosic
                                                    działa samobieżne ale i je desantowac(An-12,An-22,Ił-76)! A co do przewagi to
                                                    napisałem jak to wyglądało!:)Do tąd do puki USA nie ściągęło by posiłków ze
                                                    Stanów to przewagę(lata 70-te)miał wyraźnie UW i ZSRR! Tylko bardzo proszę nie
                                                    porównywac odległości jako tożsamej bo nie stety każda mapa pokaże,że tak nie
                                                    jest!:)Lotniskowce też nie były zgrupowane w większości przy europie,a jak
                                                    wiemy taki lotniskowiec latac nie potrafi i na dopłynięcie też trochę czasu
                                                    musiało by zając!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 19:09
                                                    marek_boa napisał:

> Mareczku te samoloty to nie An-2 tylko troszeczkę większe!:) Popatrz na
                                                    > udźwig i wtedy moźemy pogadac!:)Większośc tych samolotów,nie dośc ,że mogła
                                                    > przenosic działa samobieżne ale i je desantowac(An-12,An-22,Ił-76)!

Boa, zrób proste ćwiczenie - policz sumaryczny udźwig wszystich tych samolotów
                                                    transportowych a potem porównaj z masą wyposażenia jednej dywizji.

> A co do przewagi to napisałem jak to wyglądało!:)Do tąd do puki USA nie
                                                    > ściągęło by posiłków ze Stanów to przewagę(lata 70-te)miał wyraźnie UW i
                                                    > ZSRR! Tylko bardzo proszę nie porównywac odległości jako tożsamej bo nie
                                                    > stety każda mapa pokaże,że tak nie jest!:)

Boa, rozmawialiśmy o przerzucaniu samolotów z USA do Europy. Samolot pokonuje
                                                    Atlantyk w kilka godzin (do 10). Jeżeli myślisz, że te kilka godzin
                                                    zadecydowałoby o losach Europy to się mylisz.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 19:52
                                                    Z prostego rachunku(doliczając 132 samoloty An-22 z ZSRR) wynika,że ta flota
                                                    mogła przewieźc 48 200 t ładunku! nie stety nie wiem ile "waży" dywizja
                                                    zmechanizowana!:)Jak by to przeliczyc na czołgi to by wyszło około 1071 sztuk!
                                                    (przyjmując 45 t na czołg!:)Przyjmując stan Radzieckiej dywizji pancernej (197
                                                    czołgów,228 BWP,51 transporterow opancerzonych,24 lekkie pojazdy
                                                    opancerzone,122 działa samobieżne 122/152mm,8 moździerzy 120mm,18
                                                    artyleryjskich zestawów rakietowych 122mm,12 dział pepanc,30 zestawów ppk<bez
                                                    instalowanych na BWP>,18 samobieżnych artyleryjsko-rakietowych zestawów plot,64
                                                    przenośne i samobieżne zestawy rakiet plot)to jest mniej więcej 722 pojazdy!
                                                    Więc na sztuki to by zabrały dywizję pancerną i jeszcze 349 pojazdów!:)
                                                    Uważasz ,że to mało?Znaczy każdy Amerykański samolot według Ciebie na pokonanie
                                                    Atlantyku potrzebował by 10 godzin??? Bo mnie się zdaje,że Amerykanie w tamtych
                                                    czasach raczej niemieli samolotów o takim zasięgu!A system tankowania w
                                                    powietrzu też przy tak dużej ilości samolotów nie był by w stanie sprostac
                                                    takiemu zadaniu!I Weź jeszcze pod uwagę stan fizyczny tych pilotów (myśliwców
                                                    oczywiście) po 10-godzinnym locie!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 23:01
                                                    marek_boa napisał:

> Z prostego rachunku(doliczając 132 samoloty An-22 z ZSRR)

Trochę przesadziłes z tymi An-22. Wyprodukowano ich tylko 60 szt, w latach 80-
                                                    ych w służbie było ich 55.

> wynika,że ta flota mogła przewieźc 48 200 t ładunku!

Stan w 1985:

55 An-22 @ 80 ton - 4400
                                                    3 An-124 @ 150 ton - 450
                                                    270 Ił-76 @ 40 ton - 10800
                                                    270 An-12 @ 20 ton - 5400
                                                    265 An-2 - darujmy sobie

Wychodzi mi ok. 21000 ton, doliczając inne mniej popularne typy i Aerofłot
                                                    powiedzmy 25000.

> nie stety nie wiem ile "waży" dywizja zmechanizowana!:)Jak by to przeliczyc
                                                    > na czołgi to by wyszło około 1071 sztuk! (przyjmując 45 t na czołg!:)

Niestety trochę mniej.

> Przyjmując stan Radzieckiej dywizji pancernej (197 czołgów,

W DPanc było 328 czołgów.

> 228 BWP,51 transporterow opancerzonych,24 lekkie pojazdy opancerzone,122
                                                    > działa samobieżne 122/152mm,8 moździerzy 120mm,18 artyleryjskich zestawów
                                                    > rakietowych 122mm,12 dział pepanc,30 zestawów ppk bez instalowanych na
                                                    > BWP, 18 samobieżnych artyleryjsko-rakietowych zestawów plot,64 przenośne i
                                                    > samobieżne zestawy rakiet plot)to jest mniej więcej 722 pojazdy!
                                                    > Więc na sztuki to by zabrały dywizję pancerną i jeszcze 349 pojazdów!:)

Zapominasz o ciężarówkach, itp. amunicji, paliwie i samych żołnierzach. Moim
                                                    zdaniem musieliby obrócić co najmniej 2 razy żeby przewieżć jedną dywizję.

> Uważasz ,że to mało?

Tak ogólnie to nie. Lotnictwo LWP wówczas było w stanie przewieżć może batalion
                                                    spadochroniarzy. Ale jeżeli chcesz zrzucić parę dywizji desantowych na tyłach
                                                    wroga, zaopatrywać 30 dywizji I rzutu i jeszcze przewieżć 50 dywizji II rzutu
                                                    to nie jest to wiele.

> Znaczy każdy Amerykański samolot według Ciebie na pokonanie Atlantyku
                                                    > potrzebował by 10 godzin??? Bo mnie się zdaje,że Amerykanie w tamtych
                                                    > czasach raczej niemieli samolotów o takim zasięgu!A system tankowania w
                                                    > powietrzu też przy tak dużej ilości samolotów nie był by w stanie sprostac
                                                    > takiemu zadaniu!

USAF miał ponad 600 KC-135. Każdy zabierał 55 ton paliwa (poza tym na własne
                                                    potrzeby oczywiście). W latach osiemdziesiątych wprowadzili dalsze 60 KC-10
                                                    zabierających po 90 ton. Było też trochę HC-130. One zasadniczo były dla
                                                    ratownictwa ale były przystosowane do tankowania w locie śmigłowców.

> I Weź jeszcze pod uwagę stan fizyczny tych pilotów (myśliwców oczywiście) po
                                                    > 10-godzinnym locie!

Chciałbym przypomnieć, że w 1991 kilka dywizjonów F-15 i F-16 przerzucono lotem
                                                    bezpośrednio z USA do Arabii Saudyjskiej. Loty trwały 14-17 godzin. Do 'pracy'
                                                    przystąpili następnego dnia. Piloci USAF dość regularnie ćwiczą takie loty
                                                    długodystansowe.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 00:59
                                                    Wolno z plackiem trzy dni świąt!:) Podałem stan w siłach powietrznych ZSRR na
                                                    rok 1989! A tam jak byk stoi ,że używali 840 An-12(kilkanaście latało w barwach
                                                    Aerofłotu),68 An-22(ta sama sytuacja){jeśli hodzi o produkcję to spotkałem się
                                                    z informacją o wyprodukowaniu 220!),387 Ił-76(ponad 100 używane przez Aerofłot)
                                                    więc wtedy :
                                                    -840+15(?)An-12 x 20 =17100t
                                                    -68+5(?)An-22 x 80 = 5844t
                                                    -387+100(?)Ił-76 x 40 = 19480t
                                                    -Rusłanów nie liczymy i wychodzi cu zamen 42 424 t czyli około 942 "czołgów"!
                                                    Stan ilościowy Radzieckiej dywizji pancernej podałem na rok 1990 za NTW!Co do
                                                    amunicji to od cholery i trochę było jej w Polsce i NRD! Na tamten okres
                                                    lotnictwo LWP posiadało(rok 1980)1 An-12,1 An-24,12 An-26,16 Ił-14,34 Mi-8 i 20
                                                    Mi-4 więc zdolności przewozowe mikre! Maksymalnie 1 BWP,20 UAZ,kilka dział
                                                    pepanc i ze dwie kompanie z lekkim sprzętem!:)Nie chodziło mi o przerzut
                                                    dywizji pancernych,tylko możliwośc dostarczenia np. dodatkowej artylerii z
                                                    jednostek dalej położonych! A w tym wypadku raczej problemu by nie było!Jeśli
                                                    chodzi o przerzut samolotów przez Atlantyk,to Weź pod uwagę,że te tankowce nie
                                                    lecą z prędkością dzwięku i zanim by ustawiły się wszyskie na pozycjach to
                                                    trochę czasu by minęło! Po za tym kilka dywizjonów mogło by nie wystarczyc!:) A
                                                    takiego komfortu jak z Irakiem w 1991 roku na pewno by nie mieli!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 01:01
                                                    Korekt! Miało byc >>stan na rok 1980!<< I am sorry!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 09:02
                                                    marek_boa napisał:

> Jeśli chodzi o przerzut samolotów przez Atlantyk,to Weź pod uwagę,że te
                                                    > tankowce nie lecą z prędkością dzwięku i zanim by ustawiły się wszyskie na
                                                    > pozycjach to trochę czasu by minęło!

KC-135 to przerobiony Boeing 707. Lata tak jak wszystkie odrzutowce pasażerskie
                                                    ok. 1000 km/h. Te przerzucane F-15 itp. też by tyle leciały. Teoretycznie nie
                                                    ma żadnej przeszkody aby wszystkie wyleciały jednocześnie.

> Po za tym kilka dywizjonów mogło by nie wystarczyc!:)

Boa, siły stosuje się proporcjonalne do potrzeb. Na Irak wystarczyło kilka, na
                                                    UW przerzuciliby kilkadziesiąt.
                                                  • cossack Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 10:50
                                                    Dzięki, że nas poinformowałeś, że KC135 to ex 707 :) Tankowanie nie odbywa się
                                                    przy pełnej prędkości KC ! To nie jest około 1000km/h ! Teoretycznie mogłyby
                                                    wylecieć wszystkie. Ale tylko teoretycznie. Przelot przez Atlantyk to nie
                                                    dotankowanie nad Zatoką Perską, lub Tonkijską. Takich operacji dla pojedynczego
                                                    F15 musiałoby byc kika. A gdyby Ci się zapomniało to amerykanie tankują swoje
                                                    samoloty sztywnym przewodem. Po jednej sztuce. Z logistycznego punktu widzenia
                                                    tak duża operacja w tak krótkim czasie byłaby niemożliwa do wykonania.
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 11:23
                                                    cossack napisał:

> Dzięki, że nas poinformowałeś, że KC135 to ex 707 :) Tankowanie nie odbywa
                                                    > się przy pełnej prędkości KC ! To nie jest około 1000km/h !

Nie pisałem o prędkości przy tankowaniu a o prędkości przelotowej która
                                                    determinuje czas wyjścia KC-135 w rejony tankowania.

> Teoretycznie mogłyby wylecieć wszystkie. Ale tylko teoretycznie. Przelot
                                                    > przez Atlantyk to nie dotankowanie nad Zatoką Perską, lub Tonkijską. Takich
                                                    > operacji dla pojedynczego F15 musiałoby byc kilka.
                                                    > A gdyby Ci się zapomniało to amerykanie tankują swoje
                                                    > samoloty sztywnym przewodem. Po jednej sztuce. Z logistycznego punktu
                                                    > widzenia tak duża operacja w tak krótkim czasie byłaby niemożliwa do
                                                    > mwykonania.

Wszystko o czym piszesz jest mi znane. Widzisz drzewa a nie widzisz lasu.
                                                    Sumaryczna pojemność wszystkich tankowców USAF wynosiła ok. 35,000 ton.
                                                    Odliczając samoloty niesprawne oraz te które musiałyby wykonywać inne zadania
                                                    (np. zabezpieczenie transportowców z wojskiem) myślę, że na wsparcie przerzutu
                                                    jednostek taktycznych mogliby wydzielić do 10,000 ton. Można łatwo policzyć ile
                                                    to może być tańkowań i ile samolotów mogą zabezpieczać równocześnie. Dużo
                                                    zależy od sytuacji np. czy równolegle będzie atak SAC. Ale jeżeli SAC będzie
                                                    atakował to kwestia przerzutu TAC robi się akademicka.

Co do tego, że tankują pojedynczo, organizacja całego przelotu, itp. Nie
                                                    wszyscy przecież będą lecieć jednocześnie, w jakichś wielkich formacjach np.
                                                    skrzydła. Można np. wypuszczać F-15 kluczami po 6 co 30 minut. W strefie
                                                    tankowania czeka 6 KC-135 które po kolei tankują nadlatujące klucze aż do
                                                    wyczerpania paliwa. Co do 'niemożliwości' organizacji czegoś takiego -
                                                    przypominam, że USAF regularnie ćwiczył takie przeloty transatlantyckie. Nawet
                                                    dywizjony Gwardii Narodowej regularnie ćwiczyły przeloty do Europy. Więc nie
                                                    liczyłbym na brak wiedzy czy doświadczenia jak to się robi.
                                                  • cossack Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 12:21
                                                    Zgadzam sie całkowicie z tym co napisałeś. Ale tak się rozpędziliście, że
                                                    chcieliście przebazowywać wszystko i wszystkich jednocześnie :). Po obydwu
                                                    stronach. A jak słusznie zauważyłeś pozostaje jeszcze SAC, AWACS`y i jakaś
                                                    rezerwa. O ZSRR nawet nie wspominam, bo tam tankowanie w powietrzu to w tym
                                                    czasie jeszcze była "tabula raza".
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 14:15
                                                    cossack napisał:

> Zgadzam sie całkowicie z tym co napisałeś. Ale tak się rozpędziliście, że
                                                    > chcieliście przebazowywać wszystko i wszystkich jednocześnie :).

Być może rzeczywiście zaszło tu nieporozumienie. Nie chciałem sugerować, że USA
                                                    byłyby w stanie przerzucić np. 2000 samolotów w jakimś jednym wielkim roju. Ale
                                                    też nie uważam żeby było to potrzebne. Opieram się na założeniu, że ewentualna
                                                    wojna NATO-UW nie wybuchłaby nagle, z niczego, w związku z tym UW nie byłby w
                                                    stanie całkowicie zaskoczyć NATO. W momencie gdy Sowieci zaczęliby przerzucać
                                                    samoloty z Ukrainy do NRD, USA zaczęłoby przerzucać swoje. I byłyby to procesy
                                                    równoległe. A nawet gdyby wojna wybuchła nagle, to co Sowieci mieli
                                                    na 'wysuniętych placówkach' było za słabe żeby poważnie myśleć o panowaniu w
                                                    powietrzu nad RFN. Same natowskie opl, bez myśliwców, pozbawiłoby 16 AL
                                                    możliwości skutecznego działania w parę tygodni dni. Obecność F-15 skracała te
                                                    męki do kilku dni.
                                                  • cossack Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 14:40
                                                    Myślę, że zarówno wywiady NATO, jak i UW sledziły wszystkie ruchy wojsk bardzo
                                                    dokładnie i tak jak napisałeś o jakimkolwiek zaskoczeniu nie mogło byc mowy.
                                                    Sądzę, że na każdy ruch wojsk przeciwnika, oponent reagował natychmiast ruchami
                                                    swoich wojsk (jakieś szybkie zintegrowane manewry) :)
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 17:38
                                                    Przy braku zaskoczenia,zgadzam się całkowicie! Ale tak bezboleśnie to i dla
                                                    NATO by się to nie skończylo!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 17:36
                                                    Fakt ,że tankowanie w powietrzu w ZSRR nigdy nie było priorytetem nic nie
                                                    znaczy!:) Co do "nieznajomości" tematu tankowania w ZSRR to nie stety zgodzic
                                                    się nie mogę! Pierwsze próby były podejmowane już bodajże w 1949 z
                                                    przerobionego Tu-2! W początkach lat 50-tych opracowano system
                                                    tankowania "skrzydłowego"gdzie tankowcem był Tu-4 a tankującymi 2 MiG-15! Jeśli
                                                    chodzi o tankowce to nie było ich wcale tak mało! Najpierw były to przerobione
                                                    Tu-4 a później 4M i Tu-16! Faktem jest ,że tylko bombowce strategiczne w ZSRR
                                                    były przystosowane do odbioru paliwa w locie! Tankowanie myśliwców ,które mialy
                                                    działac nad własnym terytorium do momentu wprowadzenia Su-27 i MiG-31 nie było
                                                    im do niczego potrzebne!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 24.01.06, 04:39
                                                    Po pierwsze to amerykanie maja wywiad. Nazywa sie on CIA. Prawdopodobnie wywiad
                                                    ten zauwazylby jakies oznaki ze szykuje sie wojna i ameryaknskie samoloty
                                                    zjawilyby sie w europie zanim padlby pierwszy strzal. Nie wykluczone ze to
                                                    wlasnie np. F-117 zrzucilyby pierwsze bomby.
                                                    Po drugie F-15 z dodatkowymi zbiornikami ma 3000 nm zasiegu do przebazowania.
                                                    To teoretycznie wystarcza zeby przeskoczyc atlantyk. Aby miec 100% pewnosci ze
                                                    paliwa nie braknie tyz przed brytyjskim wybrzezem, samoloty moglyby miec
                                                    miedzyladowanie na azorach lub islandii. Jesliby tankowac w powietrzu to jedno
                                                    tankowanie dla F-15 i F-16 calkiem by wystarczylo. Uzbrojenie dowiazlyby C-5 i
                                                    inne transportowce.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 17:25
                                                    Nie chciał bym psuc zabawy ale patrząc na trudności i ilośc zaangażowanych
                                                    samolotów przez Anglików w celu zbombardowania JEDNEGO radaru na Falklandach w
                                                    czasie starcia z Argentyńczykami to mogło by byc krucho z tą przeprawą przez
                                                    Atlantyk Amerykanów! O ile pamiętam aby nad Falklandy doleciał JEDEN bombowiec
                                                    Anglicy musieli użyc chyba 12 tankowców powietrznych! Nie orientuję się
                                                    (przyznaję bez bicia) ile trwa tankowanie takiego F-15 do pełna ale trzeba by
                                                    rozstawic takie tankowce nad całym Atlantykiem by bez problemu przerzucic kole
                                                    300 samolotow! A po za tym połowę floty tankowców trzeba by było przeznaczyc do
                                                    tankowania innych tankowców! Może i było by to wykonalne ale na pewno nie w
                                                    kilka godzin!
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 18:33
                                                    marek_boa napisał:

> Nie chciał bym psuc zabawy ale patrząc na trudności i ilośc zaangażowanych
                                                    > samolotów przez Anglików w celu zbombardowania JEDNEGO radaru na Falklandach
                                                    > w czasie starcia z Argentyńczykami to mogło by byc krucho z tą przeprawą
                                                    > przez Atlantyk Amerykanów! O ile pamiętam aby nad Falklandy doleciał JEDEN
                                                    > bombowiec Anglicy musieli użyc chyba 12 tankowców powietrznych!

Przykład jest słaby bo występują duże różnice co do samej sytuacji jak i
                                                    właściwości zastosowanych samolotów.

1. Tankowany był nie tylko jeden Vulcan ale też co najmniej 1 Nimrod który
                                                    robił za nawigatora dla całego tego bractwa.
                                                    2. Vulcan czy Nimrod to nie F-15 czy F-16,. Paliwa zużywają znacznie więcej.
                                                    3. Tankowce brytyjskie (Victor-y) to daleko nie to co KC-135. Zabierały tylko
                                                    jedną czwartą paliwa (14 t vs 55 t).
                                                    4. Lot był dużo dłuższy bo był w dwie strony. Trwał ponad 15 godzin.
                                                    5. Spora część paliwa z tankowców poszła na ich wzajemne tankowanie się.

Amerykanie osiągnęli by to samo używając 1 F-111 + 2 KC-135.
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 24.01.06, 04:45
                                                    Wez mape i sprawdz sobie ile jest z falklandow do UK a ile z USA do UK.
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 04:17
                                                    Jasne. Chlopie zacznij sie leczyc bo jestes zaslepiony i omamiony rosja i
                                                    rosyjska technika. Nie bede dyskutowal o latach 70tych bo zsrr nie mialo wtedy
                                                    nic uczciwego poza bronia atomowa. W wojskach konwencjonalnych a w
                                                    szczegolnosci w lotnictwie byli daleko za nato. Jesli nie wierzysz to popatrz
                                                    sobie np. na liste zestrzelen w wietnamie, ktora podawal niedawno misza.
                                                    Rosyjskie systemy plot z lat 60/70 nie byly warte kompletnie nic. Ilosc rakiet
                                                    jaka trzeba bylo wystrzelic zeby zestrzelic jeden samolot siegala kilkunastu.
                                                    Najbardziej technicznie zblizyli sie pod koniec lat 80. I ten okres jest dla
                                                    mnie najbardziej interesujacy.
                                                    w 1987 roku rosyjskie wojska lotnicze dysponowaly nastepujaca liczba duzych
                                                    samolotow transportowych:
                                                    55 An-22 Cock (kolo 70 ton udzwigu)
                                                    210 An-12 Cup (kolo 20 ton udzwigu)
                                                    310 Il-76 Candid (kolo 50 ton udzwigu)

To bylo by malo zeby dowozic samo zarcie i amunicej do jednostek a co dopiero
                                                    ciezki sprzet. Czolgi i dzial musialyby jechac koleja.
                                                    Nawet jakby jakims cudownym zbiegiem okolicznosci udalo im sie calkowicie
                                                    zaskoczyc nato. To za dwa tygodnie do europy przyplynelyby statki z
                                                    amerykanskim sprzetem. A w europie bylo dosc wojsak zeby bronic sie przez ten
                                                    czas.
                                                    Jesli chodzi o samo lotnictwo rosyjskie to masz tu liste mysliwcow w 1987.
                                                    Podaje tylko lotnictwo, bo obrona powietrzna i flota bylyby zajete innymi
                                                    zadaniami.

490 MiG-21 Fishbed
                                                    1570 MiG-23 Flogger
                                                    105 MiG-25 Foxbat
                                                    260 Su-15 Flagon
                                                    20 Tu-128 Fiddler
                                                    20 Jak-28 Firebar
                                                    275 MiG-29 Fulcrum
                                                    30 MiG-31 Foxhound
                                                    10 Su-27 Flanker

lacznie 2780 mysliwcow. W tym tylko 30 mig-31, 10 Su-27 i 275-Mig29. Laczna
                                                    liczba mysliwcow F-16, F-15, F-18 i F-14 w USAF i USN w tym czasie szla w
                                                    tysiacach i wszystkie one mogly znalezc sie w europie w ciagu kilku dni. Do
                                                    tego dochodza F-4, F-5, mirage francji, F-4 niemiec, tornada UK, F-16 danii,
                                                    norwegi, belgii i holandii, samoloty kandyjskie ... Nawet jak dorzucisz
                                                    kilkaset migow-21 panstw UW niczego to nie zmienia. A wez pod uwage ze rosjanie
                                                    musieliby cos zostawic nadalekim wschodzie. Amerykanie nie omieszkaliby
                                                    przyladowac im z baz na okinawie czy guam oraz lotniskowcow floty pacyfiku.

• marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 10:45
                                                    Jeśli chodzi o leczenie Mister kolego Marku to proponuję zacząc od Siebie!:)
                                                    Kiedyś w Polsce na takich ludzi jak Ty mówiło się ,że noszą końskie okulary!(
                                                    Takie "coś" zakładało się koniowi,żeby widział tylko do przodu):)Wróc do
                                                    lektury wojny w Wietnamie i poczytaj ileż to samolotów używali Wietnamczycy a
                                                    ile Amerykanie! A potem porównaj OGÓLNE straty lotnicze obu państw w całym
                                                    konflikcie,biorąc pod uwagę WSZYSTKIE straty,czyli w walkach myśliwskich i od
                                                    obrony pelot! O ile straty Amerykańskie przewyższają Wietnamskie? Amerykanie
                                                    stracili nad Wietnamem "tylko" 2257 samolotów,Wietnamczycy coś kole 70-ciu!
                                                    Widzisz różnicę czy mam Ci narysowac???I większośc tych strat zadana została
                                                    Amerykanom nie żadną wyrafinowaną techniką tylko najprostrzą bronią
                                                    przeciwlotniczą na świecie!Co do Radzieckich samolotów transportowych
                                                    to "zgubiłeś" flotę Aerofłotu,która dysponowała na bidę około 300 samolotami
                                                    transportowymi! Amunicji jak już napisałem na terenie Polski i NRD w składach
                                                    było od cholery i cut-ciut i zanim by ją zużyli to trochę by się zeszło! Po
                                                    dwóch tygodniach to była by szansa,że te statki nie miały by gdzie się
                                                    rozładowac Kolego!(chyba,że planowali by "next Normandy")!Lista którą podałeś
                                                    to samoloty ktore stacjonowały na terenie ZSRR! A gdzie Armie Lotnicze
                                                    stacjonujące w krajach socjalistycznych?Nie mówiąc już o samolotach na których
                                                    latali piloci tych krajów? Wszak podałem Ci stan Lotnictwa Polskiego na te lata!
                                                    (samych MiG-21 w Polsce było 356- 1980r)! Co do tych "tysięcy" samolotów
                                                    Amerykańskich,które mogly znaleźc się w ciągu kilku dni w europie to był bym
                                                    trochę sceptyczny! Ściągnęli by je z całego świata?Chyba żartujesz?A "obrona
                                                    interesów" USA na świecie i samego terytorium USA? No tak według Ciebie
                                                    Rosjanie by się bali przesunąc jednostki lotnicze z Azji w obawie ataku
                                                    Amerykańskiego a Amerykanie nie? BRAWO!Wracając do Twojej wyliczanki to nigdzie
                                                    nie udalo mnie się znaleźc informacji aby Francja użytkowała Amerykańskie F-4
                                                    lub F-5!:)Co do Kanady też bym tak nie szafował ich stanem posiadania!:)No ale
                                                    jeśli taka Twoja wola to dorzuc jeszcze ...Australię!:)A skoro "kilkaset" MiG-
                                                    21 to dla Ciebie mało to...na dal am Sorry!:)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 24.01.06, 05:06
                                                    > Jeśli chodzi o leczenie Mister kolego Marku to proponuję zacząc od Siebie!:)
                                                    > Kiedyś w Polsce na takich ludzi jak Ty mówiło się ,że noszą końskie okulary!(
                                                    > Takie "coś" zakładało się koniowi,żeby widział tylko do przodu):)

Kiedys tez prowadzlem pojazd zwany koniem i wiem do czego sluza koniowi klapy
                                                    na oczach. Acz kolwiek ja ich nie zakladalem.

> ile Amerykanie! A potem porównaj OGÓLNE straty lotnicze obu państw w całym
                                                    > konflikcie,biorąc pod uwagę WSZYSTKIE straty,czyli w walkach myśliwskich i od
                                                    > obrony pelot! O ile straty Amerykańskie przewyższają Wietnamskie? Amerykanie
                                                    > stracili nad Wietnamem "tylko" 2257 samolotów,Wietnamczycy coś kole 70-ciu!

W wojnie wietnamskiej amerykanie zrzucili wiecej bomb niz w II wojnie
                                                    swiatowej, zaangazowane srodki byly ogromne, wiec powstaly i ogromne straty.
                                                    Jesli policzysz stosunek zestrzlen samolotow przez samoloty to wychodzi on
                                                    kozystniej dla amerykanow.
                                                    Jesli bawia cie statystyki to sprawdz sobie straty w wojnie afganskiej. Ile
                                                    samolotow i smiglowcow strzcil afganistan a ile rosja. Wojna czeczenska tez
                                                    moze byc ciekawa.

> przeciwlotniczą na świecie!Co do Radzieckich samolotów transportowych
                                                    > to "zgubiłeś" flotę Aerofłotu,która dysponowała na bidę około 300 samolotami
                                                    > transportowymi!

NATO tez mozna zaliczyc samoloty DHL, FedEx i regularnych lini lotniczych.

Po
                                                    > dwóch tygodniach to była by szansa,że te statki nie miały by gdzie się
                                                    > rozładowac Kolego!(chyba,że planowali by "next Normandy")!

Szkoda ze rosjanie o tym nie wiedzieli i wybudowali kilkaset okretow podwodnych
                                                    do powsztrzymywania atlantyckich konwojow/ Prawdopodobnie odniesliby podobny
                                                    efekt co niemcy. Czyli bolesny lecz nie zabojczy.

> rozładowac Kolego!(chyba,że planowali by "next Normandy")!Lista którą podałeś
                                                    > to samoloty ktore stacjonowały na terenie ZSRR!

Lista ktora podalem obejmuje cale taktyczne lotnictwo mysliwskie zsrr. Bez
                                                    floty i obrony powietrznej.

> Rosjanie by się bali przesunąc jednostki lotnicze z Azji w obawie ataku
                                                    > Amerykańskiego a Amerykanie nie? BRAWO!

Oczywiscie ze amerykanie zostawiliby cos na pacyfiku. Chocby z 5 lotniskowcow
                                                    kilkadziesiat B-52 ... Problem w tym ze rosjanie mieliby cholernie wielki
                                                    obszar do obrony i nie wiedzieliby gdzie zaatakuja amerykanie. Do tego mogly
                                                    jeszcze ruszyc sie np. Chiny.

> nie udalo mnie się znaleźc informacji aby Francja użytkowała Amerykańskie F-4
                                                    > lub F-5!:)

Nie wiem po co szukales. Nie masz co robic ?

>Co do Kanady też bym tak nie szafował ich stanem posiadania!:)No ale
                                                    > jeśli taka Twoja wola to dorzuc jeszcze ...Australię!:)A skoro "kilkaset" MiG-
                                                    > 21

Tak sie sklada ze z ktorej strony bys nie popatrzyl to wartosc bojowa
                                                    konadyjskich F-18 i F-5 byla w latach 80 wieksza niz calego naszego zlomu pod
                                                    tytulem mig-21. Problem tylko czy kanadyjczycy mieliby wystarczajaco duzo
                                                    pociskow zeby wszystko nam zestrzelic.
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 07:00
                                                    www.globalsecurity.org/military/world/russia/av-equip.htm
                                                    Ilosc samolotow bojowych ZSRR za global security. Rok 1985 - ilisc nie powala
                                                    na kolana. 1620 mysliwcow Na dodatek jeszcze gorsszych niz zachodnie - gdzie tu
                                                    mowa o panowaniu w powietrzu ?
                          • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 04:23
                            > Mareczku w Lotnictwie Polskim w tamtym okresie było samych MiG-21 około 300 i
                            > MiG-23 też trochę! Dodaj do tego Lotnictwo Czechosłowacji,NRD,Węgier,Bułgarii
                            i
                            >
                            > jednostek Radzieckich stacjonujących w tych krajach i wyjdzie Ci grubo ponad
                            > 1000 samolotów!

Juz widze jak lotnicy polscy, czescy czy wegierscy leca umieraz za lenina :))).
                            Nie zdziwilbym sie, gdyby w krajach demoludu, w obliczu wojny z nato, doszlo do
                            buntu wojska przeciwko zsrr. Taki noz w plecy calkiem by sie ruskim nalezal za
                            17 wrzesnia, katyn, interwencje na wegrzech i czechoslowacji. Oj mysle ze
                            zolnierz radziecki modlilby sie do lenina zeby zostac wziety do niewoli przez
                            amerykanow albo niemcow a nie polakow czy wegorw. Nawet gdyby taki bunt zostal
                            stlumiony przez zdrajcow w typie jaruzelskiego to i tak prawie kazdy polski
                            zolnierz, wyrwany od rodziny po to zeby walczyc w imie komunizmu z
                            imperializmem amerykanskim, myslalby tylko o tym jak spieprzyc na druga strone
                            frontu, albo do jakiegos neutralnego kraju. Gdyby po drodze trzeba bylo
                            zastrzelic oficera komuniste, tym lepiej.

W roku 1985 lotnictwo NATO nie odbiegalo tak bardzo poziomem od tego ktory
                            mialo podczas pustynnej burzy. Poziom wojsk iraku, rowniez byl podobny do
                            poziomu jaki reprezentowaly wojska UW. Irak mial nawet troch nowoczesniejszego
                            zachodniego sprzetu (zestawy roland, mysliwce mirage itd...). F-4, F-16 czy F-
                            15 przenosily wtedy pociski AIM-7 w wersjach, ktorych odpowiednikow nie
                            znalazles w calym UW. NATO bylo juz wtedy nasycone AWACSami. UW mial ich
                            sladowe ilosci.

>Już Wietnamskie MiGi-21 jakoś radziły sobie z F-4Phantom,więc i
                            >

W 1985 mig21 mogl F-4ke co najwyzej polechtac w dzyndzelek.

> Nasi piloci też by sobie dali radę! Przewaga JAKOŚCIOWA zachodnich samolotów
                            w
                            > dysproporcji 10 do 1 na ich niekorzyśc w ilości to by była KLĘSKA totalna
                            > NATO,a zanim Amerykanie ściągneli by lotnictwo ze Stanów to najprawdopodobnie
                            > było by po ptokach w europie!

Amerykanie nie czekaliby zanim wojna wybucznie. Takie rzeczy nie dzieja sie z
                            dnia na dzien. Nie jest wykluczone ze to nato wykonaloby uprzedzajace ataki na
                            lotniska UW.
                            Nie wiem skad wziales przewage 10:1. To istne bzdury. Moze i UW mialoby lekka
                            wyjsciowa przewage liczebna. Ale tylko teoretyczna. Wiekszosc samolotow NATO
                            mialo znacznie wiekszy zasieg niz samoloty UW i mogly atakowac z bezpiecznych
                            lotnisk na tylach. Lotniska Migow-21 czy Su-22 musialyby byc tuz za linia
                            frontu. Do tego ta przewaga stopnialaby w pierwszych godzinach konfliktu.

Nie wiem czy te środki opeel były gó.. warte ,bo
                            > Wietnamczycy mieli tego dużo mniej a zadali kolosalne straty Amerykanom! Co
                            do

> sprawdzania,to widzę ,że znowu wsiadłeś na Swojego ulubionego konika!?:)
                            > Porównujesz użycie środków opeel z lat 70-tych i 80-tych w konfliktach z lat
                            90
                            > -

Pisze o amerykanskim i rosyjskim sprzecie z lat 80.
                            • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 12:02
                              Znowu przeginasz Mareczku!:)Lotnicy Polscy,Węgierscy,Czechosłowaccy i NRDowscy
                              ginęli by nie za Lenina tylko za swoje Ojczyzny! Bunt to by był ale w...głowach
                              obecnych rządzących a wtedy opozycjonistów! Plany Amerykańskie jeśli chodzi o
                              wojnę z UW i ZSRR byly wtedy dobrze znane ówczesnym wojskowym!Teraz może i by
                              było tak jak piszesz ale nie wtedy!(no co ta obecna propaganda robi z
                              ludzi?!:)) W dyskusji z Aso poruszony był wątek lat 70-tych nie drugiej połowy
                              80-tych więc proszę nie pisac głupot,że w ataku na Irak w 1991 roku brały
                              udział samoloty z końcówki wojny w Wietnamie! I delikatne pytanko:ileż tych F-
                              16,F-15 stacjonowało w europie w tych latach? Aso ocenił na 800 sztuk lotnicwo
                              Amerykańskie w europie całościowo! Niech będzie ,że połowa to były samoloty
                              myśliwskie to i tak o wiele za mało na to co utrzymywał w tym czasie ZSRR! Co
                              do Phantoma to MIgi-23ML i MLD dały by sobie z nimi radę! Tak samo MIG-21 bis i
                              MiG-21SMT przy dużej przewadze też by sobie poradziły!A pierwsze AWACSy weszły
                              do służby dopiero w 1978 roku,więc z przewagi informacyjnej zaś dupa!:)Co do
                              ataku na lotniska to wracamy do przewagi państw UW w obronie pelot! Po za tym
                              lotniskami NATO "zajęły" by się samoloty typu Tu-95,Tu-22,Tu-22M za pomocą
                              ciężkich pocisków rakietowych! A zasięg ich był wystarczający na europę!Więc
                              nie wiem czy miało by "co"wystartowac na przwechwytywanie samolotów Su-17, Su-
                              20,Su22,MiG-27,Jak-28 czy naszych poczciwych Limów-5! Które przystosowane były
                              do lekkich uderzeń szturmowych! Przewaga 10:1 to wcale nie bzdury Marku jeśli
                              chodzi o lata 70-te w europie! No i właśnie tu się "rozminęliśmy" tylko o 10
                              lat!:)
                              -Pozdrawiam!
                              • wujcio44 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 12:33
                                marek_boa napisał:

> Znowu przeginasz Mareczku!:)Lotnicy Polscy,Węgierscy,Czechosłowaccy i NRDowscy
                                > ginęli by nie za Lenina tylko za swoje Ojczyzny! Bunt to by był ale w...głowach
                                >
                                > obecnych rządzących a wtedy opozycjonistów!

Ale z ciebie porąbany komuch. Naprawdę uważasz, że Polacy uznaliby atak na
                                państwa Zachodu za walkę o ojczyznę? Chyba, że chodzi o Radziecką Ojczyznę.
                                Fakt, że byli i są tacy Polacy, dla których radziecka ojczyzna była i jest
                                ważniejsza niż polska ojczyzna. Na przykład ty.
                                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 12:42
                                  Mówiąc najprościej: Pieprzysz! Tylko po co?! Według Ciebie gdy by Polskę
                                  zaatakowało NATO to nikt by jej nie bronił??? No to patriotyzm u Ciebie jak
                                  widzę jest na bardzo wysokim poziomie!!! Gratuluję!!! Dyskusja była i jest o
                                  HIPOTETYCZNYM konflikcie!!! Jeśli tego nie rozumiesz to...Twoja sprawa i
                                  gajowego Maruchy!Tylko po ką cholerę się Wcinasz jak koszula w ...!? Mnie się
                                  tak porobiło,że nie dzielę ludzi na "komuchów" i na "nie komuchów" tylko jak
                                  Pawlak na mądrych i głupich! Sam sobie wybierz kategorię!
                                  -Jednak: Pozdrawiam!
                                  • wujcio44 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 13:23
                                    marek_boa napisał:

> Mówiąc najprościej: Pieprzysz! Tylko po co?! Według Ciebie gdy by Polskę
                                    > zaatakowało NATO to nikt by jej nie bronił???

Gdyby Polske zaatakowało NATO to byśmy się może bronili. Gdyby Polske
                                    zaatakowali Marsjanie, też. Tylko człowiek ogłupiony rosyjską propaganda może
                                    wierzyć, że NATO kiedykolwiek miało zamiar zaatakować UW. To UW planowało
                                    agresję na Europę Zachodnią i tylko gotowość NATO tę Europę od agresji uratowała.

Dyskusja była i jest o
                                    > HIPOTETYCZNYM konflikcie!!! Jeśli tego nie rozumiesz to...Twoja sprawa

Hipotetyczny konflikt można rozpatrywać tylko jako agresję UW na Europę. Jeśli
                                    zależy ci na wyższym poziomie abstrakcji, proponuję dyskusję na temat agresji
                                    Marsjan.
                                    • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 13:07
                                      HIPOTETYCZNY konflikt można rozpatrywac nawet w stosunku Polska kontra Burkina-
                                      Fasso! Jest to tylko kwestia wyobraźni! A skoro Ci jej nie starcza....to już
                                      nie moja wina!
                                      -Pozdrawiam!
                                    • fulcrum1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 15:34
                                      wujcio44 napisał:

Tylko człowiek ogłupiony rosyjską propaganda może
                                      > wierzyć, że NATO kiedykolwiek miało zamiar zaatakować UW. To UW planowało
                                      > agresję na Europę Zachodnią i tylko gotowość NATO tę Europę od agresji
                                      uratował
                                      > a.

Nie wiem wujcio czy masz 44 lata czy może "44" oznacza iloraz twojej
                                      inteligencji. Tylko idiota albo (i) zapatrzony we flagę amerykańską fan zdrajcy
                                      Kuklińskiego może byc zdania, że NATO było pacyfistyczną organizacją pokoju i
                                      nie planowało ataku na UW. Oczywiście to tylko UW było złem wcielonym i chciało
                                      zniszczyć cywilizację zachodnią!:) ZSRR był "złym" imperium - przyznaję ale
                                      pamiętaj, że NATO miało plany ataku na UW (Polska była w tym planie
                                      przewidziana do przekształcenia w pustynię :). Caritas albo Lekarze Bez Granic
                                      nie mają planów zakładających wyniszczenia danego Państwa i anihilacji 80 proc
                                      społeczeństwa!!!

Nie wiem jak zachowało by się LWP w razie szybkiego, perfidnego ataku UW na
                                      NATO. Być może część oddziałów by się zbuntowała. Wiem natomiast jak nasza
                                      armia (bo to była nasza armia z polskimi żołnerzami a nie tak jak
                                      większość "Kuklinowców" powtarza - jedna a armii tworzacych Armie Czerwoną!!)
                                      zachowałaby się w przypadku ataku NATO na UW (w tym i na Polskę). Bronilibyśmy
                                      się do ostatniej krwi i ZSRR byłby wtedy naszym sojusznikiem i walczyliby z
                                      nami ramię w ramię.
                                      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 16:22
                                        > Nie wiem wujcio czy masz 44 lata czy może "44" oznacza iloraz twojej
                                        > inteligencji. Tylko idiota albo (i) zapatrzony we flagę amerykańską fan
                                        zdrajcy
                                        >
                                        > Kuklińskiego

Jakby nie ludzie tacy jak Kuklinski, to bys gosciu pewnie dalej zyl w komunie.
                                        Tylko juz zbankrutowanej. Takiej jak kuba czy N. Korea. Wiec zastanow sie co
                                        piszesz.
                                        Jaruzelski uzywajacy wojska, finasowanego przez narod, do pocyfikacjo owego
                                        narodu to nie jest zdrajca. A Kuklinowski to niby zdrajca ?

> może byc zdania, że NATO było pacyfistyczną organizacją pokoju i
                                        > nie planowało ataku na UW.

Kazdy mial plany ataku. Ale to nie nato mialo idee niesienia komunizmu na caly
                                        swiat. Atak mialby byc atakiem prewencyjnym przed atakiem wojsk UW.
                                        Bogatym spoleczenstwom zachodu w praktyce wojna nie oplacilaby sie. Gdyby w
                                        latach 80 w rosji rzadzil ktos taki jak stalin a nie gorbaczow, to nie wiem
                                        czym by sie skonczylo.

• wujcio44 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 24.01.06, 15:21
                                        fulcrum1 napisał:
                                        > Nie wiem wujcio czy masz 44 lata czy może "44" oznacza iloraz twojej
                                        > inteligencji. Tylko idiota albo (i) zapatrzony we flagę amerykańską fan zdrajcy
                                        >
                                        > Kuklińskiego może byc zdania, że NATO było pacyfistyczną organizacją pokoju i
                                        > nie planowało ataku na UW. Oczywiście to tylko UW było złem wcielonym i chciało
                                        >
                                        > zniszczyć cywilizację zachodnią!:) ZSRR był "złym" imperium - przyznaję ale
                                        > pamiętaj, że NATO miało plany ataku na UW (Polska była w tym planie
                                        > przewidziana do przekształcenia w pustynię :).

Czy jakikolwiek członek UW został zaatakowany przez NATO lub jakikolwiek kraj
                                        NATO? Natomiast Niemcy w 1953, Węgry w 1956 i Czechosłowacja w 1968 zostały
                                        napadnięte przez ZSRR lub przez ZSRR we współdziałaniu z innymi członkami UW.
                                        Spójrz prawdzie w oczy, sowieciarzu. To ZSRR był zagrożeniem dla członków UW a
                                        nie NATO! Co zaś się tyczy twojego zainteresowania moim IQ to goń się, pacanie.
                              • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 20.01.06, 13:39
                                marek_boa napisał:

>I delikatne pytanko:ileż tych F-16,F-15 stacjonowało w europie w tych latach?

Podaj jaki rok cię interesuje to się dowiesz.

> Aso ocenił na 800 sztuk lotnicwo Amerykańskie w europie całościowo! Niech
                                > będzie ,że połowa to były samoloty myśliwskie to i tak o wiele za mało na to
                                > co utrzymywał w tym czasie ZSRR!

Było ok. 500 myśliwców USAF. A ty myślisz, że ile ZSRR utrzymywał myśliwców np.
                                w NRD? Znasz jakąś liczbę?

> Co do Phantoma to MIgi-23ML i MLD dały by sobie z nimi radę!

W czasie kiedy były MiG-23ML/MLD były już F-15. A Phantom też miał lepszy radar
                                i rakiety.

> Tak samo MIG-21 bis i MiG-21SMT przy dużej przewadze też by sobie poradziły!

Tylko, że tej dużej przewagi by nie mieli.

> A pierwsze AWACSy weszły do służby dopiero w 1978 roku,

W 1976.

> więc z przewagi informacyjnej zaś dupa!:)

Przed AWACSem były inne tego typu samoloty. Poczytaj jak Amerykanie kierowali
                                samolotami w Wietnamie.

> Co do ataku na lotniska to wracamy do przewagi państw UW w obronie pelot! Po
                                > za tym lotniskami NATO "zajęły" by się samoloty typu Tu-95,Tu-22,Tu-22M za
                                > pomocą ciężkich pocisków rakietowych! A zasięg ich był wystarczający na
                                > europę!

A NATO to myślisz opl nie miało? Egipcjanie parę razy strzelali tymi rakietami
                                z Tu-16 w Izrael i mimo dużo korzystniejszych warunków wiele nie osiągnęli.

> Przewaga 10:1 to wcale nie bzdury Marku jeśli chodzi o lata 70-te w europie!

Podaj jakieś konkrety na uzasadnienie tej przewagi bo równie dobrze ja mogę
                                napisać, że NATO miało przewagę 100:1.
                                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 13:15
                                  Jeśli chodzi o NRD to na razie nie znam,ale szukam! Co do samolotów
                                  myśliwskich,to w europejskiej części ZSRR stacjonowało 1800 samolotów
                                  myśliwskich PWO! A gdzie lotnictwo frontowe? Co do użycia przez Egipt Tu-16 to
                                  się zgadzam,tyle ,że na samej Ukrainie było ich razem z Tu-22/Tu-22M około 120
                                  sztuk+około 24 Tu-95,samolotów myśliwsko-szturmowych i bombowych ponad 300!
                                  Więc użycie przez Egipcjan kilku sztuk ma się do tego nijak!
                                  -Pozdrawiam!
                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 14:39
                                    marek_boa napisał:

> Jeśli chodzi o NRD to na razie nie znam,ale szukam!

Daruj sobie. W NRD było:

- 8 PLM (7 na MiG-29, 1 na MiG-23MLD)
                                    - 5 PLM-B (3 ma MiG-27, 2 na Su-17)
                                    - 2 PLB na Su-24
                                    - 3 PLSz na Su-25
                                    - 3 PLR na Su-17/24 i MiG-25

Do walk myśliwskich nadawały się tylko te PLM - ok. 300 MiGów.

> Co do samolotów myśliwskich,to w europejskiej części ZSRR stacjonowało 1800
                                    > samolotów myśliwskich PWO!

PVO miało trochę inne zadania niż wywalczanie przewagi powietrznej nad Europą.
                                    Zresztą samoloty typu MiG-25 czy Su-15 do tego się za bardzo nie nadawały.

> A gdzie lotnictwo frontowe?

No właśnie sęk w tym, że lotnictwo frontowe było stosunkowo słabe.

> Co do użycia przez Egipt Tu-16 to się zgadzam,tyle ,że na samej Ukrainie było
                                    > ich razem z Tu-22/Tu-22M około 120 sztuk+około 24 Tu-95,samolotów myśliwsko-
                                    > szturmowych i bombowych ponad 300! Więc użycie przez Egipcjan kilku sztuk ma
                                    > się do tego nijak!

OPL NATO też się miała nijak do Izraela.
                              • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 03:15
                                > Znowu przeginasz Mareczku!:)Lotnicy Polscy,Węgierscy,Czechosłowaccy i
                                NRDowscy
                                > ginęli by nie za Lenina tylko za swoje Ojczyzny! Bunt to by był ale
                                w...głowach
                                >
                                > obecnych rządzących a wtedy opozycjonistów! Plany Amerykańskie jeśli chodzi o
                                > wojnę z UW i ZSRR byly wtedy dobrze znane ówczesnym wojskowym!Teraz może i by
                                > było tak jak piszesz ale nie wtedy!(no co ta obecna propaganda robi z
                                > ludzi?!:))

Tym bardziej. Jesli byly znane to wojskowi powini zdawac sobie sprawe ze jedyna
                                szansa na szybkie zakonczenie wojny i uratowanie krajow wschodniej europy to
                                atak na tyly wojsk rosyjskich. Poza tym, byc moze wychowalem sie w kregach
                                zgnilych imperialistycznych opozycjonistow, ale wszyscy moi znajomi i bliscy
                                uwazaja ze na pierwszym miejscu jest wlasna rodzina. Jesli mieli by wybierac
                                miedzy bohaterskim zgonem za ojczyzne (do tego nie swoja) i pozostawieniem
                                dzieci bez ojca a daniem nogi za granice przewidujac ze wojna i tak skonczylaby
                                sie za dwa tygodnie totalna klesko ruskich, to wybrali by to drugie.

> Amerykańskie w europie całościowo! Niech będzie ,że połowa to były samoloty
                                > myśliwskie to i tak o wiele za mało na to co utrzymywał w tym czasie ZSRR! Co
                                > do Phantoma to MIgi-23ML i MLD dały by sobie z nimi radę! Tak samo MIG-21 bis
                                i
                                >
                                > MiG-21SMT przy dużej przewadze też by sobie poradziły!A pierwsze AWACSy
                                weszły
                                > do służby dopiero w 1978 roku,więc z przewagi informacyjnej zaś dupa!:)Co do
                                > ataku na lotniska to wracamy do przewagi państw UW w obronie pelot!

Ale ja mowie o polowie lat 80.

>Po za tym
                                > lotniskami NATO "zajęły" by się samoloty typu Tu-95,Tu-22,Tu-22M za pomocą
                                > ciężkich pocisków rakietowych! A zasięg ich był wystarczający na europę!

Ale celnosc nie byla wystarczajaca. Te pociski maja wiecej wspolnego z
                                niemiecka V2 niz nowoczesnymi pociskami jak tomahawk. Duza predkosc i glowica
                                to tylko desperackie proby uzyskania jakiejkolwiek skutecznosci tych rakiet. AS-
                                4 wybuchajacy 500 metrow od umocnionego hangaru nic nie zrobi samolotowi. Nawet
                                nie jestm pewien czy amerykanie zwalczaliby te pociski. Chyba madrzej byloby je
                                olac i pogonic tupolewy.

Więc
                                > nie wiem czy miało by "co"wystartowac na przwechwytywanie samolotów Su-17, Su-
                                > 20,Su22,MiG-27,Jak-28 czy naszych poczciwych Limów-5! Które przystosowane
                                były

Wszystkie samoloty ktore wymieniles w wiekszosci splonelyby na lotniskach po
                                pierwszych atakach tornad, F-111, tomahawkow, A-6, A-7, Miragey, F-16 itd.
                                Reszta bylaby tylko latwymi celami dla AIM-7 z F-15 i F-4.
                                Rosyjska aktywnosc w powitrzu ustalaby po kilku dniach wojny. Potem byloby
                                tylko wybijanie wojsk ladowych.

> do lekkich uderzeń szturmowych! Przewaga 10:1 to wcale nie bzdury Marku jeśli
                                > chodzi o lata 70-te w europie! No i właśnie tu się "rozminęliśmy" tylko o 10
                                > lat!:)
                                > -Pozdrawiam!
                                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 13:24
                                  Marku jeśli dla Ciebie pociski przenoszone przez samoloty Tu-16,Tu-22,Tu-22M i
                                  Tu-95 mają COKOLWIEK wspólnego z V2(pociskiem balistycznym) to ja Cię bardzo
                                  przepraszam!:)A co do samolotów które wymieniłeś to nie przypominam sobie ,żeby
                                  A-6 czy A-7 stacjonowały w europie?!Co do F-111 to jeśli byly to raczej w malej
                                  liczbie! A jeśli chodzi o Radzieckie ciężkie pociski typu powietrze-ziemia,to
                                  wystarczyły by do zniszczenia lotnisk! Bez pasa startowego mało który samolot
                                  jest wstanie wystartowac! Wracając do pociskow p-p to R-40 też mógł namieszac!
                                  Dyskusja zaczęła się o latach 70-tych,więc z tą ilością F-16-tek to już nie
                                  przesadzaj!:)
                                  -Pozdrawiam!
                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 14:48
                                    marek_boa napisał:

> A co do samolotów które wymieniłeś to nie przypominam sobie ,żeby
                                    > A-6 czy A-7 stacjonowały w europie?!

Amerykańska flota na M. Śródziemnym miała A-6 i A-7. A-7 miała też Grecja.

> Co do F-111 to jeśli byly to raczej w malej liczbie!

7 dywizjonów @ 24 sztuki.

> A jeśli chodzi o Radzieckie ciężkie pociski typu powietrze-ziemia,to
                                    > wystarczyły by do zniszczenia lotnisk! Bez pasa startowego mało który samolot
                                    > jest wstanie wystartowac!

Żeby był sens strzelać w pas startowy pocisk musi mieć CEP rzędu 25 m. Zapomnij
                                    o tym.

> Wracając do pociskow p-p to R-40 też mógł namieszac!

Żeby R-40 mógł namieszać to jego nosiciel (MiG-25) musiał przeżyć trochę czasu
                                    nad RFN. W obliczu setek wyrzutni Nike-Hercules, Patriot czy Hawk nie wydaje mi
                                    się to prawdopodobne.
                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 16:26
                                    > Marku jeśli dla Ciebie pociski przenoszone przez samoloty Tu-16,Tu-22,Tu-22M
                                    i
                                    > Tu-95 mają COKOLWIEK wspólnego z V2(pociskiem balistycznym)

no cuz 1 jest blisko 2 na klawiaturze. Czasami sie trofiaja takie bledy.
                                    oczywiscie chodzilo o V1.
                                • fulcrum1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 15:40
                                  marek_ogarek napisał:

> Ale celnosc nie byla wystarczajaca. Te pociski maja wiecej wspolnego z
                                  > niemiecka V2 niz nowoczesnymi pociskami jak tomahawk. Duza predkosc i glowica
                                  > to tylko desperackie proby uzyskania jakiejkolwiek skutecznosci tych rakiet.
                                  AS
                                  >

To cy tu uprawiasz można nazwać tylko jako kabaret. Twoje niektóre teksty
                                  powalają na kolana....ze śmiechu. Nawet nie chce mi się tego komentować.

> Wszystkie samoloty ktore wymieniles w wiekszosci splonelyby na lotniskach po
                                  > pierwszych atakach tornad, F-111, tomahawkow, A-6, A-7, Miragey, F-16 itd.
                                  > Reszta bylaby tylko latwymi celami dla AIM-7 z F-15 i F-4.
                                  > Rosyjska aktywnosc w powitrzu ustalaby po kilku dniach wojny. Potem byloby
                                  > tylko wybijanie wojsk ladowych.

Oczywiście!!UW wpuściłby samoloty NATO w pobliże swoich lotnisk z otwartymi
                                  rękami. Samolotu Układu czekałby grzecznie na atak wspaniałych myśliwcó Nato :)

Pozdrawiam
                                  • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 15:53
                                    >Oczywiście!!UW wpuściłby samoloty NATO w pobliże swoich lotnisk z otwartymi
                                    > rękami. Samolotu Układu czekałby grzecznie na atak wspaniałych myśliwcó Nato

Hehe oczywiscie systemy Plot UW to kupa złomu ;)

pozdro
                                    • fulcrum1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 16:10
                                      Ludzie!!!Przede wszystkim gdyby Układ Warszawski był tak
                                      słaby "konwencjonalnie" jak wy twierdzicie to NATO spróbowałoby szybkiego,
                                      precyzyjnego ataku konwencjonalnego. Tylko nie piszcie mi, że NATO to układ
                                      obronny i nie zakładali możliwości ataku na Układ Warszawski :) W latach 1949-
                                      1989 toczyła się w Europie Zimna Wojna - przypominam. Tego typu stan stosunków
                                      panujących na arenie międzynarodwej ma to do siebie, że o wybuchu wojny gorącej
                                      mógłby zdecydować nawet przypadek i mogłoby się to stać bardzo szybko
                                      niezależnie czy akurat między ZSRR i USA panowała w danym czasie odwilż czy był
                                      ostry kryzys stosunków. Co do możliwości i jakości sprzętu UW to przypominam,
                                      że plany zaczepne UW zakładały zajęcie Europy Zachodniej przy pomocy BRONI
                                      KONWENCJONALNEJ i w wojnie konwencjonalnej. ZSRR miał świetny wywiad i gdyby
                                      rzeczywiście była taka dysproporcja jakościowa (i co twierdzi Aso też
                                      ilościowa) na korzyść Nato to nikt nie tworzyłby takich planów. Najlepsze jest
                                      to, ze doktryna ataku UW na Europę była podobna co w przypadku taktyki zachodu.
                                      Najpierw lotnictwo UW niszczy maszyny Nato (w przeważającej większości) na
                                      lotniskach :) a pózniej reszta jest wykańczana w powietrzu. Dopiero dalej
                                      rusza "pancerny walec" Układu Warszawskiego, na potęgę którego Nato nic by nie
                                      poradziło (co przyznawali sami generałowie Nato - tzn , że nie powstrzymają
                                      konwencjonalnie zmasowanego ataku pancernego Układu na zachodnią Europę przy
                                      założeniu, że w powietrzu panuje względna równowaga). Pozdrawiam
                                      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 16:38
                                        Mi tez nie chce sie komentowac bzdur, ktore ty wypisujesz. Czlowieku zaden
                                        rosyjski czolg ni bylby w stanie przejachac calej europy. Pancerny walec
                                        utknalby po kilkuset kilometrach z powodu rozsypania sie sprzetu. Nawet bez
                                        oporu Nato. Panowanie UW w powietrzu to czysta mrzonka. Migi -21/ 23 i sladowe
                                        ilosic 29 przeciw Tornadom, Mirageom, F-16/15 i F4. Do tego flota moglaby dosc
                                        szybko podrzucic kilkaset F-14/18. UW nie byl w stanie zaatakowac NATO.
                                        Przegralby taka wojne i to z kretesem. Kazda rzeka bylaby przeskoda nie do
                                        pokonania. Mysle ze nie przekroczyliby nawet leby. Zniszczyc mosy jest bardzo
                                        latwo. Do tego nato spokojnie moglo zatroszczyc sie o rozwalenie przepraw na
                                        odrze, pozostawiajac armie w NRD odcieta od zaopatrzenia.
                                      • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 16:43
                                        fulcrum1 napisał:

> Ludzie!!!Przede wszystkim gdyby Układ Warszawski był tak
                                        > słaby "konwencjonalnie" jak wy twierdzicie to NATO spróbowałoby szybkiego,
                                        > precyzyjnego ataku konwencjonalnego.

Tylko przy założeniu, że NATO kiedykolwiek miało chęć zaatakować UW.

> Tylko nie piszcie mi, że NATO to układ obronny i nie zakładali możliwości
                                        > ataku na Układ Warszawski :)

Dlaczego takie stwierdzenie cię bawi? Uważasz, że Niemcy, Francuzi, itp. po to
                                        zapie..li po wojnie na ten swój dobrobyt żeby go tracić na zdobywanie NRD
                                        czy Polski? A jakie to skarby tu były które by uzasadniały koszty takiej wojny?
                                        RFN bez wojny zdobyła NRD i do dziś się nie może pozbierać.

> W latach 1949-1989 toczyła się w Europie Zimna Wojna - przypominam. Tego typu
                                        > stan stosunków panujących na arenie międzynarodwej ma to do siebie, że o
                                        > wybuchu wojny gorącej mógłby zdecydować nawet przypadek i mogłoby się to stać
                                        > bardzo szybko niezależnie czy akurat między ZSRR i USA panowała w danym
                                        > czasie odwilż czy był ostry kryzys stosunków.

Bzdury kolego pleciesz. Po obu stronach we władzach był strach i niechęć do
                                        wojny. Żadnego 'przypadku' tu być nie mogło. Zaręczam ci, że nawet gdyby doszło
                                        do przypadkowego odpalenia rakiety z głowicą jądrową przez którąś ze stron to
                                        sprawę załatwili by polubownie.

> Co do możliwości i jakości sprzętu UW to przypominam,
                                        > że plany zaczepne UW zakładały zajęcie Europy Zachodniej przy pomocy BRONI
                                        > KONWENCJONALNEJ i w wojnie konwencjonalnej.

Fulcrum, poczytaj sobie plany wojenne UW ujawnione już dawno temu w NRD i
                                        Węrzech. Poczytaj sobie wspomnienia gen. Pióro z ćwiczeń sztabowych UW w
                                        których brał udział. Wszystkie te plany zakładały zmasowany atak taktyczną
                                        bronią jądrową na NATO jako wstęp do uderzenia konwencjonalnego. UW nie ćwiczył
                                        niczego innego.

> ZSRR miał świetny wywiad i gdyby rzeczywiście była taka dysproporcja
                                        > jakościowa (i co twierdzi Aso też ilościowa) na korzyść Nato to nikt nie
                                        > tworzyłby takich planów.

Bo też te plany zakładały zniwelowanie przewagi NATO uderzeniem jądrowym.
                                        Inaczej atak nie miał większych szans powodzenia. W tym też tkwiła głupota tych
                                        planów - żeby zdobyć Europę Zach. UW musiało ją zniszczyć. I rodzi się pytanie -
                                        po co? Kiedyś marsz. Greczko (wówczas głownodowodzący UW) chwalił się
                                        Chruszczowowi jak to jego wojska w tydzień czy dwa dojdą do Atlantyku.
                                        Chruszczow mu odpowiedział "Idioto, nigdzie nie dojdziesz. Po 15 minutach
                                        wyparujesz razem z całym swoim sztabem". Politycy, po obu stronach, byli jednak
                                        trochę mądrzejsi od wojskowych.

> Najlepsze jest to, ze doktryna ataku UW na Europę była podobna co w przypadku
                                        > taktyki zachodu. Najpierw lotnictwo UW niszczy maszyny Nato (w przeważającej
                                        > większości) na lotniskach :) a pózniej reszta jest wykańczana w powietrzu.

Dalej głupoty opowiadasz - duża część lotnictwa NATO była poza skutecznym
                                        zasięgiem lotnictwa UW. Była jeszcze opl - silniejsza niż w NRD - do pokonania.
                                        Nie wiem też w jaki sposób UW mógłby uwyskać kompletne zaskoczenie - o tym, że
                                        coś się szykuje NATO by wiedziało już w momencie uzbrajania przez UW samolotów.

Tak naprawdę zamierzali zniszczyć lotnictwo NATO rakietami operacyjnymi.

> Dopiero dalej rusza "pancerny walec" Układu Warszawskiego, na potęgę którego
                                        > Nato nic by nie poradziło (co przyznawali sami generałowie Nato - tzn , że
                                        > nie powstrzymają konwencjonalnie zmasowanego ataku pancernego Układu na
                                        > zachodnią Europę przy założeniu, że w powietrzu panuje względna równowaga).

No i właśnie - przy założeniu. Tylko, że to założenie było nieprawdopodobne bez
                                        masowego użycia atomu. A wtedy i czołgi UW szybko by wyparowały.
                                      • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 21.01.06, 23:58
                                        >ajpierw lotnictwo UW niszczy maszyny Nato (w przeważającej większości) na
                                        >lotniskach :) a pózniej reszta jest wykańczana w powietrzu. Dopiero dalej
                                        >rusza "pancerny walec" Układu Warszawskiego, na potęgę którego Nato nic by nie
                                        >poradziło (co przyznawali sami generałowie Nato - tzn , że nie powstrzymają
                                        >konwencjonalnie zmasowanego ataku pancernego Układu na zachodnią Europę przy
                                        >założeniu, że w powietrzu panuje względna równowaga).

Dokładnie oczywiscie pomijajać radziecką OPL, należy pamiętać o jej skali i
                                        zaangażowanych srodków.

pozdro
                                • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 10:06
                                  >Wszystkie samoloty ktore wymieniles w wiekszosci splonelyby na lotniskach po
                                  >pierwszych atakach tornad, F-111, tomahawkow, A-6, A-7, Miragey, F-16 itd.
                                  >Reszta bylaby tylko latwymi celami dla AIM-7 z F-15 i F-4.
                                  >Rosyjska aktywnosc w powitrzu ustalaby po kilku dniach wojny. Potem byloby
                                  >tylko wybijanie wojsk ladowych.

ROTLF ZSRR to nie Jugosławia i Irak jeśli nie widzisz rożnicy to wspólczuje :)
                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 10:27
                                    Berkut, nie rozmawiamy o sytuacji kiedy NATO atakuje i lotnictwo UW działa nad
                                    własnym terytorium pod osłoną opl a o sytuacji odwrotnej - UW atakuje i
                                    lotnictwo musi wyjść ze swego bastionu i walczyć nie tylko z myśliwcami ale i
                                    opl NATO. W takich warunkach większość zostałaby zniszczona w kilka dni.
                                    • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 10:31
                                      > Berkut, nie rozmawiamy o sytuacji kiedy NATO atakuje i lotnictwo UW działa nad
                                      > własnym terytorium pod osłoną opl a o sytuacji odwrotnej - UW atakuje i
                                      > lotnictwo musi wyjść ze swego bastionu i walczyć nie tylko z myśliwcami ale i
                                      > opl NATO. W takich warunkach większość zostałaby zniszczona w kilka dni.

Wiem ale ja komentuje wypowiedz Marka ktory twierdzi że większosć maszyn UW
                                      spłonełoby na lotniskach :)

pozdro
                                      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 16:00
                                        Berkut nie mowie o zsrr tylko o UW. Jaka byla roznica miedzy obrona plot iraku
                                        a prl czy nrd ? zreszta w polowie lat 80-tych rosyjska tez nie byla oparta o
                                        s300 i tory. To ile warte sa SA-1, SA-3, Sa-4, Sa-6 czy Sa-8 okazalo sie
                                        wlasnie w jugoslawi czy iraku. fakt ze bylo troche lepszych zestawow jak Sa-11,
                                        ale nie wiele by to zmienilo. w polowie lat 80tych su-27 i mig-29 wystepowal u
                                        rosjan w ilosciach sladowych. NATO latalo juz na F-16, mirage 2000, F-15,
                                        tornado czy F-4 w wersjach niewiele ustepujacych tym pierwszym. Lotnictwo prl
                                        oparte bylo na mig-21 i roznej masci sukach nie posiadajacych nawet radaru.
                                        • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 18:07
                                          > Berkut nie mowie o zsrr tylko o UW.

No ale zdaje się że ZSRR był częścią UW :)

Jaka byla roznica miedzy obrona plot iraku
                                          > a prl czy nrd ?

Swego czasu PRL posiadał dobrą obrone Plot nie wspominając o ZSRR wiadomo że
                                          reszta krajów UW poza ZSRR były chronione o wiele gorzej.

reszta w polowie lat 80-tych rosyjska tez nie byla oparta o
                                          > s300 i tory. To ile warte sa SA-1, SA-3, Sa-4, Sa-6 czy Sa-8 okazalo sie
                                          > wlasnie w jugoslawi czy iraku.

Jezus Marek nie porownuj obrony Plot ZSRR do Iraku i Jugosławi. Nie ta sama
                                          skala zaangażowanych środków. Systemy wykrywania, zwalczania, nasycenie itp.

ale nie wiele by to zmienilo. w polowie lat 80tych su-27 i mig-29 wystepowal u
                                          > rosjan w ilosciach sladowych.

Mieli gdzieś ponad 100 Mig 29 i Su 27. Do tego jeszcze dochodzą oczywiscie Migi
                                          31 i Migi 23. Popatrz na skale produkcji Miga 23.

pozdro

• marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 19:16
                                            Panowie w połowie lat 80-tych(tak mniej więcej!) W europie stacjonowała 16 AL
                                            z 245 MiG-29 i 23 MiG-23(NRD,Polska),36 AL z 100 MiG-29(Węgry),114 PLM -10 MiG-
                                            29,26 MiG-23(Czechosłowacja),Na Ukrainie było 200 MiG-29+64 MiG-29 Lotnictwa
                                            floty,w ZSRR stacjonowało 239 MiG-29!Jeśli to są śladowe ilości to am sorry!:)
                                            -Pozdrawiam!
                                            • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 19:42
                                              Panowie w połowie lat 80-tych(tak mniej więcej!) W europie stacjonowała 16 AL
                                              > z 245 MiG-29 i 23 MiG-23(NRD,Polska),36 AL z 100 MiG-29(Węgry),114 PLM -10 MiG-
                                              > 29,26 MiG-23(Czechosłowacja),Na Ukrainie było 200 MiG-29+64 MiG-29 Lotnictwa
                                              > floty,w ZSRR stacjonowało 239 MiG-29!Jeśli to są śladowe ilości to am sorry!:)
                                              > -Pozdrawiam!

Myslałem że było ich mniej :) Do tego jeszcze doliczmy Migi 23 i Migi 31. :)

pozdro
                                              • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 19:55
                                                Dolicz Su-27 i MiG-25 i mnie się zdaje ,że styknie!:)
                                                -Pozdrawiam!
                                                • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 20:05
                                                  > Dolicz Su-27 i MiG-25 i mnie się zdaje ,że styknie!:)

No zapomnielismy jeszcze o kilkuset Migach 27 :) atakujących lotniska i naziemne
                                                  instalacje NATO :)

pozdro
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 05:42
                                                    > No zapomnielismy jeszcze o kilkuset Migach 27 :) atakujących lotniska i
                                                    naziemn

lacznie 2800 su-17/20/22 Mig-27, su-25 i su-24. Zaden z tych samolotow nie jest
                                                    wielozadaniowy i nie ma szans w walce z jakimkolwiek mysliwcem NATO z F-5
                                                    wlacznie. Lotniska juz widze jak przebijaja sie nad francje , holandie czy UK i
                                                    niszcza lotniska NATO. Policzcie sobie same mysliwce w UK, Francji, RFN,
                                                    Holandii, Belgii i Danii. Uzbiera sie pare setek. Same te kraje mogly sie dosc
                                                    dlugo bronic. A co dzien przylatywaloby kilkaset nowych mysliwcow z USA,
                                                    Kanady, Wloch, Hiszpanii ...
                                            • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 23:18
                                              marek_boa napisał:

> Panowie w połowie lat 80-tych(tak mniej więcej!) W europie stacjonowała 16
                                              > AL z 245 MiG-29 i 23 MiG-23(NRD,Polska),36 AL z 100 MiG-29(Węgry),114 PLM -10
                                              > MiG-29,26 MiG-23(Czechosłowacja),Na Ukrainie było 200 MiG-29+64 MiG-29
                                              > Lotnictwa floty,w ZSRR stacjonowało 239 MiG-29!Jeśli to są śladowe ilości to
                                              > am sorry!:)

To nie jest połowa lat 80-ych a 1990 rok. Różnica jest spora bo MiG-29 zaczęli
                                              wprowadzać w 1983 a Su-27 dopiero 84/85. Poza tym, to nie są jakieś imponujące
                                              liczby. W 1985 USAF miał:

72 F-15C w RFN
                                              24 F-15C w Holandii
                                              144 F-16C w RFN
                                              72 F-16C w Hiszpanii

W 1987 przyszło jeszcze 48 F-16C na zamianę F-4E. Do tych liczb należy doliczyć
                                              25-33% rezerwy.

W 1985 w USA było jeszcze ok. 1000 F-15 i F-16 (mniej więcej 50/50).
                                              • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 01:14
                                                No fajnie!:) MiG-29 było około 1000 a ty przeciwko nim piszesz o 360
                                                samolotach! No to co według Ciebie jest "imponującą" liczbą? Lecąc dalej to w
                                                takim razie trzeba doliczyc MiGi-29
                                                Polskie,NRDowskie,Węgierskie,Rumuńskie,Czechosłowackie,Bułgarskie!~Zaś się
                                                trochę tego nazbiera!:) Pod koniec lat 80-tych na samej Ukrainie stacjonowało
                                                190 MiG-29,po za tym MiG-23, Mig-25,Su-15,90 Su-27!
                                                -Pozdrawiam!
                                                • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 04:30
                                                  Kolega pisal o roku 1985. W 1987 mig-29 bylo kolo 300 sztuk. Zreszta byla
                                                  okazja potwierdzic w iraku ile wart jest mig-29 przeciw F-16 czy F-15. Lepiej
                                                  go wcale nie podnosic.
                                                • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 09:17
                                                  marek_boa napisał:

> No fajnie!:) MiG-29 było około 1000 a ty przeciwko nim piszesz o 360
                                                  > samolotach! No to co według Ciebie jest "imponującą" liczbą? Lecąc dalej to w
                                                  > takim razie trzeba doliczyc MiGi-29
                                                  > Polskie,NRDowskie,Węgierskie,Rumuńskie,Czechosłowackie,Bułgarskie!~Zaś się
                                                  > trochę tego nazbiera!:) Pod koniec lat 80-tych na samej Ukrainie stacjonowało
                                                  > 190 MiG-29,po za tym MiG-23, Mig-25,Su-15,90 Su-27!
                                                  > -Pozdrawiam!

Kolego Boa - porównujesz stan UW na 1990 ze stanem samego USAF w Europie i na
                                                  tej podstawie wyciagasz wnioski? Weź wprowadź jakąś metodę do swego myślenia.
                                                  Zacznij od zdefiniowania roku dla którego chcesz porównywać a nie skacz - raz
                                                  1980 raz 1990. Rozumiem, że możesz mieć kłopoty z danymi ale nie jesteś sam na
                                                  tym forum.

Ja proponuję wyjść od 1985 bo to jest praktycznie ostatni rok kiedy napięcie
                                                  było wysokie i wojna rzeczywiście była groźbą. Liczby dla USAF podał wcześniej.
                                                  Oprócz nich Belgia, Dania, Holandia i Norwegia miały ok. 350 F-16A a Kanada w
                                                  Europie 54 F-18. Razem NATO miało w Europie ok. 800 myśliwców najnowszej
                                                  generacji z czego 636 to etatowy stan jednostek a reszta to samoloty rezerwowe.
                                                  Potencjalne siły wzmocnienia - 1000 F-15/16 w USA. Nie liczę nawet F-14/18 US
                                                  Navy.

ZSRR miał w 1985 parędziesiąt pierwszych Su-27 i ze 250 - 350 MiG-29. Su-27
                                                  były jeszcze nieoperacyjne, pierwsza wersja seryjna okazała się nieudana. MiGi
                                                  też dopiero wprowadzali i jedynie parę pułków nadawało się do działań. Żaden z
                                                  tych samolotów nie stacjonował w NRD, itp. wszystko głęboko w ZSRR.
                                                  • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 18:01
                                                    Fakt sorry! Kopnołem się w latach!:) Ale w 1990 ZSRR w części Europejskiej
                                                    posiadał już około 413 Su-27 i Azjatyckiej 87! Na to miast stan na rok 1999
                                                    wygląda już całkiem inaczej (nie stety gorzej!)Bez szkół lotniczych i rezerwy
                                                    utrzymywali około 2270 samolotów(190 bombowców strategicznych,960 myśliwców,400
                                                    bombowców taktycznych,210 samolotow szturmowych,200 rozpoznawczych,20 wczesnego
                                                    ostrzegania,20 zbiornikowców i 270 samolotów transportowych)
                                                    -Pozdrawiam!
                                                  • aso62 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 21:32
                                                    marek_boa napisał:

> Fakt sorry! Kopnołem się w latach!:) Ale w 1990 ZSRR w części Europejskiej
                                                    > posiadał już około 413 Su-27 i Azjatyckiej 87!

Zgadza się, ale pamiętaj, że większość Su-27 służyło w PVO. Wątpię, że Sowieci
                                                    odważyli się istotnie osłabić swoją osłonę. W lotnictwie frontowym były tylko 3
                                                    pułki na Su-27 (te dwa w Polsce i 1 na Ukrainie) razem coś koło 110.

> Na to miast stan na rok 1999 wygląda już całkiem inaczej (nie stety gorzej!)
                                                    > Bez szkół lotniczych i rezerwy utrzymywali około 2270 samolotów(190 bombowców
                                                    > strategicznych,960 myśliwców,400 bombowców taktycznych,210 samolotow
                                                    > szturmowych,200 rozpoznawczych,20 wczesnego ostrzegania,20 zbiornikowców i
                                                    > 270 samolotów transportowych)
                                                    > -Pozdrawiam!

Nie wiem czy niestety ale fakt, że z VVS jest dość marnie. Coraz bardziej
                                                    przyśpieszający uwiąd starczy. Jak i całej reszty rosyjskich sił zbrojnych.
                                              • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 04:27
                                                No bylo jeszcze pare setek F-14 i F-18. Jakby juz sie uporaly z Tu-22 nad
                                                atlantykiem, moglyby swobodnie wspomagac wojska na froncie ladowym.
                                                • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 17:42
                                                  Znaczy się wszystkie Amerykańskie lotniskowce pływają po Atlantyku Marku i to w
                                                  zasięgu myśliwców pokładowych do Europy?!:)
                                                  -Pozdrawiam!
                                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 24.01.06, 05:08
                                                    Uwazasz ze F-18 czy F-14 nie moga operowac z lotnisk ladowych ?
                                              • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 04:47
                                                > W 1987 przyszło jeszcze 48 F-16C na zamianę F-4E. Do tych liczb należy
                                                doliczyć
                                                >
                                                > 25-33% rezerwy.

Masz moze link do jakichs danych o stanie lotnictwa USA w 1987 ? Rosyjskiego
                                                znalazlem bez problemu a USA/NATO za diabla znalezc nie moge.
                                            • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 05:27
                                              > Panowie w połowie lat 80-tych(tak mniej więcej!) W europie stacjonowała 16 AL
                                              > z 245 MiG-29 i 23 MiG-23(NRD,Polska),36 AL z 100 MiG-29(Węgry),114 PLM -10
                                              MiG-
                                              > 29,26 MiG-23(Czechosłowacja),Na Ukrainie było 200 MiG-29+64 MiG-29 Lotnictwa
                                              > floty,w ZSRR stacjonowało 239 MiG-29!Jeśli to są śladowe ilości to am sorry!:)
                                              > -Pozdrawiam!

Jesli dal ciebie polowa lat 80 to rok 1990 to OK. Tylko ze na poczatku lat 90
                                              USA we wszystkich rodzajach wojsk i gwardii narodowaej mialo 22 tys. samolotow.
                                              • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 17:51
                                                Marku skąd wytrzasnąłeś tą liczbę? Bo coraz dziwniej liczysz!?:)Sugerujesz ,że
                                                Amerykanie utrzymywali w linii 22000 samolotów??? No myślałem ,że piszemy mniej
                                                więcej poważnie!:) Bo jeśli liczysz samoloty szkolne i te zmagazynowane na
                                                pustyni....:)Cały czas byłem pewny ,że chodzi o samoloty bojowe!:)
                                                -Pozdrawiam!
                            • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 20:25

W roku 1985 lotnictwo NATO nie odbiegalo tak bardzo poziomem od tego ktory
                              mialo podczas pustynnej burzy. Poziom wojsk iraku, rowniez byl podobny do
                              poziomu jaki reprezentowaly wojska UW.

Teraz porownujesz UW do Iraku :) Tylko tak dalej :)

F-4, F-16 czy F-
                              15 przenosily wtedy pociski AIM-7 w wersjach, ktorych odpowiednikow nie
                              znalazles w calym UW. NATO bylo juz wtedy nasycone AWACSami. UW mial ich
                              sladowe ilosci.

To znaczy w jakich wersjach AIM-7 ??
                              • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 22:08
                                > To znaczy w jakich wersjach AIM-7 ??

aim-9M weszlo 1982.
                                • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 22.01.06, 22:21
                                  > aim-9M weszlo 1982.

No i ... co w związku z tym ??

:)

pozdro
                                  • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 23.01.06, 03:37
                                    chodzilo mi o aim-7M.
                                    w calym UW nie bylo w polowie lat 80 ani jednej rownie skutecznej rakiety.
        • misza_kazak Zerkalnyje wojny 18.01.06, 09:05

> A c oz rosyjska kinematografia ?

Mamy swoje filmy propagandowe - ostatni to "Zerkalnyje wojny"

www.su-film.ru/
          Co prawda nie posiadaja sprzetu na oziomie
          > Miraga-2000 czy F-18 ale mogli by cos nakrecic nowego.

Mamy lepsze - Su-30 np

> Np. "leca zurawie" w
          > nowej wersji. Wojna w czeczenii, a on jest pilotem Mi-24 ...

Ale to byl by film o ludziach a nie o lotnictwie :))

• marek_ogarek Re: Zerkalnyje wojny 19.01.06, 04:57
            > Mamy lepsze - Su-30 np

Tak ? A ja myslalem ze tylko kitajce i hindusy je maja. Poza tym czy jest
            lepszy od najnowszych miragy 2000 to znak zapytania. Od F-18 E/F to juz
            zdecydowanie lepszy nie jest. I to pod zadnym wzgledem.
      • wojna71 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 16.01.06, 12:38
        marek_boa napisał:

> Co się Czepiasz? Zawsze to jakaś odmiana po ciągle tych samych F-16,F-18 i F-
        > 14 (dosłownie!) w Amerykańskich filmach!:)
        > -Pozdrawiam!
        My też powiniśmy zarklamowac swoje no.. mig29, wszyscy chcą zarobić.Prawda.
        • marek_boa Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 16.01.06, 12:45
          Się bym z tym zgodził! Jest tylko jedno "drobne" ale! My nie wyprodukowaliśmy
          tych MiGów! A tak Amerykanie jak i Francuzi promują w filmach swój sprzęt!:)
          -Pozdrawiam!
    • poprawnyinaczej Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 14.01.06, 20:41
      Ale ja ich za to lubie :)
      Gwardzista umiera na stojaco...
      Swoja droga robia ich drugi lotniskowiec, podczas , gdy pierwszy polowe czasu
      spedza w stoczniach na naprawach :)
      • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 15.01.06, 01:52
        Opowiadzasz. CdG po wyleczeniu sie problemow wieku dzieciecego jest poza USA
        jedynym pelnowartosciowym lotniskowcem swiata. Wkrotce francja i UK beda
        posiadaly po dwie podobne jednostki i moim zdaniem bardzo dobrze. Lotniskowce
        pelnia dzis role takich globalnych radiowozow. A nie jest dobrze jak w duzym
        miescie jest tylko jeden posterunek policji, w ktorym na dodatek szefowie nie
        zawsze podejmuja najmadrzejsze decyzje.

PS. rusofilow uprzedam zeby nie probowali dodawac do grona rasowych
        lotniskowcow kuzniecova i goroszkova (nawet po modernizacji), bo te dwie
        plywajace kupy zlomu maja mozliwosci znacznie mniejsze od CdG. Kuzniecov
        zreszta ze szczatkowym lotnictwem jest juz raczej bardziej przerosnietym
        krazownikiem. nie wiem po co oni go jeszcze trzymaja. Za cene jego utrzymania,
        mozna by zmodernizowac kilka niszczycieli czy okretow podwodnych.
        • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 15.01.06, 02:01
          > lotniskowcow kuzniecova i goroszkova (nawet po modernizacji), bo te dwie
          > plywajace kupy zlomu maja mozliwosci znacznie mniejsze od CdG. Kuzniecov
          > zreszta ze szczatkowym lotnictwem jest juz raczej bardziej przerosnietym
          > krazownikiem. nie wiem po co oni go jeszcze trzymaja. Za cene jego utrzymania,
          > mozna by zmodernizowac kilka niszczycieli czy okretow podwodnych.

Widać właśnie jakie masz pojęcie o Kuzniecovie :)
        • berkut1 Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 15.01.06, 11:16
          Okręt typu Kuzniecov ma jedną ale zasadniczą wade. Mianowicie duzo mniejszą
          liczbe samolotów w porownaniu do lotniskowców USA. Ale ma też troche zalet. Jest
          znacznie tańszy zarówno w budowowie jak i eksplatacjii oraz bardziej niezależny
          itp.

pozdro
          • marek_ogarek Re: Uwaga nadciąga megabzdura! 15.01.06, 23:57
            > Okręt typu Kuzniecov ma jedną ale zasadniczą wade. Mianowicie duzo mniejszą
            > liczbe samolotów w porownaniu do lotniskowców USA. Ale ma też troche zalet.
            Jes
            > t
            > znacznie tańszy zarówno w budowowie jak i eksplatacjii oraz bardziej niezależn
            > y
            > itp.

Pewnie kuzniecow jest tanszy w utrzymaniu, zwlaszcza ze prawie caly czas stoi w
            porcie. Amerykanskie lotniskowce sa drozsze chocby przez to ile trzeba zaplacic
            zalodze 6000 pensji liczmy nawet po 40k$ rocznie to daje 240 mln $ rocznie.
            W budowie to mysle ze koszt jest wiekszy dla kuzniecowa - pojedyncza sztuka.
            Nimitzow bedzie 10.
            Jesli chodzi o samodzielnosc, to jednak okret atomowy jest bardziej samodzielny
            niz konwencjonalny. Nimitz moze zabrac nawet paliwo dla okretow eskorty. Do
            tego w zespole plywaja szybkie zaopatrzeniowce ktorych nie posiada rosja.
            O tym zeby kuzniecow plywal sam to zapomnij. SA-N-9 to bron ostatniej szansy.
            Moze zaczac zwalczac samoloty w takiej odleglosci ze te moga juz probowac
            atakowac nie tylko rakietami ale i laserowo naprowadzanymi bombami. Takze
            przeciw okretom podwodnym musi miec jakas eskorte. Same smiglowce nie
            wystarcza. Do tego potrzebny jest tankowiec.
            Kuzniecow nie ma natomiast infrastruktury. Piloci jezdza cwiczyc starty ze
            sztucznej rampy na ukraine. Brak wyspecjalizowanego nabrzeza. Maszyny okretu
            chodza non stop, co nie wydluzy raczej ich zywotnosci.
            Samolotow kuzniecow moze wziasc teoretycznie 60. To nie tak malo. Wiecej niz
            CdG. Tyle ze rosjanie tyle nie maja. Do tego brak jest katapult, bo w miejscu
            gdzie powinny sie znajdowac sa silosy granitow, ktore sa potrzebne jak kwiatek
            przy kozuchu. Dzieki temu z kuzniecowa jest w stanie wystartowac tylko
            mysliwiec z minimalna iloscia podwieszen. O bombach, dodatkowych zbiornikach
            paliwa i ciezkich rakietach powietrze woda nie ma mowy.
            Do tego problemy z radarami byly tak duze ze na wariagu postanowiono nie
            instalowac radaru ze skanowaniem fazowym tylko konwencjonalny.
            Mysle ze z kuzniecowa mimo wszystko daloby sie zrobic pelnowartosciowy
            lotniskowiec. Zrezygnowac z granitow, zaladowac na niego ze 30 migow 29K i
            jakies odpowieniki E-2. Do tego trzeba by mu stworzyc infrastrukture. i
            stworzyc porzadny zaspol towarzyszacy. Pewnie ze nie bylby to Nimitz, ale
            calkiem przyzwoity okret.
    • berkut1 P.S 15.01.06, 02:09
      Swoją drogą ciekawe, że prawie w każdym temacie musisz nawiązać do rosyjskiego
      uzbrojenia i poraz n-ty stwierdzić jaki to złom posiadają Rosjanie :)

pozdro
      • fulcrum1 Re: P.S 15.01.06, 04:06
        berkut1 napisał:

> Swoją drogą ciekawe, że prawie w każdym temacie musisz nawiązać do rosyjskiego
        > uzbrojenia i poraz n-ty stwierdzić jaki to złom posiadają Rosjanie :)
        >
        > pozdro

Amerykanofile tak mają.....radziłbym Ci przymykać na to oko i się nie
        przejmować :) Niech żyją we własnym zamknietym świecie gdzie USA jest jedyną
        słuszną demokracją, a US NAVY i USAF są hegemonem ze sprzętem przerastajacym
        uzbrojenie rosyjskie o 5 dekad....Dobrej nocy (już chyba rano :) Pozdrawiam
      • marek_ogarek Re: P.S 15.01.06, 06:01
        Wcale nie zawsze nazywam rosyjski sprzet zlomem. Co prawda nie mozna tam
        znalezc prawie nic super nowoczesnego, ale czsem trafi sie sprzet calkiem
        przyzwoity i ciekawy. Np. uwazam ze Udaloj II to calkiem fajny okret. Nie
        zgadzam sie oczywiscie ze dorownuje burkom czy nawet banzanom albo nansenom,
        ale mimo ze jest troche z innej epoki rosjanie nie maja sie czego wstydzic.
        Jeszcze jak kiedys zaladuja mu pociski R-77 zamiast klasycznego SA-N-9 (co
        ponoc jest mozliwe) to bedzie juz calkiem OK. Zreszta udaloye ogolnie byly
        niezle. Co do sovromennych bylbym bardziej krytyczny. Postawiono w nich glownie
        na zwalcznie okretow nawodnych - zadanie ktore na zachodzie ma najmniejszy
        priorytet bo glownym przeciwnikiem okretu w dzisiejszych czasach jest okret
        podwodny i samolot. Talwary tez im sie udaly. dobrze zapowiada sie tez Su-34,
        moze nawet dorowna F-15E. Tu-95 tez jest niezly. Delta-IV tez ok (choc
        koncepcja typhoona uwazam ze byla poroniona). Dobre tez sa akuly, kilo i Su-30
        choc wy rusofile znacznie je przeceniacie. Nikt natomiast mi nie wmowi ze
        kuzniecow ma jakakolwiek wartosc bojowa. Ten okret jest zaniedbany,
        zaprojektowany wedlug chorej koncepcji, posiada szczatkowa i przestarzala grupe
        lotnicza a 99% swojego zycia spedzil w porcie. A swoja droga nie wiecie jak tam
        jego radar ze skanowaniem fazowym ? Dziala juz ? Jedyne co musze przyznac
        kuzniecowowi to ze jest najladniejszym wspolczesnym lotniskowcem. Duza
        nadbudowka i rampa startowa nadaja mu bardzo rasowy ksztalt.
        Tez S-300 i Tor wypadaja calkiem przyzwoicie. Oczywiscie wy znowu robicie z
        nich co najmniej Zeusa gromowladnego, ktory moze walnac piorunem w wszystko co
        tylko chce.
        Wieksze zacofanie jest naptomiast moim zdaniem w wojskach ladowych.
        Sceptycznie tez podchodze do Miga-31, Tu-160 i A-50.
        Tak wiec mam znacznie bardziej wywazony stosunek do sprzetu rosyjskiego niz wy
        rusofile do amerykanskiego. Fakt ze mam wiecej okazji do krytyki, ale tylko
        przez to ze sprzet rosyjski jest w wiekszosci dziedzin gorszy.
        • berkut1 Re: P.S 15.01.06, 10:49
          Delta-IV tez ok (choc
          > koncepcja typhoona uwazam ze byla poroniona).
          Czemu tak uważasz ??

> Tak wiec mam znacznie bardziej wywazony stosunek do sprzetu rosyjskiego niz wy
          > rusofile do amerykanskiego

Oj Mareczku znajdz moj jakis post , w ktorym twierdziłem że amerykański sprzęt
          to złom itp :)

Tez S-300 i Tor wypadaja calkiem przyzwoicie. Oczywiscie wy znowu robicie z
          > nich co najmniej Zeusa gromowladnego, ktory moze walnac piorunem w wszystko co
          > tylko chce.

Chyba jednak na odwrót To Ty często np robisz z systemy AEGIS Zeusa
          gromowladnego ;)

pozdro

• marek_ogarek Re: P.S 15.01.06, 17:03
            > Delta-IV tez ok (choc
            > > koncepcja typhoona uwazam ze byla poroniona).
            > Czemu tak uważasz ??

Po pierwsze okazaly sie zawodne. Z 6 wybudowanych sluza chyba jeszcze 2 moze
            3ci ma szanse byc reaktywowany. Delty IV sluza wszystkie. Po drugie stosunek
            koszt/efekt bardzo niekorzystny. Za cene jednego typhoona mozna by pewnie
            zbudowac ze 2 delty. Po trzecie, zalozono ze okret ma przetrwac trafienie
            torpedy. Tylko ze przy panowaniu na morzach flot NATO, samo wykrycie typhoona
            oznaczloby jego smierc. Niezaleznie od tego ile torped trzeba by mu wsadzic. Po
            czwarte Borey bedzie (bo chyba jednak bedzie) kontynuacja serii Delt a nie
            typhoonow. Wiec sami rosjanie chyba sie polapali ze poszli kolejna slepa
            uliczka. Zreszta podobna sytuacja wystepuje z krazownikami typu kirov i slava.

> Oj Mareczku znajdz moj jakis post , w ktorym twierdziłem że amerykański sprzęt
            > to złom itp :)

No. np porownanie systemow plot Kuzniecova i Tico bylo pierwsza klasa.

> Chyba jednak na odwrót To Ty często np robisz z systemy AEGIS Zeusa
            > gromowladnego ;)

Sorki ale ja nie pisze ze AEGIS wykrywa pociski rakietowe lecace na malej
            wysokosci z odleglosci 200 km. Wy nagminnie piszecie takie bzdury o S-300.
            Nie pisze tez ze samoloty takie jak B-2 czy F-22 nie mialyby szans zaatakowac
            celu bronionego przez AEGIS czy Patriota.
            • berkut1 Re: P.S 15.01.06, 17:13
              > Sorki ale ja nie pisze ze AEGIS wykrywa pociski rakietowe lecace na malej
              > wysokosci z odleglosci 200 km.

A ja tak napisałem ?? Czy znowu odwracamy kota ogonem ??? System S 300 posiada
              pociski o zasięgu do 200 km. Już S 200 posiadało podobny zasięg.

Wy nagminnie piszecie takie bzdury o S-300.

Pomyśl troche...

Po pierwsze okazaly sie zawodne. Z 6 wybudowanych sluza chyba jeszcze 2 moze
              > 3ci ma szanse byc reaktywowany. Delty IV sluza wszystkie

A co w nich było zawodnego ??? 3 są wyremontowane

a cene jednego typhoona mozna by pewnie
              > zbudowac ze 2 delty.

Tyle że Tajfun był przystosowany do długotrwałych patroli. Bez przesady 2 Delty
              IV chyba drożej wyjdą

ylko ze przy panowaniu na morzach flot NATO, samo wykrycie typhoona
              > oznaczloby jego smierc

Najpierw muszą go wykryć !!!

pozdro
              • marek_ogarek Re: P.S 15.01.06, 20:10
                > A co w nich było zawodnego ??? 3 są wyremontowane

Skoro 3 po 15 latach uzytkowania nadaja sie na zlom a kolejne 3 wymagaly
                remontu to chyba nie najlepiej to swiadczy. Nie ?

> Tyle że Tajfun był przystosowany do długotrwałych patroli. Bez przesady 2
                Delty
                > IV chyba drożej wyjdą

Niesamowite. Boomer przystosowany do dlugotrwalych patroli !!! Odkrycie roku
                normalnie.

> Najpierw muszą go wykryć !!!

Owszem. Ale wszystkie 6 byly wykrywane przez okrety NATO.
                • berkut1 Re: P.S 21.01.06, 15:21
                  Niesamowite. Boomer przystosowany do dlugotrwalych patroli !!! Odkrycie roku
                  > normalnie.

Napewno dłuzej niż Ohio :)

>Owszem. Ale wszystkie 6 byly wykrywane przez okrety NATO.

A to ciekawe :)
                  • marek_ogarek Re: P.S 21.01.06, 18:26
                    www.fas.org/spp/eprint/snf03221.htm
                    fajny artykul o akustyce okretow podwodnych. Co ciekawe delta IV jest uznawana
                    za znacznie cichsza od typhoona.

Zwroc uwage na fajny tytul w referencjach:

[Voronin, 1995] G.P. Voronin, "The Silence of our submarines annoys not only
                    dilettantes," Krasnaya Zvezda, 28 January 1994, p.5
                    • berkut1 Re: P.S 21.01.06, 23:32
                      >ajny artykul o akustyce okretow podwodnych. Co ciekawe delta IV jest uznawana
                      >za znacznie cichsza od typhoona.

Są rożne dane na temat własnosci akustycznych rożnych OP ale większość z nich
                      bazuje na szczątkowych informacjach itp. Typhoon jest dość cichym SSBN niewiele
                      ustępującym Ohio.

pozdro
                      • marek_ogarek Re: P.S 22.01.06, 00:39
                        > Są rożne dane na temat własnosci akustycznych rożnych OP ale większość z nich
                        > bazuje na szczątkowych informacjach itp. Typhoon jest dość cichym SSBN
                        niewiele
                        > ustępującym Ohio.

jesli typhoon jest glosniejszy od delty o 5 dB to musi byc znacznie bardziej
                        glosniejszy od ohio, albo ohio jest znacznie bardziej glosniejszy niz delta w
                        co niebardzo chce mi sie wierzyc. Oczywiscie ze powyzsza tabela to nie sa
                        informacje na 100% pewne, ale zalozenia autorow sa dosc realistyczne.
                        • berkut1 Re: P.S 22.01.06, 00:53
                          > jesli typhoon jest glosniejszy od delty o 5 dB to musi byc znacznie bardziej
                          > glosniejszy od ohio, albo ohio jest znacznie bardziej glosniejszy niz delta w
                          > co niebardzo chce mi sie wierzyc. Oczywiscie ze powyzsza tabela to nie sa
                          > informacje na 100% pewne, ale zalozenia autorow sa dosc realistyczne

A masz jakieś dane dotyczące Ohio i LA ?? Oczywiscie do takich danych trzeba
                          podchodzić z dużą rezerwą o nowsze OP nawet nie pytam :)

pozdro
                • berkut1 Re: P.S 21.01.06, 15:29
                  >Skoro 3 po 15 latach uzytkowania nadaja sie na zlom a kolejne 3 wymagaly
                  >remontu to chyba nie najlepiej to swiadczy. Nie ?

Delta IV też są remontowane ?? No nie ?? Pamiętaj że przez całe lata 90 Rosyjska
                  flota była bardzo słabo finansowanom to też ma wpływ.
                  • marek_ogarek Re: P.S 21.01.06, 18:11
                    > Delta IV też są remontowane ?? No nie ?? Pamiętaj że przez całe lata 90
                    Rosyjsk
                    >

Tak ale delty IV oplacilo sie remontowac.

> flota była bardzo słabo finansowanom to też ma wpływ.

bo przezarla wszystko w latach 80tych na idiotyczne projekty typu typhoon,
                    kirov czy kijev.
                    • berkut1 Re: P.S 21.01.06, 23:28
                      bo przezarla wszystko w latach 80tych na idiotyczne projekty typu typhoon,
                      > kirov czy kijev.

Rozmawiamy o OP czy przyczynach upadku ZSRR ?? :)
                      • marek_ogarek Re: P.S 22.01.06, 00:40
                        w zasadzie to o francuskich filmach.
            • fulcrum1 Re: P.S 16.01.06, 08:37
              marek_ogarek napisał:

> > Delta-IV tez ok (choc
              > > > koncepcja typhoona uwazam ze byla poroniona).
              > > Czemu tak uważasz ??
              >
              > Po pierwsze okazaly sie zawodne. Z 6 wybudowanych sluza chyba jeszcze 2 moze
              > 3ci ma szanse byc reaktywowany.

Typhoony nie były zawodne i koncepcja wcale nie była "poroniona". Typhoon był
              (jest) niesamowitym, drogim w eksploatacji i potężnym okrętem ale trafił on na
              okres gdy ZSRR się już wykrawiał (Typhoon jest okrętem w którym konstruktorzy
              nie szli na żadne ustepstwa - największy, najpotężniejszy) i na jego
              eksploatację potrzebne były (są dalej) niesamowite pieniądzę. Pamiętajmy,że
              Typhoon był bronią typowo zimnowojenną (na typhoonach w razie jakiś
              nieszczęsliwych dla ZSRR wypadków tzn zniszczenia naziemnych wyrzutni rakiet
              balistycznych miał się opierać kontratak dlatego typhhon miał za wszelką cenę
              przetrwać i wystrzelić wszystkie swoje rakiety). Pozdrawiam
              • marek_boa Re: P.S 16.01.06, 12:35
                No i nie licząc takich "drobiazgów" jak to ,że okręty Projekt 941 Akuła
                zostały specjalnie skonstruowane do działań pod lodem,to są to JEDYNA na
                świecie okręty podwodne które oferują załodze...basen dla relaksu!:)
                -Pozdrawiam!
                • fulcrum1 Re: P.S 16.01.06, 12:58
                  marek_boa napisał:

> No i nie licząc takich "drobiazgów" jak to ,że okręty Projekt 941 Akuła
                  > zostały specjalnie skonstruowane do działań pod lodem,to są to JEDYNA na
                  > świecie okręty podwodne które oferują załodze...basen dla relaksu!:)
                  > -Pozdrawiam!

...basen, kino, sauna, biblioteka. Wartość bojowa Typhoona to jedna sprawa
                  (moim zdaniem wysoka) ale wg. mnie to najpiękniejszy, najbardziej majestatyczny
                  i groźnie wyglądający atomowy o.p. świata.....Pozdrawiam
                  • marek_boa Re: P.S 16.01.06, 13:22
                    No ja też uważam,że Rosjanie pod względem estetycznym budują najpiękniejsze
                    okręty i samoloty! Ale zaraz za to dla równowagi zostaniemy...zlinczowani!:)
                    Oczywiście,żaden z linczujących nie będzie "pamiętał",że o gustach w "dobrym"
                    towarzystwie się nie dyskutuje!:)
                    -Pozdrawiam!
                    • wujcio44 Re: P.S 16.01.06, 13:47
                      marek_boa napisał:

> No ja też uważam,że Rosjanie pod względem estetycznym budują najpiękniejsze
                      > okręty i samoloty! Ale zaraz za to dla równowagi zostaniemy...zlinczowani!:)
                      > Oczywiście,żaden z linczujących nie będzie "pamiętał",że o gustach w "dobrym"
                      > towarzystwie się nie dyskutuje!:)

Marek B. Ofiara prawicowo-solidarnościowych prześladowań.
                      • marek_boa Re: P.S 17.01.06, 08:19
                        Dziwnym trafem jak do tąd to nikt mnie nie prześladował!:)Ale widzę ,że wcale
                        się nie pomyliłem pisząc tekst wyżej?!:)
                        -Pozdrawiam!
                    • marek_ogarek Re: P.S 16.01.06, 21:20
                      rosyjskie okrety sa faktycznie piekne, ale mi najbardziej podoba sie japonski
                      kongo drugie miejsce admiral chabanenko. W okretach podwodnych niemiecki typ-
                      212. Typhoon akurat mi sie nie podoba wcale. Duzo ladniejszy jest Ohio czy
                      okrety francuskie i brytyjskie.
                      • marek_boa Re: P.S 17.01.06, 08:20
                        No i dla tego napisałem,że o gstach się nie dyskutuje!:) Jeden woli rybki a
                        drugi akwarium!:)
                        -Pozdrawiam!
                • marek_ogarek Re: P.S 16.01.06, 21:16
                  > No i nie licząc takich "drobiazgów" jak to ,że okręty Projekt 941 Akuła
                  > zostały specjalnie skonstruowane do działań pod lodem,to są to JEDYNA na
                  > świecie okręty podwodne które oferują załodze...basen dla relaksu!:)

Tak widzialem zdjecie. Moje szambo wyglada schludniej. Piekny mi relaks...
                  • marek_boa Re: P.S 17.01.06, 08:21
                    Jak zwykle się czepiasz!:)
                    -Pozdrawiam!
              • marek_ogarek Re: P.S 16.01.06, 21:13
                > Typhoony nie były zawodne i koncepcja wcale nie była "poroniona". Typhoon był
                > (jest) niesamowitym, drogim w eksploatacji i potężnym okrętem ale trafił on
                na
                > okres gdy ZSRR się już wykrawiał (Typhoon jest okrętem w którym konstruktorzy

Wykrwawial sie dzieki takim wlasnie pomyslom jak typhoon...
                • berkut1 Re: P.S 21.01.06, 10:22
                  > Wykrwawial sie dzieki takim wlasnie pomyslom jak typhoon...

Nie sądze
    • buraque Ja bardzo przepraszam, ale... 21.01.06, 15:52
      w tym wątku mielismy się wyśmiewać z Francuzów, a nie gadac o Rosjanach
      • marek_boa Re: Ja bardzo przepraszam, ale... 21.01.06, 23:40
        A to Ty jeszce nie Wiesz ,że na tym forum każda dyskusja na jaki temat by się
        nie zaczęła to kończy się tak samo?:)
        -Pozdrawiam!
        • berkut1 Re: Ja bardzo przepraszam, ale... 22.01.06, 00:00
          > A to Ty jeszce nie Wiesz ,że na tym forum każda dyskusja na jaki temat by się
          > nie zaczęła to kończy się tak samo?:)

A mianowicie konczy się na Tym że niektorzy muszą po raz kolejny udowodnić jaki
          to rosyjski sprzęt jest do dupy, beznadziejny a jak się okaże, że mają coś
          użytecznego to jest niepotrzebny, albo przyczynił się do upadku ZSRR :)

pozdro
          • marek_ogarek Re: Ja bardzo przepraszam, ale... 22.01.06, 00:41
            przecie mowie ze delta jest OK !!!
            • berkut1 Re: Ja bardzo przepraszam, ale... 22.01.06, 00:43
              > przecie mowie ze delta jest OK !!!

No masz szczęście :D

pozdro
              • marek_boa Re: Ja bardzo przepraszam, ale... 22.01.06, 20:12
                Prawem rewanżu przyznaj ,że op Los Angeles też są niczego sobie i będziecie
                kwita!:)
                -Pozdrawiam!
                • marek_ogarek Re: Ja bardzo przepraszam, ale... 24.01.06, 05:10
                  > Prawem rewanżu przyznaj ,że op Los Angeles też są niczego sobie i będziecie
                  > kwita!:)

Tak tanio Delty nie sprzedam ;)
      • misza_kazak Ten forum niedlugo trzeba bedzie przemianowac :)) 23.01.06, 10:26
        buraque napisał:

> w tym wątku mielismy się wyśmiewać z Francuzów, a nie gadac o Rosjanach

Ten forum niedlugo trzeba bedzie przemianowac z "militaria" na "Dlaczego russka
        bron jest do dupy w porownaniu z uberbronia z China nie mowiac juz
        o "cywilizowanych" panstwach :))))
        • marek_ogarek Re: Ten forum niedlugo trzeba bedzie przemianowac 24.01.06, 05:13
          Albo np. na "Czemu te zakute kolki amerykany nie potrafia zrobic tak wspanialej
          broni jak rosjanie"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka