Dodaj do ulubionych

Testy ppk Spike LR w Drawsku

IP: gw:* / 192.168.115.* 25.11.02, 22:05
Dzisiaj przeczytałem w Telegazecie wzmiankę, ze w Drawsku przeprowadzono
testy izraelskich ppk Spike LR, które mają zostać zakupione dla WP. Niestety
nie podano jaki był rezultat tych testów. Ale chyba dobry, bo przytoczono
wypowiedź Szmajdzińskiego, że kontrakt zostanie podpisany w I kwartale 2003.
Ktoś wie coś więcej na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: Karlik Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.cpe.quickclic.net 26.11.02, 00:32
      TVN24,podala ze ma zasieg do 4km,z dokladnoscia do 10cm,test wyszedl pozytywnie
      z glowica kumulujaca,przebila pancerz wiezyczki czolgowej w padajac do
      srodka,podczas walki znaczyloby to ,ze czolg zostalby rozerwany wraz z
      zaloga,spike nadaja sie do uzycia w dzien i w nocy,w kazdych warunkach
      meteorologicznych,nawet podczas ciezkich mrozow jak -40stopni,czy w
      upaly,negocjacje jeszcze trwaja,chodzi o cene i oto zeby je produkowac w
      Polsce,pyrsk.
    • Gość: Słoju Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 26.11.02, 11:14
      Gość portalu: Ed napisał:

Ale chyba dobry, bo przytoczono
      > wypowiedź Szmajdzińskiego, że kontrakt zostanie podpisany w I kwartale 2003.
      Jedno nie wynika z drugiego. Cisza wokół tego jest dosyć niepokojąca. Ten
      przetarg jest dziwny, bo tak,naprawde niewiele o nim wiadomo. Właściwie to nie
      przetarg tylko wybór z wolnej ręki. Stwierdzono arbitralnie, że te pociski są
      najlepsze i teraz bedziemy udawadniać, że tak jest.
      Osobiście uważam, że Izraelskie pociski są optymalną ofertą dla Polski bo:
      1. nowoczesność (jedyny poważny konkurent to amerykański Javelin)
      2. kompatybilność z innymi pociskami tej samej rodziny
      3. cena, niższa niż najpowazniejszego konkurenta (chodź to okaże sie dopiero po
      podpisaniu umowy)
      4. sukcesy eksportowe i wszechstronne przetestowanie przez inne armie
      5. względna łatwość obsługi, co jest typową cecha produktów made in Israel.
      Powyższe nie zmienia faktu, iż ten konkurs??? odbiega od cywilizowanych
      standartów. Brytyjczycy, pomimo licznych sukcesów tych rakiet postanowili
      przetestować je samodzielnie, dlaczego my tego nie robimy?
      Pozdr
      • Gość: Ed Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: gw:* / 192.168.115.* 26.11.02, 21:08
        Gość portalu: Słoju napisał:

> Osobiście uważam, że Izraelskie pociski są optymalną ofertą dla Polski bo:
        > 1. nowoczesność (jedyny poważny konkurent to amerykański Javelin)
        > 2. kompatybilność z innymi pociskami tej samej rodziny
        > 3. cena, niższa niż najpowazniejszego konkurenta (chodź to okaże sie dopiero
        po
        >
        > podpisaniu umowy)

Który pocisk wg Ciebie był najpoważniejszym konkurentem dla Spike'a?
        BTW, ja czytałem wypowiedź Zemkego, że sam pocisk najdrożej oferowali właśnie
        Izraelczycy, ale faktycznie jest on tak zaawansowany technologicznie w stosunku
        do swoich konkurentów, że trudno się temu dziwić. Jest to chyba jedyny
        przenośny ppk, którym można atakować cele niewidoczne dla strzelca (dzięki
        kamerze CCV umieszczonej w głowicy i łączu światłodowemu. Ponadto można nim
        strzelać w trybie -fire and forget- do celu w zasięgu obserwacji strzelca a
        sposób naprowadzania wyklucza możliwość zakłocenia np. przy użyciu rosyjskiej
        Shtory.

> Powyższe nie zmienia faktu, iż ten konkurs??? odbiega od cywilizowanych
        > standartów. Brytyjczycy, pomimo licznych sukcesów tych rakiet postanowili
        > przetestować je samodzielnie, dlaczego my tego nie robimy?
        > Pozdr

Bo chyba nas na to nie stać. Jeden Spike kosztuje przecież ok. 300.000 PLN.
        Pociski konkurentów niewiele mniej. A żeby prawdziwie je przetestować, trzeba
        byłoby odpalić po paręnaście sztuk z każdego typu.
        • Gość: Słoju Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.11.02, 09:17
          > Który pocisk wg Ciebie był najpoważniejszym konkurentem dla Spike'a?
          Ze względu na jego zasięg wynoszący 4 km żaden pocisk nie jest na tyle poważnym
          konkurentem, żeby wygrać pod względem parametrów taktyczno-technicznych
          > Bo chyba nas na to nie stać. Jeden Spike kosztuje przecież ok. 300.000 PLN.
          > Pociski konkurentów niewiele mniej. A żeby prawdziwie je przetestować, trzeba
          > byłoby odpalić po paręnaście sztuk z każdego typu.
          Wartość całego kontraktu to kilkaset mln PLN (gdzieś czytałem że 300) i kilka
          milionów na dokładne sprawdzenie czy pocisk sprawdza oczekiwania danego
          użytkownika to powinniśmy wydać.
          Pozdr
    • Gość: Szef Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 17:03
      Bo Brytyjczycy mają więcej kasy niż my.Pozatym oni szukają lekkich rakiet dla
      swoich lekkich jednostek więc zrezygnowali z TRIGATa i teraz wybierają pomiędzy
      Javelinem a Spike'm.
      Faktycznie wczoraj ani TV rządowa jak i Polsat i TVN nic na ten temat nie
      podali.
      • Gość: Słoju Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.11.02, 10:40
        Gość portalu: Szef napisał:

> Bo Brytyjczycy mają więcej kasy niż my.Pozatym oni szukają lekkich rakiet dla
        > swoich lekkich jednostek więc zrezygnowali z TRIGATa
        Tylko ten wybór zdeterminuje typ rakiety krótkiego zasięgu przyjęty do
        uzbrojenia przez pozostałe jednostki lekkie a także ciężkie i średnie. Trigat
        to ciągle rakieta w fazie rozwoju a nie gotowy system uzbrojenia. To że mają
        więcej kasy nie zmienia faktu, iz jest to tzw. wybór z wolnej reki a nie
        przetarg.
        Pozdr
        • Gość: Ed Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: gw:* / 192.168.115.* 27.11.02, 10:51
          Trigat z tego co wiem został zarzucony. Obecnie trwają prace nad Triganem,
          czyli zastosowaniem technologii z Trigata do modernizacji ppk Milan
    • Gość: Maks Co to za test? IP: *.acn.pl 26.11.02, 17:27
      Dzisiaj na TVN 24 oglądałem ten pożal się boże test. Mam nadzieję że było to
      tylko coś na pokaz dla dziennikarzy a nie właściwy test, bo jeśli nie, to do
      kitu z takim testowaniem. W odległości 2.5 km stał T55 do którego oddano strzał
      w tył wieży. Gdyby strzelali np w pancerz czołowy Leosia to możnaby to uznać za
      test, ale strzelanie do jakiegoś zabytku i to w najsłabszy pancerz zakrawa na
      kpiny.
      • Gość: Ed Re: Co to za test? IP: gw:* / 192.168.115.* 26.11.02, 21:16
        Gość portalu: Maks napisał:

> Dzisiaj na TVN 24 oglądałem ten pożal się boże test. Mam nadzieję że było to
        > tylko coś na pokaz dla dziennikarzy a nie właściwy test, bo jeśli nie, to do
        > kitu z takim testowaniem. W odległości 2.5 km stał T55 do którego oddano
        strzał
        >
        > w tył wieży. Gdyby strzelali np w pancerz czołowy Leosia to możnaby to uznać
        za
        >
        > test, ale strzelanie do jakiegoś zabytku i to w najsłabszy pancerz zakrawa na
        > kpiny.

Myśle, ze w TV nie pokazali wszystkiego. Poza tym przeciwko czołgom Spike
        atakuje z górnej półsfery a nie od czoła.
        No i kto by poświęcił Leosia do takich testów. Przecież i tak nie mamy ich zbyt
        wiele.
        • Gość: Maks Re: Co to za test? IP: *.acn.pl 26.11.02, 22:50
          Gość portalu: Ed napisał:

> Myśle, ze w TV nie pokazali wszystkiego. Poza tym przeciwko czołgom Spike
          > atakuje z górnej półsfery a nie od czoła.
          > No i kto by poświęcił Leosia do takich testów. Przecież i tak nie mamy ich
          >zbyt wiele.

Ja też mam nadzieję że zrobili jakąś próbę skuteczności działania głowicy
          bojowej na odpowiednio grubym pancerzu, będącym odpowiednikiem pancerza
          najnowszych czołgów, bez poświęcania Leosia. A taki pokaz dla dziennikarzy
          mogli bez problemu zorganizować strzelając nawet z zabytkowej "malutkiej" -
          byłoby taniej a efekt ten sam.
          A tak na marginesie - fajnie jest widzieć na monitorze na bieżąco obraz
          przekazywany przez pocisk.
          Pozdr.
      • dreaded88 Mogli chociaż reaktywnym obłożyć 27.11.02, 14:43
        • Gość: Maks Re: Mogli chociaż reaktywnym obłożyć IP: *.acn.pl 28.11.02, 10:03
          Chyba żartujesz! A co by było gdyby pocisk nie przebił pancerza? Wszyscy
          oglądają,VIPy się podniecają, TV nagrywa a tu taka wpadka. Jeśli ktoś wziął
          forsę za to żeby akurat ten pocisk wygrał musiałby ją zwracać, i co wtedy?
          Lepiej nie ryzykować.
    • Gość: Ed Artykuł z Polski Zbrojnej na temat IP: gw:* / 192.168.115.* 27.11.02, 11:13
      polska-zbrojna.pl/artykul.html?id_artykul=1008
    • Gość: jarek4 Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.supermedia.pl / *.iry.warszawa.supermedia.pl 29.11.02, 14:38
      hehe ogolnie nasze media dały ciała! o ile dobrze pamietam podczas relacji z
      testu w tvn w "faktach" na planszy pokazany był zolnierz z rakieta pelot, a co
      ciekawsze stwierdzono ze została wystrzelona w kierunku nowoczesnego
      czołgu "TWARDY" hehehe ale oni sa wspaniali i co za znajomosc techniki
      wojskowej!!! paranoja1 a swoja droga nie wydaje sie Wam ze ta dziurka jakas
      taka smiesznie mała wyszła! cos mi sie wydaje ze gdyby to byl t72 z
      opancerzeniem reaktywnym to była by jedna wielka kupa z tego pokazu! niewiem
      tak mie sie wydaje! lepeij by zrobili ustwiajac wrak czolgu opasany dodatkowa
      wartwa blachy moze bylby to lepszyt wskaznik tego co to cudo techniki potrafi!

pozdraawiam
      jarek4
      • Gość: Szef Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 15:32
        Jeśli chodzi o znajomość techniki wojskowej w mediach to już czasem śmiać mi
        się chce , wg mistrzów z TVP Kobbeny dostaliśmy od Szwecji (?)! A co do testów
        to czy by nie było żal T-72 ?? Wkońcu ten sprzęt nie będziemy używać przeciw
        Abramsom , Leopardom tylko na potrzciwych T-55 i T-72 które żadko będą miały
        pancerze reaktywne , a jeśli będą problemy to pewnie będzie można wezwać
        wsparcie powietrzne.
        • dreaded88 Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku 29.11.02, 15:49
          Akurat Rosjanie obkładają co się da reaktywnym.
          Na T-55 w trakcie misji w jakiejś Somalii szkoda Spike'ów.
          • Gość: jarek4 Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 29.11.02, 15:57
            a co by sie stalo gdyby nasza brygada spotkala sie z rosyjska brygada pancerna
            na t80 z pancerzem reaktywnym???? a moze bylaby mala masakra! a gdyby nasz f16
            nie moglyby wystartowqac???a alianci zapomnieli nam pomoc?? albo lecace na
            pomoc ah64 spotkaly sie z pulkiem plot!
            • Gość: Słoju Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 16:07
              Gość portalu: jarek4 napisał(a):

> a co by sie stalo gdyby nasza brygada spotkala sie z rosyjska brygada
              pancerna
              > na t80 z pancerzem reaktywnym???? a moze bylaby mala masakra! a gdyby nasz
              f16
              > nie moglyby wystartowqac???a alianci zapomnieli nam pomoc?? albo lecace na
              > pomoc ah64 spotkaly sie z pulkiem plot!
              Akurat ten pocisk projektowali Izraelczycy, którzy mają w swoim najbliższym
              otoczeniu takie monstra jak challenger 1, M1A1 Abrams i czołgi konstrukcji
              sowieckiej wyposażone w pancerz reaktywny i na pewno ta rakieta poradzi sobie z
              pancerzem reaktywnym T80.
              • dreaded88 Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku 29.11.02, 16:10
                W takim razie - po kiego ch... był robiony ten test w takiej a nie innej
                formie ?
                • Gość: Słoju Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 16:17
                  Według ciebie to był test czy pokaz. Bo według mnie pokaz. I po takiego ch...
                  go przeprowadzono. Pozatym przebijalność pocisków mierzy się nie na czołgach,
                  nawet wycofanych ze służby bo a nuż rakieta trafi akurat w część nie osłonieta
                  pancerzem reaktywnym.
                  Pozdr
                  • dreaded88 Za wpis nr 3000 powinieneś dostać nagrodę :-) 29.11.02, 16:23
                    Jasne, był to pokaz ku uciesze gawiedzi...
                • Gość: Ed Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: gw:* / 192.168.115.* 29.11.02, 16:27
                  dreaded88 napisał:

> W takim razie - po kiego ch... był robiony ten test w takiej a nie innej
                  > formie ?

Ja myślę, że to był test mający pokazać precyzję i niezawodność systemu
                  naprowadzania pocisku a nie jego zdolność do penetracji pancerza.

Dlatego bardzo ciekawi mnie charakter tych prób, czy strzelano zarówno w trybie
                  fire and forget do widocznego celu jak i w trybie fire, observe and update do
                  celu zasłoniętego i jak te testy wypadły.

Biorąc pod uwagę to, że Spike atakuje pancerz czołgu od góry i posiada głowicę
                  tandemową mozna śmiało założyć, że poradzi sobie z każdym współczesnym czołgiem.
                  • Gość: Maks Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.acn.pl 29.11.02, 16:58
                    Gość portalu: Ed napisał(a):

> Ja myślę, że to był test mający pokazać precyzję i niezawodność systemu
                    > naprowadzania pocisku a nie jego zdolność do penetracji pancerza.
                    >
                    > Dlatego bardzo ciekawi mnie charakter tych prób, czy strzelano zarówno w
                    trybie
                    >
                    > fire and forget do widocznego celu jak i w trybie fire, observe and update do
                    > celu zasłoniętego i jak te testy wypadły.

Gdyby utawili ten czołg np. w odległości 2km za lasem a operator odpaliłby
                    rakietę w niebo, namierzył cel i następnie go trafił to mógłbym uznać za test
                    (pokaz). Natomiast to co pokazano - to pic na wodę pod publiczkę - skoda czasu
                    i pieniędzy.

> Biorąc pod uwagę to, że Spike atakuje pancerz czołgu od góry i posiada
                    głowicę
                    > tandemową mozna śmiało założyć, że poradzi sobie z każdym współczesnym
                    czołgiem

Przy takim założeniu - po co te testy jeśli wszystko wiadomo.
                  • jarsoon Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku 29.11.02, 16:59
                    Gość portalu: Ed napisał(a):

> dreaded88 napisał:
                    >
                    > > W takim razie - po kiego ch... był robiony ten test w takiej a nie innej
                    > > formie ?
                    >
                    > Ja myślę, że to był test mający pokazać precyzję i niezawodność systemu
                    > naprowadzania pocisku a nie jego zdolność do penetracji pancerza.
                    >
                    > Dlatego bardzo ciekawi mnie charakter tych prób, czy strzelano zarówno w
                    trybie
                    >
                    > fire and forget do widocznego celu jak i w trybie fire, observe and update do
                    > celu zasłoniętego i jak te testy wypadły.
                    >
                    > Biorąc pod uwagę to, że Spike atakuje pancerz czołgu od góry i posiada
                    głowicę
                    > tandemową mozna śmiało założyć, że poradzi sobie z każdym współczesnym
                    czołgiem
                    > .
                    a nie uwazasz ze ta dziurka byla jakby nie z goryu a troszke jakby z przodu???
                    hehee wiesz ja sie na rakietkach malo znam ale ona byla jakos mala! ja myslalem
                    ze spektakularnie oderwie wieze temu t55 albo go przynajmniej przewroci;-)))
                    • Gość: Maks Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.acn.pl 29.11.02, 17:27
                      jarsoon napisał:

> a nie uwazasz ze ta dziurka byla jakby nie z goryu a troszke jakby z
                      przodu???

Nie wiem jak ty, ale ja preferuję dziurkę z przodu, a im mniejsza (ciaśniejsza)
                      tym lepiej.
                      Pozdr.
                    • Gość: Słoju Re: Testy ppk Spike LR w Drawsku IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 17:30
                      > a nie uwazasz ze ta dziurka byla jakby nie z goryu a troszke jakby z
                      przodu???
                      > hehee wiesz ja sie na rakietkach malo znam ale ona byla jakos mala! ja
                      myslalem
                      >
                      > ze spektakularnie oderwie wieze temu t55 albo go przynajmniej przewroci;-)))
                      Taki jest efekt trafienia głowica kumulacyją rakiety ppanc. To czego się
                      spodziewałeś to raczej nastąpiłoby po trafieniu w czołg załadowany amunicją i
                      jej wewnęetrznym wybuchu lub trafieniu pociskiem artyleryjskim kalibru 155 mm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka