Dodaj do ulubionych

T-94? T-95? Leopard 3

IP: proxy / 212.160.165.* 27.11.02, 08:44
Co jakis czas mozna trafic na opisy tych czolgow (stary kadlub + bezzalogowa
laweta z armata). Ktos wie na ich temat cos wiecej?
Obserwuj wątek
    • dreaded88 Off topic 27.11.02, 13:44
      Sama koncepcja to nihil novi sub sole, w domu mam jeszcze numer Wojskowego
      Przeglądu Technicznego z 89., w którym jedna z części artykułu o perspektywach
      czołgów jest prawie w całości poświęcona koncepcjom lawetowym, są piękne
      schematy. Kombinowano wtedy zdaje się z Abramsem w takim kształcie.
      BTW - taki układ miał mieć już amerykański czołg rozpoznawczy z lat 50/60,
      typowany na następcę M-41 Walker Bulloga. Niestety, zamiast niego zbudowano
      Sherridana.
    • Gość: Słoju Re: T-94? T-95? Leopard 3 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 14:43
      Co najwyżej kolejne przecieki z rosyjskich biur konstrukcyjnych, że jakoby juz
      niedługo coś pokażą. Ja uważam, że to lipa. Pozostałe potęgi czołgowe nie są
      tym zainteresowane i nie mają kasy na takie fanaberie.
      Z rzeczywistości to polecam ten link dotyczący prac prowadzonych w Jordanii,
      wygląda to na model najbliższy rzeczywistości. Wywoła to uśmiech u niektórych
      forumowiczów, żę co to za kraj ale polecam jego lekturę. Tytułem komentarzy:
      Jordania nie rysuje tylko pracuje, Gliwice jak na razie tworzą wirtualne
      konstrukcje.
      Pozdr

www.janes.com/defence/land_forces/news/jdw/jdw021121_1_n.shtml
      • dreaded88 Re: T-94? T-95? Leopard 3 28.11.02, 15:14
        Na razie Jordańczycy ograniczają się do budowania makiet, względnie
        demonstratorów i do dość prostych modyfikacji w rodzaju wymiany armaty na
        Pattonach.
        • Gość: Słoju Re: T-94? T-95? Leopard 3 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 15:28
          Zgadza się. Nie twierdzę, że z tego na pewno coś wyjdzie, tylko że współraca z
          RPA dobrze rokuje na przyszłość (maja ogromne doświadczenie w pracach
          modernizacyjnych i konstrukcyjnych dot. broni pancernej) i jak na razie jest to
          chyba najdalej posunięty projekt w tej dziedzinie.
          pozdr
          • dreaded88 A to widziałeś ? 28.11.02, 15:39
            www.jed.simonides.org/tanks/charlie/centurion_series/tariq-ab9c4/ab9c4-intro.html
            • Gość: Słoju Re: A to widziałeś ? - tak IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 15:49
              Przyznaję, iż tak naprawdę to jedynymi, którzy zrealizowali tą koncepcję w
              stopniu najbliższym ideałowi i to coś jest produkowane są amerykanie i wóz
              wsparcia ogniowego w średnich brygadach.
              Pozdr
              • dreaded88 Re: A to widziałeś ? - tak 28.11.02, 17:18
                Może spróbować bezzałogową wieżę na T-72/PT-91 wsadzić i zrobić zeń wóz, który
                można transportować A-400 M :-) ?
                ( Wracam do starego tematu ).
                Pozdr.
                • Gość: Słoju Re: A to widziałeś ? - tak IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 17:26
                  Może spróbować bezzałogową wieżę na T-72/PT-91 wsadzić i zrobić zeń wóz, który
                  > można transportować A-400 M :-) ?
                  > ( Wracam do starego tematu ).
                  > Pozdr.
                  ja juz myślałem, żę postawiłeś krzyżyk na tym pojeździe. jeszcze Gliwice cos
                  takiego narysują, nazwa generał berling (lobbing polityczny) i bedą chciały
                  wyrwać kasę na rozwój.
                  Jakoś obecnie nie widzę szansy na skonstruowanie naprawde dobrej wiezy
                  bezzałogowej. Wieży o bardzo niskim profilu to tak, ale obecna technologia
                  raczej nie pozwala na wyprowadzenie załogi poza wieże i umieszczenie jej w
                  kadłubie. Gra raczej nie jest warta skomplikowania technologiczno-
                  eksplatacyjnego i kosztów takiego rozwiązania.
                  Pozdr
                  • dreaded88 Re: A to widziałeś ? - tak 29.11.02, 16:06
                    Gość portalu: Słoju napisał(a):

> ja juz myślałem, żę postawiłeś krzyżyk na tym pojeździe. jeszcze Gliwice cos
                    > takiego narysują, nazwa generał berling (lobbing polityczny) i bedą chciały
                    > wyrwać kasę na rozwój.

Żartuję sobie :-)

> Jakoś obecnie nie widzę szansy na skonstruowanie naprawde dobrej wiezy
                    > bezzałogowej. Wieży o bardzo niskim profilu to tak, ale obecna technologia
                    > raczej nie pozwala na wyprowadzenie załogi poza wieże i umieszczenie jej w
                    > kadłubie. Gra raczej nie jest warta skomplikowania technologiczno-
                    > eksplatacyjnego i kosztów takiego rozwiązania.

Osobna sprawa to, jak już chyba wychodziło w dyskusjach, liczebność załogi.
                    Trzy osoby w kadłubie to już lekki tłok ( jeśli się chce zbudować coś o pudle
                    niższym niż BWP ), więc przewiduje się redukcję do 2. A to rodzi fundamentalne
                    pytanie o efektywność bojową, skoro dowódca będzie musiał przejąć rolę
                    działonowego...
                    Inna sprawa, że zarówno to jak i koszty mogą być zaakceptowane z uwagi na tzw.
                    aeromobilność.
                    • Gość: Słoju Re: A to widziałeś ? - tak IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 17:24
                      > Osobna sprawa to, jak już chyba wychodziło w dyskusjach, liczebność załogi.
                      > Trzy osoby w kadłubie to już lekki tłok ( jeśli się chce zbudować coś o pudle
                      > niższym niż BWP ), więc przewiduje się redukcję do 2. A to rodzi
                      fundamentalne
                      > pytanie o efektywność bojową, skoro dowódca będzie musiał przejąć rolę
                      > działonowego...
                      I nie tylko, w trakcie nawet kilkudniowych działań bojowych, załogi wykonują
                      mase funkcji związanych z logistyka i eksplotacją pojazdu i stąd 2 osobowa
                      załoga znacznie zmiejszyłaby samodzielność takiego pojazdu w polu. Już 3
                      osobowa załoga jest uważana za zbyt małą. Nie jest to przecież samolot
                      wykonujący lot bojowy a potem wracający do bazy i obsługiwany przez odpowiednie
                      służby.
                      > Inna sprawa, że zarówno to jak i koszty mogą być zaakceptowane z uwagi na
                      tzw.
                      > aeromobilność.
                      jestem bardzo sceptyczny co do koncepcji aeromobilności, według mnie taki czołg
                      utraci swoja podstawowa zaletę czyli opancerzenie i powstanie raczej wóz
                      wsparcia ogniowego a nie czołg zdolny do działania w warunkach dużej
                      intensywności użycia środków ppanc.
                      Pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka