Gość: grogreg IP: proxy / 212.160.165.* 27.11.02, 08:44 Co jakis czas mozna trafic na opisy tych czolgow (stary kadlub + bezzalogowa laweta z armata). Ktos wie na ich temat cos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreaded88 Off topic 27.11.02, 13:44 Sama koncepcja to nihil novi sub sole, w domu mam jeszcze numer Wojskowego Przeglądu Technicznego z 89., w którym jedna z części artykułu o perspektywach czołgów jest prawie w całości poświęcona koncepcjom lawetowym, są piękne schematy. Kombinowano wtedy zdaje się z Abramsem w takim kształcie. BTW - taki układ miał mieć już amerykański czołg rozpoznawczy z lat 50/60, typowany na następcę M-41 Walker Bulloga. Niestety, zamiast niego zbudowano Sherridana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: T-94? T-95? Leopard 3 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 14:43 Co najwyżej kolejne przecieki z rosyjskich biur konstrukcyjnych, że jakoby juz niedługo coś pokażą. Ja uważam, że to lipa. Pozostałe potęgi czołgowe nie są tym zainteresowane i nie mają kasy na takie fanaberie. Z rzeczywistości to polecam ten link dotyczący prac prowadzonych w Jordanii, wygląda to na model najbliższy rzeczywistości. Wywoła to uśmiech u niektórych forumowiczów, żę co to za kraj ale polecam jego lekturę. Tytułem komentarzy: Jordania nie rysuje tylko pracuje, Gliwice jak na razie tworzą wirtualne konstrukcje. Pozdr www.janes.com/defence/land_forces/news/jdw/jdw021121_1_n.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: T-94? T-95? Leopard 3 28.11.02, 15:14 Na razie Jordańczycy ograniczają się do budowania makiet, względnie demonstratorów i do dość prostych modyfikacji w rodzaju wymiany armaty na Pattonach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: T-94? T-95? Leopard 3 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 15:28 Zgadza się. Nie twierdzę, że z tego na pewno coś wyjdzie, tylko że współraca z RPA dobrze rokuje na przyszłość (maja ogromne doświadczenie w pracach modernizacyjnych i konstrukcyjnych dot. broni pancernej) i jak na razie jest to chyba najdalej posunięty projekt w tej dziedzinie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 A to widziałeś ? 28.11.02, 15:39 www.jed.simonides.org/tanks/charlie/centurion_series/tariq-ab9c4/ab9c4-intro.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: A to widziałeś ? - tak IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 15:49 Przyznaję, iż tak naprawdę to jedynymi, którzy zrealizowali tą koncepcję w stopniu najbliższym ideałowi i to coś jest produkowane są amerykanie i wóz wsparcia ogniowego w średnich brygadach. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: A to widziałeś ? - tak 28.11.02, 17:18 Może spróbować bezzałogową wieżę na T-72/PT-91 wsadzić i zrobić zeń wóz, który można transportować A-400 M :-) ? ( Wracam do starego tematu ). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: A to widziałeś ? - tak IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.11.02, 17:26 Może spróbować bezzałogową wieżę na T-72/PT-91 wsadzić i zrobić zeń wóz, który > można transportować A-400 M :-) ? > ( Wracam do starego tematu ). > Pozdr. ja juz myślałem, żę postawiłeś krzyżyk na tym pojeździe. jeszcze Gliwice cos takiego narysują, nazwa generał berling (lobbing polityczny) i bedą chciały wyrwać kasę na rozwój. Jakoś obecnie nie widzę szansy na skonstruowanie naprawde dobrej wiezy bezzałogowej. Wieży o bardzo niskim profilu to tak, ale obecna technologia raczej nie pozwala na wyprowadzenie załogi poza wieże i umieszczenie jej w kadłubie. Gra raczej nie jest warta skomplikowania technologiczno- eksplatacyjnego i kosztów takiego rozwiązania. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Re: A to widziałeś ? - tak 29.11.02, 16:06 Gość portalu: Słoju napisał(a): > ja juz myślałem, żę postawiłeś krzyżyk na tym pojeździe. jeszcze Gliwice cos > takiego narysują, nazwa generał berling (lobbing polityczny) i bedą chciały > wyrwać kasę na rozwój. Żartuję sobie :-) > Jakoś obecnie nie widzę szansy na skonstruowanie naprawde dobrej wiezy > bezzałogowej. Wieży o bardzo niskim profilu to tak, ale obecna technologia > raczej nie pozwala na wyprowadzenie załogi poza wieże i umieszczenie jej w > kadłubie. Gra raczej nie jest warta skomplikowania technologiczno- > eksplatacyjnego i kosztów takiego rozwiązania. Osobna sprawa to, jak już chyba wychodziło w dyskusjach, liczebność załogi. Trzy osoby w kadłubie to już lekki tłok ( jeśli się chce zbudować coś o pudle niższym niż BWP ), więc przewiduje się redukcję do 2. A to rodzi fundamentalne pytanie o efektywność bojową, skoro dowódca będzie musiał przejąć rolę działonowego... Inna sprawa, że zarówno to jak i koszty mogą być zaakceptowane z uwagi na tzw. aeromobilność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słoju Re: A to widziałeś ? - tak IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 29.11.02, 17:24 > Osobna sprawa to, jak już chyba wychodziło w dyskusjach, liczebność załogi. > Trzy osoby w kadłubie to już lekki tłok ( jeśli się chce zbudować coś o pudle > niższym niż BWP ), więc przewiduje się redukcję do 2. A to rodzi fundamentalne > pytanie o efektywność bojową, skoro dowódca będzie musiał przejąć rolę > działonowego... I nie tylko, w trakcie nawet kilkudniowych działań bojowych, załogi wykonują mase funkcji związanych z logistyka i eksplotacją pojazdu i stąd 2 osobowa załoga znacznie zmiejszyłaby samodzielność takiego pojazdu w polu. Już 3 osobowa załoga jest uważana za zbyt małą. Nie jest to przecież samolot wykonujący lot bojowy a potem wracający do bazy i obsługiwany przez odpowiednie służby. > Inna sprawa, że zarówno to jak i koszty mogą być zaakceptowane z uwagi na tzw. > aeromobilność. jestem bardzo sceptyczny co do koncepcji aeromobilności, według mnie taki czołg utraci swoja podstawowa zaletę czyli opancerzenie i powstanie raczej wóz wsparcia ogniowego a nie czołg zdolny do działania w warunkach dużej intensywności użycia środków ppanc. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś