Dodaj do ulubionych

Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP !!!

09.03.06, 09:14
W Militariach XXwieku jest krótki artykulik na ten temat .Panowie na serio
wzięli się za odbudowę tej legendarnej w Polsce konstrukcji maszyna ma być
zbudowana przy jak największym udziale oryginalnych części pochodzących z
wraków .Niestety jak to bywa panom tym oprócz wielu problemów technicznych na
przeszkodzie może stanąć brak gotówki , może więc my , fani militariów
wesprzyjmy finansowo tą jak by nie było wspaniałą idee,przynajmniej ja
zamierzam tak zrobić i choć niewielka sumkę im przesłać.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • awprawo Super!!!!! 09.03.06, 10:12
      Gdzie mozna znaleźć namiar na tych gości?
      • jopekpl Re: Super!!!!! 09.03.06, 14:31
        awprawo napisał:

> Gdzie mozna znaleźć namiar na tych gości?

Wszystkie dane są w wspomnianym przeze mnie artykule,nie kupuję tej pozycji na
        bieżąco ale wdepnę do zaprzyjaźnionej pani sprzedającej prasę i spiszę co
        trzeba .chyba ze ktoś ma już ten numer i poda dane.
        • patmate Re: Super!!!!! 09.03.06, 14:33
          Lecę kupić.
          Pzdr
    • roman_g_love Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 09.03.06, 19:56
      > Niestety jak to bywa panom tym oprócz wielu problemów technicznych na
      > przeszkodzie może stanąć brak gotówki , może więc my , fani militariów
      > wesprzyjmy finansowo tą jak by nie było wspaniałą idee,przynajmniej ja
      > zamierzam tak zrobić i choć niewielka sumkę im przesłać.

Ja nie :/ 7 TP i koniki wtopiły wojne z niemcami,lepiej niech zostaną w ziemi
      tam ich miejsce :)
      • patmate Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 09.03.06, 20:14
        Jak 100 czołgów mogło wtopić wojnę :-(. To raczej chyba ich brak. Od biedy 7TP
        mógł sobie poradzić z Pz IV ausf A i B albo Pz III, nie mówiąc o zasadniczej
        sile Panzerwaffe Pz I i Pz II, czy równorzędnych Pz 35(t).
        A produkcja przeciez zostala przerwana w 1938 (?), do wybuchu wojny mogło ich
        być więcej , biorac pod uwagę ze ZM Ursus nie pracował na pełnej mocy.
        Puszczając wodze fantazji gdyby czołgów byloby pod dostatkiem (znaczy więcej)
        moża byłoby się spodziewać pojazdu wsparcia czyli np podwozia 7TP z działem
        polowym 75mm lub haubicą 105mm (co np zrobili Włosi i rozmaite prototypy
        ruskich T-26).
        Pzdr
        PS. Ciekawe czy w Norwegii albo Kubince nie wygrzebie się jeszcze ciągnika C7P?
        • jopekpl Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 09.03.06, 20:44
          Produkcja 7TP BYŁA PROWADZONA DO KOŃCA SIERPNIA 1939r a zamówienia na kolejne
          partie były w planach produkcyjnych do połowy roku 1940.Fakt ze odbywała się z
          przerwami i przy nie wykorzystaniu pełnych mocy produkcyjnych, ale był to efekt
          braku woli przyspieszenia produkcji przez zamawiającego.
          Wojnę wtopiły nie koniki a przestarzałe koncepcje obronne i fatalne dowództwo
          wyższe ,pragnę przypomnieć ze oparte na modelu francuskim gdzie armia była pod
          kątem wyposażenia lepiej zaopatrzona a tez wtopiła wojnę .O rosjanach nie
          wspominając gdzie nie było prawie wcale koników a za to od cholery czołgów w
          tym ok 1500 nowoczesnych i wtedy bezkonkurencyjnych T34 I KW A TEZ CAŁA TA MASA
          PRAKTYCZNIE ZOSTAŁA ROZBITA.Ioczywiście nie należy zapominać o nowatorstwie
          prowadzenia wojny przez Niemcy.
          • patmate 7TP i C7P 09.03.06, 21:49
            Fucktycznie, od rozbudowy zakładu w 1937-38 byly już dwie linie produkcyjne,
            więc można bylo produkować 7TP i C7P równocześnie. Sory za błąd.
            Pzdr
          • viking2 Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 11.03.06, 02:11
            jopekpl napisał:
            > Wojnę wtopiły nie koniki a przestarzałe koncepcje obronne i fatalne dowództwo
            > wyższe ,pragnę przypomnieć ze oparte na modelu francuskim gdzie armia była pod
            > kątem wyposażenia lepiej zaopatrzona a tez wtopiła wojnę...

No, tego dowodztwa (albo tego, co za nie uchodzilo) to nie ma co sie tak znow
            czepiac: troche im ciezko bylo dowodzic z Rumunii, bo przeciez uciekli juz 3-go
            dnia wojny...
            • jopekpl Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 11.03.06, 06:55

>
              > No, tego dowodztwa (albo tego, co za nie uchodzilo) to nie ma co sie tak znow
              > czepiac: troche im ciezko bylo dowodzic z Rumunii, bo przeciez uciekli juz 3-
              go
              > dnia wojny...
              Fakt ze zwiali ,ale dopiero 17 września .3IX trwała jeszcze bitwa graniczna i
              nic jeszcze nie było przesądzone.
              • marek_boa Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 11.03.06, 07:58
                Ale plany"wycofania się dowództwa na z góry upatrzone doły" na pewno już były!:)
                Choc Polska od wieków słynie z ...prowizorek!:)
                -Pozdrawiam!
        • marek_boa Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP i Armii z 39 r. 09.03.06, 22:32
          Na Kubince jest tylko TKS! Gdyby był jeszcze jakiś pojazd ze "zdobyczy" to już
          dawno by był w ekspozycji!
          -Pozdrawiam!
    • buraque Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP !!! 10.03.06, 11:14
      jopekpl napisał:

> W Militariach XXwieku jest krótki artykulik na ten temat .Panowie na serio
      > wzięli się za odbudowę tej legendarnej w Polsce konstrukcji maszyna ma być
      > zbudowana przy jak największym udziale oryginalnych części pochodzących z
      > wraków .Niestety jak to bywa panom tym oprócz wielu problemów technicznych na
      > przeszkodzie może stanąć brak gotówki , może więc my , fani militariów
      > wesprzyjmy finansowo tą jak by nie było wspaniałą idee,przynajmniej ja
      > zamierzam tak zrobić i choć niewielka sumkę im przesłać.
      > pozdrawiam

są już pierwsze fotki

odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=264647
      • teclaw Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP !!! 15.03.06, 11:58
        O ile dobrze widziałem odbudowana jest juz duża część kadłuba!! :)
        • marek_boa Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP !!! 15.03.06, 12:41
          Nie wiem czy dobrze ale ja zrozumiałem z tekstu,że kadłub to kopia a nie
          orginał! Ale mogę się mylic!:)
          -Pozdrawiam!
          • jopekpl Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP !!! 15.03.06, 16:14
            marek_boa napisał:

> Nie wiem czy dobrze ale ja zrozumiałem z tekstu,że kadłub to kopia a nie
            > orginał! Ale mogę się mylic!:)
            > -Pozdrawiam!
            Rama kadłuba to kopia ,ma zostać przynajmniej częściowo POKRYTA ORYGINALNYMI
            BLACHAMI PANCERNYMI a jak to zakwalifikujesz to już twoja sprawa.
            • marek_boa Re: Ruszyła Odbudowa Czołgu 7TP !!! 15.03.06, 19:41
              No właśnie o to mnie chodziło! Dobre i to!:)
              -Pozdrawiam!
    • abstrakt2003 Świetnie! :) Czekam na rezultat końcowy! 15.03.06, 22:14

• teclaw Trzymamy kciuki! 04.04.06, 13:52
        Jakies nowe wieści?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka